2021-09-26 480 浏览
男人乾脆的浪漫 💰72(連白飯,湯,熱飲,(凍飲+3$)豆腐火腩飯,男人的浪漫🌹豬皮鬆脆香口,火腩肥瘦適中,口感較佳,唔會韌而影響口感加上秘製既火腩汁,撈飯一流😅金銀蛋浸時蔬 💰65(連白飯,湯,熱飲,凍飲+3$)莧菜吸收左上湯既味,配上金銀蛋,口感不會單調,
男人乾脆的浪漫 💰72
(連白飯,湯,熱飲,(凍飲+3$)

豆腐火腩飯,男人的浪漫🌹

金銀蛋浸時蔬 💰65
(連白飯,湯,熱飲,凍飲+3$)

莧菜吸收左上湯既味,配上金銀蛋,口感不會單調,
2021-09-18 191 浏览
男人干脆的浪漫 $72 一聽就知道同豆腐火腩飯係好兄弟入面有兩塊炸到鬆脆香口嘅豬皮火腩肥瘦適中,肉味好香豆腐好滑,個汁用離撈飯食都好正~金銀蛋浸時蔬 $65 莧菜吸收上湯嘅味道,加上金銀蛋,經典搭配,好好味😋*以上套餐送飯,中湯同熱飲
男人干脆的浪漫 $72
一聽就知道同豆腐火腩飯係好兄弟

入面有兩塊炸到鬆脆香口嘅豬皮
火腩肥瘦適中,肉味好香
豆腐好滑,個汁用離撈飯食都好正~

金銀蛋浸時蔬 $65
莧菜吸收上湯嘅味道,加上金銀蛋,經典搭配,好好味😋

*以上套餐送飯,中湯同熱飲
2021-08-09 216 浏览
餐廳位置頗方便,食物有水準,性價比高。大角咀區內食肆林立,要突圍而出,不外乎食物要性價比高、服務水平要讓客人滿意等因素。港原味這餐廳就能做到了。服務方面,真的做到「地勢不齊人力盡」這個優點。筆者光顧時未夠12點,正值伙記輪番用膳,樓面人手不足的情況下,主管除了限制顧客人數外,更會指派特定坐位,務求以最少人力做到最佳服務。😀👍。食物方面,筆者點了「雪菜肉絲炆米」,即時落單立刻製作的態度,令食物上枱時熱氣騰騰,芝麻鋪面令人增加食慾。米粉濕潤而綿滑,肉絲肥瘦適中,兩者分量均勻,味道搭配恰當,正合港人口味。熱量持續至最後一口,佩服廚師的火喉。午餐而言,性價比高,值得一去再去。
餐廳位置頗方便,食物有水準,性價比高。
港原味這餐廳就能做到了。
午餐而言,性價比高,值得一去再去。
2021-08-09
午餐
  • 雪菜內絲炆米
2021-07-15 104 浏览
話說之前有50現金卷可以係利奧坊果到用,果邊一向都無咩店,行左幾次都係見呢間茶餐廳比較抵食,就叫左個牛扒全日早餐。呢到原價50幾蚊架啦,不過真係勁細份,我一向細食都食唔飽。野食質素一般般,佢個牛扒係完全無牛味,而且感覺落左勁多鬆肉粉,咬落去好似啲肉散開甘。炒蛋一般,唔會覺得香滑,而且都無咩蛋香味。火腿同焗豆就正常啦,始終呢啲都係prepackaged food,不過個火腿都煎得偏油。 唯一係個包啲蒜蓉味都夠香,不過外賣返到屋企都唔脆lu🙈我諗以呢個價錢,我會食返出面茶餐廳嘅常餐。Rating: 😾😾

