招聘中
$18,000-$22,000
月薪 (面议)
餐厅: 潮庭 (星光行)
资讯:

餐厅: 潮庭 (星光行)
资讯:

2015-07-27 6425 浏览
甜宝宝每個星期五也打給我,因為他愛上了潮庭點心,我們都很遷就他,因為他從小到大也很乖,很有禮貌,祇是比較嗜吃点心和甜品,他也很聰明,因為是混血宝宝的關係,他還懂三種語言,法文,英文和廣東話!這星期天御用的潮庭‏,我們点了瑤柱蛋白炒飯,每次爸爸的必選,因為瑤柱真的入味,蛋白和炒飯很鮮甜,宝宝也很喜歡,甜宝宝的致愛是蛋撻,他可以一口氣把2個吃完,然後他會跑到窗口看風景,潮庭最好的地方,待應很殷勤招呼我們,窗外的風景也是伴菜,望着漂亮的風景吃點心,真是一大嘗心的樂事另外不得不提蝦餃,潮州粉果和鳳爪,這是必吃三宝,蝦餃蝦多,新鮮爽脆,口感一流,潮州粉果做得很漂亮,味道不俗,最濃的鳳爪新鮮,味濃而醃得很入味!潮庭己經成為我們的午後食堂和甜宝宝吃蛋撻的好地方!
潮庭己經成為我們的午後食堂和甜宝宝吃蛋撻的好地方!
2015-07-26
  • 瑤柱蛋白炒飯
  • 蛋撻
2015-05-06 5153 浏览
是日週末晚, 有一段時間沒來這店了同太座到上址進晚餐,店內應該是肩裝修過一下, 櫈換了新的一套, 當晚客人有7成滿,食物如下:鹵水豬腳凍 $68 豬腳剛剛好夠身, 咬落有咬口, 最初的一/ 兩舊會以為鹵水味淡但當吃多了便會漸漸感到味濃,杏汁燉豬肺湯 $158/盅 這湯似乎是中式高湯比例上高了些, 所以是一個白色高湯, 豬肺比例也不少, 只是例牌份量也可以倒出5-6碗, 交足功課了鹵水雙拼 $178 鵝件拼豬大腸, 鵝件大部份是上裝肉, 這鹵水鵝色水較深但非太咸, 豬大腸也是最中間厚腸壁那部份, 有趙口夠濃味!鹽燒小黃魚(兩條起) $40/條 這兩條黃魚size絕不小,魚肉夠滑亦有魚鮮味(以細魚計) 一人食一條份量剛剛好, 當然可能有人會覺得一條都唔夠喉要食多一條都唔定?潮洲家鄉煎蠔烙$118 蠔比較多, 木薯粉蛋漿相對地少, 而這裡用”煎”非”炸”所以體積不會是厚身嗰隻, 味道較為原味沒有太浮誇嘅味道,椰汁百合荳爽 $26 相當好味, 少甜有椰香及百合的香氣, 配上有咬口嘅綠荳,只是價格較為進取吧!茶位 $17 當日叫咗壽味, 但那壽味有陣怪味入口唔似飲緊壽味囉!下次來可能叫"觀音"吧
是日週末晚, 有一段時間沒來這店了同太座到上址進晚餐,
食物如下:
鹵水豬腳凍
杏汁燉豬肺湯
鹵水雙拼
鹽燒小黃魚(兩條起)
潮洲家鄉煎蠔烙
椰汁百合荳爽
下次來可能叫"觀音"吧!
2015-04-18
鹵水豬腳凍
鹽燒小黃魚(兩條起)
2015-03-23 5127 浏览
美心中菜廳中,潮庭算是比較有特色的一間,雖然我還是弄不清潮庭跟潮江春有甚麼樣的分別,大抵潮庭比軟高檔一點吧。常日晚上來到,食店大概只有一半的入座率。一坐下來侍應生便先送來功夫茶。功夫茶味厚重而濃,白天幹了大半天苦差,仮面三號喝下功夫茶後精神立時為之一振,疲勞盡消。除了功夫茶,晚餐當然還可以享用其他中國茶。 茶位要每位$16,給了茶錢便真的要好好享受一下。食店的餐具也是專為潮庭訂製,印有CG(Chiuchow Garden)的標誌。食店主理潮州菜。餐牌上有很多特色的潮州菜色,但也不乏大路的中菜。種類也了少,客人可按自己喜好選擇合心水的食物。有的食物賣相相當吸晴,今晚就㸃來一試,比較看看跟原圖有多大的分別 。總共㸃了三道小菜,這道應算是最有潮式風味的了。小菜上桌時煙霧瀰漫,新鮮即炒上桌。菜心炒後保持嫩綠,加入大量肉碎及梅菜,梅菜令小菜伴上陣陣鹹香,加上溫熱十足,簡單而惹味的家常菜。餐牌的鴿肉菜色擺盤精緻,實物會是甚麼樣子呢?哈哈,賣相有少許偏差,但也不賴,只是雲腿鳳翼天翔的樣子變成神龍擺尾吧!雲腿本身已帶鹹鮮,厨師在腿肉上沾上一層蜜糖,另雲腿肉同時帶鹹且甜,味道更富層次,很是美味。至於鴿
砂鍋梅菜炒菜心
總共㸃了三道小菜,這道應算是最有潮式風味的了。

小菜上桌時煙霧瀰漫,新鮮即炒上桌。
餐牌的鴿肉菜色擺盤精緻,實物會是甚麼樣子呢?
燒雲腿炒鴿片
至於鴿肉本身,就略嫌茨汁過豐,鴿肉亦切得太過細件,小小的鴿肉沾上濃稠的茨汁把鴿味蓋過。

