2022-08-14
朋友生日又係頭痕,以前一般西餐廳就滿足,但朋友在你生日請妳食好些,今次請人揀的又唔好太差,某酒店餐廳要一個月前訂,就訂另一間海景扒房,然後再找有冇好的,因扒房食物款式選擇少,最後蛙蛙就揀此處,有海景,地點適中,食物多款式: 我問那一支係新瀉縣米酒,侍應(新來)問經理,經理話無咁仔细,指住酒牌邊幾款好,當然指的貴,選冷飲銀盤大吟釀 $390,用晶瑩玻璃綠色酒樽,中間可存放冰粒,但隣枱係原支装上-奇怪,此酒酒精度唔高,猶其我對米酒酒精度不放在眼內,香米也不錯。 點2人套餐$688,好抵食: 牛油果蟹肉沙律,牛油果多過蟹肉,好鮮味及清新,三款刺身:三文魚,油甘魚,帶子,好鮮味,魚有魚味。 另加5款刺身併盤$450,吞拿魚腩,劍魚,蝦,油甘魚。吞拿魚腩刺身好肥美嫩滑,蝦鮮甜,蝦頭如脆炸會更惹味啲。 三文魚紫菜卷,上面海膽真係我like,富鮮腥。天婦羅蝦,差的,肉冇乜鮮味,粉一般。石燒軟殼蟹飯,炸過香脆軟殼蟹細細隻,飯吸收蟹香加葱味,就如女人搽香水,滋味垂涎。 另加什錦串燒$208,牛舌宣,牛香,北寄貝也可,其他肉串燒就一般。燒銀雪魚也好香滑,有魚香魚味,但係個蛋黃汁好稠。 紅豆綠茶布甸,用磁蛊
點2人套餐$688,好抵食:
三文魚紫菜卷,上面海膽真係我like,富鮮腥。
天婦羅蝦,差的,肉冇乜鮮味,粉一般。
燒銀雪魚也好香滑,有魚香魚味,但係個蛋黃汁好稠。
紅豆綠茶布甸,用磁蛊盛,雅緻,綠茶味剛好,雖不多奶但滑,紅豆大大粒好好味,不太甜!
落地大窗,開揚景點,遠眺港島,近看1881, 從黃昏到萬燈閃耀,感恩平安一餐!