事隔已久同朋友一聚👭 最後黎左潮牛腩✌️ 太耐無食牛腩麵了😋 BTW自己最近特別鍾意食車仔麵 所以對牛腩麵、車仔麵呢類型既食物無法抗拒😳✌️ 呢間見到好多明星都有過黎食😏·🌟清湯牛腩河粉 熬足十八小時既牛骨清湯配上新鮮牛腩果然就係唔一樣🐮,個蘿蔔無渣,煮得好入味,清甜爽口,朋友都大讚👍 牛腩口感正常,無咩特別,不過勝在份量夠多😍·🌟牛三寶河粉(牛腩、牛筋、牛俐)加左$5轉伊麵底😋 牛腩、牛筋、牛俐份量好足,燉煮得好軟嫩!牛腩濃湯好鮮!想食多種部位既朋友們,可以揀呢款~·🌟番茄薯仔排骨飯沒有什麼特別,就是番茄薯仔排骨飯~🍅 食落唔鹹,排骨份量都算多!·人均:$80+·評分🪄 (滿分5🍑)味道:🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑🍑

🌟清湯牛腩河粉

🌟牛三寶河粉(牛腩、牛筋、牛俐)

🌟番茄薯仔排骨飯

人均:$80+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑🍑
2024-10-02 115 浏览
之前喺灣仔學混音,個地方有少少偏遠,附近有一間麵檔專食牛,試咗個牛三寶河粉(牛腩、牛筋、牛脷)同清湯牛腩拼脆骨牛喉河粉,牛腩同牛筋味道唔錯,揀牛揀得幾好,第一次食牛喉就唔係好食得慣🫣 口感有少少似雞軟骨,可能會以形補形掛。小食咖喱貢丸有驚喜,質量好高,懷疑係自己手打出嚟嘅,我估咖喱飯系列會幾好食… 下次可以嚟試一試,仲有紅豆冰、冬瓜茶揀,都幾得意,以港式麵檔嚟講,都算有啲新嘢,如果唔係嚟呢頭上堂,都唔會食到呢間店。

2024-09-16
  • 咖哩貢丸
  • 牛三寶河粉
2024-10-02 90 浏览
作為一個香港人,應該會間唔中想食下牛腩粉麵呢啲香港美食,而👦🏻當然唔例外,要瓹窿瓹罅搵更加好食嘅餐廳俾大家叫左牛三寶河、崩沙腩河、香辣脆脆雞翼牛三寶河有牛筋、牛腩、牛脷,特別鐘意食佢嘅牛脷,勁厚肉又嫩滑,牛筋同牛腩都一樣好食崩沙腩河係驚喜嘅,崩沙腩嘅牛肉香氣比牛腩更濃更軟腍,湯底都好好飲🙈最後鐘意食香口野嘅朋友仔一定要嗌香辣脆脆雞翼,剪左一半嘅雞翼炸到脆卜卜再加上少少辣粉,好好食🤤評分:8 / 10

叫左牛三寶河、崩沙腩河、香辣脆脆雞翼

評分:8 / 10
2024-09-30 69 浏览
出開灣仔晏就近近地賣埋個肚先歸家,食碗粉既飽肚又經濟實惠牛坑腩河粉$88坑腩可見明顯的坑紋,肉質彈牙牛味濃湯底清甜無太多調味,清清地健康點手工鮮蝦雲吞河$48雲吞有五顆唔算好大粒,用上鮮蝦和半肥瘦豬肉河粉偏滑身同幼身,如果可以粗身少少就無得彈咖喱魚蛋$42另外叫多左個小食港式的咖喱魚蛋用上白魚蛋更彈牙,咖喱有少少花生碎,幾香紅豆冰$12 & 冬瓜茶$10紅豆幾甜幾腍,略嫌冰塊多左點冬瓜茶幾清甜,夏天必飲
出開灣仔晏就近近地賣埋個肚先歸家,食碗粉既飽肚又經濟實惠

牛坑腩河粉$88
坑腩可見明顯的坑紋,肉質彈牙牛味濃
湯底清甜無太多調味,清清地健康點
手工鮮蝦雲吞河$48
雲吞有五顆唔算好大粒,用上鮮蝦和半肥瘦豬肉
河粉偏滑身同幼身,如果可以粗身少少就無得彈

