2018-09-20 49 浏览
同朋友仔行完街搵野食,聽聞登龍街開左好多餐廳,諗住過去睇下,點知遇著大雨,誤打誤撞衝左入地舖呢間泰國餐廳,我地都喜歡泰國菜,就一於响度晚餐啦鮮蝦冬蔭功湯(1人份)~其實都足夠兩個人飲,酸味比較多點點,味道都唔差檳檸咖哩雞~用西蘭花圍一個圈入面係咖哩雞,賣相很好。雞肉入味,咖哩比一般的較為醬狀,與蒜茸包配合得很。泰式辣椒膏海鮮炒河粉~香料配搭得宜,魷魚、青口、蝦同河粉都滲透住濃濃既辣椒味道,食入口又香又好味!再叫兩杯特色飲品檸檬草斑蘭葉汁~呢個味道原來就係平時响泰國按摩完飲既茶。另外香橙芒果沙冰,出面好少會加香橙,都幾好飲同解渴。

另外香橙芒果沙冰,出面好少會加香橙,都幾好飲同解渴。
2018-09-06
2018-09-19 102 浏览
月頭去不到泰國,心裡確實不爽,朋友安慰我說暫時在香港吃泰國菜彌補那失落感,待我補領護照後再好好計劃之後的旅行,唯有這樣吧。泰式酸辣鳳爪加入酸酸辣辣的醋汁,外皮呈現雪白的誘人光澤,酸辣中又帶有爽脆的口感,鳳爪獨到風味令人愛不釋口,相當開胃的餐前小食。網上介紹這裡的炸魚餅很不錯,我們一於試試看,朋友說果然特別。炸魚餅用豆角混入魚肉當中,再以咖哩粉,檸檬葉調味香炸,酥嫩中富有魚肉鮮美,還有香料香氣,不用沾醬吃已很美味。金黃色的炸蝦餅香氣四溢,令朋友的口水跟著潰堤了。熱呼呼的炸蝦餅所發出的香脆聲音讓我們淪陷,蝦餅蠻有厚度,在咀嚼時爆出蝦肉美味的火花,瞬間秒殺吃光光。鮮蝦冬蔭功湯河粉湯底真的很讚,酸酸的卻相當順口,並加入草菇熬煮,朋友覺得冬天吃的話可以飆幾滴汗,夏天來吃 這樣的冬蔭功湯胃口大開,當然香茅和其他香料也是提味的大功臣。河粉滑溜得很,彈性極致,吸飽湯汁後入味可口。看這海南雞飯就知道它十分厲害,海南雞將骨頭全都去掉,雞皮跟雞肉輕易分開,無論是雞皮抑或雞肉均滑嫩無比,沾點特製醬汁吃味道一絕。再來一口使用雞油燜煮的泰國米飯,喝一口清湯,立刻滿足起來。最後喝上一杯檸檬草斑蘭葉汁與洛神汁,把原本

