2013-07-02 663 浏览
Tried this place because all the other options were packed with people.Chose the milk broth which was tasteless, luckily they had fried rice, plain rice and Japanese curry.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Milk broth:Tasteless.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Japanese curry:Luckily this tasted quite nice but the herbs in it were quite strong.Japanese pearl rice was used for both plain rice and fried rice.The curry tasted nice with tofu and fishballs which you can cook in the hotpot.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Icecream in
Milk broth:
Tasteless.
Japanese curry:
Icecream incident:
The icecream that they have is Haagen Daz which is hard to scoop out.
It was quite funny because someone got stressed out scooping some Baileys icecream and it made a strand of their hair fall out because it went straight in the icecream which fell in the strawberry section!
No one touched it afterwards!~

★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
题外话/补充资料: ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ [b]Price:[/b] $3XX [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] 10% [b]Yummy factor:[/b] tasteless [b]Noise levels:[/b] Noisy [b]Glass of water provided:[/b] yes ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ
2013-04-01 304 浏览
有一段日子沒去了, 想跟家人吃一下火鍋, 就選了牛陣.結果真的比之前差很遠!!!以前一向吃118的套餐, 便宜抵吃的..但打開menu, 怎最便宜只是138?再看一下...118 套餐收到最後..而改為清湯原本118有日式火鍋 (就是甜豉油湯底) 現在變成138! 118的所謂清湯根本像水一樣.........牛陣賣點就是日式火鍋麻~ 竟然硬要你加錢才享有日式火鍋的味道...整個感覺就不爽了之後肉質也變差了, 十分韌芝士腸....就像大陸吃的粉紅色腸一樣...怪味...比雙匯牌還難吃..如果以差不多的價錢, 別間火鍋店 牛XX 真的好吃多了..配料種類較多亦好吃牛陣賣點只剩雪糕是haagen daz..........
有一段日子沒去了, 想跟家人吃一下火鍋, 就選了牛陣.
結果真的比之前差很遠!!!

以前一向吃118的套餐, 便宜抵吃的..
但打開menu, 怎最便宜只是138?

再看一下...118 套餐收到最後..而改為清湯

整個感覺就不爽了

之後肉質也變差了, 十分韌

牛陣賣點只剩雪糕是haagen daz..........

2013-04-01
2013-01-10 211 浏览
一直聽說牛陣有haägen Dazs雪糕任食, 今次經過想著不妨一試,怎料進到店內始發現這間分店只有dreyer's, 心裡的分數已經大打折扣...食物種類十分有限, 夾了兩碟已覺得沒什麼好吃...味道方面, 蕃茄湯底是用茄膏開出來而不是以鮮茄熬出來的,所以不僅不清甜, 更是搶去了其他食物的味道...最奇怪的是店內餐具連湯匙也沒有, 詢問待應拿取時他又裝作聽不到走開了...總括來說, 這一頓沒什麼服務也沒什麼食物質數可言...失望...

食物種類十分有限, 夾了兩碟已覺得沒什麼好吃...

味道方面, 蕃茄湯底是用茄膏開出來而不是以鮮茄熬出來的,
所以不僅不清甜, 更是搶去了其他食物的味道...

