繼貝汁醬油拉麵、牡蠣鹽味拉麵後🦪,呢間東京一星拉麵店近日又推出新品 - 螃蟹湯拉麵🦀,自問係拉麵控嘅阿叔當然要嚟幫襯試吓啦!😘😘😘 🍜螃蟹湯拉麵 ($148)蟹湯以自家製嘅雞湯作底,再加入大量三星蟹🦀秘製而成,配以新鮮活紅蟹製成嘅蟹油,湯底味道既濃郁,又鮮甜,飲到啖啖蟹鮮味之餘🤤,亦唔會太膩,實屬阿叔嘅真心推介,包你一飲就愛上!👍🏽👍🏽👍🏽 配料方面,除兩片肉質結實、口感柔軟嘅慢煮叉燒🐖外,更有京蔥、酸奶油、火箭菜等。阿叔最錐意拉麵、叉燒連京蔥一齊食,口感豐富之餘,味道更會多份清新感!😋😋😋 🥟黃金蟹肉餃子 ($88)一份5隻嘅蟹肉餃子,入邊包住蟹肉🦀同豚肉🐖,只要輕輕咬開,肉汁就會流出,非常Juicy!🤤 ☝🏽不得不提,螃蟹湯拉麵同蟹肉餃子只係期間限定,而且每日只限賣50份🥹,要一嚐呢份蟹嘅鮮味,絕對要趁早呀,口快有,口慢就無架喇!🤭🤭🤭

🍜螃蟹湯拉麵 ($148)

🥟黃金蟹肉餃子 ($88)

耐不耐就會嚟食牡蠣鹽味拉麵最近嚟到見到新推出咗螃蟹湯拉麵即刻想試螃蟹湯拉麵由米芝蓮一星總廚親身監督自家熬製嘅唔落味精湯底加埋活紅蟹煉製嘅蟹醬同熬煮蟹油蟹嘅鮮味出晒嚟配料有檸檬、奶油同鮮茄蓉,味道層次豐富仲有好鍾意佢哋嘅慢煮豚肉叉燒拉麵 連埋 黃金蟹肉餃子 $198 SET咁叫抵食即叫即煎嘅金黃餃子,蟹肉同豬肉採用1:1比例蟹味豐富又帶有肉汁牡蠣鹽味拉麵 $118湯頭係由蠔湯,豬骨湯, 魚湯熬成, 味道甘甜鮮味層次豐富拉麵口感剛好掛湯力高牡蠣野菜天婦羅 $88牡蠣炸得外脆內滑溜, 仲有蔬菜都炸得好好, 食落無油膩感餐廳裝修得幾靚, 而且坐得好舒服食完又方便行街!
耐不耐就會嚟食牡蠣鹽味拉麵
最近嚟到見到新推出咗螃蟹湯拉麵即刻想試

螃蟹湯拉麵由米芝蓮一星總廚親身監督
自家熬製嘅唔落味精湯底
加埋活紅蟹煉製嘅蟹醬同熬煮蟹油
蟹嘅鮮味出晒嚟
配料有檸檬、奶油同鮮茄蓉,味道層次豐富
仲有好鍾意佢哋嘅慢煮豚肉叉燒