最後喝上一杯檸檬草斑蘭葉汁與洛神汁,把原本口腔濃郁的酸香中和起來,馬上變得清爽。
2018-09-17 89 浏览
🔹大蝦蛋包炒金邊粉 $98明明網上面見個個啲蛋都係一絲絲好似網咁包住,點解我果個就唔係?!.撇除個樣之外,金邊粉炒得唔錯,唔太濕亦唔會太乾身,最重要係唔油.味道甜中帶少少辣,個人覺得酸味可以再重手少少,不過佢旁邊都自帶半粒青檸俾你調味,加埋就更好食喇.值得一提既仲有佢隻蝦🦐,好新鮮😝同好彈牙,又唔會炒得過老.🔹泰式小食拼盤(小) $88一個拼盤已經有好多野,有炸蝦餅,炸魚餅,炸春卷同兩串串燒(牛🐮,豬🐷).佢小拼盤就每樣一件,大拼盤就每樣三件,兩個人建議要小就可以,因為佢全部野都會幫你開半,兩個人食份量岩岩好.啲野食上台時熱辣辣新鮮炸起,脆卜卜,蝦餅幾大舊,魚餅加左香草醃料就最惹味.🔹蒜蓉包 $38一客四件,牛油好重手🤤,成件包都閃住黃金既油光,但我超中意.只有包邊係脆,麵包本體係鬆軟既,可能有人會中意呢個組合🤔,不過我個人中意成個蒜蓉包都係脆既.🔹椰青沙冰 $48店員話係原個椰青再打成沙冰,超清甜解渴,勁推薦!不過點解有人係原個椰青殼做杯,我就係普通玻璃杯,唔公平丫!
🔹大蝦蛋包炒金邊粉 $98
值得一提既仲有佢隻蝦🦐,好新鮮😝同好彈牙,又唔會炒得過老
🔹泰式小食拼盤(小) $88
🔹蒜蓉包 $38
一客四件,牛油好重手🤤,成件包都閃住黃金既油光,但我超中意
🔹椰青沙冰 $48
  • 椰青沙冰
2018-09-17 76 浏览
原本打算到登龍街食拉麵,經過旁邊那棟新建的大廈,新開了泰國餐廳,裝潢以深木色為主,頗有氣氛及富有格調,被餐牌上的食物照片吸引住,而且味道不算貴,那是日就改吃泰菜吧~木瓜沙律:爽口的青木瓜絲、蘿蔔絲、花生、車里茄,酸酸辣辣的醬汁,加上天氣熱,最適合吃冷盤。不要看輕它的醬汁或是沒有椒絲,原來越吃越辣,越吃越過癮。燒原隻魷魚:本以為燒魷魚會是那種燒至乾脆的,而是魷魚輕輕燒過一陣,再在魷魚表面掃上一層燒汁,魷魚仍然保持滑滑且濕潤,不會是乾乾的或是太韌口而咬很久,另外本身淡淡的味道蘸上辣辣的醬料,味道更深層次,更加滋味。香焗芋頭飯:有驚喜的菜式,以為較為普通的焗飯而已,怎知味道十分惹味,就如港式臘味飯/煲仔飯般,內有芋頭、臘腸、雞肉、冬菇及大蔥。製作需時,以熱鍋上,喜歡吃飯焦的朋友一定會把飯留在鍋底裏,並留待到最後才吃,我也是不例外。飯焦脆脆的,芋頭軟糯,臘腸香口,不算肥膩,冬菇入味,整體出色。大蝦蛋包炒金邊粉:以蛋包裹著炒粉,挺考功夫的,因為蛋絲很薄很幼,稍微欠缺功夫就會撕掉蛋絲,金邊粉味道夠,甜酸度比例適合我口味,麵條質感有彈性;蝦肉算是結實。不過若然有鑊氣會更加美味~
2018-09-17 74 浏览
放工與太座到銅鑼灣閒逛,發現此泰菜館,環境寬敞舒適,決定一試。青木瓜沙律新鮮爽口,唯有點過酸,如改一下調味份量,加多點魚露增加鹹香會更好。Pad Thai 鑊氣夠,蛋絲、菜甫和豆乾等材料和金邊粉均勻炒起,大蝦結實鮮味,微酸開胃。十分欣賞此煎蠔餅,沒有用到炸粉,只以足料蛋漿混和香蔥等佐料煎香,毫不油膩。蠔仔尚算新鮮,如果能多一點就更完美。是夜辣椒膏炒蜆半價,當然不執輸來一份。蜆少說有20多隻,雖然偏細隻但肉質結實無砂,誠意十足。最後來個椰青,清新兼天然清甜,完美作結。總括來說食物質素不錯,在銅鑼灣想有個舒適環境品嘗泰菜,這裏值得一試。