我諗以呢個價錢,我會食返出面茶餐廳嘅常餐。

Rating: 😾😾

今日同朋友黎到大角咀食嘢。經過呢間「港原味」,見到門口餐牌都幾吸引便入去試一試。入到去店員都招呼周到,介紹了抵食二人餐俾我地。我地揀左 紅燒乳鴿、金銀蛋浸白菜🥬、咖哩農夫包(雞), 羅宋湯。呢個紅燒乳鴿好香脆,又多肉汁,非常推介。另外,呢個咖喱農夫包係店員推薦,真係無介紹錯。咖哩配埋香濃芝士,再加埋佢個香脆烤過既包,熱辣辣襯熱食超正👍🏻食完比較濃既菜式後再食番個金銀蛋浸白菜🥬,味道清清地,再配埋個皮蛋同鹹蛋,帶出鹹味,夠哂健康!呢個羅宋湯同出面入開有啲吾同既係,佢個辣味比較重,配料又夠多,我鍾意❤️最後係佢哋餐廳17:30後惠顧任何套餐$1任食雪糕🍦,食完主食再食埋個甜品(雲呢嗱、朱古力同芝麻)非常滿足,又抵又好食😋賣單人均都係$90,真係好抵食。賣完單經過見到呢個位置,感覺呢間都係一間好有愛心💗既企業,都好欣賞呢個舉動,值得多光顧喔!

入到去店員都招呼周到,介紹了抵食二人餐俾我地。

呢個紅燒乳鴿好香脆,又多肉汁,非常推介。

2021-07-03 97 浏览
餐廳佈置好有港式風格,牆身係香港嘅特色街道~🍛男人干脆的浪漫 $72 (套餐送飯,中湯同熱飲)似係升級版嘅豆腐火腩飯,有兩塊炸到鬆脆香口嘅豬皮😚 火腩肥瘦適中,軟稔入味,肉味好香🤤 豆腐好滑,沾上火腩汁食,好滋味😋 個汁用離撈飯食都好正~🥗金銀蛋浸時蔬 (莧菜) $65 (套餐送飯,中湯同熱飲)莧菜吸收左上湯嘅味道,加上金銀蛋,食落咸香得宜。🐥宮保雞丁 $70西芹清脆爽口,腰果炸到好香好脆,雞肉好嫩,味道較清淡,不過食得出好有鍋氣😋叫套餐可以加$1 雪糕🍨試左豆腐雪糕,都幾好味,豆腐味都幾濃😋總括嚟講,經濟實惠嘅家常小菜,難怪見到咁多人等外賣拎返屋企食😋
餐廳佈置好有港式風格,牆身係香港嘅特色街道~

🍛男人干脆的浪漫 $72
(套餐送飯,中湯同熱飲)

🥗金銀蛋浸時蔬 (莧菜) $65
(套餐送飯,中湯同熱飲)

莧菜吸收左上湯嘅味道,加上金銀蛋,食落咸香得宜。

🐥宮保雞丁 $70

叫套餐可以加$1 雪糕🍨
試左豆腐雪糕,都幾好味,豆腐味都幾濃😋

2021-07-01 77 浏览
去穩朋友經過大角咀見到呢間餐廳,即刻比入面d裝修吸引住,又覺得有d肚餓了,決定入去醫下肚。看過餐牌,價錢合理!餐牌入面菜式好多,揀左一陣,決定食個招牌酸菜魚!$88,價錢都幾合理!叫多杯凍檸茶!配一個白飯,份量都好充足!有d驚食吾曬!魚完全無骨,酸辣味十足!有胡絲,酸菜,魚肉,黃芽白,芽菜等!酸酸辣辣好野味!跟多杯凍檸茶都係加多三蚊!個裝修真係幾特別,好襯個名,港原味,香港味十足!下次可以再利幫襯,想試吓拒個雞煲!
餐牌入面菜式好多,揀左一陣,決定食個招牌酸菜魚!
$88,價錢都幾合理!叫多杯凍檸茶!

配一個白飯,份量都好充足!有d驚食吾曬!

酸酸辣辣好野味!

跟多杯凍檸茶都係加多三蚊!

個裝修真係幾特別,好襯個名,港原味,香港味十足!
下次可以再利幫襯,想試吓拒個雞煲

2021-06-28 76 浏览
之前睇左個FB POST, 覺得佢地鋪頭名好得意, 咁岩今日經過見到就試試~店內裝修的確係好香港, 食物方面其實就係港式, 即係茶記XD本身想食酸菜魚, 不過見個2人餐 $168 好多野食好吸引!! 即刻轉呔!! 涼拌雞腳呢個係姐姐私人醒既, 不過佢一邊食一邊拎俾我地, 係越黎越少有既街坊FEEL  XD味道都唔錯, MENU冇就唔多介紹嚕 跟餐湯飲唔出係咩湯, 好甜, 足料 椒鹽大蝦好香口, 果然港式小菜都係最正!! D蝦唔會太細隻, 炸到乾晒咁。 避風塘牛柳覺得味道同椒鹽差不多, 都OK好食, 淨係蒜都夠撈飯 蒜蓉炒西蘭花反而覺得呢個驚喜, 好香又入味, 正 住附近既街坊可以TRYTRY佢!!

