走進呢間餐廳,先係被一排排新鮮生蠔吸引住眼球,每款都有自己嘅獨特身份,真係令人目不轉睛。我揀咗幾款生蠔嚟試吓,「岩手 広田灣」呢款生蠔真係正到不得了🤩,食落去得意得意嘅,蠔味清新得嚟帶少少甜,個個都爽口過貓。再試咗啲「宮城 女川」,呢款就重口味啲,濃郁圓潤,一啖落去肉感十足,個個思考個陣都係滿腦子蠔汁嘅鮮味。當然,唔止生蠔搶眼,「廣島蠔拉麵」都多得滯,湯底香噴噴,蠔入面游水游得咁開心,食落去係咸香中帶點甘甜,大滿足!跟住仲試咗「吉列廣島蠔」,熱辣辣,外皮炸得脆致致,裏面嘅蠔仲係咁嫩滑,兩款口感完美結合,食咗之後真係會讚賞自己嘅選擇👍。最後响尾聲嚟杯清新嘅「博多甜王草莓梳打」,味道真係清甜得嚟不膩口,為呢場味蕾盛宴畫上一個完美嘅句號。今次食蠔旅程真係過癮,下次仲要黎試多啲。呢個地方,絕對係愛蠔人士嘅天堂無誤!😍🦪🎉

2023-11-12 81 浏览
💕生蠔💕🦪北海道 Naruemon比較細隻,海水味濃🦪長崎縣 五島列島比較飽滿,creamy感極強,再加淡淡海水味.💕串燒💕🍢佐賀縣産三瀬雞腿肉雞腿肉嫩~ 皮脆~ 燒得唔錯!.🍢玉子免治雞肉 圓轆轆既形狀,雞軟骨粒同雞肉比例岩岩好,食到啖啖肉又夾雜少少軟骨,口感唔錯,加埋生蛋黃同醬😆😆 Encore左2次🥰.🍢牛舌厚薄適中,彈牙,偏鹹😗.💕小食💕🤤芝士薯餅薯餅薄薄一層包住芝士,中間仲食到好似年糕咁煙靭既口感,芝士餡份量足,推薦👍🏻👍🏻.🤤南蠻炸雞南蠻汁好惹味,雞肉炸完仲係咁嫩,好好食🥹.🤤吉列廣島蠔炸衣香脆,炸蠔黎講都算大隻🫡.🤤汁燒鰻魚一大塊鰻魚,誠意十足~.🤤天婦羅明太子用紫蘇葉包住炸既明太子,紫蘇葉味唔會好濃,唔會搶左主角明太子風頭😛.🤤KADOYA炸雞唐揚炸雞,份量多到食唔曬,新鮮炸起即刻食,一流🤓.💕主食💕🍝明太子忌廉意大利麵明太子味好濃郁,仲有兩件明太子係面,鍾意明太子一定要試!🍙辛味噌燒餃團外脆內有飯香,加埋辛味噌醬,完美😍.💕飲品💕🍹宮崎日向夏柑橘威士忌梳打酒味唔算濃,幾易入口😉
💕生蠔💕
🦪北海道 Naruemon
比較細隻,海水味濃
🦪長崎縣 五島列島
比較飽滿,creamy感極強,再加淡淡海水味
💕串燒💕
🍢佐賀縣産三瀬雞腿肉
雞腿肉嫩~ 皮脆~ 燒得唔錯!
🍢玉子免治雞肉
🍢牛舌
厚薄適中,彈牙,偏鹹😗
💕小食💕
🤤芝士薯餅
🤤南蠻炸雞
南蠻汁好惹味,雞肉炸完仲係咁嫩,好好食🥹
🤤吉列廣島蠔
炸衣香脆,炸蠔黎講都算大隻🫡
🤤汁燒鰻魚
一大塊鰻魚,誠意十足~
🤤天婦羅明太子
🤤KADOYA炸雞
唐揚炸雞,份量多到食唔曬,新鮮炸起即刻食,一流🤓
💕主食💕
🍝明太子忌廉意大利麵
明太子味好濃郁,仲有兩件明太子係面,鍾意明太子一定要試!
🍙辛味噌燒餃團
外脆內有飯香,加埋辛味噌醬,完美😍
💕飲品💕
🍹宮崎日向夏柑橘威士忌梳打
酒味唔算濃,幾易入口😉
2023-11-04 60 浏览
愛蠔者必去既牡蠣酒場,有多款時令生蠔、Kadoya生蠔盛合、吉列廣島蠔、蒜片欖油生蠔、廣島蠔拉麵等等,只有你諗唔到、冇佢提供唔到既蠔選擇。✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦💲1️⃣0️⃣0️⃣4️⃣/ 2ppl ✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦✦令和之怪物 $110 中size小爽口海水味重帶有少少鮮甜味✦王島列島 $98 中sizeCreamy 脆身 海水味適中✦博多名物胡麻油甘魚刺身 $98有5片,油甘魚鮮甜唔腥、厚度適中,底下啲洋蔥沾埋汁食都正✦豚平燒 $68同大阪燒有啲似,有蛋、芝士、豚肉片,大阪燒醬,芝味濃,勁鍾意個醬,好味✦廣島蠔拉麵 $128麵質少少爽,鹹度適中帶蠔味,都幾香濃✦燒牛柳沙律 $158牛柳生熟度剛好✦沖繩雜果燒灼Soda $68✦宮崎日向夏柑橘燒灼梳打 $68

