2023-04-02 66 浏览
上星期同bb友去呢間食刺身拼盤,覺得呢間餐廳幾好食,所以推介比大家!環境好日本風情,係懷舊嘅居酒屋感覺「梅」象拔蚌極盛刺身拼盤,共有11款刺身,樣樣都係貴野,好食過放題好多象拔蚌口感幾爽口,帶有少少甜味,唔腥!海膽都幾鮮甜 ,難得食到係甜嘅海膽! 仲有大拖羅、帶子等等啲肉都勁肥厚!配以廚師調製嘅麵豉醬,用嚟點貝殼類嘅刺身,味道幾特別,帶有啲咸味。免治雞肉軟骨棒雞肉棒係第1次食,附上生蛋黃點黎食,好特別呀! 雞肉棒外皮燒到微微焦香,內裡有雞肉嘅肉汁有啲似壽喜燒嘅味道七味牛舌粒呢碟牛舌芯口感係軟稔嘅,有洋蔥嘅甜味同七味粉嘅香辣味,份量都幾多下火炙帶子海膽迷你漢堡本來以為呢款係用紫菜包住粒帶子同海膽,但原來係好似三文治咁麵包烘到焦脆,口感豐富左,海膽質素係同刺身一樣甜甜的柚子酒呢款酒我覺得好岩女士飲甜甜地好易入口,酒精味無咁重
環境好日本風情,係懷舊嘅居酒屋感覺

「梅」象拔蚌極盛刺身拼盤,共有11款刺身
樣樣都係貴野,好食過放題好多
象拔蚌口感幾爽口,帶有少少甜味,唔腥!

免治雞肉軟骨棒
有啲似壽喜燒嘅味道

七味牛舌粒

火炙帶子海膽迷你漢堡
本來以為呢款係用紫菜包住粒帶子同海膽,但原來係好似三文治咁
麵包烘到焦脆,口感豐富左,海膽質素係同刺身一樣甜甜的

柚子酒
呢款酒我覺得好岩女士飲
甜甜地好易入口,酒精味無咁重

2023-04-01 66 浏览
同朋友聚會想食日本菜 飲返兩杯清酒 🍶推薦大家試吓呢一間位於旺角嘅浜松水產🥰 價錢合理 食物選擇多樣化🤭 而且裝修亦都好有日式居酒屋風格🇯🇵今晚我哋叫咗勁多嘢食 而且味道都唔錯㗎🤤 有👅為推薦美食:👅松 象拔蚌盛盒 估唔到三百幾蚊就食到咁大碟咁豐富嘅刺身盛盒😱 入面一共有7款刺身 分別有三文魚 象拔蚌 珍寶赤蝦 帆立貝 油甘魚腩 海膽同埋日本真鯛🤤 真係好肥美新鮮 超抵食必點👍🏻鹽燒雞皮👅極上牛舌芯👅黑豚五花腩👅免治雞肉軟骨棒去居酒屋當然要叫串燒🤩 叫咗以上四款串燒全部質素都好高 而且調味恰當 特別係五花腩 燒到油脂滿溢 好juicy😋日式蒜蓉帆立具👅明太子日式帆立貝燒帆立貝有三種 我哋揀咗其中兩款 另外其實仲有芝士口味🧀 蒜蓉其實非常惹味 不過相比之下明太子口味更加 明太子同沙律醬配燒帆立貝真係冇得輸 😎唐揚甜蝦出邊多數都係做唐揚池魚 估唔到呢度可以試到甜蝦咁特別🦐 甜蝦比平時食開嘅大隻 連殼一齊炸但係非常酥脆 唔油膩值得一試🤩日本熔岩海膽魚餅一客一共四件 魚餅入邊係海膽餡👅雞軟骨餃子一客有六件雞軟骨餃子 煎到非常香脆 🤤 點埋柚子醬油食好好食 七味牛舌粒牛舌同串燒非常唔同 好腍

今晚我哋叫咗勁多嘢食 而且味道都唔錯㗎🤤 有👅為推薦美食:

牛舌同串燒非常唔同 好腍 加上洋蔥一齊炒 好入味🤓

野菜牛肉炒烏冬
牛肉嘅比例都幾多 烏冬加咗黑椒炒 好惹味🤭

三文魚頭湯
超級足料 有大大個三文魚頭 湯底呈現奶白色 🤤 湯入邊仲加咗蒟蒻 四個人share都夠😆

分別係雜果同菠蘿特飲 配上串燒食都真係幾爽🌟

今日完成左個大project緊係要食番餐好既慰勞下自己😋經過見到個招牌同樓梯好奇心驅使下就上網search下咦~幾岩我食喎🤓咁就入去試下-櫻 - 澳洲龍蝦set🦞$698見到menu寫最高級別飲食體驗緊係要試下啦set有:北寄貝、珍寶赤蝦、三文魚、日本珍鯛、北海道帆立貝、鹿兒島油甘魚腩、鮮活赤貝、南非鮮活鮑魚、日本野生中拖羅、澳洲龍蝦刺身🦞澳洲龍蝦刺身:龍蝦肉質最飽滿鮮甜細緻、鮮味十足,口感有彈性🦐珍寶赤蝦:真係好巨形又彈牙🐠油甘魚腩:油分甘香肥美🐟鮑魚夠鮮嫩 口感爽滑,食起上黎全唔廢勁🐠日本野生中拖羅:唔洗多講,淨係上碟見到嫩粉紅就知有幾正,油脂分佈得好靚,入口即溶成個set既感覺全部都係極享受同滿足🤤🍢極上牛舌芯 $48富有彈性又軟嫩多汁燒得好好, 唔會好乾身🦀自家製日本芝士松葉蟹蓋 (2件) $138鮮甜蟹肉配埋濃厚芝士非常滋味🍄原隻大蘑菇$48芝士大蘑菇, 好香好juicy🍶Suishin清酒具有獨特的香味,口感柔滑香醇易入口💬呢個價錢食到咁高質食材刺身盛水準都幾高擺盤都好精緻睇得出師傅好用心
今日完成左個大project

櫻 - 澳洲龍蝦set🦞$698
見到menu寫最高級別飲食體驗緊係要試下啦

🦐珍寶赤蝦:真係好巨形又彈牙
🐠油甘魚腩:油分甘香肥美
🐟鮑魚夠鮮嫩 口感爽滑,食起上黎全唔廢勁

成個set既感覺全部都係極享受同滿足🤤

🍢極上牛舌芯 $48
富有彈性又軟嫩多汁
燒得好好, 唔會好乾身

🦀自家製日本芝士松葉蟹蓋 (2件) $138
鮮甜蟹肉配埋濃厚芝士
非常滋味

🍄原隻大蘑菇$48
芝士大蘑菇, 好香好juicy

🍶Suishin清酒
具有獨特的香味,口感柔滑
香醇易入口

💬呢個價錢食到咁高質食材
刺身盛水準都幾高
擺盤都好精緻
睇得出師傅好用心
2023-02-21
庆祝纪念
生日
今次一人四行聚餐, 朋友介紹呢間新開的日本居酒屋, 話佢地方夠日本風, 野食夠抵食, 一於來試下. 餐廳位於旺角最旺的地方, 夠哂方便. 裝潢有哂和風元素, 夠特色. 食物種類好豐富, 酒類都有不同選擇. 兩款刺身拼盆: 松 象拔蚌盛盒 $398包括加拿大象拔蚌刺身, 三文魚, 珍寶赤蝦, 鹿見島油甘魚腩 , 北海道帆立貝 , 日本真鯛. 大廚精選時令刺身, 以及配合好每款味道呈現最好的, 象拔蚌刺身薄切, 非常爽脆, 獨特鮮甜, 食到是新鮮貨色. 赤蝦飽滯肥美, 油甘魚, 真鯛都係厚切, 白身魚魚味鮮甜. 帆立貝夾住青檸片, 帶出清新. 櫻 澳洲龍蝦極盛 $698澳洲龍蝦刺身主角龍蝦刺身切片適中, 透明有光澤, 肉質是爽彈, 鮮味濃郁, 一口一口接住吃. 日本野生中拖羅, 厚切肥美魚油豐富. 海膽甜而不腥, 可配青瓜吃. 南非鲜活鮑色較白, 第一次吃, 相當出色好彈牙. 鲜活赤貝, 鹿見島油甘魚腩 , 北海道帆立貝 , 日本真鯛, 三文魚, 珍寶赤蝦仲配左特色醬汁, 北寄貝都係同樣鮮味, 這款值得推介, 包含最豐富有價值的刺身, 值回票價. 宮城 青花瓷$8

食物種類好豐富, 酒類都有不同選擇.

兩款刺身拼盆:
松 象拔蚌盛盒 $398

櫻 澳洲龍蝦極盛 $698澳洲龍蝦刺身

日本野生中拖羅, 厚切肥美魚油豐富.

宮城 青花瓷$88
有手掌咁大隻,呢款較少見的青花瓷生蠔, 爽脆鮮甜, 夠飽滿, 味道有海水味, 口感好creamy, 呢個價錢非常抵食, 個人十分推介. 未試過一定要試下!

炸池魚仔$88
用來送酒的小食, 這裡的份量相當足料, 滿滿一碟. 炸池魚黃金色, 外脆內軟, 非常入味, 而且肉多唔會乾身, 好出色的炸物.

麻醬秋葵$38 清新又好味的前菜, 秋葵大條又爽脆, 配胡麻醬特別出色.

火灸帶子海膽迷你漢堡$148
因為有帶子同海膽兩種最愛海鮮, 帶子軟糯配鮮味的海膽, 相當夾, 再用烘過的多士夾住, 甚有特色, 吃時多重口感, 一次過滿足哂.

鵝肝多士$108
鵝肝正常的厚度, 燒後油香濃郁, 配埋烘多士, 一軟一脆份外滋味.

清酒煮蜆$88
一道穩陣的菜式, 蜆份量很多. 清酒湯味清香, 蜆肉飽滿甜美. 仲有蔥花帶出甜味.

