餐厅: 湊湊‧甄選 (AIRSIDE)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-05-24 539 浏览
星期四晚book咗6:30入可能係平日同埋時間比較早都冇乜人坐到張卡位仲可以見到街外景色環境唔錯之後叫咗個二人餐仲可以用埋商場送嘅優惠券過$800可以減$200 包一個鴛鴦鍋底牛肉,海鮮拼盤,菜食材都好新鮮另外仲做緊一個優惠,$8一隻生蠔真係好抵食,超新鮮好鮮甜同好大隻雖然扣咗coupon但係都係比較貴環境食材都算高質素所以大時大節嚟慶祝吓都好值得
星期四晚book咗6:30入
可能係平日同埋時間比較早都冇乜人
坐到張卡位仲可以見到街外景色
環境唔錯
包一個鴛鴦鍋底牛肉,海鮮拼盤,菜
食材都好新鮮

另外仲做緊一個優惠,$8一隻生蠔

真係好抵食,超新鮮好鮮甜同好大隻
雖然扣咗coupon但係都係比較貴
環境食材都算高質素
所以大時大節嚟慶祝吓都好值得
行街經過湊湊·甄選 見到門面裝修好靚,所以就同另一半入去試下佢個午市二人套餐。環境果然非常舒適,坐位非常寬闊。侍應非常有禮貌,而且服務非常周到貼心,除了介紹餐牌、有什麼推介之餘,還會告知我們可到外面選醬汁及小食任食。醬汁及小食位置十分寛闊,想不到這個位置亦別具氣派,醬汁總類多之餘,其底部還放著冰,連醬汁亦確保新鮮。小食有鮮魚皮、中華沙律等,還有台式肉燥飯,非常不俗。二人套餐已包鴛鴦湯底,我哋選了麻辣湯底及雜菌鍋,只是湯底本身已經非常多食材,真是十分有驚喜,而且各種菇類非常鮮甜。套餐包了雜菜,丸類等,正常發揮,可惜肉類質沒有預期的好吃,但整個體驗都非常好。

小食有鮮魚皮、中華沙律等,還有台式肉燥飯,非常不俗。

2024-02-08
午餐
2024-05-16 396 浏览
我哋有兩個人去食,嗌咗牛油果味青花椒鍋為咗用NF touch $100券就去食,每$400慳$100,可以先攞到南豐嘅$50電子食肆劵再加$30一般電子購物券如果係用Mox 信用卡夠$800,仲額外送多一張city’super $100 電子消費券,但係自己冇Mox 卡,係最後去3/F禮賓部玩消費券嗰陣先至知其實呢間舖頭你冇可能食唔飽離開,因為佢喺個自助吧有肉燥飯食佢哋山海一盤海鮮,差唔多上齊晒有鮑魚,帶子,細蜆,魷魚🦑,蝦🦐…另外肉類亦都有三文魚,牛肉同埋豬肉最後補嗌咗一個金菇然後飲品亦都有好多款最正係用外賣杯上菜,可以拎走慢慢飲自己睇幅相,唔解釋咁多
我哋有兩個人去食,嗌咗牛油果味青花椒鍋

其實呢間舖頭你冇可能食唔飽離開,因為佢喺個自助吧有肉燥飯食

佢哋山海一盤海鮮,差唔多上齊晒

自己睇幅相,唔解釋咁多
鴛鴦鍋($138+$138)+海陸套餐$688

用餐优惠
信用卡優惠、優惠券
鴛鴦鍋($138+$138)+海陸套餐$688
  • 山海一盤
2024-03-28 431 浏览
❣️最近想打邊爐,有朋友推薦我到湊湊打邊爐,說食物高質,所以抱著頗高期望到來。❣️湊湊提供了多種湯底選擇,而我今次選擇了鴛鴦鍋,分別是台式麻辣和蕃茄牛膝。在我的用餐體驗中,我發現蕃茄牛膝鍋比台式麻辣更出色,台式麻辣火鍋跟我所熟悉的一貫味道不太一樣,雖然鴨血和豆腐可以無限添加,但口感一般。❣️他們的食材選擇相當多樣化,其中包括油麥菜、響鈴、墨魚漿製企鵝丸、飛魚子墨魚滑、鵝腸、伊比利亞黑豬肉、頂級美國牛小排和貴妃蚌。我發現這些食材的新鮮度還算不錯,但份量實在偏小。❣️然而,我認為以這樣的份量,價格偏高,性價比不太高。儘管食材品質不錯,但我相信在同一價位範圍內,可能有其他更好的選擇。