咖喱魚蛋$42
另外叫多左個小食
港式的咖喱魚蛋用上白魚蛋更彈牙,咖喱有少少花生碎,幾香

紅豆冰$12 & 冬瓜茶$10
紅豆幾甜幾腍,略嫌冰塊多左點
冬瓜茶幾清甜,夏天必飲

2024-09-27 114 浏览
香港各區都有唔少牛肉粉麵選擇,而且價位亦有唔同水平,今次二訪呢間牛腩麵,價錢未必係最平,但質素的確係唔錯,用上騸牯牛肉,更有牛味,而且肉質更加細嫩,食材用料出色,值得一試!------------------------------🐂◖清湯牛腩配脆骨牛喉粗麵◗ $78佢嘅清湯牛腩一啲都唔hea,全部都係半筋半腩,清湯牛腩黐住成層筋膜,有返一定厚度,入口黏口軟腍,仲要平常比較少見嘅脆骨牛喉,口感爽脆超正!麵底轉咗做粗麵,撈埋湯汁,都幾好食🍜◖牛坑腩撈幼◗ $92呢度轉撈麵底,麵底嘅份量double咗,都只係+$4,幾抵!撈麵加入牛腩汁,肉味濃郁,幼麵麵質爽滑,鹼水味道啱啱好,牛腩嘅份量都唔少,值得一試!🥬◖芥蘭(大)◗ $28食碗麵梗係要配返條菜,佢嘅油菜有埋湯撳住,唔會覺得油🥤◖Zero◗ +$8🥤◖鹹檸七◗ +$12🌟Encore指數:8.8/10
🐂◖清湯牛腩配脆骨牛喉粗麵◗ $78

🍜◖牛坑腩撈幼◗ $92

🥬◖芥蘭(大)◗ $28
食碗麵梗係要配返條菜,佢嘅油菜有埋湯撳住,唔會覺得油

🥤◖Zero◗ +$8
🥤◖鹹檸七◗ +$12

🌟Encore指數:8.8/10
2024-09-24 75 浏览
牛魔王必來今次來打卡灣仔呢間牛腩專門店,我地嗌左咖喱牛腩撈粗同清湯牛坑腩飯兩條友share食,咖喱牛腩同撈粗分開上,咖喱香辣但又唔會過辣,咖哩入面既薯仔煮到融晒,食落口好過癮,配搭口感彈滑既粗麵,好惹味。清湯牛坑腩飯同樣高質,食得出牛油既香,湯夠清,蘿蔔也非常甜,配搭一碗飯岩岩好。野飲我地叫左一杯咸檸7同一杯凍奶茶,搭配清湯腩好正!另外店裏有賣限量騸牯牛,老闆話全香港都好少,鍾意食牛既朋友就不要錯過啦!
牛魔王必來

2024-09-13 122 浏览
今晚同老友去咗灣仔食牛腩,見到餐廳環境光猛濶落,乾淨企理,不是一般粉麵店的狹窄!咖哩牛腩撈粗麵 ($70)咖喱味好香濃,牛腩夠腍入味,正在奇怪為什麼麵變咗紅色!🧐🧐店員好細心解釋因為咖喱汁同鹼水混埋一齊,就會起化學作用,變成紅色,估唔到食麵也會長知識!😁😁蘿蔔炆牛腩飯 ($72)炆牛腩又有另一番風味,湯底係清甜,當然牛腩依然好夠腍,白蘿蔔又係入晒味!餐飲 - 台式冬瓜茶 ($10/杯)鐘意佢不是太甜,也好適合化解咖喱的辣味。豉油皇雞翼尖 ($18)鷄翼尖入晒味,價錢又唔貴,小食必選!整體性價比高,唔怪之得連外國人也幫襯,唯一缺點是同地鐵站有點距離!
咖哩牛腩撈粗麵 ($70)
蘿蔔炆牛腩飯 ($72)
餐飲 - 台式冬瓜茶 ($10/杯)
鐘意佢不是太甜,也好適合化解咖喱的辣味。
豉油皇雞翼尖 ($18)
鷄翼尖入晒味,價錢又唔貴,小食必選!

