-人生第一次寫食評-背景:上網見到時代廣場附近一間泰國餐廳做緊$68蚊下午茶1.5小時任食,結果剛才同屋企人去食,發現餐廳有超多問題:1)Etiquette 超差,待應邊行邊將餐牌掉在枱上,做任何動作前不預先告知客人2)第一round 點嘅牛油雞翼一隻分兩舊,外貌奇怪,但第二round居然靚好多,感覺上第一round俾差d嘅嘢食客人,務求食飽佢地個肚,服務水準不一致3)食咗九個字(三點開始放人入去,但我walk-in要排到三點三,三點九開始要last order,其實只係食咗半個鐘)已經要全場五分鐘內last order,並在落單時表明牛肉串燒同春卷賣哂(但佢成個order list只係得十様八様野),我地唯有改其他串燒。一直等,侍應從來冇主動通知所有串燒賣哂,直至我地催促!4)因為食物供應管理差,客人積存大量怨氣,侍應不斷接到投訴5)侍應語氣差到極點,就算字眼上冇鬧過客人,但語氣帶呼喝成份,甚至連打電話黎想訂枱嘅客,都遭受不客氣態度對待 6)屋企人忍唔住想投訴,俾我㩒住佢,因為我唔想益咗佢,反正我以後唔會再黎。結果埋單時屋企人都係忍唔住講咗句「你都係唔適合做老闆」,結果「老闆」超級面
-人生第一次寫食評-
4)因為食物供應管理差,客人積存大量怨氣,侍應不斷接到投訴
6)屋企人忍唔住想投訴,俾我㩒住佢,因為我唔想益咗佢,反正我以後唔會再黎。結果埋單時屋企人都係忍唔住講咗句「你都係唔適合做老闆」,結果「老闆」超級面黑,最後找錢連多謝都冇講。
講真,你真係要多謝一個會投訴嘅客人,因為佢會講俾你知公司/你嘅真正問題所在。如果投訴能妥善處理,客人將會變得更忠心。選擇沈默嘅客人,永遠唔會再幫襯之餘,亦會叫身邊人唔好再去,更甚嘅係,到執笠果刻你都唔會知道可改進嘅地方!
2018-08-26 169 浏览
係今日鵝頸橋附近食左一間質素幾高既泰國菜, 餐廳樓底幾高, 坐得好舒服通 菜 就 是 用 馬 拉 盞, 用 馬 拉 盞 來 炒 的 。 加 入 蒜 肉 、 蝦 米 碎 , 一 碟 通 菜 未 進 嘴 裏 , 已 先 滿 足 了 客 人 的 眼 睛 和 鼻 子, 較 有 口 感 和 味 道 較 濃 香泰國凍擰茶, 茶底與港式茶底有不同, 感覺比較特別, 檸檬茶味道清香不太甜, 不錯不錯海南雞飯, 肉雞口感鬆軟, 因為肉又香又細滑, 雞飯, 飯粒粒分明, 不會太油蝦餅」的口感香脆又紮實,蘸醬吃來更是酸香開胃, 有酥脆麵包粉外衣,咬開則口感彈Q、蝦味鮮濃

2018-08-26 129 浏览
同朋友都鐘意食東南亞既野食,特別係泰國菜。但我地又唔想去九龍城食,咁岩發現銅鑼灣呢間泰國餐廳,見門裝修優雅幾有泰式feel,就入去試下。因為我地都比較早去餐廳唔算太多人,環境都叫舒適,餐廳佈置都幾精緻。因為出面都幾熱下,所以我地一黎menu都未睇就叫左椰青先。椰青都解渴清甜,兩個椰青都算多椰肉。椰青 $38馬拉盞炒通菜 $68我地先叫左個馬拉盞炒通菜,另外個侍應話岩岩番左啲蜆好新鮮,就叫左個泰式辣汁炒蜆。泰式辣汁炒蜆 $118碟通菜不過不失,唔會話好咸;而我同朋友都好鐘意碟炒蜆,好惹味,炒完嘅蜆肉唔會話縮曬水。特別係我朋友唔係好食得辣,但佢都覺得OK,如果啲汁撈飯應該好正。另外,間餐廳每日都做緊唔同既晚市半價優惠,我地果日星期二去,泰式明爐烏頭魚同小食拼盤都做半價,見差不多枱枱都有叫鳥頭,我地都唔執輸,叫埋一份。間餐廳都好有心思,佢地大概滾15分鐘左右就會熄火,如果唔係會滾到啲魚肉好老下。條魚夠大條,但又幾入味。半價真係好抵食。我地兩個都唔算好大食,所以叫左三樣野食已經好飽下。最尾仲有個甜品,係泰國師傅自己研發既,一個係龍眼,一個係茫果,質感少少似啫哩但又唔會話太甜。問番個侍應,佢話遲