2024-03-13 443 浏览
最近見到湊湊推出獨特台式青鍋—青花椒牛油果湯底,我地決定試下!揀左青花椒牛油果同埋台式麻辣。青花椒牛油果湯底有滿滿切片牛油果同埋青椒,湯頭帶有青檸香,越熬越有椒麻感,加上幼滑綿密的牛油果,有助解辣。而麻辣湯適合冇咁食得辣嘅人~豆腐鴨血任添,好食😋火鍋配料:澳洲M8和牛後腿蓋肉:擺盤精緻,雪花分佈平均細緻,肉質嫩滑。企鵝丸皇牌推介之一,好可愛🥰佢其實係墨魚丸,彈牙唔腥。雞縱菌菌體肥厚,細嫩爽口,味道有少少似雞肉🤣芝脆阿華田大紅袍芝士奶蓋芝味十足,脆脆有咬口。大紅袍茶香濃,並無比阿華田搶左味。另外餐廳有醬料區,除左醬料之外,仲有滷肉、白飯炸地瓜球、哈密瓜、西瓜等,仲會送一杯菠蘿蜜桃冰沙解膩😋

火鍋配料:

企鵝丸
皇牌推介之一,好可愛🥰佢其實係墨魚丸,彈牙唔腥。

雞縱菌
菌體肥厚,細嫩爽口,味道有少少似雞肉🤣

芝脆阿華田大紅袍

2024-02-28 463 浏览
是日中午有空閒時間,咁啱朋友在附近工作,即刻叫佢一齊食湊湊,平日中午入座率不是太。有個午市套餐好抵👍🏻包兩款湯底、兩款肉類、蔬菜拼盤及一主食 $298,性價比十分高!台式麻辣鍋及鮮珍菌菇鍋最吸引嘅地方係鴨血和豆腐無限添加😍菌菇鍋亦有粟米🌽同不同既菇類 自助區有不同嘅調料、仲有滷肉飯、水果(是日有西瓜、哈密瓜、蕃茄仔)、前菜等滷肉飯唔錯,滷肉夠味道唔會太肥,但係飯有啲硬🥹牛板腱及牛肩胛普普通通、兩者肉質差別不大蔬菜拼盤選了烏冬做主食另外值得一提的係而家免費入會,有一杯嘢飲送❤️仲可以任選飲品,我揀咗美人烏龍珍珠奶茶🧋令到成餐飯性價比更高

