餐厅: 流浮山窯燒雞
资讯:

「流浮山窯燒雞」主打古法窯燒方式烹調燒雞,之前在流浮山略有名氣最近因花姐的燒雞IG Story爆紅,燒雞正是這間「流浮山窯燒雞」新蒲崗分店!原來Mirror成員一直都幫襯開。事後好多人潮聖,高峰時段門外多過30人,日賣過百隻👍🏻👍🏻但今日完全唔使排隊,好快就有得拎🫶🏻職員服務態度好好,知我住得遠住將軍澳,特登俾個膠袋我拎得方便啲,外賣燒雞會附鉸剪送上,返屋企勁方便 有把鉸剪剪雞😂· 窯燒雞 $198選用三黃雞混羊山雞,以高溫250度窯燒40分鐘鎖住肉汁,最後猛火燒5分鐘,達至皮脆肉嫩效果。 皮脆、個皮好薄,爆雞汁,肉身嫩滑,入口有陣陣煙燻味,隻雞都幾大隻 好多肉,以依個份量大細我覺得$198完全唔貴~個人覺得整體正常,唔係難食,不過唔算話真係咁出色。去開新蒲崗經過咪試吓🤣

👍🏻👍🏻但今日完全唔使排隊,好快就有得拎🫶🏻

· 窯燒雞 $198
2024-08-11 3145 浏览
呢間餐廳真係令我大開眼界!之前聽人講話好食但難搞,我仲特登買定保險,冇叫成隻雞,只係叫咗¼隻。點知,個雞油飯完全冇雞油味,仲要比白飯更差!簡直係浪費時間同金錢!至於嗰¼隻雞,真係慘不忍睹!一半連皮都冇,另一半就燶晒,仲要照比客。如果唔係外賣,我一定退返俾佢。最恐怖嘅係,我食到一半,竟然發現咗支竹籤黐晒喺肉度!好彩我冇食到,如果唔係真係會出事!簡直係食到炭屎味,我真係唔知佢哋嗰啲雞皮係咩味,可能係燒焦嘅味?總之,呢間餐廳真係令我失望透頂,絕對唔會再幫襯!大家睇相就明!

2024-08-11
2024-08-07 2396 浏览
今次係我第四次食啦!當你一試一定會好難忘,雞肉軟滑,外皮香脆,有香濃嘅香草味,鹹味適中,真係好值得推介。店舖都好窩心,會附上鉸剪一把,等你食得容易啲。店員服務態度都好好,燒好隻雞會俾你睇下,幾咁脹卜卜,當時真係好想立刻食架😂
2024-08-02 2355 浏览
由於 Mirror 關係,近期大熱嘅流浮山燒雞。星期二嘅下晝五點左右打電話去訂,講7:00pm攞,接電話個姐姐十分之好,話冇問題,多謝晒。心諗近期大熱嘅店舖,竟然可以唔使俾錢先,可以預訂來取真係有一流嘅服務 👍🏻👍🏻⋯⋯ 點知⋯⋯晚上七點左右到,原來係俾咗錢先至繼續開始排隊等燒雞出爐。之後大約等咗一個鐘左右,先至攞到隻燒雞返屋企食。等候期間,不少顧客都會問店員幾時有,但店員都答不出,只係見到師傅不停手燒。 約略見到燒雞係先炸,後入燒爐至熟,所有一定要時間夠,雞才可以俾客,唯有成群客喺門口等。當晚見到等候客人頗多,女店員有喺雪櫃攞支裝水比客人解渴,都算係咁啦。好簡單外賣袋,加一個兜,上面有隻雞,之前又話有手套,鉸剪但今次乜都冇 🤷🏻‍♀️雞肉嫩滑 😋😋😋😋之前有介紹話雞嘅品種係家鄉邊度,邊度,不過我唔記得。味道 😋😋😋入味,雞內籠仲有一條香草。雞內籠嘅雞骨有點偏鹹,但整體都係好味嘅。$198一隻燒雞貴唔貴?見仁見智。你喺大酒樓,五星酒店食已經唔係呢個價錢啦。但可以諗深一層,佢有點兒似超市熟食外賣嘅燒雞。 超市嘅燒雞係用雪雞,肉質同佢係唔同,但做法味有相似,所以試一次就夠啦。 而且所有燒雞
由於 Mirror 關係,近期大熱嘅流浮山燒雞。