兩隻鴿翼雖然瘦削但沒有沾上茨汁反而吃得更覺滋味。
菠蘿醬燒蝦球
醬燒蝦球上桌時,竟然真的繡上那蝦兒的圖案,跟原圖同出一轍,真是始料不及。不過碟上只有五只蝦,跟原圖相比便相去甚遠。不過採用蝦隻的大小會符最後上桌蝦的件數有所影响,所以很難作實質的比較。
蝦件雖然不是甚麼新鮮貨色,不過蝦就真的很夠大隻,可以吃到啖啖肉的滋味。至於採用的醬燒汁,帶著少許辣勁,令蝦肉更為惹味。不過差不多要四十元一只蝦,性價比真的不算很高(幸好今夜可以使用AE白金信用卡的優惠)。
結賬時侍應生再次送來功夫茶, 好頭好尾。
每次到潮庭晚膳,結賬時總會送來$50元coupon一張,可惜coupon只有兩星期期限,亦只能於午膳時候消費滿$300才可以用。得物無所用。

三月十九日新聞報道,美心集團旗下一間餐廳出售的麵包被發現藏有膠手套,被判罰款。控方並指,美心已有一百四十一次同類的定罪紀錄,推斷公司管理層很有問題云云……下删數百字………

平心而論,不得不替美心說句公道話。

經營了差不多將近六十年,美心已成為全港最大的飲食集團。上至高級西餐Lawry's 、Cafe Landmark、星級食府翠玉軒,中檔次路線有千両、Simplylife 、八月X,平民路線美心MX、香港地,甚至美心西餅及咖啡店Starbuck, 涉獵範圍由中至西日泰,快餐至 fine dining。擁有如斯多的食店,招聘有過萬的員工,要做到餐飲服務過程中全無過失,基本上是全無可能。一年有五六單事故,廿年下來便可積聚一百單投訴了。

龍頭企業最易被人拿出來垢病。你看獅子銀行最近被八國聯軍公審就知道,能力愈大,責任愈大。稍一行差踏錯,便注定要下十八層地獄,萬劫不復!!!

2015-03-19
砂鍋梅菜炒菜心
2015-03-01 5593 浏览
今年羊年,媽咪那邊的楊家飯,由姨姨選址位於尖沙咀星光行東翼 2 樓的潮州菜酒樓 <潮庭>! 姨姨提早訂了一張十人桌子,我們被安排到一張面向文化中心的桌子,景觀不錯! 由於楊家是潮州人,潮州菜絕對適合大家胃口!  而今次,細表弟亦帶同女朋友出席,她即將成為這個楊家的新成員,真是可喜可賀! 而桌上則備有餐巾,餐具也整潔!衛生方面總算滿意! <潮庭> 轄屬美心集團,團隊受過培訓,侍應們服務態度良好,卻是協調方面一片混亂!  有兩次把鄰桌的食物送到我們這桌;大表弟點了一碗白飯,遲遲都未到,追了一次單又一次單,共追了三次單,結果,送完一碗又一碗!由於,炸蝦球只得五件,卻不夠十人分,點多一碟,追單一次又一次,查單才發現只落得一碟,補單後,最終甜品後才送上! 當晚由細表弟發辦點什麼潮式美食!  餐牌圖文並茂,多不勝數的選擇令人眼花撩亂!  連我也影了一部份餐牌,也無耐性再影下去!因此,部份食物未能列明價錢給大家參考,真抱歉!  依上桌次序:小黃瓜海蜇頭 $68富有嚼勁的海蜇頭,淋上香辣的醬汁,很是惹味;而清爽的黃瓜則酸香醒胃! 鹵水雙併 $
由於楊家是潮州人,潮州菜絕對適合大家胃口!

而桌上則備有餐巾,餐具也整潔!衛生方面總算滿意!

當晚由細表弟發辦點什麼潮式美食!
 餐牌圖文並茂,多不勝數的選擇令人眼花撩亂!
 依上桌次序:

小黃瓜海蜇頭 $68

小黃瓜海蜇頭
鹵水雙併 $178
鹵水鵝片軟腍易入口,鵝皮脂肪豐腴甘香,令人無法抗拒!
 鹵水墨魚片厚切帶爽而暖身,墊底還有豆腐,整體配搭不裕!
鹵水雙併
蝦蟹棗
我嚐了蝦棗,蝦棗有如一粒乒乓球的大小,爽口彈牙!
 混合清爽的蓮藕粒之類,啖啖鮮美在口中,卻不失口感!
 並非預期的平平無奇!
普寧鹽水炸豆腐 $65
一客十件,每人一件份量剛好!

表面金黃色的外層,入口微脆略帶鹹味,豆腐軟滑富水份,外脆內軟雙重口感!

沙茶牛肉芥蘭
眾多款潮式美食之中,這道小菜是最普通!

比例上,芥蘭比牛肉少!
 牛肉有鮮味,略嫌切得有點厚身!
 牛肉吸收沙茶醬精華,入味軟腍,卻恐怕用了鬆肉粉!
沙茶牛肉芥蘭
青芥末蝦球 x 2
一客五件,蝦球巨型份量十足!
 炸漿外層金黃香脆,用上急凍蝦,蝦身彈牙,卻欠缺鮮味!
 全靠芥末醬汁提味,可是未能入味!
青芥末蝦球
青芥末蝦球
潮州家鄉煎蠔烙 $118
媽咪覺得夠正宗潮式風味,
 蛋香滿載,蠔仔份量足料,而且味道鮮美又夠大隻!
蠔餅質感軟糯微黏,蘸上魚露,充滿潮式風味!
 果然是一分錢,一分貨!
脆皮鹽焗雞 (半隻) $168
雞皮炸至金黃香脆!肉質嫩滑!
 大表弟至愛!
 留半碟給他!
脆皮鹽焗雞 (半隻)
潮式方魚粥
足料的肉碎混合左口魚,鮮美惹味!
 潮式粥的飯粒,與坊間的粥與別不同!
 似是帶點硬身的飯粒,富有質感!同時,吸收大地魚湯鮮美,食得滋味無窮!
潮式方魚粥
以潮式甜品作結!
反沙芋條 (例) $68
表面有一層砂糖,薄而硬脆!反沙芋條溫熱香口!卻不太夠熱,恐怕炸好放涼了!
 令媽咪他們有點失望,嚐不出潮式的味道!
反沙芋條 (例)
水晶鴛鴦包
一客四個,兩個紫薯口味及兩個蓮蓉口味!我嚐試紫薯味,皮薄餡豐!
外皮晶瑩剔透,口感煙韌;紫薯微甜軟滑,甜而不膩!令人一試愛上!