💲1️⃣0️⃣0️⃣4️⃣/ 2ppl

✦博多名物胡麻油甘魚刺身 $98
有5片,油甘魚鮮甜唔腥、厚度適中,底下啲洋蔥沾埋汁食都正

✦豚平燒 $68

✦廣島蠔拉麵 $128
麵質少少爽,鹹度適中帶蠔味,都幾香濃

✦燒牛柳沙律 $158
牛柳生熟度剛好

✦沖繩雜果燒灼Soda $68

✦宮崎日向夏柑橘燒灼梳打 $68
2023-11-01 63 浏览
好少食新鮮日本生蠔,見呢間全部生蠔都係來自日本唔同區域,所以好想嚟試一試。因為平時食生蠔都係喺buffet度食到,來源地通常係法國、美國等,以日本嘅生蠔就極少食到。同朋友每人叫咗兩隻試吓,有(以下係由淡口到濃味列出) :兵庫 相生 x 1 - 細中size,少爽口,少Creamy,海水味重岩手 令和之怪物 x 2 - 中size,但有少少鮮甜,少少爽口,海水味重岩手 広田灣 x 1 - 中size,少Creamy,脆身,海水味適中以上嘅生蠔其實最啱配白酒嘅,但我哋都唔係好飲得😅,所以叫咗兩杯梳打汽水gur一gur佢,都好happy!前菜:醃帆立貝薄切刺身每快遞紙片真係切到好薄身,上面耍咗啲黑胡椒碎吊味,仲有啲粒粒三文魚魚子,味道一啲都唔寡兩串串燒:牛胸腹肉串燒 x 1佐賀縣產三瀨雞腿肉 x 1串牛胸腹肉串燒伴以洋蔥片、小青椒、同蕃茄仔一粒,兩者互相配合,清新得來又冇影響牛胸腹嘅牛味,而且牛肉肥瘦均勻。串雞腿肉一啲脂肪都冇,仲切成粒狀好容易食,肉質燒得啱啱好Mains:煮食叫咗佢哋推介嘅海膽忌廉意大利麵,上碟時見到條條意粉都掛上博博第一層嘅忌廉汁,面就有兩Pat海膽,兩個人share黎

同朋友每人叫咗兩隻試吓,有(以下係由淡口到濃味列出) :

前菜:

兩串串燒:
牛胸腹肉串燒 x 1
佐賀縣產三瀨雞腿肉 x 1

Mains:
煮食叫咗佢哋推介嘅海膽忌廉意大利麵,上碟時見到條條意粉都掛上博博第一層嘅忌廉汁,面就有兩Pat海膽,兩個人share黎食都唔會覺得好膩,份量啱啱好

飲品:
博多「甜王」草莓梳打
熊本甜橙梳打
杯草莓梳打真係比平時出面飲嘅草莓梳打味道冇咁人造feel,而且係甜少少嘅,但甜得來係清新嘅,而梳打啲汽就覺得冇甜橙嗰杯咁多。甜橙梳打嗰杯嘅汽比較足夠,而且一啲都唔酸,仲好清新添,好值得叫一杯嚟飲。