2013-01-06
2012-09-05 147 浏览
今天同嘉豪出街, 在家附近都拿不到主意食什麼!食火鍋是最好選擇, 因為可以不用想, 最後都決定了去牛陣食火鍋, 我們都是第一次來到,門外見到是四十八元起午市火鍋, 任食一小時, 起初想order一個牛乳牛肉火鍋(每位$58)及一個牛肉火鍋(每位$48), 可是waitress同我們講一定要兩個人要order同一款火鍋, 不過都不要緊, 最後我們都是order兩個牛肉火鍋(每位$48),之後order了汽水, 不過汽水只有fanta orange及雪碧, 因為coke 及cream soda 已經售罄, waitress 話$10一罐,但最後埋單都是沒有free soft drink點好了火鍋後, 出了自助吧夾蔬菜及其他火鍋配料, 選擇都不少蔬菜方面有白菜, 翠玉瓜, 生菜, 薯仔片, 南瓜片, 甘筍片, 蕃茄, 金菇, 冬菇, 椰菜, 芽菜,粉絲.....另外還有烏冬, 墨魚蛋, 牛丸, 油麵, 腸仔, 芝士腸...選擇都真是不少, 而且還可以任食.....除了火鍋配料, 更有熟食供應有卷物, 忌廉湯, 白飯, 炒飯及自助沙律吧, 飯後更有雪糕可任食, 出面就是寫上dreyer's雪糕
牛陣
有d條款都寫得太細隻字, 都幾難看......
調味料是自助形式, 有酸汁, 麻醬及豉油, 不過麻醬已經好快冇晒
點好了火鍋後, 出了自助吧夾蔬菜及其他火鍋配料, 選擇都不少蔬菜方面有白菜, 翠玉瓜, 生菜, 薯仔片, 南瓜片, 甘筍片, 蕃茄, 金菇, 冬菇, 椰菜, 芽菜,粉絲.....另外還有烏冬, 墨魚蛋, 牛丸, 油麵, 腸仔, 芝士腸...選擇都真是不少, 而且還可以任食.....除了火鍋配料, 更有熟食供應有卷物, 忌廉湯, 白飯, 炒飯及自助沙律吧, 飯後更有雪糕可任食, 出面就是寫上dreyer's雪糕!!
自助式夾火鍋配料
火鍋配料都不少
自助沙律吧選擇少.....
服務員讓我們坐下來後送上兩碟牛肉, 肥瘦尚算均勻, 雪花紋都好分明,蘸上麻醬及豉油真是格外美味, 蔬菜方面都好新鮮, 特別是生菜真是非常翠綠, 又爽脆, 不過烏冬就碎了一點,一滾就散, 芝士腸的芝士味薄, 整體上火鍋配料都還可以, 沙律吧方面的選擇真是好少又不吸引, 一些紫洋蔥, 青瓜絲, 花生, 泡菜及jelly 糖, 我只是取了少許泡菜及花生, 泡菜味道都好夠辣, 隨後我們取了一些卷物, 卷物sushi 都不錯, 用了芝麻碎圍邊而且有一些生菜及蟹柳, 味道好清新, 飯都不會太黏, 可是wasabi不夠勁, 炒飯我就沒有食, 知道是牛肉炒飯, 有點太乾身及配料少, 忌廉湯更是令我不想飲, 太稠糊了!!
牛肉有150g每人有一碟
泡菜都好夠辣, 不過忌廉湯好稠糊狀, 又冇spoon怎樣飲?
最好食都是卷物, 較清新爽口.....
牛肉飯味道一般
最後十五分鐘, 服務生都好nice會remind 客人, 而且都會好有效率收碟,而且幫我們加火鍋湯, 我們取了每款一球的雪糕, 可是食得出有些是牛奶公司, 有些真是dreyer's, 最慘是三個雪糕舀的水都沒有人換, 真是好嘔心, 不是好衛生, 整體上食物的水準有好有不好的地方, 環境都不錯又光猛, 雖然好多客人打邊爐, 但不會好油煙,而且有卡位的沙發位坐, 空調足
雪糕款式雖多, 但食得出不是每款都是dreyer's, 而是牛奶公司
我們都好瘋狂舀了雪糕櫃每款雪糕
题外话/补充资料: 服務都不錯, waiter及waitress會主動在15分鐘前remind 客人, 而且巡枱收碟都好效率 可是沒有食物牌說明食物!!周圍都會有溫馨提示不要浪費食物, 否則要徵收$50(響應環保)
2012-09-03
自助式夾火鍋配料
牛肉有150g每人有一碟
牛陣
我們都好瘋狂舀了雪糕櫃每款雪糕
最好食都是卷物, 較清新爽口.....
有d條款都寫得太細隻字, 都幾難看......
火鍋配料都不少
星期五想等埋女朋友一齊黎食牛陣. 但係呢度要人齊先入座...開頭有位冇得坐低, 後尾等位又等左好耐....而家新出左一個148以上, 飲品任飲...但係計計下都唔係好抵.最後都係叫左128. 雙併湯底, 食最普通既牛肉~ 講真而家的牛真係冇以前岩岩開張果時咁好食....我覺得的豬肉仲好味的~ 豬肉我地要左4碟...反而牛肉只係要2碟都覺得多反面配料今次要多左...蘿白/魚蛋好味~不過食得果128蚊一位. 仲想點呀~又唔係真係收得好貴~我認為呢一間既服務態度是不錯的~ 的職員都好Friendly. 雖然佢地有時都答非所問。我地仲叫左4支jolly shandy. 都係30蚊~埋單都係300蚊鬆少少, 算係咁喇~~

開頭有位冇得坐低, 後尾等位又等左好耐....

