2023-05-08 775 浏览
環境:就在南華會保齡球館的旁邊,地方雖然不大,但係坐起身都算闊落,有房,下晝唔會休息,早啲過嚟可以錯開晚市高峰期食物:叉燒唔錯,好餸飯,燒鵝有啲肥膩,懷舊菜式就一般水準服務:好熱情,不過就一味叫我們點貴價嘢,其實本身已經點咗好多餸了,搞到最後仲要打包
食物:叉燒唔錯,好餸飯,燒鵝有啲肥膩,懷舊菜式就一般水準
2023-05-04 666 浏览
難得五一放假,老豆話想嚟南華會打保齡,作為孝順仔嘅我肯定冇托手掙。運動完當然係要搵嘢食祭下個五臟廟先得,嚟到南華會梗係要試下近年享負盛名嘅甘棠燒鵝。因為得兩個人就費事點太多餸了,我哋就簡簡單單叫咗碟燒鵝加兩晚齋粉,感覺啲燒鵝完全不在水準,啲鵝肉有啲鞋,食落一啲都唔入味,見唔對路霖住加其他餸,佢又話午市呢樣冇果樣賣晒,即刻冇晒mood,拿拿聲埋單走人算數。
2023-05-01 550 浏览
尋晚同兩個朋友去食,燒鵝半隻,非常之普通,失望!金錢雞,保持水準,好味👍🏼豉椒鵝腸,爽脆夠味,火候十足👍🏼重有碟菜冇影相。招呼一般,可能因為爆場,我都係平時去食下午茶好啲。
半隻燒鵝
豉椒炒鵝腸
豉椒炒鵝腸
  • 金錢雞
2023-04-17 651 浏览
之前都係食開一樂,睇到蔡瀾嘅文章今日專程嚟試嚟到食燒鵝就當然係點我最鐘意嘅燒鵝比瀨,成碗嘢色水唔錯,鵝皮夠脆,但係肥油太多,係碗湯度好清晰咁見到好多油飄係碗面,真係好肥膩,如果可以撇埋油再上台會好啲囖,其他小菜都同例湯就係正常水平冇乜特別之處
之前都係食開一樂,睇到蔡瀾嘅文章今日專程嚟試
2023-04-16
2023-04-04 675 浏览
排隊排咗好耐終於有機會試到傳說中嘅甘棠燒鵝,係朋友嘅建議之下就點咗份下裝。試食完真心唔多掂,燒鵝肉好鞋,雖然切得好大舊,但係唔知點解啲醬汁就硬係唔入味,第一啖趙落口除咗成口肥膏就得返啲鞋到痺嘅鵝肉,唔知換成燒鵝瀨有湯浸住會唔會好少少
2023-04-01
2023-03-28 566 浏览
裝修唔算好豪華,不過整體嚟講都算整潔,枱枱櫈櫈望落都幾乾淨,唔會有油漬,不過啲位坐落逼夾咗少少,位置唔算太多服務員感覺人少好似唔係好夠,明顯會覺得好多位有甩漏,個人建議如果對餐廳服務好高要求嘅話就唔好嚟啦食物整體嚟講OK,燒鵝同埋叉燒絕對係有驚喜,手工菜精緻,價錢偏貴,感覺人多嚟食有啲唔抵
2023-03-21 626 浏览
好耐冇嚟甘棠燒鵝,今日難得湊完細蚊仔霖住同老婆過嚟食下燒鵝。最喜愛嘅甘一刀叉燒好好彩仲有最後一份,因為係限量供應,嚟遲啲都賣晒。叉燒超正,食幾多次都唔會厭,肥而不漏,齒頰留香,有少少好似東坡肉嘅口感,冇得頂。有叉燒就當然唔會唔叫燒鵝啦,點咗半隻,不過今次啲燒鵝反而冇以前咁好食,可能係師傅水準唔穩定,不過整體嚟講都係OK嘅。溫馨提示,大家想食叉燒記得一定要提前預定好。
2023-03-13 566 浏览
近排遊客多咗,對於飲食行業嚟講係好事,雖然比不上鼎盛時期,但係對比返受疫情肆虐期間已經係好咗好多。甘棠燒鵝作為名氣同實力都有返咁上下嘅餐廳自然肯定受到一眾遊客青睞,不過希望店家唔好厚此薄彼囖,店員對於遊客同埋本地嘅態度可以話係天淵之別。
2023-03-06 624 浏览
