2024-07-30 145 浏览
其實發現佢從太子搬來石蔭已有幾年時間,只是家人比較喜歡吃附近的米線,終於買了一次外賣,侍應問海鮮意大利飯要不要軟身一點,可以遷就老人家口味。煎豬柳好香口,有兩塊;另一份是胡椒雞扒味道可口,值得回頭再試。
2024-07-23
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2023-12-17 617 浏览
來附近辦事隨便找了家餐廳,沒想到這麼驚喜!菜品的味道很不錯,性價比也很高!其中最喜歡龍蝦汁燴飯,飯的口感很不錯,整體感覺層次很豐富。週末的一點多來吃飯,還是滿座的,旁邊還有阿姨說專程來的,感覺找到了間寶藏餐廳!下次還會再來!
2023-10-09 505 浏览
今晚約了朋友晚餐,朋友想試吓馬麗蓮。餐牌都幾多選擇,我們選了一個二人套餐,套餐有沙律、餐湯及飲品,另外廚師推介了二款小食荔枝蝦球蝦球賣相好似真嘅荔枝一樣,蝦球炸得香脆唔油膩,口感彈牙鵝肝多士鵝肝煎得香口,配上脆多士,味道很好蘑菇忌廉湯蘑菇份量足,飲落啖啖蘑菇粒,好香濃芒果大蝦煙三文魚沙律沙律菜新鮮,芒果香甜,配埋胡麻醬一齊食好開胃大蝦炒意粉大蝦爽口,意粉炒得乾身紐西蘭肉眼扒跟薯菜 份量足好大塊,七成熟剛剛好,肉質淋沒有筋,薯菜係薯蓉,薯蓉綿餐廳食物質素不錯,價廉物美,值得一試

荔枝蝦球
蝦球賣相好似真嘅荔枝一樣,蝦球炸得香脆唔油膩,口感彈牙

鵝肝多士
鵝肝煎得香口,配上脆多士,味道很好

蘑菇忌廉湯
蘑菇份量足,飲落啖啖蘑菇粒,好香濃

芒果大蝦煙三文魚沙律
沙律菜新鮮,芒果香甜,配埋胡麻醬一齊食好開胃

大蝦炒意粉
大蝦爽口,意粉炒得乾身

紐西蘭肉眼扒跟薯菜

餐廳食物質素不錯,價廉物美,值得一試
2023-06-25 494 浏览
今日同朋友路過石蔭,見早早地 就好想搵個地方坐下慢慢品嚐晚餐😋咁啱比我地見到呢間小店☺️ 望入去個環境都 ok嘅~係出面見到呢個餐廳嘅餐牌,覺得可以試下😊諗左一陣就入左去啦…坐底問廚師有無特別菜式推介 又 好好味😉佢就問我地鍾意食咩? 我地梗係話牛啦🤭佢就即刻推介 黑毛豬,佢話今日咁啱返貨 都幾好架,食完比啲 comments 🙏我倆即刻決定要 肉眼扒 + 黑毛豬廚師話我地真係好好彩😇 仲有得揀甜品🤣🤣廚師真係好有心,每一份食物嘅賣相真係唔錯👍👍👍
咁啱比我地見到呢間小店☺️ 望入去個環境都 ok嘅~
係出面見到呢個餐廳嘅餐牌,覺得可以試下😊
諗左一陣就入左去啦…

