2019-01-19 5049 浏览
一大班朋友去食飯,最好就係揀放題啦鐘意食咩都係,更加上有大閘蟹任食咩都唔叫住先黎一埋大閘蟹,滿足左季節既慾望先食完一轉又一轉雖然係任食,但係質素都有一定既水準蟹膏呈現出金黃色,散發出甜甜既香氣食大閘蟹都未夠,放題必須有既刺身都要上枱鮮甜,爽口,彈牙既冰凍刺身,一片片咁放入口之後就開始燒肉囉燒肉之前,店員會舖一張牛油紙防止啲肉類黏住塊鐵板起焦一開始,牛魔王當然要食牛啦有牛脷,牛柳粒,肥牛片等等仲有草蝦,鮮甜彈牙排成咁,牛油既味道仲可以令海蝦更加香呢到仲有好多款甜品,成個櫃都有不過要記得食得幾多先好拎幾多中間仲有好多食物都影唔切相就無左無辦法,我班朋友真係太大食啦
一大班朋友去食飯,最好就係揀放題
鐘意食咩都係,更加上有大閘蟹任食

咩都唔叫住先黎一埋大閘蟹,滿足左季節既慾望先

食完一轉又一轉

雖然係任食,但係質素都有一定既水準
蟹膏呈現出金黃色,散發出甜甜既香氣

食大閘蟹都未夠,放題必須有既刺身都要上枱

鮮甜,爽口,彈牙既冰凍刺身,一片片咁放入口

之後就開始燒肉囉

燒肉之前,店員會舖一張牛油紙

防止啲肉類黏住塊鐵板起焦

一開始,牛魔王當然要食牛啦

有牛脷,牛柳粒,肥牛片等等

仲有草蝦,鮮甜彈牙

排成咁,牛油既味道仲可以令海蝦更加香

呢到仲有好多款甜品,成個櫃都有

不過要記得食得幾多先好拎幾多

中間仲有好多食物都影唔切相就無左
無辦法,我班朋友真係太大食啦
2019-01-02
2019-01-17 123 浏览
今年的大閘蟹季節又遲到了,以前甚麼的九月圓十月尖,因著天氣和貨源的關係已變得沒那準確,現時到十一月大家仍在吃大閘蟹,加上近年中國北方水源污染,令到不少同好都有點卻步,但始終是一年一度的盛事,嚵咀的筆者又怎會錯過呢?!最近由朋友安排,來到佐敦一間大閘蟹放題店,一出電梯情景十分墟冚,店外堆積著排隊人龍,内裡則坐無虛席,還好朋友已事先訂了位,所以能直接入座好少理。店內裝潢尚算整潔,座位間有點擁擠,但坐得還算舒服。小店提供的大閘蟹均來自日本,隻隻足有差不多4両重,另外還有提供日韓川泰不同風味的美食,望見點餐紙密密麻麻的選擇,實在叫人未點菜先興奮!入座不久主角大閘蟹率先登場,每人有兩隻夠大氣!4両的蟹身當然不算太大隻,但蟹黃一點也不算少,隻隻爆膏,尚算肥美,食完意猶未盡的話,還可無限添加,而且源自日本,入口證書齊備,食得安心。吃完頭一輪大閘蟹之後,先來點刺身轉轉口味,魚生厚切,有齊三文魚,赤貝,鮑魚片、大甜蝦、北寄貝、象拔蚌、希靈魚和八爪魚,種類不少,新鮮度還算可以,以放題質素來説算是不錯。冷盤過後跟著來點熱食,此店有不同種類和部位的牛肉供韓式燒烤之用,輕輕烤香後外焦內嫩,肉質鬆軟Juicy;其