呢度嘅服務員服務態度好殷勤有禮貌,每見我哋食完一樣嘢就會自動走過來收碟,令我哋個枱面保持乾淨整齊。而呢度嘅生蠔係好視乎每日嚟到嘅貨源,所以有啲款式會當日冇貨,咁就證明啲生蠔係好新鮮嘅。
各款時令日本直送生蠔
  • 海膽忌廉意大利麵
  • 醃帆立貝薄切
  • 甜橙梳打
2023-10-30 40 浏览
來到主打蠔的這家日式餐廳 當然要試一下生蠔 員工會先介紹一下蠔的口感跟味道 再按照自己喜好選擇就可以了 跟朋友選了兩款岩手 廣田灣 💰118長崎縣 五島列島 💰98生蠔size算大隻肥美 口感creamy 帶適中海水咸味 脆口溜滑 配上檸檬汁也不會蓋過鮮味 廣島蠔拉麵 💰128湯底帶鮮味 有5隻蠔 蠔身肥美 拉麵軟硬度適中燒牛柳沙律💰158牛肉燒至粉嫩 半生熟口感易咬開 帶粉咸香味 沙律菜配上醬汁 酸酸甜甜 很開胃 佐賀縣產三瀨雞腿肉 💰46雞皮燒至薄身香脆 肉質嫩滑不會乾身 玉子免治雞肉 💰40肉質鬆軟 少少軟骨脆口感 點上生蛋黃吃口感一洗熊本縣產雞脛柳 💰40/ 熊本縣產雞心 💰38爽口乾脆 牛舌 💰38做到脆口 帶少彈牙這家highball有很多味道 選了宮崎"日向夏"柑橘 highball 💰68沖繩雜果highball 💰68

岩手 廣田灣 💰118

這家highball有很多味道 選了
宮崎"日向夏"柑橘 highball 💰68
沖繩雜果highball 💰68
2023-10-27 237 浏览
牡蠣即係蠔,餐廳以蠔命名,當然係水準之上。如果你都鍾意食蠔,一定唔可以錯過!牡蠣酒場每日都有唔同款嘅日本蠔供應,真係極之新鮮!我地去既當日,就有4款蠔選擇。我地試下令和之怪物同埋兵庫相生蠔。叫得做怪物,當然唔簡單,成隻手咁大😂 仲好重海水味,鮮味十足!除咗蠔之外,串燒亦係一個絕對不能錯過既選擇!佢地嘅煙肉金菇、玉子免治雞肉、燒鰻魚同燒飯團,每一款都係燒得剛剛好,香氣撲鼻,令人齒頰留香😋如果你想試吓其他小食,Tapas絕對係一個不容錯過嘅選擇!豚平燒、薯仔糖心蛋沙律、蒜片欖油蘑菇,每一款都係味道獨特!每一口都帶來驚喜!我最鍾意豚平燒,既creamy又惹味,好似食緊八爪魚丸味既爐邊蛋😂主菜我地試左海膽忌廉意大利麵,又係高水準之選!海膽新鮮,意粉煮得剛剛好,配上濃郁既忌廉汁,真係絕配!而飲品方面,佢地既雜果梳打同甜橙梳打都絕對值得一試!最後,想讚一讚店員,服務細心,好詳細同我地介紹每款蠔既分別,上菜時亦會介紹每款菜名稱,提我地邊款要趁熱食👍🏻👍🏻

而飲品方面,佢地既雜果梳打同甜橙梳打都絕對值得一試!

