1K
2024-08-27 1582 浏览
假日行MK順便食飯,冇心水食乜,友人見到有間新派星馬菜幾特別,個獅子Logo好正(竟然係比Logo吸引@_@),個名叫獅叔,Shiok,據簡介係星式英語來,意思即係爽!好正的意思,獅叔個名係取其讀音而來,而獅子Logo係取自獅城的概念(竟然吸引到去了解!),入正題,見食物幾吸引,餐廳係THE FOREST個位置幾方便,一於去See獅叔叔試下有幾正。去到一眼就見到,餐廳色彩鮮明,真係好sharp,19:30去到,唔算好多人即有3位。餐牌,店員推介了幾款人氣之選,就試下。斑蘭椰子冰,$36,有淡淡的斑蘭香,甜甜地,fresh。海南茶(凍鴛鴦),$36,友人的。咖央雪油烤吐司,$58。多士入口鬆脆,咖央及雪油份量適中,咖央有椰香甜味,配合牛油的香味更滋味。娘惹金杯,$92。賣相不俗,餅皮脆口有點似薯片,上層有蝦,內餡是蔬菜及水果粒,口感豐富,味道酸酸甜甜,清香之感。馬來沙嗲豬串燒,$68,有四串,味道香口。檳城大蝦炒粿條,$118,大蝦爽口,粿條口感彈牙又入味,有點似炒河。食物正常水準,服務態度幾好,特色小店。
餐牌,店員推介了幾款人氣之選,就試下。
斑蘭椰子冰
斑蘭椰子冰,$36,有淡淡的斑蘭香,甜甜地,fresh。
海南茶(凍鴛鴦)
海南茶(凍鴛鴦),$36,友人的。
咖央雪油烤吐司
咖央雪油烤吐司,$58。
娘惹金杯
娘惹金杯,$92。
馬來沙嗲豬串燒
馬來沙嗲豬串燒,$68,有四串,味道香口。
檳城大蝦炒粿條

食物正常水準,服務態度幾好,特色小店。
旺角一間新派星馬餐廳🦁餐廳無論在氣氛、菜單還是性價比方面都唔錯👍🏻裝潢相當吸睛,到處都可見到活力洋溢既獅子元素,瞬間令人感受到濃濃星加坡風情~店內以橙色和綠色為主調,營造出輕鬆愉快既用餐氛圍。地理位置係旺角好方便,好近地鐵站✨無論係閨蜜聚會或者家庭聚餐,呢間餐廳都係一個唔錯選擇🙆🏻‍♀️食物種類都幾多選擇,星馬菜色選擇非常豐富,有好多小編係香港都未食過~所以小編揀左一啲比較有特色既菜黎試下~✨娘惹蒜米酥脆魷魚賣相色澤誘人,外面炸到顏色金黃色🤤脆脆薄外皮包住著鮮嫩魷魚,入口都幾夠酥脆,帶有少少蒜香味~整體ok✨馬來甘香炒啦啦星馬特色炒蜆,飽含各種香料的滋味,香菜、蔥花和酸甜的醬汁完美融合,隻味小編係第一次食,幾特別~✨星加坡辣椒蟹肉配4件炸饅頭好多螃蟹肉鋪面😆蟹肉仲好鮮嫩多汁,配上香脆可口的炸饅頭,沾上濃郁的星加坡式醬,每一啖都是滿足感同埋都係一樣!第一次食到呢個味~✨香茅檸檬冰✨椰皇如果想下正宗星馬風味,大家可以試試~下次去旺角,又有多一個打卡點😌
旺角一間新派星馬餐廳🦁
餐廳無論在氣氛、菜單還是性價比方面都唔錯👍🏻
地理位置係旺角好方便,好近地鐵站✨

