👍🏻🦐 驚喜海生蝦。西貢超值海鮮餐🦞💖🍴洪記海鮮酒樓📍西貢海旁廣場兆日大樓地下6號及9-10號城市人在假日都總愛遠離塵囂,享受一下慢活寧靜。這卻令得平日相較市區寧靜的西貢,特別擠擁🤣🙈今日原本book左在西貢食西餐chill一chill🥂,但行下行下,見到西貢碼頭附近的酒家全都做緊西澳紅龍優惠 - 套餐的波士頓龍蝦全都可以免費轉上湯/芝士西澳龍蝦❗️🦞🦞🦞Offer真心好吸引👉🏻👈🏻,心郁郁就入去試下🤤🤤🤤酒樓有兩層,可自選室外 (地面層) 或室內 (二樓),距海的遠近或有不同,但基本上都能欣賞到西貢海景🌊😎🔅優惠二人世界海鮮套餐🔅套餐有得自選四款海鮮/小菜,另送清炒時蔬及果盤👅 上湯西澳龍蝦伊麵底 🦞有4-5舊蝦肉,約半隻,兩個人都夠食蝦肉雖肥厚,但不夠爽甜、彈牙,同埋好鹹 (唔係海水鹹,而落左好多鹽嗰隻鹹),我估應該係醃左好耐保鮮所以會咁🤭🤫🤫不過有得免費由波士頓龍蝦轉西澳紅龍,仍是超值😀👍🏻👅 白灼海生蝦🦐驚喜❗️睇落d蝦細細隻,仲少少🤏頹🤣完全估唔到會咁彈牙、咁鮮甜❗️好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻👅 豉椒炒蟶子 蟶子爽口,有鹹鮮味,尺寸以套餐來講算是好大🤤🤤入口仲有少少🤏辣,幾惹味😋😋👅 蒜蓉
👍🏻🦐 驚喜海生蝦。西貢超值海鮮餐🦞💖

🍴洪記海鮮酒樓
📍西貢海旁廣場兆日大樓地下6號及9-10號

🔅優惠二人世界海鮮套餐🔅
套餐有得自選四款海鮮/小菜,另送清炒時蔬及果盤

前菜

上湯西澳龍蝦伊麵底

👅 上湯西澳龍蝦伊麵底 🦞

有4-5舊蝦肉,約半隻,兩個人都夠食
不過有得免費由波士頓龍蝦轉西澳紅龍,仍是超值😀👍🏻

白灼海生蝦

👅 白灼海生蝦🦐
驚喜❗️睇落d蝦細細隻,仲少少🤏頹🤣
完全估唔到會咁彈牙、咁鮮甜❗️好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻

豉椒炒蟶子

👅 豉椒炒蟶子
蟶子爽口,有鹹鮮味,尺寸以套餐來講算是好大🤤🤤
入口仲有少少🤏辣,幾惹味😋😋

👅 蒜蓉粉絲蒸元貝 🐚
元貝有鮮味,但啲粉絲未浸腍就拎去蒸,好硬😵

👅 清炒時蔬
正常炒唐生菜🥬,味道OK

🐷🐷整體評價:
整體食材🦞🦐🐚 新鮮,人均$276能在西貢假日享受到海景及四款不錯的海鮮,非常超值💰😁😁

之前總覺得套餐的海鮮,質素不高,會將貨就價。但今次二人世界海鮮套餐真心掂❗️雖然套餐不能像自選海鮮般自訂烹煮方式,但卻因此節約了人力成本,令餐廳在不降低食物質素的情況下,讓客人能以更優惠的價錢享用到美食,正呀👍🏻🤤🤤🤤

