呢排唔知做咩成日都想搵潮州菜食....最後決定食潮州邨! 地方唔太大, 只有幾張枱, 招呼都可以, 係D人豪氣左少少咁啦....唔係好覺有淨鵝肝叫, 所以就叫左個招牌三寶(鵝片, 鵝腸, 鵝肝), 樣樣都好入味, 但有時時咸, 不過可以接受, 始終味道勝過咸味滷水雞蛋, 見幾特別就試一試, 味道唔錯, 不過試過就算, 冇咩特別川椒炒雞球, 非常之惹味既一道菜, 但愈食就愈咸, 咸到食唔到韮菜花炒鵝紅, 超級超級超級超級好味, 第一次食鵝紅, 原來鵝紅好爽口同好香的, 食到停唔到口!!!D韮菜都好入味好正最尾唔夠飽, 叫多左個潮式蠔餅, 粉唔算話好多好厚, D蠔都算大隻, 不過呢道菜係全晚最咸既一道, 食淨1/3已經食唔到了雖然好咸, 但我對佢印象幾好, D野食得出係好味, 只係重手左, 我會俾多次機會再試!
呢排唔知做咩成日都想搵潮州菜食....最後決定食潮州邨!

唔係好覺有淨鵝肝叫, 所以就叫左個
招牌三寶(鵝片, 鵝腸, 鵝肝)
滷水雞蛋
川椒炒雞球
, 非常之惹味既一道菜, 但愈食就愈咸, 咸到食唔到
韮菜花炒鵝紅
最尾唔夠飽, 叫多左個
潮式蠔餅

2015-04-01
招牌三寶(鵝片, 鵝腸, 鵝肝)
韮菜花炒鵝紅
2014-07-05 2044 浏览
今日一行5人聚餐,搵餐廳嘅責任又落在我身上,第一時間去 openrice 搵下有乜好嘢,就搵到呢間傳統潮州菜館。睇食評知道呢間餐廳好難搵位,所以一早就打左電話訂定位,點知去到都仲係要再等十五分鐘,證明呢度嘅生意真係唔憂做。睇到呢度好多種唔同嘅凍魚,聽店員介紹叫咗條烏頭魚$218,聽到個價錢都覺得有d貴,結果仲係麻麻地好食,所以不推介。金牌三寶$138,就係滷水鵝肝、鵝腸同鵝肉,滷水味道非常好,值得推介。潮式蠔仔烙$58,不過不失,如果唔怕食煎炸野都應該叫番份嚟食。糖醋伊麵 $68,非常香脆,師傅功力深厚,不可不試。食完個潮州三寶,因為個滷水太好食,所以叫多份滷水鵝片$98。排骨春菜煲$65,味道普普通通。淮杞螺頭雞腳湯$98,味道一般,價錢合理,可以一試。