所以小編揀左一啲比較有特色既菜黎試下~

✨娘惹蒜米酥脆魷魚

✨馬來甘香炒啦啦

✨星加坡辣椒蟹肉配4件炸饅頭

✨香茅檸檬冰
✨椰皇

隨處可見活力的獅子海報 ~正是新加坡 代表🇸🇬Shiok是星馬人的俚語 —— 正!的意思餐廳位置 超 闊 落 ~ 推薦家庭聚餐 ♡ 🧑‍🧑‍🧒‍🧒裝潢以很Sharp的橙色和綠色作主調食物選擇也有很多(有辣有唔辣)整個用餐氛圍都係輕鬆愉快,性價比高🆙💡值得一讚的是 QR Code下單是每樣菜式都圖文並茂👍🏻🤤 有了圖片更加容易決定想點什麼~▍炸雞皮卷配叁巴醬 | 82有被surprise到🤩 必點必點 ~~~不要被圖片欺騙到!! 味道有比賣相 更 加 出 色🤣雞皮炸得香脆~內裡包裹著依然非常多汁的雞肉加上叁巴醬好好吃! (店家有打算換一張看起來更美味的圖片嗎?🥹)▍星加坡叻沙蝦麵 | 118⭐️ 2-3位女生share 一份主食再外加 2-3份小食就剛剛好🫰🏻感覺是偏向香港人口味的叻沙! 少辣 version椰奶味較淡,但蝦味是足夠的!油麵吸盡湯底精華✨▍馬來沙爹豬串燒 | 68份量可以2-3人 share 作開胃輕食配上花生沙嗲醬食很不錯▍咖央蘋果金寶配雪糕 | 78很fusion 的甜品! 面頭有鹹香的椰絲及椰子雪糕Apple Crumble 新鮮出爐熱辣辣好食!! 咖央味略嫌少了一點
隨處可見活力的獅子海報 ~
正是新加坡 代表🇸🇬
Shiok是星馬人的俚語 —— 正!的意思
餐廳位置 超 闊 落 ~
推薦家庭聚餐 ♡ 🧑‍🧑‍🧒‍🧒
裝潢以很Sharp的橙色和綠色作主調
食物選擇也有很多(有辣有唔辣)
整個用餐氛圍都係輕鬆愉快,性價比高🆙

炸雞皮卷配叁巴醬 | 82
有被surprise到🤩 必點必點 ~~~
不要被圖片欺騙到!!
味道有比賣相 更 加 出 色🤣
雞皮炸得香脆~
內裡包裹著依然非常多汁的雞肉
加上叁巴醬好好吃!
(店家有打算換一張看起來更美味的圖片嗎?🥹)