最後都係叫左128. 雙併湯底, 食最普通既牛肉~
講真而家的牛真係冇以前岩岩開張果時咁好食....

反面配料今次要多左...蘿白/魚蛋好味~

不過食得果128蚊一位. 仲想點呀~又唔係真係收得好貴~

我地仲叫左4支jolly shandy. 都係30蚊~

埋單都係300蚊鬆少少, 算係咁喇~~
2012-07-20
2012-07-19 28 浏览
平時係出面食牛陣,通常都要排一個鐘頭以上先有位!!!因為呢一間牛陣係將軍澳既關係, 其實唔係好多人黎~ 7點幾黎到. 等左5分鐘就已經有位坐. 真係好正~~~牛陣既食物好就一定嫁喇~~今次叫左198一位既雙併湯底, 有好少少既牛肉同豬肉可以食~~ 雙併湯底叫左牛奶同埋辣湯底, 辣湯底上次都食過, 好味!!! 但係今次試呢個牛奶湯底就麻麻地. 因為食到一半, 牛奶就開始積聚.搞到個湯底一舊舊係面=..= 要花額外時間整走果的一舊舊牛奶!!下次黎...我會suggest 大家叫. 面豉/ 豉油/ 辣湯底比較出面果的任食打邊爐. 呢度198既牛肉豬肉絕對係好食多多聲我地兩個人去食, 係2個鐘頭內係可以食到6碟, 我覺得都算係好抵喇除左係牛肉豬肉之外, 我最鐘意既就係果的配料.蔬菜等等. 而我最最最鐘意既就係蟹柳喇~~ 我食左好多呀!!呢一間仲有一個好處就係唔會有人係出面等位, 所以唔會有職員下下想趕你走咁既樣, 我已經試過兩次係呢一間係食多過90分鐘都OK 既~ 呢度既職員仲好friendly, 好主動咁埋黎服務tim~ 今次都係可以坐耐的~ 我地仲食左好多雪榚同埋啫喱添!!真係好抵食!!
平時係出面食牛陣,通常都要排一個鐘頭以上先有位!!!

因為呢一間牛陣係將軍澳既關係, 其實唔係好多人黎~

7點幾黎到. 等左5分鐘就已經有位坐. 真係好正~~~

牛陣既食物好就一定嫁喇~~

一個牛奶湯底,一個係辣味湯底
比較出面果的任食打邊爐.

呢度198既牛肉豬肉絕對係好食多多聲

198既牛肉都已經好好味!!
除左係牛肉豬肉之外, 我最鐘意既就係果的配料.蔬菜等等.

而我最最最鐘意既就係蟹柳喇~~ 我食左好多呀!!
我最鐘意食既蟹柳

我已經試過兩次係呢一間係食多過90分鐘都OK 既~

呢度既職員仲好friendly, 好主動咁埋黎服務tim~

今次都係可以坐耐的~ 我地仲食左好多雪榚同埋啫喱添!!
仲有得食雪榚真係正到暈!!
真係好抵食!!! 絕對推介!!
2012-07-17
我最鐘意食既蟹柳
一個牛奶湯底,一個係辣味湯底
198既牛肉都已經好好味!!
仲有得食雪榚真係正到暈!!
  • 牛肉
  • 豬肉
  • 蟹柳
  • 雪榚
2012-03-30 11 浏览
多數做團購都好難book呢間反而好easy希望係因為地方大而唔係d野難食揀呢間牛陣因為方便泊車而且又有$50 雪糕優惠送...好耐之前試過觀塘個間d牛勁好食...所以打算食過翻尋味...一行四人準時到, 安排左較靜既卡位坐...附近都好多位吉左我諗都可以坐到幾十人地方好大...可惜正野食就唔多丸個d特別少只係牛同豬係任叫任食個半鐘你叫幾多黎幾多...食一百碟都得...反而花生任食就第一次見...有炒飯白飯o者喱同雪糕味道方面豬肉都ok~牛真係好差尤其是第一水黎既牛肉~冇牛味..得雪味~~之後個d都一般~叫好少少其他食物就中間啦始終主打係牛.....個湯底最差白色個d唔記得左係咩野但係咩食物放到落去都變難食紅色既係泡菜...勁咸!!!!!!!!!!!!!!!!!!!值得一讚既係dryers 雪糕好味, 多款 (總其有十種)不過手快有手慢無我地食到一半去都差唔多無晒某d味如果食晒先去, 好多都吉左~~經理幾好招呼落單冇托手"爭"其他侍應都ok~叫佢地加野都好快唯一想彈既係佢地對答既技巧~~聽入耳唔係好舒服lor希望佢地睇到會改善下
多數做團購都好難book
呢間反而好easy
希望係因為地方大
而唔係d野難食

揀呢間牛陣因為方便泊車
而且又有$50 雪糕優惠送...
好耐之前試過觀塘個間
d牛勁好食...所以打算食過翻尋味...

