2024-02-25 416 浏览
琛記麵家係我經常食嘅麵店🍜,佢同普通雲吞麵牛腩麵舖唔一樣,但係又唔似譚仔嗰類米線鋪,亦都唔係車仔麵。琛記主打自家製嘅魚湯米線🐟,送嘅選擇就非常之多🤭,有沙爹牛筋腩、豬軟骨、雲吞、魚蛋、魚片等等,不能盡錄。菠菜餃就係佢哋其中一個大嘅特色,蝦同菠菜🦐🥬本身味道非常夾,每一粒都好大粒好足料😆,好抵食!魚湯雖然未去到阿媽煲咁鮮甜🧓,但係作為米線舖湯底呢已經係相當有誠意,食得出唔係味精鹹湯!食琛記,就必須要試下佢嘅自家製薏米水🥤,微甜,而且有豐富嘅薏米,足料美味又有益😛。琛記真係我經常食嘅麵店,位置唔多,所以我不時都係外賣!希望大家都幫襯下啦,長做長有我又可以繼續食!😋

用餐时段
2024-02-02 273 浏览
啱啱食完喺呢間餐廳嘅鮮蝦雲吞同自家製菠菜餃,真係美味過癮添!🍤 雲吞個蝦肉真係爽滑得嚟又彈牙,入口即化咁添,雲吞皮嘅咬勁都啱啱好,唔會太腍得黎又唔會太緊要,嘗到住手工嘅鮮味。而啲菠菜餃,成個都綠油油咁,一啖咬落去,爽口嘅菠菜味同蝦肉嘅鮮甜撞埋一齊,真係叫人食咗停唔到口!話說返個冬蔭功湯底,微微嘅辣味先黎,跟住係濃郁嘅酸香,啱啱好嘅辣味令人一啖接一啖。不過嗰辣椒油實要小心加,落多咗個舌頭似火燒咁辣!🔥配搭嘅凍奶茶就真係一流,幾滑嘅奶香同濃郁嘅茶味,少少甜度剛剛好,解渴之餘又提提神。如果想清新多啲,薏米水都係一流選擇,清甜解熱,好飲!整體嚟講,呢個下午茶餐大滿足,食物質素高,味道正!平民價錢嚟個高級享受,真係值得再嚟幾次!👍

行過土瓜灣琛記,我就係被佢嗰陣陣魚湯香味吸引咗。一坐低,就點咗四寶米線,食落去嘅感覺真係正💯!魚皮一啖咬落去,口感鬆脆有勁,夾埋啲爽口魚蛋,嗲到不得了!豬軟骨飯又點少得,豬軟骨煮得夠時,咬落去骨酥肉爛,真係滋味滿分👍🏻!叫咗海蝦波菜餃,啲嘢食真係得心應手!原來土瓜灣仲有咁嘅秘密據點,等我發掘到真係太好運啦!至於奶茶呢杯傳統嘅香港味,飲涼快進補嘅feeling正!佢哋個檸檬薏米水都好特別,甜中帶涼,飲落去清新得意!總括嚟講,琛記嘅食物實在過癮,每次食完都覺得好滿足。飲品都配得好好,如果你想食正宗香港味粉麵又唔想太貴,嚟琛記就對喇!下次記得試下佢哋啲特色湯底,可能會有新激發喎!#地道香港 #粉麵控來啦🍜👌🏼

2023-01-20 613 浏览
土瓜灣有好多粉麵店,呢間唔太起眼的琛記,係好多街坊其一間飯堂,地方細細,但可以話係街坊最愛,性價比高! 套餐包埋嘢飲都係40幾,下午茶30幾就有。魚蛋好彈牙,魚湯亦濃,正!鍾意佢嘅四寶米線,其中一寶係魚皮,抵。仲有豬軟骨飯,同獨有嘅海蝦波菜餃都好食。土瓜灣粉麵店呢間係好食! 粉麵選擇好多,除魚湯,仲有冬蔭功湯底,如果鍾意食沙嗲,呢度嘅牛筋腩亦唔錯。除左嘢食,仲有估唔到嘅係熱奶茶都係好飲,好多好多茶餐廳!檸檬薏米水亦係好多人的至愛。