水晶鴛鴦包
整體食物水準參差,略嫌袖珍,
 勝在上菜速度快,卻是一片混亂!
加上只有八成客!如果全場爆滿,真是不堪設想!
 以某信用卡付款有 75 折優惠,平均每人大約 $150,價錢比預期合理!
2015-02-26
小黃瓜海蜇頭
鹵水雙併
潮州家鄉煎蠔烙
脆皮鹽焗雞 (半隻)
2014-09-01 6543 浏览
由於是星期六晚上,因為不想排隊所以預先訂位,現場亦未見人龍。餐單內的飽參翅肚都是貴價食物,我們全部沒有點 我們點了滷水拼盤,木桶酒糟骨,糖醋麵,等等,大部分也不錯~ 本來點了一個桂魚炒飯(底部是煎炸了的桂魚,上面盛著炒飯),餐牌上的照片很吸引,可惜侍應說賣光了,失落。是次最欣賞的是這個糖醋麵,煎的金黃香脆但不會太乾太硬

餐單內的飽參翅肚都是貴價食物,我們全部沒有點

是次最欣賞的是這個糖醋麵,煎的金黃香脆但不會太乾太硬
2014-08-23
只係兩個月冇幫親, 水準跌到連一般嘅茶餐廳都好過佢食物水準下跌前菜, 同開張時比較, 間直係天淵之別, 冇味之餘仲要鹹菜有唔少沙叫咗個涼瓜胡椒豬肚, 冇胡椒味不特只, 連啲豬肚都有濃烈嘅臊味淨芥蘭有苦味. 蝦餃, 燒賣, 只係一般超級市場買到叮叮嘅味道.其它啲只係普通, 毫無好味可言以前都會叫紅棗糕做甜品 (之前都幾好味),不過今次冇晒心機去食服務態度比一般茶餐廳仲要差, 帶完位, 坐低咗, 啲人唔知去左邊, 就算應咗你, 轉頭又走咗唔知去邊, 唔返嚟叫咗三次開茶之後, 終於有另外一人問開咩茶, 跟住之前個位開左三次茶都未開到嘅女士,攞啲筷子碗嚟, 就咁就揼係枱面, 係真係揼, 唔係放, 跟住又係唔知走左去邊 (唔只我一枱, 格離枱都係咁)杯碗啲污漬, 好似未洗過咁, (如圖上方). 我見佢換個陣時都攞咗三隻先攞過, 其它啲放返落去大盆, 收返要再洗過攞杯碗黎過陣時, 隻杯放係個碗入面, 就咁放係枱就算送餸嚟個陣時, 將啲餸放係最近佢嘅枱邊,即刻掉轉頭走左過一陣, 另外一個送兩籠蒸點過嚟, 兩籠就咁疊起佢, 又放係枱邊, 又第一時間走開唉........真係估唔到呢間食市, 三年左右就
只係兩個月冇幫親, 水準跌到連一般嘅茶餐廳都好過佢

