2016-05-26 580 浏览
「我要一串大魚蛋」。老闆聽後將冷魚蛋放入「油鍋」炸聽說長州尼一間魚蛋最正,雖然兩年前試過時來食坊既魚蛋感覺唔錯,今次用openrice search到係尼一間wor,咁難得來,咁係要試下!炸完既魚蛋用幾張紙巾包住比我,「10蚊」!阿姐態度就麻麻,不過唔理住先,試下魚蛋接過魚蛋,因為岩岩炸完,熱辣辣,好油,我驚肥!一定會用紙巾吸曬d油,摸上去魚蛋好有彈性!覺得如果唔小心跌落地會即刻彈起⋯試一啖,超有彈性,好想知道店家加左d咩可以令到魚蛋咁有彈性,而且魚既鮮味,好大既兩粒魚蛋,建議fd之間share一人一粒但係比起時來食坊既魚蛋,尼一間太清淡,冇加任何既醬,雖然可以嚐到原滋原味的魚蛋,但食多幾啖就會膩了😂
「我要一串大魚蛋」。老闆聽後將冷魚蛋放入「油鍋」炸
紙巾包住的大魚蛋
2016-05-26
紙巾包住的大魚蛋
2016-05-25 511 浏览
大魚蛋:一串有兩大粒,每粒好似乒乓波咁大,口感彈牙,唔錯。四寶丸:有鯪魚球,白魚蛋,蟹子丸同龍蝦丸。鯪魚球最好食,香濃魚味,而且彈牙。蟹子丸炸得好香口。龍蝦丸好足料,好好味,唔似出面街邊果D咁多粉。炸豆卜:一串有六件,每件都有釀魚肉,而且炸到好香口。
大魚蛋:一串有兩大粒,每粒好似乒乓波咁大,口感彈牙,唔錯。

炸豆卜:一串有六件,每件都有釀魚肉,而且炸到好香口。

2016-05-17 535 浏览
入到黎長洲,不斷掃街是常識吧第一間食既係甘永泰。今日雖然係平日 但都排長龍,當中不乏係長洲居民。可惜今日係平日無炸蝦餅。。。。最想番尋味。最後叫左墨魚丸同炸豆卜!共$30。兩樣都係新鮮剛炸起。豆卜外皮超脆卜卜 ,外脆內軟。墨魚丸好彈牙 裡面亦都食到墨魚粒全部都用吸油紙包住,所以油膩感大大降低
入到黎長洲,不斷掃街是常識吧
豆卜外皮超脆卜卜 ,外脆內軟。
墨魚丸好彈牙 裡面亦都食到墨魚粒

全部都用吸油紙包住,所以油膩感大大降低
2016-05-16
  • 墨魚丸
2016-05-14 465 浏览
長洲有好多間大大粒魚蛋但要食一定食甘永泰超爽口 粒粒都彈牙 外脆內軟而且係點左之後再炸返熱佢所以食個陣真係要小心一串兩粒, $10唔洗加任何醬已經有味除左魚蛋 仲有好多唔同種類的丸例如 豆卜 芝士丸 墨魚丸 等等但由於已經食左野食唔到咁多 星期六日黎真係要排隊先買到都要等5-10分鐘 但都算快下次黎會試埋其他類的丸
長洲有好多間大大粒魚蛋

但都算快
下次黎會試埋其他類的丸

2016-05-08
2016-04-30 637 浏览
長洲出名除左係搶包山食海鮮之外,長洲大魚蛋應該都榜上有名,長洲有好多小食店都有賣大魚旦,最出名係距離碼頭兩三分鐘路程嘅「甘永泰魚蛋」!雖然係平日(不過好似係什麼寶誕),但係我去嘅時候都要排隊!排左幾分鐘就到我喇!叫左一串大魚蛋(2粒)一串魚肉饟豆卜(5、6粒左右,冇數!),總共25蚊,好貴呢!魚蛋食落熱辣辣甜甜地,係就係好彈牙,不過冇乜魚味,個人認為只係一般!魚肉饟豆卜唔熱,不過都脆口,味道都係冇乜特別!不過一場入到長洲,都係要食一食嘅!
2016-04-13 638 浏览
本來仲想穩下係邊,一見到好多人排隊就發現原來就係呢間!等左大概10分鐘,都幾快!要左大魚蛋同三文魚拼芝士丸。 大魚蛋得原味,真係好彈牙!食完兩粒都飽飽地了。 而三文魚拼芝士丸既味道都幾驚喜, D芝士都唔少!
本來仲想穩下係邊,一見到好多人排隊就發現原來就係呢間!