最後來個椰青,清新兼天然清甜,完美作結。

2018-08-30
約左閏密放工食晚飯, 佢話銅鑼灣times附近新開左間泰國野, 下午茶時段食過佢個超抵Buffet ($68) 覺得平靚正. 所以想試埋晚餐, 試新野我當然冇問題啦訂左檯7點,店舖地方大, 位都好闊落, 唔會出現同隔離身貼身既情況, 坐底後侍應先配杯水我地飲, 飲落有d特別, 一問原來加斑蘭葉, 味道好新鮮!菜式都好多選擇,我地叫左以下幾款食物:軟殼蟹咖哩配法包 - 軟殼蟹份量多而且炸得香口, 咖哩汁唔會過辣, 點法包食好惹味咸魚仔炒通菜 –第一次食咸魚仔炒通菜 (馬拉盞就食得多), 咸魚味重, 加埋通菜食有另一番味道, 鍾意食咸魚既朋友可以試下鹽焗盲曹 –煮得岩岩好又唔會過熟, 最重要係魚肉好滑又唔會腥, 好新鮮甜品 – 同經理傾左幾句, 提到我覺得泰式甜品偏甜唔岩我, 佢即刻介紹餐廳改良左既泰式甜品, 仲好好客送左一小碟俾我地試, 經過改良後味道清淡左又清新左, 值得一試!龍眼汁 & 凍泰式奶荼 – 杯泰式奶荼又要推介下, 用左泰國茶葉配上港式沖法, 岩返香港人既口味又不失傳統味道!有創意!

菜式都好多選擇,我地叫左以下幾款食物:

2018-09-04
2018-09-16 57 浏览
太太早前話想飲冬陰功湯,於是和她去泰國餐廳吃飯,二人套餐有飲料送真不錯。前菜的生蝦非常有特色,很美味。冬陰功湯和炒通菜都係同平時差不多。而我最欣賞的小菜就是餐內的炒青口,口感和味道真一絕👍👍。有炒菜當然要配點米飯,結果我選擇了油飯。它的口感也可以,如果做得香少少會更好味。飲料方面:我特別建議要龍眼汁,清爽解渴又不會太熱氣。服務員和環境也very nice。My overall comment: Excellent!! Keep the good work up!!

飲料方面:我特別建議要龍眼汁,清爽解渴又不會太熱氣。

服務員和環境也very nice。

2018-09-16 83 浏览
放工喺銅鑼灣時代廣場附近遇到個舊同事,兩個人就諗住揾個地方食餐飯,聚聚舊,知道登龍街好多選擇,最後揀左呢間焰淑食泰國菜。餐廳裝修頗有異國風情,餐牌上亦有好多選擇。鹽焗烏頭魚 ($138) - 即叫即焗,烏頭大條肥美,魚肚入面塞滿香茅、南薑、檸檬葉同金不換等香料,魚肉鮮甜有淡淡香料味,肉質juicy,讚!紅咖喱牛 ($88) - 用料豐富,除左牛肉片仲有泰國茄子、番茄、菠蘿、四季豆、紅椒、金不換等, 紅咖喱香口惹味又帶有椰奶香味及蔬果嘅鮮甜品,用嚟伴飯或配蒜蓉包一流!冬蔭公海鮮炒飯 ($88) - 有四至五隻蝦、青椒、番茄、青豆、粟米、洋蔥……等,味道酸酸辣辣中帶鮮味,調味得宜,好食!蒜蓉麵包(4件) ($38) - 夠香蒜蓉味,夠脆身,同咖喱一齊食好正!呢度食物味美,環境亦漂亮,坐得舒服,整體感覺唔錯!