蒜蓉帆立貝$38
燒物中, 呢款帆立貝很出色, 蒜蓉味好香,
令貝肉味更突出, 貝肉好爽又鮮甜. 價錢真係超值.

厚切松板豬$38
厚切豬有嚼勁, 肉有濃厚豬肉香味, 好juicy, 份量足, 燒到好香口.

牛舌心$48
我地都不禁講左好多次,
而呢個價錢, 點解可以俾到咁大件的份量, 牛舌係出面的串燒size的兩倍. 牛舌香口, 入口鬆化易咬, 必食之選.

薩摩赤雞腿肉$38
這款都係推介, 份量大之餘, 雞腿肉的軟嫩程度係一賣點, 好軟滑啖啖肉. 配埋蒜泥醬汁, 回味無窮.

花 $38 飲品我點左呢杯菠蘿梳打, 好清香不會太甜.

壽喜燒$128
最後呢款熱食, 壽喜燒跟一般的不同, 呢款係似牛肉鍋咁, 用左壽喜燒的醬汁, 將肉/蔬菜/菇類等集於一鍋, 食材新鮮, 肉較似肥牛, 肉質是軟嫩的. 吸哂醬汁, 濃而不咸.

芝士年糕配紅豆煉奶$68
最後到甜品了, 芝士年糕是現成, 重點係自家製的紅豆煉奶醬, 好香甜. 配帶咸的年糕別有一番風味.

整體食物有水準, 選材新鮮, 串燒等烹調食物有心思. 推介刺身款絕對性價比高.
意想不到呢個價錢, 食物份量比一般的大份, 食到棒住個肚. 好合適大伙兒的聚會啊.
2023-03-21 168 浏览
餐廳位於地牢,內裡用木系傢俬,播著音樂,客人聲音比較嘈吵,昏暗燈光加上日式旗幟,彷彿置身於日本沖繩居酒屋一樣。服務員帶我們到房間,房內只有另一枱客人,兩個男人尚算安靜。第一點食龍蝦刺身,只點了半份,好爽口,本身不太喜好刺身口感既人都吃過不停,盤上有配上特製醬汁,試過後都係點返wasabi豉油。其他幾樣刺身都好新鮮。帶子,大蝦都好甜,另有鯛魚、三文魚香油甘魚,油份豐富。雞軟骨餃子同壽喜燒牛肉窩正常水準,最失色既係鮑魚炒飯比較油膩。

雞軟骨餃子同壽喜燒牛肉窩正常水準,
最失色既係鮑魚炒飯比較油膩。
龍蝦刺身
龍蝦刺身
刺身拼盤
壽喜燒牛肉鍋
2023-03-19 109 浏览
今天陪友人逛街,路經太子旺角交界,被這間店的濃烈日本色彩深深吸引,決定一試。松·象拔蚌盛盒:盛盒名傳其實份量十足,除了主打象拔蚌,還有海膽、拖羅、赤貝、油甘魚腩、帆立貝、三文魚、赤蝦、鮑魚等。所有刺身都冰凍鮮甜,尤其是象拔蚌及赤貝,肉身爽嫰彈牙鮮甜。鹿兒島薩摩赤雞腿肉:醬汁香濃惹味,每件雞肉都飽滿嫩滑,外皮燒得香脆可口,值得一試再試。日式蒜蓉帆立貝:帆立貝個頭很大,舖滿羊蔥及蒜蓉,香滑又彈牙,齒䶝留香。鵝肝多士:上碟時多士、鵝肝及配菜是分開的,看口味自由配搭配菜感覺頗新鮮,鵝肝厚身,香味濃郁。雞泡魚乾:魚干燒得香脆,煙韌有咬口,絕對是伴酒良物!
今天陪友人逛街,路經太子旺角交界,
被這間店的濃烈日本色彩深深吸引,決定一試。

松·象拔蚌盛盒:
盛盒名傳其實份量十足,除了主打象拔蚌,
還有海膽、拖羅、赤貝、油甘魚腩、帆立貝、
三文魚、赤蝦、鮑魚等。
所有刺身都冰凍鮮甜,尤其是象拔蚌及赤貝,
肉身爽嫰彈牙鮮甜。

