2023-08-05 64 浏览
同朋友來食,店舖裝修幾特別珍珠奶茶,好好飲,但珍珠有d 硬牛肉面,牛肉好大塊👍滷肉飯d 滷水汁唔夠多,味道還可以😂台式腸好好食,一咬喺口入邊爆汁👍唔知係咪太晏,無咩生意,成晚都我地一台客😂but服務都好好上菜速度就一般,好似得一個服務員所以有d 慢(可能我當然太肚餓)題外話個服務員超靚仔😂
同朋友來食,店舖裝修幾特別
珍珠奶茶,好好飲,但珍珠有d 硬
牛肉面,牛肉好大塊👍
滷肉飯d 滷水汁唔夠多,味道還可以😂

台式腸好好食,一咬喺口入邊爆汁👍

唔知係咪太晏,無咩生意,成晚都我地一台客😂

but服務都好好
上菜速度就一般,好似得一個服務員
所以有d 慢(可能我當然太肚餓)
題外話個服務員超靚仔😂

2021-12-01
2022-09-16 947 浏览
#蛋的台灣菜食評{牛霸小麵店}牛肉入味 麵底質地麻麻但係勝在份量大環境昏暗但係幾有情調同埋裝修特別好有酒吧feel食物質素:7.5/10環境:7.5/10服務:7.5/10#hkfoodieblog #foodbloghk #香港美食分享 #香港美食推薦 #高質餐廳#美食指南 #hkfoodlovers#香港好去處 #kfoodiegirl#減肥日誌 #飲食控制#卡路里控制#litfeinhongkong #香港打卡 cafe #放假好去處 #foodstagramhk #hkblogger #互追样互讚 #ollowforfollowback #followforfollows #台灣菜#台灣牛肉麵 #灣仔美食
#蛋的台灣菜食評
環境:7.5/10
服務:7.5/10
菜#台灣牛肉麵 #灣仔美食
2022-08-17 898 浏览
在OpenRice 見到有芋圓食,諗住去試吓,因為我個女係芋圓粉絲,去到睇哂成個餐牌都唔見有,再問埋個夥計有冇芋圓食,佢話冇賣喇,所以決定離開,離開前諗住同個伙記解釋話亞女只想食芋圓,點知被佢回一句「嘥時間」,即刻著火,同佢講因為見到OpenRice 話有,咪想試吓囉,跟住佢話”OpenRice 未Update呀嘛!“ 細佬,作為顧客鬼知咩?!不如我幫你update 埋好冇??不知所謂嘅服務態度!🤬🤬🤬🤬諗住同個女family day,搞到超級掃興

2022-06-13 1287 浏览
睇裝修完全睇唔出係食台灣嘢嘅型格台式餐廳😎✨估唔到味道都頗有水準😋鹽酥雞肉燥麵 🌟🌟🌟🌟🌟炸雞啲醬好好食!炸雞夠酥脆,而且大細啱啱好,可以一啖一嚿😆肉燥麵好香而且幼身嘅麵口感好順滑,覺得食唔夠🤤

鹽酥雞肉燥麵 🌟🌟🌟🌟🌟

2022-05-27 1075 浏览
呢間小店唔顯眼,喺球場旁邊嘅小巷入面,就咁睇裝修我覺得似酒吧多過食台灣菜超鍾意食佢嘅紅燒牛肉麵,因為好足料入面啲牛肉大大嚿,而且個湯底好濃郁又唔會太油膩,好怕食牛肉麵成層油喺面朋友就叫咗個豬軟骨肉燥飯,平心而論我覺得呢間啲牛係比較出色,相比之下豬軟骨就比較一般可能肉嘅部位比較瘦所以食落有少少柴,同埋入面有軟骨嘅部份都唔多。我哋跟餐叫咗杯香芋珍珠奶茶,呢完全就係我中學時期回憶嘅味道如果期望佢係新鮮芋頭咁你可能會失望,但我完全唔介意因為我超鍾意呢隻味另外都叫咗一份麻辣牛肚小食,佢個汁幾惹味,牛肚係偏爽口啲嘅,配埋青瓜絲一齊食唔錯~題外話呢度老闆人好好,亦都好細心,我哋撳錯Menu冇咗折扣,佢都主動話俾返我地,呢點好抵讚

