餐厅: 滾得囍宮廷火鍋小炒
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-06-27 76 浏览
宮廷風格火鍋係北角既滾得囍宮廷火鍋小炒店內裝潢古色古香,滿滿中國風的設計,營造出宮廷的氛圍。「嘉慶椰子藏雞濃湯鍋」湯底清甜,椰香味十足。特別係椰子肉和雞肉一起包裹在腐皮裡,猶如禮物一樣,影完相後店員會幫你剪開食用。另外點了幾款配料:- 本地牛頸脊雜牯牛肉 - 肉質鮮嫩多汁,不會過於乾柴。- 滾得囍餃子拼盤 - 包括溫室豆苗帶子餃、牛肉餃和濃厚芋頭餃,各有特色。- 黃金雙拼 - 鹹蛋黃脆魚皮味道濃郁,分量十足。- 滾得囍豐盛雜菜拼盤 - 種類繁多,唸到既都有,足夠分享。- 竹蔗茅根 - 味道恰當,不會過於甜膩,清涼解膩。整體來說,滾得囍宮廷火鍋小炒的菜品質素不錯,在北角打邊爐的選擇中算是一個不錯的選擇。 #hotpot🍲 #northpointfood #鹹蛋黃控
宮廷風格火鍋係北角既滾得囍宮廷火鍋小炒
店內裝潢古色古香,滿滿中國風的設計,營造出宮廷的氛圍。
另外點了幾款配料:
- 本地牛頸脊雜牯牛肉 - 肉質鮮嫩多汁,不會過於乾柴。
- 黃金雙拼 - 鹹蛋黃脆魚皮味道濃郁,分量十足。
- 竹蔗茅根 - 味道恰當,不會過於甜膩,清涼解膩。
椰子雞
牛頸脊
黃金響令
  • 本地牛頸脊騸牯牛肉
2024-06-26 48 浏览
真材實料宮廷火鍋,滿滿儀式感,令人回味,如置身宮廷快樂。花膠雞半隻雞份量,非常多,大塊花膠,滾出淡淡骨膠原!放上雞塊之後,雞湯變出香濃滋味,一起飲,滋補養顏。飲著湯,打邊爐之前,喝一口湯,很鮮甜牛頸脊牛肉 華麗之牛肉盤,牛肉肉鮮嫩,油花均勻,肉質鮮美,口感滿滿彈牙,讓人回味。宮廷餃子拼盤餃子拼盤有添合味道,菜苗帶子,和牛餃,款款足料,吃下去肉很彈牙,仙氣十足,有心思之放了美美食用花。韭菜餃,芋泥餃,沙葛餃~不同風味~棒黃金雙拼即炸響鈴,脆脆魚皮,大大塊,熱辣辣,蛋黃味惹味香濃,脆卜卜雜菜拼盤新鮮又鮮味,是水準高,非常好吃裝修特別,滿滿宮廷風~華麗神秘之深宮感
真材實料宮廷火鍋,滿滿儀式感,令人回味,如置身宮廷快樂。
花膠雞
飲著湯,打邊爐之前,喝一口湯,很鮮甜
牛頸脊牛肉
宮廷餃子拼盤
黃金雙拼
即炸響鈴,脆脆魚皮,大大塊,熱辣辣,蛋黃味惹味香濃,脆卜卜
雜菜拼盤
新鮮又鮮味,是水準高,非常好吃
裝修特別,滿滿宮廷風~華麗神秘之深宮感
2024-06-22 41 浏览
有宮廷氣派嘅打邊爐💗✔️花膠雞半隻湯鍋 冇諗過花膠嘅份量係咁多 係兩大塊超厚身嘅花膠咁有氣派,當然要打完卡 先再拎去打邊爐啦店員當然好識做~比我影到夠先幫我剪開細件吸晒啲湯嘅精華之後更加好味上菜嘅時候隻雞係半生熟 咁就唔怕會煮到好老啦✔️手切本地牛頸脊用一個超有氣派嘅器皿嚟上檯而且好細心個底下有墊住冰咁就慢慢食都唔怕啦雖然點咗細份 份量都超級多牛頸脊牛味濃郁 脂肪唔算多 啱晒我呢啲怕肥嘅人士✔️滾得囍宮廷餃子拼盤 樣款式都想食~呢味就啱晒選擇困難症嘅我~ 自家製嘅餃子每樣兩粒,分別有 1️⃣和牛芝士一口餃 2️⃣新鮮菜苗帶子餃 3️⃣韮菜豬肉餃 4️⃣馬蹄冬菇豬肉餃 5️⃣芋泥豬肉餃每一款個配搭都好特別~我最鍾意就係菜苗帶子餃食落去感覺好清新~所以我仲另外點多咗四隻芋泥豬肉餃呢個配搭好新穎,食落出奇地夾,啲芋頭好棉芝士一口餃就有爆芝嘅感覺✔️黃金雙拼(即炸響鈴及炸魚皮)即叫即整~響鈴就比較酥脆,魚皮就脆得來比較硬淨兩樣都沾滿咗鹹蛋黃蓉 邪惡到爆燈✔️豐盛雜菜拼盤蔬菜控如我就最鍾意呢樣樣樣都有啲連蕃茄、粟米都有~而我最鍾意就係打邊爐比較少出現嘅通菜因為比較難洗,好少地方有得食✔️竹蔗茅根飲得出係自己煲嘅竹
有宮廷氣派嘅打邊爐💗