2024-09-11
2024-09-11 132 浏览
上星期同小朋友去完會展睇展覽之後 就係附近搵嘢食 見到有間牛腩專門店⭐️潮牛腩⭐️ 入面嘅麵食啱哂我地呀牛坑腩河粉 $88肉質炆得好腍 清湯牛腩配上餐廳每日熬足18小時嘅牛骨湯!清甜味美 一碗清湯牛坑腩湯河 坑腩肥瘦恰到好處 牛味濃之餘加上爽滑河粉 真係好正👍🏻蘿蔔炆牛腩撈粗 $78牛腩肉質軟身 蘿蔔清甜入味而且冇渣 再加上粗麵同一碗湯 粗麵煮得岩岩好唔會韌 牛腩肉汁味道濃郁 撈埋一齊食非常夾豉油皇雞翼尖 $18雞翼尖炆得好入味 而且足足有12隻咁多 真係好抵食👍🏻紅豆冰 加$12熱咖啡 加$5餐廳除咗牛腩 仲有蒸飯食架!啱晒唔食牛嘅同行朋友

牛坑腩河粉 $88

蘿蔔炆牛腩撈粗 $78

豉油皇雞翼尖 $18
雞翼尖炆得好入味 而且足足有12隻咁多 真係好抵食👍🏻

紅豆冰 加$12

熱咖啡 加$5

餐廳除咗牛腩 仲有蒸飯食架!啱晒唔食牛嘅同行朋友
喺灣仔番工,放工肚餓想喺附近食完飯先番屋企。約左朋友一齊食,朋友話想去一間叫「潮牛腩」食牛腩就一於去試下啦!我地嗌野一齊share食~❤️蘿蔔炆牛腩飯轉撈麵麵揀左粗麵蘿蔔好甜冇渣👍🏻。牛腩炆得夠稔又入味😋。粗麵爽口彈牙份量足。原來呢度唔止得牛食,重有排骨。嗌左個❤️鼓汁蒸排骨飯($58)試。個人推薦呢個飯,又平又好食👍🏻。排骨啱啱蒸起,夠晒熱!👏🏻要讚佢d排骨份量多,蒸到全部熟晒唔會紅,食得放心👍🏻。加左少少辣椒有少少辣,開胃又惹味~😋嗌左小食:❤️咖哩魚蛋用上白魚蛋,十分彈牙。朋友話食到兒時的味道。咖喱唔會太辣,辣度剛好易入口。入面重有薯仔🥔,薯仔夠粉👍🏻。❤️餐飲加$5一杯熱檸檬茶。同朋友一人嗌左一杯。

我地嗌野一齊share食~

❤️蘿蔔炆牛腩飯
轉撈麵
麵揀左粗麵
蘿蔔好甜冇渣👍🏻。牛腩炆得夠稔又入味😋。
粗麵爽口彈牙份量足。

個人推薦呢個飯,又平又好食👍🏻。
排骨啱啱蒸起,夠晒熱!👏🏻

嗌左小食:❤️咖哩魚蛋

❤️餐飲加$5一杯熱檸檬茶。同朋友一人嗌左一杯。
2024-09-07 87 浏览
店內都係一般粉麵舖頭,地方唔係太大,但就乾淨企理,而且見到佢壁報板上好多相片,都係同食客影黎留念。牛筋腩河粉、豬碲筋河粉湯底唔會太多油,都係清甜,牛筋腩炆得夠腍,牛筋煙韌彈牙,豬碲筋口感爽有咬口,冇牛筋咁腍。而且佢係配白蘿蔔,蘿蔔清甜唔老。油菜揀菜心菜心細細條夠嫩冇渣,清清地冇落蠔油。咖哩魚旦咖哩辣味適中,魚旦彈牙,佢有埋咖哩薯仔,d咖哩汁都好多,兩樣野都入味。發現原來佢哋有蒸飯同老火湯,咁下次先食。

