2021-01-17 959 浏览
經常路過,一直都想試一下。點咗一個辣子雞米線,真的是食過得最難食的米線一點都不入味,除了辣椒沒有別的味道,而且油膩膩!雞肉倒是蠻多,但根本不是川菜裡面的那種辣子雞,更像是燉雞塊。太失望了,以後都不會再點了。
外卖自取
呢間小店係由Shirley住緊理大宿舍嘅時候經常光顧嘅,有時天氣凍都會想食返碗熱辣辣嘅米線!•🥘辣子雞米線(HKD 39)米線係較粗身而且煙韌彈牙,一咬就斷開,並非一般車仔麵幼身嘅米線。辣子雞可以自由選擇辣度,而我今次就揀左BB辣,呢間小店嘅辣度會較辣,非常惹味,如果食開辣嘅應該會上癮😎辣子雞炒得好香,非常入味,有些雞肉切太大粒,就有點影響咬感,但整體都辣得很過癮,在附近工作/上學的朋友仔們都不妨可以試試特色貴州美食!

•🥘辣子雞米線(HKD 39)

2020-12-07 499 浏览
放lunchtime ,但早餐都仲未落格,一於行遠啲去探索下有咩美食!見有間食川菜嘅米線舖.一於叫個小食試試.辣子雞丁(大) $49   (小辣)成份都係肉,份量還可以.眼見就好多油,睇落唔似辣子雞丁,似滷肉多啲.食落味道遍咸,完全唔可以當小食食,因為咸到完全食唔到!可能辣子雞丁原本就係米線配餸,但又想增加一個小食落菜單到.同時雞丁肉質比較柴,,,比較大粒雞丁先較為柴,細粒嘅肉質就OK.但睇下又好多食客,又唔似味道咁差!!!我諗可能係我咁好彩叫中伏嘅小食!!下次再比一次機會試下米線!!
見有間食川菜嘅米線舖.一於叫個小食試試.
辣子雞丁
辣子雞丁(大) $49   (小辣)
成份都係肉,份量還可以.
眼見就好多油,睇落唔似辣子雞丁,似滷肉多啲.
食落味道遍咸,完全唔可以當小食食,因為咸到完全食唔到!
可能辣子雞丁原本就係米線配餸,但又想增加一個小食落菜單到.
但睇下又好多食客,又唔似味道咁差!!!
我諗可能係我咁好彩叫中伏嘅小食!!

下次再比一次機會試下米線!!
2020-11-28
5 分钟 (外卖自取)
2020-12-06 352 浏览
第二次黎,上次午市黎到要排好耐隊所以放棄左以米線黎講都算唔平,食落有啲太咸但的確辣得好過癮,聽到好多黎食嘅人都係講普通話所以可能真係正宗?豬軟骨夠腍,但即使咁重調味都食得出感覺唔新鮮☹️另外加左雲吞,差唔多全部都係皮同好重鹼水味紅薯粉黎講略嫌唔夠煙韌🙈
第二次黎,上次午市黎到要排好耐隊所以放棄左
紅薯粉黎講略嫌唔夠煙韌🙈
豬軟骨乾撈紅薯粉
2020-11-22 382 浏览
經過呢條巷仔~今日又涼涼地食D有湯嘅嘢~見到有間貴州米線鋪~即刻試吓先~雖然鋪仔細細得嗰幾張枱~都有幾個人坐喺度食~叫個外賣返去食先點咗兩餸貴州酸辣米線~外賣加一蚊~蒜泥白肉多蒜~豬軟骨好淋好入味~米線轉紅薯粉~驚辣得滯叫咗小辣又真係唔算辣~個湯酸酸地食落好嘢味~蒜泥白肉冇肉得D肥同皮~依個價錢好揾笨~ 仲要得幾片薄片~豬軟骨得三舊好細舊~不過勝在夠入味依碗二餸粉$55偏貴餸又唔係多~食完都唔係好飽

蒜泥白肉、豬軟骨少辣紅薯粉
依碗二餸粉$55偏貴餸又唔係多~食完都唔係好飽
2020-11-19
2020-08-04 802 浏览
呢間王幺妹都係紅磡紮根左好耐,但係我呢d老人家好少可試新野,食開個幾間就幾間,點知有一突然心血來潮想衝出comfort zone,試左王幺妹嘅乾拌抄手就大件事啦,好啱我口味,搞到我間唔時就要食下佢咁。我食過佢個紅油同乾拌抄手,乾拌出色好多,佢有d辣豆角Lo埋一齊,d辣豆角真係好畫龍點睛!次次都食到一粒都無得剩!抄手嘅大小剛好,一隻一口。記得要買埋佢碗冰粉!辣到流晒汗個時,就食啖冰粉,解辣真係一流,透心涼晒!
2020-07-04
2020-07-03 655 浏览
今天晚餐,又想食辣,又想食湯粉,最終係屋企附近《王幺妹》外賣回家吃。墨魚丸腐皮麻辣米線,我很愛食墨魚丸,切開一粒粒方便食,又彈牙,米線較粗身很煙韌,湯底辣得惹味,我差不多飲晒D湯,好滿足。

2020-06-27
2020-06-13 692 浏览
《香港紅磡 王幺妹黔川米線》在黃埔工作的其中一個好處,是附近有很多大大小小的餐廳。有學校在的地方,就一定有便宜好吃的美食!更何況理工大學就在附近,黃埔紅磡可說是香港其中一個美食天堂!和同事都很喜歡吃酸辣粉,今次嘗試了王幺妹黔川米線,是我喜歡的口味!與譚仔的辣不一樣他是貴州風味的米線!我點了貴州酸辣米線,當天不想吃肉所以配菜點了蘿蔔和酸豆角!是酸豆角!在香港很少可以吃到!湯的酸度和辣度剛剛好,米線是胖胖的那種,很喜歡這種米線的口感。朋友點了小雲吞,$35有20隻,本來以為份量會很多,但每一隻都很迷你,所以同事說沒有很滿足,個人沒有很推薦。
《香港紅磡 王幺妹黔川米線》
在黃埔工作的其中一個好處,是附近有很多大大小小的餐廳。

