2024-09-16 94 浏览
平日無啦啦約人打邊爐,去到上環,就喺E2出口附近嘅世瑛大廈。“湯煲私房火鍋”點解會叫做”私房”火鍋?首先佢比其他火鍋店有多啲特色菜,亦都坐得舒服,最重要佢好啱一班人嚟搞酒局,因為喺佢度消費滿$1000就可以免開瓶費。當然,最重要其實係嘢食,咁就試吓佢啲較有特色嘅火鍋同配料。即炸魚皮及響鈴雙拼 $108首先嚟咗呢個,因為嚴格嚟講佢唔係火鍋配料,佢係餐前小食,魚皮同響鈴都係即炸,入口鬆脆,充滿油香,亦有提供醬料點,但唔建議點湯底嚟食。滋陰花膠雞煲 $388同其他花膠雞鍋類似,所以亦都係一滾就先飲湯,食埋啲花膠同雞先再落配料。花膠頗厚切,雞就正常發揮。特別在個湯非常濃郁,飲完再食雞,先飽了一半😅。頂級本地手切騸牯牛 (例牌) $428騸牯牛即是一歲左右進行閹割嘅公牛。由於精力保留咗,牛味會變得非常濃郁。而佢亦都切得好厚,簡單嚟講係充滿牛味嘅厚肉,最啱就係點酸辣豉油嚟食,非常滋味。水晶奶皇包 味噌大根黑豚餃 雙拼 $108水晶包係今日嘅surprise,甜甜地漏啲奶黃出嚟,當湯圓食都得!黑豚餃大隻多料,點咩醬都得。竹笙帶子丸自家製蝦丸雙拼 $178竹笙帶子丸喺呢度嘅名菜,就係啲丸入邊有埋帶子竹

“湯煲私房火鍋

雙拼 $108

竹笙帶子丸
自家製蝦丸
雙拼 $178
竹笙帶子丸喺呢度嘅名菜,就係啲丸入邊有埋帶子竹笙同一啲芫荽。自家製蝦丸同樣大粒,食個非常爽口彈牙,最重要係夠晒大粒,一人食兩粒已經幾飽。

自家煲酸梅湯 (杯) $38
酸梅湯係佢哋自家製,味道充足,唔會好水,亦好解渴。

醬料 $30/位
特別要講佢個醬料,係因為佢有自家製蝦乾醬,呢個醬係攞嚟點咩都好食,遠遠攞到嚟已經聞到好強嘅蝦乾味。

呢度嘅火鍋好有私房菜特色,服務貼心,服務員一定喺左近serve你,就連每樣配料要涮幾多秒都寫咗喺Menu上面,基本上嚟得呢度食,一定會係享受。

2024-09-16
  • 自家製蝦丸
  • 味噌大根黑豚餃
  • 頂級本地手切牛
2024-09-07 163 浏览
一向好都好鍾意打邊爐,但係會俾個環境卻步😣好怕嘈吵好怕好迫好怕大煙🤣 係!我真係好煩🤣 呢度嘅打邊爐坐得好舒適,唔會好大煙,亦都唔會好嘈,可以同另一半傾吓偈(好難得搵間咁舒適嘅打邊爐地方!)真心推介!不是試食活動講吓食物方面:花膠雞煲 $388同其他連鎖店唔同,花膠雞煲,湯底濃郁,天然無添加,超級養顏,回頭之選!湯底足料高質🉐❣️已經好想再食!下次一定返嚟叫返呢個!食完唔會口渴👍🏻👍🏻👍🏻全份安格斯肥牛$368一開頭睇落個牛係真係有啲肥,但食落個牛係勁香,每一都好好食,牛油味好重☺️,每一啖都好滿足!因為個湯底已經好夠味,牛肉唔使點豉油都已經滿分!大推!魚皮響鈴雙拼$108平時少食魚皮響鈴嘅我都覺得幾唔錯!魚皮10分香脆響鈴炸完好特別!熱辣辣上碟😍鍾意食炸魚皮同炸響鈴嘅朋友,就更加可以點去做前菜同朋友傾吓偈!(*消費滿$1000可free corkage 免開瓶費)酸梅湯$76.2杯我就點咗酸梅湯,我自己飲咗兩杯🙃好清新解渴!必叫!奶皇包食完呢個好似打邊爐食埋甜品咁☺️呢個都係必叫💫另外我仲叫咗,鯇魚片,豬肉丸,牛肉餃(少少辣㗎📍湯煲私房火鍋 (上環)上環永樂街1-3號世瑛大廈4樓401室坐

