2017-11-30 331 浏览
今天再次遊走Harbour city正想今天吃個輕午餐看到這家葡菜對著海景 門口簡潔看看餐牌 選擇算多反正人不多就進去了侍應也細心 安排一張看海景的檯也會細問要熱茶還是冰茶呷一口發現是有花香味的果茶甜甜的很滋味沙律buffet大熱才剛到le meredien 吃過心想第一餐要吃飽一點只要沙律buffet的話是$118主菜+前菜+無限添加的house drink一共$128如前菜轉沙律吧的話+$34於是點了烤乳豬 及 馬介休紅豆飯主菜另外點了是日蕃茄湯及一位沙律吧侍應先端上溫暖麵包還有蕃茄湯 保留了蕃茄粒粒酸甜開胃主菜未到 試試沙律吧相片有點矇其實沙律吧也有甜品種類都不錯 有三款芝士三種沙律菜 冷盤凍肉 各類mix好的沙律通粉水果 果仁 及至少4款甜品營養豐富的沙律特別喜歡紅菜頭香橙沙律橙味蓋過了紅菜頭本身怪怪的味道變得容易入口主菜的烤乳豬配香橙片及薯條可選飯或薯菜的豬外皮非常脆 內裡脂肪及肉比例均衡多汁又不會太鹹 反而醬汁可以不沾馬介休蕃茄紅豆飯看上去像湯飯但攪拌好後很像risotto鹹鹹的也不錯侍應會不斷為我們添茶最後再去沙律吧放上甜品覺得下次只點沙律吧已很不錯推薦的舒適度高的餐廳之
今天再次遊走Harbour city

2017-11-28
前菜是日蕃茄湯及暖麵包
沙律及甜點。香蕉蛋糕。朱古力蛋糕。芒果布甸
2017-11-29 224 浏览
聽聞海港城LCX果邊開左間葡國菜,本來以為會好貴,但的確比我想像中便宜。餐廳環境好舒服,staff又nice, 最中意佢個夜景位,大半個維港夜景一覽無遺,夜晚情侶去真係一流!影相都好靚,打卡岩哂!我個人覺得要特別推介一下兩款菜式:好欣賞呢個烤雞好好味,燒得好靚好香,配埋個汁食又有另一種口感。西班牙海鮮燉飯好足料同新鮮,口感同味道都很好,完全唔馬虎!當日屬於平日,人唔太多,靜靜地睇住夜景食飯,都幾寫意

我個人覺得要特別推介一下兩款菜式:

西班牙海鮮燉飯好足料同新鮮,口感同味道都很好,完全唔馬虎!

當日屬於平日,人唔太多,靜靜地睇住夜景食飯,都幾寫意
2017-11-23 240 浏览
香港 肯定是個美食天堂 , 但要找一家 " 像樣 " 的 葡萄牙菜 餐館實在困難 , 真是屈指可數 ..... 像我這樣的土生 葡。中混血兒 , 想食家鄉菜 , 難道真的非要去 澳門 不行 , 或是非要前往 西洋會 不可 ?某日 , 我和太座就到了這家位於 海港城 - 海運大廈 的 Alma Portuguese Grill 澳瑪葡國菜 , 吃了一餐家鄉菜 , 並在此分享一下 ....Menu ~餐包 : 土生葡人稱這個為硬豬包 , 正常來說應該是烘得外脆內軟的 , 但這店的餐包就烘得外皮偏硬了一點 , 不過還可接受的 ~Fried Eggs with Chorizo : 葡萄牙 確實有這一道菜 , 但正常來說蛋一定要脆邊而且一定要流黃 , 這店的蛋煎得過火不能流黃 , 葡國腸只得數粒 , 也欠缺了橄欖粒和蒜片 , 我認為是不合格的 ~Braised Pork Cheek with Mashed Potato : 這道菜是 葡萄牙 的家常菜之一 , 因為豬面肉賣得比較平 , 所以一般家庭主婦都會煮這道菜 ; 這店卻把這道菜煮得不像樣 , 豬面肉炆煮得未夠軟腍已是敗筆 , 就是薯蓉這樣基
Menu ~
Braised Pork Cheek with Mashed Potato : 這道菜是 葡萄牙 的家常菜之一 , 因為豬面肉賣得比較平 , 所以一般家庭主婦都會煮這道菜 ; 這店卻把這道菜煮得不像樣 , 豬面肉炆煮得未夠軟腍已是敗筆 , 就是薯蓉這樣基本的食物也煮得不夠牛油香 , 就是失敗中的失敗 ; 此外廚師是過份把這道菜西化了 ....