晚上七點左右到,原來係俾咗錢先至繼續開始排隊等燒雞出爐。

之後大約等咗一個鐘左右,先至攞到隻燒雞返屋企食。

雞肉嫩滑 😋😋😋😋
之前有介紹話雞嘅品種係家鄉邊度,邊度,不過我唔記得。

味道 😋😋😋
入味,雞內籠仲有一條香草。
雞內籠嘅雞骨有點偏鹹,但整體都係好味嘅。

$198一隻燒雞貴唔貴?見仁見智。
你喺大酒樓,五星酒店食已經唔係呢個價錢啦。

但可以諗深一層,佢有點兒似超市熟食外賣嘅燒雞。 超市嘅燒雞係用雪雞,肉質同佢係唔同,但做法味有相似,所以試一次就夠啦。 而且所有燒雞,最緊要係新鮮燒起,熱辣咁食,雞皮脆,咁就一定得啦。

本人聲明今次係自己用錢去消費,並沒有接受任何邀請或試食,並且不是打手。

2024-07-09
60 分钟 (外卖自取)
2024-07-31 2634 浏览
🔺流浮山窯燒雞原隻燒雞涼拌貓耳朵最近大熱的人氣話題燒雞,一早到店門外已經聞到強烈的炭燒香氣,老闆正在努力地燒雞。雖然沒有太多排隊的人潮,但是大部份客人都用外賣平台甚至Lalamove取貨,而且每位客人可能不只叫一隻,相當誇張。所有燒雞即叫即製,一如老闆所說,一剪開雞肉立即流出大量肉汁,肉嫩皮脆,多汁鮮味,部份位置略嫌稍鹹。但的確是暫時食過比較出色的燒雞之一。涼拌木耳最適合炎炎夏日享用。終於明白為何店家會大排長龍。看到別人買了燒排骨也非常吸引,下次要試試。
🔺流浮山窯燒雞

原隻燒雞
涼拌貓耳朵

看到別人買了燒排骨也非常吸引,下次要試試。
質素差到一個點!隻雞顯然翻熱再翻熱已經冇乜肉汁仲要嚡熠熠,所有邊位都係燶嘅,個膠盒就燒到溶晒,食完之後成個口都係一浸燶味。呢個價錢!呢個質素失望之極!! 同元朗鋪爭好遠!以為一樣所以才去幫襯點知😤😤😤😤
2024-07-22 2302 浏览
朋友生日,介紹佢地食新蒲崗名物(花姐話)之前已經食過一次,外賣番屋企都好食,皮仲脆既,鷄殼入面有串rosemary提味,仲有晒鉸剪、手套。見評論話就算提早一粒鐘都仲要等,當日响Openrice 落定單指定時間取,幸好去到都係等幾分鐘就有。叫了兩雞兩排骨埋單$712,預約左六點半取,見到佢張枱已經有好多單,有十幾人响度等緊,花姐效應果然犀利。臨走專登問佢入面係咪已經有鉸剪、手套,個鄉音女人好肯定話有,點知番到去打開得隻鷄同排骨。真心嬲,鉸剪都慳。朋友們試過後都覺得唔駛想食,無鷄味。二百蚊買隻冰鮮鷄有啲唔抵。
中午叫咗個四人餐,原來店內基本上冇位置可以堂食,就算堂食都只有五至六個座位。但店內基本上十分焗熱,夏天仲要坐喺個爐旁邊。。。果斷轉外賣走。當時叫嘢食,佢哋並不繁忙,只係需要處理我哋呢一張單,但最後竟然都可以錯漏百出四人餐可以加錢轉小食種類。原本想將鮮魚皮加錢轉鹽焗雞腎,誰不知佢竟然照比鮮魚皮,但將車厘茄轉左鹽焗雞腎。。。冇咗最想食嘅車厘茄。。。然後四罐汽水亦問咗可以轉豆漿,點知佢最後照俾咗四罐汽水。。。完全冇人飲。。。*利申食過元朗西裕街分店,水平差天共地!該店每一樣,連小菜都係招牌水準!窯燒雞店舖係以此作為招牌菜,卻完全一啲都唔好食。首先,隻雞完全唔入味,只有喺香料掂到皮內肉質部份,先食到佢醃嘅味道。第二,燒雞塊皮完全唔脆,冇做到窯燒應該要有嘅賣點,吊得唔夠耐唔夠乾。我哋外賣攞走5分鐘內已經打返開個盒嚟食,所以應該排除外賣焗住,會整冧塊皮嘅因素。第三,隻雞肉質好嚡、老,完全唔嫩滑,燒雞最易中嘅問題中咗。爽脆鮮魚皮雖然比錯咗,但佢依然係好味嘅。魚皮爽口彈牙,泡椒唔算辣,幾惹味。幾喜歡佢有夾雜椰菜,fresh d。鹽焗鮮雞腎爽口、有鹹味,正常發揮。窯燒排骨BBQ醬汁醃得入味,燒得不錯,都