椰青

椰青 $38

馬拉盞炒通菜 $68

泰式辣汁炒蜆

泰式辣汁炒蜆 $118

泰式明爐烏頭魚

問番個侍應,佢話遲啲會下午茶set 個時推出,到時會再黎試下。

餐飯大概食左兩個鐘頭左右,走時先發現差唔多都坐滿晒,但又唔會話好嘈,服務都幾好,整體感覺菜式美味,製作用心。
椰青
泰式辣汁炒蜆
泰式明爐烏頭魚
2018-08-26 101 浏览
通常星期一夜晚肥妹仔都會同肥妹仔嘅老死一齊食飯,今日我哋就去咗銅鑼灣搵食。經過時代廣場見到對面有一間食肆嘅大廈, 有好多餐廳,不過肥妹仔就畀地下嘅一間食泰國菜嘅舖頭吸引到,於是就決定入去試下啦。入邊嘅裝修都好新潮,好型格, 一啲都唔陳舊! 而且座位闊落,坐得好舒服。酸辣炒咖哩配大蝦 $98肥妹仔叫呢一個咖哩其實係想點印度薄餅食嘅,不過佢呢一個咖哩好特別,唔似我哋平時喺出麵食開嘅黃咖哩!因為佢呢一個咖哩係酸味比較重,有少少似泡菜嗰種酸味嘅感覺,入邊嘅蝦雖然唔算好大隻,不過份量就好多,而且肉質爽口彈牙,吸咗咖哩嘅辣味同酸味,食落去好醒胃! 佢嘅咖哩唔算太杰身,有少少似湯咖哩嘅感覺,所以食落去一啲都唔漏。印度薄餅 $38呢個印度薄餅肥妹仔同朋友都一致贊同同覺得好好食!因為佢呢個薄餅係好重牛油味,外皮係煎到好鬆化好酥軟,點埋個酸辣咖哩食簡直就係一流,冇得輸!蛋包大蝦炒金邊粉 $98澱粉質人士嘅我叫嘅!佢嘅蛋包大蝦炒金邊粉份量都幾多先,金邊粉食落去好彈牙,麵條炒到剛剛好,唔會好乾,都幾濕潤!金邊粉嘅醬汁有少少似茄汁,酸酸甜甜,撈埋旁邊嘅花生碎嚟食好香亦都好有咬感! 金邊粉嘅外面仲有一層薄薄嘅蛋包

酸辣炒咖哩配大蝦 $98

印度薄餅 $38

蛋包大蝦炒金邊粉 $98
澱粉質人士嘅我叫嘅!佢嘅蛋包大蝦炒金邊粉份量都幾多先,金邊粉食落去好彈牙,麵條炒到剛剛好,唔會好乾,都幾濕潤!金邊粉嘅醬汁有少少似茄汁,酸酸甜甜,撈埋旁邊嘅花生碎嚟食好香亦都好有咬感! 金邊粉嘅外面仲有一層薄薄嘅蛋包住, 好香蛋味!而最上層仲有四隻大蝦,蝦味好濃,煎得香脆,同金邊粉一齊食好好食。

馬拉盞炒通菜  $78

泰式小食拼盤 $88
呢一個泰式小食拼盤有兩串豬肉串燒,兩塊炸蝦餅,兩塊炸魚餅,同埋兩件炸春捲。個豬肉串燒好香,個味醃得剛剛好,好香燒烤既味道!點埋個黃咖哩醬一齊食好好食。 炸蝦餅同炸魚餅就炸到外皮,脆卜卜,非常脆口!蝦餅個蝦味都幾濃, 而魚餅就有好多香料嘅味道, 最後個炸春捲外表炸到脆卜卜,入面有雲耳,蘿蔔絲等等,新鮮熱辣,好好食。

凍泰式奶茶 $25
肥妹仔嘅至愛,無論係港式定泰式,去到呢啲餐廳都一定會叫一杯凍奶茶嚟飲!呢一間餐廳嘅泰式凍奶茶唔會過甜,甜度剛剛好!好濃泰式奶茶嘅茶香味 ,水準不俗!!