真心推介!不是試食活動

講吓食物方面:

花膠雞煲 $388

全份安格斯肥牛$368

魚皮響鈴雙拼$108

(*消費滿$1000可free corkage 免開瓶費)

酸梅湯$76.2杯
我就點咗酸梅湯,我自己飲咗兩杯🙃好清新解渴!必叫!

奶皇包
食完呢個好似打邊爐食埋甜品咁☺️
呢個都係必叫💫

另外我仲叫咗,鯇魚片,豬肉丸,牛肉餃(少少辣㗎

📍湯煲私房火鍋 (上環)
上環永樂街1-3號世瑛大廈4樓401室

坐得舒服又好食嘅打邊爐唔係好多㗎咋!仲唔快啲Save低佢📌
  • 安格斯肥牛
  • 花膠雞湯
2024-08-21 199 浏览
Hot Pot🙋🏼‍♀️😋好耐無打邊爐平時去開連鎖店,今日特別試試私房火鍋店,食物質素很不錯👍食材新鮮,選擇多,湯底用料足,食物唔需要沾上醬油已味道十足!平時成班朋友慶祝,就岩曬,地點方便,唔會嘈,如果消費滿$1000仲可免開瓶費🍾🍷呢到我鍾意佢哋自家煲既酸梅湯,生津止渴,酸酸甜甜好開胃~湯底足料,我哋揀左滋陰花膠雞煲,啖啖花膠,雞肉夠鮮,湯好濃好夠味頂級本地手切騸牯牛🐂牛味濃,切得薄入口唔會韌,10秒就食得,加上偏瘦只帶少量脂肪,岩曬我唔鍾意食肥牛既人即炸魚皮同響鈴即食夠脆,加上秘制酸辣醬,滋味十足手工丸同餃類都係自家製,牛肉丸及竹笙帶子丸大大粒好彈牙,川色麻辣牛肉餃,麻辣十足夠惹味鮮騸古黑牛柏葉,幾特別,平時外面較難食到,入口好爽,有牛香,外面食既都係好淡,完全唔覺自己食緊牛柏葉;而脆肉鯇魚片同鱔片好鮮味夠新鮮打邊爐湯底同食材新鮮真係好緊要,如果湯底唔得真係食而無味🍲湯煲湯底真係令人回味,新鮮食材加入鮮味湯底,正!🤤
Hot Pot🙋🏼‍♀️😋
好耐無打邊爐