拉麵 連埋 黃金蟹肉餃子 $198 SET咁叫抵食
即叫即煎嘅金黃餃子,蟹肉同豬肉採用1:1比例
蟹味豐富又帶有肉汁

牡蠣鹽味拉麵 $118
湯頭係由蠔湯,豬骨湯, 魚湯熬成,
味道甘甜鮮味層次豐富
拉麵口感剛好掛湯力高

牡蠣野菜天婦羅 $88
牡蠣炸得外脆內滑溜,
仲有蔬菜都炸得好好, 食落無油膩感

餐廳裝修得幾靚, 而且坐得好舒服
食完又方便行街!
2023-05-27 37 浏览
喜歡食蠔的不能錯過啊牡蠣鹽味拉麵:雖然話係鹽味,但蠔味十足,湯汁有咸味亦有鮮味,湯唔腥,拉麵算係掛湯,份量好似比一般拉麵,叉燒肉淋身及滑口有肉味。 牡蠣野菜天婦羅:其實應該幾難炸,難度應該接近炸海膽,因為蠔水份偏多,天婦羅醬粉薄身,蠔鮮甜。 菇燒牡蠣串:燒汁味蠔味菇味配合紫蘇葉味,幾種甜品混合大開眼界,可以說必點食品,同平時食開的燒蠔好唔同,佢唔乾身又減少左蠔本身的咸味。唯一唔係太好,同紫薑同碟,索埋少少佢的味,攪到有點少少似食佢咁。😂醬漬牡蠣一口飯:紫菜脆,飯吸入蠔汁同秘制醬汁。 蠣泡茶漬飯:以此為結尾,淡淡的蠔味與茶味穩合。PS:希望大家唔好誤會,佢唔係一個正餐,佢份量偏少。
喜歡食蠔的不能錯過啊

牡蠣鹽味拉麵:

牡蠣野菜天婦羅:

菇燒牡蠣串:

醬漬牡蠣一口飯:
紫菜脆,飯吸入蠔汁同秘制醬汁。

蠣泡茶漬飯:
以此為結尾,淡淡的蠔味與茶味穩合。
PS:希望大家唔好誤會,佢唔係一個正餐,佢份量偏少。
銅鑼灣。拉麵🍪#milktea銅鑼灣 #milktea中環 #milktea九龍塘 #milktea尖沙咀 #milkea米芝蓮 #milktea拉麵 #milktea日本菜今日心血來潮去咗銅鑼灣食呢間米芝蓮一星拉麵店超開心終於試到小編覺得佢哋嘅湯底同其他餐廳好唔一樣 好特別 好值得一試🤤🤩係每張枱都有簡單介紹牡蠣鹽味拉麵嘅材料 同埋食拉麵嘅步驟 好貼心❣️牡蠣鹽味拉麵 $118 個湯底還有蠔嘅味道 有一種fusion嘅味道 可能有入面嘅湯底係有三個唔同材料整成 個拉麵好爽口 煙燻黑椒豚骨拉麵 $115佢個湯底比鹽味拉麵更加濃 佢入面黑椒同牛肉混合得好好食 好有特色😗✨總體來講佢個服務好唔錯 環境都好唔錯 *有加一📍 牡蠣不如帰銅鑼灣百德新街57號Fashion Walk 地下A號舖中環金融街8號國際金融中心商場3樓3020號舖九龍塘達之路80號又一城LG2樓25號舖尖沙咀中間道15號H Zentre 地舗(港鐵站K出口)#香港美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #食盡銅鑼灣系列 #中環 #中環美食 #食盡中環系列 #又一城 #又一城美食 #將軍澳 #將軍澳美食 #日本菜 #拉麵 #米芝蓮
銅鑼灣。拉麵

📍 牡蠣不如帰
銅鑼灣百德新街57號Fashion Walk 地下A號舖
中環金融街8號國際金融中心商場3樓3020號舖
九龍塘達之路80號又一城LG2樓25號舖
尖沙咀中間道15號H Zentre 地舗(港鐵站K出口)

2023-03-21
2023-05-24 28 浏览
話說好一段日子無喺香港食拉麵了!銅鑼灣食街的 #牡蠣不如帰 是金色不如帰系列的米芝蓮一星拉麵!最近推出了螃蟹湯拉麵,選用自製雞清湯,加上原隻三星蟹蒸焗後秘製的蟹湯,以及蟹油,一入口盡是啖啖鮮味 🔝 另外店的主打牡蠣鹽味拉麵,都絕對係鮮味之選。選用了大量蠔肉而製的湯底,加埋蠔醬。一點也不heavy,大概是加入了洋葱碎和火箭菜的緣故吧?整體來說鮮味跟蟹湯都不相伯仲!小食兩款黃金蟹肉餃子和和風芝士魚餅!大推後者,芝士入面加左洋葱和煙肉都好惹味不特止,拉絲力驚人!配番杯紫蘇雙檸洛神花特飲解下膩啱哂!🫶🏻話說「不如帰」成日都唔知點讀,原來係讀「歸」音。而日文「ホトトギス」都可以解杜鵑🐦難怪個LOGO會有隻雀仔😌📍 牡蠣不如帰 (銅鑼灣)銅鑼灣百德新街57號Fashion Walk地下A號舖

