2015-05-03 1353 浏览
今次和朋友逛WTC,無意中發現了這家餐廳,看了菜牌才知,原來是星加坡菜。店面十分整潔,靠窗的位置可以看到避風港的海景。我和朋友各自點了一份喇沙,其湯汁十分濃郁,內有各種海鮮,用料完備,非常值得一試。
2014-08-01 900 浏览
以過往經歷,其實海南雞飯在香港隨處可品嚐到,分別只在於質素及價格是否成正比。價格相差幾十元但質素好兼有服務的,你會樂意多給小費~ 同意吧?第二次到訪這間海南少爺,總覺得不寫食評介紹給大家會對不起自己。這裏用的茶很清香甘甜,可惜茶葉沒得買回家慢嚐,那套茶壺杯子也精緻得想據為己有呢!主角海南雞飯的賣相非常討好,猶如一份「豪華版飛機餐」,客人可以選擇雞腿(有附加費)或雞胸肉。肉質鮮嫩雞皮不黏半點脂肪,伴碟的四季豆雖則有點 "菜渣",不過雞肉跟油飯才是主角嘛!兩份海南雞飯結脹二佰元有找,食物優質服務良好,值得讚!

無骨海南雞飯
兩份海南雞飯結脹二佰元有找,食物優質服務良好,值得讚!
2014-06-13
無骨海南雞飯
2014-06-15 1401 浏览
朋友總是要吃星馬菜,因為小弟剛從吉隆坡回來。廢話少說,今晚點了海南雞、新加坡肉骨茶、馬來肉骨茶、馬拉盞炒通菜、大頭蝦帶子炒面、一個油飯及一個餅。先說新加坡肉骨茶,味道與肉味分開,沒有溶在一起,喝時茶中沒有肉味,只有胡椒味。至於馬來肉骨茶,都是湯味肉味分開太過,而且當歸味太濃。海南雞一點特別都沒有,雞質太綿而沒有雞味。馬拉盞炒通菜算可以,只是少了一點鑊氣,至少我在家中廚房可以做出來。大頭蝦帶子炒面,都是一句,欠了鑊氣,而且如果當是福建面來炒,一下點豬油及豬油渣,雖然不健康但一定美味得多。油飯一般,沒有超香的香油味。因為與朋友相聚,整頓飯都是感覺愉快的。都係一句:最美味的食物離不開人。
至於馬來肉骨茶,都是湯味肉味分開太過,而且當歸味太濃。
海南雞一點特別都沒有,雞質太綿而沒有雞味。
油飯一般,沒有超香的香油味。
因為與朋友相聚,整頓飯都是感覺愉快的。
都係一句:最美味的食物離不開人。
2014-06-06
2014-06-02 1971 浏览
海南少爺位於銅鑼灣世貿中心,雖然成日經過卻一次也沒有幫襯過。整個餐廳的格局呈C字型,雖然窗戶可以看到海景,但裝潢偏向平民化。主打色用上鮮紅色,加上烏籠吊燈和牆上騰雲駕霧的山水畫,感覺很有中國色彩,不過另一邊牆身貼了幾尾藍色的大魚,可能店方想型造一山一水的感覺,不過感覺不太搭調。台內提供的是荔枝紅茶,聞起來卻比較像龍眼香。茶錢$6/位,可無限添飲。香茅青檸梳打算是敗筆,雖然看見杯中插着一枝香茅,不過飲品本身並無香茅味。另外,梳打稍嫌無氣,當中的青檸,味道亦稍嫌人工化,如果換上新鮮青檸,味道應該會更清新。海南雞餐既然是招牌菜,那就無得輸。$88一個套餐,有菜,有飯,有雞,有湯,另加$8可轉為雞脾,我卻鐘情於雞胸。雖然是雞胸,但沒半點鞋口感,加上無骨,吃起來非常方便。雞肉不但嫩滑,而且雞味異常濃郁。一般吃白切腛都會飛走雞皮不吃,但這兒的雞皮薄薄滑滑,冰冰涼涼,很易入囗,亦沒半點油腻感。白灼黃芽白,只是水煮,味道淡淡的,半點油盬也沒有,更不用說味精。白色的雞湯雞味濃郁,只有杞子,但很鮮甜,感覺很健康。飯的賣相看起來雖然乾巴巴的,不太吸引,也沒有一般海南雞飯的油亮,但原來飯身已經吸收雞汁和椰香,
