2023-03-19 27 浏览
人氣川式串燒店🔥 餐廳主打港式/川式串燒 更有特色小食提供 例如最近就有新推出嘅綠豆/紫薯苕皮 餐廳裝串燒嘅碟仲會一直加熱保溫 好貼心~ 晚市都要排好耐隊 好受歡迎====嗌咗幾款全部都冇伏 好食 性價比高👍🏻 串燒調味做得好好 食物質素都唔錯 惹味又滋味😋 難怪咁多人排隊᪥燒雞中翼 $22᪥惹味燒雞皮 $24/2串᪥滋味雞軟骨 $28/2串᪥經典台灣腸 $28/2串᪥蒜蓉大茄子 $38᪥錫紙粉絲花甲 $88加上大量蒜蓉、蔥花、指天椒調味!᪥扇貝 $38᪥黃金小饅頭 $38᪥盲盒冰粉 $1

====

᪥燒雞中翼 $22
᪥惹味燒雞皮 $24/2串
᪥滋味雞軟骨 $28/2串
᪥經典台灣腸 $28/2串
᪥蒜蓉大茄子 $38

᪥錫紙粉絲花甲 $88
加上大量蒜蓉、蔥花、指天椒調味!

᪥扇貝 $38

᪥黃金小饅頭 $38

᪥盲盒冰粉 $1

📸炊燒銅鑼灣人氣串燒店之前上網成日都叫到有人介紹今次終於有機會試一試位置係希慎附近 唔會太難搵店舖裝修比較工業風牆上有啲摩打 電單車🍴推介食品會加✅✅渣甸坊苕皮 $28大陸近期熱門既串燒食落原來煙煙韌韌 感覺似係一塊好大塊既薯粉入面包住蒜茸芽菜等✅盲盒冰粉$1我地總共叫咗兩次 兩次既配料都係一樣 不過容器就有啲唔同鴛鴦糍粑$38平日見既糍粑都係米白色炊燒既糍粑係一半黑色一半米白色但食落味道一樣即叫即炸熱辣辣 但紅糖就唔係好夠✅錫紙粉絲花甲$68花甲份量都幾多 食落爽口無沙新疆羊肉串$19雞軟骨$24/2✅鹽燒一口牛$48有驚喜 食落竟然唔鞋夠淋身✅蒜蓉大茄子$38✅衰佬五花肉$18以咖哩粉預先醃好 味道夠土豆片 $24/2粒粒粟米串 $24/10將一粒粒粟米串起再燒食落唔係脆身反而煙韌有咬口*當日7點半左右已經坐滿要排隊想食既朋友就要留意啦📍 銅鑼灣渣甸街47號采怡閣地下1號舖#wwh食勻銅鑼灣#wwh串燒
📸炊燒

2023-03-01
  • 盲盒冰粉
  • 蒜蓉大茄子
2023-03-11 25 浏览
銅鑼灣出名多野食就係人都知啦,唔止商場,其實啲橫街窄巷都好多野食。今日就嚟到渣甸街既炊燒雖然佢係橫街入面,但食飯時間都好多人排隊,全間餐廳爆滿,7點半去到,都排左大概半個鐘先入到串燒種類都幾多,有啲花多眼亂,選擇困難症,咩都想叫,所以每樣都嗌咗少少試吓佢最常叫嘅一定係蒜蓉燒茄子,茄子好大條,加埋蒜蓉好好食另外都有啲肥腸,豬頸肉,邪惡之選,肉質都好好,爆哂油脂另外值得一提嘅就係店家嘅招牌,紫薯召皮,店員話其實係粉皮,然後裏面包住一啲木耳蒜蓉等嘅餡料,食落去煙煙韌韌,帶有少少嘅紫薯味道,加埋入面嘅木耳蒜蓉都幾特別店家有兩個蠟燭,喺下面輕住一個碟話放串燒上去輕住佢唔會咁容易凍店員都好細心,都會一直好快咁幫你收晒啲碟,亦都會提醒我哋啲嘢好熱小心啲食見到呢度都有一啲嘅海鮮類,都嗌左生蠔同扇貝同虎蝦試吓,即叫即燒,海鮮好新鮮,蒜蓉夾埋啲粉絲都好好食川味串燒,有大量嘅孜然粉,令到啲串燒好惹味,重口味人士必愛,食下串燒飲下啤酒同朋友聚一聚,都係一個放工後嘅唔錯嘅消遣