平時去開連鎖店,今日特別試試私房火鍋店,食物質素很不錯👍

平時成班朋友慶祝,就岩曬,地點方便,唔會嘈,
如果消費滿$1000仲可免開瓶費🍾🍷

呢到我鍾意佢哋自家煲既酸梅湯,生津止渴,酸酸甜甜好開胃~

即炸魚皮同響鈴即食夠脆,加上秘制酸辣醬,滋味十足

2024-08-14 215 浏览
在香港火鍋界中,有一家餐廳以其高質食材和獨特創意脫穎而出😎這裡不僅提供免開瓶費和優質食材湯底,消費滿$1000即可享受這項優惠,更以其別具一格的火鍋體驗,成為了火鍋愛好者的首選之地🥳獨特的裝飾風格和細心周到的員工,為每一位顧客創造了一個舒適而愉悅的用餐環境😝珍饈十三味點心火鍋這款火鍋的最大特色在於,顧客可以從34款精選食材中挑選13款,專為2位客人設計。這對於那些想要品嚐多種口味,但又不希望份量過多的食客來說,是一個非常理想的選擇😊【魚皮響鈴雙拼】熱騰騰的雙拼魚皮響鈴是火鍋中的必點菜品。現場炸制的魚皮響鈴脆口可口,可以直接食用,或是蘸湯享用🤤【花膠雞煲】花膠雞煲以其濃郁的湯底和豐富的食材為主,湯底鮮美濃厚,花膠和雞塊滋補養顏😄【全份安格斯肥牛】安格斯肥牛的肉質鮮嫩,油脂分佈均勻,帶來滿滿的奶香❤️【鯇魚片+豬潤】豬潤新鮮厚實,鯇魚片鮮嫩可口,根據職員建議的烹煮時間,可以達到最佳的口感✌️【奶黃包+牛肉餃】奶黃包的驚喜之處在於其流心的口感,牛肉餃則以其大粒的肉質和滿足感贏得了食客的喜愛。【豬丸+蝦丸】兩款肉丸大如乒乓波,爽口彈牙😂😂好味指數:8/10 性價比指數:9/10
在香港火鍋界中,有一家餐廳以其高質食材和獨特創意脫穎而出😎

珍饈十三味點心火鍋

【魚皮響鈴雙拼】

【花膠雞煲

【全份安格斯肥牛】

安格斯肥牛的肉質鮮嫩,油脂分佈均勻,帶來滿滿的奶香❤️

【鯇魚片+豬潤】

【奶黃包+牛肉餃】

【豬丸+蝦丸】

兩款肉丸大如乒乓波,爽口彈牙😂😂

好味指數:8/10

性價比指數:9/10

2024-08-13
  • 蘇格蘭安格斯肥牛
汤煲私房火锅(上环)店面座落于香港上环,凭借着卓越的高质食材和精心烹制的汤底声名远扬,远在荃湾的我都嗅到了这股香味。 店内有多达 34 款点心食材,如果刚好两位用餐,挑选 13 款,满足你想要尝试丰富款式却又不想份量过多的用餐体验!高端的食材往往采用最纯朴的原汁原味,这里的汤底清甜滋润, 0 味精 0 鸡精!每天都有顶级手切牛肉供应,店内纯手打丸、饺子和滑类配料,深受回头客的宠爱。🌟餐厅环境:座位落阔,🌟花胶鸡煲:精选广东清远走地鸡为主料,佐料还配有花胶、金华火腿、桂圆肉、枸杞、红枣…这一锅滋补养颜的豪华阵容你能不心动?心动不如行动,汤一滚开马上乘上一碗,温热清甜的鸡汤一股劲暖进胃里,再来上第二碗才慢慢喝出后程的浓郁,舒服啦!鸡肉嫩滑煮久都不紧实,花胶放了超多,怎么吃都开心满足!🌟鱼皮响铃双:作为餐前小食,趁着汤底还没煮开,热个 10~15 秒既有嚼劲还能保持原来的酥脆感,吸收了鸡汤汤汁后,再蘸上他们家自制的虾干酱,正啦!🌟本地手切骟牯牛:薄切的牛肉很嫩滑,涮个 10 秒左右出炉,原汁原味的牛肉不粘酱料更香,一点都不腥。🌟双拼带子丸&虾丸:经典的火锅名菜,丸里边有带子竹笙和一些芫荽。自
汤煲私房火锅(上环)

🌟餐厅环境:座位落阔,

🌟本地手切骟牯牛:

🌟双拼带子丸&虾丸:经典的火锅名菜,丸里边有带子竹笙和一些芫荽。自家制的同样超大一粒,爽口弹牙,当然最重要的还是它比牛肉丸都大啦,一人吃两粒都幸福饱满

🌟黑豚饺:猪肉嫩,椰丝脆,皮薄馅厚,口感很丰富!

🌟奶皇包:这份甜品无论吃得多饱都不要错过,外皮用了水晶皮,烟烟韧韧,一咬开奶皇馅就爆出来啦,有特色,正!

🌟酸梅汤:同样来自自家酿制,滋味好鲜,解渴解腻就选它!