食物水準下跌
淨芥蘭有苦味
. 蝦餃, 燒賣, 只係一般超級市場買到叮叮嘅味道.
其它啲只係普通, 毫無好味可言

服務態度
攞啲筷子碗嚟, 就咁就係枱面, 係真係

其它啲放返落去大盆, 收返要再洗過
攞杯碗黎過陣時, 隻杯放係個碗入面, 就咁放係枱就算

送餸嚟個陣時, 將啲餸放係最近佢嘅枱邊,即刻掉轉頭走左

唉........真係估唔到呢間食市, 三年左右就保持唔到, 仲要差成咁
题外话/补充资料: 每次都會見到同一件事發生,就係經理叫人做野, 經理一行開,個服務員, 就會大聲咁講粗口. 我唔介意加價去保持水準, 而唔係保住價錢, 而去降低水準
2014-08-23
2014-07-20 6342 浏览
朋友由美國回來,說很懷念香港的潮州菜,原本有人推介藍田的一間潮州菜館,但由於他們今次回港住金鐘,覺得不太方便,後來上綱就找到這家店了。預早訂了位,當天也提早一些去到,所以完全不用等位。去到門口,眼見大集團的裝修都不俗,入到內裏,坐位也算寬敞,我們還被安排坐在窗邊位,可以招呼好友眺望着尖沙咀鐘樓食其日落晚餐,確是事前未有想到的一個意外驚喜。坐下開好茶,店員就送上餐牌和潮式餐前小食,餐牌內容清晰,而這潮式餐前小食中包含有豆干粒、花生、青瓜粒和酸菜,味道清香,花生和青瓜粒都非常爽口,酸菜夠開胃,豆干粒微韌有咬口,難怪朋友的女兒和她的男人都那麼喜愛這餐前小食。普寧鹽水炸豆腐,豆腐外皮炸得夠脆,內裏豆腐還十分嫩滑,入口清淡而香甜,附上普寧豆醬和清蒜鹽水兩個醬汁,可謂各適其式,蘸鹽水食法夠清香,點普寧豆醬味道就來得濃郁。涼伴豬腳凍,入口有幾分像上海菜中餚肉的口感,但啫喱狀的部份就相對多很多,口感更覺軟滑,味道却與外觀不一,外觀色澤頗為深色,令人感覺上是一道頗濃味的食品,但入口就有點點的鹵水咸香味混合豬肉的鮮甜,味道十足而又不過火,濃淡適中。好百年鹵水鵝片,鵝片略帶極少量的皮下肥肉,入口有半點油香,
去到門口,
眼見大集團的裝修都不俗,入到內裏,坐位也算寬敞,
我們還被安排坐在窗邊位,
坐下開好茶,店員就送上餐牌和潮式餐前小食,餐牌內容清晰,
而這潮式餐前小食中包含有豆干粒、花生、青瓜粒和酸菜,
潮式餐前小食
普寧鹽水炸豆腐,
涼伴豬腳凍,
涼伴豬腳凍
好百年鹵水鵝片,
好百年鹵水鵝片
鵝片略帶極少量的皮下肥肉,入口有半點油香,使味道更覺香濃,鵝片鹵得入味之餘,火喉也足,口感軟棉,夠淋而又有噬口,墊底的鹵水豆腐也十分嫩滑和入味。
火功鹹菜胡椒豬肚湯,
火功鹹菜胡椒豬肚湯
火喉十足,胡椒味甚為香濃,入口味道也頗為辛辣,湯渣的鹹菜爽口而味適中,微咸而帶有半點酸非常省胃,另外豬肚也很淋,有咬口之餘又不會太韌,鮮甜而無異味。
翡翠菊花石榴雞,
翡翠菊花石榴雞
很久沒嚐到的正宗潮式手工菜,餡料幼細,味道鮮甜,外皮的蛋白做得非常薄,只可惜體積有點過大,未能嚐到一口盡食的口感。
炸雙棗(蝦棗蟹棗),
炸雙棗(蝦棗蟹棗)
兩者都非常煙韌彈牙,蝦棗外型和行粵式炸蝦丸十分相似,而味道也相近,雖然彈牙,但只是用蝦膠做成,特色不足;反而蟹棗外型較特別,入口彈牙之餘食到有絲絲蟹肉,蟹味甘香。
豆醬窩雞,
豆醬窩雞
清香的普寧豆醬,淋在燒雞上,賣相也相當美觀,全隻雞都做得十分嫩滑,連雞胸也不過火,絕無老鞋感覺,豆醬味清配搭雞的醃味,恰到好處,清香而鮮甜。
潮州家鄉煎蠔烙,
潮州家鄉煎蠔烙
絕非外間食到一般的炸蠔餅,油淋淋而硬到擦損嘴,這蠔烙入口香脆而不硬,絕沒有過多的一點油,蠔味香濃,粒粒蠔肉在口中可以食到蠔的淋軟口感和其鮮甜蠔香。
香脆地魚炒芥蘭,
香脆地魚炒芥蘭
大地魚份量十足,不像有些店只有一兩片作交差,而且夠乾身之餘又不太硬,脆口兼且香甜,但芥蘭可能不是太合時,盡管店方全部挑選過,其質量都較参差,口感雖爽,但也有點老,菜味夠鮮甜。
味香濃蠔仔粥,
味香濃蠔仔粥
粥的湯底肯定熬弓了不少時間,味道清甜,加上新鮮嫩滑的蠔仔和冬菇片,更是清甜無比,潮州粥的精髓是,水飯分離的同時,入口米飯又要綿而淋軟,與湯底混為一體又成為粥,這裏絕對做到了這一點。
潮州黃金煎伊麵,
潮州黃金煎伊麵
麵質本身十分彈牙,煎過後入口就更有多變的口感,香脆的面再加上中間未有受火煎過的麵,成為又脆又有彈牙的口感,加糖和醋食,濃淡隨個人喜好而定,確是味道一流。
鴛鴦水晶飽,
鴛鴦水晶飽
作為這頓晚餐的終結,就選擇了這個最終極的甜品,水晶皮做得十分煙韌有咬口,而內裏的豆沙和蓮蓉都十分香滑,兩者都不太甜,相比之下,其蓮蓉的香滑程度更勝過豆沙餡
2014-07-15
涼伴豬腳凍
好百年鹵水鵝片
豆醬窩雞
味香濃蠔仔粥
2014-06-29 6201 浏览
無幾耐之前先食完美心系嘅八月花,不過,嗰次跟教會朋友嘅飯聚,唔喺小弟做搞手。但今次跟舊同事嘅飯局又揀嚟幫襯美心系嘅中菜食府「潮庭」,就喺由小弟提議嘅 ,因為年幾兩年前同老婆嚟食過一次,覺得環境、招呼、食物皆好 。正所謂「朝庭不用餓兵」,舊同事開到聲搵我依個「哎吔」食家(註:先旨聲明,小弟一向唔認為自己喺咩食家,食家即喺飲食專家,我頂多只不過都喺個膳男餸女,為為食食啫),一定搵個地方滿足到佢哋嘅基本需求 。今次被安排坐到餐廳尾最入嘅6人枱,相對少騷擾,實在方便我哋幾個傾偈。雖然枱櫈排得有比較密集,幸好大部份都喺斯文客,唔似一啲街坊酒家咁粗聲粗氣,感覺唔太嘈;而佢啲梳化櫈亦較為小巧,無咁「掗拃」得嚟又坐得挺舒服;而精緻嘅餐具更喺美心中菜食府嘅標記,有湖水藍同棗紅色兩套,配黑白公私筷,讓人感覺多幾分氣派 。一如既往,未起筷先嚟杯功夫茶及泡菜小食(茗茶每位收$15,功夫茶就額外送嘅,而泡菜每碟收$26,我哋6個人收咗兩碟錢。)前者茶色清澈,醇厚甘涼;後者有青瓜、鹹酸菜、花生,集開胃、爽脆之感。功夫茶有健脾開胃、解酒除膩之用,所以潮庭飯前飯後都各自奉上一盤功夫茶,喺一份窩心嘅體貼 。話
,因為年幾兩年前同老婆嚟食過一次,覺得環境、招呼、食物皆好
功夫茶及泡菜小食
話咗同老婆嚟食過,自然有心水菜式推介俾老友,加上上次好有興趣而未有機會試嘅菜式,以及少少風味小食,唔太難就敲定今晚嘅餸菜。
涼拌豬腳凍 $65