涼拌雞腳
味道都唔錯, MENU冇就唔多介紹嚕

跟餐湯
飲唔出係咩湯, 好甜, 足料

避風塘牛柳
覺得味道同椒鹽差不多, 都OK好食, 淨係蒜都夠撈飯

蒜蓉炒西蘭花
反而覺得呢個驚喜, 好香又入味, 正

住附近既街坊可以TRYTRY佢!!
2021-06-23
講完未?講完未呀?我話港原味呀前排有一單趣聞就係因為餐廳名搞到爭啲要打交😂—————————————————————中島試左個蒜香茄子一口牛大量炸蒜配上炸茄子呃啲唔中意食蔬菜嘅小朋友食啱曬🤣香口又惹味 牛柳粒一啲都唔韌雖然呢個餸無汁 但送飯食都好啱呢排成日出街食好西少左食菜所以叫個蒜蓉炒莧菜第一次食炒莧菜平時都係滾湯多皮蛋豆腐滾莧菜 正👍🏻離左題添😂估唔到炒莧菜都唔錯喎下次叫阿媽試下先🙈食肉獸👨🏽見到午餐肉就無反抗能力嗌左個懷舊排餐有午餐肉、煎蛋、腸仔同雞扒肉量夠多淋上熱辣辣嘅香濃芝士黑椒汁 風味一流仲有清新嘅沙律菜中和返的油膩感依家仲做緊$1一球雪糕任食🍦不過得番豆腐 曲奇 蘋果 黑加侖子4款口味中島無要曲奇 豆腐大愛蘋果清新仲有粒粒果肉黑加侖子有能得利嘅感覺同樣有果肉兩款水果味🍦都幾特別又唔太假$1球真係好抵食🥰但係溶得好快😭—————————————————————∺ 蒜香茄子一口牛 $78∺ 懷舊排餐 $65∺ 蒜蓉時蔬 $49∺ 雪糕$3
講完未?講完未呀?
我話港原味呀
估唔到炒莧菜都唔錯喎
下次叫阿媽試下先🙈
食肉獸👨🏽見到午餐肉就無反抗能力
嗌左個懷舊排餐
有午餐肉、煎蛋、腸仔同雞扒肉量夠多
淋上熱辣辣嘅香濃芝士黑椒汁 風味一流

∺ 雪糕$3
雪糕
2021-06-27
2021-06-26 542 浏览
間中都會去利奥坊探朋友順便食野,今日食下午茶,去港原味,是港式茶餐廳,頗喜歡這裏的裝修,竟然有立體畫,展現舊式香港情懷。估不到食物價錢很經濟實惠,下午茶餐30元起,也有我最喜歡的常餐呢!我點了常餐$49,最喜歡沙爹牛肉和雪菜肉絲米粉,茶餐廳必吃。沙爹牛肉汁有很香的花生沙嗲醬味,雪菜肉絲微微鹹味很開胃。這裏的特色是配黑松露炒滑蛋厚多士,滑蛋炒得很幼滑,加了黑松露更香;厚多士切成兩條,方便食用,有牛油烘底,微微鹹香更好吃。另外幾位朋友點下午茶餐,有小食一起share, 太開心了!一口西多士配糖漿$30,炸得很鬆軟,軟綿綿的口感,配糖漿和牛油,微微甜味,當甜品吃很治癒!這絕對是香港特色小食。炸雞髀配薯條$39,薯條份量也不少哦,炸得很脆。雞髀又夠大隻,抵食!雞脾層皮炸得很香脆,裏面又有肉汁,算是質素高的炸雞髀呢!而且啖啖肉很夠飽,所以薯條可以大家一起分享。雪糕窩夫配雲呢拿雪糕球$30, 見到雪糕球灑了彩色朱古力針,外層焗得脆脆的,裏面質感像舊式蛋糕,比較結實的口感,很喜歡,兒時回憶返曬嚟!特別介紹下紅豆冰,雖然是茶餐廳,但還會在紅豆冰上加上忌廉,灑上彩色朱古力針,賣相很漂亮,又一舊式作品,令

