2024-05-27 107 浏览
屹立左係大埔好耐既小店,平時都係做街坊生意。因為舖頭係馬路邊,環境會嘈雜少少,但都幾有大排檔既味道。《$138 滷水鵝片》 🌟🌟🌟🌟潮州冷必試一定係滷水啦,滷水汁好香,鵝片都好入味,唔會話醃得唔夠白雪雪咁。肉質有少少鞋口但可以接受,一碟份量兩人食岩岩好,仲有豆腐片墊底,好食。《$53 韭菜豬紅》🌟🌟🌟韭菜豬紅都係打冷既靈魂菜式之一,但呢一次既韭菜豬紅唔太夠味,豬紅份量都幾多,處理得好好,唔會有腥味。《$118 椒鹽鮮魷》⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️又係岩岩炸起既鮮魷,粉漿唔厚唔會食到成舊炸粉,雖然係炸物但係唔會成口成碟都係油。鮮魷本身有調味,食落一D都唔會韌,好食到停唔到口。《$68 腐乳炒通菜》⭐️⭐️⭐️通菜就正正常常,爽口而且好香腐乳味,調味唔算重,食到腐乳香但唔會死咸。人均消費:$200環境:7/10食物:7.5/10服務:8/10性價比:7.5/10整體:8.5/10

《$138 滷水鵝片》 🌟🌟🌟🌟

性價比:7.5/10

整體:8.5/10
2024-05-08
2020-08-23 1573 浏览
在大埔墟生活的10多年,雖然只是童年時,但對區內好多的食肆都有深刻的印象。可是,事隔幾十年,許多商店都因為種種的原因,結業或改寶號了。然而,在今時日,當我一有機會有大埔墟吃吃喝喝時,首先想起的,都是兒時有記憶的老字號。去年,太太的兄長由美國回來探親,我就帶他來運頭街街口的老字號《潮和興》,為他洗塵。《潮和興》,是一間很簡單的潮州小店。日頭是一個麵檔,晚上就有鹵水小炒,是很傳統的一間打冷店。晚上,最爽就是坐在店外的路邊位,食鹵味,飲啤酒,暢談中 X 埋人老味就一定更爽。不過,那天就不想坐在露天位了,我們坐入去有冷氣的室內,一樣咁有風味。為了小朋友,我們點了一份咕嚕肉。這一份肉,甜味是偏重的,也就是因為這甜味,小朋友吃得份外的開心。去潮州舖打冷,其中一樣大家會常點的,就是蠔餅。這兒的蠔餅,炸得香,炸得脆。蠔仔的比份都夠多。我可以說,這是該晚最好味道的食品。因為不是我發版,所以變成了鹵水鵝片。如是我叫,我一定會叫連皮連骨的鹵水鵝件式鹵雜錦,會更香口,更有風味。說鵝肉,夠爽口,而且鹵水也香口,雖然是肉厚,但皮脂不夠豐富,感覺一般。我來到,再來了一碟椒絲腐乳通菜。鑊氣夠,炒出來的通菜既爽脆又可口

我來到,再來了一碟椒絲腐乳通菜。鑊氣夠,炒出來的通菜既爽脆又可口。單條菜吃,很好味道,叫碗白飯伴吃,我可以再加上一個形容詞,就是惹味了。
算是不錯,但感覺到,沒有小時候來吃時那麼的好食。如不計那兒時回憶的味道,這一間《潮和興》依然是值得大家去打個冷的。
2020-06-08 780 浏览
潮洲打冷 + 港式小菜,多元化,增加競爭力是無可厚非,但做不好只會弄巧反拙。還是專心做好潮洲食品為上。那天行山後與同行開飯,四人限聚,八人剛好兩枱,互點食物,互相分享。簡單總結 : 潮洲食品做得好,不好要求小炒質素。
2020-05-02
等候时间
1 分钟 (堂食)
九菜豬紅
蠔餅
鹵水拼盤
紫菜魚旦
2020-03-23 651 浏览
應該已經十年無到訪,多年來食物都不是怎樣出色,平傭穩陣的表現。提供本地老街坊的味道,提供使人懷念的味道,陀地的味道。十幾年前我係東昌街蒲時,經常零晨叫外賣大排廷席,酒吧潮州冷自助餐就係由潮和興供應喇!唔操拳都無野好做,唯有暴飲暴食,下星期先開始操,等手手腳腳休息下黐返先。心血來潮黎探下潮和興,巧遇阿健與暈妮,要寒暄幾句咯。鹽焗烏頭、青芥末牛柳粒、潮州蠔餅、滷水鵝半隻、豉椒炒蜆、沙嗲韮菜粉絲肥牛煲、滷水雜拼、蒜蓉炒豆苗、韮菜豬紅、椒鹽鮮魷、等等,但說好的羊腩煲呢?約齊老友為羊腩煲而來竟然沽清,無食神惓顧!連個天都不喜愛我?潮興十全十味七友臀年飯。青島啤酒,正常不過的味道,不苦不澀。晚上七半的早午晚餐一剔過,多謝長毛叔叔獻技。長毛滷水鵝片,長毛親自操刀零舍不同,紋理有序,嫩滑幼嫩,皮肉逹至黃金比例,薄薄一層清新滷水汁已十分足夠,捲著爽甜芽菜更有口感。滷水掌翼,爽脆的掌,嫩滑的翼,互相輝映!就連芽菜花生亦一絲不苟,可以送幾碗飯呀﹗長毛滷水鵝例牌,何解長毛親自操刀既滷水鵝特別好食呢?上次毛嫂鵝片鞋烚烚乾乾韌韌,使我十分失望!滷水汁黏黏味濃不嗆不濁,完全滲入鵝肉每吋肌膚,使得我不停舔舔嘴!髀肉嬌