2022-01-16
上湯西澳龍蝦伊麵底
白灼海生蝦
豉椒炒蟶子
2022-01-08 211 浏览
屋企人話想食海鮮,臨時決定去西貢食,我地上個星期先去西貢洪記食完(就係呢間)以為會揀第二間食,結果屋企人先我一步去到西貢就直接話同上次同上星期同一間😅😅其實上星期我已經寫過一篇洪記食評,覺得雖然有幾道海鮮係好味,但整體質素都係一般,都講過唔會再特登入黎食,不過我其他屋企人好似冇乜所謂咁……結果,今次果然中伏,啲海鮮衰過上次好多!不過待客態度冇得講,值得一讚👍🏻我地上次11人叫左12人餐,今次一共10個人,分左兩檯每檯一個$988既4人餐,上次覺得湯最好飲所以又每檯加左100蚊可以多一個海鮮湯🥣值得一講既係本身每個餐入面係得4隻扇貝,經理肯每檯比多一隻扇貝我地,每人都有一隻食👍🏻雖然套餐質素不抱太多期望,但真係好失望。講左個額外加既海鮮湯先,真係好好飲🤤🤤我本身都非常鍾意飲湯,呢個海鮮湯非常鮮甜,煲到完全係奶白色,入面有蜆、蝦🦐、豆腐和小白菜🥬,平時樓下餐廳叫一份細細碗既冬陰功湯都38蚊,入面得一隻蝦,先夠嗰一個人飲,呢個海鮮湯100蚊有成盆😍😍夠6-7碗,抵飲!但係呢……飲到沙🥵蜆處理得唔夠乾淨,湯入面飲到沙真係好掃興😐,但真係好抵同夠鮮甜,係我鐘意既味,沙未算好多,選擇性忽視🤥🤥,留

講左個額外加既海鮮湯先,真係好好飲🤤🤤我本身都非常鍾意飲湯,呢個海鮮湯非常鮮甜,煲到完全係奶白色,入面有蜆、蝦🦐、豆腐和小白菜🥬,平時樓下餐廳叫一份細細碗既冬陰功湯都38蚊,入面得一隻蝦,先夠嗰一個人飲,呢個海鮮湯100蚊有成盆😍😍夠6-7碗,抵飲!但係呢……飲到沙🥵蜆處理得唔夠乾淨,湯入面飲到沙真係好掃興😐,但真係好抵同夠鮮甜,係我鐘意既味,沙未算好多,選擇性忽視🤥🤥,留到底既湯唔好飲都可以避免小小飲到沙既情況,不過一定係會有返幾粒嘎啦😵‍💫😵‍💫如果有機會再黎🥶一定會再飲湯,我真係好鍾意湯湯水水😂

但唔會為左呢碗湯特登去食洪記,因為其他海鮮今次真係令我好失望😡

第一個伏位,椒鹽鮮魷。上次食都唔係咁差,好香好脆;今次唔知廚房師傅搞咩,難食到我咬左一啖就講左句:哇,咁難食既🙄樓面擺上檯我都見到出面炸得唔夠色,好談既黃色,心知應該唔夠火候,但冇諗過咁難食🤢🤢成盤炸鮮魷好似喺係低溫油鍋入面浸熟而非炸熟🥴🥴完全冇高溫炸完之後麵漿水份流失酥脆既感覺,反而係軟糯既口感,唔講以為自己食緊浸過湯既麵糰;魷魚又切得好薄,一啲口感都冇,成盤魷魚一隻腳一條鬚都見唔到😑😑😑全部都係薄片薄片同薄片。真係難食到頂唔順,我話要換一碟,食完覺得好軟,炸得唔夠火候,出面面衣係軟既,樓面聽完之後面露難色,不過都係拎走碟魷魚返去廚房,一陣又拎返上檯。好小小但都係好難食😬係乾身左但因為魷魚本身切得太薄,炸完變得好硬😓兩個字講曬,難食!我試左下我地同行既第二檯佢地既鮮魷點樣,炸得好過我地啲啲,食到底嗰幾塊仲要冇曬味😑都係一樣咁薄,一條鬚都見唔到!