特別介紹下紅豆冰,雖然是茶餐廳,但還會在紅豆冰上加上忌廉,灑上彩色朱古力針,賣相很漂亮,又一舊式作品,令香港情懷湧現。味道也不錯,不會太甜,紅豆很多,奶味香,可以一試。

最後記得要影相打卡,最喜歡立體鸚鵡畫,像真度很高,職員也很歡迎我們周圍影相呢!

2021-06-26
2021-06-11 177 浏览
今晚又去大角咀探朋友BB,就搵定間餐廳食飯。大角咀多小店,呢間算係值得一試嘅!位於大角咀地鋪嘅「港原味」裝修非常有特色,全部都係港式設計元素,帶遊客朋友嚟應該會幾開心啊哈哈!餐廳員工服務態度都好友善,會介紹有咩好食。海皇腐竹浸時蔬($65):有魚肉同魷魚做湯底,湯非常鮮甜喔!配埋新鮮娃娃菜,好好味!京蔥爆安格斯牛肉($70):葱爆過嘅牛肉簡直無得輸,肉質非常鮮嫩。連唔食洋蔥大蔥嘅朋友仔都不停食。黑椒圓蹄($68):呢個就中規中矩,以為係成隻豬手,原來係切片的,不過都有一定分量嘅。

2021-06-08 139 浏览
very fair price and very fair taste.i order the curry chicken rice, there needs lots of improvement:1) fried rice based is not fries, basically is egg stirred rice.2) curry is chinese style , only spicy taste like shiit and completely tasteless.3) added potatos on top is hugh mistake4) wrong delivering of tea5) waited over 20 mins for food.im sorry i had to do this and it must be done unless there are improvements.#food #hkfood #delicious #yummy #igfood #foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭

4) wrong delivering of tea

curry  cook  chicken  rice
2021-06-08
2021-06-08 125 浏览
呢日約咗朋友係大角咀食晚餐,揀咗呢間充滿特色嘅餐廳試吓,由奧運行過嚟呢間餐廳都幾近,一入門口就見到裝修充滿香港嘅懷舊風情,餐廳入面嘅壁畫描繪咗昔日嘅香港,例如霓虹燈招牌,啱晒鍾意打卡嘅朋友~📸座位同座位之間都好闊落,由於餐廳係落地玻璃,感覺好開揚,可以望到出面嘅街景。坐低之後,我哋研究咗一輪Menu,菜式嘅選擇好豐富,適合唔同嘅人嘅口味,任君選擇,由於太多選擇,我哋都糾結咗一陣先揀好,本身想試一試咖喱農夫包,可惜太受歡迎已經賣晒,於是我哋就叫咗一個2人晚餐 ,套餐係168蚊,包括有三個餸,兩碗飯,飲品方面可以揀湯或者加錢轉特飲,我哋嗌咗兩杯凍奶茶,但老闆好好人,送咗兩碗湯俾我哋試吓,另外加$30仲可以有甜品,可以揀意大利芝士蛋糕或者雪糕窩夫,不過我哋兩個人覺得份量都夠,所以就冇加,不過有興趣嘅朋友可以試吓😉第一樣餸可以揀紅燒乳鴿、鮑魚撈麵或者椒鹽大蝦,我哋就揀咗椒鹽大蝦🍤 至於另外兩個餸就揀咗金銀蛋浸時蔬同避風塘牛柳。首先第一樣上嘅係例湯,當日嘅例湯係西洋菜湯,湯煲得好夠火喉,飲落去完全冇味精😆而且好足料,就好似阿媽煲嘅湯一樣,完全感覺到家的味道,對比起出面嘅餐廳,好難得可以飲到一碗真

