2019-09-29 1024 浏览
又一次嚟到呢間店,一到門口依然係呢位靚仔到極點嘅服務員歡迎我入嚟,佢親切嘅笑容貼心嘅問候令我不能自拔。 入返正題,呢間四川火鍋店可以話係我食過最正宗嘅。 先講鍋底川味十足,食材非常新鮮,更令我驚訝嘅係田雞非常肥美甚至大過隻碟,其他食材跟不用說,相片都睇得出係非常之好。 環境方面我覺得呢間餐廳十分用心中國風的環境,非常特別非常親切,坐入嚟令我非常舒服地方好闊。 衛生方面十分乾淨,大家可以放心。 呢間仲要係海港城唯一一間食麻辣火鍋嘅店。我個人好喜歡唔多講去相!
入返正題,呢間四川火鍋店可以話係我食過最正宗嘅。
衛生方面十分乾淨,大家可以放心。
2019-09-21 594 浏览
從無食過一間咁差的火鍋店,除左服務無一樣可以接受!調味料區,係一張客人座的枱,上面擺上4碗所剩無幾的莞茜、蔥、芝麻及辣醬,另外擺放10-20樽的醬油、香油及醋,非常混亂!我們點了酸菜魚鍋$328、毛肚$158、牛小排(小份)$218、萵筍$58及鴨血$68,還有飲品悲冰洋汽水一支$22,醬料每$25!酸菜魚鍋湯味道好一般,辣味已蓋過了酸菜魚湯味,牛小排當灼熟後機乎找不到,萵筍灼了長時間也不會淋,鴨血就不能怪他,因為我們只是點了酸菜魚鍋,不是麻辣湯底!我們要加湯時令我有點驚訝,是加水....無錯無加水呀,好離譜,估不到的是以這個價錢是加水囉!真心講以這餐價錢出面大把選擇,所以不會有下次!

頂級小排(小份)

祕製豆湯酸菜魚全鍋
2019-09-20
庆祝纪念
生日
2019-07-27 658 浏览
港式川菜!大辣一點都唔辣,又唔夠麻!只有3個辣度可以揀。味道為迎合香港人口味完全冇驚喜,食完冇乜特別!價錢又貴!炸魚皮唔夠脆!牛筋丸好難食!墨魚丸勁細粒!醉雞冇酒味!份量好少!唯一可以接受的只係酸菜魚仲有醬料勁少選擇!得5款!但收25蚊一人!菌湯底超淡!完全冇味!唔會再去都唔會推介人去食!茶芥竟然係炒瓜子,仲要得10幾粒完全拉底餐廳級數!呢個價錢完全係食環境囉,仲要係明星餐館!食物完全唔得呀!勁失望
唯一可以接受的只係酸菜魚
仲有醬料勁少選擇!得5款!但收25蚊一人!
菌湯底超淡!完全冇味!
唔會再去都唔會推介人去食!
茶芥竟然係炒瓜子,仲要得10幾粒
完全拉底餐廳級數!
2019-04-19 1270 浏览
食評,之前比較忙,一直拖到現在才寫雖然都在尖沙咀工作了一段時間,但最近發現了一家新開不久的火鍋店,是由5位明星作股東還是老闆為主的內地火鍋店。火鍋鍋底方面火鍋以麻辣火鍋為主,因為我跟朋友都是香港人不能食太麻的麻辣火鍋,覺得這是麻辣鍋底剛剛好。食材方面鴨血(吃的太高興,忘了拍)在香港,從來沒有吃過這麼好吃的鴨血,鴨血配合麻辣鍋底,很好吃。我很少食雞子,但發現這裡的雞子很新鮮,下到麻辣的鍋底,非常好吃肥牛也很不錯,以香港的牛肉來說,牛味足。小食方面小酥肉也不錯,但一定要吃紅糖糍粑,我們吃了2份🙈🤣🤣外脆內軟,裡面很軟糯,很好吃,來這一定要試,真的,大推。其他方面都很不錯,雖然分量比外面好像少了一點,但人均銷費也跟其他地區差不多,人也吃的很飽,總體環境很好,以香港來說,服務真的非常不錯。值得再來!
食評,之前比較忙,一直拖到現在才寫