大閘蟹

刺身拼盆 - 三文魚、赤貝、鮑魚片、大甜蝦、北寄貝、象拔蚌、希靈魚和八爪魚

不同種類和部位的牛肉的韓式燒烤

羊架

韓式燒烤

冷盤過後跟著來點熱食,此店有不同種類和部位的牛肉供韓式燒烤之用,輕輕烤香後外焦內嫩,肉質鬆軟Juicy;其他還有不同的海鮮肉類蔬果如羊架、豬頸肉、雞扒、大蜆、馬刀貝、甜薯和雜菌,選擇算是不少,值得一讚的是店家提供了牛油紙可放在燒爐上面才放食材,避免了黐底的情況出現,燒得焦了還可以隨時更換,十分方便貼心,吃得也健康一點。
燒烤海鮮拼盆 - 大元貝、蟶子皇、鮑魚、螺和大蝦

燒海鮮

燒鮑魚

刺身級珍寶赤蝦

筆者還外加$88升級了任食海鮮拼盤,有齊鮑魚、蟶子皇、大赤蝦和扇貝等不同的矜貴海鮮,質素全都不錯,當中尤其推介那超級肥美的刺身級珍寶赤蝦,用來生吃冰爽鮮甜,略燒後口感則較彈牙爽口,同樣味美,以放題質素來說,是屬於天王級的食材,實在忍不住要多點幾隻。
炒通菜

泰式無骨鳳爪

焗釀迷你蟹蓋

真正泰籍大廚調配的泰式風味醬汁

談得上不同風味的放題,菜式選擇當然不止於這樣,泰式蝦餅、魚餅、泰式炒菜,日式壽司、手卷和天婦羅均在點餐紙的選項內,店員更推介了這裏的泰式醬汁,原來全由泰籍大廚親自調製,試過後果然和一般吃到的有所區別,酸辣中帶著淡淡的泰系香草清香,是地道的泰式風味,用來蘸海鮮肉類同樣的搭配,清爽開胃!
甜品,最欣賞的是榴蓮糯米糍

除了熱食鹹點多,又怎少得作為完美句號的甜品呢?這裏的甜品選擇還算多,的的骰骰一口size大可多吃幾件,其中較欣賞的是當中的榴蓮糯米糍,外皮軟糯,内裡的榴蓮餡十分足料,一啖入口整個味蕾瞬間完全被榴槤香所佔據,幸福滿瀉。
貝類

縱觀整晩放題的質素算很不錯,店員招呼熱情有禮,收碟換碟次數頻密,還會經常和客人溝通聽取意見,和一般放題的機械式操作完全是兩回事,定價雖較一般日式放題為高,但亦頗有彈性,幾款放題選擇由$188到$388一位不等,視乎所包食材而定,但一分錢一分貨,要有質素當然要有付出,而且還可任食來自日本的大閘蟹,性價比實算不俗,難怪用餐當晚雖是平日,但也客如輪轉,輪候的人龍不絕,香港人的飲食觸覺果然不容小窺,值得一試!
2018-11-07
真正泰籍大廚調配的泰式風味醬汁
甜品,最欣賞的是榴蓮糯米糍
貝類
2019-01-16 258 浏览
又到食大閘蟹季節,淨食大閘蟹又有點單調,咁岩朋友介紹1間有大閘蟹又有放題既餐廳,同時又可以約埋三五知己吹水聚聚。放題大家都無亂叫架,因為我真係唔想浪費,「咪做大嘥鬼」理念好正確,所以食淨、太浪費係要收費。先黎緊係大閘蟹啦!甘香濃郁既蟹膏,一打開蟹蓋,就已經滲透出黎,鮮艷既金黃色透露出陣陣油香,肉質鮮甜味道加上蟹膏,令人齒頰留香男朋友仲好好幫我括晒d蟹肉出黎各種刺身應有盡有,象拔蚌鮮甜爽口,油甘魚油香清爽,北寄貝脆身彈牙,甜蝦甘甜幼滑,八爪魚更加嫩身,一啲都唔會韌亦都有壽司order,每件壽司都係一口份量,岩哂可以多試其他款式呢到既燒烤比較特別,會事先放牛油紙,令肉類無咁容易黏住,令鐵板起焦而影響其他燒烤味道牛柳粒嫩滑無渣,粒粒都鬆軟牛舌片脆口彈牙,牛肉味濃郁大蝦爽口彈牙,蝦頭仲隱藏左蝦膏馬刀貝又大隻,又肥美,鮮甜十足泰式生蝦就遜色咗啲,蝦既質地唔夠爽超多甜品,而且味道清甜,唔會過甜,不過令我卻步既榴槤甜品有成4、5個飲物櫃, 有果汁、汽水、椰汁、酒精飲品,任君選擇仲有多款雪糕雪條添食到捧住個肚走, 一餐放題可以滿足到個願望