椰青 $38
呢個係肥妹仔嘅朋友叫嘅,肥妹仔都飲咗一啖椰青水,好清甜,冇苦澀味,好好飲呀。

泰式甜品
餐廳經理仲送咗一啲泰式甜品畀肥妹仔同朋友試下添!呢個甜品分別係用山竹同埋碟豆花做既!先講山竹嗰個啫喱, 食落去好清甜,有淡淡嘅山竹味。而個蝶豆花甜品其實就係椰汁糕加啫喱,好濃椰汁味,不過最吸睛嘅都係個淡粉藍色嘅外表,真係好靚。

肥妹仔能走嗰陣時見到有一個餐牌寫住任食!細看之下發覺原來呢一間餐廳都有任食下午茶,而且個款式仲好多添!每位$68,一啲都唔貴。如果有機會肥妹仔下次一定會嚟試下呢一個下午茶!經理仲介紹咗佢哋嘅下午茶擺盤,好靚,好似喺酒店食嘅下午茶一樣,只不過係泰式風味而唔係西式咁樣, 肥妹仔真心覺得好靚。
2018-08-20
2018-08-25 136 浏览
登龍街以家變左條美食街,今晚煩惱緊食咩時候 見到街頭有間新開既泰國餐廳,裝潢都幾新潮華麗!見到個餐廳有個下午茶自助餐非常抵食,下次下午茶可以黎試下!叫左一份爆炸蝦,爆炸蝦係類似避風塘炒蟹既做法,夾雜住香矛,香味十足!賣相都好令,蝦身都好大隻 蝦頭仲有蝦膏,味道十分惹味 蝦肉又夠彈牙!海鮮拌粉絲,呢個係一個凍盤,醬汁係酸酸辣辣非常開胃,海鮮包括青口 魷魚 蝦等,分量十足,我覺得作為前菜就岩哂!炸蝦餅,首先賣相已經炸得好令,外金黃香脆,內裡好足料,蝦肉好爽口,又唔會太乾,配埋甜酸醬汁一d都唔油!飲品叫左杯香橙芒果沙冰,飲得出個芒果係泰國芒,芒果味濃郁唔酸,加左少少香橙感覺更清新 消暑一流!

見到個餐廳有個下午茶自助餐非常抵食

,下次下午茶可以黎試下!

2018-08-24 96 浏览
今日同朋友出去銅鑼灣覓食,朋友話想食泰國野,於是我地就搵左哩間泰國餐廳來撐下台腳啦!哩度環境都唔錯,檯面係大理石紋,都好靚,經理也很熱情咁同我地介紹返新出既菜式,服務態度都唔錯!話咁快我地點既小食拼盤(細)就到啦,內有炸春捲、魚餅、炸蝦餅、仲有串燒。炸蝦餅味道唔錯,蝦味濃郁,春捲外脆內嫩,唔錯,串燒點埋個醬汁好juicy,值得一試。仲有個咖喱牛肉都唔錯,哩隻咖喱味道都很濃郁,牛肉好嫩滑,裡面還有薯仔跟一些蔬瓜類。個咖喱汁配埋最近新出既薄餅,真係好惹味,個餅本身都好香,好香牛油味,煎得啱啱好!仲有哩個炒飯,味道好特別,材料都好足,好多隻蝦係入邊,D蝦好新鮮,仲好貼心咁去了半殼,食落好方便,蝦肉好爽口,唔錯!我杯野飲都好好飲,香橙芒果冰沙,好香芒果味,不會太甜,夏日消暑解渴正!另一杯係珍多冰,味道都很清香。最後哩兩個啫哩聽經理接受係用新鮮椰青水做出來,另一個就加左斑蘭,一入口有驚喜,真係好清新既味道,睇得出係用心製作,唔錯

