2024-09-30 1037 浏览
為咗慶祝妹妹的生日,我揀咗去火土間慶祝。呢間餐廳坐落於維港邊,景色真係五光十色,特別係夜晚,撞正幻彩詠香江。特別係爸爸對住咁靚的風景十分欣賞,心情自然好得多。至於食物方面,雖然之前睇過有啲食評令我有啲擔心,但實際上我覺得味道真係十分不錯。我哋選擇了咗套餐,裏面包括刺身、沙律、幾款壽司、石鍋飯、天婦羅,仲有啲串燒同埋梅酒。每道菜都做得相當精緻,份量亦適中。呢間餐廳唔單止有美麗的景色,食物質素亦令唔錯,絕對一家人/情侶撐枱腳!一家人影咗好多靚相
。特別係爸爸對住咁靚的風景十分欣賞,心情自然好得多。

收工相約好友聚會選擇了交通非常方便的尖沙咀找美食😋年頭曾來訪過一次火間土大家的評價都不錯於是再一次encore 首先要來個創新之作,衝激一下味蕾,為飯局打開序幕🤭首選-火間土創作壽司($178)第二份主菜是海膽忌廉意大利粉($110),非常creamy鐵鍋魷魚($78)味道濃郁,很適合配酒享用最後當然是來份甜品為聚會劃上完美句號~紅茶布甸伴雪糕($45)、雲尼拿雪糕芭菲($58)
收工相約好友聚會

第二份主菜是海膽忌廉意大利粉($110),非常creamy
海膽忌廉意大利粉

鐵鍋魷魚($78)味道濃郁,很適合配酒享用
鐵鍋魷魚

最後當然是來份甜品為聚會劃上完美句號~

2024-08-29
火間土創作壽司
海膽忌廉意大利粉
鐵鍋魷魚
  • 燒魷魚筒
幾年前食過,食物有水準,地方夠舒適。。今日再去,雖然食中午,但無估到差咁遠。。1, 無日式坐位,玻璃幕牆雖然可以睇海景,但係要曬住食。2,人流吾多,只得3-4張枱,但上魚生定食要等成個鐘,魚生定食咋喎!食物2:20先到,轉頭又話last order, 之後又話埋單先,想點呀!3,咖啡奶凍上,一倒之下,杯咖啡吾凍吾熱,勁難飲。最後,勁失望,無下次。
幾年前食過,食物有水準,地方夠舒適。。
今日再去,雖然食中午,但無估到差咁遠。。
1, 無日式坐位,玻璃幕牆雖然可以睇海景,但係要曬住食。
3,咖啡奶凍上,一倒之下,杯咖啡吾凍吾熱,勁難飲。
最後,勁失望,無下次。
2024-06-21 2174 浏览
餐廳景觀超靚,有特色的廂座亦不錯,然而一間理想餐廳,不緊是景觀,最重要是食物質素,本人曾三次到訪這食市,但有兩次食完(午餐晚餐均有)都腸胃炎🤮🤮,食物全是熟食,可能是處理食物的過程出現問題。大家要小心🥴🥴
📍餐廳空間頗大 燈光略為昏暗有氣氛 設有日式榻榻米/ 二人海景包廂/ 窗邊海景座位 由於座位有限 都需要預先預約及設有最低消費🙈 當日仲睇到幻彩詠香江🪩🌀 刺身任選五款魚生盒媽咪最滿意呢個刺身盒! 以竹籃承載幾款魚生小碟 叫咗三文魚/帶子/赤貝/北寄貝 三文魚肥味厚肉 色澤鮮明 帶子鮮甜 反而北寄貝唔夠爽口 差少少~🌀 蝦龍捲壽司 & 薄餅風燒雞蛋薯蓉一份約有8件壽司 內餡係天婦羅炸蝦/蟹柳/青瓜 表面蓋上薄片牛油果/ 鰻魚同海量蟹籽 口感豐富燒雞蛋以雞蛋同薯蓉煎成大阪燒形狀 再灑上大阪燒汁同沙律醬 好啱小朋友🙈🌀 天婦羅炸蝦食得出用上新鮮油 麵衣薄身不帶油溢味 但大蝦size 雖大但口感略為軟淋 但性價比並不差🌀 薯蓉釀芝士餅 & 豬肉串燒表層烘得香脆 與內餡中口感綿密嘅薯蓉 同略為煙韌嘅年糕口感相映成趣 食落幾有層次🫶🏻 串燒調味略淡~🌀 豚肉韓式石頭飯等咗超過30分鐘🥲 石頭鍋飯底部有少許飯焦 配搭菠菜/ 薄片豚肉/ 泡菜 韓式醬汁偏甜唔辣 幾大眾化口味~🌀 蟹肉雜菇伴岩紫菜忌廉意粉估唔到有西式fusion意粉😂 忌廉汁奶味偏重 質地較為稀身 不過每一啖都食到蟹肉 調味剛剛好唔會
📍