餐廳裝修頗有異國風情,餐牌上亦有好多選擇。

呢度食物味美,環境亦漂亮,坐得舒服,整體感覺唔錯!
2018-09-15 58 浏览
餐廳環境非常優雅,灰色的主調襯托著雲石桌子,顯得高貴有格調,連掛燈都精緻過人,整個空間都給人放鬆自在的感覺。以為位處旺區加上漂亮環境,價格會很昂貴,怎料餐牌上的菜式八九成都不過100元,非常親民!!原來更設有tea set buffet,只需68元便可任吃多款特色泰國美食,相當吸引,要找天下午來試試。泰式小食拼盤賣相精美,有炸蝦餅、炸魚餅、炸春卷和沙嗲串,特別喜歡春卷皮脆餡多,又夠乾身,不會好油。炸蝦餅亦有水準,十分香脆,蝦肉非常彈牙。原個椰青海鮮焗飯好出色,青口、大蝦、魷魚、腰果、雜豆等材料豐富,還有不少滑溜的半溶椰青肉夾雜其中,令炒飯增添濃厚椰香味和口感,非常美味。馬沙文咖喱充滿椰香,加入蕃茄及茄汁,味道好有層次,不吃辣的我就最喜歡這種溫和咖喱。燒牛肉份量超多,吃極都有,牛肉富有嚼勁,滲滿咖喱汁,惹味十足。吃咖喱怎能欠缺蒜蓉包,蒜蓉包鬆脆可口,淋上大量咖喱至半脆半軟,美味得只吃一塊會感覺意猶未盡。龍眼汁清涼解渴,不會好甜,內裡更有不少原粒龍眼肉,好有風味。

2018-09-15 82 浏览
搵阿妹食飯@焰淑泰國餐廳 銅鑼灣登龍街18號V Point地下1號舖 搵阿妹食飯,出銅鑼灣等佢放工。兩個人食平實好味架店,價錢又唔好太貴。晚市套價優惠好吸引$138 泰式燒雞半隻,會配個酸甜辣味融為一體架醬料,即叫即製,個皮又幾香似炸雞,脆脆地肉嫩唔乾好咬口。$78 蒜蓉(再選馬拉盞及咸魚仔)炒椰菜苗,蒜蓉加點鹹調味已經簡單好味,不花巧接近中或炒菜,椰菜苗又細細粒爽口帶點微苦。麵飯要了$ 88 鮮蝦冬陰公湯麵(金邊粉),湯頭才是精髓同重點,富香茅味,酸中帶有陣蕃茄味,帶微辣同甜愈飲愈開胃架。蝦好大只,金邊粉爽滑。$48 芒果糯米飯,好耐無食啦,糯米加上椰漿,伴以香甜軟腍芒果肉,無敵好味!一邊加了斑蘭汁染成綠色登龍街由一開始拉麵店帶起人流,到而定成條街都開了不同價位同菜或的食店,呢間性價比高抵食服務都勸快,值得支持
搵阿妹食飯@焰淑泰國餐廳

銅鑼灣登龍街18號V Point地下1號舖

晚市套價優惠好吸引

2018-09-12 81 浏览
這間躲在銅鑼灣橋底下的泰國菜可不好發現不是因為地點隱蔽 而是內外裝修看起來 更像是有情調的法國餐廳 這樣的裝修雖少了分泰國味 卻多了幾分情調和舒適和男朋友兩個人來 除了甜品 還點了 咖哩軟殼蟹 馬拉盞炒通菜 小食拼盤當中我最推薦的是炒通菜 用的辛香料完全是我在泰國吃到味道 而且咸淡適中 一點點的辛辣味也讓我一口接一口 頓時解了吃太多炸物的油膩而我男朋友作為黄咖哩迷 最喜歡的就是咖哩軟殼蟹 蟹量十足 咖哩濃郁有椰香 配上烤得香脆的的蒜蓉麵包 讓男朋友讚不絕口最後甜品也算不錯 特別是咖啡凍 一點點的咖啡苦味解油去膩 吃過一輪串燒炸物 剛好!
這間躲在銅鑼灣橋底下的泰國菜可不好發現