鹿兒島薩摩赤雞腿肉:
醬汁香濃惹味,每件雞肉都飽滿嫩滑,
外皮燒得香脆可口,值得一試再試。

日式蒜蓉帆立貝:
帆立貝個頭很大,舖滿羊蔥及蒜蓉,
香滑又彈牙,齒䶝留香。

鵝肝多士:
上碟時多士、鵝肝及配菜是分開的,
看口味自由配搭配菜感覺頗新鮮,
鵝肝厚身,香味濃郁。

雞泡魚乾:
魚干燒得香脆,煙韌有咬口,
絕對是伴酒良物!
最近搭車果陣都會經過見到E間新開嘅浜松水產好似唔錯咁, 於是今晚就同朋友一齊去試下! 餐廳位於地牢位置, 牆身貼滿日本廣告/鐵路站嘅poster, 令人好想回鄉呢! 食物種類繁多, 刺身鍋物串燒煮物咩都有, 更有新鮮嘅限定食材, 真係睇到花多眼亂⭐松•象拔蚌盛合(七點盛)盛盒有加拿大象拔蚌刺身, 三文魚, 珍寶赤蝦, 北海道帆立貝, 鹿兒島油甘魚腩, 海膽同赤身! 款款都新鮮厚切, 鮮甜味美!⭐青花瓷生蠔生蠔好大隻, 食落海水味唔算濃, 口感較為清爽, 上面淋左醬汁, 食落幾開胃⭐花魚一夜干一夜干啖啖肉, 咸咸香香, 佐酒一流⭐HaramiHarami即係腹身, 每隻牛只有一條, 脂肪比較少, 肉味濃郁, 非常軟腍⭐清酒煮蜆蜆肉鮮甜可口, 份量十足幾抵食⭐海膽拖羅蓉多士脆卜卜嘅多士上面堆滿海膽, 吞拿魚蓉同蟹籽, 口感超鮮超豐富大滿足⭐鹿兒島蕯摩赤雞腿肉雞腿肉嫩滑juicy啖啖肉⭐極上牛舌芯牛舌芯口感爽脆彈牙, 牛味濃郁⭐厚切松阪豬豬肉咬落去幾爽彈, 幾惹味⭐壽喜燒牛肉鍋超大鍋好足料, 味道不錯, 餸飯一流⭐司牡丹山柚子酒⭐花Pineapple Flavor⭐風梅酒Highball

⭐松•象拔蚌盛合(七點盛)

⭐青花瓷生蠔

⭐花魚一夜干
一夜干啖啖肉, 咸咸香香, 佐酒一流

⭐Harami

⭐清酒煮蜆
蜆肉鮮甜可口, 份量十足幾抵食

⭐海膽拖羅蓉多士

⭐鹿兒島蕯摩赤雞腿肉
雞腿肉嫩滑juicy啖啖肉

⭐極上牛舌芯
牛舌芯口感爽脆彈牙, 牛味濃郁

⭐厚切松阪豬
豬肉咬落去幾爽彈, 幾惹味

⭐壽喜燒牛肉鍋
超大鍋好足料, 味道不錯, 餸飯一流

⭐司牡丹山柚子酒

⭐花
Pineapple Flavor
⭐風
梅酒Highball
2023-02-26
2023-03-16 82 浏览
朋友介紹嘅餐廳,地點方便,餐廳又夠闊落,坐得舒服。一到就忍唔住嗌嘢飲消消暑,我自己叫咗杯「花」嘅飲品,其實即係菠蘿特飲,朋友就叫咗杯asahi,夠冰凍,正!跟住就梗係要叫個刺身啦,「松」盛盒,只係$398,但有象拔蚌、三文魚、珍寶赤蝦、帆立貝、油甘魚、真鯛同海膽。超級抵食,我最鍾意係赤蝦,好新鮮好彈牙。小食先叫咗個明太子玉子燒,食落有驚喜!玉子嘅質地,乾濕同軟硬度適中!配埋面頭嘅沙律醬同明太子,好味。之後就叫咗炒野菜同炒雜菇,份量都幾多!主食就叫咗個壽喜燒牛肉鍋同和牛炒飯,好重牛味。和牛炒飯就好有功夫,粒粒分明,牛肉嫩滑,加埋大葱就更加香。
朋友介紹嘅餐廳,地點方便,餐廳又夠闊落,坐得舒服。

之後就叫咗炒野菜同炒雜菇,份量都幾多!

主食就叫咗個壽喜燒牛肉鍋同和牛炒飯,好重牛味。

和牛炒飯就好有功夫,粒粒分明,牛肉嫩滑,加埋大葱就更加香。
2023-03-14 1264 浏览
裝橫好有復古懷舊風情🤩《三色漬物 $88》有酸瓜、牛蒡、紅菜頭,牛蒡漬味道甘甜,爽口但無渣,紅菜頭漬酸酸甜甜好開胃。《時令生蠔 $88》店員推介既off menu菜色,生蠔由秘製醬汁同青檸汁調味,同時食到海水既咸鮮味,肉質肥美。《梅 極盛刺身 $698》呢度有4-5款盛合刺身,想試下象拔蚌同海膽,所以最後叫左《梅》有海膽、拖羅、象拔蚌、赤貝、鮑魚、油甘魚腩、帆立貝、三文魚、珍寶赤蝦、北寄貝等拖羅夠曬鮮味肥美,海膽甘甜,赤蝦多肉爽口,呢個價錢食到咁多款係幾抵食,中意食刺身既人可以一試~另外,想講下佢地既串燒更加出色!《免治雞肉軟骨棒配日本蛋 $48》混合雞肉、雞軟骨,外層燒得焦脆,内裏好有咬口,每次食串燒都必叫~《鹿兒島薩摩赤雞腿肉 $38》店員推介菜色,一串有4件夠曬2個人食。秘製醬汁加上蒜粒,好香好滋味!而且雞腿肉肉質嫩滑多汁,好有驚喜!《極上牛舌芯 $48》牛舌口感爽彈,用上黑椒調味,不過略嫌有d老,可能燒得耐左。《鹽燒雞皮 $38》金黃皮脆又不失雞皮彈牙口感,邪惡得黎又滋味。《海膽拖羅蓉多士 $138》賣相已經夠曬IGable!甘甜海膽配搭香滑拖羅蓉,加上烘得微暖金黃既多士,有埋
裝橫好有復古懷舊風情🤩