烏頭魚
潮式蠔仔烙
糖醋伊麵
糖醋伊麵 $68,非常香脆,師傅功力深厚,不可不試。
滷水鵝片
排骨春菜煲
排骨春菜煲$65,味道普普通通。
淮杞螺頭雞腳湯
淮杞螺頭雞腳湯$98,味道一般,價錢合理,可以一試。
2014-04-27
潮式蠔仔烙
糖醋伊麵
滷水鵝片
2014-04-13 2346 浏览
好耐無食過潮州菜, 今日終於黎呢度嘗試. 炒蠔蛋, 很不錯木薯粉很多, 所以很脆, 而且蠔都算多, 抵食.炒米線, 炒得非常好食, 入味軟硬剛好, 而且咸度也調配得很合適, 細盤了一點但也很不錯.鵝三味, 鵝肝很軟滑味道也香嫩, 沒有騷味. 鵝肉很少, 不過很入味. 鵝腸不會太難咬, 非常好. 豆腐都不錯.服務方面, 只有老闆娘特別有禮貌勤快, 其他員工個個懶洋洋, 叫左一系聽吾到一系好慢回應, 也給了個最差的座位我們.茶壺系漏水的, 茶極淡但也要收費不菲. 不過味道就真系很不錯, 可以再幫親. 希望下次吾續要坐廚房廁所位吧.
蠔煎
炒米線
鵝三味 肝肉腸
2014-04-12
蠔煎
炒米線
鵝三味 肝肉腸
2014-01-11 1759 浏览
夜收工,與友人決定到較銅鑼灣寧靜的天后搵食。小妹是潮州妹又家住天后附近,但一直沒有機會光顧這間小店。今晚決定試一試!雖然只是小店,但餐牌的選擇比我預期多。但由於夜收工及只有2個人,決定輕食。 我們點了蠔仔烙及鮑魚肉碎粥。鮑魚肉碎粥有2-3人份量,頗抵食!蠔仔烙略油,但美味可口!值得推介~ 身份潮州人,試過不少潮州美食,這一家潮州村的水平不過不失,價錢相宜,是街坊之選。
鮑魚肉碎粥
蠔仔烙
2014-01-08
蠔仔烙
2013-12-14 1477 浏览
這天放假又約姑姐午膳,今次想吃潮州菜。來到天后的潮州邨,午市客人不多,得三檯客。午市供應經濟客飯,也有二人餐,四人餐等,問問姑姐意見,她屬意二人餐,包括有鹵水鵝,蒜蓉炒時菜,煎蠔餅,及地魚肉碎粥兩碗。 鹵水鵝碟子堆得滿滿,其實只得數片鵝片放面,墊底的是鹵水豆腐,鵝片也非件件正!三兩片是肉,其餘都是帶很多肥膏,鵝肉鹵得不錯,味道鹹香而有香料味,豆腐也不過鹹。  煎蠔餅是頗大塊的,看棕啡的顏色,炸食物的油應「年紀不輕」及「飽歷滄桑」,幸好入口沒有油「益」味,蠔仔餅的蛋香非常濃郁,質地煙韌,加了些蔥花,蠔仔亦幾新鮮,不腥,每人可分兩件,吃得愜意。蒜蓉炒時菜,炒白菜仔,夠鑊氣,蒜蓉惹味,若再多一碟也能吃掉。潮州人性格節儉,很多時吃碗粥,加些菜甫或半邊鹹蛋便是一餐,地魚肉碎粥是較豐富的一種,用烤過的大地魚煮粥,十分之香,其實粥的狀態較似加了水煮的飯,還加了些肉碎,有些是肥肉,有營養之餘,亦可以增加身體所需油脂,物料簡單但味美。兩位餐收$128 免茶免加一。

鹵水鵝

煎蠔餅
蒜蓉炒白菜仔
地魚肉碎粥
兩位餐收$128 免茶免加一。

煎蠔餅
蒜蓉炒白菜仔
地魚肉碎粥
2013-04-10 1053 浏览
又是同學聚會,但今次只得幾位出席,人少少可以食吓d家常菜,有人提議到潮州邨。此舖只有地庫,面積不大,大概只有十多張檯,環境比較侷促和狹窄。我們是晚七時多到達,隨即點了:潮州拼盤三寶有鵝肝,鵝片和鵝腸 - 滷水汁味濃但不油膩,鵝肝尚算肥美油潤,鵝片一般,鵝腸爽脆。滷水是有水準的,但略嫌份量太少。凍馬友 - 不是很大條,肉質較”削”,不油不肥美,收成二百幾,超唔抵香酥鴨 - 用很薄的鴨肉和芋泥一同炸,外酥內軟,很香口沙嗲肉片炒河 - 好細碟,沙嗲味好淡,d河粉炒到好碎,不是太討好煎蠔餅 - 煎得薄薄的,蠔仔份量不多,食不出蠔的鮮味金銀蛋浸豆苗 - 因這裡的份量較細,這碟份量算正常,味道不過不失啦真不明白這裡何以獲這麼多好評,以這樣的水準和價錢,選擇真是多的是。尤其以這裡的服務,真是無話可說,因為一丁點服務都沒有還有什麼好說呢!

