2024-11-26 363 浏览
訂座:任何星期五至星期日都被full book, 即係只可以平日去食物:頭盤鮑魚乳鴿合格;之後全部餸都難食,淡而無味(蝦,湯),overcook(小籠包,糯米飯,湯丸),蟹粉曼頭-凍,大閘蟹唔靚,極少膏(冇心機影相),清蒸連紫蘇葉香味都冇服務:姐姐們都熱心及勤力,會9秒9收走你d吉碟環境:濶,坐得鬆動,一般酒樓衛生:其中一份快子,茶杯都要更換,有殘餘污積價錢:open rice買大約俾咗$770/2人,現場再要俾加一茶錢$150,共$920整體評價:差,俾多幾百可以好好多,依家係浪費了$900推薦:絕不
服務:姐姐們都熱心及勤力,會9秒9收走你d吉碟
環境:濶,坐得鬆動,一般酒樓
衛生:其中一份快子,茶杯都要更換,有殘餘污積
整體評價:差,俾多幾百可以好好多,依家係浪費了$900
推薦:絕不
2024-11-25
用餐优惠
優惠券
2024-11-02 1077 浏览
第一次到海雲天,其實是朋友推介抵食大閘蟹套餐所以來試試要先訂位才可安心入座,不用等位野菌雞湯:雞同菌既組合無得輸鴛鴦鮑魚伴醉鴿:呢個係冷盤,鮑魚有辣有唔辣,如果唔食辣嘅就預早通知職員。幾有誠意,碟都雪埋,有點冰鎮既感覺。味道吾錯,醉鴿帶有淡淡酒香。至於鮑魚,一隻帶點麻椒味,好醒胃好有驚喜。雙式蟹粉小籠包:味道不錯,帶點湯汁。記得要趁熱食,黑色就帶微辣。蟹粉麵包山:蟹粉酒杯上,好豪氣淋在迷你饅頭上,正主角:大閘蟹,爆膏。蟹仔細細但隻隻多膏。除清蒸,也試了藥膳同油鹽焗。蟹膏方面吾同方法好似差不多,但如果食埋蟹肉就食出味道,藥膳就濃味一點。每人兩隻蟹可以吾同食法,職員都主動提議試吓清蒸以外既煮法糯米飯同薑汁湯丸就任食,但其實都好飽,只係想叫多一團薑汁湯丸去驅下寒。糯米飯就蒸煮做成,所以偏淋。湯丸不過不失,如果可以更重薑味仲好茶芥同加一就現場付,60幾蚊一位。職員都好細心雖然好多客人,不停上菜收碟,但都好主動換碟同推介蟹既煮法。整體來說,性價比高金湯小米海虎蝦:焗既做法,不過不失。小小心得-吾食辣記得預早出聲-要預早訂枱-職員好好提你大閘蟹想點食,有5種食法-先order套餐其他食物食,先再叫
第一次到海雲天,其實是朋友推介抵食大閘蟹套餐所以來試試
要先訂位才可安心入座,不用等位

野菌雞湯:雞同菌既組合無得輸

蟹粉麵包山:蟹粉酒杯上,好豪氣淋在迷你饅頭上,正

茶芥同加一就現場付,60幾蚊一位。

職員都好細心
雖然好多客人,不停上菜收碟,但都好主動換碟同推介蟹既煮法。

整體來說,性價比高

金湯小米海虎蝦:焗既做法,不過不失。

小小心得

-吾食辣記得預早出聲
-要預早訂枱
-職員好好提你大閘蟹想點食,有5種食法
-先order套餐其他食物食,先再叫職員蒸食大閘蟹,就吾會餓親。因為蒸蟹要時間,邊食邊等最好
-網上平台買套餐會抵食好多
2024-10-26 1220 浏览
🇭🇰紅磡海逸君綽酒店 海雲天 蟹宴食物豐富多款式最鍾意食大閘蟹嘅最近join咗 KKday 嘅「完美蟹逅」大閘蟹宴!🦀✨成個套餐都包好多唔同款式嘅食物: 🉐 代表值得推介🈴剛好合格1️⃣ **鴛鴦鮑魚伴醉鴿(半隻)**:🉐-鮑魚有兩款味道,川味令人深刻。好濃郁同惹味。🈴-醉鴿走香味唔算好濃郁,但係都算係一個合格的開胃菜。2️⃣ **雙式蟹粉小籠包**:🈴包子皮唔算好薄,但黑色入面夠蟹粉,比起白色更好食,咬開時都充滿汁水。3️⃣ **金湯小米海虎蝦**:🉐蝦肉非常新鮮,咬落去好彈牙鮮甜,金湯醬汁香濃,搭配小米特別好味。4️⃣ **野生菌皇雞湯**:🉐湯底清淡,但滋味十足,野生菌帶來獨特風味。5️⃣ **清水大閘蟹(每隻5兩)**:可選擇清蒸、油鹽焗、藥膳湯、川味或薑蒜蒸。我哋當然會揀清蒸,為咗唔好咁寒涼都叫咗薑蒜。🈴兩隻蟹都係公,係我鍾意食嘅蟹膏❤️不過蟹肉無乜味道,而兩隻煮法其實差唔多!6️⃣ **瀑布蟹粉麵包山**:🉐麵包外脆內軟,麵包味都好香,超級好食(我本身好鍾意食麵包)🈴蟹粉醬汁濃厚,就咁食都唔錯,但係配包一齊就好唔夾,分開先好🥲7️⃣ **生炒糯米飯**:🉐可以無限追加,米飯粒粒分明,炒得香脆。8️⃣ **棗
🇭🇰紅磡海逸君綽酒店 海雲天 蟹宴食物豐富多款式

