2023-04-16 44 浏览
這家位於九龍城衙前圍道的日本壽司店,裝修非常有日本風味,店員態度親切。餐廳的主打是手握壽司,提供了豐富的魚生品種,包括海膽、赤貝、油甘魚、三文魚、甜蝦等等。所有魚生,都是當天由日本直送,保證了魚生的新鮮程度和品質。除了主打的手握壽司,還有一些當日時令的刺身供應。我們點了一個渡邊屋壽司盛盒,裏面有三文魚、油甘魚、真鯛、紋甲、帶子、赤蝦和海膽壽司。每一件壽司都非常新鮮,讓人回味無窮。特別推薦他們的海膽和帶子,非常美味。另外,我們還點了一條梭子魚刺身,切得厚薄適中,,口感鮮美,讓人一試難忘。總之,這家日本壽司店提供了優質的食物和優秀的服務,是一個非常值得一試的餐廳。如果您喜愛壽司和新鮮的海鮮,這家店絕對不會讓您失望。

2023-04-16 741 浏览
九龍城壽司小店好耐無食Omakase廚師發辦啦,無咁多錢就平平哋係附近食壽司🙈見到呢間好多人食,即刻過嚟試吓。日本老闆渡邊先生主理,多人推介本鮪赤身蔥吞魚腩丼。餐廳以日式裝修環境為主,背景播著日文流行音樂,小店不大,有5個吧枱座位,只做walk-in ,不接受預約。平日晚上都多人食,等候1小時九點半終於有位,可見非常受歡迎。大家都可以叫外賣,會快好多。有兩個壽司師傅在你面前即點即做手握壽司 。餐廳提供熱茶、豉油、濕紙巾、紙巾等,另收加一服務費~大部份壽司都很鮮甜,壽司飯份量適中,叫個壽司拼盤剛剛好,而且可以使好多唔同款式嘅壽司。想飽肚啲可以叫兩個或者叫多個丼飯時令刺身: 原條梭子魚 $248輕輕火炙魚嘅表面,清清地食魚本身嘅味道火炙壽司盛合 $138大部份刺身都輕輕火炙,有七件壽司🍣:三文魚、油甘魚、肥美帶子、甘香左口魚、鰻魚、赤蝦、甜甜的原條海鰻極級霜燒壽司盛合 $248同樣都係火炙壽司,不過多幾款寶貴食材:三文魚、左口魚、原條海鰻、帶子大拖、和牛、牡丹蝦、玉子服務質素:6/10環境舒適度:6/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
九龍城壽司小店

時令刺身: 原條梭子魚 $248

輕輕火炙魚嘅表面,清清地食魚本身嘅味道

火炙壽司盛合 $138

極級霜燒壽司盛合 $248

同樣都係火炙壽司,不過多幾款寶貴食材:
三文魚、左口魚、原條海鰻、帶子

大拖、和牛、牡丹蝦、玉子

服務質素:6/10
環境舒適度:6/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

2023-04-13
2023-04-12 39 浏览
這家餐廳使用由日本豐州直送的材料,提供多種不同的魚生,包括針魚、大拖羅、鮮帶子,深海池魚和牡丹蝦等。我們在這裡點了一份梭子魚刺身和三色海膽井,材料包括海膽、帶子和厚切三文魚。首先,梭子魚刺身的外觀非常精美,切得非常整齊,讓人一眼就能看出它的新鮮程度。咬下去的瞬間,魚肉的細膩口感和濃郁的香氣讓人感到非常滿足。此外,三色海膽井的味道也非常出色。海膽的味道非常鮮美,口感柔軟,帶有濃郁的海洋風味。帶子和三文魚的鮮味也很突出,讓整道菜色更加豐富多彩。總體來說,這家壽司店的食材質量非常高,食物的味道和口感都非常出色。加上優雅的環境和周到的服務,這裡是一個非常值得推薦的用餐場所。如果您是壽司愛好者,不妨來這裡品嘗一下他們的美食。