蒜蓉燒茄子

最常叫嘅一定係蒜蓉燒茄子,茄子好大條,加埋蒜蓉好好食

另外都有啲肥腸,豬頸肉,邪惡之選,肉質都好好,爆哂油脂
紫薯召皮

蒜蓉燒茄子
  • 蒜蓉大茄子
  • 蒜香燒生蠔
喺銅鑼灣食捐窿捐罅嘅話,其實都唔難發現好多特色嘅舖頭仔。喺渣甸坊旁邊嘅內街,有條隱蔽嘅巷仔,入邊就有間主打川燒的串燒店。未夠七點已經開始排長龍,幫襯嘅大概都係後生仔,舖頭冇得訂位,要喺門口掃QR code等位。望吓Menu見到幾十款嘢食,雞牛豬羊海鮮、蔬菜,連甜品都有。輕輕剔咗十幾款,試吓佢味道。舖頭都幾細心,每枱都有個小爐,輕輕將串燒保溫,食到尾串燒就唔會凍哂。¶⃰直男肥腸¶⃰猛男豬頸肉¶⃰金菇肥牛卷¶⃰燒雞腎肉類都有10幾款選擇,就由最邪惡嘅開始。肥腸好香脆,中間爆滿油脂,加上佢預先醃咗,好入味。猛男豬頸肉,好厚肉爽口,咬落去爆汁,邪惡到爆燈。另外金菇肥牛同埋燒雞腎,值得推介,火候控制得好好又唔會太乾。¶⃰蒜香燒生蠔¶⃰扇貝¶⃰笑蝦蝦見到好多人都點海鮮,於是乎都點咗兩款。餐廳用剷裝起,海鮮全部即叫即整,上枱仲係熱辣辣,職員都好細心提醒我哋小心。生蠔非常好食,蒜蓉味好濃,號肉亦冇縮水啖啖肉。扇貝簡單配粉絲,味道唔錯。至於燒蝦,乾身脆口。¶⃰紫薯召皮職員推介新出品,紫薯味召皮。用紫薯做嘅餅皮,包住腸仔木耳少少豆角,口感煙韌有啲特別。¶⃰青椒蝦滑¶⃰燒菠蘿¶⃰燒四季豆¶⃰粒粒粟米串蔬菜都有唔少選擇,最鍾意食燒菠

¶⃰直男肥腸¶⃰猛男豬頸肉¶⃰金菇肥牛卷¶⃰燒雞腎

肉類都有10幾款選擇,就由最邪惡嘅開始。

¶⃰蒜香燒生蠔¶⃰扇貝¶⃰笑蝦蝦

¶⃰紫薯召皮

¶⃰青椒蝦滑¶⃰燒菠蘿¶⃰燒四季豆¶⃰粒粒粟米串

蔬菜都有唔少選擇,最鍾意食燒菠蘿非常之甜,另外粒粒粟米都好特別一份有10串,超有心機咁將粟米粒一粒一粒咁串起。雖然咁樣燒,但係又唔會太乾身。

另外仲好欣賞四季豆同青椒蝦滑,蔬菜來講唔會燒到乾晒。

川式風味,味道濃,重口味嘅朋友應該會好欣賞。價錢來講,都幾抵食,有啲仲係一式兩份,而且無加一,兩個人嘅話300 400都好夠飽。
2023-03-09 37 浏览
在公司附近,因店名特別加上社交平台引起話題,每7點過後都大排隊。可用QR code攞籌,攞完去行街差唔多先返都得,呢點幾好既放工趁早未需要排隊就去試下一個人點了燒茄子,花甲粉絲串燒大腸,雞肉,羊肉,五花腩泛濫蒜蓉係燒茄子既基本配備,合乎預期的好味麻辣花甲粉絲,花甲偏瘦小,沒什麼味粉絲才是主角,吸飽蒜蓉及麻辣,可想像到的好味之前有食評說炊燒是油炸不是燒,我唔太肯定,唔知係咪心理作用,串燒係偏油除了偏油,串燒質素不過不失不算特別出眾覺得排長龍都係過譽覺得唔值得排隊個人比較推介燒烤堂價錢差不多,但選擇多,又精緻特別得多