成個套餐都包好多唔同款式嘅食物:
🉐 代表值得推介
🈴剛好合格
鴛鴦鮑魚伴醉鴿

1️⃣ **鴛鴦鮑魚伴醉鴿(半隻)**:
🉐-鮑魚有兩款味道,川味令人深刻。好濃郁同惹味。

🈴-醉鴿走香味唔算好濃郁,但係都算係一個合格的開胃菜。
雙式蟹粉小籠包

2️⃣ **雙式蟹粉小籠包**:
金湯小米海虎蝦

3️⃣ **金湯小米海虎蝦**:
野生菌皇雞湯

4️⃣ **野生菌皇雞湯**:
🉐湯底清淡,但滋味十足,野生菌帶來獨特風味。
大閘蟹

我哋當然會揀清蒸,為咗唔好咁寒涼都叫咗薑蒜。

6️⃣ **瀑布蟹粉麵包山**:
生炒糯米飯

7️⃣ **生炒糯米飯**:
🉐可以無限追加,米飯粒粒分明,炒得香脆。
芝麻湯丸

8️⃣ **棗皇薑茶湯丸**:
🈴甜度適中,但薑味未夠濃郁,湯丸芝麻餡,所以都好吸引,仲可以無限追加!🌟

整體來講,海雲天嘅蟹宴真係物有所值,食材款式豐富,其他菜式都唔錯,只係蟹本身唔算好出色。

呢度服務周到,啲樓面姐姐好傾!可以再來,但未必係食蟹了🍽️

#海逸君綽酒店 #海雲天 #蟹宴 #大閘蟹 #香港美食 #KKday #必試美食 #中菜廳 #紅磡美食 #香港探店
鴛鴦鮑魚伴醉鴿
金湯小米海虎蝦
野生菌皇雞湯
生炒糯米飯
芝麻湯丸
2024-10-15 1209 浏览
除咗海景, 整個餐廳環境好似一間普通酒樓一樣 ,餐具餐桌都不似酒店級的觀感, 你當唔使排隊等位都可以試下嘅~ 食物質素還可以 石榴甘露搞唔掂, 咬到番石榴粒粒 好頂癮, 轉返楊枝甘露會較為好啲, 糖水可以有進步空間
除咗海景
2024-10-13 1202 浏览
本人第一次星期六下午兩點左右吃大閘蟹餐,3:30 左右… 食物也未送上,已經開始叫你走…因有酒席D服務員,不停走來叫你走- 食不完,take away…- 比多幾分鐘吃…什麼服務態度,五星級酒店……!!!?垃圾,沒有下次。
D服務員,不停走來叫你走
- 食不完,take away…
- 比多幾分鐘吃…
什麼服務態度,五星級酒店……!!!?
垃圾,沒有下次。
2024-09-25 1739 浏览
本身以為環境同食物質素也ok,但實際上好似唔太係,環境比較舊,夜晚時段食,唔知係窗定出面比較朦,我哋個窗邊位唔係幾睇到海景,服務方面一開始問拎二維碼點菜時,問了好幾個職員先拎到,食物款式比預期的多,原來都有好幾款點心,例如燒賣、流沙包、炸饅頭等可以點,飲品係出面自己拎的. 味道方面,牛肉粒比較靭、另外有個好似叫蕃茄花甲鴨絲米,淡而無味,好似水咁,炸饅頭炸到外面都幾硬下,食物質素整體好一般. 食完之後收正價加一除了之前在旅遊平台比了的費用,另外比多百幾蚊,即成餐飯平均$300一個人.
2024-09-12 1941 浏览
係KKday 買左套餐。垃圾!食物仲差過普通酒樓,傻既先會去!片皮鴨嘅皮硬過紙又乾,鮑魚完全冇口感,生炒骨冇肉又硬,最緊要食物溫度不足,最餐最好食係蒜蓉炒菜,全家人食到冇哂胃口,十分影響心情!而且收加一,仲要係正價加一,但事前不知道正價多少,有種被騙既感覺。
2024-09-11
用餐优惠
團購
2024-08-30 2230 浏览
好垃圾!好垃圾!好垃圾!啲差評一定係真實體驗後寫嘅~首先我係買左放題晚市嘅一去度已經落左單,等左成個鐘都未黎咁我就追單~個經理就話即刻跟進!好啦~拎到黎啦 竟然係凍嘅!!! 我真係好好奇點解咁多人漏單啲野都會係凍嘅?唔通擺左係度 灘到凍哂先拎黎🤔?蒸蠔同鮑魚明明係主打 嗌極都唔黎其實你一句到尾 供應定唔供應?又或者你係限食嘅就早講囉 唔好鬼鬼祟祟片皮鴨就唔係片皮 係片肉😑得一條邊係皮講就講任食放題 結果嗌還嗌 黎還黎😑等一個鐘 都黎唔到你嗌嘅一半~~完全浪費時間 坐都坐到飽!!呢個就係佢地經營嘅手法!坐到最後都已經冇心機食!連個甜品個榴連綿綿冰都衰過人!難食到死😑唯一係服務真係算幾好 枱枱都追食物嘅情況下 態度依然幾好🤔但我唔會都一定唔會再黎 因為好!難!受!我真係好後悔黎左 早知去食大排榴仲好過😭
好垃圾!好垃圾!好垃圾!