2018-09-05
用餐优惠
試食活動
2018-09-12 98 浏览
今日同朋友行經銅鑼灣時代廣場佢話佢想食泰國嘢所以就係周圍附近到睇下咁啱行過就見到呢間泰國野我哋見到裝修都幾靚而且價錢喺銅鑼灣區來講都算平所以我哋二話不說就入咗去咁我哋就叫咗個荷葉包辣雞泰國餐廳好少食到 所以我就叫來試吓有一陣荷葉味同埋都好夠辣之後我哋叫咗個泰式小食拼盤個小食拼盤份量好多 都係百零蚊咋又有魚餅蝦餅春卷串燒仲要全部都係好食真係值回票價之後我哋就叫咗個泰式炒蝦金邊粉本身我就最鍾意食金邊粉呢度炒得好香 而且好入味所以我同朋友都好鍾意食最後仲送咗個餐後甜品俾我哋好精緻
今日同朋友行經銅鑼灣時代廣場

所以我同朋友都好鍾意食

最後仲送咗個餐後甜品俾我哋
好精緻
2018-09-11 103 浏览
今日行過V point 🚩見到有間新開既泰國菜。有個tea set好吸引,原來係最近好hit個個泰國tea set, $68任食 eat buffet. 可惜已經過左鐘,無緣試下。見佢d野食都幾吸引,就決定係度食個dinner喇!環境乾淨,冷氣夠哂強勁,坐得都夠闊落。每次食泰國菜都會叫泰式鳳爪 黎食。餐前小菜 食落夠哂開胃!😋呢度啲鳳爪都好大份。夠哂辣又入味。食完胃口大增!仲叫左 份大既 泰式小食拼盤🍢貪佢咩都有,唔洗諗。夠抵食!有 炸蝦餓,魚餅,春卷,同雞牛肉串燒每樣都有3件。再沾埋佢d沙嗲醬同泰式辣醬,夠哂好味!炸物都炸到非常香脆可口!🍤食左咁多肉,就叫左份 豬肉生菜包🥗🥗豬肉碎都加有好多既香料同洋葱調味,包埋d生菜食特別好味。而且呢度d豬肉生菜包好夠辣。食完覺得好惹味!生菜又多新鮮爽脆。包啲肉碎黎食,好清新。😋最後仲叫左鹽焗烏頭魚🐟大大條用左好多粗鹽黎焗,一上菜就嗅到好香既烏頭魚既味!鹽更能將魚肉既鮮味帶出!食落夠哂入味而且好嫩肉。😃食左咁多辣野,當然唔少得叫個大椰青黎飲,解解渴!😋😋食到好飽喔!
今日行過V point 🚩見到有間新開既泰國菜。
可惜已經過左鐘,無緣試下。

見佢d野食都幾吸引,就決定係度食個dinner喇!

環境乾淨,冷氣夠哂強勁,坐得都夠闊落。

每次食泰國菜都會叫泰式鳳爪 黎食。
餐前小菜 食落夠哂開胃!😋
呢度啲鳳爪都好大份。夠哂辣又入味。
食完胃口大增!

仲叫左 份大既 泰式小食拼盤🍢
貪佢咩都有,唔洗諗。夠抵食!