消费满$1000,就能尽情享受 free corkage 免开瓶费,一班子大伙来这里开 party 绝对过瘾啦!与普通连锁店相比,「汤煲私房火锅」是香港火锅界食材的元老级别,属于火锅爱好者的必经之店。高端的特色食材让你的味蕾也能感受到“乐不思蜀”的享受!

地址:上环永乐街1-3号世瑛大厦4楼401
前往方式:港铁上环站 E1 出口步行 2 分钟
2024-09-11 57 浏览
消費滿$1000可free corkage 免開瓶費 & 高質食材湯底🥳直頭就係香港火鍋界食材天花版 有別於連鎖店 簡直係火鍋界首選😍質素好得試過後難回轉頭 珍饈十三味點心火鍋 可以從34款美點食材挑選13款 專提供比2位客人 想吃款多 但份量不需多的客人🤗=====================Food list📌今次我試咗青花椒mix老壇酸菜煲,真係好驚喜!一入到去,已經聞到一陣香味,湯底顏色金黃,睇落就好有食慾。呢個煲嘅酸菜味道非常突出,酸酸的口感配合青花椒嘅麻味,食落去真係好開胃!青花椒帶來嘅麻感唔會太過強烈,反而係一種清新嘅感覺,令整個湯底更加有層次。呢個湯底唔會太油膩,反而有一種清爽嘅感覺,食完之後唔會覺得口渴,真係好適合打邊爐嘅時候飲。青花椒mix老壇酸菜煲係一個好有特色嘅選擇,無論係湯底嘅味道定係搭配嘅食材,都令我非常滿意!如果你鍾意酸酸麻麻嘅味道,呢個煲真係唔可以錯過!青花椒mix老壇酸菜煲,呢個煲真係好特別!酸菜嘅酸味同青花椒嘅麻味完美結合,煮出嚟嘅湯底香氣四溢,食落去好開胃,真係好適合冬天食!頂級本地手切騸牯牛,呢個牛肉真係一流!肉質鮮嫩,切得好薄,煮落去幾秒
=====================
Food list📌

頂級本地手切騸牯牛,呢個牛肉真係一流!肉質鮮嫩,切得好薄,煮落去幾秒就熟,咬落去口感滑順,味道好濃郁,真係好正!

即炸魚皮及響鈴雙拼,魚皮炸得金黃酥脆,食落去好有口感,而響鈴就係一種好特別嘅小食,味道香脆,搭配埋一齊食,真係好開胃!

味增大根黑豚餃都好好味,餃子皮薄餡多,裡面包住黑豚肉同味增,味道好香,煮熟後一咬就流出汁,真係好滿足!

水晶奶皇包,呢個包包皮薄透亮,裡面嘅奶皇餡好滑,甜度適中,食落去好舒服,真係一個完美嘅收尾!

自家製豬肉丸同自家製墨魚丸都唔可以唔提!豬肉丸彈牙,味道鮮美,而墨魚丸則有濃濃嘅海鮮味,兩者都好好味,煮熟後更加好食!
2024-09-08 25 浏览
呢度消費滿$1000就滿開瓶費,同一班朋友黎就岩晒啦!食物點評✍🏻✍🏻✍🏻花膠雞煲湯底我地兩個女仔緊係食啲滋補架啦,用原隻鮮雞煲成,加上花膠,金華火腿,龍眼,杞子,好清香鮮味既湯,打邊爐之前就要飲下啲湯先,花膠充滿膠質,好濃香呀🌟🌟金豬拼盤一個拼盤有齊三款高級靚豬,西班牙黑毛豬梅肉肥得黎有啲煙韌,肉味香濃,唔會鞋口;日本白金豚腩肉肥美柔嫩,層次分明,香既肉味又唔會食到成口油;宮崎黑豚腩肉同樣鮮香肥嫩,肥瘦分明,滿滿肉香✨✨點心丸比較特別既一個點心,係用蒸籠放住既蝦丸同豬肉丸,蝦丸爽口彈牙,粒粒蝦肉,鮮味十足;豬肉丸煙韌有咬口,好彈牙,口感好好💫💫點心奶皇包呢個絕對係甜品,食到幾飽都要食呀!奶皇包用既係水晶皮,煙煙韌韌,一咬開就爆晒啲奶皇餡出黎,好香甜,奶皇味好重,超正⭐️⭐️呢度除佐環境好,仲有高質食材湯底,絕對係香港火鍋界食材天花版,火鍋界首選!而且佢地仲有珍饈十三味點心火鍋:食客可以由34款美點食材入面簡13款,專for2位客人,想試多啲但份量唔駛多既客人🔥🔥
呢度消費滿$1000就滿開瓶費,同一班朋友黎就岩晒啦!

