2020-05-10 7 浏览
雖然成日煮飯🤣,但係複雜或大煙嘅餸菜都係留返係外面食啦,因為我真係唔想炸咗個廚房,哈哈❤️!今日決定嚟一個港式日,去食多啲港式小菜🥩! 📍椒鹽豬扒🐷( $88)📍辣子鮮雞🐔($108)📍秘製乾燒魚塊🐟($68)整體質素相當唔錯😋,好夠鑊氣,好好味的港式小菜!最愛係椒鹽豬扒,外脆內嫩,外面乾身內裏多汁,相當出色!辣子鮮雞都好香,啖啖肉,配合辣椒乾,好惹味😋讚讚🙌🏻👍🏻👍🏻!

📍椒鹽豬扒🐷( $88)
📍辣子鮮雞🐔($108)
📍秘製乾燒魚塊🐟($68)

2020-05-10
2020-05-10 17 浏览
大角咀新式茶餐廳舊區大角咀除左去奧海城搵野食,其實都可以行遠少少去到大角咀舊區搵野食。今次介紹呢間港原味係間新開冇耐既新式茶餐廳。裝修新淨,牆身好有舊式香港味道,而且環境幾大。同男朋友諗左陣決定叫兩個小叫菜加個甜品。🔻糖醋魚塊味道:8/10價錢:$88味道甜中帶酸,好開胃~魚肉已經係班塊黎,最岩唔鐘意揀骨食魚既朋友。魚塊師傅都炸到外表黃金香脆,好食!🔻醬爆雀巢味道:8.5/10價錢:$88呢個賣相好靚,係由一個格格卜卜脆裝住炒雞丁,真係好似一個雀巢~炒雞丁有少少辣,雞肉都嫩滑,仲有洋蔥同三色椒做配菜~ 另外呢個餐仲有一碗白飯,正~🔻甜心蘋果味道:7.5/10價錢:$39賣相好靚,黑糯米好好食!地址:港原味 (大角咀)大角咀福澤街18號利奧坊地下G701號舖
大角咀新式茶餐廳

價錢:$88

🔻甜心蘋果

味道:7.5/10
價錢:$39
賣相好靚,黑糯米好好食!

地址:港原味 (大角咀)
大角咀福澤街18號利奧坊地下G701號舖
2020-05-10 12 浏览
朋友介紹大角咀一家隱世高質餐廳,主打香港特色,港原味,取自廣東話[講完未]同音,很玩味特色的一家店,店內牆身壁畫非常亮麗,很合適打卡,地方寛闊,坐位也坐得舒服選擇也多,主打港式小菜,價錢不貴贈送的餐飲例湯,蕃茄豬骨湯,非香濃蕃茄味,湯碗也很特色口水雞最先上是口水雞,我之前食過口水雞大多是用辣油,但這是辣醬混花生醬 ,非常不一樣而有特色,辣醬花生醬和嫩滑雞肉非常配合,不會太辛辣,不能吃辣朋友應該也能吃,值得一試👍🏻西檸雞非常與眾不同的西檸雞,平常吃的西檸雞一般雞是炸的,但這是煎的,雞肉非常嫩滑,西檸醬香甜而不膩,是我試過最好的西檸雞,必試👍🏻👍🏻金銀蛋娃娃菜,清甜上湯很好喝,娃娃菜也鮮嫩,蛋碎也多,整體平衡做得很好👍🏻螞蟻搬家豬肉碎醬料香辛料炒粉絲,非常惹味,那黃黃脆片很像螞蟻巢,整個菜做得很漂亮也很好吃,必試👍🏻送的熱檸茶👍🏻👍🏻記得讀書時老師叫我地作文,題目叫平凡中的不平凡,好難諗,但今次比我見到了,表面上這裡餐牌是一般平凡港式茶餐廳餐單,但這裡的菜式絕對不平凡,很值得一試,真心推薦