坐底問廚師有無特別菜式推介 又 好好味😉
佢就問我地鍾意食咩? 我地梗係話牛啦🤭
我倆即刻決定要 肉眼扒 + 黑毛豬

廚師話我地真係好好彩😇 仲有得揀甜品🤣🤣

廚師真係好有心,每一份食物嘅賣相真係唔錯👍👍👍
2023-06-24
  • 黑毛豬
2022-10-04 995 浏览
經友人推介多時,抱著慣性懷疑人生的心態,從西貢架車到此一試,需知道口味因人而異,啱你未必啱我,說到什麼蜆肉忌廉粟米湯有幾好飲,雞扒皮脆肉嫩有幾好食,什麼薯蓉又好好食,什麼凍檸茶都好飲過人!自問對食物亦有所要求,身邊不乏中廚、西廚、酒店大廚朋友,即管來試試,若非如朋友所說,定必借機underfriend ,反正這年頭,白痴朋友少一個,生活更自在!話說回來,目視餐廳唔夠廿個位,廚師一名,樓面兩個,控制食物質量應該不用懷疑,服務亦令人感到親切,挑了對著廚房的桌子坐下,叫了個雞扒、豬手被推介的,廚師知道我們來自西貢收工趕過來,更熱情贈送兩客鵝肝前食,吊吖!係酒店級水準!你不能相信在石蔭邨能出如此高質,但價錢屋邨的西餐!看著廚師在前面烹煮,一邊跟廚師閒話偷師,仲以為自己食緊過千蚊一餐的「噢媽卡西」!飲埋杯鮮檸汁檸茶,實在完美,廚師又俸上秘制豬腩肉!香脆肉嫩,肥而不膩!其實做到咁嘅效果並唔容易!煎豬腩好易變硬,味道簡單咸香之餘,但又好像有點分析不到的香料味道!按奈不住邀請廚師合照!感激有幸品嚐了一頓不負味蕾的晚餐!更佩服廚師入廚三十多年來仍未滑牙,每道食物都吃得出他的用心!或許三十多年的功力,就算滑了牙!只要功底好,食物仍能滲出令人感動的味道吧!反思自己的工作生涯,對別人的讚賞或批評已沒有太大的感覺了!快快做完!快快收工就好!要改?改到你們滿意就好!沒有不心要的堅持,不要耗費生命去爭辯!熱情和成功感已消失胎盡了!前路該如何走?回家途中,回憶著兒時在石離貝成長片段,石蔭當然也留下不少腳毛!

• 脆豬腩沙律
  • 脆皮豬手
  • 澳洲M4和牛扒
  • 黑松露大蝦意粉
  • 鵝肝多士
這今晚路過這街坊西餐,小店門面似乎不錯,好,給它一個機會。我們一邊點餐,一邊有不少街坊買外賣,甚至只是路過跟店主閒聊,這小店似乎頗受歡迎!我兩點的都是套餐,跟沙律及湯 ... 餐湯味道尚可,但用一隻espresso杯來裝,有點孤寒。沙律菜新鮮,分量還可。用胡麻醬不是不好,但份量過多了,有點鹹。“咖哩牛脷飯”,牛脷炆得夠淋,入味,咖哩汁毫不欺場,咖哩膽足料,濃度適中,應該是自家製的,有誠意!“煎豬扒配芋蝦”,芋蝦做得不錯,夠脆夠香,可惜主角豬扒柴了少許,不夠過癮。
這今晚路過這街坊西餐,小店門面似乎不錯,好,給它一個機會。

