2024-08-01 198 浏览
隱世銅鑼灣鬧市中的居酒屋,每晚有不同款式原條新鮮魚刺身的選擇,價錢合理。每次店內經理的招呼也非常體貼。 Sake 選擇多,最適合三五知己豪食暢飲的好地方。👍👍👍
2024-04-06 675 浏览
Salty food with worst service. Waiter/waitress put 🙄️ face and almost yelled when we asked about why the food could be cold and salty. Cannot imagine how it could survive with such bad service and food. Many other much better choices for Japanese food with this price. Would not recommend to anyone else.
My friends and I finished our meal for about 10 mins already, and then a male staff (he looks like the manager there) brings over a plate of fish and  said  that I ordered it. I said I didn't order this dish, so he started giving me attitude, flips open the menu in front of me and said I ordered this dish, and said he had confirmed with me before. I really didn't want to argue,  since we already finished our meal and wanted to leave, so I told him to pack it up for me. While he gets me the bill,
I really didn't want to argue,  since we already finished our meal and wanted to leave, so I told him to pack it up for me. While he gets me the bill, I could still hear him still talk about the plate of fish. So I told him, why are you giving me this attitude when you can't even take orders correctly? And why does a small plate of fish take more than 30 minutes to make? It doesn't make sense at all.......
He said that I have no common sense (in a very rude tone), and said people who eats Japanese food knows that oven-baked fish takes more than 30 minutes to bake........ He's ridiculous, the fish is the size of my hand. He needs to learn his basic manners from the beginning before he can serve at a restaurant, speaking to customers in this way is not acceptable.
2024-02-24
2024-02-05 716 浏览
食星期日下晝本身都訂得晏但因為有啲事最後見到可以改到3點咁就中午嘅時候改到3點食一去到都知應該係落場時間但職員都好專業咁greet我哋 同好有禮貌落單每樣食物到達嘅時候 都會擺得所有嘢好好唔會因為只有一枱客 (變咗包場🤣)而敷衍了事食物質素好好 材料好新鮮串燒通常材料新鮮 簡單煮都好食每件壽司都好整齊 新鮮壽喜燒都唔會太濃 食完無口渴所有嘢都好食 真心推介P.S. 職員影相好專業 真心影得好好🤣有景有食物而且人無變形 謝謝你🙏🏻
食星期日下晝
本身都訂得晏
但因為有啲事最後見到可以改到3點
咁就中午嘅時候改到3點食
一去到都知應該係落場時間
但職員都好專業咁greet我哋 同好有禮貌落單
每樣食物到達嘅時候 都會擺得所有嘢好好
唔會因為只有一枱客 (變咗包場🤣)
而敷衍了事
生日
  • 月見雞肉棒
  • Nami壽司
  • 壽喜燒
一踏進這家餐廳,就覺得自己好似走入咗一個日本小街。🎐嘅氛圍令人仿佛身處異國。首先嚟咗個石鍋和牛蛋黃丼,熱辣辣嘅石鍋底下蓋著滿滿嘅和牛片,焦香撲鼻,仲有個蛋黃,咁啱準確咁坐係中間,淋上嘅芝麻令整碗丼飯香上加香,好惹味。和牛嘅香味真係撲面而來,軟滑得嚟肉質又好,粒粒分明嘅日本米,同佢地完美匹配,口感一流!再黎個辛口明太子稻庭冷烏冬,咬落去爽彈彈,微辣嘅明太子加埋爽口嘅烏冬,鮮味十足,冬烏香滑,食落又涼快,正!🍜點都唔可以錯過個甜酸炸蝦卷,外皮微脆,蝦味濃郁得嚟唔油膩,秘製甜酸醬帶點神秘嘅感覺,真係惹味到不得了。至於海鮮日式茶碗蒸,滑嫩得黎有驚喜,食落去真係有種溫暖嘅感覺,海鮮鮮甜,每一啖都充滿驚喜。最後個炸日本小權淮山魚餅,外皮炸到剛剛好,入口即化,同淮山嘅結合真係入味!整體黎講,呢度嘅食物,無論係賣相定係味道,都令人讚賞不已,絕對係黎呢邊必試嘅好去處。👍