一行四人準時到, 安排左較靜既卡位坐...

附近都好多位吉左
我諗都可以坐到幾十人
地方好大...

可惜正野食就唔多
丸個d特別少
只係牛同豬係任叫任食
個半鐘你叫幾多黎幾多...
食一百碟都得...
反而花生任食就第一次見...
有炒飯白飯
o者喱同雪糕

味道方面
豬肉都ok~
牛真係好差
尤其是第一水黎既牛肉~
冇牛味..得雪味~~

之後個d都一般~叫好少少
其他食物就中間啦
始終主打係牛.....

個湯底最差

白色個d唔記得左係咩野
但係咩食物放到落去都變難食

值得一讚既係dryers 雪糕

好味, 多款 (總其有十種)

不過手快有手慢無
我地食到一半去都差唔多無晒某d味
如果食晒先去, 好多都吉左~~

經理幾好招呼
落單冇托手"爭"
其他侍應都ok~
叫佢地加野都好快
唯一想彈既係佢地對答既技巧~~
聽入耳唔係好舒服lor
希望佢地睇到會改善下
差 - "靚" 和牛
差 - 超難食既湯底
2012-03-22
$105.8 (晚餐)
用餐优惠
團購
  • dryers 雪糕
2012-03-01 11 浏览
今次4個大男人來食+生日,搵個地方有得坐有得食有得飲就PERFECT.新都成,真係無咩選擇,食PIZZA意粉長期有人排隊,就選左牛陣,未去到都估隨時有位,價錢同客仔數目係正比...所以等位時間0分鐘就搞店.寫之前講番2句先,其實牛陣我真係食左好多次,好多間有去過.食物既質素真係不段下降,最平1個GRADE既肉已經知道真係唔食得,如果食第1個GRADE既肉,我SUGGEST 去返酒樓係著數好多,你最多可以講牛陣係狂比肉你,酒樓比唔到,但係牛陣第1個GRADE既肉真係無乜肉味...所以講完咁多,我地平價主義,但係都要番D食覺,所以選GRADE 2 $148來到出肉,出水,倒水,全部都係一流速度,肉既味道就麻麻地,可能佢比個位唔靚,無乜牛肉味,反而豬就有番D味, 食次次都係有呢個FEEL,但係都不斷再來番呢到再食.1.5HR 其實好快過, 大家去過食就知,但係諗住今日係平日,慢慢來慢慢食都無問題 (大把空位係到)去到LAST 15MIN 佢叫我地埋單, 同問LAST ORDER, 咁大男人要食多D, 咁就落多1豬1牛,來到都係慢慢食,第2次來就同我地講我地OVER左大約20MIN, 如果再坐
今次4個大男人來食+生日,
搵個地方有得坐有得食有得飲就PERFECT.
新都成,真係無咩選擇,食PIZZA意粉長期有人排隊,

寫之前講番2句先,其實牛陣我真係食左好多次,好多間有去過.
食物既質素真係不段下降,
你最多可以講牛陣係狂比肉你,酒樓比唔到,
但係牛陣第1個GRADE既肉真係無乜肉味...

來到出肉,出水,倒水,全部都係一流速度,
肉既味道就麻麻地,可能佢比個位唔靚,無乜牛肉味,
來到都係慢慢食,第2次來就同我地講我地OVER左大約20MIN, 如果再坐要加錢, 但係呢個時候肉咁多係未食晒.唔係我地食唔落,係佢唔比機會我地食.
你可以講我地食得慢,過左時,加錢好合理,
但係我又咁樣睇,既然你都咁多空位,點解唔放多D客人係到營造有生意既氣氛同比我地食埋幾舊肉,
埋左單,都無機會再ORDER 同都無諗過再ORDER,食飽坐坐都好麻,
如果你話出面好多人等緊,趕走我地真係好O岩,但係而家空位什多,送個順水人情比我地都無壞.