另外店的主打牡蠣鹽味拉麵,都絕對係鮮味之選。

配番杯紫蘇雙檸洛神花特飲解下膩啱哂!🫶🏻

📍 牡蠣不如帰 (銅鑼灣)
銅鑼灣百德新街57號Fashion Walk地下A號舖

2023-05-23 905 浏览
牡蠣不如帰原來係一星米芝蓮餐廳的姊妹店,今次係牡蠣主題,當中有好多牡蠣入饌的菜式,更有特色。米芝蓮的拉麵由湯底至配料都經過心思調配,湯底有多層次,小食都幾精緻,點菜時有選擇困難症🤣螃蟹湯拉麵($148)💕期間限定,螃蟹湯底濃郁,有螃蟹鮮味,係由清雞湯加三星蟹秘製而成,再加入紅蟹煉製嘅蟹油,伴著其他唔同材料,湯底口感豐富,麵質厚而且彈牙。最特別一提係拉麵加入新鮮菠菜葉味道清新,成碗拉麵不會太膩👍牡蠣鹽味拉麵($118)💕餐廳的招牌拉麵,湯底味道有不同層次的變化,最初的湯頭帶一點蠔油香,後面飲到豬湯及蠔汁香味,有別於一般豬骨湯拉麵。每一款拉麵的配料都不樣,牡蠣味拉麵配的是火箭菜,可以見到餐廳連沙律菜都精心考慮。醬漬牡蠣一口飯 (2件)($68)💕一口飯擺盤好精緻,醬漬牡蠣放喺飯上面再用紫菜承扥,入口味道濃郁但一點都唔腥黃金蟹肉餃子($88)💕餃子外脆內軟,結合蟹肉及豚肉,餃子食到海鮮味,好特別信州巨峰($32)巨峰提子汽水,夠氣解渴白桃焙茶($35)💕白桃味道較重,少少焙茶香推介菜式會以💕表示

螃蟹湯拉麵($148)💕

牡蠣鹽味拉麵($118)💕

醬漬牡蠣一口飯 (2件)($68)💕

黃金蟹肉餃子($88)💕
餃子外脆內軟,結合蟹肉及豚肉,餃子食到海鮮味,好特別

信州巨峰($32)
巨峰提子汽水,夠氣解渴

白桃焙茶($35)💕
白桃味道較重,少少焙茶香

推介菜式會以💕表示
2023-05-17
  • 醬漬牡蠣一口飯
2023-05-20 149 浏览
今日一家去左銅鑼灣,喺一間叫做「牡蠣不如歸」嘅日本菜同拉麵店食lunch。我哋唔太常去銅鑼灣,今日剛好經過見到呢間店,就心血來潮入去試下。其實我對佢嘅名都唔太知點讀,但係見到佢係米芝蓮一星拉麵店金色不如帰嘅姐妹分店,心裡都有啲期待。🍜😋呢間店以蠔為主題,有好多蠔嘅料理同埋限定嘅牡蠣鹽味拉麵。佢哋嘅招牌係「牡蠣黃金湯」湯底,好特別啊!湯底係用好多新鮮蠔慢煮而成,然後再加入自家製嘅牡蠣醬、鮮蠔油、花蟹油、蒜蓉牛油同新鮮火箭菜等等。咁多材料一齊煮,味道一定好豐富!🍜❤️我哋嗌咗牡蠣鹽味拉麵,加埋一隻溏心蛋,另外仲有煙熏黑椒豚骨拉麵、燒豚肉叉燒丼同唐揚博多華味鳥。食落去,真係唔錯!拉麵湯底好濃郁,蠔味好鮮明,仲有層次感。拉麵同配料都好好味,拉麵爽口,叉燒肉質鮮嫩多汁。叉燒丼係一碗燒豚肉擺喺白飯上面,肉質鮮美,仲有啲微微焦糖味,好滋味。而唐揚博多華味鳥就係鹹香多汁,好好食!‼️😋食完好滿足我哋就去行宜家傢俬買嘢了~😊