我哋跟餐叫咗杯香芋珍珠奶茶,呢完全就係我中學時期回憶嘅味道

❤️灣仔隱藏版美食。有驚喜的台灣牛肉麵❤️...這是ㄧ間容易走過錯過的美味 偶然經過灣仔街頭發現一家隱藏在神秘巷弄裡的麵店店內工業風的設計 有點韓國酒吧的感覺但賣的卻是台灣牛肉麵 還有鹹酥雞😍✨還有一堆台灣小吃與飲品.先來個牛三寶牛肉麵換麻辣湯底,愛吃辣的ㄧ定要選它的麻辣湯底,藥材香味四溢的湯底 濃郁的層次配上軟稔牛肉與爽口的牛肚 ,這個味道用我台灣人的挑嘴來評分這個 有級格🙌🏻✨.蕃茄牛肉麵的湯底也是相當的濃郁 不會只是單一蕃茄酸的味道 酸甜香的比例搭配的合宜.夜市小吃的選擇也好多 但鹹酥雞ㄧ定不能錯 就是一樣的味道 酥脆口感雞肉多汁 再來推薦 很少人懂的台灣的滋味『皮蛋豆腐』皮蛋與豆腐 撒上柴魚片與肉鬆、醬油膏 涼拌的口味 這個清新的滋味 很少人懂的🤭有機會ㄧ定要試一試.好😆這間經我正港的台灣人 評鑑為 優質正宗台灣味❗️喜歡台灣牛肉麵 下次ㄧ定要去灣仔巷弄裡去試試好吃的美味料理 都喜歡隱藏在巷弄裡
❤️灣仔隱藏版美食。有驚喜的台灣牛肉麵❤️
這是ㄧ間容易走過錯過的美味

蕃茄牛肉麵的湯底也是相當的濃郁 不會只是單一蕃茄
酸的味道 酸甜香的比例搭配的合宜

夜市小吃的選擇也好多 但鹹酥雞ㄧ定不能錯
就是一樣的味道 酥脆口感雞肉多汁
再來推薦 很少人懂的台灣的滋味『皮蛋豆腐』
皮蛋與豆腐 撒上柴魚片與肉鬆、醬油膏 涼拌的口味
這個清新的滋味 很少人懂的🤭有機會ㄧ定要試一試

好😆這間經我正港的台灣人 評鑑為 優質正宗台灣味❗️
喜歡台灣牛肉麵 下次ㄧ定要去灣仔巷弄裡去試試
好吃的美味料理 都喜歡隱藏在巷弄裡
  • 麻辣牛肉麵
  • 牛三寶牛肉麵
2022-03-22 623 浏览
牛霸小麵店灣仔隱世台灣美食薯仔豬軟骨便當 $62大家知唔知邊到係灣仔安樂里呢?今次介紹又係灣仔午餐精選,依家有唔少餐廳都無堂食,牛霸小麵係呢條街唯一有堂食既午餐😮‍💨 不過呢條街非常之難搵 就算灣仔既上班族都未必識黎🤐有少少隱世餐廳既感覺 仲有隻貓不定時行黎行去😸舖面坐嘅位置都算寬躺 亦都有非常多人叫外賣 環境都算坐得舒適💛手機落單✊🏻叫左食物大概需要等大概10分鐘時間才上菜 但個便當非常熱 岩岩整起 薯仔係好脆同好入味 豬軟骨肉都吸曬啲肉汁 送飯可以話係絕配 話明便當當然仲有小小配菜 半隻滷蛋加小小菜上面有滷肉 雜豆做配菜就見人見智啦🥲 overall 味道係好食但係就有少少咸 適合重口味少少既朋友 之前黎食過台灣牛肉麵同佢地既珍珠奶茶 都幾有台灣風味!掛住去台灣食牛肉麵既同埋想去少人啲既隱世餐廳喺灣仔的話可以試吓呢間餐廳!地址:牛霸小麵店 (灣仔)灣仔安樂里1號利昌大廈地下低層D號舖5分滿分💛味道 4環境 4服務 3.5性價比 4
牛霸小麵店
灣仔隱世台灣美食
薯仔豬軟骨便當 $62

大家知唔知邊到係灣仔安樂里呢?