啲差評一定係真實體驗後寫嘅~
首先我係買左放題晚市嘅
一去度已經落左單,等左成個鐘都未黎
咁我就追單~個經理就話即刻跟進!
好啦~拎到黎啦 竟然係凍嘅!!!
蒸蠔同鮑魚明明係主打 嗌極都唔黎
其實你一句到尾 供應定唔供應?
又或者你係限食嘅就早講囉 唔好鬼鬼祟祟
片皮鴨就唔係片皮 係片肉😑得一條邊係皮
講就講任食放題 結果嗌還嗌 黎還黎😑
等一個鐘 都黎唔到你嗌嘅一半~~
完全浪費時間 坐都坐到飽!!呢個就係佢地經營嘅手法!
唯一係服務真係算幾好 枱枱都追食物嘅情況下 態度依然幾好🤔
但我唔會都一定唔會再黎 因為好!難!受!
我真係好後悔黎左 早知去食大排榴仲好過😭

2024-08-12
2024-08-08 3485 浏览
🥘「海雲天 - 海中盛宴餐」同屋企人嘅生日慶祝,選擇咗位於紅磡九龍海逸君綽酒店嘅中菜廳 - 「海雲天」,相對於地面嘅自助餐,海雲天相對上就比較清靜,適合同屋企人同埋三五知己靜靜地食晚餐 😊由於見到「海中盛宴餐」買一送一,我哋六個人就啱啱好,可以嗌三份,計埋加一,每位大約四百幾蚊左右,價錢不過不失,唔算太吸引,不過以喺酒店中菜廳食晚餐嚟講,都算係一個正常嘅價錢 💰.成個套餐包埋甜品一共有九道菜,感覺上比較似係飲宴套餐嘅單人版,但同時都會有啲特色菜式,例如「燒汁煎帶子」、「蝦多士🍤」等等,另外特別一讚「西施蒸鮑魚」,鮑魚固然好味,但下面嘅豆腐亦都十分嫩滑,反而比鮑魚出色。而龍蝦伊麵嘅龍蝦,亦都啖啖肉,蝦頭更加有蝦膏 😋 本身見到上菜嘅時候,每一碟份量都唔係好多,仲擔心會唔夠飽,但係食到最後大家都覺得好飽肚,今日都係愉快嘅一餐~🥰推薦指數:🍙🍙🍙
🥘「海雲天 - 海中盛宴餐」

