中學時期已經成日去牧羊少年咖啡館,比我嘅印象係既有文青氣息📚食物又高質,係好好嘅聚會地點。近年分店愈開愈多,港九新界都有分店,證明捧場客不少!有見康城分店新開冇耐,放工就約吓朋友去食晚飯,雖然係平日夜晚,但都幾乎滿座,好受歡迎!趁天氣涼涼地,我同朋友揀咗坐户外座位,好chill🌃日式大阪燒風味煙三文魚薄餅 $138————————————本身我好鍾意食大阪燒!又好鍾意Pizza🍕冇諗過依兩樣來自唔同文化嘅食物可以做fusion又出奇地夾!大阪燒嘅醬汁例如蛋黃醬就係個靈魂所在,加上木魚、紫菜、煙三文魚,感受到意日fusion🤌🏻鹽麴燒比目魚伴 烤澳洲西蘭花•普羅旺斯燉菜 $168————————————好特別嘅調味,昇華比目魚原有嘅鮮味,魚肉保持肉質嫩滑。伴碟嘅配菜好豐富,普羅旺斯燉菜包括咗茄子同其他瓜類,燉到好腍好入味。成個配搭都係健康之選!金沙咸蛋黃鳳尾蝦 $98————————————鳳尾蝦肉質爽彈🍤 咸蛋黃嘅份量爆多!而且口感綿密帶點顆粒感,每隻蝦都沾滿鹹香嘅金沙蛋黃,超邪惡😆特濃半熟芝士撻 $78————————————果然係特濃,芝士味好香🧀面層帶點芝士嘅焦香味道,內裡係半熟

日式大阪燒風味煙三文魚薄餅 $138

金沙咸蛋黃鳳尾蝦 $98
金沙咸蛋黃鳳尾蝦

特濃半熟芝士撻 $78
特濃半熟芝士撻

果然係特濃,芝士味好香🧀面層帶點芝士嘅焦香味道,內裡係半熟芝士甜餡。
  • 金沙咸蛋黃鳳尾蝦
  • 日式大阪燒風味煙三文魚薄餅
  • 鹽麴燒比目魚 伴 烤澳洲西蘭花•普羅旺斯燉菜
3天前 0 浏览
香港咖啡店的始祖牧羊少年終於在康城開了分店,成日見到排隊,呢日放假晚餐時段,特登早點來拎飛去試下。牧羊少年裝修以旅行為主題,有綠植裝備,室外用餐區,有南美度假風。🩵🩵🩵二人套餐 $428有小食、意粉、主菜、飲品同甜品,好抵食,一次過試晒特式菜。🩵小食: 照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒推介小食,好好味,牛柳粒非常嫩滑多汁,照燒汁甜甜地味道好夾,口感細膩。🩵意粉: 鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉鮮忌廉的的奶香,黑松露的獨特香氣,同為這道菜帶來了多層次的風味。醬汁煮得濃稠,長通粉的質地則非常有嚼勁,與醬汁的濃稠度好夾。🩵主菜: 慢煮 BBQ 醬美國豬肋骨(伴 蕃薯條•普羅旺斯燉菜)慢煮 BBQ 醬美國豬肋骨的味道通常非常豐富,結合了甜、鹹和微微的煙燻味。搭配蕃薯條,外脆內軟的口感,增添了一份甜味和香氣。而普羅旺斯燉菜醬汁好特別,讓整體餐點味道同口感更加平衡,色香味俱全。🩵飲品: 百香果蜜桃咖啡(新品)由台灣第一届咖啡師大賽冠軍林東源老師獨家創作的創意咖啡: 百香果蜜桃咖啡,使用獨有品牌Gabee.烘焙的咖啡豆,由台灣空運來港,將不同食材風味與咖啡融合,完美感受到咖啡的無限可能性 。水果香同埋咖啡互不搶味,

🩵🩵🩵二人套餐 $428
有小食、意粉、主菜、飲品同甜品,好抵食,一次過試晒特式菜。

🩵小食: 照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒

🩵意粉: 鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉

🩵主菜: 慢煮 BBQ 醬美國豬肋骨
(伴 蕃薯條•普羅旺斯燉菜)

