2024-07-21 113 浏览
每朝都有老闆提供免費早餐慰勞,只要有出勤都有得享用,人人有份男女平等永不落空。何解會諗只有女同事有,而男同事就無?思維模式非常奇怪!舊酒新瓶舖頭名改為湘記,大陸拼音嗎?茶餐廳叫 Cafe?太陽蛋雞扒出前一丁⭐️⭐️分湯好好多!我一心想食雙蛋,最後原來只得單春。外賣太陽蛋,送到都已經焗到變成全熟蛋了!唯一可取係燶邊焦香脆脆。煎蛋雞扒出前一丁⭐️出前一丁腍到大力少少夾都斷,無牙阿伯都食到,啜兩啖放棄。我要太陽蛋,外賣再次變成廿十成熟老蛋,最憎食全熟蛋黃。雞扒硬實乾爭爭,醃味偏咸帶濁。炸雞翼福麵⭐️⭐️食飽飽充滿力量!不過一錯再錯,再錯單!消失的腸仔太陽蛋,換來炸雞翼似乎相差太遠。福麵略腍了一點點,不爽不滑!外脆內嫩香口多汁味濃醒神,超級香噴噴新鮮出爐蒜香雞翼熱烘烘,太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁⭐️⭐️要求分湯,但搞笑地給了我一碗白滾水,湯粉包分開上。經常錯單今次都不例外,我要鮮牛肉,不是沙嗲牛肉啊!分湯格外濃郁,自己想要幾多湯粉自己落,麵條完全吸收沙嗲汁更惹味。煎蛋沙嗲牛肉出前一丁⭐️我係要太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁,外賣變成廿十成熟煎老蛋,我最討厭全熟蛋!格硬食不想浪費食物。𢲡到滑潺潺牛肉,醃味濃濁陰沉略咸。湯汁

煎蛋沙嗲牛肉出前一丁⭐️我係要太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁,外賣變成廿十成熟煎老蛋,我最討厭全熟蛋!格硬食不想浪費食物。𢲡到滑潺潺牛肉,醃味濃濁陰沉略咸。湯汁不見了!麵條索晒湯發脹腍啤啤,無牙都食到,完全唔洗趙直接吞落肚!

煎蛋五香肉丁湯通粉⭐️⭐️煎蛋變成全熟蛋,通粉粉不彈滑,五香肉丁瘦瘦鞋鞋,湯汁香辣夠開胃。

雙太陽蛋榨菜肉絲米粉⭐️錯單要煎蛋雪菜肉絲米粉,黎到雙太陽蛋榨菜肉絲米粉!索晒湯半滴湯都無,榨菜十分咸,幸好米粉索晒湯都不太腍。
太陽蛋雞扒出前一丁
太陽蛋雞扒出前一丁
炸雞翼福麵
炸雞翼福麵
太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁
太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁
煎蛋五香肉丁湯通粉
2024-07-18
30 分钟 (外卖送餐)
$40 (早餐)
2024-03-02 169 浏览
【大埔區】【湘記】去咗大埔睇嘢,主要都係睇吓啲紙巾嘅價錢,唔同區有唔同嘅價格波動,所以都要行多幾間睇睇。當然我都係得個睇字,睇完就算嗰隻,跟住游咗去鐵路博物館嗰邊,望吓就喺另一邊走。呢個時候就有啲肚餓喇,啱啱好呀。見到呢間茶記個感覺都幾地痞,啱晒我呢啲蟻民。同埋好多車牌貼咗喺牆度,仲有賭場泥碼,感覺好麻甩,正呀。入到去就叫咗個下午茶,個 feel 幾似常餐嘅,主食「雪菜肉絲米粉」正正常常,有啲喺屋企食嘅感覺,幾好。講明佢似常餐,當然仲有配菜,就係「火腿奄列」同「牛油多士」喇,質素唔算好出眾,一般料。杯「熱奶茶」幾好嘅,都香茶味。而呢份餐其實只係 $38,咁個要求又真係唔可以太高喎,甚至我會覺得佢幾抵食添,廉價之選。叫多份 $39 嘅「炸雞髀薯條」,佢仲貴過個常餐,隻髀唔似生炸,不過都幾脆口,薯條唔算多,味道正常。飲「熱好立克」唔使加錢,都係合理。咁樣食咗兩個餐,大快朵頤,咁先用咗 $77,係開心嘅,我窮吖嘛,冇計喎。。。(地址:大埔仁興街 53 號地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #hkfood #food #foodporn #instafood #fo

