2020-06-13
第一百篇啦~等我係籠底摷返間,又平又正又街坊嘅海鮮酒家俾你地啦!唔知你地身邊,有冇嘀好鐘意摷平野食嘅老友?我呢個朋友不得了,佢介紹得都超級平靚正!地方就遠少少!但勝在free 呀!個長腳蟹餐平到笑,二千幾一圍,隻蟹起碼五斤,又燒鵝又班又蝦,重有好多蝦丸牛丸等等等等.....我之前未食過蒸氣鍋㗎!我成日好驚嘀人hea 洗,嘩!開頭果嘀重要層層疊九層,一層倒汗水到一層,重要食埋下低攀粥,成個百鳥歸巢咁,我唔得㗎!但好彩佢呢款新式嘀!一層蒸哂咁多野,不過就要自己落手整,不過相傳下!有嘀人會自己帶嘀嘢嚟蒸吓你睇下佢隻蟹大過我細姪女個頭㗎!同蒸哂所有海鮮呀!肉呀!之後個粥又真係幾甜㗎!大到個蒸籠都差嘀唔夠位放佢重有隻燒鵝㗎!重燒得幾靚又多肉汁!甜品又有紅棗糕,真係食到捧住個肚走!唔知係咪嘀屋邨酒家所以先咁平,但大圍其實都唔算遠丫!同大圍幾多好食嘅餐廳,最緊要係個價錢貼地到爆,堅抵食㗎!但我朋友食到熟哂!我知好似蟹係要留嘅~所以book 位時記得留蟹呀!同佢蒸鍋枱得兩,三張!醒水問埋啦!