🌀 刺身任選五款魚生盒

🌀 蝦龍捲壽司 & 薄餅風燒雞蛋薯蓉

🌀 天婦羅炸蝦

🌀 薯蓉釀芝士餅 & 豬肉串燒

🌀 豚肉韓式石頭飯

🌀 蟹肉雜菇伴岩紫菜忌廉意粉
估唔到有西式fusion意粉😂 忌廉汁奶味偏重 質地較為稀身 不過每一啖都食到蟹肉 調味剛剛好唔會過鹹✅

🌀 火間土焦糖棉花布甸 & 雲呢拿雪糕芭菲
為咗fulfill最低消費 最後就滿足埋甜品胃啦 個布甸大推! 口感滑溜入口即溶 第一次食係真係覺得好似日本旅行食嘅布甸~ 第二次食可能雪得太耐偏硬身🫠

• 刺身拼盤
2024-05-12 1932 浏览
我在Openrice訂座4位6pm已收到確認email.,去到餐廳門口帶位個阿叔話搵唔到我地訂座記錄,我話喺Openrice訂位已經confirm咗,佢答我Openrice訂咗位唔代表有位要餐廳打電話去先confirm有位喎,首先我唔係第一次喺Openrice訂位,其次我亦無收過佢地餐廳電話confirm booking. 咁算因為我有一個小朋友同一個BB,我問佢可否安排塌塌米房因為方便睇住小朋友(Openrice訂座時已要求要塌塌米房),佢同我講今日比較full安排唔到,而家只有一張枱仲要8點前交枱,本身諗住走人搵過第二間不過湊住兩個小朋友廢事再搵餐廳就照入去食啦,入到去餐廳一個客都無咁算啦阿叔話好full可能一陣會好多客呢!我食到7點幾走啦點知都係坐咗一半枱都無,走時見到啲榻榻米房仲有好多係空既!首先,我喺Openrice訂座收到confirm email, 阿叔同我講話唔代表confirm有位,要餐廳打電話先係confirm,咁佢地餐廳又無打電話俾我confirm位,係唔係佢地既錯誤呢,我每次openrice訂咗位後都未試過餐廳咁樣同我講,但佢既態度感覺上好似係我地問題咁!其次,

其次,我地要求榻榻米房既時候又同我講無位,table位得番一張,但事實係我食完臨走既時候不論table或塌塌米位都仲有好多張枱,咁樣會令我地好hardfeeling!