• 海膽忌廉意大利麵
今日店鋪提供三款牡蠣🦪,我地揀咗其中兩款😋😋🦪兵庫·相生 @$78(細中size) 少爽口、少creamy,海水味重,繁殖場出產。🦪長崎縣·五島列島 @$98(中size) creamy 脆身,海水味重,野生捕獲。🥢醃帆立貝薄切 $128Scallop Carpaccio~ 每一片都有香草、飛魚籽😋,再灑上黑胡椒。🥗🥩燒牛柳沙律 $158Roast beef tenderloin salad~好香炭燒味、肉質嫩腍🍝海膽忌廉意大利面 $198Sea urchin cream pasta ~海膽鮮甜美味,醬汁好creamy ,意粉軟硬度適中。🦑天婦羅魷魚絲 $58Tempura Shredded Squid~ 佐酒小食一定要order😆 🍹沖繩雜果梳打 $48Okinawa Mixed Soda🥃沖繩雜果威士忌梳打 $68Okinawa Mixed High Ball~ 最鐘意甜嘅酒😊🍶🍶🥃🍻仲有好多各式各樣嘅酒,酒迷唔可以錯過
今日店鋪提供三款牡蠣🦪,我地揀咗其中兩款😋😋

🦪兵庫·相生 @$78
🦪長崎縣·五島列島 @$98
(中size) creamy 脆身,海水味重,野生捕獲。

🥢醃帆立貝薄切 $128
Scallop Carpaccio
~ 每一片都有香草、飛魚籽😋,再灑上黑胡椒。

🥗🥩燒牛柳沙律 $158
Roast beef tenderloin salad
~好香炭燒味、肉質嫩腍

🍝海膽忌廉意大利面 $198
Sea urchin cream pasta
~海膽鮮甜美味,醬汁好creamy ,意粉軟硬度適中。

🦑天婦羅魷魚絲 $58
Tempura Shredded Squid
~ 佐酒小食一定要order😆

🍹沖繩雜果梳打 $48
Okinawa Mixed Soda

🥃沖繩雜果威士忌梳打 $68
Okinawa Mixed High Ball
~ 最鐘意甜嘅酒😊

🍶🍶🥃🍻仲有好多各式各樣嘅酒,酒迷唔可以錯過
2023-10-19
2023-10-15 40 浏览
西日海鮮料理Mix and Match 真的百吃不厭啊~一餐有齊新鮮海產刺身,也有各款熟食熱葷選擇想起已經讓人口水直流。銅鑼灣謝斐道牡蠣酒場KADOYA整個Dinner Menu都好有心思, 以日本生蠔做主打,由前菜沙律, 到時令刺身, 甚至連串燒佐酒小食都有。一直落都唔怕剩食蠔唔夠飽。--坐下當然要先叫兩隻日本蠔岩手縣廣田灣蠔Creamy之餘海水味也重至於想食脆身一點的可以選長崎 五島列島,中等size,同樣帶Creamy的味道。-一路食住等主菜到十分推薦燒牛柳沙律牛柳係讓人喜愛的粉虹色,沙律菜清新爽口還有蒜片欖油生蠔也是不可不order生蠔大隻而肉嫰,好吃呢~-串燒類十分推薦牛舌和玉子免治雞肉牛舌帶微微焦香,玉子免治雞肉雞蛋黃香濃,配有咬口的雞肉串完全無得輸。-不要忘了叫埋炙燒明太子佐酒絕對無得輸。想飽一點,不妨多叫海膽忌廉意大利麵,醬汁濃郁creamy,意大利麵煙韌彈牙,簡單好吃啊~=牡蠣酒場KADOYA銅鑼灣謝斐道535號銅鑼灣 Tower 535 1樓
西日海鮮料理Mix and Match 真的百吃不厭啊~

一餐有齊新鮮海產刺身,也有各款熟食熱葷選擇
想起已經讓人口水直流。
銅鑼灣謝斐道牡蠣酒場KADOYA
整個Dinner Menu都好有心思,
以日本生蠔做主打,
由前菜沙律, 到時令刺身, 甚至連串燒佐酒小食都有。
一直落都唔怕剩食蠔唔夠飽。