先黎緊係大閘蟹啦!

肉質鮮甜味道加上蟹膏,令人齒頰留香

男朋友仲好好幫我括晒d蟹肉出黎

牛柳粒嫩滑無渣,粒粒都鬆軟
牛舌片脆口彈牙,牛肉味濃郁
大蝦爽口彈牙,蝦頭仲隱藏左蝦膏

馬刀貝又大隻,又肥美,鮮甜十足

泰式生蝦就遜色咗啲,蝦既質地唔夠爽

超多甜品,而且味道清甜,唔會過甜,不過令我卻步既榴槤甜品

仲有多款雪糕雪條添

食到捧住個肚走, 一餐放題可以滿足到個願望
2018-12-27
2019-01-16 68 浏览
呢間店睇住佢開張,由無乜人開始做到有生意,短短2個月期間都食左3、4次,每次都係比佢D 優惠吸引,低你成功!今期玩宵夜3個小時,再送魚翅、海胆、象拔蚌刺身3選1,一斑老友話宵夜咪去試下,我們當然要象拔蚌,新鮮、爽口都OK!食物到尾聲都能保持,送野照舊要like,食物都算上得快,到宵夜人手就好像少了點,明白的做生意就是這樣,服務都算合格,加油
2019-01-12 170 浏览
放题食生蠔我至愛,快速回本!!!蠔算大隻,有海水味,上亦很快!刺身女友至爰,出来亦很靓、整齊、新鮮! fb讚好有魚翅送!正!味道亦都不錯!鹽焗螺好味!鹽份量適中,不會過咸,螺焗得刚刚好!豉油王蝦都有得食!今晚就用燒,熟食都飽了,同女友决定打边边算了,食些菜、牛肉、海鮮,無想到有條大魚出來,當然客氣。魚好靚,肉質這店真的不簡單!真材實料!服務亦OK
豉油王蝦都有得食!
這店真的不簡單!真材實料!服務亦OK
2019-01-10
  • 红燒魚翅
2019-01-01 214 浏览
今日一大班人嚟慶祝過咗嘅聖誕節,雖然過咗,但係有聚頭嘅機會其實已經好好,應珍惜。一嚟到我哋就叫咗個花膠雞窩,估唔到個花膠雞窩真係非常之足料,入邊有好多片花膠,仲有蜆,半隻雞。佢煮出嚟嘅湯味道都好濃,唔會剩係得味精嘅味道,我哋好快就已經將啲湯飲晒。之後就轉左韓式燒烤,材料嘅選擇都幾多,可以燒活生生嘅鮑魚啦,鮮蝦。甚至韓牛,豬頸肉第都有提供。我就梗係叫咗我最鍾意食嘅漢堡扒啦,好多朋友都話有冇搞錯啊食漢堡扒,但係識食嘅一定係食漢堡扒啦,你明嘅。其實本身個鍋,可以打埋邊爐,但係佢嘅食物實在太豐富,打得邊爐,韓燒埋其實都無位再食其他。但係都建議食埋佢啲日本嘅小食,例如炸芝士年糕,炸香芋丸,鮮蝦天婦羅, 南瓜天婦羅等等,都係非食不可嘅食物。仲有嘅就係甜品,佢嘅甜品會有紅豆嘅雪條,日式雪米糍,同埋好多杯裝嘅雪糕記住食埋先走啊。