推薦指數:🍙🍙🍙
2024-07-02
庆祝纪念
生日
  • 西施蒸鮑魚
  • 燒汁煎帶子
  • 胡麻沙律伴蝦多士
2024-06-06 3762 浏览
📍#黃埔 #海雲天#羊羊在黃埔#羊羊在九龍之前在旅遊平台看到這家餐廳有優惠,馬上訂了去吃,看上那邊無敵海景🌊羊又喜歡吃點心,再加上有優惠,當然要去☺️雖然優惠已完結,但是還有另外一款套餐可選,也很值得去👍🏻餐廳點評:中菜廳很大,坐在落地玻璃看著維港景吃飯很棒,不過要排另外一條隊😂服務也貼心,時不時主動加茶/收碟😄食物質素比普遍酒樓高,用料更實在😍🤚🏻十大至尊點心套餐🖐🏻 $88/位🥟杏汁花膠灌湯餃單吃這個都值了,灌湯餃餡料豐富,湯汁聞到濃濃的杏仁味,很溫暖🥰🦐越南大蝦蟹籽燒賣真的是大蝦燒賣,蝦都快比燒賣大🤭裡面是豬肉餡,保留了一點肉汁💦🦐海雲天蝦餃王每一口都是蝦仁,保留了蝦的原整和口感,很彈牙😬🦐黑松露虎蝦春卷很貼心一分為二,剖面已經看到滿滿的蝦膠,還有一點蝦仁粒,配上黑松露的香味,很吸引🤤🍼香滑炸脆奶有點像炸吐司,酥脆的麵包,包著奶凍的感覺,味道偏甜😀✨潮州粉果看著外皮有點厚,但吃下去覺得還好,是特別qq的外皮😆裡面加了韮菜,很香😋🥬菠菜汁菜苗餃翠綠的外皮很吸引,不會沾筷子,有點嚼頭,還是蝦子的比例高,但也能嘗到菜苗味😙✨黑金流沙包鬆鬆軟軟,掰開就看到金黃的流沙餡,甜而不膩,吃一個都挺

📍#黃埔 #海雲天

#羊羊在黃埔
#羊羊在九龍

雖然優惠已完結,但是還有另外一款套餐可選,也很值得去👍🏻

🤚🏻十大至尊點心套餐🖐🏻 $88/位
🥟杏汁花膠灌湯餃

🦐越南大蝦蟹籽燒賣

🦐海雲天蝦餃王
每一口都是蝦仁,保留了蝦的原整和口感,很彈牙😬

🦐黑松露虎蝦春卷

🍼香滑炸脆奶
有點像炸吐司,酥脆的麵包,包著奶凍的感覺,味道偏甜😀

✨潮州粉果

🥬菠菜汁菜苗餃

✨黑金流沙包
鬆鬆軟軟,掰開就看到金黃的流沙餡,甜而不膩,吃一個都挺飽🫄🏻

✨黑白芝麻馬蹄糕
羊媽說是正宗的芝麻糕,越吃越香,還有點馬蹄粒,口感有點特別😋

✨創新番石榴甘露(任食)
這個一般了,不知道是太熱還是水果有酸性,裡面的奶都凝固了,看起來不太討好🥺不過味道還行,一碗就夠了😥

🥣皮蛋瘦肉粥 $16
看到酒店的粥品如此親民就特意點,真的特別足料,皮蛋都是大大塊,瘦肉很入味,粥很綿☁️

總價錢-~$88 + 10% (另加$23/茶芥)
評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #黃埔美食 #九龍美食 #美食推介 #點心 #香港點心 #蝦餃 #粉果 #叉燒包 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #中菜 #酒店餐廳 #海景餐廳 #團年飯 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #香港餐廳 #香港旅遊 #香港必食 #美食日記 #流量密碼
2024-05-15 2632 浏览
蝦餃:最近旅行發現一本提及廣東點心的書,其中提及蝦餃,餃身摺紋可達13度,且皮薄。宜家點心制作卻沒有以前那麼講究。但是第一次見到打開口的蝦餃,對於一間酒店的中歺廳來說真的令人失望至極。
2024-05-11
午餐
  • 黑金流沙包
2024-05-11 2255 浏览
耐唔耐都見海雲天做promotion,今次見海中盛宴有買一送一就嚟試吓,雖然見網上評價都係一般,但咁抵就即管試吓。星期五晚嚟到都仲有好多空位,可以坐窗邊位,但反光太犀利,其實都唔係好睇到個海景,可能日頭仲靚啲。枱擺得唔密坐得算舒服,但有啲嘈,可能因為樓底比較矮。食物方面,呢個套餐有8樣嘢,連埋+1每人都係$400鬆啲,晚飯嚟講真係抵。(1)鮑魚花膠湯,飲落清清地唔覺有味精(2) 三小碟 - 個燒腩仔好好食(3) 炸帶子(4) 蝦多士- 配沙律菜幾夾又消滯(5) 龍蝦伊麵 - 半邊開賣相同味道都唔錯,啱影相(6) 乳鴿 - 調味差咁啲,太鹹(7) 西蘭花(8) 豆腐配鮑魚 - 鮑魚夠林身上菜次序好似亂咗啲,同埋有啲急有時未食完一樣就上第二樣。食物份量啱啱好,好足夠,但又唔會太飽,最後仲有甜品送😊雖然整體同高級酒店中餐會有距離,但絕對對得住呢個價錢,食得過!