食物點評✍🏻✍🏻✍🏻
花膠雞煲

金豬拼盤

點心丸

點心奶皇包

2024-09-08 25 浏览
朋友上環收工唔知去邊度食嘢好上網見到呢一間湯煲私房火鍋鍾意打邊爐既我哋 近近地就上嚟試吓首先,我哋叫咗個滋潤花膠雞湯湯底未打邊爐之前可以飲吓湯先平時我唔食鞋雞嘅 佢嘅湯底有啲雞髀肉係好嫩口嘅仲有花膠佢個酸梅湯都好好飲呢度呢消費滿$1000就可以免開瓶費,所以好適合一大班朋友上嚟飲酒傾偈之後叫咗一份本地手切騸牯牛一睇就知高級靚食材啦 睇啲顏色都知係靚牛重點推介佢呢一個即炸嘅炸魚皮響鈴上菜仲係熱辣辣脆卜卜㗎 真係要點呢個奶皇包有趣
朋友上環收工唔知去邊度食嘢好
上網見到呢一間湯煲私房火鍋
鍾意打邊爐既我哋 近近地就上嚟試吓
首先,我哋叫咗個滋潤花膠雞湯湯底
未打邊爐之前可以飲吓湯先

重點推介佢呢一個即炸嘅炸魚皮響鈴

上菜仲係熱辣辣脆卜卜㗎 真係要點呢個

奶皇包有趣

2024-09-06 44 浏览
個女表演完💓要吃好西獎勵下🤩我地選左湯煲私房火鍋,因為佢地選用高質素食材,有別於連鎖店💓消費滿$1000仲可free corkage 免開瓶費🤩環境舒服、而且老闆同店員都有禮貌💪🏻珍饈十三味點心火鍋:可以從34款美點食材,挑選13款,專提供比2位客人,岩哂又想食多款式又食唔到大份量既我地😁老闆細心為我哋介紹醬料同打邊爐食材要求滾熟最佳時間👍🏻自家炮製嘅蝦皇醬,材料很足,很惹味,醬料格獨立分開不用加其他已很足夠。酸梅湯酸酸甜甜好開胃🤤前菜:魚皮響鈴雙拼不沾湯的魚皮和響鈴,而且係即叫即炸😙香脆鬆軟可口😍仲可以點甜酸醬一齊食💓 試過後難回轉頭🤤必食主菜:花膠雞鍋老闆話要先飲用湯再打邊爐,鮮甜濃郁既花膠湯😊好多花膠,雞肉香滑,滋潤養顏😍真係要飲多兩碗💓本地手切騸牯牛牛肉🥩牛肉油脂均勻,滾10秒,肉質嫩滑🤭鯇魚片鮮甜、有咬口,爽滑、沒有魚骨👍🏻豬潤滾4分鐘,熟到啱啱好,粉潤,不會韌水晶奶皇包滾3分鐘就可以食到爆汁流心奶皇包😋甜甜的蝦丸、豬丸、黑豚鮫丸丸彈牙、鮮甜👍🏻香味十足,餃子🥟口感特別
個女表演完💓要吃好西獎勵下🤩