荔枝紅茶
香茅青檸梳打
招牌海南雞飯
海南雞餐既然是招牌菜,那就無得輸。$88一個套餐,有菜,有飯,有雞,有湯,另加$8可轉為雞脾,我卻鐘情於雞胸。雖然是雞胸,但沒半點鞋口感,加上無骨,吃起來非常方便。雞肉不但嫩滑,而且雞味異常濃郁。一般吃白切腛都會飛走雞皮不吃,但這兒的雞皮薄薄滑滑,冰冰涼涼,很易入囗,亦沒半點油腻感。白灼黃芽白,只是水煮,味道淡淡的,半點油盬也沒有,更不用說味精。白色的雞湯雞味濃郁,只有杞子,但很鮮甜,感覺很健康。飯的賣相看起來雖然乾巴巴的,不太吸引,也沒有一般海南雞飯的油亮,但原來飯身已經吸收雞汁和椰香,所以飯身呈淡啡色。如果吃到口乾,又可立刻拿起茶杯喝囗湯,非常方便。
海鮮椰香喇沙
海鮮喇沙可選瀨粉或米粉,材料方面很豐富,包括蝦、帶子、蛋、豆卜、蟹柳、魚片、魷魚仔和芽菜。喇沙湯底比一般的稀身和淡口,椰汁味亦不算很濃,帶點辣和香草味。瀨粉是粗身圓條形的粉條,口感並非特別爽,但因為吸引了湯的辣,所以很惹味。
招牌D24榴槤布丁
招牌D24榴槤布丁
剛剛在鵝頸橋街市買了一個九磅的榴槤,看見餐牌上介紹着D24榴蓮布丁,還是忍不住點了一客。榴槤布丁的香氣很強烈,布丁的質感挺結實,入口嚐到的先是榴蓮香,布丁裡頭有絲絲榴蓮肉,伴隨而來的還有一陣奶香和濃濃的奶油味。布丁頂層有一堆榴蓮蓉,雖然有些筋,不夠滑溜,不過整體還可以,如果可以去掉那怪怪的奶油味,應該會更出色。
2014-05-31
2014-05-22 1249 浏览
我心目中最經典的星馬菜係肉骨茶, 海南雞和喇沙, 但今日只我和一位朋友, 無法點更多的菜, 唯有留番海南雞, 咖啡骨, 黑菜頭棵下次再試 1) 花茶只有單一口味,是美中不足2) 海鮮椰香喇沙(可選米粉或瀨粉) $88 有墨魚仔, 蟹柳, 魚片, 蝦, 帶子, 雖然menu 上有一隻辣椒, 但完全唔辣, 還因為椰汁的緣故而甜甜地, 可惜這碗米粉上台時, 也只是微暖, 真失敗 3) 沙爹雞/豬串 , 6串 $68 ,醃料帶微spicy, 惹味4)馬來西亞肉骨茶: 有甘茸, 當歸, 玉竹, 杞子, 紅棗, 胡椒, 一字骨, 藥材味濃香, 很好飲, 而那幾塊一字骨滲滿了藥材香但入口仍滑而不老, 真係俾個LIKE  (我們選擇的是2-3人份量 $88 ) 5)印度薄餅$48 有2塊, 並配咖喱汁, 好好食, 唔油, 咖喱汁很香帶微辣, 很match....如果唔夠, 可以加$18 order 2 pcs **侍應服務態度很好