放工趁早未需要排隊就去試下
一個人點了燒茄子,花甲粉絲
串燒大腸,雞肉,羊肉,五花腩

泛濫蒜蓉係燒茄子既基本配備,
合乎預期的好味

麻辣花甲粉絲,花甲偏瘦小,沒什麼味
粉絲才是主角,吸飽蒜蓉及麻辣,
可想像到的好味

之前有食評說炊燒是油炸不是燒,
我唔太肯定,唔知係咪心理作用,串燒係偏油

除了偏油,串燒質素不過不失
不算特別出眾
覺得排長龍都係過譽
覺得唔值得排隊

個人比較推介燒烤堂
價錢差不多,但選擇多,又精緻特別得多
2023-03-01
2023-03-03 56 浏览
完全沒有燒烤味完全沒有四川風味認真的廚房個爐頭好似唔夠鑊氣好評都相信係打手「枱面放咗個爐仔,其實只係裝飾多啲,沒有火力」「粉絲花甲,完全係袖珍版一樣,沒有味道,好似水煮蒜蓉湯底一樣」「一口牛、牛舌及羊肉,燒到乾爭爭」「韭菜同茄子,都係好似蒸熟左,然後加蒜蓉同七味粉就上枱」「俾錢離開嘅時候,見到廚房入面環境,都係好污糟混亂」「餐廳裝修光猛,好似Cafe一樣,不過空氣唔流通」「相信最好味都係嗰個燒腐皮」
完全沒有燒烤味
完全沒有四川風味
認真的
廚房個爐頭好似唔夠鑊氣
好評都相信係打手

「枱面放咗個爐仔,其實只係裝飾多啲,沒有火力」

「一口牛、牛舌及羊肉,燒到乾爭爭」

「韭菜同茄子,都係好似蒸熟左,然後加蒜蓉同七味粉就上枱」

「俾錢離開嘅時候,見到廚房入面環境,都係好污糟混亂」

「餐廳裝修光猛,好似Cafe一樣,不過空氣唔流通」

「相信最好味都係嗰個燒腐皮」
2023-03-03
2023-03-03 42 浏览
今日Ga姐約左我去食串燒,我地好耐無見,估唔到一見面我仲有生日禮物收,果然無識錯你吓串燒店位於銅鑼灣的這家串燒店,提供的美食價格合理,性價比高,因為每道菜品都非常美味。 燒中蝦是這家店的招牌菜之一,它們烤得恰到好處,口感鮮嫩,特色串燒調味料讓人回味無窮。 炸鵪鶉蛋也非常美味,外層酥脆,內部酥軟可口,特製的調味醬更是美味無比。 扇貝和生蠔都非常新鮮美味,搭配特製醬汁更是美味。 豬頸肉則十分嫩滑,口感出色,魷魚鬚則帶有濃郁的醬料味道,口感鮮美。 總的來說,這家串燒店提供的美食價格實惠,性價比高,每道菜品都配有特製調味料,讓人回味無窮。 如果您是美食愛好者,這裡絕對值得一試。

2023-03-02 19 浏览
食正餐粥粉麵飯食到厭,想一次過食唔同款式嘅香口野,串燒必定係最佳選擇之一,三五知己一齊啤啤佢,每支藍妹都係$24,歡樂滿Fun🤩呢度嘅食物即叫即燒,雖然每款都需要等一陣,但食物質素真心唔錯。串燒價格同坊間嘅差唔多,其中海鮮有燒蠔、扇貝一隻只要$38,超肥美多汁仲有大量蒜蓉小量辣椒調味,讚讚♥️雞軟骨、雞皮$1X 嗰堆見到個竹柄就知係集團式嗰啲黎,好采每樣都叫咗「1」咁大把,真心浪費個胃嘅空間。結論:全部平過$20都唔好叫😂