🩵飲品:
百香果蜜桃咖啡(新品)
由台灣第一届咖啡師大賽冠軍林東源老師獨家創作的創意咖啡: 百香果蜜桃咖啡,使用獨有品牌Gabee.烘焙的咖啡豆,由台灣空運來港,將不同食材風味與咖啡融合,完美感受到咖啡的無限可能性 。水果香同埋咖啡互不搶味,而又平衡得啱啱好。

🩵凍紅桑子乳酸忌廉芝士奶蓋
酸酸甜甜,加埋芝士奶蓋嘅奶香,清新好飲。

🩵甜品: 半熟芝士撻 同 雪糕
半熟芝士撻同埋雪糕兩款甜品自己混合放埋一齊更加軟滑可口。

好鍾意牧羊少年的文青感覺,餐牌好似一本書,可以睇到好多唔同嘅故事。餐廳一角有一個好大的書櫃,完美實現咖啡店、餐廳、酒吧與藝文空間的自由轉換。休閒放鬆飲咖啡的好地方。

4天前 0 浏览
環境舒服,食物還好,但太油…個魚柳一切落去啲油咇哂出嚟..好恐怖😨😨個意粉又好油、個一口小食又好油🥹另外個意粉好咸🥲🥲🥲個魚柳包幾好食🍔🍔之前係尖沙咀太空館果頭食過質素好好多,希望可以改善吓
環境舒服,食物還好,但太油…
個魚柳一切落去啲油咇哂出嚟..好恐怖😨😨
個意粉又好油、個一口小食又好油🥹
另外個意粉好咸🥲🥲🥲
個魚柳包幾好食🍔🍔
之前係尖沙咀太空館果頭食過質素好好多,
希望可以改善吓
2024-11-10
。O小姐。藝術與食物的結合。日常。喺LP甘耐,大大小小嘅餐廳都幫襯過,最近新開咗一間充滿文青氣息嘅餐廳,佢之前個位都係西餐嘅,留意咗佢幾日,夜一夜都好多人,應該都唔會死錯人,所以就決定晚餐嚟呢度開餐啦。本menu好靚喎,好多頁,每一頁都有字有圖,唔係齋嘢食,亦都都有介紹吓唔同嘅project,睇啲嘢食相同埋嘢飲相,好似好吸引,呢啲就係影張靚相嘅嘅重要性啦!我哋叫咗個「與你分享2人套餐」,呢個套餐係包一個前菜、一個主食、一個意粉,配2個甜品、飲品方面仲轉左兩杯特色嘢飲添。講返前菜,我哋叫咗個- 金沙鹹蛋黃鳳尾蝦- 喂丫,冇諗過有咁多蝦,同埋真係有咁多鹹蛋喎! 好好味! 大推!入口啲蝦係彈吓嘅,每一隻都充滿鹹蛋味😌再嚟就係 - 日式紫蘇烤雞肉意大利粉平時就咁食紫蘇葉佢個味都好大嘅,估唔到佢泊入去雞肉度個味道有幾夾喎,佢又唔會話搶咗原本個味,但係佢呢夾埋落去意粉度,就將平時大家食開嘅意昇華度另外一個層次,估唔到原來可以咁樣煮法另外叫咗個- 咖啡羊架 伴 露絲瑪利燒汁。烤澳洲西蘭花•日本南瓜食羊嘅朋友表示: 就咁食都已經好好味,但如果唔食羊嘅都可以點露絲瑪莉醬,會係另外一種享受羊架煎香左表面,
。O小姐。藝術與食物的結合。日常。

講返前菜,我哋叫咗個- 金沙鹹蛋黃鳳尾蝦
金沙鹹蛋黃鳳尾蝦

再嚟就係 - 日式紫蘇烤雞肉意大利粉
日式紫蘇烤雞肉意大利粉

咖啡羊架

羊架煎香左表面,但內裏依然充滿肉汁,另外表面灑上嘅脆脆令到口感更加豐富,香草嘅配搭亦都令到羊肉嘅風味更加突出,而佢嘅配菜亦都好新鮮同好食,尤其是日本南瓜經過烤焗令到佢本身嘅甜味更突出