《三色漬物 $88》

《時令生蠔 $88》

《梅 極盛刺身 $698》
拖羅夠曬鮮味肥美,海膽甘甜,赤蝦多肉爽口,
呢個價錢食到咁多款係幾抵食,中意食刺身既人可以一試~

另外,想講下佢地既串燒更加出色!
《免治雞肉軟骨棒配日本蛋 $48》

《鹿兒島薩摩赤雞腿肉 $38》

《極上牛舌芯 $48》
牛舌口感爽彈,用上黑椒調味,不過略嫌有d老,可能燒得耐左。

《鹽燒雞皮 $38》
金黃皮脆又不失雞皮彈牙口感,邪惡得黎又滋味。

《海膽拖羅蓉多士 $138》
賣相已經夠曬IGable!甘甜海膽配搭香滑拖羅蓉,加上烘得微暖金黃既多士,有埋葱花就再正d。
  • 鹿兒島薩摩赤雞腿肉
開o係始創斜對面、門口毫不起眼o既地庫鋪日式水產專門店,落到去才感受到佢滿滿居酒屋o既風情,帶點隱世小店o既感覺~日本菜往往有住咁多魚類貝殼類,有時都幾花多眼亂,面臨樣樣都想食要揀來揀去o既煩惱。呢d 時候叫個刺身盛合就最為不過喇,組合由廚師幫我挑選好晒,同埋多數都抵過全散叫!我地今次點o左個「松」象拔蚌盛合($398 未加一),雖然只係四款盛合入面最平o個款,但一d 都唔輸蝕,CP 值夠晒高!Menu 提到餐廳o既食材係每日空運到港,裡面o既象拔蚌來自加拿大,食落鹹香爽口;赤蝦大隻起膠,真鯛同埋o黎自鹿兒島o既油甘魚腩肥美肉嫩,全部都好正!個盛合本身已有一份海膽,但我friend 嫌唔夠分,所以另外再單點多一份($98)。海膽總係有股好濃郁o既味道,頭先配搭三文魚籽一齊食,而家則配紙菜,同樣咁豐沛滋味。既然o黎到水產店,點都要開番一兩隻生蠔,餐廳o既生蠔係時令價的,quote o左一款$88 一隻o既日本青花瓷漁牡蠣俾我地。以青檸同埋一隻類似啫喱狀o既汁調味,鮮甜嫩滑之中有d 微酸味道。我friend 似乎好鍾意食海膽,加叫完不突止,再要點埋呢個日本熔岩海膽魚餅(四件) ($58)。

「松」象拔蚌盛合 ($398)

海膽兩片配紙菜 ($98)

時令生蠔 ($88/隻)

我friend 似乎好鍾意食海膽,加叫完不突止,再要點埋呢個日本熔岩海膽魚餅(四件) ($58)。實物幾得意,外層呈黑色,食落似墨魚丸,裡面則係creamy o既海膽漿,唔使點沙律醬都已經好好食。
日本熔岩海膽魚餅(四件) ($58)

鵝肝多士($108) 有住兩大片鵝肝,香氣四溢。擺上多士上面一啖咬落去,享受住一淋一脆o既口感,再來一昧油潤o既after taste,食多件都仲得。
鵝肝多士 ($108)

再嗌d 串燒,極上牛舌芯($48) 食落都係爽口的,免治雞肉軟骨棒配日本蛋($48) 也比我上次食o既另一間日式串燒店好食,上次o個間o係隻蛋度落得太多醬油了……日式蒜蓉帆立貝($38) 也唔錯,蔥同蒜蓉o既味道好出。
極上牛舌芯 ($48)
免治雞肉軟骨棒配日本蛋 ($48)
日式蒜蓉帆立貝 ($38)