2023-12-19 1044 浏览
今次我去咗間日式居酒屋,一入去就被佢嘅LED燈光海攞到眼🌌,有種話唔埋嘅浪漫feel。一坐低,個空間又寬敞,點菜先!同朋友三人點咗:日本豚肉鍋,一個字:正!豚肉滑順,豆乳湯底鮮甜得嚟唔膩口,啱晒寒天暖笠笠。🍲雜錦天婦羅,簡直係視覺同味覺嘅雙重享受。個蕃薯脆外軟內,個南瓜甜滋滋,真係天婦羅中嘅楷模。炸魚餅同軟殼蟹卷,呢個組合嗰個對味!魚餅外面炸得金黃,帶有一股子誘人嘅香味;軟殼蟹卷嘅牛油果甜美,真係啖啖肉,口感豐富得滯。食物質素一流,啲服務亦好貼心,間中加水唔使喊。今日嘅食評就到呢啦,下次仲會再嚟,指定!👌✨

2023-11-13 889 浏览
🌸🍶 浪.居酒屋 (Nami Izakaya)的環境以東京的傳統居酒屋為設計藍本,主要採用紅色和深啡色的木材,展現出江戶時期的日式風情。囡甿黎到都話櫻花樹好靚,店員就安排了我們在櫻花樹下享受美食,好貼心~!因為我們帶著年長的家人和幼小的孩子一起來享受晚餐,所以食物的選擇主要是熟食。我們點了玉子壽司、豚肉涮涮鍋、沖蠅胡麻蟹肉冷麵、天婦羅丼和西京燒等美食。每道菜都非常精緻而且份量十足,無論是大人還是小朋友都吃得非常滿足!🍣🍲🍤玉子壽司的口感鬆軟,豚肉涮涮鍋的湯底鮮美,沖蠅胡麻蟹肉冷麵清爽可口,天婦羅丼的酥脆口感和西京燒的獨特風味都讓我們大呼過癮!如果你想要在櫻花樹下享受傳統居酒屋的美食,浪.居酒屋絕對是一個值得一試的好選擇!快來品嚐這裡的美食,你一定不會失望!🌸🍶👍

天婦羅丼
玉子壽司
豚肉涮涮鍋
西京燒
题外话/补充资料: 在OpenRice上面訂位,主餐牌(壽司及刺身除外)更可獲五折
2023-10-22
  • 天婦羅丼
  • 西京燒
我哋用OpenRice book有五折優惠,個廣告寫明係壽司類同刺身類,入座前問咗店員優惠範圍,個餐牌都有好明顯嘅分類我們叫咗個和牛海膽飯,係餐牌係under丼飯嘅分類,埋單餐廳話因為個飯上面有兩Pat海膽所以算係刺身冇優惠😐成件事處理嘅態度好差好冇禮貌,仲理直氣壯咁話餐廳有最後決定權,完全唔make sense. 就算餐廳有最後決定權都好,廣告寫嘅嘢都唔應該係misleading,唔通我嗌個蒸蛋上面有幾粒蟹籽又當佢係刺身???完全唔明呢個logic食物質素嚟講,pat海膽好腥好唔新鮮好難食,米通壽司都好難食,個米通有陣怪味好似擺咗好耐,其他野就普普通通🫠