雖然 葡萄牙 乃位於 西歐 , 但因地理和歷史關係 , 葡萄牙菜系 有強烈的 阿拉伯、北非、甚至東方 的色彩 ( 看 葡人 多會使用荳蔻和茴香煮菜 , 且愛吃大白烚豬內臟 , 和椰汁咖哩就略知一二 ) , 所以 葡菜 跟一般西菜大有分別 ~
Serradura 木糠布甸 : 所說的木糠並不是真的木屑 , 只是把瑪利餅研磨至粉碎如末 , 再一層木糠一層忌廉的砌起 , 質感食落輕柔 , 溫度恰到好處 , 甜度少 , 吃完也不覺膩 , 入口即溶 , 味道與口感皆不俗 ~

葡仔 知 葡味 ....
這店食物的味道偏向於大路的西菜 , 葡味 是完全走樣 .... 究竟是為了迎合香港人或大部分英語人的大眾口味 , 還是廚師根本未能掌握烹調 葡萄牙菜 的技巧 ~

總括來說 : 未至於中伏 , 只是大失所望 ....

本篇完 ~
2017-11-22 198 浏览
好价钱大众化,有海景,味道仍过得去, value for money, 性价比高。唯批评无论有酒精还是没酒精的水果酒,叫了2 jar ,说实话都不太好喝,但价钱不贵也不投诉了。乳豬出色,招牌肉肠飯好味,但配料嫌少。
2017-11-19 222 浏览
第一次在香港食葡國菜,就選了這間 (香港不是太多專做葡國菜的餐廳,這間評語都ok,就選了這間。) 門口很大,很容易找到。安排了坐在窗口的位置 (可能是一早book了位的關係吧,預先沒有特別要求的),景觀對向碼頭,亦看到對面海,靚景一絶,心情很好!薯蓉菜湯麻麻地,薯蓉太多菜太少,味道怪怪的,與澳門食過的無得比。乳豬不錯,皮脆肉嫩葡式海鮮飯,雖無澳門的好味,但這青囗一絕,連我平時不食青囗的,也覺得這青口不錯; 反而隻蝦大卻太熟還有一樣,雖然用餐環境不錯,但餐廳內的廁所🚽非常之核突,連商場的廁所也比它好十倍,這樣靚景的餐廳,卻有如此的廁所,實在令人難以接受總體來說,景觀一流,乳豬和青口很好味,其他就。。。。。。下次若有機會,我會試下lunch,因為晚餐太貴(只叫了2菜式一碗湯),可一而不可再呀!