✔️花膠雞半隻湯鍋
冇諗過花膠嘅份量係咁多 係兩大塊超厚身嘅花膠
咁有氣派,當然要打完卡 先再拎去打邊爐啦
店員當然好識做~比我影到夠先幫我剪開細件

咁就慢慢食都唔怕啦
雖然點咗細份 份量都超級多
牛頸脊牛味濃郁 脂肪唔算多 啱晒我呢啲怕肥嘅人士

✔️滾得囍宮廷餃子拼盤
樣款式都想食~呢味就啱晒選擇困難症嘅我~
自家製嘅餃子每樣兩粒,分別有
1️⃣和牛芝士一口餃
2️⃣新鮮菜苗帶子餃
3️⃣韮菜豬肉餃
4️⃣馬蹄冬菇豬肉餃
5️⃣芋泥豬肉餃
每一款個配搭都好特別~
我最鍾意就係菜苗帶子餃
食落去感覺好清新~所以我仲另外點多咗四隻
芋泥豬肉餃呢個配搭好新穎,食落出奇地夾,啲芋頭好棉
芝士一口餃就有爆芝嘅感覺

✔️黃金雙拼(即炸響鈴及炸魚皮)
即叫即整~響鈴就比較酥脆,魚皮就脆得來比較硬淨
兩樣都沾滿咗鹹蛋黃蓉 邪惡到爆燈

✔️豐盛雜菜拼盤
蔬菜控如我就最鍾意呢樣樣樣都有啲
連蕃茄、粟米都有~
而我最鍾意就係打邊爐比較少出現嘅通菜
因為比較難洗,好少地方有得食

✔️竹蔗茅根
飲得出係自己煲嘅竹蔗茅根 微甜最解渴

呢度張張枱嘅間距都好大~好有privacy

而且門口仲有啲宮廷服裝同龍椅
方便大家嚟食得開心之餘仲有得打卡打個夠💗
2024-06-17 27 浏览
北角有間超宮廷風既火鍋今次要為大家介紹既係 - 滾得囍宮廷火鍋小炒滾得囍宮廷火鍋小炒係位於北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號舖 餐廳成個環境 係走宮廷風既設計佢門有有啲宮廷服可以借黎打卡食物個方面 餐廳主打係食火鍋為主今次點左個花膠雞湯佢地個湯底超好飲而且個花膠係勁大塊不得不提既係佢地個黃金魚皮好好食有好香濃既咸蛋味超讚Location : North Point Price : $250-$300/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
北角有間超宮廷風既火鍋