2023-04-07 78 浏览
有日心郁郁想自私食,於是黎左呢間小型居酒屋格局但係食物好突出新鮮既日本菜餐廳,餐廳位置唔多,只得6-7個位置,以吧台型式既座位,呢度可以望住師傅即場制作新鮮既刺身壽司,保証食物衛生,客人可以同壽師師傅傾計同埋師傅都會推介好味既食材俾客人,我叫左一客刺身拼盆,刺身有魷魚海膽,三文魚,油甘魚,帆立貝,甜蝦等等,仲有叫左一件呢度必食推介既大拖羅壽司,大拖羅每日供應有限,我好好彩食到最後一件,大拖羅油脂分佈好香口,肉質超級軟熟,入口即溶既口感,另外,仲有一件必食推介係神戶牛壽司,牛肉味香濃亦都好入口香甜同埋即化既口感。呢度既壽司真係好新鮮。
2023-04-07 45 浏览
今日放假又去九龍城啦,記得呢到之前係做外帶壽司,原來而家有堂食,門口仲排晒長龍,我都湊下熱鬧先。望住師傅切刺身,食慾大增呀。北海道刺身丼 $198揀咗一款幾多刺身種類嘅丼飯。細個嘅時候鍾意食蟹籽,長大了先識得欣賞三文魚籽嘅鮮甜。配上鮮味嘅海膽同其他刺身,滿滿幸福嘅感覺。蝦蛄壽司 $18肉質鮮甜,壽司飯既份量恰到好處,唔會太多/太少。值得一提嘅係座位只有5個,想試既朋友要注意。可以盡早過去,晚飯時段都多人排隊

望住師傅切刺身,食慾大增呀。

北海道刺身丼 $198

蝦蛄壽司 $18

肉質鮮甜,壽司飯既份量恰到好處,唔會太多/太少。

值得一提嘅係座位只有5個,想試既朋友要注意。

可以盡早過去,晚飯時段都多人排隊
2023-04-07 39 浏览
九龍城除咗泰國菜,原來仲有好多美食。友人介紹渡邊屋,一間充滿日本感覺嘅小店。一入門口抬頭見到好精緻嘅裝修,魚型擺設係日本師傅花一個月時間用竹片砌出嚟 。呢啲細緻位就睇得出餐廳嘅用心。食物由吧枱後嘅師傅即叫即做。今日嗌咗刺身盛盒$ 248入面有三文魚、油甘魚、真鯛、甜蝦、帶子、海膽魷魚卷、𩶘魚。三文魚刺身口感綿軟,味道清甜,魚油嘅香味充滿口腔。帶子肉身豐厚,味道鮮味甘甜。海膽魷魚卷,一次滿足味蕾。魷魚味道鮮甜配合海膽軟綿質感,入口非常鮮味。簡簡單單,淺嘗日本刺身。呢到嘅店員仲非常親切有禮,食物質素好,下次一定會再同朋友過嚟試下佢哋嘅手握壽司呀。

食物由吧枱後嘅師傅即叫即做。
今日嗌咗
刺身盛盒$ 248

入面有三文魚、油甘魚、真鯛、甜蝦、帶子、海膽魷魚卷、𩶘魚。

三文魚刺身口感綿軟,味道清甜,魚油嘅香味充滿口腔。
帶子肉身豐厚,味道鮮味甘甜。

2023-04-04
之前去九龍城獅子石道的時候,會見到一間壽司店,幾別緻⋯⋯今日又經過,於是入去來一個快閃壽司🤪「渡邊屋」手握壽司🍣,店舖只有5個位,全部可以望住壽師傅整壽司🥰而且即叫即做巧新鮮🤭🤭 渡邊壽司盛盒,三文魚,油甘魚,真鯛,紋甲,帶子,赤蝦,海膽.. 海膽鮮甜…帶子好鮮厚身巧巧味…材料好新鮮😚😚😚 火灸壽司盛盒,有三文魚,油甘魚,帶子,左口魚,鰻魚,赤蝦和原條海鰻…渡邊師傅整緊時已經聞到好香😋😋原條海鰻,比鰻魚薄身,但是魚味一樣鮮甜🤭左口魚灸燒過啲魚油巧香巧巧味😙其他也巧巧味…果然不錯😘
  • 渡邊壽司盛盒
  • 火炙壽司盛盒
2023-04-03 35 浏览
《九龍城居酒屋小店》九龍城真係好多好野食啊,今次來左間新開既居酒屋,麻雀雖小,五臟俱全本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼見好多人之前點呢個,所以跟機試吓,果然唔錯WOR~ 成個丼有滿滿吞拿魚腩,仲有隻雞蛋,食之前經理好細心咁教我地點食,成個丼撈埋D蛋汁再加蔥同吞拿魚腩,真係勁香勁鮮~~牛油果芝士三文魚卷牛油果加三文魚就食得多,估唔到加埋芝士入面係成件事昇華左!三文魚既油脂加牛油果同芝士既creamy, 食落層次好豐富啊黑瀨油甘魚+赤貝Sashimi油甘魚由日本直送到港,非常厚切,食落有少少油脂感但一D都唔會Heavy, 而赤貝食落好有口感,鮮甜爽口,十分高質啊~.📌 渡邊屋 (#九龍城)#九龍城美食 衙前圍道122號地下H舖
《九龍城居酒屋小店》