2023-01-17 392 浏览
打電話叫外賣 食過好多次都係送外賣 講明xx大廈 幾樓幾室 喺間鋪嘅附近 因為有事落唔到嚟攞 送外賣個姐姐又聽唔明係咩咩大廈 叫佢俾啲耐性行前多少少 其實就喺嗰條街 又話唔識 企喺度叫我落嚟攞 我同佢講咗我係因為有事落唔到嚟 叫佢送上去 就喺正佢企嘅地方前多幾間舖 最後佢行多幾步發現自己發現就係面前 又怪我唔講清楚 第一次咁樣寫呢度嘅食評 佢啲嘢真係好好食 但我覺得依個服務態度差咗啲起碼以前唔係咁🥲Btw我覺得佢啲魚湯飯幾好食大家有興趣都可以試吓
打電話叫外賣 食過好多次都係送外賣
大家有興趣都可以試吓
外卖送餐
  • 魚湯飯
2022-11-05 402 浏览
單拖叫咗個油菜湯上,豈有此理係魚湯上,正👍🏼!另外叫咗個淨雲吞又係魚湯上飽到嘔,其實我係最欣賞佢個雲吞麵湯底,不過怪我自己冇同老世講🤣。雲吞充滿大地魚味道👍🏼幫襯了好幾次。滿足 !$51
2022-08-31 440 浏览
呢間都幾過癮,因為之前食飯都食到太飽滯,這次見到這間豬軟骨水餃米線,於是就入去試一試。店面極為擠迫,就咁睇它的門面,很難想像到它內裏會很寬闊,因此你進去之後,都見到兩旁有圓桌,坐下來比較狹窄。豬軟骨份量都不太少,起碼有三大嚿,的確是名副其實豬軟骨,因為很多時候,坊間的餐廳的豬軟骨,只有一大排瘦肉,那些所謂豬軟骨壓根兒不軟。這間的豬軟骨,中間的骨頭白色的確非常之林,一咬即分開,質地夠軟林,味道相當好的。水餃也是菠菜餃,外皮不會太薄,始終因為它很大隻,內裏餡料有較多,因此外皮偏厚,不過吸點湯,味道也挺不錯的。
呢間都幾過癮,因為之前食飯都食到太飽滯,這次見到這間
豬軟骨水餃米線,於是就入去試一試。
店面極為擠迫,就咁睇它的
豬軟骨份量都不太少,起碼有三大嚿,的確是名副其實豬軟骨
,一咬即分開,質地夠軟林,味道相當好的
用餐时段
2022-05-30 431 浏览
一家人👨‍👩‍👧‍👧來到這裡晚餐必叫的首爾豬bb豬軟骨米線湯濃令米線更入味😎豬軟骨容易咬 軟淋度適中 味道很特出惹味魚湯菠菜水餃米線🍜大大碗 魚湯必定會喝 大大隻水餃🥟入面充滿了菠菜 中間有小蝦🦐一隻 好👌足料,所有粉麵份量多得飽肚 🤩只係40至55元 加3元就可以有杯充滿人情味既自家製涷薏米水/或2元熱薏米水😻海蝦球稻庭烏冬烏冬份量不少海蝦中size 口感爽口 這個也很推介哦薏米水自家製 必飲 健康之選❤️不甜也不淡勁多薏米係飲品內 大大杯👍🏻滿足了一餐💗💕
一家人👨‍👩‍👧‍👧來到這裡晚餐

薏米水自家製 必飲 健康之選❤️
不甜也不淡
勁多薏米係飲品內 大大杯👍🏻
滿足了一餐💗💕
今日lunch time又去左土瓜灣睇中醫,唔太餓所以唔想食飯麵就諗起餃子呢樣野😅以前住附近果陣都幫襯過呢間粉麵店一次,印象中味道OK兼好大碗~我叫左個淨食時蔬自家製海蝦有機菠菜餃($34)一黎到見到咁大碗D水餃飽滿到不得了有D嚇親😅淨食有六大粒水餃,唔駛我講睇圖片已經見到有幾足料塊皮有幾薄👏餡料除左海蝦同菠菜,仲有少量豬肉同好香既芫茜👍 D蝦勁爽口!菠菜無果陣我唔中意既草青同食完條👅會鞋口既口感👏👏 豬肉唔會太肥,成粒水餃既口感好豐富好好食!👍 👍 👍 時蔬係唐生菜,份量都唔少,爽口,不過部份葉爛爛地唔算話好新鮮,但都OK啦個湯底唔覺得好鮮味,飲落偏味精,有啲似家樂牌濃湯寶。。。食完都幾口渴下,美中不足😪見其他人極度推介豬軟骨,下次可以試下跟泡飯👍 (希望唔會咁口渴啦🙈)

我叫左個淨食時蔬自家製海蝦有機菠菜餃($34)
一黎到見到咁大碗D水餃飽滿到不得了有D嚇親😅

淨食時蔬自家製海蝦有機菠菜水餃
餡料除左海蝦同菠菜,仲有少量豬肉同好香既芫茜👍

2021-06-15
  • 自家製海蝦有機菠菜餃
2021-03-14 543 浏览
琛記店面細細間 就咁行過好容易睇唔到 但係其實佢啲粉麵超有水準👍🏻通常見到亞仔喺嗰度看舖都會入去食 或者買生餃返屋企💛係街坊就會知點解老實講有良心又真係好食嘅舖頭其實唔係必然 保持到好嘅水準真係好重要最鍾意食佢嘅自家製有機菠菜餃幼麵 $32 可以轉套餐加錢飲自家製少甜薏米水菠菜餃大大舊 雲吞皮 咬落去有淡淡蝦肉 菠菜又唔會有草青味 好好食😋😋😋幼麵冇俾湯浸冧 食落彈牙薏米水用咗生熟薏米煲 一啲都唔會好甜 夠曬養生