窯燒雞
店舖係以此作為招牌菜,卻完全一啲都唔好食。

第三,隻雞肉質好嚡、老,完全唔嫩滑,燒雞最易中嘅問題中咗。

爽脆鮮魚皮
雖然比錯咗,但佢依然係好味嘅。

鹽焗鮮雞腎
爽口、有鹹味,正常發揮。

窯燒排骨
BBQ醬汁醃得入味,燒得不錯,都係正常發揮。
2024-07-21
5 分钟 (外卖自取)
2024-07-14 1747 浏览
兩星期前第一次幫襯,覺得幾好食,下晝兩點幾叫定,跟住轉數快俾錢,跟住佢話叫車幫我車過嚟,車費我比,冇問題,嘢食幾好味,服務都幾好,跟住今日即係兩星期後,同樣係兩點幾叫,話咗俾佢聽6:30送到我目的地,一樣係佢幫我叫車,落好晒order,俾埋轉數快,跟住話冇晒乳鴿餐, OK冇問題,呢個餐轉左第二樣食物,我都接受,跟住六點幾見佢未有意識話俾我聽出車未,我就打電話追佢,冇人聽,跟住佢就WhatsApp我問我可唔可以自己叫車, OK,你唔幫我叫,我咪自己叫車囉,當時已經六點幾,跟住我叫架車去到佢舖頭,個司機話佢話要等45分鐘喎,咁個司機梗係唔等啦,淨係做我一單生意咩,跟住個司機就走咗,我就打電話俾佢哋,打咗好多次先有人聽,佢話就得,20分鐘得喎,咁到時我幫你叫車送俾你啦,咁我話好啦,跟住過咗成一個鐘,都仲未有聲氣,我梗係打電話追佢啦,跟住有一個講嘢唔正嘅女人同我講,我唔識叫車㗎,整好喇,你嚟攞啦,態度極之惡劣我話頭先你哋話應承我幫我叫車,跟住佢係咁話我哋唔識㗎,唔識㗎,你自己搵車嚟啦,當時已經係七點幾,我勁嬲囉,如果我唔係一早轉數快俾咗錢,我一定唔會要,跟住最後係我哋自己叫車去攞,仲要俾漏嘢,仲要返轉頭再攞返,先齊我張單,喂,你旺還旺,搞唔掂一早出聲,唔好接order,自己衰咗仲要態度咁惡劣,永遠永遠Blacklist!!!
早幾個鐘頭前已經付款,說好幾點鐘嚟攞雞。終於要等45分鐘喺35度高溫下等極都仲係未有!非常之差態度!打電話去問,不停話要等幾分鐘,幾分鐘又幾分鐘,高溫下繼續等,只有等等等!打電話去鬧佢,佢不停話幾分鐘。已經係weekday. 非常恐怖。