2023-09-10 730 浏览
又回到銅鑼灣吃午餐~發現原來登龍街多了很多餐廳這間浪居酒屋的裝修好靚!位置亦坐得舒服午市有不同的套餐可選擇,丼飯、石鍋飯、火鍋、刺身飯等等。如果在OpenRice上面訂位,主餐牌(壽司及刺身除外)更可獲五折 或 壽司及刺身類八折座位非常闊落感覺如果之後公司會吃生日飯也可選擇這裏很多套餐都非常吸引最後小妹選擇了吃鍋物定食點了$268的鹿兒島和牛火鍋雖然價錢有點貴,但當見到食物來到時就覺得物有所值首先是麵豉湯及小食三宮格中間那碟小小的蟹肉沙律,是小妹吃過那麼多日式沙律中最好吃的!真的是啖啖都能吃到蟹肉很紮實的而且味道也很好!再來是薄切三文魚刺身配黑松露醬油,其實也不是切得太薄,所以也很有口感,而且肉質很嫩令小妹驚喜的是除了有黑松露的味道還有一點清新的柚子味本身套餐配有「拖羅蓉牛油果脆脆壽司」,但因為小妹不吃拖羅,所以店家換了三文魚籽壽司給小妹,十分細心一點也不腥哦主菜到了鹿兒島和牛的實物比餐牌上的還要吸引看到肉脂均勻太美了!立即覺得這個價錢絕對值鍋物本身都有配烏冬及菜,三款菜及三款菇1️⃣和牛超嫩!入口肉味香濃2️⃣粉絲及菜品都很好吃3️⃣烏冬有點遜色,偏軟身4️⃣敗筆可能是湯底小妹選擇了豆乳湯,不夠濃郁
又回到銅鑼灣吃午餐~發現原來登龍街多了很多餐廳
這間浪居酒屋的裝修好靚!位置亦坐得舒服
午市有不同的套餐可選擇,丼飯、石鍋飯、火鍋刺身飯等等。如果在OpenRice上面訂位,主餐牌(壽司刺身除外)更可獲五折 或 壽司刺身類八折

座位非常闊落
感覺如果之後公司會吃生日飯也可選擇這裏

很多套餐都非常吸引
最後小妹選擇了吃鍋物定食
點了$268的鹿兒島和牛火鍋

雖然價錢有點貴,但當見到食物來到時就覺得物有所值

小食三宮格

首先是麵豉湯及小食三宮格

很紮實的
而且味道也很好!

薄切三文魚刺身配黑松露醬油

令小妹驚喜的是除了有黑松露的味道還有一點清新的柚子味

三文魚籽壽司

一點也不腥哦

鹿兒島和牛火鍋(套餐)

主菜到了
鹿兒島和牛的實物比餐牌上的還要吸引
看到肉脂均勻
太美了!立即覺得這個價錢絕對值
鍋物本身都有配烏冬及菜,三款菜及三款菇

1️⃣和牛超嫩!入口肉味香濃

2️⃣粉絲及菜品都很好吃

3️⃣烏冬有點遜色,偏軟身

4️⃣敗筆可能是湯底
小妹選擇了豆乳湯,不夠濃郁,很淡口,所以令配菜都未能吸味
下次會選擇壽喜燒湯底,應該會更好

Bu lu bu lu~~

整體而言,整個套餐是物有所值的
份量也很充足,小妹一個是吃不完的,幸好有朋友一起分擔
朋友自己也點了牛肉石鍋飯,賣相也很可以!也很香。
小食三宮格
薄切三文魚刺身配黑松露醬油
三文魚籽壽司
鹿兒島和牛火鍋(套餐)
2023-08-14 430 浏览
見到經openrice訂位,主餐牌(刺身壽司除外)有半價優惠,就試下,環境唔錯,唔多人,而且坐得唔迫,但冷氣有啲涼。見到有半價,就揀左唔少野,試左串燒, 魚餅, 芝麻雞翼同埋豚肉壽喜燒。串燒唔濃,都好好食,食左帶子, 豚肉番茄,番薯仔雞軟骨,幾隻串燒都好食,而魚餅係淮山魚餅,所以質地同魚蛋嗰隻魚餅唔同,都幾好食。最後點左個豚肉壽喜燒,但佢而家無得比你自己整,餐廳會整好晒攞出黎,所以享受打邊爐既就未必滿足到,不過都幾足料,有好蛋豚肉,豆腐,菜同埋菇,仲有粉,所以都夠飽。但湯底較清淡。整體野食唔錯,有半價好抵食。