結論:全部平過$20都唔好叫😂
2023-03-01 19 浏览
去銅鑼灣覓食,估唔到都搵到串燒食,呢間《炊燒》串燒店🍢人氣不錯之餘,食材種類都唔少,加埋個鐵爐幫你暖住D串燒🔥同朋友邊食邊傾吓偈,就唔怕凍哂啦👍🏻👍🏻!呢到嘅肉類都燒得唔錯,內裏肉質保持到水份之餘,面層亦好燒得好香口又惹味!🐷猛男豬頸肉 $18🐔孜然雞肉串 $18🐥燒雞中翼 $18呢串係餐廳新推出的,當然要試吓,口感煙韌,餡料有木耳𢇁、芽菜、豆角等等嘅爽口蔬菜,配搭都幾特別!🍠紫薯召皮 $38脆卜卜之選,好似薯片般香脆的土豆片必食,而雞皮亦一D都唔油膩!🥔土豆片(2串)$24🐔惹味燒雞皮(2串)$24特色之選,呢三款串燒都唔係周圍都有得食,肥腸肥瘦適中又脆口,青椒配蝦滑味道絕佳,而麻辣牛肚就特別惹味!🐂性感麻辣牛肚串 $28🐖直男肥腸 $18🦐青椒蝦滑 $38蔬菜類粟米以粒粒串好,質地偏軟身,味道辣辣地,一份有十串,進食十分方便!而油麥菜就十分爽脆!🫒燒四季豆(2串) $24🌽粒粒粟米串 (10串)$24🥬燒油麥菜 (2串)$24軟糯Q彈的紅糖糍粑,外層脆卜卜配上紅糖漿味道超香甜!🍯鴛鴦滋粑 $38而其他串燒都係即點即製作,時間雖然要得耐少少,但夠哂熱度👍🏻👍🏻!🫑虎皮青椒$16🐔燒雞