食完好滿足我哋就去行宜家傢俬買嘢了~😊
煙熏黑椒豚骨拉麵
燒豚肉叉燒丼
唐揚博多華味鳥
2023-05-19 609 浏览
之前食過lunch覺得好味,所以bookmark咗想再食。今晚就帶埋朋友一起嚟食,佢係第一次嚟,好彩無令佢失望。 梗係啦,呢度係米芝蓮一星拉麵喎!由湯底至麵條同叉燒都好講究:拉麵以特選100%北海道產上乘小麥粉去製作,麵條爽滑,配上慢煮叉燒,肥瘦適中,味道豐富! 今次出咗新品《 極旨螃蟹套餐 💲198 》( 螃蟹湯拉麵 + 黃金蟹肉餃子 )湯底選用自製清雞湯,加上大量原隻三星蟹蒸焗後秘製蟹湯,再配以新鮮活蟹煉製蟹油~以1:1黃金配方結合蟹肉及豚肉啖啖蟹肉,滿滿鮮味~黃金蟹肉餃子 有5隻~皮薄肉鮮甜~ ( 𝘔𝘪𝘤𝘩𝘦𝘭𝘪𝘯 𝘚𝘵𝘢𝘳 2019-2023 )⭐️招牌拉麵《 牡蠣鹽味拉麵 💲118 》⭐️𝘚𝘩𝘪𝘰 𝘖𝘺𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘚𝘰𝘶𝘱 𝘙𝘢𝘮𝘦𝘯最特別當然係佢嘅3️⃣重湯底(蠔湯、豬骨清湯、魚清湯)!🦪🦪🦪🦪用上數十斤鮮蠔以慢煮方法製作湯底,喺上枱前,再加入自家鮮製嘅日本牡蠣醬、每日煉製嘅鮮蠔油、花蟹油、蒜蓉牛油、新鮮火箭菜etc,好有濃郁嘅蠔鮮味!《 菇燒牡蠣串(2串)💲62 》菇燒牡蠣串包著秘製直菇、鮮嫩紫蘇葉,風乾火腿及伴以汁燒,有口感又多重味道~《 白桃焙茶 💲35 》凍果茶一定好味
梗係啦,呢度係米芝蓮一星拉麵喎!

今次出咗新品《 極旨螃蟹套餐 💲198 》
( 螃蟹湯拉麵 + 黃金蟹肉餃子 )
以1:1黃金配方結合蟹肉及豚肉啖啖蟹肉,滿滿鮮味~
黃金蟹肉餃子 有5隻~皮薄肉鮮甜~

( 𝘔𝘪𝘤𝘩𝘦𝘭𝘪𝘯 𝘚𝘵𝘢𝘳 2019-2023 )
⭐️招牌拉麵《 牡蠣鹽味拉麵 💲118 》⭐️
𝘚𝘩𝘪𝘰 𝘖𝘺𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘚𝘰𝘶𝘱 𝘙𝘢𝘮𝘦𝘯