整體野食唔錯,有半價好抵食。
2023-08-09
2023-07-09 352 浏览
[#kwfoodie日本菜]🍽浪.居酒屋充滿了日式和紙傘和燈籠🏮的地方😍原來是新開的日式居酒屋💓餐廳🍴舖面十分寬闊,更可分為兩大部分,一邊有著漫天紙傘,另一邊則有點點星光🌟無論氣氛和情調也值滿分💯還有櫻花樹🌸在旁,品嚐美食和拍照📷兩不誤🤣#海鮮土瓶蒸 $68甚少見到的土瓶蒸😍會附上一隻小杯讓你喝湯💓味道清甜而鮮味,內裡有雞件、蜆肉和蝦子🦐等湯料🌟味道小評分:😋😋😋😋😋/5#香蔥吞拿魚腩蓉丼 $188小編最愛的吞拿魚腩蓉🐟魚蓉幼滑沒有根,份量正常,沒有太大驚喜但實屬不錯🫶🏻味道小評分:😋😋😋😋/5#黑豚肉鍋 $298💖小編誠意推薦💖最有驚喜的黑豚肉鍋‼️有三種湯底可選,這次小編點了豆乳湯,豆味濃郁而且順滑🙈鍋物除了肉類以外,也會附上自家製餃子🥟、招牌魚蛋、田園野菜🥗和稻庭烏冬🍝主打的黑豚肉肥瘦均勻,豚肉味濃,而且肉質細嫩,不會太膩💓味道小評分:😋😋😋😋😋/5🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰💰💰/5環境:💕💕💕💕💕/5服務:✅✅✅✅/5打卡指數:📸📸📸📸📸/5
[#kwfoodie日本菜]

性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸📸📸/5
之前已經去過呢到食日本菜,係呢區位置方便得來,食物價錢算唔錯嘅餐廳。前排同朋友再去一下。餐廳內有櫻花佈置,邊食邊傾都幾有mood(有幾枱仲係到飲清酒呢)🍣海鮮丼$248- 本來想叫刺身,但朋友話點丼比較高性價比🤣又可以食到特色刺身,完全無expect 上面係好多紫海膽、鮮拆蟹肉、魚刺身:- 特別鍾意鯛魚刺身,好鮮甜之餘,肉質彈口- 三文魚都好軟嫩,滿滿魚油香- 紫海膽都幾鮮甜,仲有深海池魚- 粒粒鮮拆蟹肉鮮甜味慢慢滲出,真心高質🍜沖蠅胡麻蟹肉冷麵$138- 「胡麻胡麻胡麻」我食親都會撈🤭,而家見到胡麻都會諗起呢句- 冷面幾彈口,撈上蟹籽、蟹肉、青瓜絲、胡麻等,幾掛汁香口🦪吉列廣島蠔 $98- 外層夠脆,仲可以點上沙律醬、燒汁🍣日本海膽軍艦$78- 海膽新鮮爽口,紫菜香脆值得一讚嘅係呢到服務好好,仲有浪漫燈光、櫻花deco,係cwb比較平民得來有水準嘅日本菜