本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼

牛油果芝士三文魚卷

黑瀨油甘魚+赤貝Sashimi

📌 渡邊屋 (#九龍城)
#九龍城美食 衙前圍道122號地下H舖
2023-04-02 47 浏览
今晚同朋友黎九龍城晚飯, 經過見到呢間日本壽司, 店舖好袖珍, 裡面只有5個座位, bar枱形式, 方便同師傅交流, 店員同師傅都好親切, 有禮貌, 講解食材產地等等, 有咩唔清楚都可以盡情問下佢地. 需然店面袖珍, 但係裡面食材豐富, 而且每樣都新鮮, 天天日本直送, 品質極優! 裝修非常舒適!店裡面仲有多款日本清酒選擇, 可以同店長交流心得!當日廚師推介!梭子魚師傅劏開後, 火炙外皮. 外皮經火炙後, 油脂令魚既香味更加濃郁, 肉質更鮮甜味美, 彈牙!本鮪壽司盛盒赤身, 中拖羅, 大拖羅, 蔥吞拿魚腩, 件件絕對一點腥味都無! 當然大拖羅係精髓所在, 油香味鮮!三文魚盛盒三文魚, 三文魚腩, 火炙三文魚, 辣味三文魚, 三文魚小卷, 件件厚切, 就算唔係腩位, 都同樣肥美!火炙壽司盛合三文魚, 油甘魚, 帶子, 左口魚, 鰻魚, 赤蝦, 原條海鰻帶子超大隻, 啖啖肉, 超美味! 赤蝦配上蝦頭裡面既蝦膏, 雙重鮮味, 蝦肉爽口彈牙! 原條海鰻肉質綿綿感覺, 放入口裡面超滿足!
店裡面仲有多款日本清酒選擇, 可以同店長交流心得!

當日廚師推介!
梭子魚
火炙壽司盛合
2023-03-28
2023-04-01 22 浏览
油甘魚和赤貝刺身刺身赤貝是一道非常簡單卻又美味的菜品。店家將新鮮的赤貝片薄薄地切開,,吃起來非常清爽。赤貝的味道非常鮮美,口感也十分脆嫩👍🏻油甘魚非常新鮮,魚肉質細嫩,口感滑嫩,加上店家的刀工絕佳,切出的刺身片片均勻厚實😋牛油果芝士三文魚卷將新鮮的三文魚肉卷入牛油果、芝士和海苔中,再配上微酸的醋飯。牛油果非常成熟,也很新鮮入口即化,有魚生的口感,加配搭香濃的芝士,吃起來味道豐富可口,值得一試👍🏻👍🏻赤身蔥吞拿魚腩丼赤身有四塊,口感軟嫩多汁,加上店家特製的醬汁,味道更加香濃。丼飯飯粒分明,配搭鮮甜的吞拿魚腩及蛋汁,很惹味🥰
油甘魚和赤貝刺身