《 菇燒牡蠣串(2串)💲62 》

《 白桃焙茶 💲35 》
凍果茶一定好味,用埋焙茶茶味更香~

《 紅菜頭薑蜜(熱) 💲30 》
賣相普通,勝在好味有益~
2023-05-16
最近走訪唔同拉麵店特別欣賞銅鑼灣呢間米芝蓮一星拉麵店享受超水準嘅湯底同麵質好少拉麵店嘅裝潢咁舒適除咗日本食得到,香港唔同地區都有分店✨螃蟹湯拉麵一入嚟就睇到呢款期間限定嘅拉麵湯底係自家製清雞湯加入活紅蟹製成嘅蟹油仲有大量三星蟹蒸焗而成嘅蟹湯非常香濃嘅蟹味薄薄嘅叉燒口感軟腍✨煙熏黑椒豚肉拉麵黑椒味湯底帶點微辣,味道好香濃忍唔住要飲埋湯底配上爽彈嘅麵質,同爽口洋蔥絲一試難忘✨黃金蟹肉餃子餃子皮煎得金黃香脆裡面飽滿嘅餡料 肉汁豐富✨牡蠣野菜天婦羅使用日本蠔嘅天婦羅,配上新鮮蔬菜同粟米,炸完夠乾身唔油膩✨紫蘇雙檸洛神花茶冰凍嘅洛神花茶,加入鮮檸同青檸酸酸甜甜嘅味道,帶點紫蘇葉嘅香味✨白桃焙茶白桃汁加入焙茶,味道都幾夾大大杯有份量

最近走訪唔同拉麵店
特別欣賞銅鑼灣呢間米芝蓮一星拉麵店
享受超水準嘅湯底同麵質
好少拉麵店嘅裝潢咁舒適

除咗日本食得到,香港唔同地區都有分店

✨螃蟹湯拉麵
一入嚟就睇到呢款期間限定嘅拉麵
湯底係自家製清雞湯
加入活紅蟹製成嘅蟹油
仲有大量三星蟹蒸焗而成嘅蟹湯
非常香濃嘅蟹味
薄薄嘅叉燒口感軟腍

✨煙熏黑椒豚肉拉麵
黑椒味湯底帶點微辣,味道好香濃
忍唔住要飲埋湯底
配上爽彈嘅麵質,同爽口洋蔥絲
一試難忘

✨黃金蟹肉餃子
餃子皮煎得金黃香脆
裡面飽滿嘅餡料 肉汁豐富

✨牡蠣野菜天婦羅
使用日本蠔嘅天婦羅,
配上新鮮蔬菜同粟米,炸完夠乾身唔油膩

✨紫蘇雙檸洛神花茶
冰凍嘅洛神花茶,加入鮮檸同青檸
酸酸甜甜嘅味道,帶點紫蘇葉嘅香味

✨白桃焙茶
白桃汁加入焙茶,味道都幾夾
大大杯有份量
2023-05-18
  • 牡蠣野菜天婦羅
  • 煙燻黑椒豚骨拉麵
  • 紫蘇雙檸洛神花茶
2023-05-18 39 浏览
七八十年代香港的飲食業,當還未稱得上是飲食天堂的時候,生存在香港的食肆,主要多是由家庭式小本去經營。及後八十年代開始,銅鑼灣太丸後面一帶,開始成為了食肆的集中地,更以食街定了名並顯赫一時。記憶裡面的食肆,再不走家庭式的路線,而引入了國際級的美食在當中。我敢相信,香港美食天堂這個美譽,銅鑼灣食街,是居功至偉也不容置疑。閒來我甚少去這一帶覓食,皆因現今的食肆報滿全港,在商場的、 地舖的、 樓上舖的,比比皆是。但今晚卻例外,女兒說要為一碗牡蠣鹽味拉麵,要再來一次食街周邊的Fashion Walk。我再次行逛食街,當年的回憶依然存在腦海,仍然是以食為主的一條內街,但一帶整體格局已走上售賣時尚服飾為主了。今晚專程要光顧的,叫牡蠣不如帰 Ramen House Hototogisu,是一間由東京過江龍來這裡開的拉麵店。今晚與女兒二人,為了一碗特色拉麵而來。一坐下,看見面前的餐牌,發現這店在這幾天才開始供應的螃蟹湯拉麵,我就決定去嚐嚐,女兒就點牡蠣鹽味拉麵,各適其適。聽說這個螃蟹湯拉麵,一星期前,其日本始創人山本敦之先生,在東京親自飛了過來這店監督教授烹調這麵的技巧,真的算是力不到不為財了。這碗螃蟹