🍣海鮮丼$248
海鮮丼

- 特別鍾意鯛魚刺身,好鮮甜之餘,肉質彈口
- 三文魚都好軟嫩,滿滿魚油香
- 紫海膽都幾鮮甜,仲有深海池魚
- 粒粒鮮拆蟹肉鮮甜味慢慢滲出,真心高質

🍜沖蠅胡麻蟹肉冷麵$138
沖蠅胡麻蟹肉冷麵

- 冷面幾彈口,撈上蟹籽、蟹肉、青瓜絲、胡麻等,幾掛汁香口

🦪吉列廣島蠔 $98
吉列廣島蠔

- 外層夠脆,仲可以點上沙律醬、燒汁

🍣日本海膽軍艦$78
日本海膽軍艦

- 海膽新鮮爽口,紫菜香脆

日本海膽軍艦
2023-06-23 263 浏览
話說前排同朋友仔去左浪唔好諗錯party個浪係去左浪.居酒屋浪.居酒屋係位於銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown1樓個環境超靚 超有氛圍感食物個方面 今次分別點左:- 蟹肉蟹籽炸豆腐 - 明太子玉子燒 - 海膽豐洲卷 - 黑豚肉鍋 個人大愛蟹肉蟹籽炸豆腐 豆腐炸到外脆內軟食落after taste係滿滿既蟹香味Location: Causeway BayPrice : $400-$500/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
話說前排同朋友仔去左浪

食落after taste係滿滿既蟹香味

Location: Causeway Bay
Price : $400-$500/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10

星期五既晚上當然要搵間好餐廳chill下 獎勵下自己😌今次就簡左浪.居酒屋餐廳裝修好優雅 一入門口就有棵櫻花樹 好日本😁入到去成條走廊既天花板都掛滿左串串燈 離遠望好似好多星星咁 好靚 望著咁既佈置 心情都好啲 自然特別開胃🥚海鮮日式茶碗蒸 $38蛋味好濃郁又好滑 不得鳥 畢上黎個時好動L🤪入面仲有蟹柳 鯛魚柳 好鮮味🍣海膽豊洲卷 $188作為一個海膽控 一睇賣相就已經心心眼😍海膽質地結實 好新鮮 非常鮮味入面仲包著三文魚 吞拿魚 油甘魚 3款魚生 超豐富 一次過放曬咁多種食材入口 完全衝擊味蕾 大滿足🤗🐟柚香角切粒粒魚生丼 $168材料豐富有甜蝦 三文魚 油甘魚 鯛魚 吞拿魚 三文魚子 甜蛋 青瓜 顏色仲好繽紛 幾打卡不論魚生定壽司飯份量都好多 好夠飽 抵食🤑🥗黑松露油甘魚沙律 $138雖然今餐食左好多魚生 但食呢個沙律又吾會膩 事關個油甘魚配上黑松露醬 又有另一番風味 感覺偏向西式啲 沙律用左柚子醋 酸酸地 好開胃👏🏼💭餐廳用料足 滿足曬食魚生既欲望 海膽質素又高 加上菜色不時會配上食用菊花瓣 有一種小清新 亦睇得出廚師既用心❤🫶🏻

🥚海鮮日式茶碗蒸 $38

海鮮日式茶碗蒸
海膽豊洲卷
黑松露油甘魚沙律
2023-06-20 205 浏览
📍浪.居酒屋 (銅鑼灣)💥黑松露油金魚沙律黑松露味好強烈包裹住油金魚呢個配搭都幾特別😆味首互相配合沙律菜都新鮮💥柚香粒粒魚生飯魚生種類有三文魚,油金魚,甜蝦味道都幾鮮味💕加上有微微嘅柚子味整體不錯💥石鍋親子丼石鍋嘅保温好好食到最後都仲係熱辣辣🔥雞肉都唔會太鞋加上洋蔥甜味而且蛋嘅份量都幾多💥白味噌銀鱈魚西京燒呢個好好食💯鱈魚油份高所以食落好重魚油香而味噌味道令鱈魚嘅甜味更特岀調味亦都啱啱好👍浪.居酒屋 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown1樓

📍浪.居酒屋 (銅鑼灣)

💥黑松露油金魚沙律

黑松露味好強烈
包裹住油金魚
呢個配搭都幾特別😆
味首互相配合
沙律菜都新鮮

💥柚香粒粒魚生飯

魚生種類有三文魚,油金魚,甜蝦
味道都幾鮮味💕

鱈魚油份高
所以食落好重魚油香
而味噌味道令鱈魚嘅甜味更特岀
調味亦都啱啱好👍

浪.居酒屋 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown1樓