食咗咁多嘢,咁梗係要飲嘢啦。
飲品方面,養生嘅朋友叫杯養生嘅杞子木瓜牛奶(熱),common,一睇個樣都覺得佢好養生,而我自己就叫咗芒果茉莉茶忌廉芝士奶蓋(凍) ,最鍾意就係佢個杯上面厚厚嘅奶蓋🫢
杞子木瓜牛奶
芒果茉莉茶忌廉芝士奶蓋

飯後甜品方面,除咗佢附送嘅Haagen-Dazs 雪糕杯,我哋仲特登加錢叫咗個特濃半熟芝士撻,以為佢只係普普通通嘅,點知佢嘅口感係超出我預期,個撻好夠熱,而且半熟既芝士入面再入唔同既芝士粒,再配埋上邊嘅生果,又鹹又甜又有口感,中和咗芝士撻好膩嘅感覺,超出預期,一定要加錢試呀!
特濃半熟芝士撻

最後埋單五百幾蚊,以食西餐嚟講我覺得都唔算太貴,可以嘅話下次可以坐出面outdoor,有埋個景應該會再開心啲😌
金沙鹹蛋黃鳳尾蝦
日式紫蘇烤雞肉意大利粉
咖啡羊架
杞子木瓜牛奶
芒果茉莉茶忌廉芝士奶蓋
5天前 0 浏览
餐廳好有文青feel,感覺好舒服自在😄鮮忌廉野菌煙三文魚長通粉😋長通粉硬度適中,忌廉夠creamy煮得好香,仲有洋蔥和菇添加色彩照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒❤️看似簡單,卻很好味,牛柳粒肉質夠腍,啖啖肉非常惹味,真的一試難忘慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴番薯條·普羅旺斯燉菜😍香氣四溢,豬肋骨底下的燉菜更是美味無窮,番薯條外酥內軟,甜度適中自然栗子燕麥奶沙冰🍧香滑幼細,自我感覺健康紅桑子乳酸忌廉芝士奶蓋🌟帶微酸,令人驚艷,既美味又清爽的飲品最後仲有Häagen-Dazs雪糕杯(cookies & cream)👍

餐廳好有文青feel,感覺好舒服自在😄

鮮忌廉野菌煙三文魚長通粉😋

照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒❤️

慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴番薯條·普羅旺斯燉菜😍

栗子燕麥奶沙冰🍧
香滑幼細,自我感覺健康
紅桑子乳酸忌廉芝士奶蓋🌟
帶微酸,令人驚艷,既美味又清爽的飲品
2024-11-12
*💭牧羊少年咖啡館 有多家分店的咖啡店,最近更開在康城,溜完冰可以去休息歎美食🥰牧羊少年一向走文青路線,店內有有多種植物點綴,更有個大書櫃放滿書藉,感覺悠閒放鬆☺️►牛油果莎莎墨西哥脆片配酸忌廉份量很足料😍有兩大球牛油果醬和酸忌廉醬,脆片適合重口味人士🤣►焗羊架面層鋪滿麵包碎,焗得金黃香脆,食落完全沒羶味。►紅酒燴牛面頰伴薯蓉紅酒味挺突出但不會蓋過牛肉味,牛面頰煮得超腍,膠原滿滿🥹►金沙咸蛋黃鳳尾蝦意大利粉好香咸蛋黃味,鳳尾蝦彈牙,意粉很掛汁,每一口都沾到咸蛋黃😍►特濃半熟芝士撻芝士味濃香滑,份量超大個,很足料。
💭牧羊少年咖啡館