長毛滷水鵝例牌,何解長毛親自操刀既滷水鵝特別好食呢?上次毛嫂鵝片鞋烚烚乾乾韌韌,使我十分失望!滷水汁黏黏味濃不嗆不濁,完全滲入鵝肉每吋肌膚,使得我不停舔舔嘴!髀肉嬌嫩無敵啖啖肉,肥而不膩不會油淋淋。浸完酸咪咪浙醋特別香甜醒胃,跟白飯夾得天衣無縫!整碟都異常高質,清到乾乾淨淨連花生豆腐無得留低!

潮州凍蟹,嬸嬸大大力催銷,新鮮好味抵食夾大件,好好好就試試!呎碼也不少,堅有肉食!特大巨形無得輸!蟹拑已長過我手掌,做開健身結實爽彈的肌肉,咸香帶點鮮氣好味道!鮮味不凡散發陣陣海水咸香,嫩嫩的蟹肉,鮮鮮的蟹汁。亦不乏甘甜蟹膏,原味已十分出色,沾埋甜酸浙醋更加生動活潑。蟹身肉質嫩滑跟蟹拑完全不一樣,還黏附大量軟綿蟹膏,堅係食到損晒手指!索價 $800 蚊物有所值,就算我到街市買都要 $500 蚊左右。

避風塘炒蟹,蔥段炒得異常甘香超然,連唔食蔥的我都全部食晒,爽到索索聲只食到清純甜味,不腥不嗅香噴噴!熱騰騰炸過的蟹肉特別香口,連蒜酥齊啜,別有番風味舔舔脷!

豉椒炒鵝腸,製作需時請耐心等候,碟滷水鵝片都食晒好耐喇,忍住口留低半碗飯一直等下去。終於熱騰騰送到,估唔到係有膏既肥鵝腸喎,闊闊大大碌,不是奀滋滋的鵝腸仔。高溫燙著嘴塞入,鑊氣霸道豉椒濃厚惹味,鵝腸爽彈多汁滋味無窮,多多腸搭少少飯,美滿幸福!

韮菜豬紅細,長毛豬紅好鬼得,同大圍生昌有得揮!生理時鐘亂膠晒龍,晚上十點的晚飯一人前兩餸一飯小兒科!韮菜爽嫩索索無渣不粗糙,豬紅立方滾熱辣,燙住嘴特別美味!外層充滿彈性,裡面滑溜溜水滴滴,入味可口無得頂。濃濃稠稠的湯汁無比清香,淨飲幾啖汁開開口,再大量淋下撈飯食,拍爛手掌無得頂!繼而跟沾埋辣油豬紅融合成完全體,堅可以送三大碗白飯呢﹗

豉椒炒蜆,帶著鑊氣新鮮出爐送到,香味強襲使人陶醉莫明。入口便知龍與鳳!不是汆水翻炒系,無偷懶耐心生炒有誠意。彈滑肥美爆出天然鮮味蜆汁,混埋惹味豆豉辣椒,那有可能唔好食﹗拆晒蜆肉豪氣地大啖大啖地扒飯,塞得嘴仔滿滿賬卜卜。大量蜆肉口裡爆開,高潮疊疊起,停不下來﹗就算配菜都同樣出色,彩椒炒得爽甜多汁,全部清掉!