▍星加坡叻沙蝦麵 | 118
感覺是偏向香港人口味的叻沙! 少辣 version
椰奶味較淡,但蝦味是足夠的!
油麵吸盡湯底精華✨

▍馬來沙爹豬串燒 | 68
份量可以2-3人 share 作開胃輕食
配上花生沙嗲醬食很不錯

▍咖央蘋果金寶配雪糕 | 78
很fusion 的甜品
面頭有鹹香的椰絲及椰子雪糕
Apple Crumble 新鮮出爐熱辣辣好食!!
咖央味略嫌少了一點🫢

▍蝶豆花荔枝冰 | 36
▍椰皇 | 42
兩杯都是很打卡able而且不會太甜的飲品喔🫰🏻
2024-08-06
2024-07-26 1748 浏览
有一陣子沒行The Forest商場,見到有間新的星馬菜餐廳就入去試下,裝修幾新潮顏色亦好colorful,用了星加坡象徵獅子🦁️做Logo,環境很好打卡,坐位闊落舒服,仲有一排面向街景嘅吧枱窗邊位。用QR code 落單,食物飲品都有圖睇好方便,我好鍾意佢系統點菜式有備注一欄可以寫上要求,例如我想要小辣BB辣、走甜/ 小甜等等佢哋都做到👍上菜速度快,店內員工亦好有禮貌。🔶辣椒炒蟹肉配炸饅頭🔶饅頭炸到金黃色超吸引,外皮酥脆內裡香軟,辣椒炒蟹肉的蟹肉份量好多,小辣的調味很惹味,配炸饅頭吸盡蟹肉精華,但如果有白飯撈仲正😚🔶檳城大蝦炒粿條🔶一上枱睇顏色就知炒得好夠鑊氣,粿條口感幾Q彈,有幾隻大蝦,蝦肉爽口彈牙,加上豆乾、芽菜等配料炒,少少辣度好吃又惹味。🔶馬來湯肉骨茶🔶這裡的肉骨茶相對是比較淡藥材味很易入口,有不少排骨,還有金針菇、豆卜等,仲可以加油炸鬼落去。🔶美祿咖央烤吐司🔶面層大量美祿粉,咖央多士加了朱古力醬,口感豐富,唯一略嫌朱古力醬太搶甜左少少。🔹珍多尖蕊龍鬚冰呢個賣相好靚好打卡,珍多三色幼條針型軟硬適中,椰汁椰香味好濃,龍鬚糖糖絲色彩繽紛,混合一起甜度剛好。🔹斑蘭椰子冰椰青水加入斑蘭

🔶辣椒炒蟹肉配炸饅頭🔶
辣椒炒蟹肉配炸饅頭

🔶檳城大蝦炒粿條🔶

🔶馬來湯肉骨茶🔶

🔶美祿咖央烤吐司🔶

🔹珍多尖蕊龍鬚冰

🔹斑蘭椰子冰
椰青水加入斑蘭味幾香,飲落好清爽。
午餐
辣椒炒蟹肉配炸饅頭
2024-06-15 1871 浏览
餐廳以色彩鮮艷既顏色作為主題 🌈牆上掛上可愛嘅壁畫🦁仲有獅子造型既霓虹燈logo 睇得出裝修花咗唔少心思🤩🔸星加坡辣椒蟹肉 配4件饅頭 $168蕃茄醬汁🍅酸酸甜甜帶微辣 🦀蟹肉份量都唔少 個人認為配飯更加正🍚 饅頭外脆內軟 味度帶甜 唔洗配其他野都好好食👍🏻我就咁食咗2個😆🔸馬來湯肉骨茶 $118肉骨茶藥材味唔會過重 濃淡適中 除咗排骨配料包括 金針菇、豆卜、脆炸油炸鬼 🍖排骨厚肉唔嚡👍🏻 配埋黑醬油食 唔錯! 而且份量十足 相當抵食🔸檳城大蝦炒粿條 $118星馬嘅炒粿條 即係我哋平日食開嘅炒貴刁 粿條加咗4隻大蝦🍤豆乾、韭菜、洋蔥、芽菜等配料 炒得乾身唔會太油膩 質地煙韌彈牙🔸咖央蘋果脆金寶配雪糕 $78面層鋪咗滿滿嘅炸椰絲 食落粒粒蘋果肉🍎 配埋雲呢拿雪糕 口感豐富~不過稍為有少少甜🤏🏻🔸珍多尖蕊龍鬚冰 $46椰汁比較濃稠🥥 本身無額外加糖 龍鬚糖混合椰汁一齊飲甜度啱啱好~🌈三色珍多有別於一般 係一條條尖尖地形狀 似幼版銀針粉😆🔸斑蘭椰子冰 $36 飲品以泰國蘭🌺同班蘭葉🌿作為裝飾 賣相相當精緻 揀咗不加糖 椰青水配上淡淡嘅斑蘭香☺️飲落清新解膩🥥