►牛油果莎莎墨西哥脆片配酸忌廉

►焗羊架
面層鋪滿麵包碎,焗得金黃香脆,食落完全沒羶味。

►紅酒燴牛面頰伴薯蓉
紅酒味挺突出但不會蓋過牛肉味,牛面頰煮得超腍,膠原滿滿🥹

►金沙咸蛋黃鳳尾蝦意大利粉
好香咸蛋黃味,鳳尾蝦彈牙,意粉很掛汁,每一口都沾到咸蛋黃😍

►特濃半熟芝士撻
芝士味濃香滑,份量超大個,很足料。
將軍澳人第一次踏足康城 ...看到好多餐廳好新鮮 大鄉里無誤特地去新開不久的牧羊少年探店早前單車館分店沒了 新店遷移至康城晚餐時段到訪 入座率有八成至九成分開室內跟戶外用餐區 同樣都氛圍十足餐點跟上次德福店的一樣豐富多元晚餐提供各種意粉 主菜 + $𝟻𝟾 可升級套餐另外也可單點薄餅 小食等上次還有一個餐點說要安可的 這次也點了𓋪 參巴鮮茄煮沙白大蜆𓋪 照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒終於吃到上次說要安可的超開胃沙白大蜆每隻蜆都掛滿酸酸帶辣醬汁 再次推薦另外這次解鎖了牛柳粒也超好吃肉質 ᴊᴜɪᴄʏ 又軟稔 每塊都是一口 ᴋ.ᴏ 的 sɪᴢᴇ 趁熱享用才能吃到最佳風味𓋪 煙辣腸蜜糖南瓜忌廉長通粉𓋪 魚湯輕炒西蘭花吃厭了意大利麵點了有點嚼勁的長通粉掛上 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 不太膩的南瓜忌廉汁煙燻辣腸添上一份惹味鹹香很恰好晚市套餐 sᴇᴛ 可以自選小食吸收了滿滿湯汁的西蘭花 即使半份也很滿足𓋪 紅絲絨蛋糕晚餐 sᴇᴛ 還包括雪糕 / 是日蛋糕是切餅 sɪᴢᴇ 的 ʀᴇᴅ ᴠᴇʟᴠᴇᴛ 質感濕潤綿密 不會有常見的微酸味奶香味比較濃郁 跟友人分享很剛好𓎾 牛奶可可朱古力𓎾 杞子木瓜牛奶粉嫩分層的是好久沒吃的木瓜牛
將軍澳人第一次踏足康城 ...
看到好多餐廳好新鮮 大鄉里無誤

粉嫩分層的是好久沒吃的木瓜牛奶
木瓜味道微甜 奶的部分比較突出
濃郁的可可朱古力可自選要不要鮮忌廉 ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ
2024-11-05
Weekend Dinner 👯‍♀️與你分享二人套餐 $428一款小食、意粉、主菜兩杯飲品與兩份甜品🥑小食選擇了牛油果莎莎墨西哥脆片伴酸忌廉,香脆的墨西哥脆片配開胃的牛油果莎莎醬及酸忌廉,是完美的組合!🍝蒜香牛肉碎松露醬雜菇意大利粉意大利粉軟硬適中,有惹味的蒜香牛肉碎配大量雜菇,再加上松露醬增添香氣,是不錯的選擇。🐟鹽麴燒比目魚主菜選擇了比目魚,外皮香脆,肉質帶有魚油香,伴碟的是烤澳洲西蘭花與普羅旺斯燉菜。🫖溫煮桂花黑糖茶(熱)清香的桂花增讓黑糖茶增加了不同的香氣,暖胃養顏,在秋涼的日子喝很舒服。🍹冰梨無花果白桃烏龍芝士奶蓋上層是鹹香的芝士奶蓋,下層果香怡人,與白桃烏龍的茶香配合的很出色,上下層一起喝,口感絲滑,味道清爽。甜品以Haagen-Dazs 雪糕作收結剛剛好🍦室內環境是清新的奶油風,晚上充滿情調✨餐廳新開不久,晚餐是長期滿座,建議預先訂位!
Weekend Dinner

👯‍♀️與你分享二人套餐 $428
一款小食、意粉、主菜
兩杯飲品與兩份甜品

🍝蒜香牛肉碎松露醬雜菇意大利粉

🐟鹽麴燒比目魚

🫖溫煮桂花黑糖茶(熱)