灼海蝦,呢個就ok喇,大隻得黎肉質鮮甜緊實,食得出係新鮮蝦,配左四碟辣椒豉油😂😂有啲多,一疊其實就夠,蘸小小醬汁會feel到小小辣味衝擊你既口腔,之後就係蝦既甜味,超正😆

鮑魚。四人餐有八隻,簡單既豉油調味,味道麻麻地😅第二個伏位係鮑魚冇幫手去內臟,肉又痴得好實,好難食落口,一唔小心個叉就叉穿啲內臟,爆曬漿咁😖

油菜。今次個油菜係生菜,個份量嚇死人,係少到嚇死人😑可能得一顆半生菜係入面。

龍蝦伊麵不過不失。

蒸扇貝。送多左隻比我地變成五隻,扇貝有啲細粒,調味正常冇乜特別。

總體黎講,今次好失望。炸鮮魷真係大伏,湯有沙,菜份量太少,鮑魚如果可以幫手清埋內臟就更好。
海鮮湯
海鮮湯
2022-01-04 229 浏览
今日放假同老公去咗西貢半日遊,先在家裏吃完拉麵午餐才出發,到達西貢的時候已經是大約1:30左右,我們先在西貢碼頭觀賞完一輪海鮮買賣,也鎖定等一會兒吃完下午茶就去環島遊,雖然今日天氣有一些清涼,但總是比炎熱的夏天好得多。在碼頭附近參觀完艇仔售賣的海鮮,就漫步前往海旁街搜尋我一早鎖定要吃的下午茶餐,在餐廳吃了大半小時就趕快離開,因為太陽快要下山了,我們還要環島遊呢。我們又回到碼頭附近,選了一 家環島遊的艇家,每人50大元遊覽橋咀島及周邊, 回程已是近黃昏時間,天亦開始變黑,本來想買海鮮回家晚餐,但經過海鮮酒家,發現其實這裏選擇很多,價錢又不貴,所以最後選擇在這裏吃完才回家。看了幾間附近的海鮮酒家,最後選了洪記海鮮酒樓二人套餐,酒樓賣點是免收+1服務費, 優惠二人世界餐$488 ,可從14款海鮮及小菜中選擇四款(共有11款海鮮及3款小菜供選擇),再送清炒時蔬一 碟。我們到達的時候大約六時多,已經有近八九成客人正在用餐了, 我們選擇了坐在室外覺得比較有氣氛,我們點菜之後酒樓侍應奉上了一小碟花生及一小碟甜酸橋頭,酒樓侍應說這是送的, 最後買單其實是收了每位$20 假日茶芥費用,哈哈! 沒有收+1

我們到達的時候大約六時多,已經有近八九成客人正在用餐了, 我們選擇了坐在室外覺得比較有氣氛,我們點菜之後酒樓侍應奉上了一小碟花生及一小碟甜酸橋頭,酒樓侍應說這是送的, 最後買單其實是收了每位$20 假日茶芥費用,哈哈! 沒有收+1但有收茶芥費用,換湯不換藥,真聰明!
餐前花生及橋頭
其實雖然是收了$40茶芥費用,但這個海鮮餐的確是值回票價的,看看我們吃了什麼吧:
1.    芝士波龍伊麵底
上檯的時候發現酒樓改用了澳洲龍蝦代替波士頓龍蝦(有So啦!),碟頭也不少,二人份量很足夠。
芝士波龍伊麵底
 2.    清蒸海上鮮
選用了倉魚,都接近一斤重,肉質鮮美並非雪藏貨。
清蒸海上鮮
3.    蒜蓉粉絲蒸元貝
每人一隻,粉絲和蒜蓉份量都很多,元貝size也 算大,新鮮好味。
4.    薑蔥焗海蟹
我最喜愛的蟹,在家中很少吃到,雖然只有一隻又不是很大,但很夠鑊氣,相當回味,整隻蟹連蟹找爪都吃光光,四碟之中這碟最好味,因為蟹的鮮味其他海鮮是沒有的。
薑蔥焗海蟹
5.    清炒時蔬
雖然這碟唐生菜是送的,但是廚師的手勢真的了不起,不單夠鑊氣,還有蔥蒜鹹香,非常惹味。
6.    汽水一罐$15