薯蓉菜湯麻麻地,薯蓉太多菜太少
,味道怪怪的,與澳門食過的無得比。
乳豬不錯,皮脆肉嫩

葡式海鮮飯,雖無澳門的好味,但這青囗一絕
,連我平時不食青囗的,也覺得這青口不錯; 反而隻蝦大卻太熟

總體來說,景觀一流,乳豬和青口很好味,其他就。。。。。。
葡式燒乳豬
纪念日
葡式燒乳豬
  • 青口
2017-11-11 227 浏览
The food here is bland, tasteless and lacks any craft or passion, or to put it bluntly any cooking skill. The meal started off with a bread roll with prepackaged butter like what you would get in economy class airline meal. We ordered garlic prawns which were prawns in garlic water. There was no garlic flavour and not effort to infuse the garlic into the prawns. We had Piri piri chicken. It didn’t taste like piri piri sauce that I know of, the chicken was bland....kinda worried about getting food poisoning at this stage....it was awful. We had bacalhau cod fish....it was dry. This was a truly awful experience and my worst meal in my ten years in Hong Kong...and prompted me to write my first OpenRice review! The conclusion is DO NOT GO. JUST AWFUL!
2017-11-10
2017-10-18 308 浏览
上星期六同朋友食飯,邊度都咁多人。本來想食cheesecake factory,但八點去到拎飛,佢話十一點先入得座,唯有openrice睇下附近有咩好食。見到呢間好似唔錯,價錢合理,所以二話不說就決定去左。去到坐近窗位,飽覽尖沙咀海景,正!食物方面,份量比較少,叫左個霹靂雞,雖然乾左啲,但佢有個醬可以點。個醬正到大家都搶住點,連第二碟馬介休薯絲都要點個醬!雖然份量少左啲,但有維港景就當打和啦。

雖然份量少左啲,但有維港景就當打和啦。
2017-10-07
  • 炭烤霹靂春雞
2017-10-13 337 浏览
本來想試paper moon,但撞正人家grand opening party,無得食。。。附近餐廳都有長長人龍,但Alma唔駛等就試下兩個人叫了霹靂春雞、葡國海鮮飯、烤豬耳沙律,三樣都係廚師推介,諗住應該冇死,點知少年你太年輕了。。。霹靂春雞其實佢嗰個類似沙嗲醬嘅汁都幾好味,但問題係完全入唔到雞肉入面,雞又冇咩味,百幾蚊食個汁。。。葡國海鮮飯我哋覺得個味好似蕃茄湯飯,淡淡地一啲都唔特別,兩隻蝦入面有一隻仲要係梅梅地嘅烤豬耳沙律個豬耳一啲都唔似烤過,似平時中式嘅酸菜豬耳冷盤,啲菜完全冇沙律汁調味,食到最底依然係乾爭爭咁有啲無奈兩個人埋單400幾,雖然係坐係海景位,唔係貴但覺得唔太值,因為食物真心唔太好食,本身入嚟之前仲想要葡撻同木糠布甸,食完主菜之後都係覺得慳返啲錢好過~

霹靂春雞

烤豬已沙律

2017-10-10
用餐优惠
信用卡優惠
每次去澳門,葡菜是香港人的不二之選。除了澳門的葡菜特別正宗之外,更重要的原因是香港真的沒有好吃的葡菜吧!某夜在海港城閑逛,剛好看到這家餐廳,雖然沒有很餓,但想到很久沒吃過葡國菜,便二話不説進去點餐了。葡式肉腸煎蛋 Fried Eggs with Chorizo葡式肉腸對我來講沒什麽吸引力,但這道菜看起來卻挺吸引的。鷄蛋不是全熟,滑滑的,配上濃味油膩的葡式肉腸,像是一份特別的早餐,不錯。烤豬耳沙律 Grilled Pork Eat Salad 豬耳沙律是我最喜歡喫的葡國菜,卻不是到處都有供應。這裏的豬耳沙律尚算大份,味道也不錯,但是比起在澳門的,質素還是差多了。橄欖蒜片蝦 Gambas ao Alhinho可能因爲我比較喜歡濃味食物的關係,這個感覺有點清淡,平平無奇。葡式木糠布丁 Serradura (Cream Pudding)由於根本不餓的關係,其實真的不需要點甜點。可是木糠布丁癮起,怎麽説也該點上一份。木糠和布丁該有的口感還是有的,但也不是特別好吃,感覺跟外面甜點店的質素沒差多少。葡國菜,在香港真的不多,質素高的,更是少之又少。如果有天真的很想吃葡國菜,我大概會選擇到旁邊的碼頭來個