坐下當然要先叫兩隻日本蠔

岩手縣廣田灣蠔Creamy之餘海水味也重

一路食住等主菜到十分推薦燒牛柳沙律

牛柳係讓人喜愛的粉虹色,沙律菜清新爽口

還有蒜片欖油生蠔也是不可不order

生蠔大隻而肉嫰,好吃呢~

串燒類十分推薦牛舌和玉子免治雞肉
牛舌帶微微焦香,

玉子免治雞肉雞蛋黃香濃,配有咬口的雞肉串完全無得輸。

不要忘了叫埋炙燒明太子

佐酒絕對無得輸。

想飽一點,不妨多叫海膽忌廉意大利麵,
醬汁濃郁creamy,意大利麵煙韌彈牙,

簡單好吃啊~
=
牡蠣酒場KADOYA
銅鑼灣謝斐道535號
銅鑼灣 Tower 535 1樓
2023-10-14 271 浏览
去日本之前都要先食日本菜讓味蕾熟習一下,入口已見到每日新鮮運到生蠔,我地兩人每款都試左,岩蠔入口帶金屬味,海水鹹香特別重。岩手縣的相對大隻,一手掌握不了,肉身飽滿爽身,富海水味,蠔味濃,after taste又真係鮮甜回甘。作為酒場點都要叫酒,神泡綿滑泡沫,入口特別順滑,自己覺得普遍女仔喜歡飲的 。下酒的選擇我都會選炸物,魷魚絲同芝士薯餅炸完極香口朋友堅持要食啲菜同蛋白質健康番少少,估唔到牛柳沙津既牛柳煮得出色有肉味,油甘魚第一次沾胡麻油食估唔到幾正,配搭新鮮,兩者都幾開胃又健康 ↓↓↓★長崎縣 五島列島 $98 ★岩手縣 広田灣 $118天婦羅魷魚絲 $58★燒牛柳沙津 $158★胡麻油甘魚刺身 $98芝士薯餅 $48★神泡のザ・プレミアム・モルツ $58蒜片欖油蝦 $78—————————————————牡蠣酒場 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 1樓101-102號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodph

↓↓↓

芝士薯餅 $48
★神泡のザ・プレミアム・モルツ $58
蒜片欖油蝦 $78

—————————————————

牡蠣酒場 (銅鑼灣)

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #hkinfluencer #食好西 #香港美食 #hkiger #銅鑼灣美食 #japanesecusinie #jpfood #hkfoodie #foodie #hkdinner #hkfoodblogger #topcitybiteshk #topcitybites #hkeats #hkfoodieblogger #foodpornhk #foodporn #hongkongdining #香港美食 #相機食先 #hkdining #hkrestaurants

2023-09-28
  • 胡麻油甘魚刺身
  • 燒牛柳沙律
係香港食蠔講起黎其實都幾多選擇,一般有蠔bar,批發,都可以滿足到你不過一般黎講佢地提供既都係世界各地既唔同蠔種如果你想要集中食到日本唔同地區出產既日本蠔,咁就一定要黎牡蠣酒場!今次就叫左三款生蠔兵庫 相生 $78隻兵庫縣既相生蠔,中小size,口感少少爽口海水味適中,唔會太鹹,雖然蠔味唔算重,但係口味清甜,適合最先食用岩手 広田灣 $118隻中size,少creamy,海水味偏重,不過都依然唔會太鹹,呢個味道配上檸檬汁就非常啱長崎縣 五島列島 $98隻中size,creamy得黎又脆身海水味同蠔味都重,最後食就最啱同時都好感謝牡蠣酒場既員工用心介紹蠔種同埋食用次序胡麻油甘魚刺身 $98相比起一般刺身,呢份油甘魚刺身比較似沙律搞拌係底既胡麻醬,夾起油甘魚同洋蔥一齊食,可以同時食到油甘魚既清甜同蔥既甜味,清爽得黎口感又好廣島蠔拉麵 $128主食叫左一份廣島蠔拉麵,材料新鮮就係唔同d即使係煮熟既廣島蠔,口感依然好,味道同樣鮮甜,非常欣賞海膽忌廉意大利麵 $198最後係海膽忌廉意大利麵少失望既係海膽份量好少,不過口牡蠣酒場唔係海膽酒場嘛想食海膽下次考慮叫一板

