2014-01-07 1261 浏览
Wing受著朋友的影響,經常跑去吃韓國菜,平的貴的也照食,哈哈,沒法子啦,Wing跟周邊的朋友都愛吃。今次跑到位於尖沙咀的漢城吃韓國菜。這樣子的,Wing已經不是第一次來這家餐廳的了,但今天終於肯寫食評了XD設計簡約的餐廳,Wing超喜歡,走進餐廳內就是感覺寧靜的,而且很舒服的,要是不在繁忙時間,大家不妨在這裡坐坐,放鬆一下~這店是很特別的啦,用著韓國傳統式的水壺,店員會先把這瓶水注滿,待客人可以享用唷~店員亦會為客人添飲的丫~點菜以後,店員會為客人呈上小食兩碟,一碟是醃蘿蔔。別以為這是酸溜溜的,相反,這是帶點甜的,而且感覺很清新的。除了醃蘿蔔之外,就是韓餐必備的泡菜了。有夠辣的,但Wing喜歡耶~那該是正宗泡菜吧。記得這種味道跟朋友從韓國買回來的是一樣的耶~(請恕Wing,Wing還沒有到過韓國呢。。)好吧,來到這頓晚餐的主菜了。Wing點的是韓式泡菜炒豬肉飯~對,這碟飯的餸菜是近乎紅色的,很辣的~但味蕾沒有因此而麻痺,而且愈食愈惹味的,Wing愈食愈起勁,豬肉是很易入口的啦,不是淋那種,有口感的啦,咬的時候,豬肉的辣汁就有足夠時間溜入喉嚨,沒有很刺激的,相反好像上癮似的,愈食愈想食
好吧,來到這頓晚餐的主菜了。Wing點的是韓式泡菜炒豬肉飯~對,這碟飯的餸菜是近乎紅色的,很辣的~但味蕾沒有因此而麻痺,而且愈食愈惹味的,Wing愈食愈起勁,豬肉是很易入口的啦,不是淋那種,有口感的啦,咬的時候,豬肉的辣汁就有足夠時間溜入喉嚨,沒有很刺激的,相反好像上癮似的,愈食愈想食~
Wing吃完以後都不怕寒冬了~整個身體暖笠笠的~
最後是這個小食了,蒸豬肉菜餃子~嗯….餃子入面的菜是爽口的,但Wing分辨不到是那一種菜………至於那個汁呢…Wing初時覺得那是辣的,但其實帶點點甜的~辣味不重的~配以這個餃子來吃就是不錯的選擇~

2013-12-28
  • 蒸豬肉菜餃子
  • 韓式泡菜炒豬肉飯
2013-06-27 531 浏览
友人生日, 朋友提議去吃韓國菜, 其實本身一向對韓國食品興趣不大, 印象中要是好吃的韓國餐廳, 價錢也不便宜。不過是朋友的生日, 當然主角要吃什麼也樂意奉倍自己平常真的不會選韓國餐廳, 今天來到, 感覺上店子很家庭式的, 因為遲了到達, 友人已點好菜。先先菜牌, 大多是$40-$70元左右, 比我想像中的便宜多了~上菜了, 年糕炒辛辣麵 - 辛辣麵好吃, 但個人不大喜歡吃那種年糕.煎餃子 - 餃子皮薄, 香口好吃.烤豬肉飯 - 這是我當晚最喜歡的, 豬肉炒得很惹味, 夠辣, 配白飯一起吃, 其實一人也可以消滅的~ 海鮮薄餅(忘了拍照) - 味道較淡, 要點配上的辣醬同吃, 但也是香口的.炸醬麵(忘了拍照) - 不過味道一般, 可能我不太喜歡吧, 最後由朋友清碟.泡菜炒飯 - 比較濕, 如果乾身一點更好吃.總括來說, 以這個大眾化的價錢, 是不錯的選擇

不過是朋友的生日, 當然主角要吃什麼也樂意奉倍

煎餃子 - 餃子皮薄, 香口好吃.

海鮮薄餅(忘了拍照)
- 味道較淡, 要點配上的辣醬同吃, 但也是香口的.

