2024-12-29
上菜效率稍慢,但仍然過得去之前喺銅鑼灣店試過,上菜基本係幾分鐘內就齊晒,但今次荃灣店,可能因為當日客人多,上菜速度稍微慢咗少少。不過,整體等候時間仍然合理,未至於令人覺得心急。加上員工都主動執枱,感覺服務依然保持到水準。比個like 佢~.三黃雞湯底夠鮮甜,榴槤最後加更啱味今次揀咗B餐,試咗佢哋嘅三黃雞湯底,雞肉好嫩滑,真係一個大驚喜!之前喺銅鑼灣店我試過榴槤雞湯,雖然幾有特色,但榴槤味同雞湯混埋一齊過於甜膩,飲多兩啖就會覺得怪怪地。所以今次我改咗策略,先用三黃雞湯底,最後自己將榴槤放入湯底煮,因為雞湯味已經煮得濃郁,所以後加的榴槤搶唔到雞嘅風頭,但係又有啲榴槤嘅特別香味,令湯底多咗一層清香,呢個做法絕對值得一試!.B餐升級食材:生蠔夠大隻,刺身肥美,串燒多花款B餐相比A餐,食材升級係好明顯。尤其係生蠔,一睇就知大隻好多,煮熟之後鮮甜滑嫩。刺身都有好多款揀,特別係蝦唔係一般好細隻嘅甜蝦,係有泰式嘅蝦同埋大隻的紅蝦,不過佢最好食係比較肥美的三文魚腩,只係第一次叫出咗之後都冇,唔知係咪隨機出。串燒雖然細細串,而且上得比較慢,但比較特別係有一口鮑魚串燒,鰻魚都比較特別。.甜品體驗:芒果綿綿冰
三黃雞湯底夠鮮甜,榴槤最後加更啱味
B餐升級食材:生蠔夠大隻, 刺身肥美,串燒多花款
甜品體驗:芒果綿綿冰+榴槤芭菲,完美收尾
食到最後,牛之鍋嘅甜品一如以往出色,自己動手整更加增加咗趣味感。芒果綿綿冰嘅冰質好滑,芒果味清甜又juicy,好適合飯後「清清腸」。榴槤芭菲更加唔使多講,榴槤香味融入雪糕,完全冇違和感,好似專門食榴槤雪糕咁。之前試過其他地方嘅海膽雪糕,兩者完全唔夾,所以都唔係咩都可以溝雪糕嚟食。
會員制度:累積次數有優惠,兩間店分開計
值得一提嘅係牛之鍋有會員制度,每次食完都可以累積次數,之後仲可以享有優惠。不過要留意,銅鑼灣同荃灣店係分開計算,經常食開呢間嘅朋友記得問清楚,同時登記咗兩間嘅會員會更加方便。
總結:B餐值得推介,雞湯底鮮甜濃郁,刺身質素超高