烤豬耳沙律 Grilled Pork Eat Salad

烤豬耳沙律 Grilled Pork Eat Salad

橄欖蒜片蝦 Gambas ao Alhinho

橄欖蒜片蝦 Gambas ao Alhinho

葡國菜,在香港真的不多,質素高的,更是少之又少。如果有天真的很想吃葡國菜,我大概會選擇到旁邊的碼頭來個澳門即日來回吧!
2017-09-28 231 浏览
Really bad n weird service, waitress took away ur food when u r still eating, all manager/ waiter n waitress r impatient. Food came out really quickly, chicken still had blood ..... def wunt visit again!
2017-09-19 683 浏览
朋友介紹話呢度lunch抵食,於是約埋家人一齊試新野。一入門口,已見個salad & dessert吧,再望望店內環境,都幾闊,幾舒服。 職員仲比左個無敵窗口位比我地,正!Lunch menuLunch menu有9款main course任選,有d要加少少錢。 跟餐已經有湯/前菜/小食。再唔係,可以好似我地咁另外加$34食出面的salad & dessert bar (其實我地食salad bar d 野都已經飽)。我地一行四人就係點左附圖main course,其中嘅烤乳豬,d肉真係嫩到呢,好唔夠喉囉;但係塊皮就唔夠脆。 另外個炭燒肉眼扒都好食,好juicy同好香炭燒肉味。再之後就係個春雞,又係d肉好嫩,果然係春雞。 個煎鱸魚就麻麻地,好乾同埋唔太有香味,但勝在健康d 囉。Salad bar食物種類一般,仲有d 芝士,水果等,加$34有咁多野食,都算抵。

Lunch menu
香煎鱸魚配野菌藜麥糙米飯

招牌炭燒霹靂春雞
炭燒紐西蘭肉眼扒
题外话/补充资料: 如果可以,希望salad bar食物可處理得好d,因為真係開哂對正門口,甜品亦無冰敷住,怕易有細菌。
2017-08-23
招牌炭燒霹靂春雞
炭燒紐西蘭肉眼扒
  • 炭燒紐西蘭肉眼
2017-09-13 640 浏览
小編在千挑萬選之下😤 終於揀到間有海景既餐廳 係望到景但4人以上就冇得坐窗口 要坐其他位 呢點好失望鴨飯好香肉腸味 飯呢每粒都被鴨油滲透囇 但因為咁成個感覺好濟好油 所以建議一班人就最好share(分享d油份麻😂)海鮮焗飯多汁加上西班牙飯易索汁 配上青口,蝦新鮮食材鮮甜度更提升至於馬介休薯球炸得好脆 口感似魚柳 但用馬介休鹹香比魚柳更香口👍葡式烤乳豬薄薄既一層烤到脆卜卜 ,肉質鮮美👅至於招牌菜燒春雞呢 雖然比乳豬遜色些少但隻雞焗都幾香幾嫩加 不過嫌個醬好怪 重腥味😫呢度d服務態度偏差 職員們一副好不屑我地狂影相既樣擺囇出泥 可能唔理解手機食先既文化卦呢點扣曬分

葡式烤乳豬薄薄既一層烤到脆卜卜 ,肉質鮮美👅
葡式肉腸焗鴨飯
生日
炸馬介休薯球
焗海鮮飯
  • 招牌炭燒霹靂春雞
之前食過兩次,都係蜻蜓點水咁試一兩樣嘢,味道、份量都算OK。今次難得同朋友喺呢頭一齊睇完戲,諗住再嚟而且可以食得豐富啲。好可惜,今次嘅經驗令我好失望。我哋八點鐘坐低,唔夠10分鐘已經完成落單,嘩!竟然喺8點15分已經上第一道tapas:煎薯仔奄列(Chorizo Tortilla)。嘩!一睇個樣,我問個侍應:做乜個奄列煎到咁燶呀?佢好似借咗聾耳陳隻耳,當聽唔到即刻走開,我同D朋友再三確認原來真係無錯,心諗,唔通個奄列去完非洲再返嚟?味道?個心情即刻沉一沉啦,食落咪就係煎到過晒火嘅炒蛋囉,唯一嘅好處係香香哋熱辣辣,而裏面嘅薯仔只係白烚,傳統菜式上應該有西班牙腸,但我唔太覺得食到囉,整體上味道毫無特別,甚至可以話偏淡,就好似啲薯仔唔記得落鹽咁樣!!真實版係咁嘅:而餐牌理想版本係咁嘅,白淨靚仔幾多:跟住,係另一道tapas:蕃茄煮薯仔煎蛋(Patatas Bravas)。呢味嘢上枱嘅時候用個鐵pan仔裝住,喂!?唔夠熱嘅?暖暖哋咋喎,佢上菜上得咁快,感覺佢好似喺廚房一早煮定,只係裝落個鐵pan,然後加隻煎蛋就搞掂拎出嚟。味道?用返茄煮過酸酸地嘅薯仔粒,配一隻煎蛋,感覺上唔使咁貴出嚟食,自己屋