炸醬麵(忘了拍照)
- 不過味道一般, 可能我不太喜歡吧, 最後由朋友清碟.

泡菜炒飯 - 比較濕, 如果乾身一點更好吃.
總括來說, 以這個大眾化的價錢, 是不錯的選擇
2013-04-19
庆祝纪念
生日
2012-10-02 297 浏览
其實係見倒個餐牌幾得意,時間又早唔使等位,所以就試吓。坐低先發現原來係"滿城美食",之前睇過openrice,好多人讚咁樣,諗住更加要試啦。原本想食泡菜炒飯,既然一坐低侍應就奉上泡菜一碟,咪試吓味先,點知一試就"la"嘢!又甜又淡味,好似溝咗水咁,完全敗筆!心知不妙,但都試下其他菜式啦,叫咗純豆腐湯連白飯($70)、炒粉絲($50)。個湯....又係溝咗水咁,豆腐係超市盒裝貨色。。。有兩粒蜆(英文寫話有蜆,係有嘅~),同埋一啲急凍雜錦海鮮粒;啲飯又一pat pat..而粉絲係甜架喎citysuper foodcourt嗰間梨花園(?),好食過佢n倍!仲要平好多!真係唔明點解咁多笑哈哈。。唔會再幫襯。
其實係見倒個餐牌幾得意,時間又早唔使等位,所以就試吓。
而粉絲係甜架喎

真係唔明點解咁多笑哈哈。。
唔會再幫襯。
  • 無!
2012-09-21 197 浏览
看到這家店開張至今已經一段時間了,一直沒來嚐過.今天很晚才找地方吃飯,突然想起這一家了.看到店面裝修非常簡潔時尚,進去了才知道是韓式快餐店,店內員工都是尼泊爾籍的,我跟老公二人單了二份料理,二杯飲品:前菜有泡菜跟馬鈴薯:泡菜味道不入味;馬鈴薯也沒什麼特別;熱朱古力不錯,夠香濃,也挺滑的;人蔘雞煲雞裡面釀著糯米,紅棗和某種蔘類,原隻雞煲的,不過湯裡沒有雞味,也沒有蔘味,只有加上伴著的胡椒跟鹽才有咸味...雖然我是第一次嚐這道菜,但我想正常的味道不應該是這樣的吧!???老公點了梨果汁正常飲品還有泡菜湯還是這個泡菜湯有味道多了,我覺得還能再加多點辣呢!至於那個又貴又不好吃的人蔘雞湯,我以後都不會再點的...
看到這家店開張至今已經一段時間了,一直沒來嚐過.
今天很晚才找地方吃飯,突然想起這一家了.
看到店面裝修非常簡潔時尚,進去了才知道是韓式快餐店,

有泡菜跟馬鈴薯:泡菜味道不入味;
馬鈴薯也沒什麼特別;
熱朱古力

不錯,夠香濃,也挺滑的;
人蔘雞煲

老公點了
梨果汁

正常飲品

還有
泡菜湯

還是這個泡菜湯有味道多了,我覺得還能再加多點辣呢!
至於那個又貴又不好吃的人蔘雞湯,我以後都不會再點的...

2012-09-15
2012-07-22 647 浏览
5月27日, 星期日一大早我地就嚟到尖沙咀天文台道一帶, 十二點多我地就要去搵飯食~ 知道呢度附近有條韓國街, 有好多韓國商店, 仲有幾多嘅韓國野食, 可能因為係星期日, 所以好多食店都無開. 行過呢間漢城, 都有少少人喺入面, 個menu都有我地想食嘅野, 就試一試呢d韓國野係咪好食d先~ 雖然都見到大多數人都叫石頭飯, 但係我地都唔想食呢d大路野, 左揀右揀咗一輪, 終於都可以落單~::: 前菜 :::話晒都叫食韓國菜, 點可以冇泡菜? 不過畢竟呢d只係韓式快餐店, 八小碟就冇喇, 都有2碟啦~ 泡菜味道唔算太辣, 平時食開都只係有辣味, 呢個辣之中帶少少甜味, 食落都好爽口. 唔錯~ 另外一碟係酸蘿蔔, 好似食日本野都有, 不過呢個味道唔係好酸, 味道都幾清新~ 呢2碟前菜都好開胃, 喺主菜嚟之前都食晒~::: 砂鍋牛肉配白飯 ::: $75唔食石頭飯, 都想食一個熱辣辣嘅鍋~ 呢個砂鍋牛肉上枱嗰陣d湯仲係滾熱辣, 一路冒煙一路散發住濃濃嘅胡椒牛肉味~ 除咗牛肉, 仲可以喺個鍋度搵到冬菇、粉絲、椰菜、蘿蔔同蔥, 用料非常豐富~ 先講個湯底, 甜甜地有少少似日式壽喜燒, 又加咗d胡