韮菜粒蠔仔煎蛋,頂頂級!忍唔住連啪兩碗飯,痴線地香噴噴,她媽的好味道到要講粗口呀﹗實在太過份的厚厚大大塊蠔蛋餅,細細啖飯大大啖肉,塞到嘴仔脹卜卜才慢慢細味嘴嚼,滿足到升仙!天堂的味道,邊食邊叫著好食好食!

咕嚕肉,真係極少食肆有咕嚕肉供應,個個都係生炒骨。為安全起見再三問清楚,係咪淨肉無骨架?真係咕嚕肉,唔係生炒骨?堅過馬騮蓮,堅肉唔係骨梗係即要啦!半脆半彈即炸香口,鮮甜的豬肉立方!極濃山渣甜酸汁,非一般的咕嚕汁,食味獨特可遇不可求,重口味十分好送飯!

潮和小炒皇,點解有腍劈劈蟹柳既,加料?蝦乾蝦仔攬住生死戀,鮮蝦味加海味咸味。惹味彈彈魷魚翼,腰果香口脆卜卜,大量爽甜韮菜花!必須一氣呵成,集百家之大成,所有食材跟香飯同時入口。耀眼的光芒,食得滋味!

毛嫂滷水鵝片例牌,為何會係老闆娘操刀呢?落刀是否正確架?不覺嫩滑,咬落韌韌鞋鞋喎。滷水香濃保持年青時的味道,滾埋大量酸醋撈飯平衡多美味多了!我想要大豆芽底,嬸嬸話只得銀芽無其他。明明依款係普通芽菜來的,不是銀芽呢!銀芽要切頭切尾架。雖然樣樣衰衰,不過無腥味,仲爽脆多汁跟滷水汁泊得天衣無縫,撈飯食一流!整碟最好食竟然係豆腐卜,比鵝片更好味道!外香口內嫩滑,索汁撈飯超美味。

毛嫂滷水鵝半隻,不明所以,老闆娘既刀功真係麻麻,跟長毛叔叔無得比。鵝片偏鞋偏韌,失望。腐乳炒通菜牛肉,我要椒絲腐乳炒牛肉架,去那裡了?雖然色香味滿分但有椒絲就更開心。爽甜翠綠的通菜掛滿腐乳汁大注大注地塞入,邊趙邊釋出美妙菜汁,捲著鬆軟牛肉片更添味道,連同菜汁肉汁送飯同樣一流!

鮮魷炒豆苗,極另類的配搭,爽甜的豆苗鑊氣迫人,夾著爽彈咸香鮮魷齊趙,狠狠地大啖大啖地塞,鮮魷醃得略咸一點點,跟多多菜少少飯減低咸道,還可以的。蒜蓉炒豆苗,出色的手藝,霸道的鑊氣,熱辣辣地出現,爽嫩香甜,蒜香十足。

啫啫芥蘭煲,鬼殺咁嘈,吱吱喳喳,出晒煙登場,氣氛非常熱熾,索一索香氣撲鼻口水直流!芥蘭爽嫩脆脆甘甜無比,撞上濃濃肉鬆蝦醬,不得不讚!蠔仔肉碎粥全走,甜美的湯底散發著鮮蠔味道還有肉甜肉香,蠔仔飽滿肥嘟嘟咬開爆出味道蠔汁,跟粥水炸蒜及胡椒粉混和,拍手叫好!

大眼雞,不到一斤好鮮嫩,魚味特濃結實厚身啖啖肉,最緊要對魚眼,眾朋友都不動,那我當然唔客氣全歸我所有!滑滑的啫喱狀,鮮到盡頭的味道。鹽焗烏頭,起碼斤半重的鮮魚!大大粒魚扣放係眼前,我當然唔客氣即搶啦,爽彈極鮮!主攻最肥美的魚肚,黏黏膠膠的。魚身啖啖肉,魚甜味濃散發輕輕鹽香,雖然半滴魚油也沒有,食其魚味都夠我滿足。

重慶雞煲中辣,好哽受不了﹗嬸嬸已經叮囑及勸喻食少辣,但我一意孤行!嘴仔及舌頭完全奴駕得到小意思,但落到腸胃時熱力直衝頭部!汗珠不停地落下,頭髮都濕晒呢!濃烈的麻辣醬,只辣不麻,兜得還是不夠均勻,部份微辣而部份中辣,肉質還可以。最初想食啫啫雞煲,原來並無供應所以轉辣雞煲