跟鎮江肴肉有啲異曲同工,入口冰涼清爽,而豬腳肉好軟腍,湯凍部份軟滑如啫喱,猶如骨膠原入口。
涼拌豬腳凍
胡麻涼拌茄子 $65

用細條嘅茄子,令做出嚟外觀口徑一致,賣相好睇啲。食落微暖,質感綿綿,然則麻醬勁香濃,又有少少微酸。
太極海鮮羹 $138

太極羹有兩款,分別喺:雞蓉太極羹($118)及太極海鮮羹($138),當然唔介意食貴少少要後者啦。咩叫做先聲奪人,一睇個湯羹送上嚟就知嘞,一幅太極陰陽圖,綠色為菠菜蓉,配合含有帶子肉、蝦肉及魚肉嘅海鮮羹,湯羹味道鮮甜綿滑,濃郁嘅菠菜味又別具一格
菠蘿醬燒蝦球 $204

依個喺上次想試嘅菜式,餐牌上標價$168,但無寫幾多粒,不過張相喺4件嚟,再問清楚店員確喺一客4件,所以,問問可唔可以加到6件,原來喺可以,仲只賣$204,即喺+$36多兩隻蝦球,抵喎
!個賣相唔太花巧,但個蝦球絕對好食,蝦球既大粒,又有層薄薄脆漿,蝦肉極為鮮爽彈牙,清甜嘅菠蘿醬又唔會冚過蝦鮮味,值得一試嘅菜式
香芋桃仁鴨方 $95

依個啱啱好一客6件,唔使煩多唔多加嘅問題。燒鴨件配芋蓉,混有花生粒(乜唔喺合桃仁?),喺燒鴨版嘅芋頭角,燒鴨油潤酥香,芋蓉非常粉香幼滑,外皮鬆脆不油,蘸海鮮醬食一流
。而中間伴碟嘅炸紫蘇葉,入口比較油膩
,似乎點綴作用多啲。
翡翠菊花石榴雞 $168

上一次食過感覺太好,所以喺今次「內定」嘅菜式,之前都擔心唔可以人人試到,多口一問,原來又喺可以額外再加,基本嘅份量喺一客4件,賣$108,依家加多兩件,都只不過加到$168。菊花石榴雞個名稱嘅由來,及其做法唔再多講,因為上次嘅食評都有分享。而今次再食,一樣做得精巧,煎蛋白外皮依然薄透有韌性,內餡嘅雞肉粒、蘿白粒、冬菇粒、冬筍粒、唐芹粒同樣刴得幼細無欺場,口感有層次,個玻璃雞湯茨,淡雅清甜,的確好睇好食
沙茶牛肉炒粿條 $98