::: 前菜 :::

::: 砂鍋牛肉配白飯 ::: $75
唔食石頭飯, 都想食一個熱辣辣嘅鍋~ 呢個砂鍋牛肉上枱嗰陣d湯仲係滾熱辣, 一路冒煙一路散發住濃濃嘅胡椒牛肉味~ 除咗牛肉, 仲可以喺個鍋度搵到冬菇、粉絲、椰菜、蘿蔔同蔥, 用料非常豐富~ 先講個湯底, 甜甜地有少少似日式壽喜燒, 又加咗d胡椒粉增加刺激嘅感覺, 用嚟撈飯食好似湯飯咁, 幾好味~ 牛肉用上肥牛片, 份量唔少, 但係韌咗少少, 索咗d湯, 令到個牛肉甜咗d, 冇咗肉味. 粉絲直頭係成個鍋嘅精華, 可知粉絲索乜湯就係乜味, 清甜嘅粉絲, 雖然唔係乜高價野, 但係真係好好味~ 冬菇椰菜嗰d都好入味, 一碗白飯竟然可以撈晒成個鍋, 好飽! 但係如果有多d湯, 我諗我都可以飲得落~

:: 韓式炸醬麵 ::: $50
韓式炸醬麵可以話係最普通最家常嘅麵食, 韓式炸醬用料亦係最普通最尋常嘅薯仔、洋蔥、紅蘿蔔、少量肉碎, 再混入韓國黑醬而成~ 味道充滿洋蔥香甜味, 又帶點薯仔味, 重點係成個炸醬基本上好惹味, 但因為主要材料都係蔬菜, 只有好少肉碎, 所以絕對唔油膩, 美味又健康! 麵條質地煙韌有彈性, 咬落有麵粉香, 撈炸醬食一流!