Location : North Point
Price : $250-$300/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
2024-06-15 43 浏览
好耐無同爸爸出街食飯,今晚去左北角滾得囍宮廷火鍋🔥餐廳以宮廷為布置主題,爸爸幾中意。😊👍湯底選了爸爸喜歡的花膠雞半隻,花膠厚身,雞肉好嫩滑,食時先放入湯,不會過熟。火鍋最重要是牛肉🥩, 手切本地牛頸脊擺盤好有心思,牛肉嫩滑,好高質。🥟宮廷餃子拼盤有芋泥豬肉餃、菜苗餃、韭菜餃等。🥢🥚黃金雙拼響鈴及炸魚皮即炸好香脆。🥢 沙白蜆份量多,蜆肉肥美飽滿。🍅🥬雜菜拼盤有蕃茄, 蓮藕,粟米,通菜,生菜,菜心及娃娃菜,十分豐盛。飲品:竹蔗茅根🎍🥤生啤🍺🍻

🥟宮廷餃子拼盤

有芋泥豬肉餃、菜苗餃、韭菜餃等。

🥢🥚黃金雙拼

響鈴及炸魚皮即炸好香脆。

🥢 沙白蜆

份量多,蜆肉肥美飽滿。

🍅🥬雜菜拼盤

有蕃茄, 蓮藕,粟米,通菜,生菜,菜心及娃娃菜,十分豐盛。

飲品:竹蔗茅根🎍🥤生啤🍺🍻

2024-06-13
  • 手切本地牛頸脊(細)
2024-06-15 25 浏览
平時睇古代中國宮廷戲,除咗俾劇情吸引之外亦都會被當時嘅服裝、用具同建築物等所吸引.而依間火鍋店嘅裝修、餐具都幾有古代中國宮廷感覺,見到門口仲有不少的‘古裝’,應該係可以供客人穿着影相,門口仲有大大張龍椅供客人影相打卡,睇得出這間店在設計上有花心思. 講返主角火鍋先,今次我哋叫咗滋補的花膠雞湯底、手切本地牛頸脊(細)、滾得囍宮廷餃子拼盤、黃金雙拼(即炸響鈴及炸魚皮)、滾得囍豐盛雜菜拼盤、水蓮同埋一榨竹蔗茅根降下火.先上花膠雞,大大片花膠有專人即場幫你剪好放入湯底中,加埋半隻雞拎去熬湯,好鮮味. 飲咗幾碗之後終於捨得放配料落去.手切本地牛頸脊(細)一開始以為份量唔多,而且係會用普通碟上枱,點知份量多之餘仲要用個好古代宮廷風的器皿裝住,出哂煙霧,好有氣勢咁登場,真係令人忍唔住要相機食先,牛頸脊厚薄肥瘦適中,色澤油脂分佈均勻,焯幾焯好快食得,牛味濃. 餃子拼盤就啱晒我這個選擇困難症的人,因為佢一碟有五款口味,和牛芝士、菜苗帶子、韮菜豬肉、馬蹄豬肉及芋泥豬肉,比較特別的和牛芝士咬落有種食緊漢堡包嘅感覺.至於芋泥豬肉餃真係幾特別,無諗過原來都幾夾,不過食時要小心啲,因為個餡都幾熱下. 至於黃金雙拼,響鈴同魚皮本身已經係打邊爐的好拍檔,今次仲要加埋邪惡惹味嘅鹹蛋黃,味道真係倍數升級,兩者都炸到好脆口,鹹蛋黃又上得均勻,真係停唔到口. 雜菜拼盤有好多款蔬菜,新鮮翠綠. 水蓮感覺上唔係好多地方有得食,爽口清脆. 服務方面亦都不錯,整體來講不錯,睇得出有用心經營.