2019-01-01 166 浏览
今日見識到一個好正嘅放題,比起傳統嘅酒店自助餐食嘅嘢更加多,質素更加好,但係價錢相對來講係比較低。呢到有唒中西日韓泰川都有。我特別想推介下就係呢一度嘅泰式食物,出去食一個泰式嘅小菜都起碼要$100,但係呢個係任叫任食,而且佢嘅火候絕對唔比泰國差。呢個馬拉盞炒雜菜完全夠晒火候,有好香嘅蝦米味道,鹹香,好正。出面仲有自助的食物,泰國嘅酸辣鳳爪同埋各式的泰式醬汁,無論食乜嘢都點小小,好惹味。唔可以缺少嘅刺身呢,佢呢度嘅選擇都非常之多,有三文魚,吞拿魚,希靈魚,象拔蚌,赤貝,包片,甜蝦甚至泰式嘅生蝦刺身都會有。新鮮度十足。如果中意食刺身的你,我十分建議加錢升級食海膽帶子同埋生蠔。個海膽帶子係原粒的帶子,厚身,鮮甜不在講,仲要上面有層海膽,罪惡感滿分。生蠔嘅口感就較軟身,creamy 得很。好似我朋友甘,一個人食左幾打,無聽錯。。。幾打。超滿足的他。

呢排成日介紹打邊爐,今次介紹返間燒肉放題呢間鋪最特別係佢有大閘蟹...任食!!_____________________________🔹120分鐘任飲任食 $348🦀大閘蟹無限數量,叫幾多隻黎幾多隻即叫即蒸,大約等20分鐘,鍾意食既朋友仔要留意下蟹唔太大隻,大約3-4両但都幾爆膏,蟹肉亦幾鮮甜.🇰🇷韓燒選擇好多剩係肉類都16款一口牛,豚,雞,羊鞍,連牛舌,雞腎串都有亦有蝦,螺,青口之類既海鮮然後亦有不少蔬菜類既選擇菠蘿,茄子,粟米都值得一試.🇯🇵日式壽司刺身,天婦羅黎食放題,例牌叫隻刺身船食下先啦刺身都唔錯,種類亦多最推介赤貝,夠爽脆諗唔到食咩都唔怕,可以叫刺身盛盒.壽司手卷都有好多款我地無叫到,大家可以自己發掘下.🇹🇭泰式小食韓式日式放題有好多,但泰式既真係好少見而且款式都不少泰式生蝦,生菜包,辣椒炒蜆,蝦餅,鳳爪基本上都係大路好味既菜式,啱晒香港人個人最推薦生菜包,辣辣地夠晒香口不過冬陰功湯就唔太推薦啦
呢排成日介紹打邊爐,今次介紹返間燒肉放題
呢間鋪最特別係佢有大閘蟹...任食!!
_____________________________
🔹120分鐘任飲任食 $348
🦀大閘蟹
無限數量,叫幾多隻黎幾多隻
即叫即蒸,大約等20分鐘,鍾意食既朋友仔要留意下
蟹唔太大隻,大約3-4両

但都幾爆膏,蟹肉亦幾鮮甜
🇰🇷韓燒選擇好多
剩係肉類都16款
一口牛,豚,雞,羊鞍,連牛舌,雞腎串都有
亦有蝦,螺,青口之類既海鮮
然後亦有不少蔬菜類既選擇
菠蘿,茄子,粟米都值得一試
🇯🇵日式壽司刺身,天婦羅
黎食放題,例牌叫隻刺身船食下先啦