等左大概10分鐘,都幾快!要左大魚蛋同三文魚拼芝士丸。

大魚蛋得原味,真係好彈牙!食完兩粒都飽飽地了。

而三文魚拼芝士丸既味道都幾驚喜, D芝士都唔少!
2016-03-20 843 浏览
要說起長洲的街頭小食,很容易就會想起甘永泰的魚蛋。.之前來過嚐過大魚蛋,感覺比細魚蛋多粉,也不及細魚蛋彈牙。這一次經過想吃吃細魚蛋及炸豆卜,但因為Brunch吃得有點飽,而且還有其他想吃的,所以兩者中挑了炸豆卜。.可能是平日的關係,不用排隊就買得到。可是,也因為這樣,已預先炸好,所以炸豆卜一點也不熱,幸好外皮還是很脆、很香口,而內裏的魚肉也帶點微彈,算是可以的。如果有醬汁供客人點應該會更好。以$15有6顆來看,這也算是中規中矩。
要說起長洲的街頭小食,很容易就會想起甘永泰的魚蛋。

炸豆卜
2016-02-20 948 浏览
每次到長洲,我同肥膏都一定要食。因為這裹的魚蛋好有魚味,又好彈牙。一落船,在碼頭一直行向左手邊望就會見到「甘永泰」。今次是星期六的中午來到長洲,人多但也不致於多人到行吾到,覺得都可以。蝦丸(四粒) HKD 20.00經炸過的蝦丸外面有少少脆皮,入面是爽口彈牙的蝦肉,亦帶有少少微暖。不得不讚的是,蝦味好濃好濃,並不是一般用很多粉做成的蝦丸。好味!魚蛋來到這兒,哪能不吃魚蛋呢?雖然我個人對白色的魚蛋麻麻地有好感,但都要跟傳統地咬上一口。魚味的確好重,沒有腥臭味。口感又是彈牙又是爽口。雖然價錢稍為貴了點,但吃那味道時最重要的是吃到了那份風情。相信好多人都是同一種感覺吧。

蝦丸(四粒) HKD 20.00

2016-02-18 867 浏览
是日嚟到長洲,一落船梗係去食出名嘅甘永泰魚蛋呢到幾時都有條長人龍,排住隊就會問定你食咩,即刻放落去炸。 要咗一串四寶丸同一串三文魚丸拼芝士丸。新鮮炸出嚟,用紙巾包住可以吸緊多餘嘅油。芝士丸一咬芝士漏出嚟嚟,可以拉絲。三文魚丸普普通通,不太特別。 四寶丸有鯪魚球,白魚蛋,蟹子丸同龍蝦丸。 鯪魚球最好食,魚味濃,又彈牙,而目無骨碎,。蟹子丸咬落有汁,炸得香口又5會太乾。龍蝦丸足料,5會好似街邊啲得舊粉。全店嘅魚蛋同丸因為新鮮炸起,都好香口,不過又5會太熱氣。呢到好搶手,好多時夜啲賣哂就無。如果入得長洲,除咗大魚蛋外,呢一間都一定要去試下喔!
是日嚟到長洲,一落船梗係去食出名嘅甘永泰魚蛋

呢到幾時都有條長人龍,排住隊就會問定你食咩,即刻放落去炸。

要咗一串四寶丸同一串三文魚丸拼芝士丸。

新鮮炸出嚟,用紙巾包住可以吸緊多餘嘅油。

芝士丸一咬芝士漏出嚟嚟,可以拉絲。

三文魚丸普普通通,不太特別。

四寶丸

有鯪魚球,白魚蛋,蟹子丸同龍蝦丸。

全店嘅魚蛋同丸因為新鮮炸起,都好香口,不過又5會太熱氣。

2016-02-02
  • 四寶丸
2016-02-02 789 浏览
最怕人多的我,在香港59年最冷冬天,我沒有趁熱鬧到大帽山,反而到了平時星期日人山人海的長洲。雖然是日同樣是禮拜天,但就因為寒冷加上微雨,人流極少。來到長洲,當然少不了吃魚蛋,加上北風呼呼,也想吃點熱食暖暖胃。大魚蛋($10)大魚蛋一串有兩大粒,每粒如乒乓球大小,雖說不上熱辣辣,但在寒冷天氣下仍能保持溫暖,算是不錯。入口微彈,但沒有眾人說的彈牙,因為之前在葵涌廣場,就吃過非常彈牙的魚蛋。炸豆卜($15)(左)炸豆卜一串有六塊,每塊都釀有魚肉,炸得頗為香口,但魚肉同樣只是微彈,加上只有微暖,感覺一般。白魚蛋($15)(右)白魚蛋一串有五粒,口感比大魚蛋彈牙一點,但同樣有不夠熱的問題,算是不過不失。其實這類小食店對我來說味道都差不多,只要食物夠熱夠脆,就已屬好吃,但這裡的食物都不大夠熱,加上長洲食物價格一般都比市區便宜,而這裡的小食一串卻要十多元,幸好今次不用排隊,如果夏天來,頂著大太陽還要排長龍才可食到,就更不值了。

大魚蛋($10)

大魚蛋
炸豆卜($15)(左)
白魚蛋($15)(右)