🔸星加坡辣椒蟹肉 配4件饅頭 $168

饅頭
馬來湯肉骨茶
珍多尖蕊龍鬚冰
2024-10-02 278 浏览
係香港, 星加坡菜既餐廳唔係好多選擇, 喺旺角, 竟然有一間, 好近地鐵站,就係呢間獅叔,好特別, 就吸引咗我入去。餐廳佈置得色彩繽紛, 有好可愛嘅壁畫, 忍唔住打返張卡! 餐廳嘅環境都好舒服, 同朋友坐低傾下偈係唔錯嘅選擇。餐牌嘅款式唔多, 但有齊星加坡特色嘅菜。 我哋就叫咗幾樣餸1) 馬來湯肉骨茶- 藥材味充足, 骨肉分離, 啖啖肉, 配料都好多。2) 鹹蛋黃肉鬆薯條- 炸得好香脆, 又香口3) 海鮮豬肉老鼠粉- 味道濃郁,每條粉都好掛汁總括而言, 呢間餐廳好適合打卡之餘, 味道都唔錯! 值得一試!

餐牌嘅款式唔多, 但有齊星加坡特色嘅菜。 我哋就叫咗幾樣餸

2) 鹹蛋黃肉鬆薯條- 炸得好香脆, 又香口

3) 海鮮豬肉老鼠粉- 味道濃郁,每條粉都好掛汁

我好小係度寫食評的,但今次真心唔想再有人中伏!路經見到呢間餐廳,見到好耐無食嘅新加坡菜,餐牌d食物都幾啱食,決定入去試下!叫咗桔仔話梅水$36一杯一飲完全唔係新加坡桔仔水嘅味道,甜到想喊,收得36蚊仲難食過我買支樽裝檸檬汁串燒豬肉$68 收呢個價錢得4串都唔緊要,比d誠意大串小小吖,得中指咁大咁粗,收68蚊,不過算係最熱同最好食㗎啦肉骨茶$118如果正宗肉骨茶收呢個價絕對合理,佢d骨骨茶唔包飯,唔緊要,芽菜都無,用金菇代替😩仲要得幾條金菇,幾舊煲湯一字骨仔,幾舊開邊豆泡,上枱只係微暖,完全淡而無味,咁樣就叫肉骨茶?真係對唔住個呢個名蝦麵$118一上枱又係微暖嘅,完全無蝦味都算,嗰隻開邊蛋,係冰凍咁凍,點可以咁都比個客食㗎???真係唔好當人未食過新加坡菜,唔要求你做到一樣味道,都起碼比番d誠意,食物要熱上,味道似番7成以上都好吖,真係無下次
我好小係度寫食評的,但今次真心唔想再有人中伏!
叫咗桔仔話梅水$36一杯
串燒豬肉$68
肉骨茶$118
蝦麵$118
2024-09-20 324 浏览
通常喺旺角淨係得放題揀 成日都諗唔到食乜好今次行過𝐓𝐡𝐞 𝐅𝐨𝐫𝐞𝐬𝐭見到呢間裝修新穎嘅星馬菜 就入去試試叻沙蝦麵比出邊嘅湯底更濃郁 亦有很多配料沙嗲雞串燒 $𝟔𝟖 𝟒串 個人覺得都較為抵食好鍾意佢個串燒醬 超濃花生味 掂串燒一流嗌咗碟咖喱雞 再嗌埋碗雞油飯 超啱食 仲有得叫𝐧𝐮𝐧嗌咗兩杯比較可以打卡既嘢飲 龍鬚冰就比較甜 椰子冰做𝐛𝐚𝐬𝐞 蝶豆花荔枝冰就比較清新一𝐝冇咁甜呢度環境都比較開場 可能比較適合朋友黎個快既𝐜𝐚𝐭𝐜𝐡 𝐮𝐩( ´▽` )ノミ✫ 𝐎 𝐔 𝐑 𝐎 𝐑 𝐃 𝐄 𝐑 ☆彡ఌ 星加坡叻沙蝦麵 $𝟏𝟏𝟖ఌ 馬來沙嗲雞串燒 $𝟔𝟖ఌ 馬來奶油咖喱雞$𝟏𝟏𝟖ఌ 雞油飯 $𝟏𝟓ఌ 珍多尖蕊龍鬚冰 $𝟒𝟔ఌ 蝶豆花荔枝冰 $𝟑𝟔