地址:
牛霸小麵店 (灣仔)
灣仔安樂里1號利昌大廈地下低層D號舖

性價比 4
薯仔豬軟骨便當
2022-03-15
薯仔豬軟骨便當
相信來訪呢間店嘅人都一定係睇到好評先去 因為餐廳位於轉角位嘅後街 正常路過係唔會搵到佢😂睇落餐廳平平無奇 但係牛肉麵有驚喜⚠️⚠️⚠️▾▾🍜餐廳每款湯麵都可以轉✧蕃茄湯底 (+$𝟑)✧麻辣湯底 (+$𝟔)✧麻辣乾拌麵 (+$𝟔)今次同朋友都選擇左原本既湯麵😊麵身滑但偏淋 如果彈口d會更好👍🏻👍🏻👍🏻🐮🐄🐮🍜牛三寶牛肉麵 $𝟕𝟎 ▾牛三寶包括牛肚•牛展•牛腩 😚😚😚好足料既三寶☺️☺️最欣賞係炆到好淋&入味既牛肚同牛腩🤪🤪而且牛腩唔會好多肥肉👍🏻👍🏻湯底方面係比較甜既牛肉湯味 唔會太鹹😝😝🐮🍜 麻辣牛肉麵 $𝟕𝟒 ▾ 大推麻辣湯底⚠️麻辣味恰到好處而且好香濃唔會蓋過牛肉湯嘅藥材味👍🏻👍🏻牛肉又係大大舊 淨係食肉都夠飽😂🐥 台灣鹽酥雞 $𝟑𝟒 ▾鹽酥雞炸得好鬆脆可口😜食落感覺唔會太油膩😚😚而且今日雞塊嘅size岩岩好成件放入口☺️☺️✦整體✦喺香港要搵到間比較正宗啲好食嘅台灣麵唔容易😌難得搵到間整體上都幾好食 絕對係牛魔王之選⚠️😈😈😙😙而且餐廳裝修都有台式小店既感覺😜當自己去咗台灣一趟😚╼ ╾💰 $𝟽𝟶-$𝟾𝟶 𝘱.𝘱 ( 𝟸 𝚙𝚙𝚕 • 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 )🔎 牛霸小麵店🔍📍 灣仔安樂里1號利昌大廈地下低層D
▾▾

🍜餐廳每款湯麵都可以轉
✧蕃茄湯底 (+$𝟑)
✧麻辣湯底 (+$𝟔)
✧麻辣乾拌麵 (+$𝟔)

🐮🐄🐮🍜牛三寶牛肉麵 $𝟕𝟎 ▾

🏃環境舒適度: 𝟛.𝟟 / 𝟝
💵ℂℙ值:𝟛.𝟠 /𝟝
👀回頭率:𝟛.𝟠 / 𝟝
2022-01-08 336 浏览
💛🧡❤️灣仔有間隱世台灣食店😆平時經過都會望到條巷,但行入巷入面真係第一次😳原來入面仲有間台式餐廳🥰有驚喜喎😙店舖掛滿美國漫畫及霓虹燈,唔睇餐牌真係唔知係食台灣菜🤣成個感覺好特別,依間餐廳真係好有特式,枱與枱之間嘅距離唔會太逼,坐得舒服適合同朋友喺度邊食邊傾😛價錢唔貴,人均消費$80有找,$100好飽😂💛麻辣花技丸乾拌麵套餐💛 $78麻辣花枝丸拌麵餐+貢丸湯+麻醬淋青菜+凍香芋奶茶=$78麵條分量絕對足夠,麻麻辣辣好惹味😆拌麵嘅好處就係可以啖啖麵啖啖醬🤤將醬料均勻攪拌,真係好滿足🥰花枝丸大大粒又彈牙,好過癮🤪麻醬淋青菜🥬真心好食,麻醬滿滿蓋住青菜,每條青菜都充滿麻醬嘅香氣呀😏❤️寶寶肉肉便當套餐❤ $71四寶飯便當+貢丸湯+凍珍珠奶茶=$71四寶飯有牛腩、豬軟骨、台灣腸、肉燥、滷水蛋🥚牛腩同豬軟骨入味而且軟腍,啖啖肉!肉燥醬汁用嚟撈飯一流啦🤤滷水蛋都好入味,所以Hatty另外再追加咗3隻😛喺度讚一讚佢嘅珍珠奶茶,奶茶甜度啱啱好,唔會死甜,奶味茶味都飲得出🧋🤎曖昧中的雞翼🤎 $35其實就係甜辣醬汁😆甜甜辣辣真係好開胃😂雞翼係即叫即整嘅,外脆內軟嘅雞翼真係食多幾隻都唔厭🥳🧡火爆芝士鹽酥雞🧡 $
💛🧡❤️