可能有少少慣性,最尾點都嗌個炒粉飯麵墊墊肚先安心大家食得夠飽。沙茶牛肉炒得既香又惹味,食落好腍滑,而炒粿條(河粉)濕濕淋淋,又軟軟滑滑,當中有蛋花、蔥花,味道唔單一,實在炒得唔錯
沙茶牛肉炒粿條
另外,我哋順道慶祝吓,帶咗個美心蛋糕嚟,因為喺唔收切餅費(同喺美心集團嘅東海堂都唔收)。最欣賞喺唔收切餅費之外,仲好好招呼,換上新碟,又幫我哋分好6件,兼且切得夠平均
美心蛋糕
我哋訂咗7:00pm枱,又無時限,一直傾到10:00pm先散,夠晒盡慶。連埋茶介、泡菜小食、加一,每人都喺$180左右,認真抵食
沙茶牛肉炒粿條
同太座/ 朋友來飲茶試過幾次, 今次來試晚飯, 約友人K共三人勉強可以夠人数試中菜, 雖則友人K話又開始要這晚試了:鹵水鵝件 – 有骨落地那種, 始終覺得有骨連住的肉比起咗骨嘅胸肉多很多味道而且有粗纖維之餘亦有幼滑的短纖維, 比長纖維的胸肉複雜得多,又平易少少!豬腳凍 – 這個菜在過類館子吃基本上失敗機會很少, 果真十分標準, 啫喱同肉的比例是肉7:啫喱3, 不錯的咬口效果, 啫喱的調味亦很協調沒太重鹵水汁的味道,另一冷盤是青瓜海哲頭 – 整個菜味道平衡得恰度好處, 不辣亦沒過份的”甜”咸味只是微微的令海哲有一點味但又似未夠咸那份隱約的調味, 不過這個菜稍嫌青瓜點解咁少?? 一條青瓜的份量, 唔知師傅係顧及菜的外觀定係控制成本, 数晒得八舊青瓜!? 使唔使咁節約呀!潮庭豬肚雞煲 $168(例) – 拿出來似是一個”啫啫雞煲”出晒煙咁攞過來, 豬肚同雞碎上加埋些唐芹的香氣陣陣飄來, 雞肉是已經起了骨所以啖啖肉無骨落地,同喺內地那些餐館出的只有骨沒啥肉的雞碎比真的是”天與地”,做香港人真幸褔! 但講真現在在內地吃東西也平易不過香港多少, 而材料則差天共地, 之所以他們來到香港, 吃不下也亂
鹵水鵝件
豬腳凍
青瓜海哲頭
潮庭豬肚雞煲
潮庭豬肚雞煲 $168(例) – 拿出來似是一個”啫啫雞煲”出晒煙咁攞過來, 豬肚同雞碎上加埋些唐芹的香氣陣陣飄來, 雞肉是已經起了骨所以啖啖肉無骨落地,同喺內地那些餐館出的只有骨沒啥肉的雞碎比真的是”天與地”,做香港人真幸褔! 但講真現在在內地吃東西也平易不過香港多少, 而材料則差天共地, 之所以他們來到香港, 吃不下也亂叫一通, 當然這也是他們的壞習慣,
玖瑰盧魚柳
玖瑰盧魚柳 $55/件, 意念/外觀上應該是想令客人想起”一隻漁舟”那杏色嘅船架其實也是可以吃的食材 –應該是炸過的麵粉條之類的東西,惜已過氣不能吃只能當做裝飾, 而置中嘅魚柳, 做得相當之滑而且魚肉還有些咬口嘅肉質感, 魚柳還有點鮮味同外邊採上的醬汁一同烤, 配合得宜有一點咸甜味但又可沾上一點Mayo增加食味, 雖只用上Mayo是稍為簡單了一點, 因為如果是西菜這醬汁起碼都可能是”千島汁”但這裏則欣賞師傅處理魚柳的手法,
潮式炒麵線
潮式炒麵線 – 麵線炒得沒有太油, 料頭有蔥青/ 芽菜/ 咸肉絲,材料簡單,每樣都是在啱嘅時間落鑊所以顏色keep得到應有嘅顏色, 咸肉絲沒太咸, 同時炒麵線時落鹽不多,由咸肉絲帶出鮮味來,
反而, 在我們坐下來後,杯碟被太座發現污漬要換過新的杯碟, 在這店首次, 看似十分乾淨嘅廳面原來杯碟暗藏污漬, 同時, 一坐落即上的功夫茶唔知點解不夠熱,大概只有65-70度, 暖嘅功夫茶好難飲喎!沒有甘只有苦!WHY?
服務: OK嘅,
2014-03-10
鹵水鵝件
豬腳凍
青瓜海哲頭
玖瑰盧魚柳
潮式炒麵線
2013-12-02 5052 浏览
住在澳門嘅朋友生日,特別揀左間離碼頭不遠嘅酒樓同佢慶祝牛一。估唔到6:30pm去到,間酒樓已經坐滿人,好彩有訂位。前菜係1小杯花生撈青瓜,酸菜同豆干,可能我肚餓,覺得佢好好食。因為係全女班,點嘅菜唔算多。小黃瓜海蜇頭—油左D,海蜇頭爽口。栗子雞煲—爆左嘅蒜頭真係惹味,雞肉少過骨,我鍾意栗子,好彩有栗子,仲係好鬆化嗰隻。潮州煎伊麵—脆口。涼拌豬腳凍—好似啫喱,一想到有好多骨膠原,我就夾完一片又一片。奶湯鮮枝竹浸菜疏—口感普通,但食完D肥膩嘢,當然要食番D清淡嘅菜。壽包—乾左D,個餡都可以。上菜算快,交通方便,唔太花巧,適合普通食飯。
估唔到6:30pm去到,間酒樓已經坐滿人,好彩有訂位。
因為係全女班,點嘅菜唔算多。
小黃瓜海蜇頭—油左D,海蜇頭爽口。
潮州煎伊麵—脆口。
壽包—乾左D,個餡都可以。
上菜算快,交通方便,唔太花巧,適合普通食飯。
2013-11-17
2013-11-27 4419 浏览
對於潮州菜 ,在本人狹窄的認知範圍內只有打冷及一眾鹵水之物。今晚在美心旗下的潮庭食晚飯 ,給我一個很特別的體驗,原來潮菜是可以如此多樣化的哦。因為肚子餓得很,所以我提議提早到酒樓,安然入座後才知道我們避得及一場豪雨,萬呼好彩﹗美麗的門面給我知道這裡的裝修都不會差得去那兒,當然,美心集團有不少酒樓的裝潢方面都是好得體的,但缺點多數都是枱與枱之間沒有太多空間。不過最可惜都是今天有海景的位置全被包起作婚宴之用,相信對住維港吃飯,感覺會更妙。本先被安排坐走火門口前面的枱子,不過未坐下已聞到周邊都是煙草的味道,十分難受,幾位服務員也嗅到,也變意安排我們坐廁所附近那一帶位置,幸好廁所在好入好入的通道裡,沒有任何廁所味傳出來。隨即奉上免費的功夫茶,每枱都有一套六杯,茶色淡啡,但估不到味道勁濃郁之外更帶苦,小喝了一杯後已經飲不下去了。有大量海鮮菜式﹑豬牛菜式等等的選擇,吸引至極,是只因自己皮膚有問題所以點都要忍忍忍忍。放棄最愛的海哲,轉了另一至愛茄子,胡麻涼拌茄子(原價:$65半價:$32.5)原來是熱食的,第一次接觸熱食的芝麻醬,感覺好特別...香濃的芝麻醬混入微鹹的豉油,估不到效果是如此討好,茄子

