2018-09-02
-人生第一次寫食評-背景:上網見到時代廣場附近一間泰國餐廳做緊$68蚊下午茶1.5小時任食,結果剛才同屋企人去食,發現餐廳有超多問題:1)Etiquette 超差,待應邊行邊將餐牌掉在枱上,做任何動作前不預先告知客人2)第一round 點嘅牛油雞翼一隻分兩舊,外貌奇怪,但第二round居然靚好多,感覺上第一round俾差d嘅嘢食客人,務求食飽佢地個肚,服務水準不一致3)食咗九個字(三點開始放人入去,但我walk-in要排到三點三,三點九開始要last order,其實只係食咗半個鐘)已經要全場五分鐘內last order,並在落單時表明牛肉串燒同春卷賣哂(但佢成個order list只係得十様八様野),我地唯有改其他串燒。一直等,侍應從來冇主動通知所有串燒賣哂,直至我地催促!4)因為食物供應管理差,客人積存大量怨氣,侍應不斷接到投訴5)侍應語氣差到極點,就算字眼上冇鬧過客人,但語氣帶呼喝成份,甚至連打電話黎想訂枱嘅客,都遭受不客氣態度對待 6)屋企人忍唔住想投訴,俾我㩒住佢,因為我唔想益咗佢,反正我以後唔會再黎。結果埋單時屋企人都係忍唔住講咗句「你都係唔適合做老闆」,結果「老闆」超級面
4)因為食物供應管理差,客人積存大量怨氣,侍應不斷接到投訴
6)屋企人忍唔住想投訴,俾我㩒住佢,因為我唔想益咗佢,反正我以後唔會再黎。結果埋單時屋企人都係忍唔住講咗句「你都係唔適合做老闆」,結果「老闆」超級面黑,最後找錢連多謝都冇講。
講真,你真係要多謝一個會投訴嘅客人,因為佢會講俾你知公司/你嘅真正問題所在。如果投訴能妥善處理,客人將會變得更忠心。選擇沈默嘅客人,永遠唔會再幫襯之餘,亦會叫身邊人唔好再去,更甚嘅係,到執笠果刻你都唔會知道可改進嘅地方!