🤎曖昧中的雞翼🤎 $35
珍珠奶茶
曖昧中的雞翼

🧡火爆芝士鹽酥雞🧡 $35
鹽酥雞食得多,加咗芝士嘅鹽酥雞就好少食😚有芝士又點可以錯過呢🧀見到鹽酥雞比芝士覆蓋住真係食慾大增🐣趁熱夾起仲有拉絲㗎😍鹽酥雞外酥內嫩,調味亦剛剛好!
火爆芝士鹽酥雞

其實價錢喺中西區嚟講絕對唔貴😳仲可以話係好抵食!餐牌選擇都幾多,套餐唔夠可以再加小食😏同朋友share就啱啦😌店員嘅服務態度都好好又好友善😎就算撞正繁忙時間,店員都好有效率,落單之後都唔使等好耐已經有得食😋

📍 牛霸小麵店
📍 灣仔安樂里1號利昌大廈地下低層D號舖
寶寶肉肉便當套餐
滷水蛋
珍珠奶茶
曖昧中的雞翼
火爆芝士鹽酥雞
位置都真係比較隱蔽 唔特登行入去都唔會見到食台灣嘢但呢個style嘅裝修都真係幾少見😂🤍牛魔王($75) | Rating:8/10+$6轉咗麻辣湯底 湯頭偏向紅燒牛肉麵嘅味就唔係藥材味嗰啲 飲落幾濃郁 重口味人士會鍾意!配料有牛腩 牛肚 牛𦟌 貢丸份量慷慨 所有配料都不錯🤍紅燒牛肉拌麵($68) | Rating: 7/10同樣+$6轉麻辣味 個汁其實幾夠麻同辣 好香花椒油味好少喺香港食到台式拌麵嘅麻係會痺到個口了份量同樣大方 牛肉有3-4嚿 有一嚿牛筋兩樣都煮得軟稔入味扣分位喺醬汁可以再比多少少 同麵嘅口感唔夠彈牙🤧🤍木魚炸豆腐($35) | Rating: 8.3/10本身見到個名以為係普通嘅炸豆腐 上面鋪一堆木魚碎點知佢係用木魚碎包住嚿豆腐一齊攞去炸木魚碎炸出鹹香味 外面酥脆 內裏豆腐嫩滑再淋上甜酸醬同青瓜絲解膩 推薦!🤍火爆芝士鹽酥雞($36) | Rating: 6/10見出面普遍都係賣普通鹽酥雞 呢個幾特別芝士都真係幾重手幾火爆 I like😂但…鹽酥雞肉質比較鞋 冇乜肉汁做唔到酥脆嘅口感 如果改做將芝士醬放埋一邊 唔好焗淋啲雞可能會好啲🤧/🤍珍珠奶茶/香芋奶茶(跟餐+$

位置都真係比較隱蔽 唔特登行入去都唔會見到
食台灣嘢但呢個style嘅裝修都真係幾少見😂

🤍牛魔王($75) | Rating:8/10
+$6轉咗麻辣湯底 湯頭偏向紅燒牛肉麵嘅味
就唔係藥材味嗰啲 飲落幾濃郁 重口味人士會鍾意!
配料有牛腩 牛肚 牛𦟌 貢丸

🤍木魚炸豆腐($35) | Rating: 8.3/10
本身見到個名以為係普通嘅炸豆腐 上面鋪一堆木魚碎
點知佢係用木魚碎包住嚿豆腐一齊攞去炸
木魚碎炸出鹹香味 外面酥脆 內裏豆腐嫩滑
再淋上甜酸醬同青瓜絲解膩 推薦!