首先第一樣上嘅係例湯,當日嘅例湯係西洋菜湯,湯煲得好夠火喉,飲落去完全冇味精😆而且好足料,就好似阿媽煲嘅湯一樣,完全感覺到家的味道,對比起出面嘅餐廳,好難得可以飲到一碗真材實料嘅靚湯💛

椒鹽大蝦真係要大大推薦,啱晒鍾意重口味嘅朋友,蝦唔單止新鮮,仲好香脆彈牙,咬落去脆卜卜,完全係平時睇ASMR聽到嘅聲,餸飯真係一流👍🏻👍🏻

椒鹽大蝦

金銀蛋浸時蔬,時蔬我哋揀咗娃娃菜,娃娃菜好鮮甜,味道唔會太淡,亦都唔會太鹹。

金銀蛋浸時蔬

避風塘牛柳係店員推薦,炒得好惹味,好有火候,牛柳好煙韌,份量亦都好大碟,又係好啱餸飯😋

避風塘牛柳

嚟到港式茶餐廳又點可以唔叫返杯奶茶,所以飲品方面,我哋叫咗港式奶茶,少冰少甜,茶同奶嘅比例啱啱好,四個字總結,香濃幼滑!

港式奶茶

至於白飯好大碗,我哋淨係掛住食餸,都唔記得咗仲有一大碗白飯🤣

餐廳嘅店員都好好傾,而且落單上菜都好快手,服務方面值得一讚👍🏻

雖然食完二人套餐都好飽,但我哋見到有1蚊任食雪糕🍨忍唔住都叫嚟試,我哋試左豆腐同綠茶味,豆腐味雪糕好香濃,綠茶味亦唔會太甜🤤

最後兩個人都食得好飽,都覺得好滿足,總括而言,餐廳性價比幾高,而且坐得幾舒服,味道亦都係有保證,值得大家同朋友過嚟一試!😋
2021-06-07
金銀蛋浸時蔬
港式奶茶
2021-06-07 76 浏览
同朋友一齊喺大角咀覓食,想搵間地道好食嘅茶餐廳快脆搞掂,記得之前嚟過呢間有好多香港五、六、七、八十年代 特色圖畫嘅餐廳,印象中幾好味,咁就決定食過番尋味😆我哋叫咗幾樣食物😋:- $65嘅「香煎芙蓉蛋」:裏邊有火腿絲同埋少量叉燒,煎得好香口😋- $60嘅「豉汁蒸排骨」:排骨幾juicy;豆卜吸收咗蒸排骨啲汁,亦都幾好味😋- $49嘅「蒜蓉時蔬」:有好多種唔同嘅蔬菜可以揀,我哋揀咗「蒜蓉炒通菜」,簡單好食😋- 跟餐加特飲 $10嘅「雪山紅豆冰」:唔係好甜幾好飲😋- 跟餐包「熱檸水」呢啲小菜全部都包白飯、湯或者熱飲(可以加錢轉 其他飲品);真係簡單快趣嘅一餐,朋友同我都幾滿足😆

我哋叫咗幾樣食物😋:
- 跟餐加特飲 $10嘅「雪山紅豆冰」:唔係好甜幾好飲😋
- 跟餐包「熱檸水」

約咗好友食晚飯,她很喜歡這間在她家附近的餐廳。店內裝飾頗有心思,牆上盡是老香港街景招牌裝飾,把整個空間的氛圍,馬上變得不一樣,置身其中可以懷想一下70年代,打卡一流📸🤓。晚餐都幾經濟實惠,價錢已包括小菜、白飯、餐湯或飲品。🐟招牌水煮魚$88一上枱陣陣麻香撲鼻,鮮嫩嘅魚肉,豐富的配菜,麻辣的口感,好惹味😋。🥬海皇腐竹浸時蔬$65氣騰騰嘅「海皇腐竹浸大白菜」,份量好足。大白菜吸收了海鮮及腐竹嘅湯頭,十分清甜好味。攝氏30多度的盛夏,我哋兩個都轉飲雪山紅豆冰🍧(+$10)。紅豆都幾大粒,香甜軟腍,加入鮮忌廉,口感香滑,簡直透心涼。

晚餐都幾經濟實惠,價錢已包括小菜、白飯、餐湯或飲品。

🐟招牌水煮魚$88

🥬海皇腐竹浸時蔬$65