洪記的套餐,除了優惠二人世界套餐外,還另有二人、四人、六人、八人及十二人不同的海鮮套餐以供選擇, 份量完全足夠,因為我看見其他大枱的食客都打包拿走,下次要和一大班朋友來吃多一點,哈哈,肥死你,食完再減肥啦。
2021-12-18
芝士波龍伊麵底
清蒸海上鮮
薑蔥焗海蟹
2022-01-04 105 浏览
難得屋企人長輩放假,就話約我地夜晚一齊去西貢食海鮮,洪記之前屋企人都有食過,話好抵,6個人食4人餐個個都飽到行唔到路😂極力推薦我地食呢間,所以決定再次幫襯。今次叫左兩家親戚一齊食,我都特登從屯門趕過去,總體黎講味道唔錯,但份量就差強人意,改善既地方都有好多,算係不過不失既一餐。先講環境,當日係平日晚上7時,未算爆滿但都坐夠八成,我地一行11個人,揀左$2880良朋暢聚12人餐,唔計果盤,都有成10樣餸,經理都好好人,聽我地話唔想食揚州炒飯,都肯同廚房講幫我地換成咕嚕肉;粟米魚肚羹都幫我地換左另一隻海鮮湯😋😋大概過左15分鐘,海鮮陸陸續續上檯,🦐白灼生海蝦幾鮮甜,不過12人份量黎講就唔夠食,每人分得嗰兩三隻,我地仲要得11個人。🦀避風塘炒蟹太鹹,份量太少,完全唔符合12人份🦞芝士波龍伊麵 芝士味夠濃 龍蝦肉都夠緊 伊麵份量都足夠,加埋大家都好鍾意龍蝦伊麵,幾乎上檯就夾曬🤪🤪🦑椒鹽焗鮮魷 好味😋麵衣夠脆 魷魚夠咬口 食完仲想再食。🥢豉椒炒細蟶子 麻麻地,唔入味,似係淋汁多過炒😓😓處理食材都唔夠仔細,食落有d沙。🐟清蒸海石斑 好大條魚 好鮮甜 肉好緊實 最符合期望既一道餸 🐔金牌鹽焗雞 肉

大概過左15分鐘,海鮮陸陸續續上檯,
🦀避風塘炒蟹太鹹,份量太少,完全唔符合12人份
🦑椒鹽焗鮮魷 好味😋麵衣夠脆 魷魚夠咬口 食完仲想再食。
🐔金牌鹽焗雞 肉質嫩滑 雞胸位都唔會乾柴 好食 不過雞皮好厚 太油
🥬西貢靚時蔬 當日炒左一盤通菜,惹味,調味擺左幾個🌶️,本身都鍾意食辣,菜都炒得好有鍋氣,唔錯。
🥢咕嚕肉 呢道餸本身餐牌冇,我地將揚州炒飯轉左咕嚕肉,經理都好爽快應承。餸上到黎熱辣辣,汁唔會太水都唔會太稠,好掛汁,酸酸甜甜夠曬開胃
🍊水果就比左一疊橙,切開一舊舊,都好甜
🥣本身套餐入面既堂就係粟米魚肚羹喇,親戚話上次佢飲既海鮮湯好味,經理都好爽快話轉海鮮湯比我地,夠曬鮮,我本身都好鍾意飲湯😋😋呢個真係令人回味十足既一個湯。

餸有好有壞喇,最鍾意既就係鮮魷、石斑同海鮮湯,其他都可以再改善下,處理食材都要再細心小小,食到沙好掃興😿

雖然食物未至於在預期之下,份量方面就真係令我地好失望😓😓 我地一行11個人,仲要小朋友多,竟然12人餐係唔夠分!海鮮湯一開始只是給了我們一煲,啲樓面姐姐幫手畢湯竟然靜係畢到5碗半…..🤯🤯🤯我地係12人餐但得6碗都唔夠,問樓面姐姐點解會咁佢答廚房係咁比所以佢都唔知,後面經理黎同我地講話落單冇寫人數所以廚房唔知係12人份量,又再比多煲我地,算係叫有返12碗湯咁😐😐雖然係擺烏龍,但都影響食飯個心情,不過經理處理的得都快手,都算喇。而其他餸有幾樣份量都唔係好夠12個人分,就好似頭先講既海蝦🦐同炒蟹。

