2024-10-12 109 浏览
在繁華都市的一隅,瑞峰軒以其獨特的魅力吸引每一位食客。 這裡的港式下午茶,尤其是西多士與凍檸茶,成為了味蕾的盛宴。 西多士外酥裡嫩,每一口都充滿了奶香與蛋香的完美交融,搭配上甜而不膩的糖漿,彷彿讓人置身於隱世小巷之中。 而凍檸茶則以其清新爽口,解膩又提神,為這頓下午茶增添了幾分清涼與愜意。 瑞峰軒的環境雅緻,服務周到,讓人在品嚐美食的同時,也能感受到賓至如歸的溫馨。 無論是獨自小憩,還是與三兩好友閒聊,這裡都是絕佳的選擇。 瑞峰軒,用美味詮釋港式下午茶的獨特韻味,讓人流連忘返。

西多士
西多士
2023-03-18 340 浏览
今晚叫左一份二人晚餐,包括兩碗冬瓜湯,兩個白飯,叫左一碟椒鹽豬扒,好香,好惹味,另一碟糸XO醬小黃瓜炒鱿魚,小黃瓜爽脆,有穫氣,餐廳系舊d,不過勝在唔駛等位,下次再试吓其他野
佢可以係哩個山頭唔執粒,唔係因為佢好食或者環境舒服,原因哩頭得佢一間餐廳,冇得揀先要食佢,螞蟻昆蟲就到到都有,眼不見為淨,但佢常常杯麵入面總會有一兩隻蟻係到浮,都唔緊要,餐廳既職員都可以係靈魂人物,你又冇名氣又憑咩串,態度差過路人,欺善怕惡,希望佢早日改過。
檸檬茶茶底似酸梅湯,侍應態度惡劣,好似欠左咁,唔知以為佢先係客,昆蟲四圍都有,試過幾次碗野有螞蟻,佢覺得佢係獨市,離哂譜,串可以既一係平一係好好食,兩樣都唔係,希望佢老闆正視問題,俾返小小良心
疫情期間仁安醫院食堂不切堂食方圓幾個山頭只搵到一間餐廳好唔好食都要入去試 首先叫個乾炒牛河🐃口感超油膩 成個口都係油牛肉亦都醃得太耐 食唔到牛肉味只食到醃料未呢個牛河應該改名叫做乾炒油河食咗幾啖冇心機食 但又未飽肚所以叫隻雞髀咬下唔叫由自可一叫把幾火😤點解可以塊皮完全唔脆 啲肉又鬼死咁韌唯一可能性就係佢哋賣淨啲貨返炸再翻叮叫咗三樣嘢最高水準都係罐可樂記住係一罐可樂埋單嘅時候見到張單 寫住歡迎再次光臨睇嚟真係好難再次光臨😓
疫情期間仁安醫院食堂不切堂食

記住係一罐可樂

埋單嘅時候見到張單 寫住歡迎再次光臨

睇嚟真係好難再次光臨😓
2020-09-19 373 浏览
陪屋企人去完仁安覆診,在附近搵左間瑞峰軒茶餐廳坐低,午餐時間都算幾多人,本身想叫牛腩湯麵之類,姐姐話無,所以我地叫左星洲炒米和枝竹炆魚腩飯。上餐速度算快,星洲炒米裏面的蝦都算幾大,肉質ok,份量足夠,唔會太油。枝竹魚腩飯就份量夠,不過係幾油膩,枝竹算係幾腍。
枝竹魚腩飯就份量夠,不過係幾油膩,枝竹算係幾腍。
2019-02-08 986 浏览
親戚喺聚龍居住,年初三啲工人放晒假,但都要食飯咖,所以近近地 book左哩度食飯。喺哩度成大班人都食過好多次,真心唔錯,有水準,無殺價年初三開都係每碟加$10,算係咁先黎一個豉油王炒蝦,一黎到已經夠晒香,唔會太咸,唯獨蝦唔係好夠大咕嚕肉真心好味,甜酸味較得適中,唔會得炸粉包住,肉唔會太唔新鮮,good 呀金銀蛋白菜仔,咸蛋皮蛋一樣多,加埋白菜仔,一向都係一個好好嘅組合蒸魚真心蒸得好,唔會太熟,啲肉食落好軟熟,仲要夠晒大條,10幾個人食唔會唔夠食一字骨好惹味,甜甜酸酸,啲肉一咬就離骨,面頭脆脆地,易人口臘味炒芥蘭真係不得了,好入味,好看臘味味臘腸夠晒淋,芥蘭爽脆,正呀雞係分兩煲上嘅,arm 晒10幾人分,唔會太油膩,味道調得好特別,汁唔會搶晒啲雞味特別要求粉絲蝦煲多粉絲,依然炒到入味,好有鑊氣,好入味,無得頂
年初三開都係每碟加$10,算係咁