(1)鮑魚花膠湯,飲落清清地唔覺有味精

(2) 三小碟 - 個燒腩仔好好食

(3) 炸帶子

(4) 蝦多士- 配沙律菜幾夾又消滯

(5) 龍蝦伊麵 - 半邊開賣相同味道都唔錯,啱影相

(6) 乳鴿 - 調味差咁啲,太鹹

(7) 西蘭花

(8) 豆腐配鮑魚 - 鮑魚夠林身

上菜次序好似亂咗啲,同埋有啲急有時未食完一樣就上第二樣。

食物份量啱啱好,好足夠,但又唔會太飽,最後仲有甜品送😊

2024-04-09 2398 浏览
網上平台 購買指定套餐,連加-,每人hk$166 地方舒服,吹水一流,點心樣貌唔係好吸引,不過味道唔錯,亦特別,杏汁灌湯餃,杏汁味重,有魚肚,熱辣辣都幾好味,春卷外貌麻麻,不過個餡就有好多蝦。
網上平台 購買指定套餐,連加-,每人hk$166
2024-04-02 4067 浏览
海雲天位於九龍海逸君綽酒店內,我們在網上預付了3份「十大至尊點心套餐」,價錢包括了10款點心,當中創新番石榴甘露更是可以任食呢~🤩 當時快閃優惠的價錢只需HKD88,現場需另付茶芥及加一‼️ CP值極高😳「十大至尊點心套餐」餐單:🤍杏汁花膠灌湯餃🤍越南大蝦蟹籽燒賣🤍海雲天蝦餃王🤍黑松露虎蝦春卷🤍菠菜汁菜苗餃🤍黑金流沙包🤍黑白芝麻馬蹄糕🤍創新番石榴甘露(任食)🤍潮州粉果🤍香滑炸脆奶當然不可以expect每款點心都是超級好吃,但以這個價錢來說真的十分超值🫣 當中我最喜歡”黑金流沙包”、”菠菜汁菜苗餃”及”越南大蝦蟹籽燒賣”😋”黑金流沙包”:流心效果一流😚 流沙餡奶香味濃郁順滑💕”菠菜汁菜苗餃”:外皮有彈性,菜苗的清香和菠菜的鮮美互相融合,好滋味~🤤“越南大蝦蟹籽燒賣”:面頭的大蝦鮮甜大隻🍤 外皮柔軟,內餡肉嫩多汁,口感非常豐富👍🏻‼️現在網上只有8大點心套餐✨ (價錢為HKD128,不包括茶芥及加一) 雖然少了潮州粉果及香滑炸脆奶,但仍然非常抵食👍🏻📍海雲天 - 紅磡德豐街20號九龍海逸君綽酒店2樓

「十大至尊點心套餐」餐單:
🤍杏汁花膠灌湯餃
🤍越南大蝦蟹籽燒賣
🤍海雲天蝦餃王
🤍黑松露虎蝦春卷
🤍菠菜汁菜苗餃
🤍黑金流沙包
🤍黑白芝麻馬蹄糕
🤍創新番石榴甘露(任食)
🤍潮州粉果

杏汁花膠灌湯餃
黑松露虎蝦春卷、香滑炸脆奶、黑白芝麻馬蹄糕
  • 黑金流沙包
  • 菠菜汁菜苗餃
二個人叫三樣坐買四個鐘,吹水同睇風景係唔錯既選擇。 但要有心理準備,食物質素十分一般,我叫金錢肚可以係變咗酸味。 好多點心係預先蒸好,並非即叫即蒸,你要兩件就夾兩件落個竹籠。 蒸餃既皮太厚,尤其有做形既金魚餃。 廿幾蚊一件點心,好食都算,唔好食既其實同價錢有更多更好選擇。 服務方面認真麻麻,得幾枱客班亞姐無野做就响側邊傾計,大姐,我嚟酒店食就係想靜, 經理唔該攪攪佢。 泊車優惠方面,幫襯400蚊就有一個鐘,800蚊就兩個鐘,但記著要泊酒店下面,隔離商場$30/hr 但無優惠。 備註:酒店住客有8折。唉,早知食樓下自助餐算!!!!!

唉,早知食樓下自助餐算!!!!!
2024-02-05