2025-02-08
呢間起旺角既拉麵店,中午12點先開門,但系週末去基本上都要早15-20分鐘去排隊。呢間鋪同普通拉麵店個玩法有少少唔同,唔同個位系佢地有限製中午時段淨系做沾麵🍜,晚飯時段淨系做拉麵,雖然話就話食法有分別,但系湯底選擇同味道都系偏厚身同濃味🤤,呢個就真系要睇個人喜好,如果平時中意食開豬骨濃湯拉麵果類湯底既朋友應該會好中意呢度😍。湯底既選擇講真唔多,沾麵三款拉麵四款,可以按口味選擇細項,麵量/醬汁/蔥,亦可以按照食量追加配菜,🍵飲品選擇唔多,但系枱面會有水壺提供凍水可以自助。鱼介豚骨焙煎黑芝麻沾麵🍜 ($89)芝麻味極濃!芝麻湯底起外麵比較少見,但系第一次試呢個配搭又出奇地唔違和,芝麻既香滑完美咁中和左豚骨湯既膩感,食落有 creamy 既咸香味,推薦一試。鱼介豚骨番茄海蝦味沾麵🍜🍅🦐 ($92)呢個相對黎講有少失色,本身有期待個湯會偏向重蝦湯🦐既口味,但系食落感覺海蝦味隻系黎至麵頭果d櫻花蝦,甚至乎撈埋成個湯一齊直呈食唔到海蝦應該有既鮮味,個人認爲本身豚骨湯🐷都已經繫偏濃厚重味,蝦味起呢度偏弱完全被覆蓋,所以食落同期望有落差,如果個名改爲魚介豚骨番茄🍅沾麵會更貼切。😂個人十分推薦大家過黎試
鱼介豚骨焙煎黑芝麻沾麵🍜 ($89)
鱼介豚骨番茄海蝦味沾麵🍜🍅🦐 ($92)
個人十分推薦大家過黎試下,呢個質素同價錢講真香港好少有,如果要揀沾麵同拉麵,我會建議試左沾麵先,湯底口味根據個人喜好揀就得,都起水準以上。😋