火鍋鍋底方面

食材方面

肥牛也很不錯,以香港的牛肉來說,牛味足。

小食方面

值得再來!
2019-04-11 1058 浏览
發現新開餐廳同朋友試一試,驚冇book 位要排隊,打電話過去先佢話留俾我地。15分鐘去到點知得一枱客。。。心諗可能我地太早(6pm)。坐低即刻送上一碟瓜子,本人唔太中意食瓜子所以覺得冇乜特別。我地叫左麻辣小辣同蕃茄鴛鴦鍋。我地得2個人因為太早加上唔係好肚餓,火鍋料叫得比平時少。牛小排,桂花蚌,黑毛肚,墨魚滑,萵筍,木耳,凍豆腐。。。叫左渣竹䉀茅根,但個staff話無晒所以我地轉左酸梅湯。。但6pm 已經冇晒都幾詭異。嘢食份量比較少,如果5人以上可能要double 上,如果唔係一人只食到一兩片/舊。個牛小排就少得可憐,我地叫細份不過冇諗過得十塊左右而且好簿同好細塊。黑毛肚係我中意嘅質地都OK...不過相對之前CWB 另一間過江龍麻辣火鍋依個價錢人地大碟d同厚身d。墨魚滑同桂花蚌都係普通質素,中規中矩。萵筍都係十片左右都算厚切唔會一陣風嗰種。凍豆腐吸晒d麻辣湯好惹味。個麻辣湯底好明顯須然調較左香港人口味,食落都會有陣牛油味係唔錯嘅。講下服務喇,食左成餐樓面淨係見到一個著西裝嘅staff 同企門口嘅女staff, 火鍋料黎齊曬但都無提供嗰d芫茜蒜茸葱粒俾我地加,但醬料費收$25 一位喎,枱面
講下服務喇,食左成餐樓面淨係見到一個著西裝嘅staff 同企門口嘅女staff, 火鍋料黎齊曬但都無提供嗰d芫茜蒜茸葱粒俾我地加,但醬料費收$25 一位喎,枱面就有香油,醬油同醋。。紙巾有一張俾我地😅加湯都係要叫人先加,同埋只係加左一邊就走左,其實唔明點解都冇乜客都好似好忙咁。。不過又唔係黑面果d 而且態度都幾好,只係唔太主動加野,但收野都收得好快。食完未夠8點眼見多左3 枱客,不過依個位置確實難d會有walk-in 客,如果唔係突登搵上黎都唔會經過。。。計埋加一共$1146。如果係依d 食材同份量黎講相比同類型嘅打邊爐都算係幾貴,不過依個地段冇辦法。所以試左一次就算了。。。
2019-03-15 955 浏览
名星店鋪,一定要試試,湯底味道唔錯,我地叫小辣(所以唔係好紅),不會太口渴,點左食評多人讚田雞魚頭湯底,有d失望,田鷄肉白色的,似似輕輕烚過,無肉味,魚頭唔係大魚頭,其他料可以
2019-03-11
2019-03-08 529 浏览
佢個位好難揾,我問左2個concierge 至揾到(本身我係road blind)。因為平日放工所以無咩人,麻辣湯底好正宗,不過食物份量偏小,而且質素好普通,勝在坐得勁舒服,裝修好靚,不過食完都係一身麻辣火鍋味道....可以一試,個環境..
2019-02-21 325 浏览
好吃!在附近上班可以很方便吃到辣,很滿意服務員👍🏻👍🏻👍🏻不過有點失望最期待的酸菜魚失分了,魚肉是很滑好吃,但湯沒什麼味道比較淡,喜歡酸辣的朋友失望了
2019-02-14
2019-02-17 329 浏览
今日喺海港城行街,行行下見到有間野門口有黃曉明李冰冰幾個嘅相,原來佢地嘅火鍋店喺香港都有啦,之前只係聽過,依家有得食緊係要試下先,一試難忘,食物質素高,色香味俱全,服務態度好好,非常親切,座位亦都舒適,加上行街都攰,坐到唔捨得走

原本对明星开的餐厅没什么太大兴趣,但约在海港城吃饭,不想将就日餐韩餐广东菜,就来试试火锅吧~出乎意料的红锅,其好吃程度远高于现世面上的台式养生锅和广式清汤锅!热串串和无骨鸡掌也同样发挥出川辣的香与劲!人均300港币在香港吃顿火锅属于正常菜价,但凭良心讲菜量略少(应该和海港城租金有关)。地理位置略微隐蔽,建议最直达方法是从Chanel的大门进来,径直往港威方向到三层,在某爆米花柜台右拐上扶梯~ ps. 长相像马可的店员服务态度佳,顿扫因略微找不到位置而发的牢骚!