滷水雜拼,鵝腸脆脆,生腸爽爽,紅腸甜甜,大腸腍腍,腩肉膠膠,墨魚彈彈,鵝腎腍腍,芽菜爽爽,任何一款配清新的滷水都非常好送飯。滷水紅腸墨魚,芽菜完全不腥不嗅食得到非常感謝,爽甜多汁搭滷水,不過就樣衰少少。多多餸少少飯一向都係我宗旨。錦繡大雜會樣樣都要有,紅腸墨魚滷水辣椒油連白飯掃入嘴仔,塞得滿滿脹卜卜,再慢慢嘴嚼細味。多重口感,百味磨擦碰撞,精彩絕倫好美味!

青芥末牛柳粒,牛柳粒中式豉油醃撞上日式芥末怪怪的,嚥嚥韌韌滑潺潺,食味平凡。潮州蠔餅,炸得徹底鬆脆,不硬不油。蠔仔肥美帶著蛋香,都係配豆瓣醬較好味道,魚露或胡椒粉有點寡。椒鹽鮮魷,失手炸過龍喎,炸粉變了殼,落味偏咸,浸浸喼汁酸酸甜甜好少少,鮮魷極爽彈。

潮州粿肉,見到菜名非常好奇,粿條嗎?上網搵搵,原來係麵團加用再用腐皮包著炸。切成一片片實意料之外,咬落跟煎午餐肉味道質地百份百一模一樣既?炸得金黃微脆過癮,非常香口而不油膩。討厭泰式甜酸醬,用茄汁會更好味!

豉汁涼瓜炒牛肉,芡汁過厚呢,口感黏黏不清爽。涼瓜甘甜爆汁,過份腍帶漿,搭埋嚥韌牛肉,送飯依舊一流。沙嗲韮菜粉絲肥牛煲,走蔥走芽菜。嬸嬸主動話加款菜比較好喎,繼上次啫啫豆苗煲後,再給點創意來個沙嗲韮菜。普普通通無話特別出色,濃濃沙嗲汁甜甜的香香的,濕濕的完全滲透粉絲,大大抽跟爽甜韮菜撈飯,不失為一個美味的選擇。
豉椒炒鵝腸
重慶雞煲中辣
韮菜粒蠔仔煎蛋
鹽焗烏頭
鹽焗烏頭
滷水雜拼:鵝腸,生腸,紅腸,大腸,腩肉,墨魚,鵝腎,芽菜
毛嫂滷水鵝半隻
腐乳炒通菜牛肉
長毛滷水鵝片
韮菜粒蠔仔煎蛋
2019-11-03 439 浏览
呢碟野我食咁耐依黎係最貴最貴的一碟,蟹可以煮到唔好食又乾,我都唔知點解佢收我咁貴,初頭我都以為聽錯,佢話時價係咁嫁啦…但我都覺得好似比人殺價,430蚊我都算,問題就係果種不知所謂的態度令我十分超覺得唔值,你大大聲聲話,時價嘛,係咁嫁啦…都唔係比你開天殺價嘛,我以後食野無價錢寫時價一定要問清楚幾錢,如果唔係就好似我咁無知比人任人開價。坦白講,我到依家都條氣好唔順,我咁我去後面果間打冷店都以後以後唔再黎呢間好店
2019-01-31 588 浏览
其實響大埔住左咁多年,打冷都係幫襯潮和興,雖然環境比較舊,但味道確實唔錯👌🏼!但對上幾次食,都覺得開始差左,今日再食,我諗應該會轉地方了😔。。我地三個人,叫左滷水鵝片🦢,生腸墨魚🦑,蝦醬炒通菜🌱,豉椒炒蜆,蠔仔粥。鵝片/生腸墨魚🦑: 份量唔多都接受,但兩樣野食落都係無味😔。蝦醬炒通菜: 第一眼見到以為叫左上湯浸通菜,D菜水多到。。但又係無味既🤔。豉椒炒蜆: 有d蜆唔太好食,有豆豉有黃椒青椒同紅椒,但味道有d甜😣。蠔仔粥: 呢個比較正常,但d蠔麻麻地😔。