小雲吞
2020-04-08 659 浏览
5:30呢段唔上唔落嘅時間突然好肚餓,要等多3個鐘我老公先返到屋企所以我經過就叫左個普通貴州酸辣米線外賣, 當時間店係吉嘅,所以好快就攞得。試下個湯,湯係幾好味嘅,比較酸,有小量豆角碎,但係我嫌佢個米線粗得來唔夠Q. 肉碎真係數到佢有幾多粒。 同區有太多米線店,我未必會再光顧。

2020-04-08
2 分钟 (外卖自取)
下午茶
2020-01-09 799 浏览
紅磡呢間川味米線店好正宗,而且獨特之處是夠酸、夠辣、夠味,夠份量又經濟!附近食街米線店好十間八間,我試過這店係有不同的,雖然鋪仔細細,但生意好好。我最喜歡酸辣金菇肥牛米線:湯底濃郁、會吃到香蔥碎和番茄香味,金菇同肥牛份量十足,亦是高質量。重點是米線粗長的,帶點咬口,很不錯!這裏有自家製餃子🥟也很多人點的!

這裏有自家製餃子🥟也很多人點的!
2019-11-08 562 浏览
Tried their "recommended" lamb meat rice noodle... i was left with nothing but disappointment. The bowl of spicy noodle tasted very standard, nothing out of the ordinary. Their supposidly proud lamb was a super disappointment. The lamb was tasteless and tough. If i didnt know, id thought it was really poor quality beef.
2019-11-08
2019-08-30 522 浏览
今日收工夜左d,上網睇下紅磡有咩嘢食,見到呢間舖都幾多人讚好,就走左去試下,間舖坐到8-10個人。夜晚10點幾都仲有人食緊。order 左麻辣雞米線,加薯仔,加響鈴,同西蘭花,酸辣湯,辣子雞無咩味,勁多雞皮,酸辣湯太酸,唔似平時會食到既正路雲貴酸辣米線。薯仔算係好味,總言之,唔係出色,絕對唔會特登走去食。米線較正常米線粗身彈牙。但係我諗冇下次。對面搭檯係食緊撈米線,談話中聽個comment 都係麻麻,個女仔食左1/2就無再食。
2019-08-29
宵夜
2019-08-27 429 浏览
王幺妹黔川米線 #紅磡不嬲都好鍾意食米線,呢間係紅磡都頗有名氣,喺Facebook都見到有人推介,最近仲有間細舖搬咗去間大少少嘅鋪。貴川遵義羊肉米線 酸辣湯底$59雖然價錢唔平,但係佢嘅羊肉都真係幾有羊味,而且幾淋。另外佢嘅米線比一般食嘅粗(有成三哥一倍咁粗),所以咬落去都幾爽口。不過佢嘅湯底就唔係同羊肉一齊煮,而係同平時啲米線湯底一樣,分別有麻辣、酸辣、唔辣。今次試咗佢嘅酸辣,正正常常,幾香酸味。黑糯米紅糖冰粉 凡惠顧粉面滿$40,加$10一碗所謂嘅黑糯米其實就係加咗一舊黑糯米落碗冰粉到,其實同普通冰粉冇乜分別,有啲似食緊冰糖燕窩咁。麻辣牛展$58份量都幾多,而且麻味幾重,啲牛雖然望落去有啲乾,但食落口都幾淋,而且好入味,唔錯。味道:4.2/5性價比:4/5
王幺妹黔川米線 #紅磡

2019-07-28
貴川遵義羊肉米線 酸辣湯底
麻辣牛展
2019-07-13 336 浏览
朋友知我鐘意食辣野,所以就拉埋我嚟呢間王么妹。王么妹係間位於紅磡明安街的米線店,聽聞之前搬過一次舖。好好彩入去嘅時候咁岩就有人走,唔洗喺出面排隊等。(出面落緊雨呢!)係出面門口已經聞到濃濃嘅香味!雖然地方都有啲細,但來這裡吃的客人(年輕面孔多,應該係附近嘅大學生?)接連不斷,長期坐爆場。望見呢度menu都好多野揀,可以好似一般米線舖叫幾樣餸夾麵,直接叫菜單上的招牌亦可。豬軟骨米線很喜出望外。整得好軟好林,好好食,極力推薦。水煮羊肉片叫左小辣,無乜羶味,食嘅時候飲住罐可樂簡直無得頂。

豬軟骨米線很喜出望外。整得好軟好林,好好食,極力推薦。

2019-07-11 226 浏览
放工諗唔到食咩,就同朋友去左屋企附近食米線,這店都是第一次過來,細小的店。我就選擇了遵義牛肉米線是店的主打菜色來試試,😍😍遵義牛肉米線牛肉肉質鮮美多汁,整得很入味,而且米線的質地都比較粗厚,我諗呢個就係遵義特色。配上惹味嘅湯底一流👍🏻👍🏻👍🏻蒜泥白肉最喜歡食蒜泥白肉,去到食粉線是不能缺少的,這店的蒜泥白切得都好厚,而且痴住好多蒜!又爽又可口,配湯麵食效果都幾好好夾,十分滋味😋😋😋

遵義牛肉米線

蒜泥白肉