最後講錢就傷感情,咁只好未食晒D肉同食物就走( PS 已埋單)

服務絕對唔錯,價錢一般,148呢個價應該都食到好多其他好野,如果吉壽個類都係補多少少錢到就有得你食,有得你飲(不過要排大隊)
最後個部份,我無責罵成份,我只係覺得不太懂人情,借個位坐都無乜所謂,佢一樣可以收起晒所有野先,坐係到就有得你坐...
當然你過左鐘要離開都係天經地意,既然人地叫你走(已超時),走都無怨,出去另外一個地方再坐都可以

2012-02-28
2011-10-01 41 浏览
話說前日打風,無la la多左日假,剛落8號風球我就同阿媽到將軍澳牛陣.,打算同阿媽去食牛陣打下邊爐,去到見到未開門但門口已聚集左十零人o係度等,等左一陣先有個職員走出黎準備開檔,我地個個都走埋去問佢今日會唔會因為打風而加價(因為呢間牛陣早有前科)職員都唔敢肯定,於是走入去問,後來有一個似係經理/話得事ge職員出黎話因為打風,今日冇來貨,變左唔多夠$98蚊級數ge牛肉,而家門口呢一批客人重夠分,後到ge客人就要食$148級數ge牛肉,重話佢地6點開門,叫我地入去座低等位,咁既然冇臨時加價,我地就決定食牛陣la! 等到6點入座,剛座落張凳度,先前走出黎講野o個位經理/話得事ge職員走埋黎細細聲同我地講,廚房得返一條牛肉(我估佢意思係98蚊級數o個隻牛肉)唔夠咁多人分,所以今晚都係要$148一位….我同我媽即時反問o個位職員,點解先前問左你地幾次,你地都話係98蚊一位,而家入到黎座低曬,先話要148一位呢?咁同厄我地入黎座低之後,o禁住黎搶有咩分別??最後我地都係冇食到就走左,今次打咁大篇野出黎係想俾食客知呢間野ge古或招數

2011-09-29
纪念日
就像在地盤的嘈吵環境中晚餐,非常之失望!晚餐第一次去將軍澳的牛陣一試,1.5小時的進餐過程當中,在最後的20分鐘,有一位白衫的職員(相信是經理)在雪糕bar的那邊不停用硬物敲擊個雪糕櫃! 很嘈很嘈,吾知佢做咩!忍耐了十分鐘都仲敲緊,好似裝修般嘈吵!於是禮貌地向較低級的黑衫職員詢問佢攪咩,可否不要再嘈!好等我清靜地食完餐飯至再敲啦吾該!黑衫職員立即去向狂敲雪糕櫃的經理反映,以為可以解決到,點知不過半分鐘,佢完全無理會過食客的感受!繼續敲!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!我放棄了, 快快食完立即走人,以後也不會再光顧了!太令人失望!!!

就像在地盤的嘈吵環境中晚餐,非常之失望!

於是禮貌地向較低級的黑衫職員詢問佢攪咩
,可否不要再嘈!

好等我清靜地食完餐飯至再敲啦吾該!

黑衫職員立即去向狂敲雪糕櫃的經理反映,以為可以解決到,
點知不過半分鐘,佢完全無理會過食客的感受!繼續敲!!!!

我放棄了, 快快食完立即走人,以後也不會再光顧了!

太令人失望!!!
2011-06-24 37 浏览
牛陣都真的開了不少分店呢!襯是日有點時間,又有同事願意做柴可夫,那麼我們就一於出發找吃去,在此先多謝花精力駕車那位的同事,是日吃得豪爽一點,就去這所店子試試其午餐吧,畢竟上回在老銅試的都是晚市,不知午市便宜了一大截,但食物的質素又如何呢?訂了座準時的來到,店員問我們要吃那 一個餐,牛陣午市有兩款套餐, 一款是較為廉價的任食餐,在此任食的意思,即是野菜任食,但肉就定了在一百五十克,但這不是我們的考慮之列;另一款貴一點的就是什麼也任吃的餐,最便宜的牛肉只要七十八元,就可以任吃牛肉了,其實也對此品牌的牛肉沒有太大期望,省點錢去吃其他東西更好,所以最後要了這一個套餐。先來談談我們是日所選的湯底,經過上回的經驗,都是吃清湯最為保險,而且價錢上也最為划算,清湯黃黃的清澈見底,不過就連一條蔥及大蒜也沒有,那個清湯底喝起來都幾夠鹹,師傅味甚重,算了吧!都是當它是一個媒介去煮熟食物好了。本來除了牛肉及豬肉之外,其他配料屬於所謂的野菜都是任吃的,大家就各自各努力的去找大家想吃的東西回來一品鍋,也去取一點醬油去蘸,其實基本的芫莤、蔥花、生蒜及指天椒粒都有齊,醬料也有豉油、麻油及麻醬等,本人現在吃火鍋很多時都
牛陣午市任食肉的那個午餐,選便宜的牛肉只七十八元