牛筋腩河粉、豬碲筋河粉
而且佢係配白蘿蔔,蘿蔔清甜唔老。

油菜揀菜心
菜心細細條夠嫩冇渣,清清地冇落蠔油。

咖哩魚旦

發現原來佢哋有蒸飯同老火湯,咁下次先食。
2024-09-05 85 浏览
最近同朋友去咗灣仔食充滿港式風味嘅牛腩麵🐮🥩~咖喱牛腩撈粗麵 ($70)🍛🥩🍜見到餐牌有「必試」嘅logo,一於試吓先😋~咖喱醬惹味香濃得嚟有少少辣🌶️,牛腩肉質軟嫩入口即化,同彈牙有韌勁嘅粗麵撈埋一齊食,相當有層次~🌟當咖喱牛腩掂到粗麵,撈麵就會變成粉紅色🤣,係正常現象!清湯牛筋米粉 ($58)🐮🍜牛筋煮得相當入味,口感軟滑,完全無牛腥味,湯底清淡得嚟有鮮味,麵底揀咗米粉,每條米粉都吸收晒清湯牛筋湯汁嘅精華🤤豉油王雞翼尖($18)🐣沾滿甜豉油嘅雞翼尖好惹味,忍唔住一隻接一隻咁食🐣檸檬茶 (+$8)🍋檸檬茶夠檸檬味,甜度適中,清新解膩,食熱野必飲~凍奶茶 (+$8)🧋凍奶茶係港式奶茶嘅味道,茶底夠濃而且夠奶味,甜度適中~
最近同朋友去咗灣仔食充滿港式風味嘅牛腩麵🐮🥩~

咖喱牛腩撈粗麵 ($70)🍛🥩🍜
咖哩牛腩撈粗麵

🌟當咖喱牛腩掂到粗麵,撈麵就會變成粉紅色🤣,係正常現象!

清湯牛筋米粉 ($58)🐮🍜
清湯牛筋米粉

豉油王雞翼尖($18)🐣
豉油王雞翼尖

沾滿甜豉油嘅雞翼尖好惹味,忍唔住一隻接一隻咁食🐣

檸檬茶 (+$8)🍋
檸檬茶夠檸檬味,甜度適中,清新解膩,食熱野必飲~

凍奶茶 (+$8)🧋
凍奶茶係港式奶茶嘅味道,茶底夠濃而且夠奶味,甜度適中~

咖哩牛腩撈粗麵
清湯牛筋米粉
豉油王雞翼尖
2024-09-04 79 浏览
收工同公司同事想搵個地方食飯,網上見到呢間潮牛腩,有好多明星打卡順路就去試下牛三寶河$72有牛筋、牛腩、牛脷,真係比較少見到牛三寶會有牛脷而且牛脷好厚切, 非常有驚喜,呢個牛脷係好食到我一定要再返去食。 咖哩牛坑腩飯$98咖哩一上枱已經好香牛腩炆到好入味夠哂淋, 朋友比較鍾意食香口嘢佢就話呢個更好食, 我望咗餐牌原來有咖哩牛脷飯下次一定要食咖哩牛脷。炸魚皮$28估唔到28蚊有咁多份量,魚皮好鬆脆,夠鹹香配埋個清湯食更好食香辣脆脆雞翼$28全部雞翼都係單骨食起來非常方便, 加埋孜然粉同辣椒粉好夾
牛三寶河$72