選擇也多,主打港式小菜,價錢不貴
靚湯

贈送的餐飲例湯,蕃茄豬骨湯,非香濃蕃茄味,湯碗也很特色

金銀蛋娃娃菜

送的熱檸茶
👍🏻👍🏻

2020-05-09
靚湯
金銀蛋娃娃菜
2020-05-09 22 浏览
今日同男朋友去奧海城行街,想食下d 住家菜式,我地就搵到e 間小店。係匯豐中心附近。這店以落地玻璃增加採光度,有一個用霓紅燈做嘅招牌好靚🥰超驚喜係店內嘅牆壁仲有3D 壁畫可以打下卡❤️好似食店中都比較少有☺️睇下餐牌,有唔少港式嘅新派菜😍我地今次嘅目標落左係住家菜式身上☺️當然想飲埋自家湯水😋我地叫左2個客飯😆蟲草花蒸雞同沙拉骨加左2個湯🥰個餐包左2杯野飲都幾抵食😌蟲草花蒸雞,鮮雞件切得岩岩好。用蟲草花令鮮雞件更加鮮味同入味,蒸嘅方法可以保留原汁原味🥰沙拉骨,好香,又煎得岩岩好,唔會太炸🤩面仲有d 沙津醬😋自家湯,係蕃茄薯仔豬骨湯😌飲落個湯好濃嘅蕃茄味,仲有少少薯仔蓉☺️重點係冇味精😎飲品我地叫左熱杏霜同西洋菜蜜😊好滋潤😍

沙拉骨,好香,又煎得岩岩好,唔會太炸🤩面仲有d 沙津醬😋

飲品我地叫左熱杏霜同西洋菜蜜😊好滋潤😍

2020-05-09 21 浏览
今日同屋企人去長沙灣睇樓,睇完後經過呢間餐廳,見裝修幾有特色,媽咪就話想試下。所以就入去試一試啦。阿媽話見佢啲裝修,令佢諗返80年代既香港拼搏嘅日子,所以要食番餐好嘅,補償返自己多年既辛勞wo。佢攤牌嘅嘢食都算幾多選擇,而且有啲名都幾特別。我哋分別叫咗:農家豆腐,沙拉骨同埋芝士農夫包咖哩汁。0 佢呢度既可以加8蚊就可以飲足料靚湯。足料靚湯:個湯嘅味都幾濃,有少少膠質, 應該係放咗雞腳同埋豬骨去餚,而且食到有幾件老黃瓜。芝士農夫包:個包嘅份量都幾大,芝士味算ok,稍為嫌佢既係咖哩汁唔夠多。我哋選咗用雞肉,D雞肉煮得幾好,保持到嫩滑。 整體嚟講算係幾好。農家豆腐:呢個豆腐幾特別, 初頭以為佢只係啲豆腐加青菜呀,加豆呀之類,點知原來裏面有蝦有蜆同埋有菇。 整體味道都幾夾幾好味。沙拉骨:呢個沙拉骨沙律醬算係幾滑幾香,但個豬扒就稍微乾身左少少,食落去冇乜肉汁,算係一般水準。港式奶茶&檸檬茶:正正常常啦,無咩特別嘢講。

佢攤牌嘅嘢食都算幾多選擇,而且有啲名都幾特別。

足料靚湯:

芝士農夫包:

農家豆腐:

沙拉骨:

港式奶茶&檸檬茶:

正正常常啦,無咩特別嘢講。
2020-04-28
  • 咖哩農夫包
2020-05-09 15 浏览
聽聞大角咀有間打咭一流嘅地道小菜,港原味於是乎我同朋友就食吓❣️醋腐皮,超級開胃,豆味十足❣️足料靚湯,今日係木瓜雞腳湯,好濃味,老火湯,雞腳入口溶化小菜我哋叫咗❣️古法京蔥雞,京蔥嘅香味,入曬落雞度,雞肉嫩滑,好吃❣️黃金鮮魷,皮脆,鮮魚好鮮甜,再用咸蛋黃包住,真係不得了❣️金銀蛋時菜,今日嘅時菜係菜心❣️另外蘋果甜品,好味又靚,甜心蘋果,熱嘅, 裡面糯米蓉😋,甜度適中👍🏻❣️叫咗杯菠蘿賓治,少冰,爽
聽聞大角咀有間打咭一流嘅地道小菜,港原味
於是乎我同朋友就食吓
❣️醋腐皮,超級開胃,豆味十足
小菜我哋叫咗
❣️古法京蔥雞,京蔥嘅香味,入曬落雞度,雞肉嫩滑,好吃
❣️黃金鮮魷,皮脆,鮮魚好鮮甜,再用咸蛋黃包住,真係不得了
❣️金銀蛋時菜,今日嘅時菜係菜心
❣️叫咗杯菠蘿賓治,少冰,爽
2020-05-09 15 浏览
今日與同事到大角咀購物完剛好是下班時間,現在天氣熱,放工后都想找個地方坐下食小小嘢,與同事決定食完飯才回家,於是來到這間港原味。餐廳有透明的落地玻璃,看落整潔明亮又舒適。古法京蔥雞$88古法京蔥雞,面上有很多經炸過的京蔥絲,蓋過了下面的雞肉,落有少少香口。而雞肉不是很肥,切得比較細件,肉質煙韌中帶少少嫩滑,味道清甜。黑椒美極牛扒$68黑椒美極牛扒,份量很多,切得大大件,面上有一粒粒的黑椒,美極味道及黑椒味令牛扒味道更入味及升華,很惹味。蒜蓉炒西蘭花$58西蘭花青青綠綠的,腍中帶爽口,蒜蓉味很濃,廚師用高湯炒,令西蘭花更是鮮甜美味,佐膳一流,又可解食肉類的油膩感。