🤍火爆芝士鹽酥雞($36) | Rating: 6/10
見出面普遍都係賣普通鹽酥雞 呢個幾特別
芝士都真係幾重手幾火爆 I like😂
但…鹽酥雞肉質比較鞋 冇乜肉汁
做唔到酥脆嘅口感
如果改做將芝士醬放埋一邊 唔好焗淋啲雞可能會好啲🤧
🤍珍珠奶茶/香芋奶茶(跟餐+$10) | Rating: 7/10

• 木魚炸豆腐
  • 牛魔王
2021-12-26 158 浏览
牛霸小麵店位於軒尼詩道球場的後巷仔,平時鮮有人會注意到會有一間餐廳。有點點大隱隱於市。而最近, 餐廳重新裝修轉了風格,加左好多霓虹燈,有點點酒吧的感覺, 打破沉悶的台灣小店,以美國DC漫畫和電影為主題,小丑和小丑女, 歐美漫畫掛畫及工業化的裝飾,絕對是打卡影相地方。 紅燒牛肉麵 $65湯底藥材味香濃,不鹹,易入口。湯底帶有點點蘿蔔味,雖然牛肉切條大大條,但都做到入口即溶,不過都好入味,一點牛騷味也沒。手工拉麵底,口感似拉麵,腍身且滑溜。蕃茄牛肉麵 $68同樣的都是出色的牛牛, 蕃茄非常香濃。可以成碗飲晒,連飲料都不用要。夜市拼盤 $48有齊鹽酥雞,台灣腸,花枝丸,炸豆腐同炸墨魚丸, 選擇困難症也不怕呢~炸粉不厚,椒鹽味OK,食落好飽滿。款款都好食,即叫即整。柚子雞翼 $35柚子醬幾甜~雞翼比較大隻~雞有雞味!珍珠奶茶不太甜,珍珠好彈牙洛神花茶聞起來都覺得很香~
有點點大隱隱於市。

紅燒牛肉麵 $65
湯底藥材味香濃,不鹹,易入口。湯底帶有點點蘿蔔味,
手工拉麵底,口感似拉麵,腍身且滑溜。

蕃茄牛肉麵 $68
同樣的都是出色的牛牛, 蕃茄非常香濃。
可以成碗飲晒,連飲料都不用要。

夜市拼盤 $48
炸粉不厚,椒鹽味OK,食落好飽滿。
款款都好食,即叫即整。

柚子雞翼 $35
柚子醬幾甜~雞翼比較大隻~雞有雞味!

珍珠奶茶不太甜,珍珠好彈牙
洛神花茶聞起來都覺得很香~
下午茶
2021-12-18 148 浏览
又到星期五,揾餐廳同女朋友食飯,呢間台灣野既位置真係比較隱蔽,係小巷入面,真係特登去食先揾到,平時成日經過隔離條大路都無見過🙈入到去間餐廳幾有feel,有啲霓紅燈裝飾,同埋啲位寬敞,坐得幾舒服👍👍叫左一個紅燒牛肉麵,加錢可轉其他湯底,同可以免費轉手打麵,我揀左紅燒湯底同正常麵,望落啲麵以為比較幼,但係食落都幾有咬口,唔會係軟到爛個啲麵,湯底算清,同埋牛肉都好嫩,仲要有成四塊😋😋另外叫多個鹽酥雞滷肉飯,飯同雞都屬於正常水平,好食,但唔到特別仲叫左一個花丸,比較普通,拎上黎唔熱,同埋唔彈牙總結黎講,呢間店既麵最為出色,價錢都可以接受,叫左三樣野,total大約$260