(地址:大埔仁興街 53 號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #hkfood #food #foodporn #instafood #foodphotography #foodstagram #foodblogger #yummy #foodlover #delicious #foodgasm #instagood #foodies #tasty #tastyfood #dinner #foodpics #foodiesofinstagram #love #dessert #restaurant #foodblog #eat #1am大埔區 #大埔墟 #大埔 #太和 #湘記 #下午茶 #雪菜肉絲米粉 #火腿奄列 #牛油多士 #熱奶茶 #炸雞髀薯條 #熱好立克 #1am1291 #1ambackup
2024-01-13
話說今日屋企人買早餐俾我,咁我選擇咗早餐6,雞扒湯烏冬配火腿奄列多士,咁餐牌寫明可以轉粉麵,咁我叫咗雞扒湯米粉。屋企人拎到返屋企,我打開早餐,只有一碗湯+一碗雞扒米線+一杯飲品,少咗奄列和多士。屋企人落返餐廳諗住叫佢俾返奄列同多士,佢哋話跟湯烏冬先有奄列同多士轉左冇,咁點解餐牌唔寫明?又或者落order嗰時唔講聲?外賣已經另外收外賣費,仲要少咗奄列同多士,請問一碗粉麵加杯嘢飲要$50,值得嗎?屋企人仲要專登落去問佢拎而空手而回,永久black list !!!
2024-01-22
外卖自取
早餐
2022-08-07 405 浏览
質素飄忽😐 堂食外賣都食過👀🙌 但每次叫好大對比🥲😔今次叫左2個外賣飯盒 土魷蒸肉餅飯🦑 鹽酥雞扒肉燥飯🐥🦑土魷蒸肉餅飯 (50HKD)茶餐廳必點🙌 今次試下外賣又會點?💓 好食過堂食😍 肉餅多汁濃郁😍 啱曬我呢啲肉餅lover😙 性價比高💗 相對附近絕佳🤫🐥 鹽酥雞扒肉燥飯 (50HKD) 個人覺得肉燥一般🥲盒中嘅鹽酥雞扒反而更好🙃🙂肉質不會太乾🌲但仍然唔太入味🥱少遺憾😔肉燥更不用提🤧 不如說是「齋咸滷肉飯」😤
質素飄忽😐 堂食外賣都食過👀🙌 但每次叫好大對比🥲😔
今次叫左2個外賣飯盒 土魷蒸肉餅飯🦑 鹽酥雞扒肉燥飯🐥

🦑土魷蒸肉餅飯 (50HKD)

🐥 鹽酥雞扒肉燥飯 (50HKD)
2021-11-21 551 浏览
以前如有人問我:一個湘字會想起甚麼,我會答西厢記,從今天想, 我會諗起大埔有湘記這間小店。 在今天大埔之行,走到了第5、6站,覺得有點攰,所以去到舊墟附近,便隨意地走入了這間小店休一息下, 入內人不算太多,有點包厢的感覺, 坐得幾舒唔!,四圍望下,被大堆車牌吸引著, 嘗試找一些和自己有關的車牌, 哈哈!係找唔到的,但覺得幾有趣。 店內還看見一些洒 樣板,還附上價錢 難道在夜晚晚飯時,可以飲番幾杯, 舒緩下忙碌的心情, 盡興下,延續明天的戰鬥力!因是下午茶時間,看看餐牌後,叫了一個 極普通的E餐, 餐內有多士、奄列和雪菜肉絲米粉, 還叫了一個公司三文治餐,共跟兩杯飲品是凍奶茶和凍檸茶, 食物逐一來到, 品嚐後感覺有臥虎藏之feel, 多士脆香和奶配合得啱啱好 ,奄列嘅軟滑,帶出平凡之中的不平凡! 雪菜肉絲米粉,D米粉極煙韌,口感一流 ,真令我有點喜出望外,還有公司三文治的鹹牛肉蛋香 , 和三文治内的番茄配合得天衣無縫! 兩杯飲品甜度適中,算稱職! 最後講講小店嘅人情味與風格,餐單是用粉筆黑版撰寫,令我回到童年和傳統上,還加上店員的親切 , 我會再回來的! 一切一切相輔相成,沒有驚天動而覺
以前如有人問我:一個湘字會想起甚麼,我會答西厢記
,從今天想, 我會諗起大埔有湘記這間小店。

在今天大埔之行,走到了第5、6站,

,四圍望下,被大堆車牌吸引著
, 嘗試找一些和自己有關的車牌, 哈哈!

係找唔到的,但覺得幾有趣。

雪菜肉絲米粉,D米粉極煙韌,口感一流 ,真令我有點喜出望外

兩杯飲品甜度適中,算稱職!

,還加上店員的親切 , 我會再回來的! 一切一切相輔相成,沒有驚天動而覺得平淡是福,還帶出舊區的美好,小店的存在價值, 要多多支持呀!
2021-11-20