酸梅湯酸酸甜甜好開胃🤤

前菜:魚皮響鈴雙拼

主菜:花膠雞鍋

本地手切騸牯牛
牛肉🥩牛肉油脂均勻,滾10秒,肉質嫩滑🤭

鯇魚片
鮮甜、有咬口,爽滑、沒有魚骨👍🏻
豬潤
滾4分鐘,熟到啱啱好,粉潤,不會韌

滾3分鐘就可以食到爆汁流心奶皇包😋甜甜的

蝦丸、豬丸、黑豚鮫
丸丸彈牙、鮮甜👍🏻香味十足,餃子🥟口感特別
2024-08-31
  • 頂級本地手切牛
  • 蝦皇醬
2024-09-04 38 浏览
今晚同朋友開生日party ,知道呢度消費滿$1000可免開瓶費,於是帶咗枝香檳🍾️嚟🍻慶祝一下有別於連鎖火鍋店,無論食材、湯底都正,成為我首選的火鍋店。珍饈十三味點心火鍋:呢款2人餐,可以從34款美點食材,挑選13款,啱晒想吃款式多,但份量不需多嘅我哋滋陰花膠雞煲奶白色嘅雞湯湯質濃稠,好香雞味,但係唔會太油,花膠有好多件,打邊爐之前一定要飲返兩碗。頂級本地手切騸牯牛每日新鮮運到嘅本地騸牯牛,同普通肥牛唔同嘅係手切較厚身,煮10秒就食得,食落軟腍牛味香濃。鮮騸古黑牛柏葉口感爽脆可口,牛味特別突出,吸湯力強,滿口湯汁。豬潤豬潤煮嘅時間比較講究,店家推薦4分鐘果然啱啱好,口感爽彈鬆軟。自家製蝦丸、牛肉丸自家手打嘅蝦丸同牛丸,同外面嘅相比更加彈牙,大大粒真材實料。味增大根黑豚餃餃子餡料特別,味噌大根鹹中帶微甜,有日式風味。水晶奶皇包放落打邊爐嘅甜品真係第一次試,金黃晶瑩嘅水晶包皮煙靭Q彈,入面包住奶黃餡,一咬流心爆漿。即炸魚皮及響鈴新鮮即叫即炸,香脆可口,可以點酸甜醬,開胃嘅餐前小吃。

有別於連鎖火鍋店,無論食材、湯底都正,成為我首選的火鍋店。

珍饈十三味點心火鍋

滋陰花膠雞煲

頂級本地手切騸牯牛

鮮騸古黑牛柏葉
口感爽脆可口,牛味特別突出,吸湯力強,滿口湯汁。

豬潤

自家製蝦丸、牛肉丸

味增大根黑豚餃
餃子餡料特別,味噌大根鹹中帶微甜,有日式風味。

即炸魚皮及響鈴
新鮮即叫即炸,香脆可口,可以點酸甜醬,開胃嘅餐前小吃。
2024-09-03 47 浏览
朋友鍾意打邊爐,今次發現咗上環呢間樓上火鍋店。我地都覺得呢度好味過平時食開嘅連鎖店,食材精選又高質,可以升格為心目中頭頭位置~ 店員仲介紹話消費滿1千就免埋開瓶費呢~ 🥢天麻川芎白芷魚頭煲湯底結合高質嘅天麻和川芎帶來的香氣與魚頭的鮮美融為一體,鮮甜濃郁,滋補養生~ 開餐前緊係每人先飲番幾碗🤤 之後會再加湯打邊爐。湯底夠味,唔加調味料都得喎食完晒成個火鍋,仲有兩個大魚頭可以慢慢啃😍🥢頂級本地手切騸牯牛牛肉質鮮嫩味濃,入口即化。可以話食過返尋味😍🥢即炸魚皮及響鈴雙拼兩款都食得出新鮮即製,酥脆可口,脆不油膩,兩者搭配,增添多層次的口感⭐️珍饈十三味點心火鍋可以從34款不同食材揀鍾意食嘅😍 今次揀咗:脆肉鯇魚片、豬潤、味增大根黑豚餃、水晶奶皇包、自家製豬肉丸、自家製墨魚丸。真係食都食唔到咁多,樣樣都太正喇,飽到上心口,下次再黎食埋其他果啲

