5天前
呢間歷史悠久既爵樂印度餐廳,我好多年前已經知道,今次終於黎幫襯啦!雖然係平日,但我到達時都幾乎坐無虛席,餐廳仲有戶外露台位(不過當日落雨無人坐室外)我地叫左個Tasting Menu, 只係 $488 但有好多野食,包括:開胃菜,三道前菜,三道主菜,兩道配菜,兩道甜品,同埋Masala tea,另外我地加左 $188有wine pairing餐前小食 🌮 Homemade Mango Chutney & Pappadums 芒果酸辣醬的口感清新,帶有微微的甜味和酸味,搭配上香脆的脆餅,非常開胃開胃菜 Amuse Bouche🌮 Pani Poori 係一款最出名既印度街頭小食,釀了薯蓉同豆蓉的小饀餅,酥炸麵餅外皮酥脆,將薄荷汁倒入去,一啖咬開爆汁好爽前菜 🌮 Malabar Crab Taco 蟹肉夾餅蟹肉混入印度香料,令蟹味提升左,帶少少辣味好惹味 🌮 Chicken Tikka 印度烤雞雞肉表皮微焦帶有香料香氣,肉質嫩滑多汁, 加少許檸檬汁,更提升左香料味🌮 Lamb Galouti Kabab 羊肉餅肉質好稔滑,有少許羊羶味,上面既酸蕎頭可以消滯 主菜 Main Course
餐前小食
開胃菜 Amuse Bouche
前菜
🌮 Malabar Crab Taco 蟹肉夾餅
蟹肉混入印度香料,令蟹味提升左,帶少少辣味好惹味
🌮 Chicken Tikka 印度烤雞
🌮 Lamb Galouti Kabab 羊肉餅
肉質好稔滑,有少許羊羶味,上面既酸蕎頭可以消滯
主菜 Main Course
🌮 主菜有三款:Kadai Prawns,Truffle Butter Chicken,Dal Makhani
配菜有 Garlic Naan 印度薄餅 及Saffron Basmati Pulao Rice藏紅花炒飯
🌮 Kadai Prawns - 蝦已經剝好晒殻所以食落好方便,蝦肉好彈牙,酸酸辣辣既蕃茄汁底令人胃口大開
🌮 Truffle Butter Chicken - 口感好Creamy,牛油味好香,松露香氣馥郁
🌮 Dal Makhani - 呢款係扁豆咖喱,多款豆已經煮到溶晒,入口充滿濃濃既豆香
甜品 Dessert
🌮 Gajar Halwa - 係用紅蘿蔔、煉奶、肉桂做成嘅米布甸,味道好似蛋糕,口感又好似糊仔,好得意呀!
🌮 Kesar Kulfi - 係自家制開心果雪糕,有香料味同香濃奶味,味道好特別,口感似雪糕+刨冰咁
飲品 Drinks
🌮 Mango Lassi - 芒果味結合乳酪酸甜清爽,消膩一流
🌮 Masala Tea - 香料味唔太濃,比較適合香港人口味
🌮 另外加$188就有wine pairing, 有三杯酒包括香檳、紅酒、白酒,都幾大杯,酒既質素都唔錯,幾抵飲!