咕嚕肉

金銀蛋白菜仔

蒸魚

一字骨好惹味,甜甜酸酸,啲肉一咬就離骨,面頭脆脆地,易人口

臘味炒芥蘭

臘味炒芥蘭真係不得了,好入味,好看臘味味
臘腸夠晒淋,芥蘭爽脆,正呀

粉絲蝦煲
2019-02-07
咕嚕肉
金銀蛋白菜仔
蒸魚
臘味炒芥蘭
粉絲蝦煲
2019-01-04 566 浏览
間餐廳喺大圍瑞峰花園則邊!事源我lunch hour 入去叫左個雜扒煎蛋飯(餐牌入面屬快餐類別)隔左成20分鐘,當時同枱其他人的飯都已經到左我即時吹單,約5分鐘後佢地出左個令同枱朋友都「哇」一聲嘅飯俾我碟上面有嘅僅得三隻雞亦+火腿+飯扒呢?唔見我以為佢地出錯餐,所以搵侍應姐姐跟點知個姐姐堅持話冇錯,話呢個已經係雜扒餐我同佢講,雜扒餐一塊扒都冇,違反商品說明條例喎估都估唔到⋯⋯佢回應係:「喺我地呢度雜扒就係雞亦,係咁!」我之後全個餐取消!有呢間餐廳瑞峰花園居民真係喊

間餐廳喺大圍瑞峰花園則邊!

事源我lunch hour 入去叫左個雜扒煎蛋飯

(餐牌入面屬快餐類別)
隔左成20分鐘,當時同枱其他人的飯都已經到左

碟上面有嘅僅得三隻雞亦+火腿+飯

扒呢?唔見

我以為佢地出錯餐,所以搵侍應姐姐跟

點知個姐姐堅持話冇錯,話呢個已經係雜扒餐

我同佢講,雜扒餐一塊扒都冇,違反商品說明條例喎

估都估唔到⋯⋯

佢回應係:「喺我地呢度雜扒就係雞亦,係咁!」

我之後全個餐取消!

有呢間餐廳瑞峰花園居民真係喊

2017-05-11 983 浏览
我和家人一行四人,坐底想叫餐,待應用個背脊對住我們,問我們食乜。眼尾都唔望你。我叫的是早餐,有麵包,腸仔蛋和五香肉丁麵。味道一般。普通茶餐廳格局,環境一般,勝在唔使等位,人少,清靜。
我們一人二行打算食下午茶,女友叫咗一份腿蛋治,我叫左一碗牛腩河。腿蛋治到咗,女友食完,碗牛腩河都未來。叫個侍應追下,敷衍了事,道歉都冇句。叫老闆娘追一追,佢竟然話牛腩內嘅蘿蔔要另外分開蒸,要耐啲。咁嘅藉口都作得出。凡係識煮嘢食嘅人都知道蘿蔔係落埋同牛腩一齊炆嘅,點會係分開蒸?就算真係分開蒸,係咪應該煮好先至打開門做生意?就算真係即叫即煮,係咪落單時應該話比個客人聽要等好耐??由落單去到送上碗牛腩河,足足半個鐘頭。老闆娘親手送上牛腩河,一句嘢都冇講,劈低就走左。成個過程直至埋完單一句道歉都冇。要等得耐唔係問題,食物味道平心而論也合格。但呢間野嘅老闆同所有員工嘅態度都好有問題。食到一肚氣,在此勸喻任何人都不要幫襯!!!

2016-10-02