這碗螃蟹湯拉麵一到,原先有點失望,以為總會有半隻軟殼蟹奉客,只見整碗拉麵的材料排列有序,再看看餐牌詳細的介紹,我認為這是一碗將蟹提昇到另一層次的一碗拉麵。湯底用了清雞湯,加入了三星蟹再蒸焗後祕製的蟹湯,再加入由鮮活紅蟹煉製成的蟹油,讓整碗的拉麵提昇到另一個高級層次,彷如吃著一碗分子料理的拉麵。

原來一碗牡蠣拉麵也是這樣,使用了大量蠔肉讓湯底更加濃郁,再加入自家制的日本蠔醬,豐富了層次之餘也豐富了鮮味。

螃蟹拉麵跟餐可配黃金蟹肉餃子,餃子裡的蟹肉和豚肉是1:1比例,可算有點蟹的質感進口了。

經店員推介,再點了和風芝士魚餅,煙肉加強力拉絲芝士,香脆可口,切成四件上枱,恰好每人兩件就夠,多吃反而感得肚滯脹但也無妨一試。

原來螃蟹湯拉麵只限定發售三個月,是蟹控的你,又怎能錯過這另一層次的蟹美食呢。
米芝蓮一星拉麵店「金色不如帰」在銅鑼灣開設了姐妹店 牡蠣不如帰,主打牡蠣料理,最著名的為其牡蠣黃金湯,以數十斤鮮蠔熬煮🤤而且還有一系列以牡蠣為主的小吃,我們點了3款小吃,並非誇大其詞,每款色味俱佳!甚至,這是一間連飲品都令人回味無窮的餐廳;整體而言,牡蠣小吃比起拉麵更出色,人均$250  ᐅ 醬漬牡蠣一口飯 $68 一客兩件,牡蠣肉質肥美,口感柔滑細膩,珍珠飯以自家製的牡蠣黃金湯煮成;由第一口開始已經很滿足 ᐅ 黃金牡蠣煎餃 $75 以自家製配方加入蠔肉,再煎至金黃色,十分香脆;最特別的為其蠔肉內餡,每一隻餃子都似乎有一隻蠔,粒粒飽滿,絕無敷衍 ᐅ 白松露油厚燒牛舌丼 $68 在牡蠣拉麵店吃牛舌丼是一個冒險的選擇,事實並沒有令我們失望;牛舌經過炙燒後仍然鮮嫩爽脆,香濃的肉汁伴隨著獨特的松露香,連珍珠飯也是奶香味十足 ᐅ 菇燒牡蠣串 $62 牡蠣串以直菇、紫蘇葉和風乾火腿包捲著來燒,加上秘制醬汁,口感富層次感;有整體有少許紫蘇的酸味、牡蠣的鮮味、火腿的甘香味,是讓人有驚喜感的一道菜式 ᐅ 紅菜頭薑蜜 $30 出乎意料,紅菜頭和薑的組合很和諧,紅菜頭的清甜平衡了薑的辣味;喝完十分暖身,而且

[推薦菜品]

白松露油厚燒牛舌丼

ᐅ 菇燒牡蠣串 $62
菇燒牡蠣串

ᐅ 紅菜頭薑蜜 $30
出乎意料,紅菜頭和薑的組合很和諧,紅菜頭的清甜平衡了薑的辣味;喝完十分暖身,而且營養價值頗高
紅菜頭薑蜜

ᐅ 白桃焙茶 $35
最近愛上了焙茶~口感柔和,濃厚的烘烤香氣真的很治癒;一開始看到份量只有杯子的一半,心想偷工減料,一試才知道在精而不在多;兩杯飲品都很出色!