香酥鴨 - 用很薄的鴨肉和芋泥一同炸,外酥內軟,很香口

煎蠔餅 - 煎得薄薄的,蠔仔份量不多,食不出蠔的鮮味

2013-03-27
2012-08-22 875 浏览
一直聽說這家潮州菜食物很好吃, 某晚跑來吃但得出來是滷水很出色很讚, 但其他菜很一般滷水三寶是不能不吃的菜式. 三寶有鵝肝, 鵝腸跟鵝片滷水味道很有深度, 味道很豐富. 鵝肝超嫩的好像吃雪糕一樣, 非常美味鵝腸雖不太夠肥但仍有油香. 鵝片肉質也蠻滑的, 做得很好川椒雞做得也不差, 雞肉不會很霉, 醬汁很惹味我很喜歡吃川椒葉, 薄薄的但很香, 蠻好下飯下酒的蠔餅這裡做得不太好, 煎炸得太老了, 鴨蛋吃起來很粉蠔仔也沒有多, 而且不是太大顆, 不好吃薑汁芥蘭不知道為什麼一點薑汁味也沒有而且菜很老, 帶點苦, 一點都不好吃除了滷水三寶其實其他的都沒有很吸引我, 但真的做得很好不知道可不可以外帶他們的滷水三寶回家, 可以的話我會再來買
一直聽說這家潮州菜食物很好吃, 某晚跑來吃
但得出來是滷水很出色很讚, 但其他菜很一般
滷水三寶是不能不吃的菜式. 三寶有鵝肝, 鵝腸跟鵝片
鵝腸雖不太夠肥但仍有油香. 鵝片肉質也蠻滑的, 做得很好
川椒雞做得也不差, 雞肉不會很霉, 醬汁很惹味
我很喜歡吃川椒葉, 薄薄的但很香, 蠻好下飯下酒的
蠔餅這裡做得不太好, 煎炸得太老了, 鴨蛋吃起來很粉
蠔仔也沒有多, 而且不是太大顆, 不好吃
薑汁芥蘭不知道為什麼一點薑汁味也沒有
而且菜很老, 帶點苦, 一點都不好吃

除了滷水三寶其實其他的都沒有很吸引我, 但真的做得很好
不知道可不可以外帶他們的滷水三寶回家, 可以的話我會再來買
题外话/补充资料: 給劣評的原因是當晚沒有什麼冷氣, 夏天坐在那邊真的很辛苦 問店員冷氣是不是壞了他們也沒有解釋, 所以對這方面不太滿意
  • 滷水三寶
2012-02-28 623 浏览
又坦白講,比較起選擇不多的「打冷」海鮮,同唔再多介紹的人氣滷水系列,其實紅褲子出身的老闆兼大廚主理手功菜更見驚喜,例如宴客「百花」菜式花款多多亦有驚喜,如獨家供應的百花釀魚膘。潮汕人出名要面,宴客時必備一道用鮮蝦打造的百花菜式,Off Menu的百花釀魚肚,不但鮮嫩爽口,砂爆魚肚吸收上湯芡後,風味也不錯。
2011-08-12 497 浏览
多次嘗試WALK IN都失敗,所以預早打去訂枱。結論係從未食過咁難食嘅潮州菜。蝦、蟹棗 - 一D都唔彈牙,同埋竟然用泰式春卷嘅SAUCE沙嗲牛肉炒芥蘭 - 完全無沙嗲味雙面黃 - 估唔到咁簡單嘅菜,出黎嘅效果係面脆但個底係濕嘅!我唔係叫單面黃WOW咸菜豬肚 - 豬肚係臭架,當我地退番俾佢,佢重話師傅食過無事!潮和骨 - 見食評講到咁好,咪叫一個試吓!結果係將肥豬肉同泰式甜酸醬一齊炸潮式蠔仔烙 - 全部都係炸粉潮州白粥 - 都係凍嘅湯面- 無味架川椒雞 - 尚算正常雲腿煮娃娃菜 - 正常香酥鴨 - 全晚最好食嘅一道菜但最過份嘅係有一個中年男WAITER(年過50), 當我地落ORDER時,樣樣野都叫我地叫份半(TOTAL8個人食),又話D野好細碟。結果呢,樣樣野都鬼死咁大碟!結論係:一次過,無下次

蝦、蟹棗 - 一D都唔彈牙,同埋竟然用泰式春卷嘅SAUCE

沙嗲牛肉炒芥蘭 - 完全無沙嗲味

潮式蠔仔烙 - 全部都係炸粉

潮州白粥 - 都係凍嘅

湯面- 無味架

川椒雞 - 尚算正常

雲腿煮娃娃菜 - 正常

香酥鴨 - 全晚最好食嘅一道菜

結論係:一次過,無下次
2011-08-04
2011-08-05 554 浏览
Last minute decision, 10 of us to have a dinner gathering. Didn't book a table and I was the first one there, at around 8:45pm, kind of late dinner, yes, not healthy but once a while should be fine. The waitress said we are very lucky as customers are require to make reservation in advance, it's always fully booked. There were a group of people just left, so we could have a big round tableSmall restaurant, very tidy and pleasant service.For us, first thing to do is always not deciding what to ea

For us, first thing to do is always not deciding what to eat but beers. Anyway, we quickly ordered some popular dishes such as the fish (凍馬友), oyster cake (蠔餅), 鹵水鵝, 鵝肝+tofu, 2 dishes of seafood, clams and another one that I don't relaly know what's it's name (pronounced like "see um"), kind of raw but yummy. Also we had the deep fried shrimp and crab meat balls (bigger than I expected), 猪肚汤. My friends felt surprised that I can eat 猪肚, haha, what so surprised.