最後叫埋個蔥花吞拿魚腩蓉丼($108) 掠下肚仔,d 吞拿魚腩俾得也太多了吧……超棒的冰滑口感,令人好滿足。
蔥花吞拿魚腩蓉丼 ($108)
「松」象拔蚌盛合 ($398)
海膽兩片配紙菜 ($98)
時令生蠔 ($88/隻)
日本熔岩海膽魚餅(四件) ($58)
蔥花吞拿魚腩蓉丼 ($108)
放工後同朋友去呢間位於旺角新開張既居酒屋 - 浜松水產聚吓. 一試之後好食不得了,值得推介!梅象拔蚌極盛: 包括三文魚, 真鯛, 北寄貝, 帆立貝, 大拖羅,中拖羅,海膽以及象拔蚌刺身. 每款刺身都好新鮮, 即日空運到港. 而且刺身厚切,分量十足!蟹籽沙律: 同坊間其他蟹籽沙律略為不同. 浜松水產既蟹籽沙律係蟹籽蟹柳比例較多, 而青瓜同生菜分量比例較少. 連沙律都咁高cp值,值得一讚!黑毛豬肉餅: 外脆內軟, 外邊炸得香脆可口,入邊係黑毛豬肉餡同薯仔蓉,軟熟多汁得嚟又唔會有豬肉腥味. 系唔錯既餐前小食!七味牛舌粒: 牛舌切得比較厚身有質感,牛味比較濃郁.另外分量偏大,又係一道抵食既下酒菜.鵝肝多士: 鵝肝分量亦都令人滿意. 油脂豐富,入口即溶,而且潤味又唔會好濃. 拍得住坊間專門食鵝肝既高級西餐廳水準! 壽喜燒牛肉鍋: 主食鍋物嚟講相當足料! 湯汁較多,鍋內配料分別有: 肥牛, 魔竽, 冬菇, 本菇, 粉絲, 竹輪, 洋蔥, 金針菇等. 配上一碗白飯就更加好味!

2023-03-11 448 浏览
終於可以除罩相見,當然要約朋友慶祝了,我們相約在地點便利的旺角區,吃大家喜歡的日本料理。松 盛盒刺身$398兩款刺身盛都相當吸引,每款刺身都不是細細件,新鮮抵食。松有加拿大象拔蚌刺身、三文魚、珍寶赤蝦、北海道帆立貝、鹿兒島油甘魚腩、海膽、日本真鯛,特別喜歡象拔蚌刺身,爽口鮮味,帆立貝夾上小片青檸,鮮味更提升,海膽配小青瓜片吃,味道濃郁。櫻 澳洲龍蝦極盛$698這刺身拼盤更豐盛,有北寄貝、三文魚、珍寶赤蝦、北海道帆立貝、鹿兒島油甘魚腩、鮮活赤貝、南非鮮活鮑魚、海膽、日本真鯛、日本野生中拖羅、澳洲龍蝦刺身,龍蝦刺身一定是焦點,通透的質感,入口有淡淡鮮味。鮑魚呈白色,十分爽口,北寄貝柔軟鮮嫩。火炙帶子海膽迷你漢堡$148漢堡改成了三文治,多士夾著兩件火炙過的帶子,灑上魚子及海膽,外型已很吸引,鮮味無窮。鹿兒島薩摩赤雞腿肉$38巨型的串燒震攝了我們,雞腿肉啖啖肉,肉質滑溜,有濃郁的蒜香。極上牛舌芯$48牛舌芯是牛舌中心部分,最嫩的位置,咬下去爽嫩的口感。宮城青花瓷生蠔$78 青花瓷生蠔比較少聽到,差不多手掌的大小,蠔身比較厚和creamy,海水味較重,配上少少酸汁。炸池魚仔$88一口一條炸池魚

松 盛盒刺身$398

櫻 澳洲龍蝦極盛$698

火炙帶子海膽迷你漢堡$148

鹿兒島薩摩赤雞腿肉$38

極上牛舌芯$48
牛舌芯是牛舌中心部分,最嫩的位置,咬下去爽嫩的口感。

宮城青花瓷生蠔$78

炸池魚仔$88
一口一條炸池魚仔,新鮮炸起熱辣辣,香口惹味,送酒一流,且營養豐富。

花$38 pineapple
風$58 梅酒highball
來居酒屋一定要選特色飲品,朋友選沒酒精的菠蘿特飲,我選梅酒highball,比單純的梅酒沒那麼甜,配濃味的食物好夾。

芝士年糕配紅豆煉奶$68
外脆內軟的年糕,中間還有流心芝士,沾上紅豆煉奶就鹹鹹甜甜的味道。

鵝肝多士$108
煎香了的鵝肝,鵝油豐腴迷人,配上濃稠的黑醋,酸味平衡了油膩感,多士脆身的,一脆一軟口感豐富。
日本返嚟已經一段時間,但仲係好掛住啲日本菜。於是友人提議去喱間居酒屋。一坐低 就已經有開胃三小碟有開胃小碟 令人好期待一陣上嘅菜。首先嚟Sake,我點左個橙味。入口甜甜地,可以同唔好酒嘅朋友小酌,係一個唔錯嘅選擇。之後嚟嘅係梅 嘅象拔蚌刺身喱個拼盤除左有象拔蚌 亦都有其他刺身既然主打象拔蚌,都真係幾甜😍其他刺身都新鮮,口感呃唔到人!好多野都係朋友點,唯獨雞軟骨餃子係我點嘅。所以我特別期待。嚟到冇令我失望!皮脆又油兹兹嘅感覺。啲雞軟骨已經攪到好碎所以同餃子皮、餃子入面嘅肉咀嚼嘅時間唔會差好多。但咀嚼嘅時候,又會咬到脆脆地嘅軟骨。係我追求嘅口感。佐酒小食當然仲有雞泡魚乾、極上牛舌心。雞泡魚乾店家整得比較乾身,所以都好焦脆。另外牛舌都彈牙多汁,絕對對得起極上喱個名涵。嚟到今晚另一重頭戲-Harami 真係好好食,挨住筋膜嘅位啲牛油好香好濃。好食到我地本身唔係太清楚到底係牛嘅邊個位置,都即刻上google 搵。原來係指牛嘅橫膈膜近背嘅位置。肉質帶適中嘅油脂,口感柔軟,肉味濃香。店家亦都燒到好合適嘅生熟程度!最後我地用一個芝士蛋糕切件去為喱餐畫上句號。整體嚟講價位都好合理,食物質素都唔錯。大推象
日本返嚟已經一段時間,
但仲係好掛住啲日本菜。
於是友人提議去喱間居酒屋。