通常喺旺角淨係得放題揀 成日都諗唔到食乜好

ఌ 馬來奶油咖喱雞$𝟏𝟏𝟖
ఌ 雞油飯 $𝟏𝟓
ఌ 珍多尖蕊龍鬚冰 $𝟒𝟔
ఌ 蝶豆花荔枝冰 $𝟑𝟔

今日同同事食獅叔 一去到環境幾好 通透感好 坐得舒服 唔逼叫咗個午餐 泰式炒金邊粉😶‍🌫️$72 包一杯飲品 價錢都正常🐟炒金邊粉入面有蝦 魚片 蛋 花生碎 同 青檸食埋個味就好蕃茄味 偏酸 但層次口感比平日食泰國嘢差一節 可以話係食幾啖就滯咗🫢我個餐飲叫咗泰凍既式檸檬紅茶 只可以講唔知係唔係泰式但茶味唔夠 要叫返少甜先好飲😂同事叫咗其他午餐set 但個整體feedback係飯底唔好食總括嚟講 呢間餐廳同朋友吹吓水 抖一抖係唔錯 但 想食泰國嘢就去第二間開心啲啦~
今日同同事食獅叔

食埋個味就好蕃茄味 偏酸
但層次口感比平日食泰國嘢差一節
可以話係食幾啖就滯咗🫢

2024-09-01 494 浏览
呢間高度推薦俾Group Gathering 因為餐廳人流唔算多,可以坐得耐慢慢食餐廳環境舒服食物款式多,又好味/好飲,食過嘅朋友都讚揀得好😂So Far 食過咁多次都冇伏ps. 個榴槤沙冰特飲超正,雖然小貴($76),但足料!(可能讚得太好,Open Rice 覺得我係打手orz…) Ok, 咁我講吓唔好嘅地方: 1. 個蟹肉醬,雖然多蟹肉,但太鹹2. 斑蘭冰特飲,唔係用碎冰,用有色糖漿,唔好飲

呢間高度推薦俾Group Gathering
因為餐廳人流唔算多,可以坐得耐慢慢食
餐廳環境舒服
食物款式多,又好味/好飲,食過嘅朋友都讚揀得好😂
So Far 食過咁多次都冇伏
ps. 個榴槤沙冰特飲超正,雖然小貴($76),但足料!

(可能讚得太好,Open Rice 覺得我係打手orz…)
Ok, 咁我講吓唔好嘅地方:
1. 個蟹肉醬,雖然多蟹肉,但太鹹
2. 斑蘭冰特飲,唔係用碎冰,用有色糖漿,唔好飲