2018-08-22 131 浏览
見到晚市有優惠,自然吸引左我黎食星期一至日都有指定菜式半價優惠,是日係星期二,所以我地叫左個小食拼盤。半價,74元,十分抵食,分量好多春卷同虾餅好味,炸得好脆,五油膩,虾餅好足料至於串燒,有三串,分別牛,豬,雞。我最中意雞串燒,雞肉好滑點埋個沙嗲醬,正!大蝦泰式炒金邊粉!上碟好靚牙!而且有個蛋包住,好特別。呢個粉味道恰到好處,五會太咸通菜炒馬拉盞!好惹味!凍泰式奶茶,呢杯奶茶五會似泰國個d甘。甘甜!甘哂我口味椰汁珍多冰,陳生話好濃椰汁味!補充一下,見到呢個下午茶優惠,都幾抵!下次放假試下先!
見到晚市有優惠,自然吸引左我黎食

半價,74元,十分抵食,分量好多
春卷同虾餅好味,炸得好脆,五油膩,虾餅好足料
至於串燒,有三串,分別牛,豬,雞。我最中意雞串燒,雞肉好滑
點埋個沙嗲醬,正!

通菜炒馬拉盞!好惹味!

凍泰式奶茶,呢杯奶茶五會似泰國個d甘。甘甜!甘哂我口味

椰汁珍多冰,陳生話好濃椰汁味!

補充一下,見到呢個下午茶優惠,都幾抵!下次放假試下先!

3K
2018-08-22 85 浏览
今晩吹泰風,友人剛從泰國旅遊回來,手信少不免,相約晚飯都要食泰菜,佳因那邊泰菜太回味,她的心靈上仍然想停留在泰國喎!真無奈!剛好得知銅鑼灣有間新開泰菜,一於就試下。店內裝潢捨棄傳統泰風,加入新派元素,坐位舒適。接過手信當然要點菜了。價錢沒想像中貴,因地點在銅鑼灣區,比預期的有驚喜!咖哩是首選,揀了一個黃咖哩豬肉配蒜茸飽。黃咖哩味道比較溫和,辣度不霸道,甜度又剛好。蒜茸飽烤得脆脆,蒜味香,蘸著咖哩汁吃超正!泰式海南雞值得推介。皮下脂肪不多爽滑。雞肉嫰滑無比,肉味滿溢。半隻份量頗多,食得滿足。原來每日有兩款特價菜,可選一款。我們選了明爐檸檬烏頭魚。邊煮邊食,熱辣辣。魚肉質不嚡口,啖啖肉,吸收了湯汁精華確滋味。配菜的酸,甜,鹹味共融,好㚒!最後是甜品芒果糯米,糯米軟糯香甜,黏黏的有嚼口,配搭芒果真一流。

蒜茸飽烤得脆脆,蒜味香,蘸著咖哩汁吃超正!

2018-08-21
2018-08-09 128 浏览
泰國控嘅我隨時隨地都想食泰國菜😝今日身處銅鑼灣,經過時代廣場發現一間新開嘅泰式餐廳,入去挑戰下先😃呢度裝修摩登,風格時尚,價錢亦都十分合理。叫咗個二人set,睇菜單都覺得豐富。沙嗲鴛鴦串❤️有牛同豬,肉身嫩滑唔乾身,沙嗲醬好惹味鮮蝦冬陰公湯❤️椰汁味香濃,香料好足,每人可以飲到兩碗,大滿足!😛香草豬手(必點)❤️豬手拆骨,啖啖肉。秘製醬汁好特別,甜甜地同豬手好夾。誠意之作👍大蝦炒金邊粉❤️唔會太濕又唔會太乾身,剛剛好!味道上可以更酸,就100分喇😊值得一讚嘅係蛋絲鋪得好靚😍馬拉盞炒芥蘭❤️大愛!重口味,芥蘭新鮮冇渣😚椰青沙冰❤️又係誠意一作,將椰青嘅肉刮晒出嚟,再將椰青水變為沙冰。夏天解渴既清新又清涼❄️最後再追加左是日半價精選,泰式明爐檸檬烏頭魚❤️酸酸地好開胃,湯底清甜,骨有少少多但可接受😋