薏米水用咗生熟薏米煲 一啲都唔會好甜 夠曬養生

2020-11-07 784 浏览
呢間野一啲都唔陌生,唔陌生嘅程度係一個禮拜會食三至五次。最高峰嘅時期一日三餐都係嗰度食,真係好鬼誇張。黃定唔黃就一直都無人咁確定,但係我自己覺得就OK嘅。裏面就地方唔大,坐落係有少少迫嘅。食物質素相當之高,通常午餐佢會有三個特價餐。但係自己個人比較重口味,就最鍾意食佢哋嗰度嘅豬軟骨米線加凍咖啡。佢嗰度嘅豬軟骨真係好冧,啲軟骨有種入口即溶嘅感覺。同埋佢哋啲咖啡飲完唔會有種好酸嘅質感,有啲似白咖啡。除咗食物,都算係識佢哋嗰度嘅人情味。已經食到成間舖頭都認得晒我,基本上一諗唔到食乜嘢都係去嗰度食,係一間有人情味食物又高質嘅小店。多多支持!

• 豬軟骨米線
2020-10-05 553 浏览
疫情下都少左出去堂食,衣家多數都係買外賣自取,咁啱去呢頭見到熊貓apps有優惠,所以就訂咗3個下午茶餐打算2個人食~話就話下午茶,估唔到下午茶都大大份!金魚尾鮮蝦雲吞,大大粒,蝦好彈牙,同出面食開既好唔同,十分推薦!另外佢嘅自家製菠菜餃都好足料好好味!冬蔭功湯底都幾特別唔係好辣,但佢隻辣椒油就好辣啦,落既時候真係要逐d落!下午茶餐仲要包嘢飲,叫咗凍奶茶少甜,茶同奶balance得好好。自家製薏米水都好,可以去吓濕。用apps訂主要都係食麵,希望之後可以俾人落咗啲小菜啦!如果我住呢頭,我實成日食,好過去食譚仔好多,其實根本冇得相提並論了!支持小店keep住整到咁高質既嘢食,加油!
疫情下都少左出去堂食,衣家多數都係買外賣自取
話就話下午茶,估唔到下午茶都大大份!
另外佢嘅自家製菠菜餃都好足料好好味!
用apps訂主要都係食麵,希望之後可以俾人落咗啲小菜啦!
支持小店keep住整到咁高質既嘢食,加油!
外卖自取
  • 金魚尾雲吞
  • 自家製菠菜餃
  • 薏米水
  • 凍奶茶
2020-04-22 631 浏览
今日真係熱到痴左線,走去食米線其實紅磡行去好遠 但又唔想搭車Home office久了 當做運動 只是太陽🌞有點猛土友推介既好食黃店,位置找了一會就到,門面全黃色,不過人地係低調黃,我反而少左份壓力感,咩食野都有壓力?係呀 好怕一講黃店就唔彈得 明既就明 不解釋街坊力讚呢度既唔止呢款,不過最招牌都應該係佢 所以先試呢碗「首爾BB豬軟骨鮮魚湯米線」$43+$3凍飲唔好問我呢個咩名 佢真係咁叫🤣豬軟骨真係炆得好軟淋好似食緊花膠咁🤣魚湯係咪好鮮甜又唔太覺 因為個汁蓋左個味,但好食既👍🏻略嫌米線有點稔個人一般,下次會揀其他麵底聽聞埋單叫口號有折,不過黃色經濟圈冇諗過要R discount 所以照比原價😊#黃店 #黃色經濟圈 #懲罰黃店 #土瓜灣 #琛記粉麵 #首爾bb豬軟骨米線 #hkfoodie #foodporn #hkfoodblogger #igfoodieblogger #食好西
今日真係熱到痴左線,走去食米線
首爾bb豬軟骨鮮魚湯米線

其實紅磡行去好遠 但又唔想搭車
Home office久了 當做運動 只是太陽🌞有點猛
唔好問我呢個咩名 佢真係咁叫🤣
豬軟骨真係炆得好軟淋好似食緊花膠咁🤣

2020-04-19
首爾bb豬軟骨鮮魚湯米線
2019-10-23 645 浏览
如果童年回憶有100分,呢間小店已經做的70分,由其它的鮮魚湯腐竹豆苗只賣$16,性價比極高,還有鳳尾雲吞麵,麵底也有童年回憶的70分非常彈牙,我有一點兒覺得它是過江龍,因為帶有濃郁的葡江味道,一個人點了兩碗,實在太飽了。
2019-05-26 518 浏览
BB豬軟骨真係好食,軟骨炆到真係軟淋淋值得食!加$3要升級凍薏米水,好自家feel,唔甜,不過有d臭味,唔知係薏米定杯底冇洗乾淨。收銀哥哥(唔知係咪老闆)黑面神...埋單一粒聲都冇出過,冇講價錢,冇講收你幾錢,冇講多謝。頓時覺得唔會再幫襯,$48食湯飯要睇你面色?所以覺得門口d證書、食環署講座證明(其實好普及,間間餐廳都可以安排員工出席),都係冇咩用,因為服務做得衰,幾好食我都唔想返轉頭...拜拜喇
BB豬軟骨真係好食,軟骨炆到真係軟淋淋

拜拜喇
bb豬軟骨湯飯