Food quality is quite good, especially I like the 鹵水鵝, 蠔餅 and the soup, it's kind of firing with the pepper (although it's hot summer).

I think we had over 10 bottles of beers and total price was surprisingly cheap, seems cheaper than dai pai dong, definitely a good choice to enjoy Chiu Chow food.

What a happy Thu night to welcome weekend!

2011-08-04
2011-07-21 288 浏览
今晚一個人突然好想食鹵水鵝腸, 就黎OPEN RICE 搜尋下我公司附近有無得食,就搵到呢間, 講下我食左咩先:1) 鹵水三味 $128 - 包括鵝片, 鵝腸, 鵝肝 鵝腸好肥味, 一般出面食既鵝腸多數係無晒腸裡面既肥肥, 所以個口感好好 鵝片就一般, 鵝肝質感幾好,但味道麻麻 鹵水汁D味都幾好, 但無果種一食就覺得 "哇...好好味" 喎~ 但個人覺得個鹵水鵝腸真係幾好味, 有種食完都唔係好夠喉~ 呢個鹵水鵝腸我一定會再幫襯,不過可能會外賣。2) 鹵水雞旦 $8 好奇怪, 旦已經硬硬地, 即係應該浸左一段時間, 如果唔係唔會硬硬地.....但好奇怪,竟然無乜鹵水味, 兼且仲好細隻~3) 蠔仔碎肉粥 $30 都OK既, 不防一試4) 罐裝可樂 (無睇價錢)埋單$208 連加一茶介, 要值得讚一讚既係果度有位姨姨 (唔知係舖頭老板娘,收銀定侍應), 佢服務好好, 遞碗粥黎既時候會好細心咁叫我小心D,碗粥好熱, 佢放低食物嚮張枱時, 有會擺放得好好, 比客人感覺好窩心~
今晚一個人突然好想食鹵水鵝腸,
就黎OPEN RICE 搜尋下我公司附近有無得食,
就搵到呢間, 講下我食左咩先:

1) 鹵水三味 $128 - 包括鵝片, 鵝腸, 鵝肝
鵝片就一般, 鵝肝質感幾好,但味道麻麻

2) 鹵水雞旦 $8
兼且仲好細隻~

3) 蠔仔碎肉粥 $30
都OK既, 不防一試

4) 罐裝可樂 (無睇價錢)

當晚既食品
2011-07-21
當晚既食品
  • 肥味鹵水鵝腸
2011-05-30 181 浏览
年頭走了轉潮州,印象最好既係果到既鹵水汁,香濃有層次,到而家都回味。去完未夠半年,是日飯局係潮菜,又試試這間潮州邨既水準。鹵水野,試左鵝片、腎、肝、墨魚片、掌翼,原先想試埋鵝腸,黎錯左,算吧。鹵水,硬要跟潮州濃味的相比係唔太公平,始終我知道的鹵水系也有兩種,不過如果係清淡的滷水系,這裡的也真係未免清淡得滯,如果這裡的係濃味派系,我真係無言了。其實淡身也可以入味,不過幾款只有掌翼較為入味,鵝片就真係唔多入味。鵝片未算軟腍不過唔嚡口,算不錯了;肝溶溶地,食落甘香,係好食既一款;掌翼肥美,夠腍,都幾好;其他果d就大路穩陣,腎夠爽墨魚片彈牙。墊底的豆腐幾多,不過都係唔多入味。香酥鴨,簡單一句可以形容係外脆內軟。這裡的色澤夠金黃,好多地方都係食落成口芋茸餡,呢到幾balance,有芋香同鴨香味,係做得幾好的一款。石榴雞,一包包,人手整,係功夫野,亦係是夜云云菜色,最為清淡的一款,清淡,顯得更突出,皮薄薄,包著既餡料食落爽脆。椒鹽白飯魚,白飯魚夠大條,炸漿薄薄,有點蛋香,白飯魚唔會腍哂,係炸野既功夫,面頭灑了少少七味粉,夠惹味,送酒的一款。凍馬友,凍魚唔會太凍,太凍就硬,這裡的剛好,魚味夠鮮美,魚