總結,呢間餐廳我食過好多次飯,第一次遇到啲咁既經歷,唔會再去喇,今時今日咁既service唔怪得咁多人北上消費,even留港消費真係食到一肚氣,BTW,餐廳裡面既staff係nice既,尤其有個staff姐姐我之前大肚去食飯時仲問我要唔要飲暖水instead of茶,同埋叫餐時洗唔洗整熟啲蛋instead of 半生熟蛋。
2024-05-11
這是一家在尖沙咀的日式海景居酒屋餐廳,我們為了慶祝三週年紀念日而預訂了窗邊的包廂,座位非常舒適,L型的沙發設計很有心思,一面對海一面靠窗,周圍有木條百葉窗當隔板包圍住座位背部,私隱度很高,昏暗的燈光很有情調。為了吃夠800元的最低消費,我們叫了五道菜、兩杯飲品、一個甜品和一瓶酒。芝士薯仔年糕有滿滿的流心芝士,外脆內軟,倒是沒吃出來有薯仔。炸軟殼蟹很美味,外面炸得很香脆,內面依然保留了軟殼蟹的少量肉汁。海膽三文魚腩卷很好吃,海膽很新鮮軟滑,一點腥味也沒有,三文魚卷的三文魚也不腥,配上沙律醬吃很滿足。和風薄餅很普通,煎得不太香脆,比較硬身,餡料是碎豬肉,做調味的香草放太多了,要是叫薯仔煙肉薄餅應該會好點。東京牛肉鍋有肥牛片、烏冬和很多蔬菜,就是一個中規中矩的日式湯鍋,湯是甜甜的。飲品方面,叫了一杯蜜桃樹和一杯巨鋒提子梳打,蜜桃樹是有酒精的,但挺好喝,巨峰提子梳打也是正常喝得光的。甜品我們原本打算叫抹茶雪糕丸子,但沒有抹茶,就改叫草莓雪糕丸子,甜品不過不失,忘記了拍照。由於餐廳位於這棟大廈的8樓,不是特別高,所以看不到部分景觀,會展被文化中心完美遮擋了,但是這個海景已經算開揚了,這餐的重點主
由於餐廳位於這棟大廈的8樓,不是特別高,所以看不到部分景觀,會展被文化中心完美遮擋了,但是這個海景已經算開揚了,這餐的重點主要是美麗的維多利亞港夜景。
2024-01-01
纪念日
2024-01-11 2473 浏览
聖誕同屋企人黎火間土食飯,由於係大節日,所以都要提前預訂同deposit落左訂既關係,當晚都叫左幾多野食首先係刺身同壽司,叫左一個刺身拼盤同一客海膽刺身,海膽鮮甜飽滿,三文魚,拖羅等等既刺身食落都幾新鮮,唯獨係蝦味道淡左d而壽司味道都唔錯,刺身魚都鮮甜,壽司飯既酸甜度都剛剛好,壽司都幾結實,鵝肝壽司非常香口,鵝油香氣撲鼻,稍微油膩,一件已滿足燒油甘魚鮫:魚皮燒得香脆可口,肉質腍滑燒雞皮、牛舌、豬腩肉串燒:雞皮燒到脆卜卜,牛舌有嚼勁但唔算韌,豬腩肉都唔錯牛油燒粟米:好香牛油味,岩晒小朋友明太子炸豆腐:豆腐炸得酥脆,加上微辣既明太子,都有d驚喜黑芝麻豆腐:店員介紹呢個豆腐係自家製,好濃芝麻味,作為冷盤淋上醬油食,感覺都幾清新燒牛丼同天津飯,呢兩個主食唔算好特別,味道唔算好深刻,不過不失而甜品就分別叫左熱石窩芙配雪糕、抹茶丸子雪糕、抹茶布甸、雲呢拿雪糕葩菲同埋焦糖布甸,係日本餐廳都係預期中既簡單甜品,純粹係叫黎氹下同行既小朋友,味道非常一般而飲品除左呢支清酒之外,我都不推薦以一間中價位既日式餐廳,火間土既環境都幾有氛圍感,當晚安排左疊席小包廂,都頗為舒適及有足夠私隱度,服務尚算不錯,不過食物
落左訂既關係,當晚都叫左幾多野食

首先係刺身壽司,叫左一個刺身拼盤同一客海膽刺身,海膽鮮甜飽滿,三文魚,拖羅等等既刺身食落都幾新鮮,唯獨係蝦味道淡左d

燒油甘魚鮫:魚皮燒得香脆可口,肉質腍滑
牛油燒粟米:好香牛油味,岩晒小朋友
明太子炸豆腐:豆腐炸得酥脆,加上微辣既明太子,都有d驚喜

而飲品除左呢支清酒之外,我都不推薦

以一間中價位既日式餐廳,火間土既環境都幾有氛圍感,當晚安排左疊席小包廂,都頗為舒適及有足夠私隱度,服務尚算不錯,不過食物方面就未見驚喜,不過不失

2023-12-25
🍴位於尖沙咀既火間土係一間日式料理餐廳,可以選坐日式榻榻米或者海景二人包廂,私隱度十足。呢間餐廳我已經幫襯左好多年,一直保持到食物既水準。好岩三五知己一齊去💕💰$650+ For one📍HKG火間土 (尖沙咀)尖沙咀北京道1號8樓802室
🍴