一坐低 就已經有開胃三小碟
有開胃小碟 令人好期待一陣上嘅菜。

首先嚟Sake,我點左個橙味。
入口甜甜地,可以同唔好酒嘅朋友小酌,
係一個唔錯嘅選擇。

之後嚟嘅係梅 嘅象拔蚌刺身
喱個拼盤除左有象拔蚌 亦都有其他刺身
既然主打象拔蚌,都真係幾甜😍
其他刺身都新鮮,口感呃唔到人!

好多野都係朋友點,
唯獨雞軟骨餃子係我點嘅。
所以我特別期待。
嚟到冇令我失望!
皮脆又油兹兹嘅感覺。
啲雞軟骨已經攪到好碎
所以同餃子皮、餃子入面嘅肉
咀嚼嘅時間唔會差好多。
但咀嚼嘅時候,又會咬到脆脆地嘅軟骨。係我追求嘅口感。

佐酒小食當然仲有雞泡魚乾、極上牛舌心。

嚟到今晚另一重頭戲-Harami
真係好好食,挨住筋膜嘅位啲牛油好香好濃。
原來係指牛嘅橫膈膜近背嘅位置。

最後我地用一個芝士蛋糕切件去為喱餐畫上句號。

整體嚟講價位都好合理,食物質素都唔錯。大推象拔蚌刺身同Harami!!!
地理位置位於旺區,最特別係佢係地庫舖,有種去咗日本商店街地庫覓食嘅感覺。
梅  象拔蚌刺身
雞泡魚
牛舌芯
Harami
2023-03-09 81 浏览
浜松水產位於旺角鬧市,走下樓梯,室內環境充滿和風特色,天花掛滿紅燈籠,繽紛的鯉躍掛畫,佈置色彩斑斕。餐廳除了鮮活海產,還有各款燒物、鍋物、串燒等佳餚,令人食指大動,在舒服座位開懷大吃。 松。象拔蚌盛盒 $398盛盒排列有致,有象拔蚌刺身、三文魚、珍寶赤蝦、北海道帆立貝、鹿兒島油甘魚腩、海膽及吞拿魚,象拔蚌圓潤,細嚐到紮實的口感,鮮甜中沁出淡淡海洋氣息。油甘魚魚脂豐腴,入口綿滑。三文魚厚切肥美,魚味濃郁。帆立貝滑嫰,淡淡鮮甜滋味。最誘人是澄黃的海膽,質感Creamy,柔滑濃厚,十分窩心。赤海蝦特別爽滑,鮮味比一般海蝦香濃,超滿足鮮味。燒日式鰻魚68燒汁鰻魚表面焦香,入口軟綿細膩,濃郁燒汁散發甜香,滋味窩心。燒生蠔兩隻55燒蠔柔軟,口感綿化,以蒜蓉提鮮,鮮香的肉汁在口腔迴盪,胃口大開!時令海鮮鍋188海鮮鍋十分豐盛,鮮豔龍蝦吸睛,佔據了整個火鍋,令人食指大動。龍蝦肉爽彈、挺身,加上蝦頭的蝦膏,濃稠細滑。湯內還有鮑魚、扇貝及大蝦,先呷一口熱湯,清徹鮮甜,鮑魚厚身鮮甜,扇貝滑溜、帶彈性,連同清湯呷入口,每口都伴隨著鮮香,滋味細膩。湯內還有粉絲、蒟蒻及豆腐等配料,粉絲吸收湯中精華,質感順口,豆腐

松。象拔蚌盛盒 $398

燒日式鰻魚68

燒生蠔兩隻55

時令海鮮鍋188
海鮮鍋十分豐盛,鮮豔龍蝦吸睛,佔據了整個火鍋,令人食指大動。龍蝦肉爽彈、挺身,加上蝦頭的蝦膏,濃稠細滑。湯內還有鮑魚、扇貝及大蝦,先呷一口熱湯,清徹鮮甜,鮑魚厚身鮮甜,扇貝滑溜、帶彈性,連同清湯呷入口,每口都伴隨著鮮香,滋味細膩。湯內還有粉絲、蒟蒻及豆腐等配料,粉絲吸收湯中精華,質感順口,豆腐解油膩,有暖笠笠的感覺。