2021-11-16
2021-10-16 845 浏览
第一次同幾個朋友去食,地址雖然有少少偏,屬於小餐館但係服務唔錯,最緊要食材真心讚,新鮮之餘仲幾大碟,廚師既煮既手藝真係拍得住酒店水準,好味程度甚至有過之而無不及.. 竹炭包既肉係和牛多汁包皮又脆.. 出面食淨包無野飲無薯條都要九十幾蚊,呢到成個餐都員係88蚊,真係抵到喊出黎😋😋龍蝦汁蟹肉大蝦意大利飯食材真鮮,個汁味道夠濃.. 仲有個餐湯都係出色之選🤙🏻🤙🏻🤙🏻絕對值得再幫襯!!支持小店👍🏼👍🏼
2021-10-14
2021-07-27 816 浏览
啲嘢ok好食 。服務尚可。最重要係就算去高級餐廳,你要佢煮幾多成都好多時拿捏不準。呢度叫佢做四成,四成係最蝦人做,竟然做到啱啱好。值得推荐。伴碟薯菜用薯蓉唔係用薯條,有心。因爲薯蓉功夫多。 檸檬茶用冷榨新鮮檸檬汁,正。甜酸適中。不會稀到無味。咁既價錢算超值。無投訴。個蘑菇忌廉湯正到呢,有酒店水準。間鋪以前都係西餐都好好食。 石籬其實好吊腳, 但係今次都上嚟試下。無失望。葵芳成個區啲西餐無間得。好釆有呢間小店。
2021-06-13 794 浏览
我喺石籬土生土長,話晒喺石梨都食咗好多唔同嘅餐廳,第一次食到要我喺度打負評,侍應服務態度還算好,因為我係叫外賣,喺出邊等咗15分鐘左右還算正常,叫咗兩個餐,叫外賣全日套餐,分別係一個和牛漢堡扒燒大菇同咖喱牛肋條飯,黃牛漢堡扒煎到兩邊都竉晒黑蚊蚊,佢話燒大菇,但得啲幾塊切細細塊嘅菇,而咖喱呢,淡鹽無味汁都冇乜,食咖喱飯冇咖喱汁,而且啲汁一點味都冇,但有樣嘢做得幾好佢碗湯幾好飲,不過以後都唔會食佢外賣,雖然唔知糖食點樣但係外賣真係不了
2021-06-13
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
原本上一手都係做西餐,性價比高優質,見佢轉左手,改左名,好奇質素會點呢?結果都無令人失望,仍舊係抵食兼高質☺️餐湯仍然係好迷你一杯,好濃,好好飲,龍蝦湯既龍蝦味係意想不到般香濃而鮮!雖然略咸,但認真,第一次飲到咁濃既🤪「松露醬野菌忌廉汁意粉」$58本人既大愛意粉,因為松露味超級出色,而且佢忌廉汁濃稠度剛好,意粉掛到汁,令每一口意粉都會比松露忌廉汁包覆住,野菌嘅份量亦都唔吝嗇,每一口都食到,呢一口價,做到呢個品質,性價比好高🤩「海鱸魚蟹肉龍蝦汁燴飯」$78海鱸魚 🐟 肉質好鮮,好嫩滑,無腥味,用左個我好鍾意既龍蝦汁去做呢個燴飯,海洋果種鮮味都被爆發出來,鮮同埋鮮,最嬲既係佢個汁既濃稠度控制得剛剛好😭「煎紐西蘭肉眼扒跟薯菜」$98呢個我要大讚一下,落單其實無問熟度,但佢會做到岩岩好五成七成之間,粉嫩,肉質好軟,唔霉,無血水,香香既牛味,份量超多,好大塊,性價比水準高之作。另外我一定要提既係佢既薯泥係紫薯泥!我第一次食西餐係跟紫薯泥,我心心眼😍佢薯泥係好大團,而且超有紫薯味香甜😫整體黎講,係區內難得一見既抵食西餐😋
原本上一手都係做西餐,性價比高優質,
見佢轉左手,改左名,好奇質素會點呢?
結果都無令人失望,仍舊係抵食兼高質☺️
餐湯仍然係好迷你一杯,好濃,好好飲,
龍蝦湯既龍蝦味係意想不到般香濃而鮮!
雖然略咸,但認真,第一次飲到咁濃既🤪

「松露醬野菌忌廉汁意粉」$58
本人既大愛意粉,因為松露味超級出色,
而且佢忌廉汁濃稠度剛好,意粉掛到汁,
令每一口意粉都會比松露忌廉汁包覆住,
野菌嘅份量亦都唔吝嗇,每一口都食到,
呢一口價,做到呢個品質,性價比好高🤩

「海鱸魚蟹肉龍蝦汁燴飯」$78
海鱸魚 🐟 肉質好鮮,好嫩滑,無腥味,
用左個我好鍾意既龍蝦汁去做呢個燴飯,
海洋果種鮮味都被爆發出來,鮮同埋鮮,
最嬲既係佢個汁既濃稠度控制得剛剛好😭

「煎紐西蘭肉眼扒跟薯菜」$98
呢個我要大讚一下,落單其實無問熟度,
但佢會做到岩岩好五成七成之間,粉嫩,
肉質好軟,唔霉,無血水,香香既牛味,
份量超多,好大塊,性價比水準高之作。
另外我一定要提既係佢既薯泥係紫薯泥!
我第一次食西餐係跟紫薯泥,我心心眼😍
佢薯泥係好大團,而且超有紫薯味香甜😫

整體黎講,係區內難得一見既抵食西餐😋
2021-04-07
用餐时段
原先食開都係西餐。好好味,知老板冇做後勁失望。之後見又開返西餐勁開心😁😁意粉🍝同意大利飯🍛都好好味。仲有好食甜品tim份量重價錢平😁😁牛扒都好正頭盤嘅磨菇焗田螺仲要係紫薯底真係好用心好味😋價錢平民化食材高用心制作😋😋😋👍好食又高水準平價中高西餐又用心制作小店真係好少😋😋😋
意粉🍝同意大利飯🍛
食材高用心制作😋😋😋👍好食又高水準
平價中高西餐又用心制作小店真係好少😋😋😋
2021-03-24
2021-03-26 460 浏览
昨天,第一次在這裡吃lunch  叫咗牛肋條飯..味道比較辣了一點兒。但整體味到不錯👌地方比較細的店舖,相對座位比較少。但在這區來說價錢比較遍貴!LUNCH MENU 由$58-98 不包餐飲。