牛油果芝士三文魚卷

赤身蔥吞拿魚腩丼

大師傅級即叫即整壽司🍣小店經常閒逛九龍城,舊區中發現位於中心位置,很細小,但玻璃窗可以令你看透的壽司小店:一個站立的收銀處、廚師枱、還可以容納大約五人的堂食,就像一般大家去吃廚師發辦,但只是空間較為細一點而已。質素並無太大差異這裏只專注壽司🍣✨說到壽司材料,當然是刺身和飯,我個人覺得真的不用說太多,在店外面都已經看透店舖內廚師櫃裏面刺身顏色新鮮有光澤,連赤身都呈現鮮紅色的狀態👀✨而且很少普遍比較人氣一點嘅壽司店都唔會標着海膽軍艦有分兩種不同產地的海膽可以選擇。(一般都比較求其,看貨源,但極少數會註明有馬糞海膽,呢度可以個別點到馬糞海膽的軍艦/刺身)這小店真的沒有太多刁鑽,就單簡單做到最精最好👍🏻✨今次小妹都是先試外賣,即場見到老師傅忙碌準備,就覺得似賺到了現場廚師發辦的素質,而只付了合理壽司價錢🫢‼️當然價錢不能夠同大集團壽司店比較,但這裏的就一分錢一分貨,合理價錢不會太貴,但係水準質素必言是值回票價。服務態度非常親切貼心,雖然時間要等耐少少,但都值得的,見到師傅純熟功駕了得👍🏻先說說刺身,各方面刺身質素都算中上級,牡丹蝦很好,超甜,而且新鮮連蝦頭都沒有腥味,滿滿的橙紅色蝦膏😍⁉️新鮮👏🏻
大師傅級即叫即整壽司🍣小店
質素並無太大差異這裏只專注壽司🍣✨
這小店真的沒有太多刁鑽,就單簡單做到最精最好👍🏻✨
先說說刺身,各方面刺身質素都算中上級,牡丹蝦很好,超甜,而且新鮮連蝦頭都沒有腥味,滿滿的橙紅色蝦膏😍⁉️新鮮👏🏻✨
三文魚刺身及三文魚壽司真係要讚一下,三文魚刺身佢係兩片一客,
but=平常兩片的四片🫢🌈‼️並不是份量多與少的問題是魚的級數屬於中上,比起平常X鮨還好一點點(近期這一間三文魚的質素有點下降)
因為本身魚的級數新鮮停程度很好,而且連三文魚壽司魚的厚度還輕微厚一點點,令你吃到魚脂的分布更加飽滿滿足,放進口裏面是魚脂包着飯的
(平日吃到比較高級的飯還是比較多、魚比較沒有切得這麼厚,好難有這種感覺。)
吞拿魚壽司盛盒也是非常高水準👍🏻主要是魚很新鮮,其他不用多說。
噢,還有要說炙燒必吃,左口魚裙邊,滿滿的魚油,超好吃😍又不太膩。(大部份人都必吃炙燒三文魚腩,這個不用推介吧。)
另外,提及一下關於壽司飯,一般大家都說正宗或靚的日本壽司飯因為加了靚的壽司醋,會略為有醋酸味及有些會呈現淺啡色,這一間是沒有很重醋味,白色飯的。個人喜好問題,小妹比較喜歡吃白色飯沒有太重米醋味的。
只要大家沒有太多要求,這間小店絕對可以滿足你身處繁囂的街道,但給你心靈打開一小片的綠洲🌴🌈
外卖自取
  • 海膽軍艦
  • 海膽盛丼
2023-03-30 68 浏览
九龍城真係太多美食,今晚係九龍城尋找美食既時候,係轉角位見到呢間小店,真係小店,因為店內只有5個座位,而且已經坐滿,幸好等左一陣好快有位,店內裝修簡潔,主打食壽司同刺身,而且價錢唔貴,店內魚生全部由日本直送到港,而且每日都會推出不同既時令美食,真係唔洗飛去日本都可以食到新鮮魚生。梭子魚剌身梭子魚就係日本人春夏季常吃既白身魚,魚肉淡雅中帶有輕微脂肪感,食落好有口感。三文魚盛盒有三文魚、三文魚腩、火炙三文魚、辣味三文魚同三文魚小卷,三文魚非常肥美,辣味三文魚比較特別,辣得來又好香。本鮪壽司盛盒有赤身、中吞拿魚、大吞拿魚同蔥吞拿魚腩,大吞拿魚油脂豐富,入口即溶,中吞拿魚同赤身亦好鮮甜。火炙壽司盛盒有三文魚、油甘魚、帶子、左口魚、鰻魚、赤蝦、原條海鰻,全部都略略炙燒過,炙燒過既魚係更香,味道更濃郁,全部食材都非常新鮮。

九龍城真係太多美食,今晚係九龍城尋找美食既時候,係轉角位見到呢間小店,真係小店,因為店內只有5個座位,而且已經坐滿,幸好等左一陣好快有位,店內裝修簡潔,主打食壽司刺身,而且價錢唔貴,店內魚生全部由日本直送到港,而且每日都會推出不同既時令美食,真係唔洗飛去日本都可以食到新鮮魚生。