叫咗個二人set,睇菜單都覺得豐富。

沙嗲鴛鴦串❤️
有牛同豬,肉身嫩滑唔乾身,沙嗲醬好惹味

鮮蝦冬陰公湯❤️
椰汁味香濃,香料好足,每人可以飲到兩碗,大滿足!😛

香草豬手(必點)❤️

大蝦炒金邊粉❤️

馬拉盞炒芥蘭❤️
大愛!重口味,芥蘭新鮮冇渣😚

椰青沙冰❤️

最後再追加左是日半價精選,泰式明爐檸檬烏頭魚❤️

酸酸地好開胃,湯底清甜,骨有少少多但可接受😋
2018-07-31
  • 椰青沙冰
2018-08-07 91 浏览
聽朋友講新開嘅V Point地下有間望落幾靚仔嘅泰國餐廳, 所以約埋一行四人去試下。一去到個環境好靚, 空間夠大, 枱同枱之間嘅距離都好足夠, 好適合一班朋友嚟傾計。而野食嘅款式都幾多, 而且每一日都會有唔同嘅優惠, 最尾我地揀左四人餐。餐廳上菜速度都好快, 首先嚟一個鮮蝦冬陰功湯鮮蝦冬陰功湯入面嘅材料主要係大蝦, 而酸甜度亦都適中,好適合香港人口味。軟殼蟹咖哩好香, 好creamy, 但係味道上重咗少少, 如果就咁食嘅話就會鹹得滯 配埋法包食就啱啱好。沙嗲串燒賣相唔錯, 肉質嫩滑,  配埋秘製嘅沙嗲醬好好食。辣汁豬頸肉沙律個人嚟講就覺得酸咗少少, 但係其他朋友就話ok, 咁可能係個人口味問題啦。泰式青咖哩我哋就配咗牛嘅, 牛肉就略為乾身, 但係個青咖哩好香, 好食。泰式肉碎生菜包, 肉碎保留咗少少肉汁唔會太乾身, 配埋爽脆嘅生菜食就啱啱好, 而且啱啱食咗啲咁濃味嘅嘢, 有返小小清淡啲嘅菜清一清都唔錯。大蝦炒金邊粉嘅賣相好靚, 而金邊粉亦都唔會炒得太乾身, 整體上嘅味道唔錯。野飲嘅部分我哋總共嗌咗兩款嘢飲兩款嘢飲都唔會太甜, 清得嚟又保留番材料本身嘅味道。最後嘅甜品係用咖啡嚟做嘅千層糕

餐廳上菜速度都好快, 首先嚟一個鮮蝦冬陰功湯

沙嗲串燒賣相唔錯, 肉質嫩滑,  配埋秘製嘅沙嗲醬好好食。

野飲嘅部分我哋總共嗌咗兩款嘢飲

兩款嘢飲都唔會太甜, 清得嚟又保留番材料本身嘅味道。

最後嘅甜品係用咖啡嚟做嘅千層糕, 淡淡的咖啡味可以清一清口腔, 而且食落唔會咁甜個感覺健康好多。

最後人均消費大均200蚊, 加上份量唔小, 環境又唔錯, 係銅鑼灣嚟講好抵食。
講起登龍街好多時都係食拉麵,但係附近其實都有好多好嘢食,今次同朋友試呢間焰淑泰國餐廳,好有驚喜,我哋叫咗個四人套餐,大約七百幾蚊,估唔到呢個銅鑼灣可以用呢個價位,食到咁靚又咁正宗既泰國菜。一入到去裝修都幾精緻,而且座位都闊落,客人之間唔會太近,可以好好地咁傾偈。港女就緊係試下呢排好興既蝶豆花飲品啦,呢杯係蝶豆花青檸梳打,店家好細心咁將糖水另上,可以自己控制甜度,加左糖水之後,飲品會由藍轉紫,女仔見到必定心心眼。飲落好清新,青檸味好出,食辣嘢最啱。大蝦冬蔭功呢個冬蔭功用小火鍋裝住,下面有爐火滾住,保持湯既溫度,就算傾計耐左都無問題,非常細心。而且味道好正宗,好重香料味,但又唔會太辣,而且好香椰汁味,味道啱啱好。大蝦既size 足足有手掌咁大隻,肉質夠實,個湯飲落好甜好有蝦味。串燒一共有六串,有豬肉同雞肉,表面燒得夠乾身,有啲脆邊,但仍然保留到肉質,加埋醬汁一齊食,夠曬香口惹味。大蝦炒金邊粉金邊粉用蛋網包住,單論賣相已經好精緻,好唔捨得拆開佢啊,不過食落口感同一般金邊粉唔同,比較煙韌,但係都幾好食,而且好清爽。青咖哩牛肉有唔同既蔬菜,例如豆角,茄子仔,牛肉切得好薄,咖哩入曬味,但係唔會太辣