鵝片、腎、干
鵝片、墨魚片、掌翼
香酥鴨
石榴雞
椒鹽白飯魚
凍馬友,凍魚唔會太凍,太凍就硬,這裡的剛好,魚味夠鮮美,魚味比烏頭更濃,食落魚肉夠結實,係好食既凍馬友。豆醬就稍為偏咸了點,不過淨食魚唔要醬已經好好味。
反沙芋
方魚炒芥蘭,炒得嫩身,食落爽口,已經收貨。
方魚炒芥蘭
蠔餅,有幾香鴨蛋味,有幾多蠔,蠔食落算係唔錯。不過邊位唔多脆,同埋食落都幾油,啖啖油既感覺,印象中以前既德記既蠔餅係幾唔錯,不過而家水準都麻麻地。
蠔烙餅
反沙芋,芋頭夠粉腍,很有芋香,薄薄既砂糖,個人覺得可以再甜一點既反沙芋。
凍馬友
整體黎講,食物係覺得鹵水野未夠入味,入味d會更好,其他菜色既水準也不錯。店子小小,小菜館隔局,不過都唔係迫迫窄窄,也沒投訴既地方。是日叫得太多,好飽。
自備紅
2K
2011-05-12 81 浏览
銅鑼灣廣場年代已想試, 是日終於來了.鹵水鵝三併: 鵝肝 > 鵝腸 > 鵝片, 三樣都好入味.蠔仔肉碎粥: 好肥的蠔仔!川椒雞: 普通一點, 不過都好食.*更多相片及分享 @ http://locusttunghok.blogspot.com/2011/05/blog-post_14.html
銅鑼灣廣場年代已想試, 是日終於來了.

鹵水鵝三併: 鵝肝 > 鵝腸 > 鵝片, 三樣都好入味.

蠔仔肉碎粥: 好肥的蠔仔!

川椒雞: 普通一點, 不過都好食.