台式麻辣鍋及鮮珍菌菇鍋

自助區

滷肉飯唔錯,滷肉夠味道唔會太肥,但係飯有啲硬🥹

牛板腱及牛肩胛
普普通通、兩者肉質差別不大

蔬菜拼盤

選了烏冬做主食

2024-02-23 3123 浏览
第一次嚟到Airside就係為咗去食湊湊火鍋🍲,每次食湊湊都會發現有新menu🤩,今次都唔例外,居然有個新湯底係用牛油果🥑,咁特別梗係要試下!! Airside呢間分店空間感好大,仲有靚靚落地玻璃窗邊位添~ 食食下店員會送上甜品🍮,仲有自助吧($19/位)俾你自選醬料同夾小食,想講佢個涼拌魚皮好好食😋,辣辣地好爽口~·♡ 青花椒牛油果鍋(鴛鴦鍋) HKD$138青花椒🫑 x 牛油果🥑 真係好新奇嘅配搭!! 青花椒味道好突出,佢嗰種辣🌶️第一下入口唔會即刻出,係慢慢慢慢滲出嚟嗰種😆,食下食下就會覺得都幾麻幾辣下。·♡ 清涼椰子雞鍋(鴛鴦鍋) HKD$138椰子水🥥湯頭望落好清晰,味道十分鮮甜,日本雞肉🐓肉質鮮嫩,並加入椰肉、檸檬葉、珍珠馬蹄等,成個感覺好清新🍃。·♡ 澳洲M8和牛後腿蓋肉 HKD$198M8和牛雪花紋理勁靚😍,輕輕淥佢幾淥已經牛味好濃好突出👍🏻,打直放喺木托上,咁樣擺盤更有打卡感。·♡ 雞縱菌 HKD$38一條條菌切到好似一支小鉛筆✏️咁,好可愛。第一次食雞縱菌,估唔到又係爽脆。·♡ 烏雞肉卷 HKD$88平時都幾少見有得食,薄薄一片口感爽嫩😚,亦幾有咬口。·♡ 墨
♡ 青花椒牛油果鍋(鴛鴦鍋) HKD$138

♡ 清涼椰子雞鍋(鴛鴦鍋) HKD$138

♡ 澳洲M8和牛後腿蓋肉 HKD$198

打直放喺木托上,咁樣擺盤更有打卡感。
♡ 雞縱菌 HKD$38

♡ 烏雞肉卷 HKD$88

平時都幾少見有得食,薄薄一片口感爽嫩😚,亦幾有咬口。
♡ 墨魚仔 HKD$58

大大粒脹卜卜🤗,淥熟後都唔會縮到好細,咬落爽口彈牙🤤。
♡ 飛魚籽墨魚滑 HKD$68

次次嚟都係必點,飛魚籽粒粒分明,令墨魚滑口感更爽口。
♡ 芝脆阿華田大紅袍 HKD$35

阿華田味道好濃郁,仲喺面頭加咗芝士奶蓋🧀,啜啜下仲食到粒粒脆脆,其實都幾邪惡😈~
♡ 大紅袍奶茶 HKD$29
大紅袍茶味好突出😋,唔苦澀反而有啲清澈,加入奶茶亦唔會好甜👍🏻。
📍湊湊‧甄選
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 6樓L603號舖
2024-01-21
午餐
2024-02-22 315 浏览
Airside都開左我最愛既湊湊😍😍呢期仲有新推出湯底!超吸引!呢間分店超開揚又夠大間,裝修得好靚!。🥢青花椒牛油果鍋 / 胡椒豬肚雞鍋(鴛鴦鍋) $138:青花椒牛油果鍋,係一個好獨特嘅組合。鍋入面有滋味濃郁嘅牛油果湯底同微辣嘅青花椒湯底,可以一次過品嚐兩款不同風味。另外胡椒豬肚雞鍋,鍋入面有濃郁嘅胡椒湯底同滑嫩嘅豬肚雞湯底,兩種湯底互相輝映。。叫最新湯底,可以優惠價order7折新品組合 $240:包括澳洲M8和牛後腿蓋肉、花生芽、雞縱菌同貴妃蚌。M8和牛肉質鮮嫩。花生芽同雞縱菌,味道鮮甜。貴妃蚌超新鮮!超抵食呢個餐!。玫瑰花松阪肉 $98:玫瑰花松阪肉,松阪肉嘅質地嫩滑,口感好爽身,配打邊爐岩岩好。。阿華田珍珠奶茶 $33:阿華田嘅奶香同茶味互相輝映,好開胃。珍珠好Q彈!超大杯抵飲!。黃金鮮桔茶 $34:黃金鮮桔茶,好香果汁同微微嘅甘甜味道,加上冰涼嘅茶底,好解渴。

🥢青花椒牛油果鍋 / 胡椒豬肚雞鍋(鴛鴦鍋) $138:

叫最新湯底,可以優惠價order

玫瑰花松阪肉 $98:

阿華田珍珠奶茶 $33:

黃金鮮桔茶 $34:
2024-02-19 203 浏览
第一次黎新商場參觀下😂原來都有好多餐廳選擇,weekend 好多都要等位,所以book定比較好🥲見天氣又凍凍地🥶緊係去打邊爐啦😀就決定試試湊湊打邊爐,之前係大陸試過都OK。都好多人等,等左20分鐘終於有得食啦,見2人套餐都好多款式,就點左呢個套餐:鴛鴦鍋點左麻辣鍋同椰子雞🤩有海鮮拼盤,美國牛肩蓋肉,企鵝丸(個樣好得意😂),海鮮都算新鮮仲有其他小食同生果,都有多款醬料選擇😂飲品都有驚喜,大大杯架打邊爐岩哂😍

2024-02-17 146 浏览
邊爐湯底出咗新口味!加入新鮮嘅青花椒同香甜牛油果,青檸的香氣撲鼻,麻辣過癮,入口後帶比人舌尖上的跳跳糖椒麻體驗。朋友喜歡傳統湯底,所以點了雙拼鴛鴦鍋,叫咗清涼椰子雞鍋,雞肉煮咁耐都好滑,椰子清香,兩個湯底都各具特色。澳洲 M8和牛後腿蓋肉擺得好靚似藝術品咁~瘦得黎唔會鞋,有少少油花,牛味香濃,肉質柔軟。企鵝丸皇牌推介之一,其實係墨魚丸,彈牙又可愛。如果有墨魚粒會更好!貓爪蝦滑動物造型除了有企鵝,還有貓掌!粉紅色,萌化我的心,每一口都吃到蝦的鮮美。小章魚福袋賀年菜式!食完福氣滿滿~福袋內有驚喜,充滿小章魚,唔怪得脹卜卜。雞縱菌第一次食黑色的菇~菌體肥厚,細嫩爽口,營養豐富!唔多餐廳會有呢隻菇,趁呢度有得食,當然要試試。阿華田珍珠奶茶今次用阿華田做base,兒時回憶即係番晒嚟,無論大小朋友都會喜歡。外面自助區仲有款隱藏美食,等待食物煮熟又肚餓時,可以食住碗熱辣辣嘅肉燥飯先!

澳洲 M8和牛後腿蓋肉

貓爪蝦滑

小章魚福袋

2024-02-16 147 浏览
湊湊・甄選位於啟德Airside,食材用心挑選別具特色,食物質素優質,擺盤精緻有心思。而且環境舒適,座位寬敞明亮且具卡位雅座,絕對性價比高!自助吧除了有各式各樣調味醬料,更有前菜小吃,中華沙律、涼拌魚皮、白飯、時令水果及甜點,非常吸引!火鍋湯底 ✨青花椒牛油果鍋 + 清涼椰子雞 (鴛鴦鍋)青花椒牛油果鍋獨特台式青鍋,以金陽青花椒搭配鮮辣青椒的湯頭中,加入整顆新鮮牛油果,牛油果肉的脂香、綿密,浸入青花椒鍋底的鮮辣鹹香,整體清爽不油膩。清涼椰子雞餐廳升級選用日本雞肉滑嫩鮮甜,每口都滲透著淡淡既清甜椰子香,湯底清甜無比,大愛!企鵝丸(墨魚漿製)超級可愛,打卡able!外型十足似企鵝,以墨魚漿製成,墨魚味香濃,口感彈牙,打卡必點雞縱菌擺盤猶如一個田園似的,雞縱菌伴上綠油油的生菜和鮮橙色的甘筍絲,滿滿藝術風,看似一幅治癒的畫。初嚐雞縱菌,飽滿大顆,口感超級爽脆,非常特別荔枝蝦球外層是脆米,內裏是口感彈牙的蝦丸,蝦味濃郁,伴上香脆炸魚皮,非常惹味雲朵絲絨美人烏龍 白毫烏龍,色澤清透、口感醇厚甘甜散發獨特蜂蜜香及花果香,令人一試難忘,到店必喝茶品用膳後,店員則送上清新蜜桃茶凍和菠蘿沙冰解辣,非常貼心
火鍋湯底
✨青花椒牛油果鍋 + 清涼椰子雞 (鴛鴦鍋)
青花椒牛油果鍋
清涼椰子雞
企鵝丸(墨魚漿製)
荔枝蝦球