🍹冰梨無花果白桃烏龍芝士奶蓋

甜品以Haagen-Dazs 雪糕作收結剛剛好🍦

因為真係好近,位於屋企附近,朋友去咗將軍澳峻瀅新開嘅牧羊少年咖啡館,呢度嘅氛圍特別溫馨。咖啡館用咗自然木色裝潢,柔和嘅燈光令人覺得好放鬆。我哋選咗佢哋嘅2人套餐,第一道係金沙鹹蛋黃鳳尾蝦。蝦肉新鮮,配上鹹蛋黃嘅香濃,食落去真係一口接一口,停唔到手。跟住就係白酒香蒜大蜆意大利粉,香蒜味道濃郁,蜆肉鮮甜,加上彈牙嘅意大利粉,真係好好味。慢煮BBQ醬美國豬肋骨係一大亮點,肋骨肉質軟滑,醬汁濃厚,配埋蕃薯條,甜中帶鹹,簡直係絕配。我哋試咗牛奶可可朱古力同抹茶可可朱古力,兩樣都熱熱地,上面嘅巧克力香氣令人心情愉快。最後,兩杯Haagen-Dazs雪糕杯就係完美嘅收尾,濃郁嘅口感真係令人滿足。

2024-10-17
  • 慢煮BBQ醬美國豬肋骨
2024-11-11 0 浏览
今次去了食個西餐、環境很有氣氛、而且食物質素也不錯,之前吃過一次,今次轉過不同嘅地方再食。照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒 🌟🌟🌟🌟🌟美國牛柳粒搭配照燒汁,口感豐富,肉質鮮嫩多汁,照燒汁的甜中帶點微辣,整體調味適中,不會過於油膩或過鹹。金沙咸蛋黃鳳尾蝦意大利粉🌟🌟🌟🌟🌟融合了咸蛋黃的濃郁香氣和鳳尾蝦的鮮甜口感,搭配意大利粉的彈牙口感,味道豐富多層次。金沙的酥脆口感與蝦肉的鮮嫩相互輝映。慢煮 BBQ 醬美國豬肋骨伴蕃薯條🌟🌟🌟🌟🤍豬肋骨肉質鬆軟多汁,搭配濃郁的 BBQ 醬,入口即化,香氣四溢。蕃薯條外酥內軟,口感極佳,與豬肋骨相得益彰。整體菜色搭配協調。牛油果莎莎墨西哥脆片配酸忌廉🌟🌟🌟🌟🤍牛油果莎莎清新爽口,搭配墨西哥脆片的酥脆口感,相得益彰。酸忌廉的酸甜味道平衡了整體口感,增添了層次感。牛油果的綿密口感與脆片的香脆口感形成絕妙的對比。冰梨無花果白桃烏龍芝士奶蓋🌟🌟🌟🌟🌟口感清新,水果的甜美與芝士奶蓋的濃郁完美結合。冰梨、無花果和白桃的組合帶來豐富的口感,烏龍茶的香氣清爽怡人。整體口感豐富,令人驚艷,是一道美味清爽的飲品。紅桑子乳酸忌廉芝士奶蓋🌟🌟🌟🌟🤍帶來微酸的風味,與水果的甜味形成完美平衡。