2011-03-26
  • 鹵水鵝肝
  • 鹵水鵝腸
  • 蠔仔肉碎粥
從某雜誌得知此鋪不賴, 所以特登去食下。預咗咁出名都係要等位, 點知咁幸運唔駛等(但係遲一分鐘就有排等囉!), 睇咗好耐MENU, 問埋侍應竟然無荷葉包鱔, 咁就唯有叫個二人餐食下啦, 因為有我想食嘅鵝、鵝肝同涷烏頭食, 而且仲有粥、蠔餅同個菜,話晒未食過呢間嘢, 唔知係唔係真係咁好食, 所有就咁決定。一下子上齊晒所有嘢, 張枱都唔夠位放。鵝一般,咸咗啲, 況且係餐, 所以唔係鵝片(都預咗會比散叫差啲!), 而啲鵝肝就真係滑身,不過我就覺得唔夠肝味;蠔餅幾好, 足料而且有蔥嘅話就食起無咁漏, 菜就無話咩特別好定唔好, 而個粥就夠晒味, 可惜,因為個餐嘅份量真係多, 所以只係食咗兩啖(罪過罪過!)就放棄, 而條烏頭就幾滑身同鮮味!!!!總括嚟講, 啲嘢食都可以, 我會再食多一次散叫嘅嘢先再作好唔好食嘅決定, 以免令自己同其他朋友損失咗一個食好嘢嘅機會, 但係, 至少今次食一個300蚊唔駛嘅餐都無話將價就貨, 呢點值得一讚!!!而且, 以呢個價錢食呢個餐, 我覺得真係抵食!!!而味道就可以!至於服務就尚可,因為呢間食肆真係旺, 喺我入座後至離開時, 啲人都無停過喺咁嚟(我食完時差唔多215
至於服務就尚可,因為呢間食肆真係旺, 喺我入座後至離開時, 啲人都無停過喺咁嚟(我食完時差唔多2150時)!所以我更覺得今次嚟而唔需要等位真係可遇不可求!但係因為人手唔太夠, 只得三個侍應, 所以要等一陣先會有人得閒招呼你;而且因為店舖係喺地庫入邊、又無窗,所以啲人聲就困晒喺入邊,所以怕嘈嘅人就要考慮下嚟唔嚟食, 尤其喺繁忙時間。
涷烏頭, 夠鮮味!
鹵水鵝拼鵝肝, 鵝就咸咗啲, 啲肝就夠滑但係就唔夠肝味。
碗粥幾入味, 不過呢個二人餐嘅份量實在夠, 我只係食咗兩啖就放棄, 罪過罪過!!!
蠔餅, 幾好味, 因為落咗蔥,所以無咁漏同幾香, 而且好多蠔仔呀!!!!
菜, 通菜, 無話好唔好食或好味, 如果連咁普通嘅菜都唔好食就弊啦!
300蚊唔駛嘅二人餐, 有咁多嘢食而又無將價就貨, 真係幾抵食!
2011-05-05
涷烏頭, 夠鮮味!
  • 涷烏頭
2011-03-18 26 浏览
feb 17, 11, 8人嚟dinner,叫咗 : 1) 特式凍馬友飯 (hk$198)-有大約3款魚-第1次食到馬友魚飯,伙計都推介呢個...........呢個喺3款魚中最貴的-魚肉不算好厚身,軟滑,不乾,重點是要蘸上濃烈鹹鮮嘅豆醬汁同食,真喺別有1番味道,比起淨食差很遠 2) 滷水鵝肝 (hk$88)-算是很幼滑,不過肝味不重3) 滷水鵝腸 (hk$78)-都有脂肪,因唔算多,但如果1d都無,就會無咗種甘香味-滷水汁喺鵝腸味道的來源4) 滷水豬耳 (hk$48)-sorry張相有點out focus-有咬口,但也不硬的5) 滷水鵝片 (例半hk$120)-鵝片異常的嫩滑,真喺暫時食過嘅鵝片嚟講,最嫩滑的-滷水汁都有香料味,但入味度就輕微欠些少-友人覺得阿x小食嘅鵝片好味d,但我因為呢度嘅肉質嫩滑d,所以鍾意呢度6) 方魚炒芥蘭 (例半hk$97.5)-菜青綠脆口,也好夠味7) 潮式蠔仔烙 (例半hk$87)-詢眾要求下,叫了個蠔仔烙-又是熱辣辣的,又外脆,蠔仔也有點鮮味-合格有餘的8) 潮州炒魚麵 (hk$68)-出奇的彈同有咬口,完全唔似魚麵,難怪友人都要問我呢個喺咩嚟-所以
feb 17, 11, 8人嚟dinner,叫咗 :

1) 特式凍馬友飯 (hk$198)
-有大約3款魚

2) 滷水鵝肝 (hk$88)
-算是很幼滑,不過肝味不重
3) 滷水鵝腸 (hk$78)
-都有脂肪,因唔算多,但如果1d都無,就會無咗種甘香味
-滷水汁喺鵝腸味道的來源
4) 滷水豬耳 (hk$48)
-sorry張相有點out focus
-有咬口,但也不硬的
5) 滷水鵝片 (例半hk$120)
-鵝片異常的嫩滑,真喺暫時食過嘅鵝片嚟講,最嫩滑的
-滷水汁都有香料味,但入味度就輕微欠些少
6) 方魚炒芥蘭 (例半hk$97.5)
-菜青綠脆口,也好夠味
7) 潮式蠔仔烙 (例半hk$87)
-詢眾要求下,叫了個蠔仔烙
-又是熱辣辣的,又外脆,蠔仔也有點鮮味
-合格有餘的
8) 潮州炒魚麵 (hk$68)
-所以質感上可以軟番些少就好好多了
-因有唐芹的關係,所以充滿芹香
9) 潮和骨 (例半hk$102)
-個掛醬味道有點泰式feel,因酸酸甜甜咁
-是開胃餸同掃白飯之選
10) 百花蒸釀魚鰾 (例半hk$207)
-略嫌蝦膠部份彈口咗,質感上覺得有點欠自然
11) 反沙芋條 (例半hk$68)
-聞說這裡的反沙芋做得比龍x廚坊好,所以要慕名1試
-初時伙計話未必做到比我,估計喺多客嘅原因
-幸好去到尾升時再問多次,好彩客量已從容好多了
-它的芋頭質素的確好,因好粉腍,但外砂糖層唔算厚
* 幾天後,我又去咗食潮州嘢,相比下,原來呢度整體味道同價$$$$都好
2011-02-17