不過一般黎講佢地提供既都係世界各地既唔同蠔種

今次就叫左三款生蠔

兵庫 相生 $78隻
兵庫縣既相生蠔,中小size,口感少少爽口

岩手 広田灣 $118隻

長崎縣 五島列島 $98隻
中size,creamy得黎又脆身
海水味同蠔味都重,最後食就最啱

同時都好感謝牡蠣酒場既員工用心介紹蠔種同埋食用次序

胡麻油甘魚刺身 $98
相比起一般刺身,呢份油甘魚刺身比較似沙律

廣島蠔拉麵 $128
主食叫左一份廣島蠔拉麵,材料新鮮就係唔同d
即使係煮熟既廣島蠔,口感依然好,味道同樣鮮甜,非常欣賞

海膽忌廉意大利麵 $198
最後係海膽忌廉意大利麵
少失望既係海膽份量好少,不過口牡蠣酒場唔係海膽酒場嘛
想食海膽下次考慮叫一板
2023-10-12 179 浏览
今日放假去咗銅鑼灣行街,行完街諗住喺附近搵啲嘢食,朋友極力推介去咗一間蠔吧,入面啲生蠔同埋刺身都好好味值得推介。牡蠣酒場, 灣仔謝斐道535號tower 535 1樓,餐廳環境整潔,地方闊落,感覺好舒適。岩手広田灣 118元生蠔size好大,入口蠔味香濃,蠔身飽滿,口感好creamy。長崎縣五島列島 98元 生蠔好新鮮,海水味偏重,比較爽口。海膽忌廉意大利麵 198元意大利麵配上海膽味道真係好特別,將海膽嘅鮮味融合喺意大利粉入面,味道層次豐富,鮮味突出。燒牛柳沙律158元牛柳份量好多,牛肉味香濃,配上沙律醬味道帶一點清新,特別開胃好味。胡麻油甘魚刺身 98元油甘魚好肥味味道新鮮,入口淡淡魚油嘅香味,加上開胃醒神嘅胡麻油洋蔥芝麻增添味道層次口感鮮明。天婦羅明太子口感非常特別,用紫蘇葉包著明太子,炸到外面金黃色,入口非常香脆,口感同味道配搭得啱啱好。汁燒鰻魚鰻魚非常肥美燒到啱啱好,加埋啲鰻魚汁令味道更豐富, 入口陣陣魚油香味。

岩手広田灣 118元

長崎縣五島列島 98元
生蠔好新鮮,海水味偏重,比較爽口。

海膽忌廉意大利麵 198元

燒牛柳沙律158元

胡麻油甘魚刺身 98元

天婦羅明太子

汁燒鰻魚
  • 生蠔
▫️長崎五島列島生蠔 ($𝟗𝟖) | 岩手廣田灣生蠔 ($𝟏𝟏𝟖) 店員推介左左呢兩款比我地🦪長崎生蠔海水味重, 口感脆身ᴅ同會ᴄʀᴇᴀᴍʏ一點 ; 而廣田灣生蠔蠔味濃郁, 小ᴄʀᴇᴀᴍʏ, 富海水味🌊兩款都係中等sɪᴢᴇ肥美又飽滿🦪🤭▫️蒜片欖油生蠔 ($𝟗𝟖)橄欖油融入左蒜既香氣同生蠔既鮮味, 食落每粒生蠔都散發著香濃既蒜味🧄🦪▫️玉子免治雞肉 ($𝟒𝟎)免治雞肉內加左雞軟骨🐓好有咬口肉質嫩滑細膩, 點埋濃郁既蛋黃🍳 變得口感豐富而且多一層蛋香😋▫️胡麻油甘魚刺身 ($𝟗𝟖)油甘魚刺身厚實🐠食落淡淡甘甜, 夾住啲蔥同海苔再配上濃香既胡麻醬汁一齊食, 別有一番風味🍶▫️燒牛柳沙律 ($𝟏𝟓𝟖)有六塊粉嫩牛柳同半份沙律, 非常開胃🐄🥗▫️豚平燒 ($𝟔𝟖)🥢以日本雞蛋漿包著豚肉同配料一齊食🐖再加入沙律醬同芝士🫕口感超豐富, 帶有嫩滑蛋香味同肉汁味😋▫️天婦羅魷魚絲 ($𝟓𝟖)酥脆魷魚絲口感超特別🐙 送酒一流🥃
▫️蒜片欖油生蠔 ($𝟗𝟖)