• 康熙花膠雞湯鍋
  • 滾得囍宮廷餃子拼盤
  • 滾得囍豐盛雜菜拼盤
  • 手切本地牛頸脊(細)
2024-06-12 27 浏览
康熙花膠雞湯花膠好大塊,店員會幫客人將花膠剪成小塊,再放入湯內。雞肉同樣大大件,肉質嫩滑。雞湯味道鮮甜。手切本地牛頸脊牛肉味濃郁,油脂分佈剛剛好,每片牛肉都切得好均勻。餃子拼盤拼盤有唔同餡料既餃子,未食都唔知係咩餡,可以話係餃子盲盒,好有驚喜。即炸響鈴魚皮用鹹蛋黃炸過,非常香脆。雜菜拼盤份量都好多,有通菜、生菜、蕃茄、娃娃菜、油麥菜等,蔬菜都幾新鮮。竹蔗茅根甜度適中,清甜解渴,必點。
康熙花膠雞湯

手切本地牛頸脊
牛肉味濃郁,油脂分佈剛剛好,每片牛肉都切得好均勻。

餃子拼盤

即炸響鈴魚皮
用鹹蛋黃炸過,非常香脆。

雜菜拼盤

竹蔗茅根
甜度適中,清甜解渴,必點。
2024-06-10 47 浏览
午餐都可以打邊爐🍲🔥花膠雞湯底,非常之足料,超大塊花膠,要用鉸剪幫你剪開,有成半隻雞🐔,湯底非常之香濃😋手切本地牛頸脊,夠晒嫩又有咬口,仲好有牛味🐮宮廷餃子拼盤 ,一碟包咗五隻口味,啱晒我鍾意每樣試一啲嘅人👍🏻👉🏻芋頭餃 / 韭菜餃 / 特濃牛肉餃 / 翡翠苗餃 / 馬蹄香菇餃 非常特別,超級正🤩去食就必定要叫黃金雙拼(即炸響鈴及炸魚皮),夠晒鬆脆,每舊都有鹹蛋黃醬包住😋珍珠帶子墨魚丸,包住一粒帶子喺墨魚丸入邊,第一次食,墨魚味好濃,好彈牙豐盛雜菜拼盤,超級健康,再加左竹蔗茅根清下熱午市打邊爐,仲有六八折👍🏻🥳仲可以做會員有折扣優惠😉[滾得囍宮廷火鍋小炒 (北角)]📍北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號舖推薦度(10👍🏻滿):8👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8⭐️環境(10⭐️滿):7.5⭐️賣相(10⭐️滿):9⭐️味道(10⭐️滿):8.5⭐️價錢(10⭐️滿):7.5⭐️服務(10⭐️滿):8⭐️地點(10⭐️滿):8⭐#晚餐#晚市 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #堂食 #食好西 #吃貨 #香港必食 #假日好去處 #相機食先 #美食推薦 #食評分享 #美食博客
午餐都可以打邊爐🍲🔥

味道(10⭐️滿):8.5⭐️
價錢(10⭐️滿):7.5⭐️
服務(10⭐️滿):8⭐️
地點(10⭐️滿):8⭐

#晚餐#晚市 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #堂食 #食好西 #吃貨 #香港必食 #假日好去處 #相機食先 #美食推薦 #食評分享 #美食博客 #美食分享 #美食しい #食左先講 #852ig #hkiger #hkkol #抵食 #winsomelai
1K
2024-06-10 37 浏览
👧🏻😋👅🍽✨靚料火鍋套餐 必食花膠雞-👑 宮廷打卡火鍋食物同環境都好靚, 揀左個二人套餐每款都好有特色👑 九宮格醬料好豐富, 尤其沙茶好濃香, 但花膠雞湯已好出色, 食材又新鮮, 唔點醬都好好食-🍲 康熙花膠雞湯鍋💯店員將幾塊大花膠剪成細片放入花膠湯, 半隻雞加入湯底後加上黃油更鮮甜 -🥩 本地牛頸脊騸牯牛肉 (細)✨騸牯牛油花特別均勻, 肉質好細嫩; 用有碎冰既大鼎裝住, 慢慢食到最尾都仲係好新鮮-🥟 滾得囍宮廷餃子拼盤💯五款餃子各有特色, 每款兩粒好滿足! 芝士牛肉充滿肉汁, 馬蹄豬肉爽口帶麻油香, 芋泥餃甜甜地餡料好軟滑, 韭菜餃同翡翠苗餃都好爽甜-🏅黃金雙拼✨無論單點定叫餐都必必必食! 炸響鈴同炸魚皮係即炸好脆, 就算放耐少少都仲係酥脆入口即溶, 塗滿秘製鹹蛋黃醬鹹香又做到唔膩!-🥬滾得囍豐盛雜菜拼盤💯好鬼新鮮唔係講笑, 油麥菜, 生菜, 菜心, 雲耳, 番茄, 粟米等等全部都又靚又爽甜-🍡自選配料✨手打墨汁墨魚丸有4粒, 質地彈牙有墨魚粒粒好鮮甜-🍻竹蔗茅根💯一Jar二人都好夠飲, 清清地唔會太甜
👧🏻😋👅🍽✨
靚料火鍋套餐 必食花膠雞