刺身都唔錯,種類亦多
最推介赤貝,夠爽脆
諗唔到食咩都唔怕,可以叫刺身盛盒
壽司手卷都有好多款
我地無叫到,大家可以自己發掘下
🇹🇭泰式小食
韓式日式放題有好多,但泰式既真係好少見
而且款式都不少
泰式生蝦,生菜包,辣椒炒蜆,蝦餅,鳳爪
基本上都係大路好味既菜式,啱晒香港人
個人最推薦生菜包,辣辣地夠晒香口
不過冬陰功湯就唔太推薦啦
2018-12-04
2018-12-28 112 浏览
有華仔演唱會飛送就知唔簡單,F B廣告好多明星光臨,講返食物,今期到法國生蠔任食,好大隻,一睇群邊就知新鮮,動的帶點海水味花膠雞窩湯底香濃用来火鍋而配日本牛,牛肉嫩、香一绝推介然後飲啖湯,加水打邊爐任食海鮮盆,好新鮮,鮮味,刺身有D 食物又用来打邊邊,我個人,因為太飽,又不想浪費食物
帶點海水味
花膠雞窩湯底香濃用来火鍋而配日本牛,牛肉嫩、香
一绝推介
我個人,因為太飽,又不想浪費食物
2018-12-28 103 浏览
連日工作,老细請大家食餐好D過節,上次自己比,當然就住食,但俾瀛鲜未能升级食物吸引倒,今次老细埋食好D大閘蟹上次食過,但同事想食!叫!—様咁多糕我是生蠔愛蠔者,唔客气,要法国最大的,好好食好靓海水味無得輸,再黎日本牛,好香,就呢兩樣已经飽了,點少得香濃花膠雞湯好飽,同事們亦玩鐡板焼、刺身船,泰国料理、甜品,飲品,大家都好滿意,正明冇介绍錯
大閘蟹上次食過,但同事想食!叫!—様咁多糕
我是生蠔愛蠔者,唔客气,要法国最大的,好好食
2018-12-28 112 浏览
唔讚都唔得👍生蠔任食勁有海水味,呢頭食完再入單,出野都算快👍刺身海膽帶子出面很少有,好食、好香海膽、帶子入口即溶👍,其他刺身亦很新鮮,擺得亦很美觀食完冷盆,FB讚好有魚翅、煎大蝦送再來鐵板燒🔥不是我的最愛,朋友們喜歡💕都話好正,我聞到都覺得好香牛味,我當然在女仕當中選擇食海鮮蒸氣火鍋,我個人喜歡蒸海鮮多點,咁食先至最鮮生日還有壽司蛋糕送,有歌聽、有現場歌手唱生日歌🤣整體有90分,價錢抵食
食完冷盆,FB讚好有魚翅、煎大蝦送
2018-12-26 110 浏览
肥美有海水味生蠔,香濃牛味日本牛肉,不管你是煎或火鍋,一樣咁好味,我個人喜歡火鍋嫩點,忘不了的花膠雞湯,今日聖誕當然全家支持,最驚喜就係今天無加價,只像平日週五、六、日每位$10😉大家覺得今餐都很满意和滿足,(好飽),會再安排来食,難怪有良心店稱號,今日還見到明星👌
每次去到秋冬季節,朋友們都係到約食蟹 雖然我都鐘意食,但個餐入面只係得蟹我又覺得有d悶 所以朋友就book左呢一間除左食蟹之外仲有其他野食既餐龐 瀛鮮-日泰韓中潮川風味放題 係佐敦站一出行2-3分鐘就到,超近 任食紙都有好多款野食,由刺身、燒肉、泰國野、炸物 真係乜都有 首先黎左個刺身拼盤先,都算幾新鮮 通常一坐黎就好肚餓,要食住d刺身再慢慢等我地d蟹 好快黎到既仲有泰國野,有生蝦!!真係好令人驚喜 個汁都好好食,個炸蟹鉗都幾脆口 終於到主角啦!每人每次可以order 2隻 建議食完先好再叫,凍左唔好味呀! 雖然蟹仔唔大,不過都有上圖咁既size 一打開有冇膏呢!? 都有既! 呢一隻一打d膏就爆哂出黎~平均都唔算少膏嫁 食左3隻蟹之後我就投哂降~但朋友仲可以keep住叫蟹… 我就轉戰去燒肉區,緊係燒返埋牛黎食啦~ 呢到幾好,有張紙俾你放係個底到,一來唔怕佢痴底 二來我自己覺得乾淨d 最後呢到有雀巢雪糕食~不過食到呢刻都真係好飽啦… 另外…加分位係呢間有live band! 聽住以前既舊歌,其實都幾好丫,帶埋daddy 媽咪親戚黎佢地黎都岩!
每次去到秋冬季節,朋友們都係到約食蟹
雖然我都鐘意食,但個餐入面只係得蟹我又覺得有d悶
所以朋友就book左呢一間除左食蟹之外仲有其他野食既餐龐