▫️玉子免治雞肉 ($𝟒𝟎)
▫️胡麻油甘魚刺身 ($𝟗𝟖)
▫️燒牛柳沙律 ($𝟏𝟓𝟖)
有六塊粉嫩牛柳同半份沙律, 非常開胃🐄🥗

▫️豚平燒 ($𝟔𝟖)
▫️天婦羅魷魚絲 ($𝟓𝟖)
酥脆魷魚絲口感超特別🐙 送酒一流🥃

2023-10-11
💭前幾日同朋友黎咗呢一間位於銅鑼灣嘅「牡蠣酒場」食飯,呢間餐廳我bookmark左好耐,終於黎到啦🙌🏻😂餐廳環境光猛寧靜,坐位都好闊落,非常舒服!餐廳係menu度寫咗來源地、size同味道,可以因應個人口味而選擇,而店員亦會介紹下佢地嘅分別,同味建議我地由淡至濃食會較好👍🏻👍🏻好友善同細心呀✨★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★🦪生蠔🔸兵庫縣 相生 $78🔸長崎縣 五島列島 $98兵庫縣嘅相生係細中size,肉質較鮮甜爽口,海水味較淡d。而五島列島大小就中等size,肉身較厚實而且小小脆身,食落好Creamy,海水味亦都較濃。勁正😋😋🔸南蠻炸雞 $78炸雞炸到熱辣辣,唔會好油膩,雞肉厚肉又Juicy,外層香脆,再加埋沙律醬,味道酸甜,邪惡又好味。🔸醃帆立貝薄切 $128帆立貝比較薄身,同橄欖油、醬汁同三文魚籽味道都幾夾,層次豐富又新鮮!🔸蒜片欖油蠔 $98生蠔厚肉鮮甜,吸哂橄欖油及蒜片嘅精華,香口惹味。🔸海膽忌廉意大利麵 $198原來意粉都一樣有驚喜!麵條彈性剛剛好,海膽新鮮,意粉忌廉味道超級濃郁,每一啖都掛滿咗醬汁,非常creamy

🦪生蠔
🔸兵庫縣 相生 $78
🔸長崎縣 五島列島 $98

🔸南蠻炸雞 $78

🔸醃帆立貝薄切 $128

🔸蒜片欖油蠔 $98
生蠔厚肉鮮甜,吸哂橄欖油及蒜片嘅精華,香口惹味。

🔸海膽忌廉意大利麵 $198
原來意粉都一樣有驚喜!麵條彈性剛剛好,海膽新鮮,意粉忌廉味道超級濃郁,每一啖都掛滿咗醬汁,非常creamy😋

🔸博多甜王草莓威士忌梳打 $68
🔸沖繩雜果威士忌梳打 $68
好適合鐘意飲果味酒嘅人,我地簡咗草莓同雜果味,甜甜地好易入口!

2023-10-08 24 浏览
店名: 牡蠣酒場 地址: 銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 1樓101-102號舖銅鑼灣站D4出口,行2分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5之前見到呢間有好多新鮮生蠔,就已經bookmark一定要試✌🏻特登搵埋朋友黎銅鑼灣開餐,果然冇失望😚鍾意食蠔一定要黎試吓❗️兵庫相生❤️❤️❤️$78細中size,係呢三款中,呢款海水味同蠔味都比較淡,口感爽口而且少creamy🙆🏻‍♀️岩手 広田灣❤️❤️❤️❤️$118Size偏大,有手掌咁大😲,蠔身飽滿,而且食落去爽口好有海水味,喺咁多款入面價錢稍高🤑,但係值得一試👍🏻👍🏻👍🏻長崎縣 五島列島❤️❤️❤️❤️$98中等size,口感脆身,食落好creamy同埋有濃郁嘅海水味🌊值得一提,店員好好人👦🏻,有詳細介紹每隻生蠔嘅特點同味道,就算唔太成日食生蠔嘅朋友都可以搵到適合自己👏🏻熊本縣産雞脛柳❤️❤️❤️❤️$40肉質嫩滑,食落去好Juicy又唔會過硬🥰。店員好好人仲拎咗幾款調味料配搭串燒👍🏻玉子免治雞肉❤️❤️❤️❤️❤️$40絞碎嘅雞肉配生雞蛋🥚,醬汁甜甜鹹鹹,肉質彈牙,雞肉同醬汁十分夾👍🏻,大推❗️❗️吉列廣島蠔❤️❤️❤️❤️❤️$78一碟有兩隻,炸得金黃而且脆口🥰,我哋影相影