1) 花茶只有單一口味,是美中不足

2014-05-20
馬來西亞肉骨茶
印度薄餅
2014-04-04 1928 浏览
銅鑼灣雖然有好多餐廳,但能令我一去再去的是這間海南少爺,單單是海南雞已令我回味無窮4個人食飯,比兩個人叫的菜多好多這次試了我最愛的串燒! 肉很嫩,超好吃! 還有巴東咖哩,怕辣的我也吃得下去,而且越吃越多最難忘是黑蘿蔔糕,有點像XO醬炒蘿蔔糕,很香口下次聚會也會來這裡! 比吃西餐更有意思
4個人食飯,比兩個人叫的菜多好多
這次試了我最愛的串燒! 肉很嫩,超好吃!
還有巴東咖哩,怕辣的我也吃得下去,而且越吃越多
最難忘是黑蘿蔔糕,有點像XO醬炒蘿蔔糕,很香口

下次聚會也會來這裡! 比吃西餐更有意思
2014-03-22
2013-11-03 2490 浏览
被外面的餐牌所吸引, 忽然間諗起在新加坡時食的叻沙, 想尋找翻當時的味道.....!! 點菜後送上的茶, 一陣果香味, 飲得出不是茶包沖的果茶, 因為無澀味, 見壺蕊內放的是茶葉, 問待應得知這是荔枝茶, 飲掉一半時, 服務員好快會加水, 食飽後都加了兩次水!! 海鮮叻沙(摻摻) ~ 即米粉+麵各一半, 唔辣味道一般, 唔特出的叻沙, 早知試海南雞飯...始終都係在新加坡時食o個間惹味好多, 尋找失敗...!! 咖啡骨 ~ 平時我絕對不喜愛食金沙骨, 生抄骨這類肋骨類...不過這個咖啡骨令我愛上了, 有咖啡的香及少少回甘味, 食到停唔到口, 2個人食, 我食左大半碟 醬爆蝦丸 ~ 中間的是煉奶, 一食咬得太大啖...入面的煉奶即時漏出, 爆出一條煉奶路, 超懢尬!! 後來等凍D時細口細口咬先無弄到一枱都係....!! 斑蘭豆腐花(熱) ~ 一點的斑蘭香味也沒有, 亦沒一般豆腐花滑的口感, 只食到豆味....無驚喜!!

荔枝茶
叻沙
咖啡骨
醬爆蝦丸
斑蘭豆腐花
题外话/补充资料: 一定會再去食這個咖啡骨及試其他, 在隔離枱食的男人, 食完埋單後也問服務員我地枱o個碟係咩...., 我聽到服務員答係咖啡骨, 可能係見我不斷食又不斷讚....^^
2013-10-20
荔枝茶
咖啡骨
醬爆蝦丸
2013-10-26 2045 浏览
一向都鐘情於新加坡菜那種甜酸又帶點微辣的口味。今次主要點了幾款菜式:海南雞飯, 新加玻蝦, 肉骨茶, 木桶班蘭豆腐花。   海南雞飯:雞肉口感嫩滑, 配青檸辣椒醬, 味道酸酸辣辣不錯。油飯不膩, 比在新加玻吃到的更美味。新加玻蝦:用的是越南虎蝦,口感彈牙,再配合很大粒的白胡椒,頗特別。肉骨茶:很濃郁的胡椒味,是這裡肉骨茶的獨特之處很暖胃。木桶班蘭豆腐花:班蘭蛋糕就吃過了,班蘭豆腐花真的沒試過,顏色很吸引,另可以加一個黑椰糖羹,很香甜嫩滑。總括來說,這裡有著不一樣的特色新加坡菜,值得推介。

海南雞飯, 新加玻蝦, 肉骨茶, 木桶班蘭豆腐花。

海南雞飯:

新加玻蝦:

用的是越南虎蝦,口感彈牙,再配合很大粒的白胡椒,頗特別。

肉骨茶:

很濃郁的胡椒味,是這裡肉骨茶的獨特之處很暖胃。

木桶班蘭豆腐花:

總括來說,這裡有著不一樣的特色新加坡菜,值得推介。
  • 肉骨茶
2013-09-19 1775 浏览
一 直 已 經 想 試 呢 間,但 無 奈 夾 吾 到 時 間 終 於 有 一 晚 可 以 同 男 朋 友 在 這 共 聚 一 餐 了 很 好 的 * 大 概 9 點 鐘 連 位 都 吾 洗 等 就 可 以 入 座 了 當 晚 叫 左 個 2 人 晚 餐 ..都 幾 多 野 食 有 2 個 燉 湯、1 前 菜、2 主 菜、2 飲 料 食 物 好 快 就 送 上,而 且 款 款 都 是 熱 辣 辣 的 老 黃 瓜 燉 老 排 ..吾 知 系 咪 因 為 味 精,加 上 又 熱,所 以 覺 得 好 飲 呢 到 既 肉 骨 茶 有 分 新 加 坡 肉 骨 茶 and 馬 來 西 亞 肉 骨 茶 ..我 地 吾 識 就 問 下 個 女 職 員,女 職 員 亦 都 好 有 禮 貌 好 有 耐 性 地 答 道 新 加 坡 肉 骨 茶 就 重 胡 椒 味,而 馬 來 西 亞 肉 骨 茶 就 重 藥 材 味 ~~~~~因 我 倆 對 藥 材 都 麻 麻 地,所 以 最 後 就 揀 左 新 加 坡 肉 骨 茶 味 道 比 想 像 中 好 而 且 都 幾 足 料,吾 錯 吾 錯!!! 沙 嗲 串 ( 雞

當 晚 叫 左 個 2 人 晚 餐 ..
都 幾 多 野 食

有 2 個 燉 湯、1 前 菜、2 主 菜、2 飲 料

老黃瓜燉老排
老 黃 瓜 燉 老 排 ..
新加坡肉骨茶

味 道 比 想 像 中 好
而 且 都 幾 足 料,吾 錯 吾 錯!!!
沙嗲串 (雞、豬)
沙 嗲 串 ( 雞、豬 )
呢 味 前 菜 不 過 不 失 ...
巴東咖哩牛肋條配印度薄餅
巴 東 咖 哩 牛 肋 條 配 印 度 薄 餅
好 香!牛 肋 條 有 點 硬,但 還 可 以 接 受
香 濃 又 點 辣 的 咖 哩 汁 配 上 印 度 薄 餅,簡 直 一 流

海 南 雞 半 隻
這 個 因 為 食 吾 哂,所 以 只 能 打 包 未 能 拍 下 相 片

味 道 不 過 不 失 ... 但 勝 在 D 汁 夠 美 味

而 且 那 位 女 職 員 亦 很 有 心 的 連 海 南 雞 用 的 醬 汁 都 幫 我 地 外 賣 Pack 好 ..
見 我 地 外 賣 左 4 Boxs
再 加 上 其 他 職 員 比 既 膠 袋 都 只 是 剛 剛 好 可 以 放 滿 所 有 野
女 職 員 就 即 刻 拎 左 個 貴 公 司 既 環 保 袋 幫 我 地 再 整 理 好