2024-08-28 517 浏览
今日同試吓馬拉菜呢間獅叔位於旺角the forest 1樓主打食馬來西亞同埋星加坡菜餐牌有太多嘢食,我都嗌唔晒揀咗幾款我覺得係好食嘅呢個檳城蝦麵摻摻除咗有幾隻大蝦之外個湯底都非常之濃郁嘅蝦味米粉同油面都掛晒湯 好正跟住就到呢個星加坡辣椒炒配饅頭呢個食落真係有驚喜冇諗過將啲蟹肉塞落個饅頭度再加上有少少辣醬 原來係咁夾之後就到馬來湯肉骨茶湯唔算太深色 唔會好重藥材味一碗都有好多排骨,包你一定飽最後飲埋呢杯香茅檸檬冰成個人清爽晒
今日同試吓馬拉菜
呢間獅叔位於旺角the forest 1樓
主打食馬來西亞同埋星加坡菜
餐牌有太多嘢食,我都嗌唔晒
揀咗幾款我覺得係好食嘅
冇諗過將啲蟹肉塞落個饅頭度
再加上有少少辣醬 原來係咁夾
之後就到馬來湯肉骨茶
湯唔算太深色 唔會好重藥材味
一碗都有好多排骨,包你一定飽
最後飲埋呢杯香茅檸檬冰
成個人清爽晒
好耐冇食過咁好食既星馬菜🥹樣樣都好唔錯 openrice訂座仲有85折😳🐽炸雞皮卷配叁巴醬 $82以前見到有blogger話唔好比落單嗰張相呃到🤣實物吸引好多 我就嗌左黎試試佢🤤真係好有驚喜‼️估唔到咁好食🥹用雞皮包住雞肉再拎去炸 薄薄既雞皮好香脆🤤雞肉超juicy 爆曬汁🥹點埋佢個叁巴醬超加分💯惹味好多🥺一定要試🫶🏻🐽星加坡辣椒蟹肉配饅頭 $168本身係想食佢地個燒牛油大頭蝦 點知賣曬😭見呢個都好似唔錯咁🫣上面超多蟹肉 啖啖肉 好鮮甜🤤建議可以將啲蟹肉撈埋個醬汁再用饅頭點黎食🤤個醬好惹味 甜甜辣辣 又唔會太溜😚饅頭外脆內軟🥹超軟熟‼️好好食🥲🐽三色咖吔醬烤吐司 $58好特別嘅三色咖吔醬😍有齊斑蘭味 香蕉味同咖啡味😚配埋呢個啱啱烤好既吐司🍞好正🤤我自己就將佢點左落個星加坡辣椒蟹肉到 都一樣咁正🫣🐽咖央蘋果脆金寶配雪糕 $78用甜品做結尾😚係熱辣辣既apple crumble🍎上面係滿滿既椰絲同蘋果 感覺上有少少甜🥺不過加埋椰子雪糕就啱啱好👌🏻個椰子雪糕仲要係自家製架 好有椰香味🥥不過略嫌太大個🥹🐽蝶豆花荔枝冰 $36顏色勁吸睛既蝶豆花荔枝冰💜唔算太甜 好啱夏天飲😚仲有幾粒大大粒既荔枝 不錯

🐽炸雞皮卷配叁巴醬 $82

🐽星加坡辣椒蟹肉配饅頭 $168

🐽三色咖吔醬烤吐司 $58

🐽咖央蘋果脆金寶配雪糕 $78

🐽蝶豆花荔枝冰 $36
顏色勁吸睛既蝶豆花荔枝冰💜唔算太甜 好啱夏天飲😚仲有幾粒大大粒既荔枝 不錯😚

🐽紅毛丹椰子冰 $36
好少見既紅毛丹椰子冰🫣配椰青水🧉一樣都係有果肉 不過有少少甜🥹

2024-08-24 476 浏览
Eye Catching Decoration👀**********馬來甘香炒啦啦($128)🌟推介🌟炒啦啦即係炒蜆,醬汁好香口惹味,蜆肉粒粒都好飽滿又冇沙,食起上嚟好放心**********檳城大蝦炒粿條($118)🌟推介🌟粿條煙煙韌韌,充滿鹹香,仲有幾隻彈牙大蝦🦐,配埋豆乾,揀咗微辣🌶️,好惹味👍🏻**********馬來沙爹雞串燒($68)🌟推介🌟雞串燒好嫩滑,蘸沙爹醬入面仲有粗粒花生🥜正!配料仲有粒粒青瓜🥒同紫洋蔥🧅,一齊食冇咁膩**********三色咖吔醬烤吐司($58)一次過滿足你三種口味,三色咖吔醬係傳統斑斕醬、咖啡醬☕️同香蕉醬🍌咖啡醬☕️同香蕉醬🍌好特別,咖啡醬☕️好似食緊拖肥糖**********飲品虎咬獅($46)🌟推介🌟個名勁得意😎其實係美祿溝咖啡☕️,冇額外加糖水,美祿嘅甜味已經足夠,兩隻味好balance香茅檸檬冰($36)
Eye Catching Decoration👀