打電話去鬧佢,佢不停話幾分鐘。

已經係weekday. 非常恐怖。
外卖送餐
2024-06-06 1928 浏览
我係新蒲崗返工,次次經過呢間舖都聞到啲雞好鬼香,趁星期日去完荷李活拎嘢,老婆陪小朋友溫書,於是決定買燒雞當lunch,之後就試吓用openrice app叫燒雞加竹筒飯外賣,返到屋企(好近,黃大仙)一打開,隻雞仲係香噴噴,有埋鉸剪比你方便剪開食,燒雞香之外,肉質好juice,邊咬雞肉,啲雞油仲不斷咇出嚟,好耐冇試過食咁高質素嘅燒雞,真係好鬼死好味!隻雞要$198,貴唔貴見仁見智,但我就一定翻閹幫襯!…竹筒飯唔差,但唔係我愛食,下次睇吓可唔可以order油飯先…
  • 窯燒雞
2024-04-22 1665 浏览
啲燒雞新鮮熱辣 仲送埋鉸剪俾你即場自己剪刀 老闆好好人個人又nice 呢間嘢真係名不虛傳 聽咗好耐想試 難得佢開喺新蒲崗 值得大家嚟食同埋竹筒飯好有特色 食之餘,又可以玩吓自己篤個飯出嚟
  • 窯燒雞
流浮山窯燒雞最近超出名啊!佢哋嘅食店由流浮山搬咗去新蒲崗開新店,主打古法荔枝柴燒雞,好多人都話好正。聽話佢哋開業嘅消息,好多網友都話要去試吓,小編就決定親身去新店試下佢哋嘅窯燒雞。-流浮山窯燒雞間舖有三個大燒缸。師傅用一支鐵鉤,喺瓦缸度撈起一隻整隻燒雞,雞肉好豐滿,皮膚好滑嫩。老闆講,燒雞用佢哋自家農場嘅陽山雞,然後再加埋自家種嘅香草、迷迭香同鹽醃製,好香好味架。小編一口咬落去,風乾同燒過嘅雞皮好脆口,口感唔算油膩,皮底亦冇太多肥肉,肉質好實飽,而且好嫩滑!-窯燒排骨小編自己其實冇乜興趣試呢個,但朋友一直好推薦話之前食過好好味。點知試完真係有驚喜!本身以為肉質會好乾燥,但結果超級多汁!原條排骨咁啃真係好過癮!小編覺得完全唔輸比佢哋嘅流浮山窯燒雞。-桂花車厘茄酸甜多汁嘅味道真係好正!每一粒都吸收咗特調桂花汁嘅甜味,一口咬落去就爆晒汁,真係唔停想食多幾粒啦!-鹽焗解雞腎雞腎煮嘅時間控制好好,食落去完全唔乾反而有口感得嚟不會太韌。鹹香味道滲入每一塊腎肉,真係好滿足!小編覺得配酒一齊食真係100分。-爽脆鮮魚皮脆度同鮮美程度令第一食魚片小編感到驚訝,廚師特調味道真係啱啱好,如果大家鍾意可以加埋

流浮山窯燒雞

桂花車厘茄

鹽焗解雞腎

爽脆鮮魚皮
脆度同鮮美程度令第一食魚片小編感到驚訝,廚師特調味道真係啱啱好,如果大家鍾意可以加埋辣椒油食落去更加惹味。

酒醉塘心蛋
口感真係好滑順,特別係啲溏心蛋黃吸晒酒嘅香氣,就好似喺口裡面融化咗咁,小編真係覺得比7仔個個好味多咗好多,真係好享受!
2024-04-04 1354 浏览
窯燒雞是一道傳統的烤雞菜品,以其獨特的烤製方式和美味的風味而聞名。我最近有幸品嚐了這店。首先,窯燒雞的外觀非常吸引人。雞皮烤得金黃酥脆,散發著誘人的香氣。入口時,外皮的酥脆與內部的多汁肉質形成了完美的對比。這道窯燒雞在烤製過程中使用了特殊的香料和調味料,使得肉質更加鮮嫩多汁,且帶有微妙的香料風味其次,窯燒雞的口感極為出色。每一口都能感受到肉質的柔軟和多汁度,而且非常容易咀嚼。雞肉的味道鮮美,且沒有任何腥味。經過窯燒的過程,雞肉表面形成了一層香氣四溢的外皮,使得每一口都充滿了美味的風味。

2024-03-05 869 浏览
lunch 外賣左個排骨飯餐,得四件排骨,仲要一件成舊炭咁,點食!拎果陣盒排骨放最底完全見唔到。嘗試咬走d 燶野,但攪唔掂成口炭,勁苦。成個餐都乾爭爭,雞腳無味,最好食就係隻流心蛋。
2024-03-05
10 分钟 (外卖自取)