雖然價錢唔算係平, 但係可以食到d平日冇機會食到嘅韓國野, 加上味道都唔錯, 環境都幾舒服~ 一路食都一路有人入嚟, 坐坐下都滿咗, 大多數都係叫石頭飯, 下次我地嚟試下佢地嘅石頭飯先~
砂鍋牛肉配白飯
韓式炸醬麵
自助沖水
  • 炸醬麵
2012-07-08 274 浏览
韓式美食癮又起,要又平又正,去尖咀金巴利街就最好~上次食左亞之媽,今次就試對面既漢城~btw,首爾都改左名咁耐,點解仲要叫做漢城呢???呢度菜式選擇都幾多,由粉麵飯,去到地道小吃都有,價錢方面算係中價位~先來兩碟前菜~雖然醃蘿蔔同泡辣白菜感覺好行貨,不過又係我最鍾意既前菜喎~當然味道唔會有咩驚喜,但亦保證唔會難食~好多款韓菜我都鍾意食,其中一樣竟然係韓式炸醬麵~佢當然唔係中式炸醬麵做法,味道亦唔係鹹同辣,而係甜甜地,啱晒唔食得辣既人~材料好簡單,只得洋蔥,薯仔粒同埋少少肉柆,加埋d甜甜地既醬,真係好啱我之前病病地食,哈哈~麵條幾煙韌彈牙,分量都唔少~整體來說,做法同味道算幾正宗~呢個係烤牛肉+白飯~個餐牌真係咁寫,咁都好,起碼唔會好似上次亞之媽咁,根本都唔知個菜式跟唔跟飯~叫做烤牛肉,其實d牛肉好似牛肉碎咁,碎濕濕的~還好,調味都做得唔錯,送飯一流~姣婆始終守唔到寡,叫左兩個清淡唔辣既餸,結果都係忍唔住,叫多個辣炒年糕拉麵~唔知係咪當時仲病緊,喉嚨特別敏感,呢碟野幾鬼辣(可能正常狀態下會好d)~年糕略嫌未夠腍,好彩有我好鍾意食既魚片幫補下~
题外话/补充资料: 餐牌中英韓文+圖並茂,仲編晒號碼,設計有玩味,對住韓籍侍應落單都冇難度!!
  • 炸醬麵
2012-06-20 59 浏览
上次與朋友來漢城點了很多但沒寫食評,只記得印象不錯,返兜與女友吃一次,同時為它寫幾句。喜歡漢城的 menu,很特別的設計,簡單的文字經過特別的排版會顯得不一樣。每家製作泡菜的用料也未必一樣,很多時候我也怕泡菜辣中帶著怪怪的味道,而這兒一點也沒有,辣度夠又夠香,這樣開胃的前菜也令我們有動力多吃一點。餃子很薄身,中間的餡料不多,勝在煎得大部份位置也是香脆可口,味道還好的,但要花五十元五隻,每一隻十元的價錢,定價好像進取了點。以前很怕吃韓式石窩飯,因為覺得甜醬怪怪的,但最近兩次(包括今次)吃到的甜醬是夾味的,那香味增加了我的食慾,飯粒不會太淋,好的是會吃到一兩口飯焦,而配料也是如此,比較來說菠菜的味道較突出。醃製過的烤豬肉飯很惹味,豬肉的份量很多,送飯一流,不要錯過呢。看餐牌不貴但點得夠飽的話,人均消費一百至百五,如要比較,個人比較喜歡北口,平一點之餘味道更為討好。

2012-06-09 47 浏览
This restaurant seems to receive mixed reviews. Anyway, my experience has been excellent.Yes the waitresses were filipinos. Yes the service was limited and you needed to write down your order yourself. Yes it felt a little cramped sitting with another 2 groups of people on a big family-style table. But I could care less for those, cos the food was amazing. =]Side dishes - Kimchi and preserved radish:The kimchi is one of the better kimchi I have tasted. It has an additional sweetness to it which is very pleasant. I never liked preserved radish so no comment.Seafood rice cake ($50):I agree with other reviewers: it's a bit oily. But it's better than many Korean rice cakes I have tried. The flavors of squid and green onion are strong and aromatic and complement each other nicely. The rice cake itself has a nice texture.Hot stone bowl bibimbap ($70):Fresh ingredients and nicely executed. There was a little too much spicy sauce. I recommend ordering the sauce on the side.Stir-fried spicy pork rice ($70):My favorite. Aromatic and intense flavors in the pork. The rice also tastes so good lol (no idea why).I will definitely come back, though the mixed reviews seem to point to inconsistency problems.
2012-06-08
2012-05-21 27 浏览
去到漢城剛剛冇位, 果昨職員帶我地去左第2間。原來是對面街尾(家家戶戶)諗應該冇分別GEI, 禁米TRY下, 整體來說係OK 的。因為吾知食咩好, 禁米食最普通的烤牛肉飯上檯時都好香,不會太濃。如果上面D辣醬多D就好坐低時既KIMCHI 蘿蔔一般, 日式既會好濃味一點,點都係辣既岩的多D ^.^
諗應該冇分別GEI, 禁米TRY下, 整體來說係OK 的。