仲叫左一個花丸,比較普通,拎上黎唔熱,同埋唔彈牙

2021-12-16 153 浏览
🤍#正常味店舖的裝修都幾靚好適合打卡 但環境衞生有待改善🍽 夜市拼盤 $48拼盤有鹽酥雞、炸豆腐、花枝丸同埋台式小香腸,配上千島醬。豆腐用左木魚加醬汁一齊炸,木魚豆腐感覺幾新鮮。鹽酥雞同花枝丸都不錯,但台式小香腸就未夠火喉唔夠香🍽 鹽酥雞肉燥麵 $64所有湯麵都可轉新竹米粉或乾伴麵。揀左乾拌麵,冇蔥油香同都幾油膩。鹽酥雞份量多配千島醬。🍽 牛三寶牛肉麵 $76牛三寶包括牛腩、牛𦟌同牛肚,牛肚夠腍夠入味。牛腩就比較靭。牛𦟌不過不失。湯底比較淡藥材味同辣味都唔多覺,甜味同鹹味都不足。📍牛霸小麵店灣仔安樂里1號利昌大廈地下低層D號舖#20211210
🤍#正常味

2021-12-10
  • 台灣夜市拼盤
  • 牛三寶牛肉麵
2021-12-03 257 浏览
安樂里有條隱世小食街,有一個小公園遮住,真的要識食先搵到。餐廳空間寬闊,深色系為主,牆上面掛不少電影為題的海報和霓虹燈。牛三寶牛肉麵($70)牛三寶即是牛腩,牛肚,牛展,三款味道都不錯,滷水味不會太過濃烈,可以吃到食材本來的味道和口感,特別推介牛展,有點像牛根腩但少了點油膩感。湯底主要是牛味帶有點點藥材味,比較清澈少了點油膩感👍🏻台灣夜市拼盤($48)有花枝,鹽酥雞,台灣香腸,炸豆腐。人少少可以每樣吃一點,十分方便。火爆芝士鹽酥雞($36)原來是鹽酥雞上加上車打芝士製作而成😆,令我吃了不少鹽酥雞。秘製小茄子🍆($35)肉鬆蔥花灑上小矮瓜上,加上秘製醬汁。醬汁帶點鹹甜的味道,有丁點兒嘅酸味,十分配襯小矮瓜。🍹冬瓜檸檬🍋($24)荔枝玉露($24)跟餐一杯半價~總括而言,價錢都算幾經濟。而且有適合2人的小食,可以不用吃得太多同款小食。特別推介牛三寶牛肉麵!

安樂里有條隱世小食街,有一個小公園遮住,真的要識食先搵到。

牛三寶牛肉麵($70)
台灣夜市拼盤

台灣夜市拼盤($48)

火爆芝士鹽酥雞($36)
原來是鹽酥雞上加上車打芝士製作而成😆,令我吃了不少鹽酥雞。
秘製茄子

秘製小茄子🍆($35)

🍹
冬瓜檸檬🍋($24)
荔枝玉露($24)
跟餐一杯半價~

牛三寶牛肉麵
秘製茄子
牛三寶牛肉麵
2021-12-02 128 浏览
最近係灣仔附近發現左呢間比較隱世嘅台灣餐廳🙈🙈覺得無論係佢嘅環境裝修,定係野食都唔錯,所以想分享俾大家蕃茄牛肉米粉($71)呢個好推薦鍾意蕃茄湯底嘅朋友去試,因為佢嘅蕃茄湯底好濃郁,飲落係酸酸甜甜,好開胃👍🏻加上佢牛肉份量又多,米粉又好入味,真係好滿足木魚炸豆腐($35)呢個最推薦👍🏻因為佢嘅炸得好香口,但又唔係好油膩,食落超重木魚味,但又食到好嫩滑嘅豆腐,配埋泰式辣醬❣️勁正柚子愛上雞翼($35)呢個都真係唔錯👍🏻啲雞肉食好嫩滑但又充滿柚子蜜嘅香甜味,惹味又開胃火爆芝士鹽酥雞($36)呢個鹽酥雞食落一樣係好嫩好香口👍🏻但呢個最讚嘅係佢芝士味好濃,件件雞上面都鋪滿左芝士👍🏻愛食芝士嘅kk勁滿足另外我哋仲叫咗手拍溫室小黃瓜同酥炸花枝丸,兩個都非常之好食😋表現一啲都冇令人失望

蕃茄牛肉米粉($71)

木魚炸豆腐($35)

柚子愛上雞翼($35)

火爆芝士鹽酥雞($36)