🍲
康熙花膠雞湯鍋

🥩
本地牛頸脊騸牯牛肉 (細)
牛頸脊騸牯牛肉

自選配料
✨手打墨汁墨魚丸有4粒, 質地彈牙有墨魚粒粒好鮮甜
🍻
竹蔗茅根
💯一Jar二人都好夠飲, 清清地唔會太甜
2024-06-07 40 浏览

價錢(10⭐️滿):7.5⭐️
服務(10⭐️滿):8⭐️
地點(10⭐️滿):8⭐

2024-06-02 22 浏览
今晚近近哋,去北角“滚得囍”烚下烚下。吃火鍋當然要有肉有菜有小食,有飲品,結果我們食到捧住個肚離開!🥘康熙花膠雞湯鍋~點了花膠雞湯底滋補一下,湯鍋足有半隻雞,鮮味清甜。🐷🍡手打紫薯流心豬肉丸~豬肉丸一咬開便有紫薯蓉流出來,成功做出流心效果。🥟滚得囍餃子拼盤~拼盤共有10粒餃子,包括韮菜豬肉餃、和牛芝士一口餃、菜苗帶子餃,黃金沙葛餃及黑松露野菌餃。每款餃子都各有特色,鮮味可口。🥩本地牛頸脊騸牯牛肉(細)~牛肉油脂分佈均勻,牛味濃郁,有咬口。🥦🥬滾得囍豐盛雜菜拼盤~大堆頭拼盤包括津白、菜心苗、通菜、油麥菜、唐生菜,粟米及蕃茄,全部蔬菜均新鮮爽甜。🥢黃金雙拼~鹹蛋黃炸魚皮及響鈴,咸香惹味,香脆可口,既邪惡又美味。🥃竹蔗茅根~由於我不想喝凍飲,食店十分細心,特意把竹蔗茅根翻熱了,讓我們可以喝到滋潤清甜又暖笠笠的特飲。

今晚吃特色打邊爐。店鋪裝修很特別,有別於一般宮廷風,根據店員所講,這間火鍋店的設計概念是:「源自滿清皇宮時的日常。人手雕刻而成的龍紋鍋爐、青花瓷器的餐具、精心熬制而成的雞湯白花膠鍋、精緻宮廷級佳餚,希望客人能在舒適環境品嚐現代美食之餘亦可以感受古時的宮廷氣派。」康熙花膠雞湯底:店員很細心地把花膠剪成一片片放在湯內。湯底濃郁鮮甜,十分濃稠。雞件非常滑,放在湯內滾熟,鮮甜好味。本地牛頸脊關牯牛肉:賣相十分精緻優雅,青花瓷器的鍋非常吸睛。牛肉油花均勻分布,肉質鮮嫩多汁,放入口中,入口即化,口感極佳!囍宮廷餃子拼盤:總共有10隻餃子之多。餡料包括韭菜、芋泥、沙葛、和牛芝士、韭菜豬肉餃等,各具特色,薄餡豐厚,口感豐富多樣。黃金雙拼(秘製鹹蛋黃醬):即炸響鈴和炸魚皮,外層酥脆,內裡軟嫩,還有濃郁的鹹蛋黃醬,口感層次豐富,酥香四溢,泡入湯內浸一浸,非常美味。囍豐盛雜菜拼盤:擺盤非常漂亮,好像一盤花一樣。有很多時令蔬菜,如油麥菜、唐生菜、西洋菜等,新鮮爽脆。還有粟米、蕃茄、雲耳等,全部都十分新鮮。沙白蜆:新鮮肥美的沙白蜆,肉質飽滿,鮮甜可口。竹蔗茅根:竹蔗茅根清涼爽口,入口清甜。總括來說擔,這次宮絕對