🐷猛男豬頸肉 $18

蔬菜類
🫒燒四季豆(2串) $24
🌽粒粒粟米串 (10串)$24
🥬燒油麥菜 (2串)$24

軟糯Q彈的紅糖糍粑,外層脆卜卜配上紅糖漿味道超香甜!
🍯鴛鴦滋粑 $38

🫑虎皮青椒$16
🐔燒雞腎串(2串)$24
🦑魷魚鬚(2串)$38
🌾割韭菜(2串)$24

我哋2個人去食,攞飛等左3個幾鐘位,外面得我2人再加一對剛到既情侶,店家話叫剛到所謂試食既情侶進去用餐,完全無語,服務態度又差,話試食優先,真心無下次。。。。。

2K
2023-02-22 35 浏览
特色召皮川燒TGI Friday🥳😝 相約銅鑼灣區醫肚 閨蜜興致勃勃 話要去渣甸坊呢間川燒店 食新推出嘅綠豆/紫薯召皮-🥠紫薯召皮 $38齋睇賣相 成塊燒豬皮咁 其實係用薯粉做 裏面包住香腸/蒜泥/蔥花/芽菜 將佢串起再烤香 連皮帶餡大啖食 味道踏實得來幾香口 完美展現重慶燒烤嘅靈魂😇-🍢直男肥腸/衰佬五花肉/燒雞中翼 $18🍢新疆羊肉串 $19肉串燒價錢相宜 推薦食肥腸同五花肉 柔韌有嚼勁 兼有油脂甘香😬-🐟燒鯖魚 $38🥩鹽燒一口牛 $48一口牛等得太耐啦🤥 七成熟 味道淡咗啲-🍄錫紙金菇 $38🫑虎皮青椒 $16食蔬菜串燒 太乾/太黃都唔掂 錫紙金菇濕濕哋加BB辣 虎皮青椒唔會太乾 兩樣都ok-🥢鴛鴦糍粑 $38🍞黃金小饅頭 $28甜品呢個脾胃 不容小覷🤣🤣 今次打孖上 糍粑軟糯黏牙 點紅糖漿冇得輸 跟住係外脆內軟炸饅頭 大滿足呀🥰-🍹百香水果茶 $38
特色召皮川燒
🥢鴛鴦糍粑 $38
🍞黃金小饅頭 $28
🍹百香水果茶 $38
2023-02-22 39 浏览
星期五happy Friday 食乜好?銅鑼灣食串燒飲啤酒都幾正!呢日慕名而來到「炊燒」,果然好多人排隊🥲 等到好無奈之際,我哋決定!係唔會就咁放棄㗎🤣 於是外賣返去食✌🏻外賣不輸堂食,依然美味😋👍🏻蒜香燒生蠔 $38/隻👍🏻扇貝 $38/隻👍🏻直男肥腸 $18/串👍🏻猛男豬頭肉 $18/串👍🏻衰佬五花肉 $18/串👍🏻性感麻辣牛肚串 $28/串👍🏻金菇肥牛卷 $35/份👍🏻蒜蓉大茄子 $38/條👍🏻薄切燒牛舌 $48/串燒海鮮嘅性價比好高,蒜香燒生蠔、粉絲扇貝只係38蚊/隻,大大件一隻,口感飽滿而且清潔乾淨🫶🏻 蒜香惹味,又鮮甜彈牙😋8大必食推介我都試咗大部分,直男肥腸、猛男豬頭肉、衰佬五花肉、性感麻辣牛肚串、金菇肥牛卷及蒜蓉大茄子,抵食又焦香美味!孜然粉嘅香味誘人,配搭肉質焦香鮮嫩😚 而且肉汁被鎖住,堅係原汁原味🤗 燒茄子鋪滿燒香嘅椒蒜,更惹味!另外,仲叫咗薄切燒牛舌,樣子唔太吸引,但食落口感一流!牛舌肉質烤香彈牙,都唔錯😁

外賣不輸堂食,依然美味😋
👍🏻蒜香燒生蠔 $38/隻
👍🏻性感麻辣牛肚串 $28/串
👍🏻金菇肥牛卷 $35/份
👍🏻蒜蓉大茄子 $38/條
👍🏻薄切燒牛舌 $48/串

燒茄子鋪滿燒香嘅椒蒜,更惹味!
2023-02-09 44 浏览
今日經過見到呢間串燒店,餐廳入面食客好多,全院滿座‼️今日係平日都咁受歡迎,真的很誇張😱朋友又話想試吓😂睇落好吸引。記得要掃門口QR code取票等位….食物種類繁多🤩有不同嘅蔬菜、肉類、海鮮、四川小食同甜品選擇,真係花多眼亂🫣餐廳最近新增了比較特別嘅串燒「紫薯召皮」是全港首創‼️♡紫薯召皮呢款串燒第一次聽😂原來佢哋喺香港首推呢款串燒🤩紫薯召皮口感煙煙韌韌,食落好像糯米皮,內裏包住木耳、蒜蓉、香腸,層次非常豐富,必食推介‼️♡直男肥腸~肥瘦適中,外脆內軟,而且好入味😋♡ 粒粒粟米串(10串)~將粟米一粒粒穿咗竹籤上,口感脆卜卜。♡猛男猪頭肉~大大舊、燒得香脆。♡蒜蓉大茄子~大茄子🍆灑上孜然粉,辣椒粒及香蔥,十分惹味‼️我哋瘋狂點了好多不同種類嘅串燒😂衰佬五花肉、炊燒肥牛串、惹味燒雞皮、青椒蝦滑、渣甸坊召皮、經典台灣腸、錫紙娃娃菜、薄切燒牛舌、鹽燒一口牛…最後點埋甜品,盲盒冰粉只需$1😱碗,全餐飯埋單都係五佰有找,好低食 ‼️