飲落好清新,青檸味好出,食辣嘢最啱。

大蝦冬蔭功

串燒

大蝦炒金邊粉

青咖哩牛肉
有唔同既蔬菜,例如豆角,茄子仔,牛肉切得好薄,咖哩入曬味,但係唔會太辣,較重香料味,送飯一流。

豬頸肉沙律
較重金不換同青檸味,食落好refreshing,夾埋生菜食好開胃。

豬肉碎生菜包
都係好傳統既泰國菜,食落豬肉好爽口,不過我比較鐘意上面既豬頸肉沙律夾生菜,兩種唔同既食法。

馬拉盞炒通菜
馬拉盞味好香,仲加入蝦米炒菜,咸咸香香,又係送飯既好選擇。

是日甜品:千層咖啡凍
食完曬咁多嘢其實已經好飽,店家仲送上好靚既咖啡凍做甜品,咖啡味好香,但唔會太甜,食完完全唔會有罪惡感,very good。

2018-07-29
  • 軟殼蟹咖哩
  • 大蝦冬蔭功
  • 馬拉盞炒通菜
2018-07-31 102 浏览
是日與友人到食店林立的登龍街覓食,剛好經過V Point這家新開泰菜,於是就進去一試了晚市有指定菜式半價優惠,也有套餐供選擇我們有點懶得想,於是就點了個二人套餐~炸蝦餅: 蝦餅新鮮即炸的, 由於太餓的關係差點被燙到咬下去是實在的蝦肉,而由於是手打的關係,甚為彈牙。自家調配的醬料帶鹹鹹酸酸的青檸味,挺開胃的。椰汁雞湯: 椰汁味香濃, 湯的材料都很足料, 雞肉也不會煮得太老。雞湯是加了芫茜一起熬煮的, 不喜歡芫茜的人要注意啊。招牌海南雞: 肉的份量剛好,如果肉質再嫩滑一些就更好了大蝦炒金邊粉: 蝦的質感蠻爽口, 十分新鮮。金邊粉可以再炒得入味一些馬拉盞炒通菜: 味道夠香,小蝦乾更添鮮味甜品: 賣相精緻!可能是主菜的味道比較重, 配合的甜品則較淡而清新,以作平衡。椰青味果凍特別清,以新鮮的椰青水及椰青肉挖造而成,所以有在吃椰青的感覺,很refreshing,口感也很好。至於班蘭味果凍,有著清香的班蘭味,用作一餐的總結,實最好不過了