蠔仔粥: 呢個比較正常,但d蠔麻麻地😔。
2019-01-23
2014-02-07 1067 浏览
每次經過大埔有幾間潮州打冷會吃, 這是其中一間。不太有名,但吃慣了。不過這幾年菜式價格愈調愈高,食物質素已不成正比。而且餸菜愈來愈濃味,甚至過鹹。鹵水鵝腸的肥膏亦未有處理,全都大大舊黏住, 根本吃不下。鹵水墨魚,芽菜反而不錯。韮菜豬紅愈食愈鹹,送粥比較好。炒蜆雖今次好夠味, 但又係愈食愈鹹。不過地道小店, 服務很好,很多街坊生意。
每次經過大埔有幾間潮州打冷會吃, 這是其中一間。

不太有名,但吃慣了。

不過這幾年菜式價格愈調愈高,食物質素已不成正比。

而且餸菜愈來愈濃味,甚至過鹹。

鹵水鵝腸的肥膏亦未有處理,全都大大舊黏住, 根本吃不下。

鹵水墨魚,芽菜反而不錯。

韮菜豬紅愈食愈鹹,送粥比較好。

炒蜆雖今次好夠味, 但又係愈食愈鹹。

不過地道小店, 服務很好,很多街坊生意。

2014-02-05
$125 (宵夜)
2013-02-16 553 浏览
昨晚和幾個朋友到潮和興宵夜,食物質素差了很多.首先食物份量比較以前減少很多.椒鹽鮮魷 $75評價:鮮魷太濕,炸粉同鮮魷係分開的,一放入口就會分開兩份.味道太喊,食一舊就要飲啤酒沖淡d味.加上用千年油炸,成碟野都係黑色.椒鹽雞中翼 $65雞翼size好細,仲細隻過麥記d脆香雞翼.同樣用千年油炸,成碟野黑色的炒豆苗依舊係超喊,同起多油鮮魷炒河多油,鮮魷咬唔到,份量少.其實都係大埔住左咁多年,都去潮和興食左好多年,但質素真係差左好多.價錢加得勁都可以理解,但份量同樣大減.最大問題係味道差得太過份.

椒鹽鮮魷 $75

椒鹽雞中翼 $65

炒豆苗
依舊係超喊,同起多油

鮮魷炒河
多油,鮮魷咬唔到,份量少.

2013-02-15
2012-05-10 376 浏览
某日路過大埔,因時間太晚,錯過了著名的蔡潤記。路過這裡,看到有蝦子撈麵,便進去試試。麵地有驚喜,彈牙爽口。蝦子則無甚特別。湯底最差,平平無奇。路過一試,沒有期望下也不覺得失望。
某日路過大埔,因時間太晚,錯過了著名的蔡潤記。

路過這裡,看到有蝦子撈麵,便進去試試。

麵地有驚喜,彈牙爽口。蝦子則無甚特別。湯底最差,平平無奇。

路過一試,沒有期望下也不覺得失望。
2012-05-05
2010-02-26 281 浏览
深圳工作了一天回來, 老婆又說明唔煮飯. 取道皇崗過關, 跳上了那些出九龍的慢駛紅Van. 發哂吽哣咁坐到黎大埔. 本為橋頭雞而來, 誰知間野寸到要年十三才開門. Target沒有開, 徬徨了一會兒, 去求其找間食又不甘. 突然想到, 路口的潮和興, 雖不是我小時時常光顧的食店, 但始終是老字號. 同埋小時的陳真要食夜粥既時候, 必然會來這裡整碗皮蛋瘦肉粥. 是日來, 也算是開始了回味大埔既Part 2, 大埔的古早味食店.本尺只想叫一個蝦子撈麵算數, 誰知是日蝦子賣哂, 惟有再看看Menu, 及牆上的大字報, 想來想去, 感覺, 來得潮店, 當然要食潮野, 雖然我不是潮人, 但因為為潮人打工, 點樣都對潮倀有點小認識. 所以是晚好潮地, 來了一碗蠔仔肉碎粥同一碟例牌既鹵水鵝件. 一於潮吃一番打個冷.先來的是粥, 粥是另外在門口粥檔仔煮的, 看食評有人說這裡不夠衛生也許是粥檔 Locate 在一間車房既門口. 我坐在鋪入面, 眼不見是為乾淨, 而且幾十年來, 潮和興都係係街邊煮粥, 感覺完全不怪. 端來的蠔仔粥, 肉碎, 乾魚片, 同蠔仔三者都多多, 而且粥是即叫即煲, 完全是滾住上,

先來的是粥, 粥是另外在門口粥檔仔煮的, 看食評有人說這裡不夠衛生也許是粥檔 Locate 在一間車房既門口. 我坐在鋪入面, 眼不見是為乾淨, 而且幾十年來, 潮和興都係係街邊煮粥, 感覺完全不怪. 端來的蠔仔粥, 肉碎, 乾魚片, 同蠔仔三者都多多, 而且粥是即叫即煲, 完全是滾住上, 肚餓想一口氣一大羹放入口.......奉勸大家不要嘗試. 足料蠔仔粥, 味道當然是鮮甜, 蠔仔就是中粒蠔, 咬落有返D肉, 有少少蠔汁. 而且好重要的, 是碗粥夠熱.