照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒 🌟🌟🌟🌟🌟

金沙咸蛋黃鳳尾蝦意大利粉🌟🌟🌟🌟🌟

慢煮 BBQ 醬美國豬肋骨伴蕃薯條🌟🌟🌟🌟🤍

牛油果莎莎墨西哥脆片配酸忌廉🌟🌟🌟🌟🤍

冰梨無花果白桃烏龍芝士奶蓋🌟🌟🌟🌟🌟

紅桑子乳酸忌廉芝士奶蓋🌟🌟🌟🌟🤍
帶來微酸的風味,與水果的甜味形成完美平衡。整體口感豐富,令人驚艷,是一道美味清爽的飲品。

2024-11-08 0 浏览
一開始間牧羊少年真係好多人唔係咁容易可以入到去食要排好耐隊不過開咗一排同埋離開咗暑假之後呢而家就開始少人啲平日嘅下午茶時間都唔使特別等就可以有位入去啦我都食咗幾次今次就嗌咗佢個下午茶嗌嗰時仲見到佢話今次download個app做會員可以送個燒墨魚丸同埋減十蚊所以我就試下啦啲燒墨魚丸都幾好味外面係脆同埋熱辣辣佢用紙咁樣襯住都幾好睇同埋嗌咗個水果茶上面又有個西柚同埋橙本來對佢個和風pizza冇咩特別期待點知又幾好味喎佢有好多同大舊三文魚好多芝士真心驚喜結果埋單都只係43蚊咋抵到喊呀我會繼續支持😄
一開始間牧羊少年真係好多人

下午茶
用餐优惠
優惠券
2024-11-08 0 浏览
康城新開Coffee shop,寂宅裝修,店內放書架充滿文青風格,餐廳有座位露天放置綠色植物,感覺好舒服Dinner Set 離主菜 加$58,有小食、飲品同甜品,好抵食!店內有其他特色甜品,可是set dinner 份量太多食得太飽,唯有下次再試甜品🐥是拉差醬雞翼3隻雞翼外皮炸得十分香脆,配上是拉差醬好惹味🥦魚湯輕炒西蘭花(半份)西蘭花輕炒香加上魚湯清清地都幾好食🐮紅酒燴牛面肉牛面肉入口鬆化,膠質豐富,薯蓉沾著美味又濃郁醬汁,非常美味🐏咖啡羊架 伴 露絲瑪利燒汁用上法式寶雲酥羊做法,羊架加上麵包糠同咖啡,肉質極級鮮嫩,外層脆脆,味道比一般羊架更加獨特,☕️新鮮水果茶,甜度適中🍨Set Dinner 甜品haagen-Dazs 雪糕杯🍰 另加$18有是日甜品:紅絲絨蛋糕,入口柔順,鮮味奶油特別香

🐥是拉差醬雞翼3隻
雞翼外皮炸得十分香脆,配上是拉差醬好惹味

🥦魚湯輕炒西蘭花(半份)
西蘭花輕炒香加上魚湯清清地都幾好食

🐮紅酒燴牛面肉
牛面肉入口鬆化,膠質豐富,薯蓉沾著美味又濃郁醬汁,非常美味

🐏咖啡羊架 伴 露絲瑪利燒汁

☕️新鮮水果茶,甜度適中

🍨Set Dinner 甜品haagen-Dazs 雪糕杯
今日帶大家去將軍澳康城一間超高質嘅特色餐廳!【驚豔推介 - 日式紫蘇烤雞肉意大利粉】呢個係我今次嘅必食推介!紫蘇香味同烤雞完美配合,絕對係fusion菜嘅傑作!啲意粉煮得彈牙十足,一啖入口就聞到陣陣紫蘇清香,配埋香嫩多汁嘅烤雞,真係食到停唔到口!仲要個賣相超級打卡,一時日式一時歐陸風,打卡必試!😍【消暑之選 - 蘋果玉桂香檸冰茶】呢杯飲品真係清新得嚟又夠創意!玉桂香氣同蘋果甜香完美配合,再加個檸檬香,層次豐富到爆!個杯仲要好靚,清透嘅茶色配襯住蘋果片同檸檬片,靚到成個藝術品咁!☕️【營養之選 - 牛油果香芒烤雞沙律】健康又美味嘅沙律!新鮮牛油果配埋香甜芒果,再加埋香嫩烤雞,完全係極致享受!個醬汁清新開胃,配上爽脆生菜,食完成個人都精神晒!🥑【星級推介 - 白酒香蒜大蜆意粉】呢個係我嘅心頭好!啲大蜆新鮮彈牙,用白酒煮過個香味超誘人!蒜蓉香氣撲鼻,加埋香滑嘅意粉,簡直係完美配搭!一定要趁熱食先可以感受到個層次感!🍝講真,呢間餐廳嘅出品質素同創意都值得一讚!價錢雖然唔算特別平,但以食材質素同環境來講絕對抵食!最緊要係啲嘢食賣相同味道都咁高水準,絕對值得特登去試!💫
今日帶大家去將軍澳康城一間超高質嘅特色餐廳!