💰$650+ For one

📍HKG
火間土 (尖沙咀)
尖沙咀北京道1號8樓802室
2023-08-24 2717 浏览
尖沙咀🇭🇰 靚景日本餐廳壽司刺身🍣呢間餐廳係成日諗唔到食咩 又想食壽司就會黎食 特別係佢地嘅lunch set! 百零蚊就有個定食 好抵食😻 不過今次就黎試吓佢個晚餐🤣👍🏻都係一樣咁好食!.個壽司拼盤都勁多種類 唔同壽司都有 可以同朋友share ~ 刺身好鮮甜 丼飯份量都好多,上面嘅刺身唔會吝嗇 又新鮮~ 兩個人食夠晒飽!整體來講晚餐質素都好唔錯,不枉我成日過嚟食🤣 坐窗邊仲可以望住尖沙嘴夜景 超有feel😍 .
尖沙咀🇭🇰 靚景日本餐廳壽司刺身🍣

2023-08-22 4287 浏览
還記得小時候姨姨久不久都會帶我們來到位於尖沙嘴一棟商廈的這間火間土食日本料理,她們的獨立餐室還有榻榻米但可以把腳放進檯下的設計讓我們覺得是一個很特別的用餐地方,特別興奮。相隔多年,我們在週末的中午再度回訪,舊地重遊一下。下午一點多只有數檯客人,假日午市生意看似頗靜。是次我們被安排就座於窗邊,遠眺維多利亞港海景,老實說日間望出去會有點刺眼,相信晚上的氣氛會更佳。剛剛焗好的黃金煙肉薄餅($88)熱辣辣、香噴噴,特別是邊味烤的香口微脆。薄餅的厚度適中,質地帶點煙韌,有明顯的芝士味和煙肉香,加上蛋黃醬是不敗的組合。薄餅風燒雞蛋($48)淋上燒汁、蛋黃醬和放上木魚絲是一道很安全的菜式,無論是甚麼年齡點來分享也很適合。火間土雜錦刺身壽司飯($198)包含了多款刺身,可以一次過試到不同款式的刺身。可以稱讚的是,每一款刺身的質素都不錯,最重要的是夠新鮮,喜歡食刺身的朋友可以考慮。最後上菜的是東京牛肉鍋($148),其實是壽喜燒牛肉鍋,配料除了牛肉還有豆腐、蔬菜等基本材料,裡面也有不少的烏冬,是一個幾好的分享菜式,沒有太大的好與不好,只是吃完感覺舒服。或許是次用餐我們點的菜式都是比較「安全」,因此味道沒

相隔多年,我們在週末的中午再度回訪,舊地重遊一下。
火間土雜錦刺身壽司($198)包含了多款刺身,可以一次過試到不同款式的刺身。可以稱讚的是,每一款刺身的質素都不錯,最重要的是夠新鮮,喜歡食刺身的朋友可以考慮。
或許是次用餐我們點的菜式都是比較「安全」,因此味道沒有特別變化和驚喜,不過刺身的味道是幾新鮮的,倘若在其他菜式裡面再加多一點心思相信會更出色。餐廳的環境以及食物的擺盤都跟她們生意的定位切合,但是日的服務水平卻跟定位不太吻合,沒有甚麼服務可言,不知道是否因為我們算是午市比較遲入座的一批客人,距離落場還有一段時間店員們心理上都已經準備落場了呢?若是晚餐來食飯有夜景又有更好的服務質素都是幾有氣氛的;而我們今次來食的主要是回憶
午餐
2023-07-21 2694 浏览
📍火間土 Ka Ma Do Japanese Restaurant尖沙咀北京道1號8樓802室對上一次嚟食,已經係四年前,過嚟食都係貪佢個位個view ok。但普遍嚟講而家個質素都差咗好多。$39 北寄貝串燒$22 牛舌串燒$35 一客 甜蝦 兩件$98 火間土 創作壽司盛$148 東京牛肉鍋$460 純米吟釀雪沙律枝豆牛肉鍋一睇個樣已經麻麻哋,啲牛肉勁鞋,完全唔值呢個價。另外個壽司嘅飯都一般般,好黏口。其他食物都係不過不失。
尖沙咀北京道1號8樓802室