因親戚極力推薦話呢間好食份量又抵,我唔知上次到底份量幾大喇,6個人食4人餐都食得飽😂😂不過單睇今次既份量係有小小失望,雖然個湯真係好好味,都可以說明洪記份量掌握得唔係咁好😬下次去西貢玩都可以再試下,但就唔會再特登去了🥱
2021-12-27 226 浏览
以前一直幫襯開,因疫情關係,近一年都冇去。適逢今日經過西貢,好自然就入左去食晚餐,但一定冇下次。1.豉椒炒聖子:味道新鮮2.薑蔥美國桶蠔:正常冇麥特別3.西澳龍蝦明明叫左隻足4斤西澳龍蝦,但上到枱大部分都係殼,肉既比例請參閱圖片,這是上枱時拍的,未開始食,龍蝦尾巴也是對不上,大細尾,不確定是否同一隻,肉也是很不新鮮,沒有西澳龍蝦的彈牙肉質,令人失望。用同樣價錢去普通酒樓食龍蝦品質會更好。建議想西貢食海鮮的話,套餐會比較有性價比,沒要求沒失望😂。既然味道一般海鮮又唔新鮮的話,其實真係冇必要幫襯⋯魚缸選海鮮只是儀式感罷了,不用太認真。

1.豉椒炒聖子:味道新鮮
2.薑蔥美國桶蠔:正常冇麥特別
3.西澳龍蝦

用同樣價錢去普通酒樓食龍蝦品質會更好。

建議想西貢食海鮮的話,套餐會比較有性價比,沒要求沒失望😂。
2021-12-13
2021-12-23 130 浏览
有次同朋友去完行山,之後朋友好好咁安排曬一切☺️帶左我黎呢間洪記酒家,第一次食,平時食開唔近海個d酒家,因為平d🤭,不過又比個機會我試下新餐廳🍴 咁黎到同其他西貢嘅酒家大致相同,不過今次選擇左單叫,唔要set餐,可以揀d自己鍾意食嘅嘢😝 黃立倉🐟:黃立倉係街市買都好平,但呢度勝在新鮮🤓,同埋因為我fd鍾意食🤣所以先叫🤣🤣🤣蒸得啱啱好,唔會過硬魚肉. 粉絲蒸扇貝:我嘅最❤️,蒜蓉碎再加埋扇貝本身帶有嘅鮮甜配搭埋一齊蒸,簡直人間美味😋 🦞龍蝦伊麵,都幾好食,不過上次西貢食個間好食d,而炒蟹好入味,可惜我唔太識食😂 炒聖子,雖然入味,但處理得唔夠好,食到有d沙粒咁嘅嘢. 整體黎講,較為普通一間酒家,無太大特色,但味道唔差😁價錢亦都可以接受🉑️

炒聖子,雖然入味,但處理得唔夠好,食到有d沙粒咁嘅嘢.