有大量海鮮菜式﹑豬牛菜式等等的選擇,吸引至極,是只因自己皮膚有問題所以點都要忍忍忍忍。放棄最愛的海哲,轉了另一至愛茄子,胡麻涼拌茄子(原價:$65半價:$32.5)原來是熱食的,第一次接觸熱食的芝麻醬,感覺好特別...香濃的芝麻醬混入微鹹的豉油,估不到效果是如此討好,茄子只是炸了外層令它帶點脆,中間部份仍是水份多多,質感軟綿綿的。
胡麻涼拌茄子
另一小食就是我很喜歡,每次見到有都要食的鹽燒小黃魚(兩條起,原價:$72半價:$36),魚皮炸得剛好,脆脆地又不會是乾淨淨,魚皮帶點鹹香,而魚肉很鮮甜,肉質十分嫩滑,不用沾任何調味料都可以令我食得津津有味,除了主骨咬不爛之外,其他的位置可以輕易地KO﹗
鹽燒小黃魚
菜類款式有好多都想試,這個白靈菇扒翡翠(原價:$98半價:$49)內的翡翠原來是我日常都有食開的翡翠苗來的呢,但我只懂白灼,而酒樓就用蠔油汁煮過,令翡翠苗加入了少許鹹味外,連草青味也去掉,實在是好吃﹗至於面頭的大大片又大大件的白靈菇的質感相當細滑,好似食豆腐,入口陣陣菌香,我都好鐘意它。
白靈菇扒翡翠
見到菊花石榴雞(原價:$108半價:$54)真是要多影幾張相,因為賣相一流:四個白色小荷包的模樣,以白蘿蔔墊底,放在透明獻汁上有如在湖中飄浮著。以蛋白來製作成蛋皮,很有韌度,才可以將餡料包得如此扎實﹗內餡有雞粒﹑荀粒﹑菇粒﹑西芹粒等等,清甜可人,以雞湯獻汁煮一煮,加添鮮味。不要錯過墊底的白蘿蔔,清甜到不能相信,好味好味。
菊花石榴雞
試未食過魚麵,所以我對家鄉炒魚麵(原價:$138半價:$68)是十分感興趣,份量不算多,如果以原價食就實在太貴了,半價後就欣然接受。魚麵長短及粗幼都不一,有可能是自家製作呢,麵條以油油泡過,令麵條質感不會太過鬆散,更帶點咬口,吃不出任何魚味,因為麵條本身的味道都是偏淡。配料有西芹絲﹑韭黃﹑紅蘿蔔絲﹑冬菇絲及紅椒絲,全部用快炒所以保留著蔬菜本身的味道以及爽脆感,其實整碟麵的味道主要是靠食蔬菜時帶出來。
家鄉炒魚麵
基本上今餐點的菜式都是多菜少肉,最濃味就是最後才上枱的家鄉釀豆腐煲(原價:$88半價:$44),明明餐牌相片顯示只有六小件的模樣,但實際的份量多到可以四人用...厚切的豆腐上釀了一片豬肉,豬肉的醃肉味道很重,所以連同豆腐進食時便會覺得剛好。豆腐下墊有半煲量的白蘿蔔絲﹑大量黃豆及少量白合,全都都煲到好淋,用上的胡椒湯相當嗆喉,味道怪怪的,加上個人不太習慣飲這類湯水,飲一碗就夠了。
吃到飽飽的都有吃到甜品哦,因為我勁鐘意食中式糖水,這裡的潮式糖水選擇都有不少,其實好想試芋泥但飽到已經吃不下澱粉質了。

今次點的馬蹄片豆爽(原價:$28半價:$14)真的好耐無吃過,因為好少食肆有做這些(除非去舊式糖水鋪度食)。清爽的馬蹄片配軟淋的去皮綠豆,加上微甜的糖水,實在是小食多滋味。
友人選擇的鴛鴦紫米露(原價:$28半價:$14),我發現有好大粒的西米(?),事後在網上查證到原來那些是清心丸。XD 糖水甜度一樣是好輕微,帶著少少的椰汁香,紫米有滿滿的大半碗,相當抵食。
香港食肆的通病:場地大但服務員永遠只得幾個,所以今餐的服務方面都有不少甩漏,但他們的態度總算有禮。

今餐所點選的食物味道都偏好吃,但這裡的消費認真不平呀,小菜至少都要七八十元,海鮮更加要過佰幾,比起同集團的其他酒樓來得更進取。有理由相信是分店少之外,地理問題都是重點之一啦,所以如果沒有信用卡的半價優惠,真的好難吸引到我來了...(窮~~)

2013-11-24
家鄉炒魚麵
白靈菇扒翡翠
菊花石榴雞
鹽燒小黃魚
2013-10-16 3431 浏览
今日適逢放假,全家一於出尖沙咀飲茶,大家已一年未到過潮庭飲茶,而佢嘅水準是能保持穩定的食店之一,今早一於電話预早訂位,以免一家大細齊齊呆等。 一坐下,有一碟潮洲前菜,內有炸花生、豆腐乾、菜脯及青瓜,味道唔錯,有濃香的麻油味,都幾好味!跟住一家大細高高興興地揀點心,有大家基本選擇如油菜、古法千層糕、蝦餃、燒賣、潮洲粉果、鮮蝦菜苗餃、生竹牛肉、原籠馬拉糕。款款點心都好有水準,我哋全家都好快消滅哂! 尤其係燒賣,食得出係用人手刀硺,豬肉粒比較瘦而有咬口,但肉質又好幼滑,我平時唔太喜歡食燒賣都覺得好好味。古法千層糕食落唔太甜兼好鬆軟,但內裏食落都有實質感,唔會食到輕飄飄咁,媽咪非常喜愛。一口咬下蝦餃,內裏充滿多隻鮮甜的蝦肉,湯汁爆出,有很高的水準,熱食時蝦餃皮有湮靱的感覺;唯獨放涼後,蝦餃皮會比較厚及硬,所以蝦餃一定要趁熱食。另有特別的點心如生煎欖菜肉碎麭,係生煎麭的另一類創新食法,都幾特別,不過欖菜味唔夠出,應該放多些會好食啲。蘿蔔春菜魚蛋小食, 係一個改良的潮洲小食,雪白的魚蛋係酒樓自家製,食落軟滑及有魚味,配上香菜的香味及鮮甜無渣的蘿蔔,是我其中欣賞的一道小食。蒜片牛仔粒是我侄仔所喜歡,
前菜
蘿蔔春菜魚蛋小食
蒜片牛仔粒
蒜片牛仔粒是我侄仔所喜歡,是一道肉質非常鬆軟的頭盤小食,我侄仔可以差不多全碟消減哂。
潮洲煎伊麵
最後還有令人飽肚的蠔仔粥及潮洲煎伊麵。不過今次的潮洲煎伊麵有點失了水準,麵底雖有葱油味但比較油了點及煎得唔夠香脆,不過當放下鎮江醋及沙糖後,依然覺得好好食。