真 系 好 抵 讚!!!!臨 走 前 仲 寫 左 張 讚 賞 信 比 呢 位 女 職 員 呢

下 次 再 來 的 時 候,希 望 依 然 能 夠 保 持 此 水 準
2013-09-04
老黃瓜燉老排
新加坡肉骨茶
巴東咖哩牛肋條配印度薄餅
2013-08-25 1521 浏览
每月一聚,經歷上次南小館趕頭趕尾的一役,大家想吃得既經濟又休閒一點,搞手C就找到世貿的海南少爺。餐廳以喜慶的紅色為主色,裝潢簡約,落地玻璃窗可遠眺維港,樓底又高,空間感極足。枱與枱之間保持一定的距離,方便三五知己或小倆口談心。一行五人甫坐下,侍應先送上兩壺以透明玻璃盛載的茶和一隻鋼耳玻璃杯,幾特別。一呷,是荔枝紅茶,清香中帶有果味,頗具特式﹗整晚侍應都殷勤、主動地加水,每人$5茶錢,眾人心甘情願地奉上。兩小碟糖漬迷你車厘茄,甜甜的,幾開胃。挾了一粒品嘗,茄肉清甜多汁,冰凍的口感,用來作餐前小吃,絕對是明智之選。片刻,引頸以待的招牌海南雞飯來了﹗侍應用一個長膠盤盛著,有油飯,海南雞,汁醬,雞湯和大白菜。尖長的油飯頗清香,飯粒食落夠乾身爽口而絲毫不會覺得油膩,香茅味突出。惜飯不夠熱且雞味欠乏,似乎不是用雞油來炒的,較為健康,與坊間一般做法截然不同。據聞這裡的飯是用新加坡及泰國進口香米混合,以雞湯加上蒜頭、薑、葱頭、南薑、香茅及斑蘭葉等蒸煮而成。然香茅味蓋過一切,其他香料味道黯然失色。去骨的海南雞雞肉很嫩滑,有7小件,雞味不算濃烈,幸沒有雪藏味或血腥味。皮下脂肪較少,d雞皮薄脆爽口,絕對可以

去骨的海南雞雞肉很嫩滑,有7小件,雞味不算濃烈,幸沒有雪藏味或血腥味。皮下脂肪較少,d雞皮薄脆爽口,絕對可以放心地食落肚。海南雞即使不蘸上醬汁,已夠味道。小妹個人則較喜歡蘸上夠甜夠濃夠稠且有陣焦香的黑醬油,薑茸的薑味不夠濃,而自家製微酸的辣醬味道又一般。