【驚豔推介 - 日式紫蘇烤雞肉意大利粉】

【消暑之選 - 蘋果玉桂香檸冰茶】

【營養之選 - 牛油果香芒烤雞沙律】

【星級推介 - 白酒香蒜大蜆意粉】

2024-11-08 0 浏览
今日早收工又見唔係好多人,終於都可以食到呢間牧羊! 晚餐黎講幾抵食而且份量都好多,加上環境靚服務又幾好,真係應該會成日黎!金沙咸蛋黃鳳尾蝦意粉+是拉差醬雞翼+水果茶+是日蛋糕(黑森林蛋糕)意粉包滿咸蛋黃醬但又唔會好咸或者好重味,相對輕盈少少既醬汁,食落意粉都好有咬口,蝦就真係隻隻都好彈牙飽滿,整體真係幾好食,而且份量都好正常唔會好似其他café 得一啖。小食既是拉差醬雞翼真心出色,即叫即炸而且仲保留到肉汁,是拉差醬唔會好辣,整體真係好夾! 另外因為個醬太好食,我地再額外叫個炸蕃薯條,務求食哂佢個醬為止! 蛋糕方面係黑森林,朱古力味好濃郁而且睇到個樣都知層次感分明,蛋糕要額外再加18蚊但真係絕對抵俾! 水果茶就正正常常唔係太甜,有橙同西柚所以味道都幾開胃!油封鴨腿+魚湯西蘭花+雪糕杯鴨腿生熟度適中而且一D都唔乾又冇腥味,加上薯蓉同埋西蘭花,整體味道平衡得幾好而且鴨肉真係幾入味,食得出真係好有心機整! 西蘭花好清而且魚湯係真係有鮮味唔係普通濃湯寶貨色!另外呢個價有埋Haagen Dazs雪糕都真係抵,但其實應該要再加少少食蛋糕,會更開心!炸蕃薯條都係即叫即炸,主要都係因為是拉差醬太出色所以

油封鴨腿+魚湯西蘭花+雪糕杯

炸蕃薯條

都係即叫即炸,主要都係因為是拉差醬太出色所以先點,份量多一路食一路傾計都幾岩,就算放耐左都仲有脆身既口感!

日落巴黎+麻糬餡+焦糖脆餅&冧酒提子雪糕

呢個真係每次都必點,最欣賞佢既朱古力醬真係俾得好慷慨,加埋麻糬既waffle食落更加有層次感而且夠煙韌,加埋熟度剛好既蕉片,食落好滿足!

2024-11-07 0 浏览
牧羊少年分店越開越多,終於開到康城。同朋友溜完冰,可以到樓上一層享受一個愉快的下午。餐廳有多種食物提供,小食選都有好多。東京醋汁雞翼,雞翼一共有五隻,雞翼外層炸到脆卜卜,帶有微酸感,肉質滑溜。墨西哥脆片,用上大顆牛油果同酸忌廉。脆片食極都仲有。羊架痴滿麵包碎,焗得金黃香脆,配菜有西蘭花,健康得宜。紅酒牛面肉伴薯蓉,帶有少量紅酒味,不會全蓋過牛肉味。牛肉煮得軟腍,配上薯蓉食更佳更飽肚。金沙鹹蛋黃鳳尾蝦意大利粉,有大量金黃顆粒鹹蛋黃。蝦仁大粒彈牙,好好食。餐廳都有大量甜品可以提供,點了芝士撻,非常香濃。另點了焙茶心太軟蛋糕配雪糕,心太軟超流心,內層餡料熱辣辣。總括而言,餐廳的食品選擇多,位置闊落,坐得舒服。

墨西哥脆片,用上大顆牛油果同酸忌廉。脆片食極都仲有。

羊架痴滿麵包碎,焗得金黃香脆,配菜有西蘭花,健康得宜。

總括而言,餐廳的食品選擇多,位置闊落,坐得舒服。