♡紫薯召皮

♡直男肥腸~肥瘦適中,外脆內軟,而且好入味😋
♡猛男猪頭肉~大大舊、燒得香脆。

2023-02-08
2023-02-07 40 浏览
女女今個禮拜開始返全日制🏫,呢兩日放學都同我講係學校已經做曬功課📝,仲溫埋默書。🍽️🍴晚飯就帶她出銅鑼灣食野,識佢鍾意嘅串燒。🍢🍡呢間串燒專門店性價比好高,好抵食💗係銅鑼灣經濟實惠選擇😍🥤加多寶及 Asahi 🍻價錢好平,唔使就住就住,嗌咗好多嘢。💗蒜蓉燒蠔🦪, 勁多蒜蓉,非常香。💗 雞軟骨必食,燒得好香脆,送酒一流。仲叫咗燒粟米,燒菠蘿,番薯仔,海蝦,台灣腸,金菇, 秋刀魚,牛丸,墨魚丸等,好豐富。黃金饅頭點煉奶好食,脆卜卜。🍧最後一定要食埋一蚊冰粉,勁抵。😍最近餐廳仲新推出綠豆及紫薯召皮,全港首推,今次太飽無試,下次再去食😋

🍽️🍴晚飯就帶她出銅鑼灣食野,識佢鍾意嘅串燒。🍢🍡

呢間串燒專門店性價比好高,好抵食💗係銅鑼灣經濟實惠選擇😍

🥤加多寶及 Asahi 🍻

價錢好平,唔使就住就住,嗌咗好多嘢。

💗蒜蓉燒蠔🦪, 勁多蒜蓉,非常香。

💗 雞軟骨必食,燒得好香脆,送酒一流。

黃金饅頭點煉奶好食,脆卜卜。

🍧最後一定要食埋一蚊冰粉,勁抵。

2023-02-07
2023-02-05 47 浏览
估唔到平日嘅夜晚都會排曬長龍😳 炊燒位於渣甸街,大概5個月前開張,主打港式串燒同埋台式飲品🍢 裡面嘅裝修走工業風,有啲日式混英式嘅風味🕰 每檯都會有個小鐵盤,店員喺你入座後會幫忙喺下面點火,咁就保證到啲嘢食唔會吹凍曬😌Chui Siu is a hidden little shop in cwb, which specialises in hk style skewers and Taiwanese drinks. They are so popular, and have lines of people waiting even on a weekday! 紫薯召皮 $38/份Purple Potato Vetch呢個名真係第一次聽,原來佢地係香港首推呢到菜嘅餐廳😎 外皮用左紅薯澱粉為原料,口感煙煙韌韌,有啲似紫薯糯米皮,而且有啲邊位仲燒到焦脆添🍠 裡面有木耳絲、香腸、蒜蓉同埋香蔥,味道非常豐富,值得一試👍🏼Here is HK’s first launch of this particular dish, which is a starchy outer layer wrapped

紫薯召皮 $38/份
Purple Potato Vetch
Here is HK’s first launch of this particular dish, which is a starchy outer layer wrapped around wood ear shreds, sausages, garlic and scallions. It has a chewy texture and defo worth a try.

蒜香燒生蠔 $199/半打
Garlic Grilled Oyster
肥美燒生蠔嘅鮮味豐腴,口感爽滑鲜嫩🦪 加上蒜蓉就更加能夠提升生蠔的鮮度,食落非常惹味,配啤酒一流🍺
The oysters were plump and juicy, and the minced garlic helped to elevate the freshness even more.

紐西蘭羊骨扒 $48/件
NZ Lamb Chop
紐西蘭嘅羊肉軟嫩多汁,肉味濃郁,而且因為是草飼羊所以不會太羶🐑 孜然粉嘅氣味濃烈,可以掩蓋羊肉嘅膻味,仲可以解膩😋
NZ lambs are known for their tender meat and the outstanding flavours, while being not overly gamy at the same time.

蔬菜方面叫左錫紙娃娃菜 ($38/份), 娃娃菜好索湯,唔會煮到淋曬,但略嫌有啲多油🙈 四季豆 ($24/2串) 清脆嘅口感同特殊嘅甜味連同孜然粉嘅配合一流😙 仲有粒粒栗米串 ($24/10串),口感介乎於硬實同煙韌嘅中間,幾有咬口🌽
We also got Corn Skewers, which funnily had a chewy and hard texture (in a good way). The Chinese Cabbage in Tinfoil was full of flavour, however a bit on the oily side. The Grilled String Beans were crunchy and fresh.