咖哩牛坑腩飯$98

炸魚皮$28

香辣脆脆雞翼$28
全部雞翼都係單骨食起來非常方便, 加埋孜然粉同辣椒粉好夾
2024-09-03
2024-08-23 135 浏览
潮牛腩 | 灣仔 騸牯牛清湯腩係近年香港比較熱門 清湯腩既鋪頭都多人排隊呢間潮牛腩係灣仔同銅鑼灣中間 主打騸牯牛 除左騸牯牛仲有一般粉麵店有既野大家都知道騸牯牛係每日限量 新鮮到店 騸牯牛嘅價錢比較高仲有坑腩 崩沙腩可以揀🔶牛坑腩河牛坑腩新鮮 味道重牛味 油脂味道都係比較濃 牛肋骨之間的肉牛筋和腩肉既比例都幾岩我 少少肥 牛味濃湯頭清澈既 牛湯味道係有淡淡牛肉香味食牛腩一定係配埋河粉咖啦牛腩份量都好多舊 抵食🔶咖哩崩沙腩飯濃郁的咖哩醬汁 加埋新鮮既崩沙腩 真係好好送飯崩沙腩就有少少細碎 可能係煮咖哩過程時間比較耐咖哩味道唔會太辣 岩岩好 唔會搶左牛腩既味道薯仔煮得夠曬入味 🔶咖哩牛丸咖哩味濃 牛丸有肉汁 咬落去有肉汁爆出黎配埋咖哩食既幾夾幾特別🔶蘿蔔淨食蘿蔔係勁鮮甜 每舊蘿蔔都係大大舊 有口感又軟個湯底係牛肉湯 蘿蔔甜味加埋清香既牛湯軟綿綿既口感🍴整體評價:香港粉麵店都係我耐唔耐都會去食 牛腩味道簡單純粹灣仔新開呢間主打騸牯牛都可以一試坑腩 崩沙腩 都係比較平價之選簡單食返一碗香港味道既牛腩河 推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️——————————————————————————————📌 灣仔謝斐
潮牛腩 | 灣仔 騸牯牛

推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 灣仔謝斐道307-311號快添大廈地下2號舖
付款方式
AlipayHK 支付寶 現金 八達通
🌟崩沙腩河粉($88)崩沙腩係橫膈膜附近,所以有層少少黏狀,咬落煙煙韌韌嘅口感😆而且肉嘅口感好爽軟,完全唔會黐牙🤗每一片都好大塊,非常推薦🤩想食得重口味少少🤏🏻不妨加埋枱上面嘅辣椒油😌🌟清湯豬碲筋麵($70)豬碲筋係市面上真係好少見🤔見到menu上話必試所以就叫左🤗豬磅筋有牛筋既感覺但無咁jelly既質感,食落會有陣胡椒味! 好驚喜既係清湯入面既蘿蔔好淋身而且非常甜😍🌟咖喱魚蛋($42)見到唔少人有食咖哩飯所以都叫左咖喱魚蛋🤗魚蛋彈牙,港式咖喱味濃但唔會過辣👍🏻🌟香辣脆脆雞翼($28/4隻)單骨雞翼食起上黎好方便😌孜然味極香,勁惹味,會忍唔住一隻接一隻咁食😆
🌟崩沙腩河粉($88)
崩沙腩河粉

🌟清湯豬碲筋麵($70)
清湯豬碲筋麵

🌟咖喱魚蛋($42)
咖喱魚蛋

🌟香辣脆脆雞翼($28/4隻)
香辣脆脆雞翼

清湯豬碲筋麵
咖喱魚蛋
香辣脆脆雞翼
2024-08-20 109 浏览
去完美食展,我哋想輕食吓,突然想食牛腩麵,就嚟到呢間坐低比較舒服牛腩麵食店試吓😋🍽️ 牛坑腩河粉食牛腩麵一係食崩沙腩,一係食牛坑腩河粉,今次我就叫咗個牛腩河粉,清清地牛坑腩又唔會咁韌,可以俾Lisboy都係食吓😋估唔到牛尾十足湯頭夠甜,令個白蘿蔔都甜到入心正呀!見到餐牌仲推出咗騸牯牛腩系列,下次可以試試🤪🍽️ 咖喱牛腩飯Lisba最愛叫咗佢好耐無食嘅咖喱牛腩飯,咖喱味濃,牛腩炆到好入味,而個薯仔都炆到好腍,食落夠晒傳統,好味道😋🍽️ 豉汁雞翼尖平時都鐘意食「英文字母」仔涼粉嘅雞翼尖,今次見到潮牛腩推出咗新嘅豉汁雞翼尖小食即刻order,啲雞翼尖真係入晒未又滑捋捋😍真係必是之選!🍽️ 紅豆冰 & 台式冬瓜茶無論去茶餐廳或去到邊間食店,我都好鍾意試吓佢哋嘅紅豆冰😌睇吓啲紅豆煮得腍唔腍?椰汁香唔香滑?呢度係紅豆冰棉嘅🍹 Lisba就叫做杯台式冬瓜茶,夠晒清甜解渴😋

🍽️ 牛坑腩河粉

🍽️ 咖喱牛腩飯