而餐牌理想版本係咁嘅,白淨靚仔幾多

跟住,係另一道tapas:蕃茄煮薯仔煎蛋(Patatas Bravas)。呢味嘢上枱嘅時候用個鐵pan仔裝住,喂!?唔夠熱嘅?暖暖哋咋喎,佢上菜上得咁快,感覺佢好似喺廚房一早煮定,只係裝落個鐵pan,然後加隻煎蛋就搞掂拎出嚟。味道?用返茄煮過酸酸地嘅薯仔粒,配一隻煎蛋,感覺上唔使咁貴出嚟食,自己屋企煮都得,味道完全冇驚喜。真實版係咁嘅

而餐牌理想版本係咁嘅
,睇吓真實版啲蕃茄乾一嚿嚿幾醜樣,同理想差太遠了
!!

上次食過紅菜頭沙律(Beetroot Salad)好好味,而且又大碟,所以今次想食過返尋味,點知 ... 點解細碟咗咁多嘅?原本同餐牌份量差不多,今次同餐牌嘅份量就差好多! !慶幸嘅係,味道仍然同上次一樣,保持沙律汁甜甜酸酸嘅調味,有紅菜頭嘅清甜,冇菜彩頭嘅腥味。真實版本係咁嘅

而餐牌理想版本係咁嘅,睇吓份量相差幾多,現實版個沙律碗空洞洞的
好啦好啦,跟住終於到主菜出場,系一個接一個嘅失望
! !首先係燒雞,改咗一個好爆嘅名叫做霹靂燒春雞(Piri Piri Chicken),係之前食過嘅,上次覺得燒得隻雞好嫩滑好多汁,而且個醬汁嘅味道好特別,其實就好似大家去澳門旅行食嘅「非洲雞」。咁今次點呢?冇乜嘢,味道依舊,醬汁依舊,但隻雞啲肉冇上次咁嫩滑,而且,成餐飯都係同一個問題,一隻微暖嘅燒春雞係乜嘢玩法?因為係招牌菜,所以星期日多人幫襯就燒定晒擺喺度??咁大間餐廳,廚房咁缺人手咩?真實版本係咁嘅
今次算係同餐牌上理想版本最接近嘅一道主菜
跟住落嚟,係今次好想食嘅另一道招牌菜:燴海鮮盤(Seafood Cataplana)。唔好講笑,呢個海鮮盤上枱嘅時候,心情跌到落谷底!
嘩!咁混亂嘅?點解混亂成咁嘅?大雜燴嚟架?
你俾返餐牌幅相個樣嘅三份二我都好吖!論味道, OK嘅,只係覺得比較鹹啲,係用好香濃嘅海鮮濃湯煮成嘅海鮮盤,有麵包蟹、大蝦、青口、花甲。其實,麵包蟹都係好睇唔好食,因為蟹殼口,啲蟹肉又好鞋,如果有得揀,我寧願食花蟹,其實,如果係澳門食,好多餐廳都係用花蟹。大蝦唔係唔新鮮,只係唔爽,咁就夠失望啦!至於青口同花甲係最好食嘅,又肥美又鮮甜。好可惜,仍然係嗰個問題,成盤嘢上枱嘅時候又係暖暖哋咋,做乜喺香港食葡國菜唔可以熱辣辣架咩? ?嗱!現實版係咁混亂甚至可以話係核突嘅
而餐牌理想版本就靚到呢
,俾佢張相呃咗,你唔怪得我見到好想叫架,中伏囉
,真係一念天堂,一念地獄