原個三文魚頭88
份量十足,三文魚頭香炸後,外皮金黃焦香,香氣撲鼻。大啖咬下,魚皮酥脆可口,魚肉質肥厚嫰滑,用筷子輕輕叉出魚肉,油潤魚油溢出,沾上特製酸汁,鮮香停不了。

清酒煮蜆88
蜆肉挺身彈牙,浸泡在温熱清酒之中,口感滑順,鮮味中沁出昆布清香,十分回味。

鵝肝多士108
鵝肝煎封至香噴噴,肉質綿密嫰紅,咬下去脂香濃郁,連同脆卜卜的多士享用,吸收了鵝肝的油花,令人垂涎。

雞軟骨餃子58
餃子脹卜卜,底部焦脆,內裡填滿有嚼勁的雞軟骨,混合鮮嫩的雞肉,沾上甜醬汁,香而不膩,過足口癮。
野菜牛肉炒烏冬108
炒烏冬煙韌,內有軟腍的牛肉,加上青紅椒絲,舔舔脷,美味吸引。
2023-03-09 80 浏览
「浜松水產」提供不同品種的鮮活海鮮即劏即煮、即製刺身,鮮味滿足,每日鮮活澳洲龍蝦加拿大象拔蚌到店,有時令生蠔🦪、貝類🐚,喜歡食各式各樣刺身 ,師傅即時處理確保食材新鮮 ❤️❤️裝修充滿日式風,好似置身日本居酒屋,座位也非常寬敞,和朋友嚟飲返兩杯吹下水非常舒適。除了刺身,日式居酒屋供應的,串燒,炸物,一品料理,鍋物,酒類飲品等等,花多眼亂🤭🐟 必點推介,有四款刺身盛合,配合不同用刺身組成,重點係刺身非常新鮮,大部份是日本直送,喜歡刺身嘅你地絕對唔可以錯過,❤️[松]象拔蚌盛盒[竹]日本拖羅盛盒[梅]象拔蚌極盛[櫻]澳洲龍蝦極盛🍱竹日本拖羅盛盒 $ 468三文魚,日本真鯛,北寄貝,北海道帆立貝,日本野生大拖羅,海膽 🍱松象拔蚌盛盒 $ 398加拿大象拔蚌刺身,三文魚,珍寶赤蝦,北海道帆立貝,鹿兒島油金魚腩,海膽,日本真鯛🥬麻醬秋葵 $ 38秋葵爽口又帶點黏口,配上麻醬就是最佳拍檔 🙌🐟炸池魚仔 $ 88一口炸池魚仔炸到酥脆,全條任何部份都食得,送酒必點🧀日本芝士薯餅(二件) $ 58北海道直送,size都唔細,薯餅外層香脆,薯餅內好似薯蓉咁Creamy,仲包住流心芝士,每啖都好滿足🍄原隻大磨菇

[松]象拔蚌盛盒
[竹]日本拖羅盛盒
[梅]象拔蚌極盛
[櫻]澳洲龍蝦極盛

🍱竹日本拖羅盛盒 $ 468
🍱松象拔蚌盛盒 $ 398

🥬麻醬秋葵 $ 38
秋葵爽口又帶點黏口,配上麻醬就是最佳拍檔 🙌

🐟炸池魚仔 $ 88
一口炸池魚仔炸到酥脆,全條任何部份都食得,送酒必點

🧀日本芝士薯餅(二件) $ 58

🍄原隻大磨菇 $ 48
超愛食大蘑菇的我🤭內面Juicy,面層是溶化的芝士,超喜歡👍🏼

🐮極上牛舌芯 $ 48
牛舌心厚薄適中,爽口又Juicy ,加少少海鹽黑椒,已經非常好食

🐂牛肋條 $ 38
牛肋條牛味幾濃又爽口,帶點點肥膏,肉汁滿滿,店員窩心提示要立即食先最好💕

🐔鹽燒雞翼 $ 28
雞翼都肉厚,燒完肉質仲嫩滑,雞皮燒得香脆,非常唔錯

🐔鹽燒雞皮 $ 38
雞皮燒到非常香脆,雞皮仍然保留少少脂肪油香滿滿,忍唔住要再叫🤭🤭

🦢鵝肝多士〔兩件〕$ 108
鵝肝外脆內軟,配上黑醋醬汁和多士👍🏼

🐚清酒煮蜆 $ 88
蜆肉細細隻不過非常鮮味,配合清酒煮過更加鮮甜,連湯都飲埋🥳

🦪南非燒鮑魚 $ 98
鮑魚新鮮,配料不需要多簡單咁燒下鮮甜又
彈牙,想再提升味道可以點少少海鹽😊

🍘燒飯團 $ 38
燒飯團可以試到師父手勢,燒得外層焦香,中間部份又煙韌,燒汁入曬飯團勁入味,仲紫菜包住食

🍶嘉美心純米大吟釀
這枝由店員推介,容易入口,能合配任何食材