🥢天麻川芎白芷魚頭煲

食完晒成個火鍋,仲有兩個大魚頭可以慢慢啃😍

🥢頂級本地手切騸牯牛
牛肉質鮮嫩味濃,入口即化。可以話食過返尋味😍

🥢即炸魚皮及響鈴雙拼

⭐️珍饈十三味點心火鍋

2024-08-26
  • 天麻川芎白芷魚頭煲
2024-09-01 58 浏览
有朋自遠方來,話好耐冇打過邊爐。加上佢又好鍾意飲湯,所以搵咗呢間喺上環嘅小店。環境簡單而且光猛,檯與檯之間唔會好逼。冷氣夠。侍應姐姐細心推介每樣食物,仲貼心咁提供埋英文menu。
有朋自遠方來,話好耐冇打過邊爐。

加上佢又好鍾意飲湯,所以搵咗呢間喺上環嘅小店。
環境簡單而且光猛,檯與檯之間唔會好逼。冷氣夠。

侍應姐姐細心推介每樣食物,仲貼心咁提供埋英文menu。

花膠雞湯
炸響鈴拼魚片
蝦滑
已經唔記得咩名淨係知道係bb牛
2024-08-30 43 浏览
食材湯底用料上乘🫶🏻坐低後老闆熱情介紹佢哋多款湯底,我選咗養顏花膠雞煲😋未開始之前就飲咗碗花膠雞湯,果然鮮味濃郁。店舖招牌自家製蝦皇醬,全蝦做。有咗佢可以幫火鍋食材提升鮮味。Menu後邊仲附有每種食材所需煮時間,好周到👍🏻✨花膠雞煲 大大件嘅花膠完全冇腥味 雞塊厚肉 肉質嫩滑煮耐咗都冇韌✨魚皮響鈴雙拼 上菜嘅時候兩樣食材都係熱辣辣新鮮炸出嚟,咬落鬆脆又唔會油膩✨手切牛 10秒就食得 肉質同樣鮮滑 ✨點心鯇魚片 魚片冇骨魚肉爽滑 ✨點心豬膶 大大件豬潤淥熟之後好粉嫩✨點心豬肉丸 加入芫荽一齊打出嚟嘅豬肉丸 香味十足✨點心蝦丸 大大粒蝦丸 彈牙 鮮甜✨點心黑豚餃 餃子裏便有豚肉同菜 口感好特別✨點心奶皇包 攤凍咗食一咬奶黃漿爆出嚟好正 ✨酸梅湯 酸酸甜甜好開胃 另外我見Menu有珍饈十三味點心火鍋,可以從34款美點食材,挑選13款,專提供比2位客人,想吃款多,但份量不需多的客人

✨手切牛 10秒就食得 肉質同樣鮮滑
✨點心鯇魚片 魚片冇骨魚肉爽滑
✨點心豬膶 大大件豬潤淥熟之後好粉嫩
✨點心豬肉丸 加入芫荽一齊打出嚟嘅豬肉丸 香味十足
✨點心蝦丸 大大粒蝦丸 彈牙 鮮甜
✨點心黑豚餃 餃子裏便有豚肉同菜 口感好特別
✨點心奶皇包 攤凍咗食一咬奶黃漿爆出嚟好正
✨酸梅湯 酸酸甜甜好開胃
同朋友打邊爐下下去食火鍋放題都幾heavy🤪間唔時可以去下啲私房火鍋餐廳,舒舒服服試吓不同精緻高質嘅火鍋配料,飲返碗足料嘅湯底都唔錯🥳🥳呢日就嚟到上環呢間樓上火鍋店-湯煲私房火鍋,聽到個名都知餐廳對湯底好有研究😎火鍋湯底直頭係老火湯,有花膠雞煲、天麻川芎白芷魚頭煲、冬瓜陳皮水鴨煲等滋補湯底😍除咗打邊爐,當然可以同朋友飲番兩杯🥂呢度消費滿$1,000仲免開瓶費,飲得更盡興。🦐醬料打邊爐嘅醬料通常平平無奇,但呢度刁鑽啲,除咗豉油辣椒等,仲有秘製蝦皇醬🦐用蝦膏、蝦米、蝦頭、蝦乾等熬製,蝦味極級濃郁,好似濃縮版嘅蝦頭湯咁😋要單獨沾火鍋料食,香味即時提升不少👍🏻🥒前菜涼拌雲耳青瓜,少少辣帶點麻香,好上癮😛🍲滋陰花膠雞煲好嘅湯底絕對令一間火鍋店加唔少分🆙呢度嘅花膠雞煲夠晒滋陰,而且飲得出好足料無味精,打邊爐之前先飲兩碗,雞湯味好醇好濃郁😚花膠份量幾多,食落爽彈帶點膠質,養顏又好食😋雞件都有好多,淨係食湯料都飽🤣🐟即炸魚皮及響鈴雙拼打邊爐必食魚皮同響鈴,通常會沾湯底食,不過呢度特別啲,因為係新鮮熱辣炸起🔥建議就咁食。響鈴可以點甜酸醬食,響鈴口感特別薄脆,毫無油膩感,幾好食。魚皮都係脆卜卜😚🥩頂級本地