康熙花膠雞湯底:

本地牛頸脊關牯牛肉:

囍宮廷餃子拼盤:

黃金雙拼(秘製鹹蛋黃醬):

囍豐盛雜菜拼盤:

沙白蜆:
新鮮肥美的沙白蜆,肉質飽滿,鮮甜可口。

竹蔗茅根:
竹蔗茅根清涼爽口,入口清甜。
總括來說擔,這次宮絕對廷萬火鍋極盡視覺與味覺之享受。
  • 滾得囍豐盛雜菜拼盤
  • 本地牛頸脊騸牯牛肉
  • 滾得囍宮廷餃子拼盤
  • 康熙花膠雞湯鍋(半隻)
  • 足料竹蔗茅根
找遍全港島終於找到一間滿意的花膠雞火鍋,印象最深刻是主打宮廷風有顏值成班朋友影相很有氣氛不止是吃環境但係食物質素出奇地高尤其係本地牛頸脊騸牯牛肉好吃得讓人感動🥹我已經決定了這間會一直回訪希望可以開多啲分店大家都知道花膠雞好出名原來仲有好多選擇,作為回頭客!揀咗「嘉慶椰子藏雞濃湯鍋」為咗啖湯真係值得再返去食顏值很高!賣相就好似一束鮮花,內有乾坤包裹着椰子雞,服務員等我哋影完相之後就會幫我哋展開佢,椰子味好清新,係我喺香港食過最好食嘅椰子雞火鍋,煮火鍋先來喝一口清甜的雞湯實在太暖胃了,用上三黃雞就算有久煮也很嫩滑🍽️嘉慶椰子藏雞濃湯鍋🍽️手切本地牛頸脊(細)靚牛幾這質!牛頸脊油脂分佈剛剛好🍽️滾得囍宮廷餃子拼盤和牛芝士餃超好食.ᐟ.ᐟ ‌‎拼盤有齊五種口味啱晒餃子愛好者🍽️滾得囍宮廷手打丸拼盤手打丸同手工餃子一樣好好食就咁睇,真係唔知道裏面係乜嘢 芝士和牛餃我最鍾意❤️韭菜豬肉都好好食餃子皮好薄唔好煮太耐每日手工製作🍽️黃金雙拼黃金炸魚皮同響鈴都係落單後即炸,上菜時熱烘烘仲沾滿黃金醬,鹹蛋黃落得毫不留情,無論就咁食或者浸湯都出色🍽️滾得囍豐盛雜菜拼盤份量超級大,兩個人根本食唔晒,蔬菜類別繁多,有我最鍾意