餐廳有透明的落地玻璃,看落整潔明亮又舒適。

古法京蔥雞$88

黑椒美極牛扒$68

蒜蓉炒西蘭花$58

2020-05-07 45 浏览
上星期六終於休息唔洗返工, 可以陪家人食飯, 由於太累唔想煮,家人提議睇下邊到有得食飯又座得舒服的餐廳。嘩!!!好彩我為食朋友多,介紹我來港原味可以打卡影靚相又有飯食。我們叫左咖喱雞肉農夫包, 麵包焗得好脆,入面個咖喱雞肉微辣,仲有芝士呢!麵包切開點入面d咖喱汁食唔錯,但最正始終係薯仔,可能因為我鍾意食啦。沙拉骨,每件都痴滿沙律醬,豬扒又炸的好酥脆下飯一流。呢到有個叫自選炒幾得意,我就選左我最愛我支竹炒班腩,啖啖肉正呀,支竹又吸味。加左錢配湯, 南瓜湯夠香甜冇味精。呢到好多靚打卡位睇得出老闆的心思。

沙拉骨,每件都痴滿沙律醬,豬扒又炸的好酥脆下飯一流。

呢到有個叫自選炒幾得意,我就選左我最愛我支竹炒班腩
,啖啖肉正呀,支竹又吸味。

加左錢配湯, 南瓜湯夠香甜冇味精。

呢到好多靚打卡位睇得出老闆的心思。
2020-05-06 20 浏览
【茶仔推介 - 港原味🥢】🐷🐷💭大家好!放假期間冇嘢做, 豬仔就周圍搵嘢食, 今次去左大角咀, 奧運站附近嘅一間特色茶仔食晚飯! 我哋比佢裝修同舊式小菜美食吸引左, 而且價錢都唔算貴, 地方夠大坐得舒服又衛生!! 唔錯啊!🐷🐷💬🌟1️⃣醬爆雀巢($88) +$8足料靚湯+$10特飲(雪山紅豆冰)醬爆雀巢其實係炒雞丁, 雞丁微辣, 用嚟撈飯固然一流!! 但重點在於個雀巢, 記得細細個成日會食到脆卜卜嘅一個可以食埋嘅碗仔, 吸收晒醬汁特別好食! 而除左雞丁, 配料都好多款, 有青椒洋蔥仲有好多花生粒!! 非常開胃! 每個小菜都有大大碗白飯, +$8有靚湯飲, 是日係南瓜雞腳湯, 有兩隻好滑嘅雞腳, 而湯係冇落味精好健康! 再加$10飲埋個茶仔必飲紅豆冰! 好滿足!🐷🐷💬🌟2️⃣男人干脆的浪漫($88)+$8足料靚湯+$2 熱檸蜜男人浪漫即係豆腐火腩飯啦, 聽落冇咩特別, 重點係個干脆, 原來廚師會將成塊火腩皮切開拎去炸成一大塊厚薯片出嚟, 咬落好脆勁大聲! 而舊肉冇左層皮本身都擔心會唔會變到好DRY, 但原來舊肉本身肥瘦度好適中, 加上火腩汁好濃, 所以一定夠味! 豆腐數埋有5-6
【茶仔推介 - 港原味🥢】