雞湯用日式茶杯上,奶白濃湯裏有兩粒杞子浮面,湯不夠熱,雞味也不濃。大白菜則夠清淡鮮嫩。
招牌海南雞飯 $88
海鲜喇沙用料十足且新鲜,有鮮蝦、带子、鱼片、小墨魚、蟹柳、豆卜和溏心蛋﹗一見到橙紅色的湯底,怕辣的小妹已皺眉頭,大感不妙﹗好友C先嚐一口,表示湯底濃郁帶辣且鮮更具椰香,好正。
海鮮喇沙 配米粉 $88
小妹想試喇沙那濃郁香甜而帶刺激的味道,但又怕辣,只好隔去辣湯,淨要米粉及配料。幼滑米粉硬度適中,有嚼勁和咬口。擠出湯汁的豆卜仍殘留少量辣汁,微辣中帶豆香,有嚼口。魚片和小墨魚又滑又彈牙,蟹柳鮮甜,而溏心蛋軟滑富蛋香。雖則走汁,但仍然驚喜連連﹗
因新加坡肉骨茶是辣的,故我哋要了一盅帶中藥味的馬來西亞肉骨茶齊品嚐。一打開盅蓋,當歸味撲鼻而來,深褐色而少油的茶內有三件碩大的排骨及不少的杞子。據聞肉骨茶是以大量排骨,再加入當歸、杞子、甘草、八角及北芪等藥材熬製而成。淺嘗一口,藥材味頗濃但不至於嗆喉,入口帶點甘苦。對我這個怕苦的人來說,味道還叫可以。排骨肉質尚算嫩滑,蘸上黑醬油還挺好吃的。油條切片又香又脆,小妹吃得津津有味!夠料、夠鮮、夠脆,豈會有難吃之理?
馬來西亞肉骨茶 $58
鮮蝦膠打至超級爽滑彈牙,再加鹽巴調味、加蛋白固型,蒸熟了,白裏帶紅點,釀入香脆可口的油條中,美哉鮮哉﹗上面以香脆蔥花和鮮爽蟹籽點綴,下面則墊有脆口炸米通,再加一小碟酸甜沙律醬,混合一齊同吃,啪作響,口感豐富,層次多變,好味!
海鮮釀油條 $68
粿是閩南語糕的總稱,因加入各種配料而衍生各種食品,如甜粿、鹹甜粿、菜頭粿、草仔粿、芋粿等。菜頭粿,是閩南語,是用硬米磨粉並加上蘿蔔絲混合蒸熟,即粵式蘿蔔糕。食店加了黑甜醬炒香蘿蔔糕,多了一份醬油豆香。上桌前再灑點蔥花點綴,炒糕鹹中帶蘿蔔鮮甜,軟熟蘿蔔絲入口即化,相當美味!令人愛不釋口!
菜頭粿 (黑蘿蔔糕) $68
兩人分量的木桶斑蘭豆腐花以小型木桶盛載,份量夠五人分享。首次見到嫩綠的豆腐花,頗感驚喜和特別。
搯一小匙,班蘭味不太突出,奇怪的是,小妹竟嚐到香茅的香味。徒見斑蘭之色,未嚐其味也。豆腐花卻是「嚡口」的,有不少氣泡,一點也不滑嫩,豆味、斑蘭味更欠乏,吃不出有甚麼味來。香茅糖水用碗另外裝著,方便客人自行調校甜度。然而,香茅糖水只有香味,甜味極淡,加了等於白加。創意之作,但對小妹而言,亦是失敗之作也。
木桶斑蘭豆腐花 (1-2位用) $38
賣相頗精緻﹗小妹向來嗜吃香口之炸物,即時品嘗了一件。炸漿厚度適中,入口外皮薄薄而酥脆,惜內裡的香蕉過生,帶苦澀味,蕉的香甜未能完全釋放出來。深紅色桂花酒釀糖漿偏稀而甜度不高,桂花的芳香和酒釀的香醇更是不知所蹤了﹗淋在炸蕉上,不但未能讓其味道升華,反而破壞了炸香蕉的香脆口感,頗有多此一舉之感﹗伴碟的士多啤梨和藍莓除了新鮮外,味道也極其清甜。
桂花酒釀配脆香蕉 $38
小結:
侍應勤快、主動、有禮及細心,服務一流;環境闊落舒適,聚會一流;食物水準頗佳,值得再嚟﹗但最好唔好叫甜品﹗明啦………
2013-08-22
海鮮喇沙 配米粉 $88
馬來西亞肉骨茶 $58
海鮮釀油條 $68
2013-05-06 1223 浏览
晚了下班,剛在世貿Shopping,兩個人肚子餓得很,看到這家店裝修企理,於是想試一下,誰知是惡夢的開始我們約九時半入座,點了海南雞飯套餐,肉骨茶,馬拉盞通菜,沙嗲雞+豬串,榴槤及芒果奶凍. 餐牌上的價錢標得比其他同類餐廳高不少海南雞飯跟肉骨茶很快就上桌了,味道還真不錯,心想這次選對了餐廳。過了半小時,差不多把飯已經吃完的時候,才驚覺為什麼其他菜還未上呢?於是請服務生去催一下又過了十五分鐘,菜還是沒上,可能因為等得太久了,食慾漸退,所以我們禮貌地跟服務生表示我們要取消通菜和沙嗲而直接上甜品。經理於是過來問"你們很趕時間嗎?"我解釋那是因為等得太久,已經不想吃了。經理説菜已煮,會將這兩道菜免費招待我們。他解釋今晚廚房在清洗雪櫃,是故出品比較慢我們也覺得不好意思拒絕,誰知在通菜裏夾著一條8-9厘米長的鬈髮!當我們告訴經理後,他立即把整碟收起來。經理説芒果今天不新鮮,所以改送了一桶非常淡的綠色豆腐花代替奶凍。結帳盛惠$240