因為吾知食咩好, 禁米食最普通的烤牛肉飯

上檯時都好香,不會太濃。如果上

面D辣醬多D就好
题外话/补充资料: 如果去到見漢城冇位, 自己可以行去家家戶戶架!
2012-04-17
  • 烤牛肉
2012-04-13 26 浏览
o係Openrice做晒功課..知道漢城人人讚好於是今日兩個齊齊試o下啦..非常期待點知中伏到不能再伏..食到好唔開心去到漢城..Full o左..之後staff帶我o地附近一間店(家家戶戶)話係一樣..咁咪跟佢行囉..menu上gei o野係一樣但味道就食到個人躁!!!!!!!!第一道 : 壽司&配菜算係咁..普普通通..$30幾..但無諗過已經係最抵食第二道 : 牛肋骨套餐明明個個都話好好食先叫..點知只係一碗青紅蘿蔔湯+幾夠肉真係唔知邊到值$90..已經食到無癮..求求奇奇..之後先係經典!!!!!!第三道 : 人蔘雞湯人生第一次就咁俾佢毀o左..首先..無蔘味已經係好大問題最最最大問題..佢只係一煲水..無誇張..的的確確係淡如水我o地一飲就定o左格再望對方..百幾蚊你俾水我o地飲?!!隻雞唔洗講啦..勁老..食到個人無晒mood..有無搞錯呀!!!食完..我o地真係勁頹..咁gei價錢..叫我食o的咁gei o野明明做好Research..就係無預過你li一著..算你狠我估o係漢城食返會好o的..好後悔跟o左佢走T^T仲有..o的Staff講英文..又播英文歌..好唔韓國格調
o係Openrice做晒功課..知道漢城人人讚好
於是今日兩個齊齊試o下啦..非常期待
點知中伏到不能再伏..食到好唔開心

話係一樣..咁咪跟佢行囉..menu上gei o野係一樣
但味道就食到個人躁!!!!!!!!

第一道 : 壽司&配菜
算係咁..普普通通..$30幾..但無諗過已經係最抵食
Normal
第二道 : 牛肋骨套餐
明明個個都話好好食先叫..點知只係一碗青紅蘿蔔湯+幾夠肉
真係唔知邊到值$90..已經食到無癮..
求求奇奇..之後先係經典!!!!!!
差 不如自己煲青紅蘿蔔湯好過-0-"
第三道 : 人蔘雞湯
人生第一次就咁俾佢毀o左..首先..無蔘味已經係好大問題
最最最大問題..佢只係一煲水..無誇張..的的確確係淡如水
我o地一飲就定o左格再望對方..百幾蚊你俾水我o地飲?!!
差 做咩俾煲水我?!
明明做好Research..就係無預過你li一著..算你狠
我估o係漢城食返會好o的..好後悔跟o左佢走T^T
仲有..o的Staff講英文..又播英文歌..好唔韓國格調..