清湯黃黃的清澈見底,師傅味甚重
基本的芫莤、蔥花、生蒜及指天椒粒都有齊
本來除了牛肉及豬肉之外,其他配料屬於所謂的野菜都是任吃的,大家就各自各努力的去找大家想吃的東西回來一品鍋,也去取一點醬油去蘸,其實基本的芫莤、蔥花、生蒜及指天椒粒都有齊,醬料也有豉油、麻油及麻醬等,本人現在吃火鍋很多時都不蘸醬的了,但是日就想試試此店的麻醬,然後在麻醬上加點芫莤提香,就成了。
任吃的配料不少,菜類有不少的菌類、瓜類及葉類的菜
任吃的配料都不少,菜類分別有不少的菌類、瓜類及葉類及其他類型的菜,菌類分別有金菇、冬菇、雞脾菇及靈芝菇等,粒粒洗得潔,看上來此店的菌類有點不整,但至少是沒有發現發黑霉爛的情形,不過鮮冬菇就比上回在老銅分店的薄肉了一點;菜葉類的主要也是吃生菜,既爽口又新鮮。

瓜類的配料分別有南瓜及翠玉瓜,跟其他的素類如芋頭、蕃茄及大蔥普遍上也非常不錯,其實大蔥都是用來為個湯提味,而芋頭、冬瓜、南瓜及翠玉瓜就未有時間煮熟來吃,吃起來不夠腍,但這又很難怪店家的了;反之切得非常之薄的蘿蔔就很夠腍了,又一點也不苦,不過蘿蔔切得太薄,咬起來就如無物,沒什麼口感可言;然而蕃茄仍是可以很快的煲至軟腍,吃起來帶天然蕃茄酸香,真不錯!
蕃茄仍可很快的煲至軟腍,帶天然蕃茄酸香
另外一些肉食的配料就只取了一點點來試,脆皮腸、腐皮角、魚蛋、豆腐卜、魚柳、蟹柳及竹輪魚卷都沒什麼好談的了,豆腐卜吸飽了味精清湯底,熱騰騰的吃,難吃極有限,魚蛋算是有點咬口而帶點彈性,不過就沒什麼魚肉味了,而脆皮腸層皮就不夠脆,口感方面是略有所欠;腐皮角其實即是炸魚片,只不過切了魚片作三角形再去炸罷了,魚肉有如剛才的魚蛋帶點彈性,吃起來也還不錯。