男人浪漫即係豆腐火腩飯啦, 聽落冇咩特別, 重點係個干脆, 原來廚師會將成塊火腩皮切開拎去炸成一大塊厚薯片出嚟, 咬落好脆勁大聲! 而舊肉冇左層皮本身都擔心會唔會變到好DRY, 但原來舊肉本身肥瘦度好適中, 加上火腩汁好濃, 所以一定夠味! 豆腐數埋有5-6舊, 用嚟送飯又係好夾! 一樣加錢有靚湯飲, 熱飲本身唔使加錢, 檸蜜就輕輕加$2! 加埋都唔使$100! 以呢個質素同份量唔算貴呀!
2020-05-05 36 浏览
新開香港特色茶記🇭🇰A HK modern tea restaurant with beautiful old HK wall murals, serving HK local cuisine as well as some special dishes. Ordered a farmer’s bread with curry chicken 🐓 & cheese🧀 , a dish of deep-fried squid 🦑 with salt & pepper. Good food quality especially the bread 👍🏻 worth a visit!▫️裝潢同菜式都充滿香港情懷,牆上係舊香港景色噴畫,菜色有傳統菜有新派菜,食物都幾好食😋推介大家去試下🇭🇰💛▫️🔸咖哩芝士農夫包(雞肉) 送熱飲 $99咖哩香濃,面頭有層芝士,好惹味,雞肉(或牛肉/豬扒)同配料🧅🥔🍄好足料,口感豐富🤤唔食咖哩可轉芝士黑松露添😈個size又啱晒人少少又想食農夫包嘅朋友▫️🔹椒鹽鮮魷(配🍚) 送熱飲 $98外層一粒粒咁,形狀好得意😆魷魚炒得啱啱好,鮮嫩易咬,唔會韌,亦有魷魚嘅
新開香港特色茶記🇭🇰
🔸咖哩芝士農夫包(雞肉) 送熱飲 $99

🔹椒鹽鮮魷(配🍚) 送熱飲 $98
椒鹽鮮魷

外層一粒粒咁,形狀好得意😆魷魚炒得啱啱好,鮮嫩易咬,唔會韌,亦有魷魚嘅鮮甜👍🏻
🔸足料靚湯 +$8
海鮮雞腳木瓜濃湯

是日例湯係海鮮雞腳木瓜濃湯,好濃味好好飲,唔似味精湯。
2020-05-04
椒鹽鮮魷
海鮮雞腳木瓜濃湯
2020-05-05 11 浏览
琴日5點放工就去到大角咀接人收工,然後晌區內搵食。哩間餐廳就晌利奧坊地下,都幾易搵。裝修走懷舊香港風,幾啱影相打卡架!食物方面,我哋叫咗:辣子鮮雞 $108咖哩豬扒農夫包 $99木瓜雞腳湯 +$8跟餐有白飯同熱飲✅先嚟個湯,原盅熱辣辣好足料,夠濃夠甜,飲落好舒服!而辣子鮮雞食落真幾驚喜,走過油嘅雞件超級香脆,雞皮脆卜卜,肉質有彈性嘅,好夠辣,惹味🌶!另外,咖哩豬扒農夫包,面頭有芝士、個包好脆,咖哩杰身香濃辣辣地,入面嘅薯仔炸過,所以好香口,好好食!豬扒就比較普通,但個咖哩包真係好味,推介。開頭以為會係普通茶餐廳味道,但估唔到食物質素咁好,有驚喜!👍🏻
辣子鮮雞、咖哩農夫包