题外话/补充资料: 無獨有偶,我們兩人回家後,不約而同肚瀉了一整晚,差點要進醫院! 想不到在世貿中心這種較為高檔的食肆也會遇到這樣的廚房,請各位小心
2013-04-24
  • 海南雞飯
來海南少爺食海南雞飯YEAHYEAH!其實我好鍾意食海南雞飯ga!可能因為細個住過新加坡印象中新加坡d雞飯係用紙包住的, 飯同雞都好好味, 仲要平!!哈哈如果再去新加坡一定會至少食2-3次好啦講返海南少爺先!之前都來過2次次次都係食海南雞飯, 因為真係太好味啦完全唔想試其他因為驚佢地唔夠海南雞飯好食有2人餐同4人餐2人餐$399(2敦湯+1前菜+2主菜+2白飯+2飲品)可+$6轉油飯但諗過應該食唔晒決定一人叫左個海南雞飯再加1個黑菜頭棵(蘿蔔糕)菜頭棵其實係蘿蔔糕ge福建話而黑就係指醬油膏黑菜頭棵黑醬油膏雖然顏色好深但唔會cum左蘿蔔ge味道又唔會好似普通鼓油咁鹹, 有少少甜甜地食到有蛋同菜圃同蘿蔔糕ge味道好夾呢隻蘿蔔糕偏軟, 唔似平時飲茶食xo醬炒蘿蔔糕咁食到蘿蔔糕煎過先炒可以話係風味十足雞飯唔使講梗係好食啦海南雞飯包晒上面張圖咁多樣野!有湯有豆有雞有飯, 好多野食呀!!!D油飯好香,食落又唔會覺得油膩其實我覺得有少少椰汁味添呀D雞可以+$10轉脾, 但我覺得除非你鍾情雞脾如果唔係真係無必要 雞肉好鮮又滑,唔會覺得肥, 佢d雞皮絕對可以放心地食落肚 好滿足呀哈哈哈!全部野都食晒,
來海南少爺食海南雞飯YEAHYEAH!

其實我好鍾意食海南雞飯ga!可能因為細個住過新加坡

如果再去新加坡一定會至少食2-3次
好啦講返海南少爺先!

之前都來過2次
次次都係食海南雞飯, 因為真係太好味啦
完全唔想試其他因為驚佢地唔夠海南雞飯好食

有2人餐同4人餐

2人餐$399(2敦湯+1前菜+2主菜+2白飯+2飲品)
可+$6轉油飯

但諗過應該食唔晒
決定一人叫左個海南雞飯再加1個黑菜頭棵(蘿蔔糕)
菜頭棵其實係蘿蔔糕ge福建話
而黑就係指醬油膏
黑菜頭棵
黑醬油膏雖然顏色好深但唔會cum左蘿蔔ge味道
又唔會好似普通鼓油咁鹹, 有少少甜甜地
食到有蛋同菜圃

同蘿蔔糕ge味道好夾

可以話係風味十足
雞飯唔使講梗係好食啦

海南雞飯包晒上面張圖咁多樣野!
有湯有豆有雞有飯, 好多野食呀!!!
D油飯好香,食落又唔會覺得油膩
其實我覺得有少少椰汁味添呀

雞肉好鮮又滑,
唔會覺得肥, 佢d雞皮絕對可以放心地食落肚

好滿足呀哈哈哈!

全部野都食晒, 食到好飽呀
2013-03-19
  • 黑蘿蔔糕
2013-01-15 767 浏览
12月有朋友生日嚟左呢度食生日飯,朋友話之前食過覺得幾好味,我們坐下即刻叫左每人一碗肉骨茶,大家都叫馬來西亞肉骨茶,仕应說是重藥材味多d,新加坡肉骨茶重胡椒味多d,另外有個六人餐,仕应推介給我們的,套餐有一隻海南雞,咖喱牛腩配薄餅,炸蝦丸配咖吔醬,紅燒東坡肉, 星州蘿蔔糕,炸油條蝦膠,豆腐煲.海南雞好滑,味道OK,唔會好肥的,加埋D醬一齊食,好香,有三款醬,豉油,薑的,同埋一隻唔知係咪沙嗲醬,我只係食薑溶的,所以唔知其它兩種係咩味. 炸蝦丸熱辣辣好好味,好彈牙,我地再叫多一碟食,因一碟有六粒,我地有七個人,唔夠分同埋真的好味,星州炒蘿蔔糕,我覺得一般,冇咩味,唔夠入味,雖然佢既顏色好深. 豆腐煲好大件豆腐的,豆腐入面好綿,好味喎,有些冬菇都好鮮甜呀!紅燒東坡肉都好大件的,好甜同埋都好香入味,不過唔可以食咁多,因好肥好漏呀,但個汁好香,咖喱牛腩都係好香,用嚟配薄餅或飯係一流.仕應服務都幾好,好快上菜及收碟,抵讚呀.