雲朵絲絨美人烏龍
用膳後,店員則送上清新蜜桃茶凍和菠蘿沙冰解辣,非常貼心
湊湊・甄選
📍九龍城啟德協調道 2 號 AIRSIDE 6 樓 L603 號舖
位於Airside的新分店中,會被華麗時尚的裝潢和寬敞舒適的座位所吸引。最近還推出獨特台式青鍋~青花椒牛油果我選了鴛鴦鍋底,一邊是綠油油青花椒牛油果,一邊紅檔檔的番茄牛膝骨湯。青花椒牛油果湯底中,有滿滿的切片牛油果和青椒。湯頭帶有青檸檬的香氣和椒麻的刺激感,加上幼滑綿密的牛油果,味道清爽而不油膩,朋友們都非常喜歡💕。而番茄牛膝骨湯配料豐富,裡面有大量的蕃茄和2-3塊巨型牛膝骨,非常適合那些不喜辣的人。配料我推薦以下幾款:- 澳洲M8和牛後腿蓋肉:擺盤吸引眼球,每一片和牛肉都清晰展現出雪花紋路,肉質嫩滑,味道香濃而不膩。- 花生芽:看起來非常可愛,入口清脆和爽甜,不管煮多久,都不會變得軟爛。此外,店員還推薦了飛魚籽墨魚滑和手工蝦滑,口感彈牙,鮮甜可口,絕對值得一試!至於飲品方面,推薦嘗試新穎的芝脆阿華田大紅袍。這款飲品結合了芝士奶蓋、阿華田和脆脆、香濃的大紅袍茶,味道互相交融,非常美味。餐廳有自助吧,不單有火鍋醬料,還有多款小食及惹味肉燥飯

配料我推薦以下幾款:

餐廳有自助吧,不單有火鍋醬料,還有多款小食及惹味肉燥飯
  • 澳洲M8和牛後腿蓋肉
  • 青花椒牛油果
  • 番茄牛膝骨湯
  • 花生芽
  • 飛魚籽墨魚滑
  • 手工蝦滑
  • 芝脆阿華田大紅袍
2024-02-13 194 浏览
第二次食呢間火煱☺️套餐份量充足,之前嗌二人餐食到棒住個肚走🤣🤣今次帶埋個女嚟幫口,可以食得晒個餐,唔做大嘥鬼🥳🥳自助吧有各式醬料、水果、前菜任君選擇👏🏻我先生最buy 佢個肉燥飯,我都覺得好正,一不小心就食多咗湯底嗌咗台式麻辣同椰子雞,湯底用料新鮮✨✨椰子湯底選用新鮮嘅椰口,有淡淡嘅清香,用嚟烚菜一流♥️♥️其實係烚咩都好食😋麻辣湯底有可以refill嘅鴨血同豆腐,豆腐好好食,唔係驚食唔晒就真係好想encore🤭🤭餐廳環境:♥️♥️♥️♥️♥️服務態度:♥️♥️♥️♥️食物品質:♥️♥️♥️♥️♥️平均價錢:💰💰💰
第二次食呢間火煱☺️
套餐份量充足,之前嗌二人餐食到棒住個肚走🤣🤣
今次帶埋個女嚟幫口,可以食得晒個餐,唔做大嘥鬼🥳🥳
湯底嗌咗台式麻辣同椰子雞,湯底用料新鮮✨✨