$148 東京牛肉鍋
$460 純米吟釀雪
沙律
枝豆

🇯🇵 火間土 🇯🇵位於尖沙咀北京道一號的火間土,網上評價譭譽參半,劣評如食物質素及服務不理想,好評讚揚性價比不錯。光顧數次,食物未達「好評」,但至少是「OK」合格以上級別;服務和用餐環境都令人滿意。餐廳佔地面積大,坐位闊落舒適;有坐擁維港景色的窗邊位;沒有坐到窗邊位,又有京都式塌塌米包廂,私隱度十足。所以用餐環境是不錯的。每間餐廳的服務優劣,取決於服務員對客人的態度之外,都受外在因素影響,例如餐廳人手是否充足、客人流量多寡以致當日服務員是否忙到「冧晒檔」。有一星期日晚上,7:30用餐,客人疏落,服務員笑臉迎人,勤快的湛茶,點餐時要求意粉煮淋一點,餐後服務員主動詢問意粉是否夠淋?簡單一句已讓人暖上心頭。另一次,星期六晚8:00,座無虛席,眼見服務員競步般送餐,即使沒有窩心的交流,但勤快有禮。服務做到基本已經好滿意。位於尖沙咀,有維港景色的餐廳來說,人均$300,這性價比其實不錯。可能因為火間土老闆本來是做食材批發的,所以食物的價錢比較相宜。天上火間土刺身 特級刺身 $595東京下町名物沙律 $75今日什錦串燒10串 $208 薯蓉釀芝士餅 $55火間土式炸日本蕃薯 $65鹽燒花魚 $68
🇯🇵 火間土 🇯🇵

一流壽司 $245

海膽忌廉意大利粉 $110

燒魷魚筒 $78

八爪魚芥茉漬 $48

火間土餐牌食物種類豐富,刺身壽司、串燒、鍋物、意粉、日式pizza、甜品都有,很推薦和長輩或大伙飯聚。能照顧到大部分人的口味之外,又不用擔心冷落了不吃生冷食物的長輩或朋友。

🇯🇵 火間土 (尖沙咀) 🇯🇵

📍尖沙咀北京道1號8樓802室
  • 一流壽司
2023-07-02 1768 浏览
當初訂呢間就諗住可以望下海食生日飯,都知食物質素一般般,點知…首先當日下午餐廳打嚟confirm booking,然後就話window seat要最低消費$600加一,都唔緊要,諗住無乜幾何。去到一坐低已經無招呼,檯上有壺茶,自己斟茶都算,杯茶一飲原來係凍,我哋睇緊menu既時候,waitress 攞走我哋壺茶,又無俾翻我哋,起初以為佢哋唔記得咗,後尾睇下人哋檯檯都有壹茶,有客入黎坐waitress 都會主動幫手斟茶。於是我追翻waitress 俾翻壺茶,都等咗一段時間先肯俾翻壺茶我由落單開始計45分鐘都係黎咗2款食物同2杯嘢飲,開始覺得奇怪,點解其他檯嘢食不停黎,但我哋無其他嘢食,我開始追…點知waitress同我哋講,佢落單張紙唔見咗,但唔記得我哋要乜,話而家再幫我哋落翻我內心好嬲,餐廳又唔係好多客,都坐唔滿,咁都會漏單….食物味道比一般更有改善空間,天婦羅蝦唔脆,沙律醬好少。軟殼蟹手卷一般鐵板牛排好咸,薯條係凍又淋今次應該係我最後一次黎呢間食

我內心好嬲,餐廳又唔係好多客,都坐唔滿,咁都會漏單….
食物味道比一般更有改善空間,天婦羅蝦唔脆,沙律醬好少。
軟殼蟹手卷一般
鐵板牛排好咸,薯條係凍又淋
今次應該係我最後一次黎呢間食
2023-07-01
生日
提子乳酸梳打
2023-06-18 1291 浏览
見爸爸好耐冇食過日本野,所以帶爸爸黎呢度食父親節飯。真係太失望,食物質素嚴重下降,服務也下降。燒蠔唔係乾身嘅,蟹肉牛油果沙律超鹹,芒果三文魚卷超多壽司飯。。壽司飯好似粢飯咁。。以後一定唔會再嚟!!
以後一定唔會再嚟!!
2023-06-18
午餐