仕應服務都幾好,好快上菜及收碟,抵讚呀.
2012-12-11
$188.5 (晚餐)
庆祝纪念
生日
2013-01-08 534 浏览
突然好掛住新加坡ge海南雞飯, 走左去海南少爺回味下種味道先飲個魚湯, 顏色奶白, 味道鮮甜, 清清地幾好味再食娃娃菜, 娃娃菜浸得夠淋夠入味, 唔知係咪因為而家娃娃菜當造, 所以d娃娃菜食落好清甜最後就到主角海南雞, 雞ge肉質相當嫩滑, 雞皮爽脆又唔覺油膩, 再點埋d濃黑色甜豉油一齊食, yummy yummy個油飯都整得好有水準, 粒粒米都好大粒, 每啖都有陣陣香濃ge雞油味, 正!!!!
突然好掛住新加坡ge海南雞飯, 走左去海南少爺回味下種味道
先飲個魚湯, 顏色奶白, 味道鮮甜, 清清地幾好味

再食娃娃菜, 娃娃菜浸得夠淋夠入味,
唔知係咪因為而家娃娃菜當造, 所以d娃娃菜食落好清甜

再點埋d濃黑色甜豉油一齊食, yummy yummy

2012-12-06 425 浏览
一直都想試, 見餐廳經理又好有禮貌咁企喺門口sell, 於是中咗入去叫咗個4人餐, 個餐好似$668定$688, 加一, 另要每人茶位$8, 但呢$8我覺得值, 侍應會不斷添水及倒茶, 個荔枝茶飲咗成晚都仲好有味, 清清地幾好飲~但呢度d侍應好得意, 分開識落單同埋專係傳菜及執嘢兩種, 你叫錯咗唔係落單果個就會要repeat再同落單果個講, 而佢地嘅服飾同埋外貌都唔係好大分別, 所以成晚試咗幾次要repeat order.4人餐食得好飽, 坊間有d 4人餐食好似for 3人份量咁, 但呢度好足, 實夠飽!湯可以4個人都揀4款唔同味, 我要咗肉骨茶(馬來西亞), 不過不失, 朋友要嘅好似係川貝雪梨湯, 清得嚟都好甜前菜 - 咖央蝦丸:裡面爆漿, 又彈牙, 好味!前菜 - 油炸鬼:都好味, 但由於佢釀落中間果舊嘅味道同蝦丸好似, 所以相對失色.主菜 - 海南雞:唔係差, 但我會覺得kitchen 65雞味香d及滑d, 但值得讚嘅係呢度4個人上兩sets汁料, 唔會點到尾聲冇晒味主菜 - 話梅豬腩肉:腩肉幾靚嘅, 肥瘦分布得幾平均, 亦有話梅甜甜地果陣味, 但肉質略嫌鞋咗d d主菜 - 咖喱

前菜 - 咖央蝦丸:裡面爆漿, 又彈牙, 好味!
主菜 - 咖喱雞翼(配薄餅):咁多味, 覺得呢味最一般, 雞翼冇乜味, 咖喱亦冇特別, 仲有跟餐果塊薄餅唔夠鬆軟
每人配一碗飯, 轉油飯加$6/碗, 油飯唔算好油, 但應該可以做得再香d

飲品, 轉特飲又係加$6/杯, 我飲咗香茅青檸梳打, 味道唔錯, 得意在佢係比一枝香茅好似攪攪棒咁, 有香味之餘又可用嚟篤篤吓, 唔錯, 但my friend就話似飲緊洗潔精, 可能呢陣味都係見人見志.
2012-12-03
庆祝纪念