瀛鮮-日泰韓中潮川風味放題
係佐敦站一出行2-3分鐘就到,超近

首先黎左個刺身拼盤先,都算幾新鮮
通常一坐黎就好肚餓,要食住d刺身再慢慢等我地d蟹

好快黎到既仲有泰國野,有生蝦!!真係好令人驚喜
個汁都好好食,個炸蟹鉗都幾脆口

終於到主角啦!每人每次可以order 2隻
建議食完先好再叫,凍左唔好味呀!

雖然蟹仔唔大,不過都有上圖咁既size

一打開有冇膏呢!? 都有既!

呢一隻一打d膏就爆哂出黎~平均都唔算少膏嫁

食左3隻蟹之後我就投哂降~但朋友仲可以keep住叫蟹…
我就轉戰去燒肉區,緊係燒返埋牛黎食啦~

呢到幾好,有張紙俾你放係個底到,一來唔怕佢痴底
二來我自己覺得乾淨d

最後呢到有雀巢雪糕食~不過食到呢刻都真係好飽啦…

另外…加分位係呢間有live band!
  • 大閘蟹
  • 燒肉
  • 泰式生蝦
2018-12-23 103 浏览
原來去到12月都仲有大閘蟹食喎🦀今年仲未食過 見到依間有得任食大閘蟹既放題店就book左啦Book左7-10pm既入座時段 每位 $388 限時120分鐘-因為主要係黎食蟹 2個人前後叫左8隻落單後大約20分鐘就會送到 全部熱辣辣架♨️蟹既size大約3兩重 每一隻都有蟹膏 正🤤全部都係公蟹黎架 鍾意食白膏就岩哂啦只係食大閘蟹都已經滿足啦-食夠蟹就可以食下日式放題食物啦有刺身 壽司🍣 仲有D泰式食物同天婦羅-仲可以一邊燒埋肉 不過肉類既調味就比較淡拎左D錫紙燒BB薯 芝士什菌燒都唔錯-飲品方面選擇都幾多下 有罐裝啤酒 汽水等等仲有食大閘蟹必配既薑茶☺️-最後甜品可以係自助區到拎有桂花糕同榴槤糯米糍 仲有雪糕雪條添一餐就可以食哂咁多唔同種類既食物 係唔錯既😉
原來去到12月都仲有大閘蟹食喎🦀
最後甜品可以係自助區到拎
有桂花糕同榴槤糯米糍 仲有雪糕雪條添

一餐就可以食哂咁多唔同種類既食物 係唔錯既😉
2018-12-23 101 浏览
食物新鮮、任食即開生蠔海水味、日本牛肉好香一樣任食,花膠雞湯底無得頂,其他種類亦很多,有多國放題之號,雖然款式多,食法多,食物亦真係0k,有現場歌手唱歌,亦有不同食法,中日泰韓潮川,服未?日式不多講/新鮮,韓燒都玩3種:鐡板燒、綱燒、機燒,火鍋6選一湯底或蒸氣火鍋又得,價錢合理$188起,服務亦可以,