2017-12-18 724 浏览
星期六假日,香港地方少, 人又多, 商場又幾乎1式1樣,行到悶~ 於是乎自己1個入長洲行下hea下!其實對於長洲認識不太深,黎過既次數1對都數得晒! 由於今次自己1個黎, 隨意亂行都可以啊~(旅程下劃1千字.....)行完一輪, 搭船出番去之前, 當然係醫肚啦! 見到大排檔幾吸引,但碟碟都好大碟, 怕食唔晒,又沿住海邊行搵食。行行下見到1間好外國式既"豬豬"店賣啤酒,忍唔住買番杯嘆下先。不過全店滿座, 店員問我介唔介質用外賣杯企住飲先, 轉頭有位再叫我。無所謂啦! 都幾特別呀~ 企係長洲海邊飲酒。就喺我行下企行飲酒之際,發現隔離有間日本居酒屋。仲有outdoor坐位~店員走出來親切介紹menu,問佢地介唔介意我坐outdoor 一邊飲啤酒, 一邊食野。 店員OK之後,就決定一試!(由於坐outdoor, 相片燈光比較不足)先點了油甘魚刺身,又厚又大片! 送啤酒,當然要點炸物! 呢個墨魚咀上枱時仲係熱辣辣,食落口炸漿脆薄,而且即叫即炸! 誠意十足~最後來個卷物~ 吞拿魚碎蔥卷! 吞拿魚份量夠,一D都唔故寒! 美中不足,係有件卷物黐住粒飯~ 唔係咁好睇... 通常入長洲,大家都會問食左魚蛋

(旅程下劃1千字.....)

無所謂啦! 都幾特別呀~ 企係長洲海邊飲酒。

店員OK之後,就決定一試!

(由於坐outdoor, 相片燈光比較不足)
油甘魚刺身
先點了油甘魚刺身,又厚又大片!
炸墨魚咀
吞拿魚碎蔥卷

通常入長洲,大家都會問食左魚蛋, 糯米糍同海鮮嗎?

但依家可以多1個選擇喇! 就係望住海邊,飲住啤酒,食日本料理! (當然怕熱怕凍可以坐室內啊)
2017-11-25
2017-11-23 490 浏览
長洲其實有不少新野食,唔係去親長洲都衹係掃街食糯米糍大魚旦;最近長洲新開一間日式餐廳@瀛、窩居,價錢平之餘食物水準非常高!值得推介!推介菜式有鰻魚芝士玉子燒、炙燒鮭魚箱壓壽司、軟殼蟹卷、鹽燒魚仲魚鮫、燒青魚…………,下次去長洲記得去試下喇!