找遍全港島終於找到一間滿意的花膠雞火鍋,印象最深刻
是主打宮廷風

得讓人感動🥹
我已經決定了這間會一直回訪
希望可以開多啲分店

大家都知道花膠雞好出名

原來仲有好多選擇,作為回頭客!
揀咗「嘉慶椰子藏雞濃湯鍋」為咗啖湯真係值得再返去食

🍽️嘉慶椰子藏雞濃湯鍋
🍽️手切本地牛頸脊(細)
靚牛幾這質!
牛頸脊油脂分佈剛剛好

🍽️滾得囍宮廷餃子拼盤

🍽️滾得囍宮廷手打丸拼盤
手打丸同手工餃子一樣好好食
就咁睇,真係唔知道裏面係乜嘢

芝士和牛餃我最鍾意❤️
韭菜豬肉都好好食
餃子皮好薄唔好煮太耐
每日手工製作

🍽️黃金雙拼

🍽️滾得囍豐盛雜菜拼盤
份量超級大,兩個人根本食唔晒,蔬菜類別繁多,有我最鍾意食嘅油麥菜同娃娃菜,菜心蕃茄西洋菜粟米蓮藕等等都應有盡有,用椰子雞湯煮好好食

🍽️竹蔗茅根生津清熱,好推薦因為甜度恰到好處,個人認為打邊爐必點

—————————————————

滾得囍宮廷火鍋小炒 (北角)
北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #北角美食 #紀念日 #hkinfluencer #食好西 #香港美食 #hkigers #美食日記 #打卡餐廳 #私藏美食 #相機食先 #花膠雞湯 #滾得囍 #北角 #宮廷火鍋 #火鍋 #晚餐 #打邊爐 #hotpot #hotpothk
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
  • 滾得囍餃子拼盤
  • 和牛芝士一口餃
  • 竹蔗茅根
  • 嘉慶椰子藏雞濃湯鍋
「最有特色的宮廷火鍋🍲」北角有一家出色的宮廷風格火鍋裝修設計宮廷建築 還有古裝頭飾穿搭座位擺設落落大方 古典安靜是一場別緻的火鍋體驗🌟康熙花膠雞湯鍋 $338/半隻花膠湯底濃郁鮮香 滿滿的膠原蛋白另外還加入了大量了花膠和雞肉整個湯底十分滋補和暖胃🌟手切本地牛頸脊(細) $338打卡必點系列 用復古懷舊的碟子呈上乾冰營造浪漫氣氛牛肉十分新鮮 脂肪組織剛剛好🌟黃金雙拼 $88裡面是鹹蛋黃炸響鈴和炸魚皮可以直接吃 鹹蛋黃吃起來真的極致美味沙沙鹹鹹的口感 太喜歡了🌟滾得囍豐盛雜菜拼盤 $128很豐盛的雜菜拼盤 裡面有蓮藕 娃娃菜 番茄 粟米 生菜 菜心 雲耳 打卡起來很漂亮💕🌟滾得囍宮廷餃子拼盤 $138好有特色的自家製餃子裡面有菜苗帶子 芝士牛肉 韭菜豬肉 芋泥豬肉 馬蹄冬菇豬肉好喜歡菜苗帶子的餃子 吃起來口感很好馬蹄冬菇豬肉很香甜🌟自家製足料竹蔗茅根 $78喝得出來現煮的真材實料清涼解渴 味道比一般的更清涼自然
「最有特色的宮廷火鍋🍲」

北角有一家出色的宮廷風格火鍋

🌟自家製足料竹蔗茅根 $78
喝得出來現煮的真材實料
清涼解渴 味道比一般的更清涼自然
2024-05-27 17 浏览
最近一兩年宮廷火鍋同港式湯底大行其道,今次黎到滾得囍主要是沖住花膠雞湯底而黎。花膠雞火鍋,頂級養生滋補。花膠充滿膠原蛋白,可以補充皮膚營養。店員拎出一大塊花膠,慢慢剪,再逐塊逐塊放入煲入面。湯底呈奶黃色,煮過一輪之後,店員提示可以先飲幾啖湯再食埋花膠。花膠煮得好腍,湯底濃郁,令人一口再一口。之後再加上雞肉,雞是三黃雞,滿滿的蛋香質和雞肉。湯頭之後變得更加鮮甜醇厚,又暖胃,雞件又多肉又滑。再來說手切本地牛頸脊,這可是精選的高端部位。牛頸肉質細膩,富有口感。餃子拼盤可以滿足各種口味,有芋頭、白菜、肉類,足料又飽肚。鹹蛋黃炸魚皮和鹹蛋黃炸響鈴都好好食,淥一陣就食得,脆卜卜。蔬菜拼盤好大盤,有五六種菜。另點了竹庶芧根下火,不會太甜,清熱解油膩。整體而言,火鍋大餐內容豐富,材料新鮮優質,特別係花膠雞極養顏。

餃子拼盤可以滿足各種口味,有芋頭、白菜、肉類,足料又飽肚。

鹹蛋黃炸魚皮和鹹蛋黃炸響鈴都好好食,淥一陣就食得,脆卜卜。

蔬菜拼盤好大盤,有五六種菜。

另點了竹庶芧根下火,不會太甜,清熱解油膩。