店名: 牡蠣酒場

長崎縣 五島列島❤️❤️❤️❤️

熊本縣産雞脛柳❤️❤️❤️❤️

玉子免治雞肉❤️❤️❤️❤️❤️

吉列廣島蠔❤️❤️❤️❤️❤️
一碟有兩隻,炸得金黃而且脆口🥰,我哋影相影耐左,咬落去仲卜卜脆,大大隻有蠔嘅鮮味🦪

炙燒明太子❤️❤️❤️❤️
聞落去有少少焦香味,表面有燒過,加埋明太子本身嘅鹹香味😍,如果飲酒就非常夾🍺

蒜片欖油蠔❤️❤️❤️❤️
蒜嘅香味同生蠔非常夾🦪,再加入橄欖油,一食落口散發香濃嘅蒜味🧄,蠔肉鮮甜飽滿,肉質彈牙🥰

豚平燒❤️❤️❤️❤️❤️
店員好貼心提醒我哋個鐵盆好熱要小心❗️雞蛋🥚再配合爽口嘅五花肉🍖,再加上沙律醬、芝士、紫菜等等配料,一啖食落去口感豐富,呢個必選推介🥘

廣島蠔拉麵❤️❤️❤️❤️
一上枱見到用料豐富,有五隻廣島蠔🦪🦪🦪🦪🦪,肉質鮮甜肥美,湯底清甜,唔會過咸😙拉麵彈牙,就算浸耐左都唔會軟淋淋🍜

2023-10-03 32 浏览
日本即開生蠔 我會推薦你食呢間 前排約左朋友食生蠔因無咩機會可以一齊去到日本旅行 所以就左位於銅鑼灣既牡蠣酒場 食下生蠔飲下cocktail談下心☺️我地呢日係平日去 因為早去所以無咩人不過到到放工時間打後 就愈來愈多人見每檯都一定會點生蠔食呢度佢每日都會安排幾款日本生蠔今次有機會可以食到兵庫既相生、長崎既五島列島、大分既大入島、岩手既廣田灣四款都各有特色! 店員好好 親切友善咁講解幾款生蠔比我地知 而枱上都會有一張日本地圖上面會詳細咁寫明日本各縣既生蠔特質、口感同味道另外 店員拎生蠔盤比我地果陣都會提供建議比我地 話我地知由邊一款食起會比較好 咁樣就可以食到層次感 同埋可以更加清楚自己鐘意邊一款既口感同味道長崎既五島列島係超creamy 絕對岩晒想要creamy口感而如果鐘意清爽感 兵庫相生係好適合既選擇除左生蠔之外 佢都會有唔同既日式熟食選擇 有少少似居酒屋天婦羅明太子 鐘意重口味既一定唔可以skip!!! 餸酒真係一流!!! 串燒方面 餐廳都好用心 會安排幾款調味蒜片欖油蠔 呢個都係推介之一 蠔🦪 超肥美 粒粒都好飽滿 豚平燒 有少少似大阪燒 呢款係夏日限定menu先有威士忌梳打
日本即開生蠔 我會推薦你食呢間
前排約左朋友食生蠔

我地呢日係平日去 因為早去所以無咩人
不過到到放工時間打後 就愈來愈多人
見每檯都一定會點生蠔食

呢度佢每日都會安排幾款日本生蠔
四款都各有特色!

店員好好 親切友善咁講解幾款生蠔比我地知
而枱上都會有一張日本地圖
上面會詳細咁寫明日本各縣既生蠔特質、口感同味道

而如果鐘意清爽感 兵庫相生係好適合既選擇

除左生蠔之外 佢都會有唔同既日式熟食選擇
有少少似居酒屋

天婦羅明太子
鐘意重口味既一定唔可以skip!!! 餸酒真係一流!!!

串燒方面 餐廳都好用心 會安排幾款調味

蒜片欖油蠔 呢個都係推介之一
蠔🦪 超肥美 粒粒都好飽滿

豚平燒 有少少似大阪燒 呢款係夏日限定menu先有

威士忌梳打
我地分別點左 博多甜王草莓同埋佐賀溫州柑
前者甜甜地 好易入口
而後者酸酸甜甜 幾開胃!

總括黎講
無論熟食定生蠔 都好岩我既口味