說我最喜愛的潮菜, 莫過於鹵水既野食. 始終由細到大都接觸客家菜既濃味. 所以我喜歡的潮味, 當然是濃味的, 而濃的, 就只有鹵味了. 這裡的鹵水汁, 夠哂濃味. 鵝件夠肥, 皮滑肉嫩. 切給我的部份又唔多骨, 一件鵝, 一件豆腐, 一羹粥, 一濃一淡, 味道既配搭非常之明顯, 而說真, 認識了呢間潮物咁多年, 都係第一次品嚐佢既潮味. 果然是比起皮蛋瘦肉粥正好多.

大埔墟潮食好選擇.
(非会员)
2007-11-23 223 浏览
上星期同朋友食完, 以後都一定唔會再去LAW, 坐低成陣臭味, 叫左碟炒HIN... 一埋到黎, 成隻手指公咁大既"曱由"炒埋一齊, 仲要O係面頭個女人都見唔到, 我地嘩完一輪之後, 佢好冷淡咁話, 叫過第二樣啦, 轉個頭將原先O個碟比左第二台食呀, 好嘔!!! 跟住到個蠔仔粥喇, 竟然有賴尿蝦殼O係入面, 我估係佢用裝粥個碗黎裝上手D垃圾LAW, 真係好嘔.. 呢間野一定唔會再去, 後悔冇影低告發佢TIM呀
2007-03-27 131 浏览
係大埔既潮州打冷店遼遼可數,我幫襯左依度都有八、九年喇,同老細、舊伙記都頗熟絡。今晚係附近飲完酒,打算買個宵夜外賣返屋企慢慢嘆,點知:步入舖內睇吓老細係唔係度先,敝,唔見人,想攞折頭無機會,好啋有個話得事既伙記係度。例牌一句有咩好介紹,寒暄一輪後,就決定要隻最大既潮州凍蟹,大隻過我手掌,原價要百廿蚊隻,VIP 價一百搞掂,諗住有著數啦,第一次係度買都咁大隻既凍蟹,重只係一百蚊。師父終於切好喇,個盒都裝唔晒,另外加送個淨湯麵比我,就好開心咁飛的返屋企。返到屋企咩都唔理,即時開餐。黎個蟹蓋先,嘩,勁多膏。食吓食吓,啲味道同口感怪怪地,好濃烈既怪蟹味,心諗可能飲多左酒,唔理咁多繼續食。巨型蟹蚶啖啖肉,正,一邊點浙醋一邊食,話咁快食左半隻。終於發現點解啲肉怪怪地,林劈劈、散筲筲,又係有陣濃烈既怪蟹味。到底係咩味呢,諗到喇,完來係唔新鮮既死蟹味.......我醒覺後,即時掉左剩餘那半隻蟹落廚房垃圾桶,期望聽朝個肚唔好有事。食埋個熱騰騰既淨湯麵,就漱乾淨個口啲溴蟹味上床訓。第朝訓到矇矇矓矓,咩味咁嗅呢,完來啲死蟹味彌漫全屋,即時跳起身,將條屍掉出門口,陣惡嗅仍久久不散。幫襯左咁多年,都未試過有啲咁

幫襯左咁多年,都未試過有啲咁既事發生,實在太大意喇。師父切時又無留意,我又對佢地非常有信心,又無驗貨就走,而導致不幸事件發生。

不過我都會繼續幫襯既,因啲野食真係幾好食,依次都係一時唔小心。下篇再作食物、環境的詳細介紹。
2007-01-23 119 浏览
我是這間鋪的常客,我覺得它算是大埔最好吃的打冷鋪,這裡的蠔仔粥幾好吃,有大小兩個size;大眼雞魚也不錯,但魚肉和魚皮黏得好實,不易分開;白飯每碗五元,蠔仔餅和豬紅不過不失,鵝片質感一般,我還品嚐過羊腩煲,味道不錯,另外,這裡的蒜蓉炒豆苗很好吃,值得推介。至於環境方面,可說有大排檔風味,晚上可坐出鋪外,但店鋪裝修簡陋,職員服務態度一般。