2021-12-21 130 浏览
有時候去西貢玩吓水上活動,有時候又可以行下山⛰️,咁當然唔少得食嘢啦🤩 晨早流流食咩好,當然就係飲茶啦🥳嚟到西貢第一時間去咗酒樓先,坐喺出邊望住個海景,雖然有啲凍,不過無傷大雅😎 通常就喺洪基酒樓飲茶食點心,之後就喺隔離嗰間茶餐廳度買杯凍奶茶黎飲🤩講返正題先,洪記嘅點心評價: 🥧個人認為,最好食嘅點心就係黑金奶皇流沙包,雖然而家好多地方都有黑金流沙包,但唔係每一度都做到都係流沙😂所以值得推介 另外就係雪山叉燒包,上面嗰浸雪山即係甜甜地嗰個酥,再加上入邊嘅叉燒,真係正到暈😆 而其他點心同普通酒樓差唔多冇乜特別☺️
晨早流流食咩好,當然就係飲茶啦🥳
講返正題先,洪記嘅點心評價:
而其他點心同普通酒樓差唔多冇乜特別☺️
2021-12-14 160 浏览
入到西貢當然要食海鮮,西貢碼頭附近嘅海鮮酒家林立,今次就試咗洪記嘅二人海鮮套餐。套餐有白灼海蝦、芝士焗龍蝦伊麵、蒸魚、蒸鮑魚同油菜。海蝦特別鮮甜,鮑魚好爽口。總括而言海鮮味道唔錯,如果價錢平啲就更加好。
2021-12-12 97 浏览
放假去西貢郊遊, 周圍去食下嘢, 去到西貢海傍廣場有餐廳的職員向我招手, 話佢地啲海鮮又平又靚, 睇下個餐牌, 二人餐收$488, 任選四款小菜或海鮮, 奉送清炒時蔬, 海鮮可以選擇芝士波士頓龍蝦配伊麵丶豉椒炒蟶子丶 白灼海花螺丶豉油皇海蝦等。 我叫咗兩碟海鮮和兩碟小炒, 海鮮真的很鮮甜味美, 小炒就遜色多了。 🦞芝士波士頓龍蝦伊麵底: 龍蝦新鮮彈牙, 芝士汁唔鹹, 味道夠, 麵條軟硬適中🫑豉椒炒蟶子: 非常鮮甜, 加埋豉椒丶洋蔥丶 青椒一齊炒, 十分惹味, 唔使一陣間就食曬🐷菠蘿咕嚕肉: 完全唔脆, 唔好味🦑椒鹽焗鮮魷: 完全唔覺得佢焗, 但係又唔係炸嘅感覺, 皮肉分離清炒通菜: 火候啱啱好, 清脆嫩綠