🦐醬料

🥒前菜
涼拌雲耳青瓜,少少辣帶點麻香,好上癮😛

🍲滋陰花膠雞煲

🐟即炸魚皮及響鈴雙拼

🥩頂級本地手切騸牯牛
騸牯牛色澤紋路好靚,烚10秒就食得,食落好爽滑,口感一流👏🏻👏🏻呢啲本地手切牛質素夠好,完勝其他產地嘅肥牛呀😎😎

🍲2人珍饈十三味點心火鍋
通常一大班人打邊爐可以叫到成枱火鍋料一齊share,如果2個人去嘅話都唔駛驚眼闊肚窄,呢度就推出2人火鍋套餐,可以係海、陸、空、丸、餃等配料揀13款,每款都係2件左右,唔會太heavy又可以試多啲唔同款式🥳🥳
🍖豬潤、脆肉鯇魚片 - 陸上類有豬潤、雞子、粉腸、牛柏葉等選擇,啱晒鍾意食內臟嘅人😏另外仲有鯇魚片、鱔片、廣島蠔等海鮮。鯇魚片幾爽脆。

🍢自家製豬肉丸、自家製蝦丸 - 丸類幾彈牙,而且好大粒🤣🤣

🥟鳳城水餃、水晶奶皇包 - 水餃餡料幾爽口,甜甜地幾特別。甜食嘅奶黃包放入火鍋估唔到又夾到🤪一咬即爆開大量香甜奶黃醬👍🏻

🍹酸梅湯

人均消費:$720
推介指數(10分為滿分):8分
2024-08-22
2024-08-23 83 浏览
今次約咗朋友去咗呢間好隱世嘅火鍋店,有別於一般火鍋店,食材用料都係品質有保證,湯底香濃,愛打邊爐嘅朋友可以揀!食材都很精緻,點了香茜皮蛋拼青花椒煲,香濃有微辣,另外香茜皮蛋就比較清熱氣❣️食材就點咗「本地手切驢牯牛」,唔un易入口!自家製牛肉太拼蝦丸、鮮騸官黑牛柏葉拼豬潤好新鮮、鳳城水餃拼水晶奶皇包好正漏曬汁!另外店員推介即炸魚皮及響鈴雙拼,好香脆呀!另外係呢度只要消費滿$1000就可以free corkage 免開瓶費,可以約齊朋友去開餐啦! @tong_pot🍲湯煲私房火鍋 (上環)📍上環永樂街1-3號世瑛大廈4樓401室#湯煲 #打邊爐 #私房火鍋 #上環 #驢牯牛 #青花椒煲 #即炸魚皮拼響鈴 #免開瓶費 #隱世火鍋店

本地手切驢牯牛
牛肉丸拼蝦丸
黑柏葉拼豬潤
水晶奶黃包拼鳳城水餃
即炸魚皮拼響鈴

@tong_pot
🍲湯煲私房火鍋 (上環)
📍上環永樂街1-3號世瑛大廈4樓401室
2024-07-09