餐廳環境:♥️♥️♥️♥️♥️
服務態度:♥️♥️♥️♥️
食物品質:♥️♥️♥️♥️♥️
平均價錢:💰💰💰
2024-02-12
2024-02-11 139 浏览
湊湊不嬲都係正㗎啦😀佢哋嘅滷肉飯真係好食,近排佢哋仲出咗新湯底青花椒牛油果鍋,又幾特別喎!有牛油果嘅清新同時有青花椒嘅香,牛油果煮熱後軟棉棉好香😊滷肉飯、前菜同埋水果都係任食👍🏻另外嗰個係花膠雞鍋入邊真係有鮑魚同埋好多雞肉澳洲 M8+和牛後臀蓋肉色澤靚脂肪比例平均,睇見已經覺得好靚☺️淥幾秒少少粉紅色就食得,好香牛肉味。丸類拼盤有牛丸、蝦丸同貢丸,推介蝦丸大大粒又爽口😇證明佢嘅蝦肉好多麵粉好少。貢丸都好好食,入邊肉汁好多,細細啖咬已經好香好香。 雞樅菌第一次食呢個菇,又幾得意喎,一支支好似鉛筆咁樣,咬落去幾爽口。阿華田珍珠奶茶呢個配搭都好正🤓加上近排天氣凍阿華田飲完好飽,好好飲!

澳洲 M8+和牛後臀蓋肉

丸類拼盤

雞樅菌

阿華田珍珠奶茶
呢個配搭都好正🤓加上近排天氣凍阿華田飲完好飽,好好飲!

2024-02-10 94 浏览
青花椒牛油果鍋 / 番茄牛膝骨鍋味道:🐧🐧🐧🐧🐧青花椒牛油果湯底用料極足,青花椒味道出眾,濃麻微香,加入新鮮的牛油果調味,為湯底多添一分奶香和清新。番茄牛膝骨湯底味道鮮甜開胃,富有濃郁的番茄味之餘,又帶有陣陣的牛香味,滋味極佳。頂級美國牛板腱賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧牛板腱擺盤用心齊整,牛肉油花均勻,肉質軟嫩順滑,牛味濃厚馥郁,非常高質👍🐧❣️本身想試澳洲M8 和牛後腿蓋肉,可惜太搶手已售罊,見到務必一試🥰❤️ 海鮮棒棒糖賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧棒棒糖採用了不同的海鮮滑,混合各款蔬菜粒粒製成。食落清新又爽口,鮮甜又甘香,滋味滿分,不愧為餐廳名物。企鵝丸賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧墨魚漿丸仿效企鵝造型製作,外觀非常可愛又別緻,打卡一流。丸子咬落爽滑彈牙,墨魚鮮味滿滿,令人食不停口。雞縱菌賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧菇菇色澤烏黑亮麗,一隻隻自由奔放地企立在籃上,賣相吸睛又討好。菇菇帶有濃郁的青草菇菌香氣,食落爽口中帶一點煙韌,嚼勁一流,特色必試。台灣香腸賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧香腸上枱時依然溫熱,入口外皮薄脆,內餡軟腍嫩口,肉香味濃,帶有甜絲絲的蜜糖滋味,鹹中帶甜

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

墨魚漿丸仿效企鵝造型製作,外觀非常可愛又別緻,打卡一流。

丸子咬落爽滑彈牙,墨魚鮮味滿滿,令人食不停口。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

香腸上枱時依然溫熱,入口外皮薄脆,內餡軟腍嫩口,肉香味濃,帶有甜絲絲的蜜糖滋味,鹹中帶甜非常惹味。

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

阿華田味道濃厚醇香,不會過甜過膩,與清香的茶味平衡得宜。另加的珍珠煙韌軟糯,為飲品增添嚼感。

🐧❣️只需加$19, 即可享用優惠自助吧,有肉燥飯、香辣魚皮、中華沙律等前菜,以及新鮮水果提供,非常吸引。自助吧同時提供大量醬料,供客人自由調配火鍋醬油❣️

🐧❣️ 餐後奉送菠蘿沙冰和蜜桃大紅袍果凍,鮮甜又解膩,為豐富的一餐劃上完美的句號❣️

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳採用深沈色系作主導,設計沈穩又不失優雅,座位寬闊富空間感,感覺舒逸放鬆,非常適合多人聚會。

🐧❣️餐廳採用QR code 自助下單❣️

🐧❣️餐廳會為每位客人提供即棄圍裙,十分貼心❣️

🐧❤️結語:台灣香腸出色有驚喜,誠意推薦❣️

下午茶