總括而言,成餐飯最好gei就係 :
水...
唉...好唔開心呀真係=[
2012-04-12
叫了個海鮮煎餅,我覺得多油得濟,味道一般石頭飯好正,熱辣辣的,又辣辣地,幾刺激,有D泡菜,不錯炸醬麵第一次食,我覺個醬都OK,不過個麵有D濕,不太喜歡炒粉絲,呢個炒得幾味,因為我食個D全部都好濕,呢個幾乾食,我唔中意食粉絲係因為佢濕濕的綠豆牛肉餅,好難食牙!有綠豆又冇牛肉味,只食到怪味,個醬可以蓋左D怪味既炒年糕都OK,不過有D辣所以我只吃了幾舊呢個麵幾好食,我中意個汁同個麵,有D似公仔麵唔記得叫咩飯,不過個醬都OK,幾特別,外箱都幾吸引炒海鮮,我覺得個魷魚好好味,好爽口,個醬都好好味,所以我地叫多個飯黎溝D醬,唔好浪費,又自製了第二道菜唔記得叫咩名,不過超級辣,連我個FD好食得辣都頂唔順,食左一口會噴火,所以其實我唔係好試得出咩味。
叫了個海鮮煎餅,我覺得多油得濟,味道一般
石頭飯好正,熱辣辣的,又辣辣地,幾刺激,有D泡菜,不錯
炸醬麵第一次食,我覺個醬都OK,不過個麵有D濕,不太喜歡
炒年糕都OK,不過有D辣所以我只吃了幾舊
呢個麵幾好食,我中意個汁同個麵,有D似公仔麵
唔記得叫咩飯,不過個醬都OK,幾特別,外箱都幾吸引
  • 石頭飯
2012-02-28 30 浏览
今天難得和來自遠方的朋友吃飯難得一次 當然要吃一下特別一點的美食走進了尖沙咀的”韓國街” 即是金巴利街就可以看到好幾間韓國料理的店以及大大小小的韓國小商店及超級市場但我的最愛還是”漢城” 其中一間由韓國人開的店下午3點 人流不多 但店內還是有不少的客人台上放著一瓶水樽及餐具 都是看韓劇常看到的款式 XP我們兩個女生點了三種食物 應該吃得下吧 哈哈XD(1) 牛肋骨 :: 用砂煲盛著的牛肋骨 聞起來好香喔 但吃起來 竟然不夠嫩和綿 應該是燉的時間不夠長 但紅蘿蔔和蘿蔔就很入味 甜甜咸咸的 好吃!(2) 韓式年糕辣醬炒麵 :: 橙紅色的醬汁包著年糕條和麵 好香又很辣的香氣 味道吃下去也是辣的 有點嗆!! 但這個好像只有辣味 沒有甜味 味道沒那麼特別 年糕條口感蠻有嚼勁的 麵也不會糊糊的 口感不錯~(3) 水餃湯 :: 水餃皮有點糊掉 綿綿的 好像煮過火了~ 裡面的餡料不太夠味 外面的湯好清淡 有點普通整體來說 漢城的食物質素好像有點變差了!! 失望~~
今天難得和來自遠方的朋友吃飯

我們兩個女生點了三種食物 應該吃得下吧 哈哈XD
牛肋骨
(1) 牛肋骨 :: 用砂煲盛著的牛肋骨 聞起來好香喔
但吃起來 竟然不夠嫩和綿 應該是燉的時間不夠長
但紅蘿蔔和蘿蔔就很入味 甜甜咸咸的 好吃!
韓式年糕辣醬炒麵
(2) 韓式年糕辣醬炒麵 :: 橙紅色的醬汁包著年糕條和麵
好香又很辣的香氣 味道吃下去也是辣的 有點嗆!!
但這個好像只有辣味 沒有甜味 味道沒那麼特別
年糕條口感蠻有嚼勁的 麵也不會糊糊的 口感不錯~
水餃湯
裡面的餡料不太夠味 外面的湯好清淡 有點普通

整體來說 漢城的食物質素好像有點變差了!! 失望~~
牛肋骨
韓式年糕辣醬炒麵
2012-02-20 42 浏览
韓國之夜,先去附近的韓國食品店掃一掃貨,之後會合友人一同試下這間食店。裝修感覺很簡約,似到了首爾的咖啡店。我們點了三樣食品。炸醬麵味道濃,很正宗。炒辣年糕也夠辣,夠煙韌!不過煎餅就有d油,但夠脆口。可能自己不太好油膩食物吧! 不俗的人氣食店,下回要試試這個參雞湯!

裝修感覺很簡約,似到了首爾的咖啡店。
炸醬麵
炒年糕
煎餅
不過煎餅就有d油,但夠脆口。可能自己不太好油膩食物吧!