[Others]
ᐅ 牡蠣鹽味拉麵 $118
本店招牌拉麵,湯頭鮮甜,配上兩片叉燒及火箭菜,麵條較幼卻有彈性;先喝第一口湯,某人說有種身處西貢的感覺,蔥花及火箭菜沖淡了油膩感,但蠔味不重;整體味道清甜,叉燒較瘦

2023-04-15
醬漬牡蠣一口飯
黃金牡蠣煎餃
白松露油厚燒牛舌丼
菇燒牡蠣串
紅菜頭薑蜜
  • 白桃焙茶
講起香港出色嘅拉麵舖,銅鑼灣嘅【牡蠣不如帰】一定榜上有名!佢係米芝蓮一星嘅【金色不如帰】嘅姊妹店,主打牡蠣料理同牡蠣拉麵。去到【牡蠣不如帰】門口感覺跟【金色不如帰】銅鑼灣店的大有不同。呢間舖座落喺Fashion Walk度所以不知度為何?這一間感覺較為Fashion,門面設計係傳統日式風同現代工業嘅混合,但係用色方面頗為大膽,有Cyberpunk風格嘅色調,這一刻我想起去年到訪過大板的旅行回憶!行到入去內籠設計就係簡潔嘅木質調同日式油漆風。當晚落咗微微細雨,俾人感覺真係好似喺Cyberpunk世界入面搵到間拉麵舖咁!牆身都畫了一個Cyberpunk Feel 的大公仔!很有味道!Menu都有介紹到【牡蠣不如帰】的由來及演變,而且主打限定推出牡蠣鹽味拉麵跟4款極罕牡蠣料理。◼️前菜 - 野菜廣島蠔餅拉麵店還推出一系列以蠔為主題的小食!以天婦羅形式製成嘅牡蠣野菜「餅」,酥脆的外皮包裹著野菜同甘筍條,吃起來味道霸道豐富,口感亦好豐富!◼️前菜 - 牡蠣野菜天婦羅同樣都係天婦羅,牡蠣、南瓜、粟米同釀尖椒係分別製作。呢間舖做到天婦羅嘅重點 - 利用油炸嘅高溫去蒸煮麵糊入面嘅食材,令到入面嘅牡蠣都仲有

◼️前菜 - 野菜廣島蠔餅
拉麵店還推出一系列以蠔為主題的小食!

◼️前菜 - 牡蠣野菜天婦羅
同樣都係天婦羅,牡蠣、南瓜、粟米同釀尖椒係分別製作。呢間舖做到天婦羅嘅重點 - 利用油炸嘅高溫去蒸煮麵糊入面嘅食材,令到入面嘅牡蠣都仲有好鮮嫩多汁,食嘅時候點少少日本海鹽更添風味!

整體感覺就係牡蠣即蠔味會蜂擁而出,卻想不到蠔味卻是緩慢地進佔口腔...很好吃!推介!

◼️牡蠣鹽味拉麵
每款湯底都少不了湯膽,內裡的鮮蠔用了慢煮法則來提取蠔的甘甜味道,配上蔬菜、自家製的鮮蠔醬及蠔油製成黃金湯底,蠔鮮濃郁。牡蠣鹽味拉麵的湯頭清清淡淡中帶帶鮮海水。

佢嘅拉麵都放咗啲火箭菜,食落有少少蔬菜微苦,同清甜嘅湯頭有互補感覺,味道平衡幾有趣!拉麵爽口有彈性,再加上新鮮的牡蠣,入口即化,非常好食!

◼️煙燻黑椒豚骨拉麵
煙燻黑椒豚骨拉麵的湯頭香濃,燻味和黑椒的味道恰到好處,飲落有啲似港式鐵板黑椒汁嗰種濃厚感,但係又唔會有嗰種好油膩嘅感覺,反而加強了層次感。

讓人食欲大開,食完碗麵嗌多個白飯撈湯食一流!