有 炸蝦餓,魚餅,春卷,同雞牛肉串燒
每樣都有3件。

再沾埋佢d沙嗲醬同泰式辣醬,夠哂好味!
炸物都炸到非常香脆可口!🍤

食左咁多肉,就叫左份 豬肉生菜包🥗🥗
豬肉碎都加有好多既香料同洋葱調味,包埋d生菜食特別好味。

而且呢度d豬肉生菜包好夠辣。食完覺得好惹味!
生菜又多新鮮爽脆。包啲肉碎黎食,好清新。😋

鹽更能將魚肉既鮮味帶出!食落夠哂入味而且好嫩肉。😃

🏙銅鑼灣鵝頸橋橋底,登龍街嗰邊有一間泰國菜,材料新鮮好味,製作認真,值得推介值得推介!泰式生蝦刺身🦐($128)生蝦用冰浸住❄️, 保持肉質嘅彈性, 蝦肉🦐十分新鮮。不過,個人就唔鍾意啲蝦肉浸住啲調味料入面,因為餐廳的蝦肉新鮮、幾鮮甜, 所以其實唔需要過多嘅調味料。醬汁係泰式酸辣汁。如果唔食得太辣🌶,可以提醒店員,將醬汁同埋刺身分開上辣汁燒牛肉沙律🥗🥩($88)呢個燒牛肉沙律,同平時喺西餐廳食到嘅唔同, 佢有啲似燒牛肉版本嘅生菜包, 所以你係可以用生菜包住啲牛肉食🍀! 十分新奇有趣! 🥩牛肉厚度剛好, 燒過既,牛肉再加埋泰式獨有嘅香料, 酸酸辣辣好惹味🤤, 配上清甜嘅生菜中和了味道, 但囗味較偏辣, 適合食得辣🌶嘅朋友!泰式燒鱸魚🔥🐟($138)這個鱼令我十分驚喜! 首先佢係将魚燒香咗, 令表面脆脆的, 然後再加入泰式嘅香料, 裏面包括有香茅,南薑,指天椒,檸檬葉,芫茜,青紅黃椒 , 然後用荷葉同埋錫紙包裹起尼,再攞去焗, 所以一打開個錫紙,香料嘅味道同鼻而來,魚肉熟度剛好,十分嫩滑, 調味料 滲入魚肉入面,加上鱸魚本來就冇乜骨, 食起上嚟, 香味十足而且啖啖肉, 十分過癮!椰青🥥($3

泰式生蝦刺身
泰式生蝦刺身🦐($128)

辣汁燒牛肉沙律
辣汁燒牛肉沙律🥗🥩($88)

泰式燒鱸魚
泰式燒鱸魚🔥🐟($138)

椰青
椰青🥥($38)
採用名牌椰青🥥💦,非常新鮮,而且啱啱好熟,唔會太淋唔會太硬。椰子肉咬下去會有香味湧出來,椰青水甘甜多汁,正!
泰式奶茶

大蝦蛋包炒金邊粉
大蝦蛋包炒金邊粉🍤🍳🍝($98)
外貌出眾!金邊粉比金黃色、網狀雞蛋線包住!蝦肉爽口香噴噴。入邊仲有我鍾意食嘅豆腐乾,彌補了了沒有肉的咀嚼感,亦增加飽腹感。入面仲有榨菜,酸酸地。炒金邊粉,左手面有辣椒🌶️粉以及炸蒜頭粉,方便重口味嘅客人作調味料。

泰式生蝦刺身
辣汁燒牛肉沙律
椰青
泰式奶茶
大蝦蛋包炒金邊粉
2018-09-10 61 浏览
正餐方面,我地就叫左份海南雞飯同冬陰公河粉。海南雞嘅油飯就正常發揮,但雞嘅口感好滑,肉身偏軟,配上自家制嘅甜酸醬,完全帶岀雞嘅香味。冬陰公河粉就相對比較普通啦,不過抵讚嘅係,佢嘅湯偏淡,岩哂d鐘意食面要連湯飲嘅朋友,可能河粉都索晒啲湯味,就咁入口非常惹味。令我強烈建議大家要叫杯沙冰,因為泰國嘢食多數都重口味,所以我地都叫左杯菠蘿沙冰,解湯嘅同時都非常解味。最後上左份啫喱甜品,兩款都係唔同嘅椰子糕,口感非常滑,甜度適中,椰子味勁岀,做飯後甜品一流,非常推薦!食泰國料理一定唔少得嘅就係特色小食,蝦餅,沙嗲汁串燒都係我既最愛啊💕💕💕蝦餅入面有好多蝦,真材實料,十分彈牙!推薦大家一定要試下啊。餐廳環境好雅緻,位置亦都好多,非常適合一大班朋友一齊聚餐啊!
正餐方面,我地就叫左份海南雞飯同冬陰公河粉。