嚟之前做足攻略,第一站當然係嚟到南華會,不過你咪話,位置真係有啲偏僻,唔仔細搵都好容易睇漏。鋪面不算好大,但係非常旺,如果唔係閒日嚟嘅話絕對係要等位。可能係人太多嘅緣故,服務有啲跟唔上,坐咗好耐樓面先嚟幫我哋落單,時間唔算好夜,好多招牌菜式都已經賣晒,唯有下次請早。迫於無奈之下同朋友各自點咗個碟頭飯,燒臘燒得好夠火候,不過可惜埋單果時嚇咗一跳,兩個碟頭飯嘅價錢去出面啲茶餐廳可以叫四碟,雖然好食,但係絕對唔係物超所值果種感覺,早知係咁寧願叫餸好過,今次就當買個教訓
2023-02-27 708 浏览
金錢雞:絕對係驚喜之中的驚喜,今時今日真係好少餐廳仲專注於呢種咁嘅手工菜,雖然略嫌有啲貴價,但係呢啲心機菜真係買少見少,底讚!叉燒:入口即化,已經分唔清邊一啖係肥肉邊一啖係瘦肉,相對個人口味而言,我就比較喜歡金錢雞果種瘦肉,呢個叉燒太肥膩,食唔慣燒鵝:賣相同口味一般,反而冇其他幾道菜咁出彩,個人建議最好係點下莊,肉質同口感比較好。總體嚟講今餐相對一般,除咗金錢雞其他都係一般體驗,價錢略貴。服務員態度幾散漫,唔知係咪因為唔係熟客,之前已經聽過呢度係會大細超,熟客嘅待遇明顯係好過街客,呢樣有待考證

2023-02-21 642 浏览
週末放假同幾個朋友嚟南華會打保齡,一番切磋之後當然要好好祭下個五臟廟啦,好慶幸同行有一位係南華會嘅會員,佢話甘棠只招待南華會嘅會員(唔知係咪吹水)。朋友話嚟到當然係一定要試下佢哋嘅招牌菜,甘一刀叉燒,180蚊一碟嘅價錢,分量大概6-8舊左右,不過真係好大舊,我覺得以我嘅食量嘅話兩舊可以搞掂成碗白飯了。叉燒肥得嚟又膿,但係蜜汁同焦香味好重,有啲類似東坡肉,咬落去第一啖會覺得好漏,需要等一等先有勇氣咬落第二啖,實在太肥膩,咬完一啖要食返幾條青菜中和返,
2023-02-13 558 浏览
燒鵝皮好脆,肉質鬆唔會好鞋,不過有時斬得好多碎骨,後來問咗夥計先知道如果燒鵝太熱斬就一定有碎骨,可能係趕住上臺嘅原因,每次同啲夥計反應呢個問題都係話唔好意思下次會注意,但係基本多碎骨嘅情況都係經常會出現
2023/2/6 5:40入座,佢話要當晚市,收茶介每位$18。點選燒鵝瀨同黑毛豬义燒瀨(唔記得有無記錯名),燒鵝‘鞋‘,無味,义燒瘦,都係無乜味,唔知係咪放咗入碗瀨粉度。服務員態度極差兩個人,比2座位唔緊要,問佢攞個籮裝手袋同物品,居然比個茶几我,叫我放上去😔再問佢攞個籮或者比張凳我,佢話唔得閒住,咁我咪唯有自己攞張凳😒冇下次差差差差差…………………………………………………………………………..
2023-02-06
2023-02-06 423 浏览
叉燒唔洗講嘢,每次嚟到都係一定要點,一碟叉燒都已經夠食兩碗飯啦,罪惡嘅脂肪已經係默默誕生。燒鵝就略有失准,今日啲鵝冇咗平時一啖落口果种驚喜,啲皮燒得有啲過分,硬咗少少,食落就顯得過於肥膩。今餐有啲馬有失蹄,希望下次注意啦,好在鵝腎同埋鵝腸搭救
2023-02-01 449 浏览
蟹肉桂花真係冇得頂,啲蛋炒得夠碎但係就一啲都唔見有燒焦嘅部分,睇得出師傅嘅功力絕對在線叉燒就肥得滯,食落口有啲東坡肉咁嘅感覺,如果唔係攞嚟餸飯估計食兩舊已經食唔落燒鵝一般般,作為主打菜式,冇乜特別驚喜,燒鵝同叉燒一樣太過肥膩,搞到最後碟鵝都食唔完要打包
2023-02-01