**********
馬來甘香炒啦啦($128)

**********
檳城大蝦炒粿條($118)

**********
馬來沙爹雞串燒($68)

🌟推介🌟
雞串燒好嫩滑,蘸沙爹醬入面仲有粗粒花生🥜正!
配料仲有粒粒青瓜🥒同紫洋蔥🧅,一齊食冇咁膩
**********
三色咖吔醬烤吐司($58)

咖啡醬☕️同香蕉醬🍌好特別,咖啡醬☕️好似食緊拖肥糖
飲品

虎咬獅($46)
🌟推介🌟
香茅檸檬冰($36)
2024-08-11
午餐
  • 馬來沙爹雞串燒
  • 馬來甘香炒啦啦
2024-08-22 462 浏览
星期五同男朋友係旺角行街,禁啱去左波鞋街個邊,就入左the forest食晚飯!見呢間獅叔裝修得幾靚 同埋未食過!就入左去食🤭因為門口位置比較細同都算入既,點知入到鋪頭入面係幾大!都幾寛落! 餐牌設計好eye catching☺️[檳城蝦湯泡脆米飯]蝦湯味道濃郁!份量好足~豆卜同蝦仲有脆米同個湯好夾! 一啖一個餸,好快就清曬成碗[鹹蛋黃肉鬆薯條]呢個激讚! 鹹蛋黃包住曬每條薯條,好香蛋黃味既同時有肉鬆中和下唔會太咸!完全食唔停口🤤[美祿咖央烤吐司]係三款咖央多士入面揀左呢個!超級好味🤤烤好左既多士夾住滿滿既咖央同牛油!上面仲有成層厚既美祿粉!冇諗過啲美祿粉同咖央禁夾!推薦呢個![咖央蘋果金寶配雪糕]個甜品胃未滿足😌仲叫多左個蘋果金寶! 呢個都唔錯👍🏻[虎咬獅]美祿咖啡~ 超好飲 😊😊😊對我黎講係回憶既味道!唔係度度有得飲

[檳城蝦湯泡脆米飯]

[鹹蛋黃肉鬆薯條]

[美祿咖央烤吐司]

[咖央蘋果金寶配雪糕]
甜品胃未滿足😌仲叫多左個蘋果金寶! 呢個都唔錯👍🏻

[虎咬獅]

2024-08-22 439 浏览
在The Forest商場內,座位和設計以橙色、黃色、白色為主,非常有時尚感!幾鍾意呀!🍢 馬來沙爹雞串燒 $68 雞肉串鮮嫩多汁,搭配香濃的沙爹醬,帶有濃郁的花生味,超正!🍤 檳城大蝦炒粿條 $118 多隻大蝦配上滑嫩的粿條,雖然不算檳城當地般寬身,但各種香料炒至入味,食到停唔到口!🍚 檳城蝦湯泡脆米飯 $118 湯底海鮮味濃,蝦肉多多,配上香脆米餅,就如湯飯般吃,值得一試!🌶️ 馬來風光炒通菜 $78 馬拉盞和少許辣椒配通菜,炒到非常有鑊氣,微辣鹹香,好正宗!🍲 馬來湯肉骨茶 $118 店員推介的招牌菜,湯底濃郁,中藥材香氣十足,肉骨茶入味,多件肉件,值得推薦!🍞 咖央多士 $58 愛玩小生至愛!烘底多士夾著濃郁的咖央醬和厚切牛油,香甜帶椰絲香味,超好味!

🍢 馬來沙爹雞串燒 $68
雞肉串鮮嫩多汁,搭配香濃的沙爹醬,帶有濃郁的花生味,超正!

🍤 檳城大蝦炒粿條 $118

🍚 檳城蝦湯泡脆米飯 $118

🌶️ 馬來風光炒通菜 $78
馬拉盞和少許辣椒配通菜,炒到非常有鑊氣,微辣鹹香,好正宗!

🍲 馬來湯肉骨茶 $118

🍞 咖央多士 $58