不俗的人氣食店,下回要試試這個參雞湯!
2012-01-30
炸醬麵
炒年糕
2012-01-31 16 浏览
漢城美食有新店,在金巴利道,漆咸圍交界位,地方大了!食物水準都保持到!當晚食了個牛肋骨餐,份量有點少!物價租金貴,都有點影響!但味道超好味!要添飯呀!因無得訂位,以往要等位,新店地方大了!相信日後同朋友來不需等了!
牛肋骨套餐
2012-01-30
牛肋骨套餐
  • 牛肋骨
2012-01-24 68 浏览
以前聽過老姊說漢城美食的水準不俗, 也知道它在佐敦開了分店, 心想: 要試當然要到總店! 於是前排襯著有空, 與兩老來了金巴利街的總店一試.到達時正值中午時候, 之前看到食評說的人山人海情況, 居然一點也不見: 門外沒有等候的人群, 店內的客人也不多, 不過專程來到, 還是入內試試. 店內的裝修很現代化, 一點韓式味道也沒有, 感覺上像間吃西餐的店子多一點! 侍應們沒有一個是韓國人, 她們全是說英語的菲律賓人, 多數都是聚在一旁的"傾計", 沒有甚麼招呼: 自己找位子坐; 要飲水嗎 自己拿枱上的凍水樽倒水; 唯一的服務只是拿了個點菜紙和餐牌給我們, 點菜嗎 自己依照菜式上的號碼寫在落單紙上, 然後給她們. 這樣"自助式"的韓式餐館, 還是頭一次遇到.等了一會, 侍應送上了三碟前菜, 分別是醃蘿蔔和泡菜. 醃蘿蔔微鹹, 入口爽脆, 很開胃, 不錯, 不過份量較少; 紅紅的泡菜有兩碟, 辣道頗強而且入味, 我覺得還不俗, 不過兩老卻受不了. 前菜吃到八八九九, 主菜才緩慢的送上來. 最先來的是石窩飯.韓式石窩飯上枱時仍然是熱辣辣的, 吱吱作響! 侍應只是問了一句加不加醬之後, 便將所有赤紅

韓式石窩飯
上枱時仍然是熱辣辣的, 吱吱作響! 侍應只是問了一句加不加醬之後, 便將所有赤紅色的醬汁,全加入飯內, 並急不及待地把它攪勻. 材料有很多, 例如生蛋、牛肉、紅蘿蔔絲、菠菜、牛蒡及冬菇等等. 吃起來,石頭飯也算香口, 味道有點焦香, 加入飯內的紅色醬汁味道很甜, 辣度很低, 連不吃辣的兩老也沒問題, 不過我並不太喜歡這種醬汁的味道. 而且吃到底還有飯焦, 吃起來雖然香脆, 但卻有點焦. 而且飯的份量偏少, 一個人吃也不夠飽; 牛肉的份量也少得可憐, 只有三兩條牛肉絲, 感覺上像吃素石窩飯多一點.
等到石窩飯差不多吃完時, 什錦麵才送上. 起初以為什錦麵是甚麼也有一點的大什錦, 怎料送上來的只是一碟紅紅的麵, 看起來更像茄汁意大利粉!! 材料方面, 說是什錦, 其實就只有泡菜, 麵條和紅色的醬汁而已, 說是泡菜麵更適合!!!!! 泡菜就是前菜吃過的那種; 紅色的醬汁就是吃石窩飯時加入拌勻的那種甜醬汁; 麵條則是冷麵, 麵身煮得太腍, 沒有平常吃韓國即食麵的彈牙咬口. 吃這個麵其實吃得很不爽, 一是因為除泡菜之外沒有其他, 怎樣說也稱不上是什錦, 感覺上是受騙了; 二是紅色的醬汁太多, 麵條都浸在杰撻撻的醬汁中, 使麵條太腍; 三是這個麵是十分之辣, 邊吃要邊喝大量水才吃得下, 怕辣者絕對不宜.
吃完令人氣結的"什錦麵"後, 向侍應再三催促後, 海鮮煎餅才送上. 這個看起來有點像蔥油餅, 材料方面, 所謂的海鮮就只有魷魚一種, 加上大量的蔥粒. 薄餅煎得薄身, 也算香, 軟硬適中, 不過比較油膩, 而且味道很淡, 只有淡淡的蔥味! 不過幸好同時附上一個紅紅的醬汁
點了這個醬汁後, 立時加添了些酸酸辣辣的味道, 令煎餅變得好食了不少, 也是當日眾主菜中, 比較好的一道.

總的來說, 食物份量偏少, 單吃一個主菜絕對不夠飽! 而且食物水準也不如其他食家所說的那麼出色, 誠意絕對不足, 坊間有不少的韓國菜館的食物, 都比這間來得出色和有誠意, 要吃韓食的話大可不必專程來此.
2011-12-10
  • 海鮮煎餅