炸豆卜&魚蛋
2016-01-24
外卖自取
😁入到長洲大大粒魚蛋 你唔係唔食呀?🍢咁多間鋪頭 依間既魚蛋係 有魚味 唔係煮都發脹 冇曬口感 甘永泰就唔同啦 彈牙 好味 炸一炸 唔加調味都好正 而且一睇就知自家製☺------------------------🍴小弟今次就order左 :1) 大大魚旦 $15 (右面 2粒)🐡👍 有魚味 彈牙 香口👍 足料 口感似食炸泰式魚餅咁 當然只係魚味 啦👎 食完有d口喝 此終炸野 用油好重要2) 蝦丸 $20 (左面 4粒)🍤👍更好食👍有蝦味 同樣彈牙 香口 足料👉如果有醬點下就好啦------------------------💁服務: 有d不耐煩 由於太多人 問幾錢都唔好態度------------------------⛲環境: 街邊檔 街邊食------------------------**提示: 較多人食 要排隊
😁入到長洲大大粒魚蛋 你唔係唔食呀?
🍴小弟今次就order左 :

💁服務: 有d不耐煩 由於太多人 問幾錢都唔好態度
⛲環境: 街邊檔 街邊食
**提示: 較多人食 要排隊
2016-01-06 682 浏览
3, 4年沒到過長洲,這次就於聖誕假後的星期一到訪,雖然是平日,但也有不少遊客來到長洲呢! 一下船,就來到今日第一站甘永泰吃大魚蛋,如果來到長洲也不吃大魚蛋,也不要告知別人到長洲遊玩好了.雖然看似人龍很長,多達十多人排隊,但其實店員效率很快,我想排了5mins左右已到我了. 買了一串墨魚丸& 大魚蛋與家人分享.墨魚丸 ($15)一串4粒炸得金黃色的墨魚丸,入口相當熱燙,墨魚丸很彈牙,內裡亦有墨魚粒,雖然不算非常出色,但來到長洲也不妨吃一串.大魚蛋 ($10)一串2粒的大魚蛋,同樣也是熱辣辣,剛炸起的. 魚蛋相當彈牙,比起墨魚丸,這大魚蛋更為吸引.最欣賞店家以廚紙包着丸類,一方面吸收油份,另一方面令客人不易弄髒衣物,實在體貼.後記: 長洲半日遊到尾聲,又來吃多一串大魚蛋,才肯乖乖乘船離開長洲呢!長洲新興街106號地下2981 3050
墨魚丸 ($15)

大魚蛋 ($10)

長洲新興街106號地下

2981 3050

2015-12-28
5 分钟 (外卖自取)
2015-12-18 764 浏览
來到長洲遊逛,穿過大街小巷,定必試其名物「甘永泰魚蛋」。店舖放滿了各式各樣的丸串,幸好是日排隊的人龍不算長,二話不說的掏出了十元,點了一串「大魚蛋」!金黃色的大魚蛋,一串有兩粒,店員貼心地用吸油紙包裹著,端到我的面前,乒乓球般大的魚蛋,雖然魚味不太重,但勝在口感彈牙,價錢雖然並不便宜,但貴為長洲小食,又豈能錯過呢?
來到長洲遊逛,穿過大街小巷,定必試其名物「甘永泰魚蛋」。
2015-12-16
  • 魚蛋
2K
2015-11-10 1222 浏览
店名:甘永泰魚蛋地址:長洲新興街106號地下好味指數:8.5/10價錢:$80/一斤魚蛋這家的魚蛋非常有名,種類繁多,有魚蛋,魚片,蝦丸,蝦餅和墨魚丸。但因原材料上升關係,現在平日只得魚蛋和魚片售賣。當天平日12點多去買時已售罄魚片,只得魚蛋選擇。這些魚蛋買回家可放湯,煎,炸,焗等方法加熱即可食用。魚蛋味道鮮甜爽口,肉汁豐富。想買的朋友記得要早一點到店裡預留,因為是賣完即止的,買完後可放在店內四時前取便可。 查看更多
店名:甘永泰魚蛋
地址:長洲新興街106號地下
好味指數:8.5/10
價錢:$80/一斤
魚蛋
當天平日12點多去買時已售罄魚片,只得魚蛋選擇。
這些魚蛋買回家可放湯,煎,炸,焗等方法加熱即可食用。
魚蛋味道鮮甜爽口,肉汁豐富。

2014-06-06
好多年無入長洲, 印象中以前無試過長洲出名的大魚蛋, 難得入到黎, 點都要試一試先走. 睇Open Rice 好多人都話甘永泰好好食, 特登黎試. 用HK$10 蚊買左2 大粒大魚蛋. 魚蛋夠彈牙, 但老實, 好多地方 (例如大澳) 的魚蛋都整到咁彈牙, 所以唔覺得佢有幾特別. 而佢最大敗筆係D魚蛋係預先炸好放0係度等人買的, 食的時候已經只得微溫. 雖如其他食評提及, 有提供廚房紙包住D 魚蛋先俾客, 唔駛整污糟隻手; 另一方面又可吸下魚蛋多餘的油份. 但D 魚蛋凍左, 始終覺得魚蛋入口偏多油...總結感想, 10 分係總分的話雖不至於難食到噁, 但最多只會俾4 分. 食物可以一試, 卻無再光顧的需要
2015-10-13
3 分钟 (外卖自取)
$10 (其他)