2019-02-13 266 浏览
中國風嘅裝修,一入去就聞到好麻辣好香嘅味道,服務好周到,一坐下就有人倒茶比我地,好熱情介紹菜式。熱辣鴛鴦$238 點了麻辣和菌湯 湯底都好足料 麻辣鍋下了很多辣椒花椒 超香,菌湯是係用野生菌新鮮熬成 完全可以直接飲 食落好放心。每次食火鍋必嗌嘅—紅糖糍粑$58 外脆內軟 非常煙韌 蘸上紅糖醬 甜甜地 好解辣,毛肚$148 極爽口 小酥肉$68 超酥脆 入面仲有花椒 別有一番風味,牛魔王麻辣牛肉$108 醃得超入味!肉質鮮美嫩滑!好味美國雪花肥牛$118 肉質鮮嫩,肉味濃郁牛筋丸$48 好彈牙蔬菜方面全部都係$38一份 點了 凍豆腐 香菇 金針菇 萵筍,全部都好新鮮。極力推介凍豆腐 吸曬d湯汁 好正
難得在香港能見到的 北冰洋$20 一枝熱辣竹蔗水$78一扎
係用野生菌新鮮熬成 完全可以直接飲 食落好放心。
毛肚$148 極爽口
牛筋丸
田雞
  • 熱辣鴛鴦鍋
2019-02-09 266 浏览
过年啦必须要吃美食,带上家人一起吃热辣壹号,爽歪歪海鲜拼盘份量十足,新鲜极了。羊肉是我的最爱,这里的羊肉超级好吃。和我在内蒙古吃的草原羊肉,有的一拼。 美国雪花肥牛肥瘦相间肥美的雪花几个特色小吃也是超级美味,家人都特别喜欢,饭后甜品:红糖糍粑强力推荐。
过年啦必须要吃美食
,带上家人一起吃热辣壹号,爽歪歪
美国雪花肥牛肥瘦相间肥美的雪花
美国生蚝、海鲜拼盘、草原羊肉、油炸鬼墨鱼滑、红糖糍粑
美国生蚝、海鲜拼盘、草原羊肉、油炸鬼墨鱼滑、红糖糍粑
2019-02-08 255 浏览
Attracted by the 12% off on openrice, so went to give it a tryWe showed the voucher to the staff before we were seatedAnd offered to sit in a table for 9Food is alright but small portionnothing surprisingSome free dessert at the end but doesnt taste goodAt the end, we were shocked by the fact that the waiter walked in and said they cannot offer 12% off as we sat in the big table and they have offer free dessert & drink for curtesy.Bad experience overall

nothing surprising

Bad experience overall

2019-02-08
$2000
用餐优惠
現金券
2019-02-04 2418 浏览
今次同大家暖𥅈𥅈咁過的就是內地過江龍,由著名影星黃曉明、井柏然、李冰冰、任泉、何炅等人開設的麻辣火鍋店 -「熱辣壹號」。此店主要經營火鍋和相關小菜,總部設於北京。目前在北京、天津及上海已有八間分店,香港此店是第一間,宗旨是打造特色川式火鍋。 店子光猛企理,裝修是吊燈、木傢俬系,服務員都很年青,個個靚仔靚女,制服是衛衣及牛仔褲,形象新潮年輕。 座位間隔甚闊落,想優雅地打邊爐,不會煙 boom boom 的: 飲品「北冰洋橙汁」$20 ,是北京老牌汽水,在港甚少見,味道蠻似「芬達」: 火鍋前先來小吃。「天椒皮蛋」$68 用上鵪鶉蛋來做,汁醬屬惹味,辣度 BB 級,口感Q彈。 「紅油串串」$68 / 客,有鵪鶉蛋、木耳、蓮藕、秋葵、海帶、土豆片,可作餐前小吃,或之後放入火鍋也可: 即點即炸「家鄉小酥肉」$68,是我們同枱劉公子的至愛。用五花腩炸成,外酥香不油膩,可當小吃或火鍋配料: 熟悉我的朋友都知道我是瘋愛酸菜,我的至愛就是這個「豆湯酸菜魚」$328 / 小,已經很大份,十級推薦: 湯底集甜酸麻辣於一體,酸與麻比辣重,湯是醒胃香醇不搶喉,湯膽做得好。內裡有四川酸蘿蔔、酸菜、鱸魚片,魚肉嫩

火鍋前先來小吃。「天椒皮蛋」$68

用上鵪鶉蛋來做,汁醬屬惹味,辣度 BB 級,口感Q彈。

湯底集甜酸麻辣於一體,酸與麻比辣重,湯是醒胃香醇不搶喉,湯膽做得好。內裡有四川酸蘿蔔、酸菜、鱸魚片,魚肉嫩中帶爽,是越食越開胃那種:

微甜的「紅糖糍粑」$58,也是要趁熱吃,外皮脆口,內裡軟糯:

火鍋時間到了!我們點了「熱辣鴛鴦鍋」$168,有辣有不辣,湯底都是內地中央廚房掣好後入袋直送香港。人客可從麻辣、番茄、菌湯、骨湯等選二,我們選了麻辣配菌湯:

麻辣湯用四川辣椒、花椒、秘製辣椒膽,加入熬製數小時的魚骨和豬骨湯而成,可以選大、中、小辣。這個少辣,相信是大部份朋友都可接受得來的溫和程度,麻香比辣重,重點是不油膩:

另一邊菌湯,採用雲南野生菌,比較適合淥海鮮生料和蔬菜,內有雜菌、紅棗、杞子等,味道較自然清香。

生料「A5日本和牛」$368 / 小,有非常美麗的雪花:

雖然一般牛肉配麻辣湯底是絕配,但吃這個入口即溶的靚牛,我個人建議是放入菌湯內汋兩、三秒,就已經可以,讓牛味自然發揮:

「牛魔王麻辣牛肉」$128,睇見都覺得辣:

牛肩胛肉以紅油、指天椒、青椒、花椒粉等醃製六小時,熟後質感似滑牛,全晚最辣,非佢莫屬,過癮:

「極品牛肉粒」$168

配麻辣最合拍,牛味濃,有嚼頭:

「油炸鬼墨魚滑」$88

這是香港店限定的火鍋配料,油炸鬼內釀入墨魚滑,用來索麻辣湯,如「默書簿」般,一絕:

即點即炸的「紫菜響鈴」 $58

也是香港限定。以日本紫菜和腐皮製成,放進鍋底燙三秒,食得,比一般響鈴多一重層次感:

「蟹子鮮蝦滑」$98

賣相精緻,自己動手來,蠻新鮮:

這晚也點了一些蔬菜,「竹筍片」$58 入口無渣,個人覺得放入兩邊湯底皆宜:

「養生山藥」$38,即是新鮮淮山,熟了口感似薯仔:

「功夫黃瓜」$48

將青瓜切得像紙般薄,可以生食或者浸湯輕灼三秒,清甜爽脆,也沒有違和感:

「蔬菜拼盤」$88

食完麻辣,當然要來碗「四川冰粉」$28,柔滑口感配微甜黑糖,傳統解辣的智慧:

這裏最出名的招牌菜還有「美蛙魚頭火鍋」,它是流行於四川的地道美食,湯底是全辣的。這晚實在太飽足,吃不下這麼多,唯有等待下次再來品嚐。
2019-01-28
  • 牛魔王麻辣牛肉
  • 油炸鬼墨魚滑
  • 功夫黃瓜
2019-02-03 291 浏览
講開又講,近年真的少吃了麻辣火鍋,當朋友話想搞個『無文化』辣局 ,當作團年刺激一番,我立即舉手贊成。 搞手所選定的,是剛剛才開業的店子,熱辣壹號,似乎是內地紅星所開設。 店子在海港城港威商場4樓,仲要瑟縮一角,若不是專程去找,真的不容易搵到。 食辣要有所準備,否則到時辣到跳舞,遠水救不了近火。店員推薦我們喝北冰洋,大概是內地的品牌,我從沒試過,簡單說就是芬達啲Friend。 先吃些涼菜及小食。四川的黃金皮蛋,筆者吃過唔少次數,但鵪鶉蛋Size的,卻是首次。味道查實與吃慣的黃金皮蛋差不多,所以喜歡。 想不到呢度有四川香酥肉供應,馬上來一碟。外脆而肉質鬆化,帶點點麻香,欲罷不能。 說過多遍,我是喜歡酸菜魚大於水煮魚的。這兒的出品,用上了鱸魚,肉質依然嫩滑,配合酸辣醒胃的湯式,輕易討我歡心。大喝幾口湯,吃數件魚片,滿足! 係時候開鍋了,我們都是花心,來個鴛鴦湯底更好。菌湯燙和牛及蔬菜較好,其餘的就進攻麻辣那邊吧! 鬼馬油條,一定要採用老油條才好,這裡就是。一脆一彈牙的口感,贏得了大家的掌聲。 三秒響聆,混入了紫菜,別有一番滋味,但同樣好吃。 香港人打邊爐,一定要有牛肉,牛肉粒與麻辣滑牛,各

三秒響聆,混入了紫菜,別有一番滋味,但同樣好吃。

香港人打邊爐,一定要有牛肉,牛肉粒與麻辣滑牛,各有支持者。

A 5和牛,放在麻辣鍋便浪費了,我絕對會將之配菌湯,入口溶化的質感,肯定是好。

與其要煩惱吃什麼菜,倒不如來個什菜籃,砌得靚靚仔仔的,食慾也大增。蔬菜記緊不要放麻辣那邊。

糍粑,四川的傳統甜品,香噴噴煙煙韌,可口。另一款街頭小吃,冰粉,也是吃完麻辣火鍋的尚佳選擇。

下次再來,要加辣!