食物方面,我哋叫咗:
辣子鮮雞 $108
咖哩豬扒農夫包 $99
木瓜雞腳湯 +$8
跟餐有白飯同熱飲

辣子鮮雞、咖哩農夫包
  • 咖喱農夫包
  • 辣子鮮雞
2020-05-04 9 浏览
嗰日同自己男朋友去大角咀取包裹,見到佢好大隻但係又話肚餓,幾時同佢經過呢間原汁原味嘅餐廳。首先入到去俾我嘅感覺覺得非常舒適好有香港嘅特色情懷,未食嘢已經覺得有醉嘅感覺。😊當我睇佢嘅餐牌見到有好多撚手小炒香口美食,可以講到係話應有盡有。我同男朋友最後叫咗個醬爆雀巢,同埋甜心蘋果。可能因為有愛情嘅滋潤,今晚佢哋個蘋果特別香甜,令到我覺得一生人最開心係嗰日。個甜品真係唔錯而且好有特色。就快母親節我希望帶自己媽咪嚟食呢間餐廳畀佢試一試嗰個甜品。😊
我同男朋友最後叫咗個醬爆雀巢,同埋甜心蘋果。
2020-05-03 31 浏览
今日放假便去大角咀試一試新餐廳,見到有一間外邊都乾淨又企理,望落去都幾舒適,便入去一試 ,我和友人都分別叫了三個小菜,第一個是黑松露焗雞扒長通粉, 食落去松露味好香,份量十足 ,長通粉都不會太過軟淋淋, 芝士味亦都好香,另外一個是紅燒豆腐,食落去好滑身,質地唔會太硬, 中間亦都有少少肉碎,好香 入面仲有啲欖角等配菜,食落去增加好多口感 ,送飯一流,第三個是叫特色小菜,叫是咁的三色蛋, 餸菜一上嚟,我都比較驚喜,而三色蛋分別有三樣嘢 ,第一是豬肉粉絲蒸蛋,第二是皮蛋蒸蛋,第三是蝦蒸蛋,三種蛋雖然做法都差不多,但食落去每一種都有不同既感覺,豬肉粉絲蒸蛋入面有粉絲, 本身用豬肉放蛋感覺上會比較粗身,但由於放咗粉絲中和返,食落去都感覺幾好,其次是皮蛋蒸蛋 ,本身皮蛋質地係比較硬身,蒸蛋是比較滑, 用皮蛋配落去蒸蛋嘅話感覺比較特別,而兩種味道本應該係比較不同,佢廚師又可以用合埋一齊,而感覺又幾特別, 呢樣值得一讚, 最後是蝦蒸蛋,可以用蝦嘅鮮味運落去蒸蛋度感覺一流,既有海鮮味又有蛋既好滑感覺, 附近嘅食家,如果你嗰邊住都可以多啲嘗試
熱檸茶
紅燒豆腐
芝士黑松露雞扒焗長通粉
是咁的三色蛋
2020-05-02 12 浏览
越來越多港式茶餐廳出現,以不同主題和形式在各區登陸,今晚便來到大角咀的一間新開茶餐廳,因為網上食評推介,這裏的川菜做得不錯,便來到了。干扁四季豆$78 ,餐配凍檸樂加$5。干扁四季豆,四季豆沒有煮得太乾身,仍然保持清甜的味道,加上肉碎的香辣味,便是一道地道的美食。辣子鮮雞$108 ,餐配鹹檸七加$10。辣子鮮雞,經過油泡之後,雞皮香脆,肉汁豐富,辣勁十足,比起傳統的四川辣子雞更有口感,個人覺得美味程度比四川的還要好,因為辣味保持在雞肉內,而雞件口感更豐富。土魷蒸肉餅$80, 餐配紅豆冰雪糕$10。土魷蒸肉餅,除了豬肉和肥肉,還帶一點筋位,肉餅口感豐富,還吃到豬肉的鮮甜味道,如果把土魷粒放在肉餅內,味道更佳。雖然整體價錢不算便宜,但食材新鮮,味道鮮美,是晚飯小菜的一個很好的地方。

干扁四季豆$78 ,餐配凍檸樂加$5。

辣子鮮雞$108 ,餐配鹹檸七加$10。

土魷蒸肉餅$80, 餐配紅豆冰雪糕$10。

大角咀一向都係充斥着隱世美食嘅集中地,食物有質素之餘仲價廉物美。今次我就去到一間充滿舊式香港情懷嘅茶餐廳。餐廳位於利奧坊地舖,餐廳外牆設計係落地玻璃所以喺外邊都可以一眼睇晒。餐廳大約可以坐多二十多人到,但座位分隔得好開,所以唔使同人迫食得好舒服。除此之外餐廳入邊仲有好多中文舊式香港成為嘅壁畫,例如以前嘅態度同埋魚市場。食物方面都係有啲我都係耳熟能詳嘅菜式,其中比較特別嘅係咖喱農夫包,同埋另一個叫做男人爽脆的浪漫。咖喱農夫包首先呢款菜式可以選擇咖喱豬、牛或者雞,然後將芝士同咖喱加入農夫包入邊一齊烤焗,今次我就選擇咗牛肉。咖喱帶點微辣,牛肉咖喱配合芝士令到成道菜味道非常濃郁,無論配合白飯定係原本嘅農夫包都係一流,而且其他地方叫呢個餸一定貴得多,所以十分推薦。男人爽脆的浪漫另外一個招牌菜就係大家都知道嘅男人的浪漫 - 豆腐火腩飯,至於點解中間會多咗爽脆係因為廚師將外皮拆開,然後炸到好似德國豬手嘅外皮咁鬆脆,將外皮同埋軟林林嘅豬腩肉一齊食口感滿分,絕對係一個全新嘅體驗!總括嚟講平民嘅價錢食得到咁特別嘅餸菜,鍾意試新野嘅朋友不妨一試。

咖喱農夫包

男人爽脆的浪漫