梭子魚剌身
梭子魚剌身

火炙壽司盛盒
火炙壽司盛盒

2023-03-28
一個人喺九龍城,肚餓要搵嘢食,隨便行吓,路過呢間餐廳,寫住「お握り立て寿司🍣」,即叫即做🤩,我咁鍾意食壽司🍣,望吓裏邊,見到細細間乾淨企理,咁就決定入去試吓😆$68 嘅「富山灣白蝦軍艦」:喺東京同埋富山県都食過富山灣白蝦,非常好味,喺呢度見到,即刻叫🤩;富山灣白蝦 細細隻白雪雪,非常鮮甜,肉質結實得嚟有啲 creamy,充滿 umami 😋$39 嘅「火灸北海道帆立貝手卷」:帆立貝用火槍輕輕燒過,外邊少少淺啡色裏依然係 sashimi, 好味 😋$168 嘅「渡邊屋壽司盛合」:一共有七件壽司🍣,包括 三文魚/油甘魚/真鯛/紋甲/帶子/赤蝦/海膽,全部都新鮮好味😋;其中特別鮮甜嘅係 油甘魚、真鯛 同埋 帶子,食到舔舔脷🤩

2023-03-28 22 浏览
以前係九龍城返工既時候已經知道🚶🏼‍♀️這區的日本餐廳/泰國餐廳很有名出色。今次回到這裡 已經上變成宋皇臺站了感覺比以前清新但還是很多車輛🚍🚗 香港地小人多 店舖小小的渡邊屋小店在眾多人群穿插的街道中在繁華地城市底 找到了日式的寧靜🍱從未到過日本的我也喜歡欣賞日本文化中盡善盡美 追求整潔 寧靜 清新 的食物原味道🍣 價錢大眾化豐憸由人 任君選擇愛吃壽司 丼飯 手卷 刺身也好總能吃得襯心💗
以前係九龍城返工既時候已經知道🚶🏼‍♀️
這區的日本餐廳/泰國餐廳很有名出色。
今次回到這裡 已經上變成宋皇臺站了

總能吃得襯心💗
刺身
刺身
2023-03-28 29 浏览
自從有黎過九龍城食日本野, 就發現呢到除左係小泰國, 都係迷你小日本, 好多小型日本居酒屋, 而且都好正宗同新鮮, 今日又黎到搵食. 呢間小店係轉角位, 入面只有5個位, 所以要比少少耐性等一等. 等位期間, 都好多人approach呢間舗, 證明fans都唔少. 睇一睇menu, 都好相宜, 壽司最平幾蚊都有, 丼飯都抵食. 等左大半個鐘, 終於入得. 🐟 特上三文魚刺身丼- $138三文有6-7塊, 塊塊都超級肥美, 充滿魚油, 好靚仔. 唔好睇佢細細碗, 入面都好多飯, 用上左日本米, 粒粒煙韌, 有咬口, 壽司飯又唔會太酸,同埋三文魚子一齊食, 好有咬口. 🥚 自家制玉子海鰻丼 - $78鰻魚又係非常非美, 厚厚既肉, 無骨, 燒完淋上左燒汁, 再配一口飯, 好滋味. 而且佢既燒汁唔會太多太少, 成個感覺唔太咸. 而玉子就有4大條, 甜甜地, 食落口好實在, 同燒汁有個平衡.🥑 牛油果芝士三文魚卷- $88一份卷, 有成6大舊, 覺得幾抵食, 三文魚加牛油果同cream cheese, 除左D飯, 成個組合加埋係入口即溶, 好正. 加上 cream cheese酸酸尾尾, 好開

🐟 特上三文魚刺身丼- $138

🥚 自家制玉子海鰻丼 - $78

🥑 牛油果芝士三文魚卷- $88
一份卷, 有成6大舊, 覺得幾抵食, 三文魚加牛油果同cream cheese, 除左D飯, 成個組合加埋係入口即溶, 好正. 加上 cream cheese酸酸尾尾, 好開胃, 就算食到飽飽地都食得落.

🐚 海膽北海道帆立貝手卷 - $58
本身好海膽同帆立貝既我, 見到呢個手卷簡直覺得係絕配. 刺身好新鮮, 海膽香濃, 軟滑. 手卷size剛剛好, 除左刺身, 入面仲夾左D青瓜絲, 好fresh, 而外面既紫菜又脆卜卜. 成件咬落去, 口感好好.