2013-10-06
蘿蔔春菜魚蛋小食
蒜片牛仔粒
這已經是第二次來飲茶, 印象是依然的好, 當天即使是叫了特價點心但依然沒有偷工減料, 值得一讚, 當天品嘗如下:蛋撻(特) – 三個, 酥皮夠層次, 中心的蛋漿餡沒過甜,炸云吞(特) – 三隻, 新鮮炸出來, 炸色平均剛剛好, 餡料豐富,豉汁蒸鳳爪 – 豉汁沒過多亦沒有太多油, 鳳爪質地還保留咬口煎九菜粿 – 外皮乾身沒太油膩, 九菜餡的九菜夠多且香,牛肉腸 – 皮滑且簿品質高, 牛肉餡較一般馬拉糕 – 黃糖味濃, 質地亦OK咸水角 – 非常之新鮮炸出來
蛋撻(特) – 三個, 酥皮夠層次, 中心的蛋漿餡沒過甜,
煎九菜粿 – 外皮乾身沒太油膩, 九菜餡的九菜夠多且香,
牛肉腸 – 皮滑且簿品質高, 牛肉餡較一般
馬拉糕 – 黃糖味濃, 質地亦OK
咸水角 – 非常之新鮮炸出來
2013-06-01
2013-07-30 2190 浏览
第1次黎.鵝片...... 味道幾好, 但感覺呢度食比打冷檔衛生好多...睇圖見到好得意, 又未見過, 就叫黎睇下..個Waiter 話呢個係出名野黎, 話一定要食!實物就係咁,  同行所有人一致認同勁好食!!!必會再食.  不過會食到好飽.... 酒香豬肋骨, 又係勁好味, 好入味.. 又係必會再食!.餐廳場景幾新幾靚, 唔會好迫.
第1次黎.

鵝片
睇圖見到好得意, 又未見過, 就叫黎睇下..
Waiter 話呢個係出名野黎, 話一定要食!
實物就係咁,  同行所有人一致認同勁好食!!!

必會再食.
不過會食到好飽....
黃金伊麵
酒香豬肋骨, 又係勁好味, 好入味..

又係必會再食!
酒香豬肋骨
餐廳場景幾新幾靚, 唔會好迫.
2013-07-28
鵝片
黃金伊麵
酒香豬肋骨
回顧06年的秋天那次見工, 在星光行的一個狹小的寫字樓見成了一份工, 在星光行上班差不多兩年, 公司後來搬了去長沙灣, 真是好景不常, 最近發現星光行再開多了一間美心旗下的潮州菜館好評如潮, 就襯星期日下午出尖咀行街到碼頭去八一下, 這酒樓位處二樓, 由電腦商場可以行過去, 整個場以新模式的西方簡約枱櫈裝飾, 櫈的款式分為3款去區分出不同區域, 待應服飾則以不同顏色徵章去區分男/女, 男生當然是藍色啦, 女生的則是粉紅色的, 這裡連茶杯上的絲印徵章也是分藍/ 粉紅兩個色, 銀叻色餐匙的花紋也同平時的不一樣了, 匙柄有通花而且質地沉實, 只是經過時間洗禮表面為添了一點花痕, 茶壺同水壺則是跟大會堂美心皇宮的同一款式, 物料是一種合金能長時間保存溫度, 同一般茶樓用的瓷器茶壺唔同, 好多時瓷器茶壺咀因為有缺口導致一邊斟茶一邊漏茶都幾狼狽下, 這裡的茶錢每位$15, 開胃小食是一個企身杯裝住花生, 咸菜排列得幾靚仔下的, 盛惠$26 所以我們禮貌地拒絕了, 因為一定吃不完的, 但大部份顧客會在不留神的情況下被放下, 而且不自覺地伸手去攞, 當然真的是有顧客喜歡食這些小食的, 雖然這店以潮州菜作招徠但茶市點心並沒有太多潮州特色點心, 大部份都只是粵式點心, 當天試了點心如下:-
蝦餃 – 心想又是蝦餃, 昨天吃過了水準以下的蝦餃, 這裡是特點$36四粒, 即是$9/粒, 完全唔算貴, 因為好多點心專門店賣$18/兩粒, 只是数字遊戲而已, 這裡的蝦餃是合乎水準的呢, 尺碼剛好,
义燒飽 – 三個一籠, 餡的义燒是一小片一小片的標準size, 獻汁味道適中,
牛肉腸粉 – 同昨天吃到的是”天與地”但明知比較是不應該的, 因為背後的故事相差太遠了, 這裡的腸粉皮簿而半透明即使幾層重疊口感也不會感覺到粉皮的存在, 相反牛肉餡(主角) 相對地突出了它的存在, 這才是有餡腸粉應該有的口感,日積月累功力的成果, 平日吃時似乎是理所當然但其實不然, 可以是相差十万八千里的結果!
牛肉球 – 呢個係特價點心內選的, 其實特價點心並不多, 但這裡的牛肉球係絕對沒有欺場, 首先一望就感覺到她不是白晒晒那個豬肉色, 是帶點赤色的顏色, 味道亦是少有的牛燥味, 尺碼雖然沒有特別的大但也有三粒算是收貨了, 同一般酒樓的牛肉球比較這裡的值得推介
, 只是如果有人戒牛的話就不要叫這點心了,
黑松露素餃 – 這是一個好典型的透明餃皮的蒸素餃, 黑松露醬只是放在面頭那一點點, 但其實這一點點黑松露吃下去只是淡淡的幽香說不上有多特別, 反而餡料的菇粒則味道/咬口皆有,

题外话/补充资料: p.s.這裡是嚴守三點半結帳, 所以不能太遲到來進餐啊
2013-05-19