2024-07-09
1952 浏览
今晚去咗聞名已久嘅火鍋撚,打台式火鍋邊爐 🥘🥘🥘 店位於蘭桂芳上方嘅雲咸街雲明行3/F,中環地鐵站行上去約8分鐘左右,行咗一陣好快就到,入到去會即時感受到一陣中式復古風,配上台式藥膳湯底火鍋,非常襯 😃😃😃 Waitor帶完去咗卡位坐低之後就開始揀湯底,之後再QR點火煱材料 📱📱📱 我哋2個人打,點咗 :湯底 🥘🥘🥘 :龍鳳鴛鴦鍋 - 蜂巢豆腐白湯 + 台式古早沙嗲湯 ,兩款湯帶有輕輕嘅滋補養生藥膳味,& 台式豆腐及鴨血 (幾多下,唔需要另外再叫)。。。白湯口味清甜,開波前可以飲返碗湯滋補下先,好啱做邊爐湯底 👍👍😋 沙嗲湯就偏濃味d,味道有d似特濃版肉骨茶,用嚟做焯食材會蓋過本身食材味道,但焯牛肉 & 麵食就幾夾 😙😙😙飲品 :🍹🍹🍹 竹庶茅根水,消下暑 😋😋😋食材 :- 極品安格斯牛小排 🥩🥩🥩 肉脂均勻, 打邊爐正呀 👍👍😋- 瑤柱干貝滑 🦑🦑🦑 墨魚滑底,好彈牙爽口 😬😬😬 (本身想叫聖子皇,但已售馨🥹🥹🥹)- 五式丸丸拼 🧆🧆🧆 5款丸口味,例牌每款2粒,丸質幾彈牙 😋😋😋 特別鍾意個手打雙重芝心丸 🧀 🧀 - 老油條 🫔🫔🫔 唔係脆個d,要吸多d湯水浸林先至好味 😉😉😉
飲品 :🍹🍹🍹 竹庶茅根水,消下暑 😋😋😋
食材 :
- 老油條 🫔🫔🫔 唔係脆個d,要吸多d湯水浸林先至好味 😉😉😉 食響鈴食到厭試吓新嘢~ 好唔好味見仁見智….
- 出前一丁 🍜🍜🍜 用嚟整個台式沙嗲牛肉麵 😂😂😂 又唔錯禾,輕微偏咸~
- 五彩鮮蔬籃 🥬🌽🍅 平衡返全餐嘅多肉
⭐️⭐️⭐️ 完餐後會附送腐竹湯水冰沙做甜品,甜甜地有腐竹味,口味幾特別 😜😜😜