魚柳就入口嫩滑,但魚肉很散,帶點輕度的霉,灼過之後,就更難用筷子夾起來吃;蟹柳及竹輪魚卷也沒什麼特別可言,魚肉加麵粉般的口感,竹輪還好一點,蟹柳就真的不得了,本人可真的不太喜歡這些偽裝的東西呢!
豚肉當中又有分豬腩肉﹝右﹞及豬胛肉﹝左﹞
當然主力都是吃肉,前後追右兩次共吃了六碟牛肉及兩碟豬肉,豚肉當中又有分豬腩肉及豬胛肉,豬肉不是太大碟,兩者都切得非常之薄,感覺上豬胛肉吃起來有點嚡,而且豬肉的味道又不夠濃,入口脂香又低,感覺不爽;豬腩肉就真的比較好吃,看那邊邊及中間的脂肪,其分佈好像是一塊煙肉的模樣、肥肉吃起來爽彈有致,雖然沒有爆油的效果,但至少也有點甘香的感覺,口感及味道皆算不錯。
第一碟的牛肉中規中矩
那數碟牛肉又如何,不知是本人的錯覺還是怎的?不同前後上的牛肉都有不同質數,感覺上第二回的牛肉是最好的,脂肪最為多也最為均勻,入口帶有牛脂爆油香的感覺,肉質軟嫩,不過可惜本人沒有為那碟牛肉照相片,而第一碟就是中規中矩,肉質的脂肪比較實,失去了甘香的感覺,而且肉質沒有第二碟的那麼嫩,但以這個價位,本人又覺得很是合理。
最後的那一碟牛肉中間更有點很粗的條紋
其實最令人摸不著頭腦的是最後的那一碟牛肉,單單是看起來已經覺得不對勁,紅色的部份很多,幾乎是沒有牛脂的模樣,而且中間更有點很粗的條紋,其肉質纖維看來真的是非常之粗糙,入口果真如肉乾,真的令人嘖嘖稱奇,唯有蘸點帶點酸味的麻醬,入口帶點開胃感,就此大家都最後沒有浪費掉。
炒飯內的甘筍就好像是生吃般,咬得人索索聲
除了火鍋食物之外,其實另外也有點其他東西可以吃,白飯及炒飯是任加的,本人又如上回般,試一點炒飯,炒飯焗於飯煲之中也不算太濕,不油不膩,炒飯炒得粒粒分明,珍珠米飯有咬口,味道就少少鹹的醬油味,加了點蛋、甘筍、蔥花及牛肉,不過其實感覺上真的比上回在老銅的老求,因為牛肉少得有等於無,蛋也如是,甘筍就好像是生吃般,咬得人索索聲,真的幸好盛了小半碗,要不然都不知怎麼辦。
沒有HD雪糕任吃,是日供應的是另一品牌Dreyers
最後吃得滿肚也是熱騰騰的肉了,都是到雪糕時間,此分店令人最為失望的東西,其實莫過於沒有HD雪糕任吃,是日供應的是另一品牌Dreyers,總共有八款的味道,分別是士多啤梨、紅豆、綠茶、雲呢拿、石板街、咖啡、芒果及薄荷巧克力味,每款也試過一球,雪糕整體來說太黏身,不知何解這一下有點吃Gelato的風格,不過味道就真的不夠Fresh了。
雪糕整體來說太黏身,有點吃Gelato的風格,不過不夠Fresh
如芒果味,味道真的夠濃,不過就好像牛奶公司的芒果味雪糕的味道,生果味來得很不自然;士多啤梨也如是,味道酸得來很隻,近乎是有種死酸味味道,草莓的香味是要比人家的差遠了;但相反紅豆、綠茶及咖啡味就真的太薄;比較好的就只有雲呢拿、石板街及薄荷巧克力味,雲呢拿味道香濃,感覺上比起所謂的生果味更好,而後兩者都是Dreyers的經典味道,前者帶點杏仁粒及綿花糖,巧克力味不濃,不過口感較為特別,而薄荷巧克力味的薄荷味也挺濃的,加上不時咬到脆口的巧克力粒,其實真的算不錯。

真的吃得很飽呢,滿足度當然上回那麼高,沒錯!本人的食後感就如標題一樣,有感真的是大跌Watt,不過畢竟兩次選擇的肉類不同,分店又不同,加上上回是吃晚市而非午市,上回一個餐要一百八十元,今回就只是七十八元,雖則無論在食物及雪糕的方面都有點失望,但公平一點,放下上回吃過的包袱,八十六元有人服務,有牛肉及雪糕吃得飽到不行的一餐,你真的是惱得下嗎?
2011-06-23
牛陣午市任食肉的那個午餐,選便宜的牛肉只七十八元
2011-05-18 11 浏览
先讚環境, 夠寬敞, 燈光少許暗, 可以講係情調吧! 整體算係整潔, 但音樂聲太大, 都幾煩, 可能係平日, 所以只有半滿座點左蕃茄湯底, $118餐, 湯底係用茄膏, 冇其他湯料, 所以自己加左大量蕃茄, 少量大蔥, 洋蔥, 好味點選: 牛肉, 豬肉自取: 魚肉, 雞尾腸, 黑椒牛丸, 墨魚丸,魷魚所有肉類總括黎講唔差既, 可以接受其他有菜(約5款), 南瓜, 豆腐(兩款),薯仔, 芋頭(煮極都唔粉, 所以覺得唔好食).....另有白飯及炒飯所有食物加埋大慨20款令我最滿意當然係雪糕(Dreyer's)有石板街, 咖啡, 綠茶, 曲奇, 紅豆, 雲呢嗱手快有, 手慢冇, 因為成晚唔見佢有refill總共食左6個雪糕球服務方面還可以, 再order肉時, 5分鐘都有成晚都加左4次水, 待應唔夠主動, 飲晒後等好耐都冇人加, 要叫先有待應好準時, 計準90分鐘, 夠鐘前20分鐘過黎埋單不過夠鐘時我仲食梗雪糕, 未有人趕, 食埋先整體黎講唔差, 有機會再食, 再會下雪糕, 好味好味