好啦,到最後嘅焗鴨飯。去過澳門食葡餐嘅朋友應該無人唔識啦!係澳門食最有名嘅焗鴨飯,就知道鴨肉係藏喺底,飯面要焗到脆,接近飯焦咁,面頭再舖上幾片葡國香腸,焗左啲油出嚟,滲落啲飯度,咁就一流啦!咁呢度呢? ?飯面唔夠乾身,飯粒又碎又鬆散,即係啲飯粒係斷開哂,所以特別鬆散又碎,至於主角鴨肉,摷到落底,見到份量少之又少。真係覺得可以用唔合格來形容! !現實版係咁樣嘅
而餐牌理想版本係咁嘅
,勉強都算接近,但好明顯睇得出,現實版本根本未焗乾飯面,啲葡國香腸同啲鹹豬肉,都未焗夠,特別係塊鹹豬肉,好似未焗過一樣,so sad囉

今餐總括來講,真係失望一浪接一浪!點解廚房做嘢咁求求其其,完全對食物賣相毫無要求??
而且,俾人感覺上好似好多食物都係預先製作,搞到上枱嘅時候溫度只係喛暖,感覺真係好差! !

2017-09-03
2017-09-02 324 浏览
難得閨蜜聚,於海港城行到攰就即刻黎個貴婦hightea 囉餐廳面對全維港景,配合風和日麗既好天氣,睇住d船緩緩開駛,個view一流呀感覺好舒心!葡撻外表吸引,但實際一般。唔太夠熱,有相當既蛋味,表皮好脆略嫌太乾啦!招牌炭燒霹靂春雞,半隻雞,肉就無咩架啦,熱辣辣好有香草味。肉質唔夠滑,但味道搭夠,必須蘸醬更好味!Vida frutifera既酒味較重,mocktail好味!整體食物味道不過不失,服務都一般般,但勝在假日唔使排長龍,可休閒舒服嘆個下午茶,都唔錯啦
難得閨蜜聚,於海港城行到攰就即刻黎個貴婦hightea 囉
感覺好舒心!

2017-07-22
2017-08-26 408 浏览
黎到海港城要揾間餐廳唔洗等位都唔容易,經過見到依間葡國餐廳無乜人等位,又有我鐘意飲嘅檸檬煮蜆就入去試下啦!餐廳都滿座,但見每枱上菜都好快。一坐就送上脆豬仔包!炭燒伊比利亞豬肩肉配薯條及雜菜($210)豬肩肉好多肥膏,肉質結實。但肉面灑上太多粗鹽,咸死人!薯條同雜菜份量就好多😑多到食唔晒!-炭燒霹靂雞翼($75)雞翼大約有6隻,明顯的炭燒味,至於霹靂在醬汁有啲似沙嗲味加上檸檬汁。-檸檬白酒煮蜆($148)份量細碟到喊,説好的檸檬味🍋呢?有點失望😔澳門的葡國菜好食好多!-葡式燴墨魚飯($130)雖然墨魚粒都幾大粒,不過老老實實個飯勁似canteen飯😑完全不值依個價錢。店員招待其實服務不錯,時時幫你加水,有禮貌又一眼關七,但再好服務都無用,食物嘅品質更重要!

餐廳都滿座,但見每枱上菜都好快。
一坐就送上脆豬仔包!

炭燒伊比利亞豬肩肉配薯條及雜菜($210)
豬肩肉好多肥膏,肉質結實。但肉面灑上太多粗鹽,咸死人!
薯條同雜菜份量就好多😑多到食唔晒!
炭燒霹靂雞翼
炭燒霹靂雞翼($75)
檸檬白酒煮蜆
檸檬白酒煮蜆($148)
份量細碟到喊,説好的檸檬味🍋呢?
有點失望😔澳門的葡國菜好食好多!
葡式墨魚燴飯
葡式燴墨魚飯($130)

2017-08-25