🐷菠蘿咕嚕肉: 完全唔脆, 唔好味
清炒通菜: 火候啱啱好, 清脆嫩綠
2021-12-11 82 浏览
第一次在洪記飲茶,竟然有意外驚喜😋蝦餃和炸明蝦角都很大件和十分多蝦肉,蝦角很脆。$39 一碟豉椒鮮魷河十分好味又超值(2:30 後就冇)魷魚又多和「林」鳳爪排骨飯的飯很爽😀唯一不方便就是要自己出去取點心,吾係好慣,因為一般酒樓都是由侍應送來。埋單$167 食到很飽👍Remarks : 週末點心價錢小:$23 中:26 大:28 特:$30 頂:33閒日平$2 一蝶
第一次在洪記飲茶,竟然有意外驚喜😋
鳳爪排骨飯的飯很爽😀
閒日平$2 一蝶
2021-12-11
  • 豉椒鮮魷炒河
2021-11-29 115 浏览
由細到大經過西貢海鮮街都唔敢入去食飯 出哂名貴 但今日友人話想八卦到底咩價錢就去望下 出乎意料平日既海鮮套餐好抵食 仲要免加一 免費upgrade波龍做澳龍 我地3人要左個488 2人套餐加個煲仔飯 食剩兩個飯盒 份量好夠 味道都好好 值得再來
2021-08-31 725 浏览
疫情期間沒有外遊,唯有繼續尋找本地遊的樂趣。星期六一家三口走進西貢出島遊,直至差不多黃昏回程。一場入到黎西貢梗係要食海鮮啦!兩大一小都不知怎叫好!正正經過洪記職員熱情地拉客,又介紹咗個套餐給我們,那天天氣不算太熱,坐在外面又好像有點風味,有看見其他枱上面的食物也不錯。很快已經選咗我們要吃的海鮮,等了很久,看見鄰枱比我們遲入坐都已經有餸菜到,追查一下,落單搞錯了,雖然他們服務態度好,又立即跟進,但已經影響心情。始終都係一間在西貢很大的海鮮飯店,而且看見入座率也高,難免真是有點甩漏
椒鹽鮮鱿
2021-08-28
2021-08-24 600 浏览
門面舖頭好大一眼都望唔晒有裏便同入邊座位💜星期日夜晚跟住個熟客入嚟幫襯💜唔使排隊已經有位🤣熟客已經幫襯10幾年💜我哋當日坐外邊🙏🏻都幾熱😅但係唔緊要啦🤔都預咗🌙好奇怪🤔見唔到有樓面招呼🙏🏻但係自動有餸菜上🥸熟客始終係熟客🥸去得呢啲地方就唔要求服務有幾好😉所以都接受嘅😂龍蝦🦞刺身清甜、陳皮蒸鮑魚入味、避風塘賴尿蝦清甜彈牙,一啲都唔油膩。仲有專人幫手剪殼👌方便食👌蒸魚好入味❤️魚肉好❤️彈牙😂撈飯一流😉最後就係龍蝦頭煮伊麵🦞雖然全部都係海鮮🥘但係都飽肚💰真係食咗會升仙💰成餐飯食咗幾個鐘😩始終人哋爆場煮餸都要時間💰但係我都接受嘅💰始終星期日成個場好多客明白嘅💰服務員都做得好辛苦,會體諒佢哋嘅👌👌我哋坐個位好好🌙見到月亮🌙慢慢升上去🌙都話咗食咗餐飯會升仙㗎啦🤣環境又靚🍀食物又好🦞待遇唔錯💜💰💰💰💰💰💰
門面舖頭好大
一眼都望唔晒
  • 椒鹽瀨尿蝦
一直想去食這間晚餐海鮮,今晚終於吃到了。 成件事,讚。 首先,價錢合理。 二人餐HK488不加一( 只有茶錢HK15/位)。食物質數, 好! 海鮮新鮮,菜炒得幾好食, 食物夠熱。重點是每碟菜慢慢來,食物不會凍, 對住個海景都沒有浪費。 服務質數好,一定會再來。HK42大樽, 都幾抵。HK15茶錢是包埋這兩碟前菜,抵。 (花生脆, 但不夠鹹)
一直想去食這間晚餐海鮮,

今晚終於吃到了。

成件事,讚。

首先,價錢合理。

二人餐HK488不加一( 只有茶錢HK15/位)。

食物質數, 好!

海鮮新鮮,菜炒得幾好食, 食物夠熱。

重點是每碟菜慢慢來,

食物不會凍,

對住個海景都沒有浪費。

服務質數好,

一定會再來。

HK42大樽, 都幾抵。

HK15茶錢是包埋這兩碟前菜,抵。
(花生脆, 但不夠鹹)

2021-08-18
2021-08-03 626 浏览
今日到西貢走走,沒有意識要去那一間餐廳,經過這間有$488二人餐,波士頓龍蝦免費轉澳洲龍蝦,免加一,茶錢$15位,經過一番考慮之後就選擇了。自選四種海鮮選了芝士龍蝦伊麵、白灼蝦、蒸魚、蒸鮑魚仔,青菜是一定有的。龍蝦肉很鮮味,這個價錢有澳洲龍蝦吃,性價比高,可是醬汁有點奇怪,和龍蝦不太夾。伊麵也是一般。灼蝦有約十五隻,比想像中大隻,質素高。蒸倉魚是全熟的,口感還可以,用了美極,不是人人喜歡。蒸鮑魚有四隻,很鮮味,如果加果皮會更佳,其實我煮的話會再好吃一點。炒白菜仔可能適合懷舊海鮮吃,很粗糙。總結是整體食材質素勝預期,份量十足,烹調方法及醬汁令人失望,味精較多,吃完兩小時後很口渴,可能這是遊客餐廳,外國人不是研究中式廚藝。
灼蝦有約十五隻,比想像中大隻,質素高。
蒸倉魚是全熟的,口感還可以,用了美極,不是人人喜歡。
炒白菜仔可能適合懷舊海鮮吃,很粗糙。