點選: 牛肉, 豬肉
自取: 魚肉, 雞尾腸, 黑椒牛丸, 墨魚丸,魷魚
所有肉類總括黎講唔差既, 可以接受
另有白飯及炒飯
所有食物加埋大慨20款

令我最滿意當然係雪糕(Dreyer's)
有石板街, 咖啡, 綠茶, 曲奇, 紅豆, 雲呢嗱
手快有, 手慢冇, 因為成晚唔見佢有refill
總共食左6個雪糕球

服務方面還可以, 再order肉時, 5分鐘都有
待應好準時, 計準90分鐘, 夠鐘前20分鐘過黎埋單
不過夠鐘時我仲食梗雪糕, 未有人趕, 食埋先

整體黎講唔差, 有機會再食, 再會下雪糕, 好味好味

2011-05-17
  • 雪糕
(非会员)
2011-05-08 17 浏览
星期日兩條友無野做,咁就諗住試下將軍澳呢間牛陣.點左個最平既$78 餐咁就自動先黎一碟牛,同一碟豬,食物你都預左唔會高質素到邊最慶係臨尾簽單個小姐叫我地清埋碟牛肉佢喎,佢話佢地支持環保同唔主張浪費,如果唔係就要收多$50 咁就解釋俾佢聽:第一:碟牛肉係佢第一個 round 送(有成三十幾片),根本就大碟到食唔哂,而之後我地從來都無 refill/reorder 過任何肉類第二:枱面根本無其他食剩既食物小姐就即時睇番張單,話因為見你地都無order過其他碟數,但最好唔好浪費.態度差到無論,連隔離枱都忍唔住幫埋口我夠知唔浪費係好,但最大問題係其實每碟唔駛送咁大分量,佢就話d客會投訴(咁點解佢又要投訴我地呢?)喂大佬呀,佢既服務態度簡直係鬧客,以後都唔想再去食!叮囑各位,如果真係充滿冒險精神,亦都唔怕俾人鬧既話:記得要帶多個胃食哂佢送黎既肉先,唔係又會俾人訓話兼罰錢囉!!!!!
咁就自動先黎一碟牛,同一碟豬,食物你都預左唔會高質素到邊

咁就解釋俾佢聽:
第二:枱面根本無其他食剩既食物

喂大佬呀,佢既服務態度簡直係鬧客,以後都唔想再去食!

$91.5 (午餐)
2011-04-02 40 浏览
The favourite for my BF and me!48 plus 10% for lunchWe found pork with Too much fatWE prefer just Beef!1 Big dish of beefthen all you can eat from the buffet table!Fried rice or plain riceSauce-soy, sour and sasamichilli, yim sai,蒜fresh vegetablestofu-plain and friednoodles and odonsausagebeef balls, 貢丸,fish crab fingersmushrooms, and other 茹at least 5 flavours of icecream!60 min is fine for us!Quite full even on weekdays!
48 plus 10% for lunch
WE prefer just Beef!
1 Big dish of beef
Fried rice or plain rice
Sauce-soy, sour and sasami
chilli, yim sai,蒜
fresh vegetables
tofu-plain and fried
noodles and odon
sausage
mushrooms, and other 茹

60 min is fine for us!

Quite full even on weekdays!
2011-03-28
  • beef icecream
2011-03-21 8 浏览
朋友生日,想試火鍋放題;一班人諗住開開心心,雖然限時90分鐘都勉強接受,但一入到所安排座位,發覺全部都有湯漬,要叫先曉抺乾淨,又無了3分鐘,點解唔係客人入來前處理好 ?食物方面:牛肉可以,其他一般,嗜牛者可一試。令我決定以後都不再來,就是他們準時截電,我還有數件牛肉未食,問可否讓我食埋,他們說不能,預左浪費!咁唔環保的政策,離哂譜!反正佢唔係獨一無二!
咁唔環保的政策,離哂譜!
反正佢唔係獨一無二!
2011-03-20