晚市有指定菜式半價優惠,也有套餐供選擇
我們有點懶得想,於是就點了個二人套餐~

炸蝦餅: 蝦餅新鮮即炸的, 由於太餓的關係差點被燙到

招牌海南雞: 肉的份量剛好,如果肉質再嫩滑一些就更好了

馬拉盞炒通菜: 味道夠香,小蝦乾更添鮮味

2018-07-18
2018-07-29 89 浏览
今日經朋友介紹,去左v point 果頭食飯,喱間焰淑泰國餐廳應該係新開,之前都唔覺眼呢度附近有呢間餐廳。唔使點等就已經入到去,我哋都覺得呢度嘅環境唔錯,幾大,同埋都幾靚, 最適合成班朋友嚟嘅gathering 。呢度都有幾多嘢食,同埋佢每一日都會做優惠,有啲主食會做半價優惠。 星期日就有咖喱軟殼蟹配法式麵包同埋香葉燒烏頭魚。我哋就揀咗咖喱軟殼蟹,因為淨係可以揀一樣。嘢飲方面我哋就叫咗椰青沙冰同埋蝴蝶豆特飲。首先上咗嘢飲,個沙冰好清甜,好好飲,推介大家叫。而個蝴蝶豆特飲都幾得意,到左啲青檸汁落去,就會有藍色變做紫色,都幾有特色,但未到就略甜,我都係鍾意椰青沙冰。個冬陰公湯好好飲,同埋有好多材料,佢啲蝦係大蝦,味道都好好,出乎意料咁好食。個咖喱軟殼蟹都唔錯,炸得幾好,個咖喱都唔錯,但有啲咸,要點麵包先啱啱好。個生菜包肉都幾惹味,但有啲辣,要送下飯先得。至於個phad Thai 都幾好味,最鐘意佢嘅蛋網。個芒果糯米飯都幾好味,芒果幾甜,仲有斑斕糯米飯,都幾特別。仲有個好特別嘅3色甜品,但有啲甜。人均消費大概$200 左右,都幾扺食。

個生菜包肉都幾惹味,但有啲辣,要送下飯先得。

至於個phad Thai 都幾好味,最鐘意佢嘅蛋網。

個芒果糯米飯都幾好味,芒果幾甜,仲有斑斕糯米飯,都幾特別。

仲有個好特別嘅3色甜品,但有啲甜。

人均消費大概$200 左右,都幾扺食。
2018-07-15
2018-07-29 72 浏览
得悉V Point 樓下新開了間泰菜館Imsook, 跟爸媽在銅鑼灣shopping 後順道來吃完晚飯才回家。我們點了個二人餐、$388 有小食、主菜、炒菜、飯、甜品、份量確實不少、好豐富呢!柚子大蝦沙律好多柚子、酸酸甜甜好開胃、大蝦都爽口。椰汁雞湯好香椰汁味、濃郁美味、唔會奶味太重太膩、雞肉嫩滑、加埋車厘茄同菇好正!炸魚餅比想像中細件、不過沾點酸辣醬好香好惹味~香草豬手切件、豬手皮唔肥好有膠質、彈口感爽滑。大蝦炒金邊粉賣相唔錯、味道亦不過不失。馬拉盞炒通菜夠惹味👍🏻甜品shot 由師傅花上幾小時製作、絕不馬虎。左邊的龍眼凍是我最喜歡的、清甜不膩、惹味泰菜以這龍眼凍一清味蕾最好不過!中間的椰青凍以新鮮的椰子水和椰肉製成、好清甜!旁邊還有山竹凍和馬豆糕。

柚子大蝦沙律好多柚子、酸酸甜甜好開胃、大蝦都爽口。

炸魚餅比想像中細件、不過沾點酸辣醬好香好惹味~

香草豬手切件、豬手皮唔肥好有膠質、彈口感爽滑。

大蝦炒金邊粉賣相唔錯、味道亦不過不失。

馬拉盞炒通菜夠惹味👍🏻

2018-07-29 48 浏览
唔係朋友介紹都唔知呢度開咗間泰國餐廳~ 入座時未算好多人,員工服務同好nice同好細心介紹有咩好食。依家做緊優惠,每日有特選菜式半價~我哋就揀咗個軟殼蟹咖哩配法包,另外再加咗個大冬蔭公、生菜包同炒金邊粉。冬蔭公係預料之外嘅好飲!味道有調過比較適合香港人口咪,但好足料,飲咗兩碗都唔夠喉🤣軟殼蟹咖哩配法包就好大盆,淨食蟹會咸咗啲,但配埋法包就啱啱好,好開胃~(生菜包我無咩記憶)炒金邊粉都好食,最重要係上菜時個樣夠靚😍然後飲品叫咗椰青沙冰,係用椰青水雪做冰再磨,好清甜消暑嘅呢~最後甜品當然唔少得芒果糯米飯~係黑白糯米一齊上,但個人都係鍾意食白糯米多啲~

(生菜包我無咩記憶)

炒金邊粉都好食,最重要係上菜時個樣夠靚😍