雖然呢間拉麵舖價錢唔算話好親民,但係如果係牡蠣同拉麵嘅愛好者,呢間主題性咁強嘅拉麵舖我覺得好值得一試。沒有大家害怕的蠔腥味,絕愛蠔者記得不要錯過!
  • 野菜廣島蠔餅
  • 牡蠣野菜天婦羅
  • 煙燻黑椒豚骨拉麵
2023-05-11 56 浏览
今日係銅鑼灣做野~一於食埋lunch先返公司🙈🙈 fashion walk 咁多餐廳,見呢間唔駛等位就試試佢😂入面裝修好迷幻👀👀 用咗好多粉紅反光又有鏡面咁😅好驚會撞到嘢 🤣🤣Lunch set 有4 course ($158+10%) 前菜+小食+ 拉麵+甜品/飲品前菜沙律竟然都有隻蠔 🦪🦪沙律菜配埋醋同橄欖油~都係咁上下味牡蠣鹽味拉麵🦪 食完冇乜印象🙈🙈🙈湯底係3個elements combine 而成:蠔湯+豬湯+魚湯~係有啲鹹,冇想像中咁有層次🤭🤭 低溫叉燒冇乜肉味~而且得薄片🥹🥹呀,好空虛。個拉麵係幼身麵,掛湯能力幾好👍🏻Overall 呢講個份量唔係好大,女仔食岩岩好🥹不如係貴啲囉

前菜

2023-05-07 95 浏览
最近,我到了一家精緻的日式拉麵店,他們米芝蓮餐廳~七點當然要點他的招牌菜。當日我和老公兩人分別叫了 牡蠣鹽味拉麵、白豚骨拉麵配低溫叉燒、牡蠣煎餃子、和唐揚炸雞。首先,他們的招牌菜:牡蠣鹽味拉麵。這一碗拉麵的湯頭非常鮮美,平衡了鹹味和清新的牡蠣味。麵條也非常有彈性,入口即化。最令人驚艷的是,湯中還配有豐富的牡蠣肉味,讓整碗拉麵更加豐富多彩。如果您喜歡牡蠣和拉麵,這道菜一定不容錯過!接下來是白豚骨拉麵配低溫叉燒。這碗拉麵的豬骨湯頭非常濃郁,但並沒有過於油膩。低溫叉燒肉質鮮嫩,口感極佳。麵條也很棒,吸附了湯頭的味道,讓整碗拉麵更加美味。牡蠣煎餃子是一道非常有趣的菜,因為它結合日本的元素。這些煎餃子的皮薄而鬆軟,內餡則是豐富的牡蠣和蔬菜。它們的口感非常好,讓人一口接一口。最後是唐揚炸雞。這道菜非常受歡迎,因為它的外皮酥脆,內部卻很嫩。配上醬汁,味道更加香甜美味。如果您喜歡炸雞,這道菜一定不會令您失望。總的來說,這家日式拉麵店的菜品非常出色。無論您喜歡哪種口味的拉麵,這裡都會有您喜歡的款式。如果您正在尋找一家好吃的日式拉麵店,我強烈推薦您來試試這家店的美食。

2023-05-01 62 浏览
見到咁多人話米芝蓮一星 ~ 個個食評都話好好食 。食物:今日終於試下, 可能期望越大失望越大, 食完覺得非常一般。 佢係比平時一般拉麵湯低唔同, 但我覺得非常鹹,不過係味精既鹹。 值唔值一星米芝連就見仁見智, 我就覺得唔值。仲有試埋個蠔餅 , 可以用差來形容。 環境: 唔同傳統拉麵店, design 比較西式, 我自己唔太鍾意服務: 非常差。 問佢有冇門口個menu , 冇理過我。 你冇未答我冇, 答都唔答我算點總結 : 可以試拉麵, 但不要抱有太大期望
見到咁多人話米芝蓮一星 ~ 個個食評都話好好食 。

仲有試埋個蠔餅 , 可以用差來形容。

總結 : 可以試拉麵, 但不要抱有太大期望
2023-04-30