2024-10-05 115 浏览
甜公館😘😘😘甜甜甜在心油麻地美食集中地、中西美食樣樣都有、點少得來品嚐一下、飯後甜品、大飽口福😊😊甜品選擇多、款式分類👇🏻搖搖貓系列/芋圓系列/西式系列/窩夫系列/西米露系列/沙冰糸列/中式甜品/滋濶系列/椰皇系列/雪花冰系列👀👀各有特色、甜在心頭、養在身內!✨楊枝甘露燉椰皇(凍)$72 用椰皇外殼連椰肉、清燉蛋白、帶清香椰青、白白滑滑的蛋白、彈牙軟綿綿、冷凍、上枱前、淋上菲律賓芒果攪拌芒果汁、配上芒果肉粒、甜甜酸酸柚子肉、色澤金黃、口感豐富、賣相吸睛👀、入口清甜、濃濃清甜芒果、鮮甜美味😋✨榴槤丸子燉椰皇(凍)$76椰皇、甜品之皇、蛋白清香滑滑、淋上白滑軟糯小丸子、賣點榴槤肉、遠遠榴槤飄香撲鼻、充塞口腔、榴槤關注組注意、雙重口感、夠滋味!✨搖搖貓仙草芒芒芋圓$54創意特色、貓貓仙草印模、賣相超🉑️愛、起厚底仙草、爽口彈牙、🈵️🈵️清甜美味芒果、打磨芒果濃汁、加埋煙勒有嚼口芋圓、豐富材料、色澤鮮艷、多重享受、yummy yummy 😊✨Tiramisu$72意大利甜品、雞蛋製作成微甜海綿蛋糕、似大拇指外型、浸泡意大利濃縮咖啡、濃郁咖啡、乾爽鬆軟、層疊鮮奶油慕斯、口感軟滑、非常可口、咖啡雪糕球伴
😘😘😘
甜甜甜在心
甜品選擇多、款式分類👇🏻
各有特色、甜在心頭、養在身內!
✨楊枝甘露燉椰皇(凍)$72
✨榴槤丸子燉椰皇(凍)$76
✨搖搖貓仙草芒芒芋圓$54
✨Tiramisu$72
意大利甜品、雞蛋製作成微甜海綿蛋糕、似大拇指外型、浸泡意大利濃縮咖啡、濃郁咖啡、乾爽鬆軟、層疊鮮奶油慕斯、口感軟滑、非常可口、咖啡雪糕球伴碟、口感更豐富😋😋
九龍油麻地鴉打街46-58號雅寶大廈地下3號

榴槤丸子燉椰皇
搖搖貓仙草芒芒芋圓
Tiramisu
2024-11-07 0 浏览
這家位於油麻地的甜品店,如同一個甜蜜的秘密花園,環境明亮舒適,令人一進門就感到無比放鬆。芒芒丸子燉椰皇,香氣四溢的椰皇搭配新鮮的芒果,口感滑順,甜而不膩。燉丸子則彈牙可口,與椰奶的清香相互融合,根本停不下來。鮮奶桃膠雪燕燉椰皇,桃膠的滑嫩與雪燕的清甜完美結合,搭配椰皇的香氣,簡直是清新的享受,感受到炙熱夏日中的一絲涼意。榴蓮窩夫則是迫不及待想要嘗試的選擇,香脆的窩夫上淋上濃郁的榴蓮雪糕,每一口都充滿了榴蓮的香氣和濃稠的奶香,絕對是榴蓮愛好者的最愛,迷人得無法自拔。黑糖麻糬焦糖燉蛋配雲妮拿雪糕,焦糖燉蛋的順滑口感與麻糬黏糯的質地形成了絕妙的對比,黑糖的甘甜則為整道甜品增添了一層深度,搭配上雲妮拿雪糕的香氣,每一口都是極致的享受。

2024-11-07 0 浏览
甜品店嘅甜品款式超多,單是中式甜品已超過30款,仲有暖笠笠又滋潤嘅椰皇系列,雪花冰、芋圓、西式系列等! 另外仲有超可愛搖搖貓系列,打卡必點!搖搖貓系列當中就有芒芒椰皇凍~ 搖搖貓啫喱浸在香甜的芒果汁中,Q彈的啫喱加上芒果肉及椰皇粒,口感豐富! 我就點了滋補的熱鮮奶桃膠雪燕燉椰皇,原個椰皇暖烘烘上,裡面有滿滿的桃膠雪燕,燉鮮奶幼滑唔太甜,食完皮膚好似立即白滑咗最後仲有特色黑糖麻糬焦糖燉蛋配雪糕,雪糕味道可選,焦糖燉蛋微脆順滑

另外仲有超可愛搖搖貓系列,打卡必點!

2024-10-19 187 浏览
今日油麻地食完晚飯後, 朋友話想食甜品, 行到鴉打街見到一間新開甜品店好似唔錯, 入去試下😂店員好有禮貌,店面光猛潔淨感覺好舒服, 我哋叫咗搖搖貓仙草紫薯牛乳芋圓, 楊枝甘露丸子燉椰皇, 麻薯焦糖燉蛋配雪糕, tiramisu。搖搖貓仙草紫薯牛乳芋圓: 貓仔造型仙草好可愛, 仙草夠滑溜, 芋圓q彈, 另外有紅豆, 紫薯, 芋圓, 珍珠, 好豐富好滿足👍楊枝甘露丸子燉椰皇: 面層係楊枝甘露 內裏 係椰皇燉鮮奶, 楊枝甘露有濃郁嘅芒果味及甘甜嘅甘柚,入面嘅燉鮮奶好滑溜 配搭楊枝甘露好夾, 加上清甜嘅椰香味道 好清新美味👍麻薯焦糖燉蛋配雪糕:燉蛋順滑面層微焦香薄脆, 上面鋪滿麻薯煙煙靭靭 更添口感, 配一球雪糕 仲有好多種味道選擇添 👍
麻薯焦糖燉蛋配雪糕:
2024-10-17 51 浏览
位於油麻地地鐵站鄰近,地理位置方便,夜晚想食糖水宵夜又多一個選擇。細看餐牌才發現原來有榴槤系列甜品😱 下次絕對要帶家人來挑戰,因為我的家人全部都是榴槤愛好者🤣🤣🤣🌟冰糖雪燕燉椰皇 $62特別喜歡椰皇系列,椰皇裏面是香濃燉鮮奶,口感香滑,趁熱食風味最佳。面層是清甜的冰糖雪燕,與燉奶形成兩重口感層次。🌟楊枝甘露 $44港式甜品絕對不能缺少的楊枝甘露,用料豐富,口感不錯,酸酸甜甜,很適合夏日的甜品!

🌟冰糖雪燕燉椰皇 $62

🌟楊枝甘露 $44
2024-10-16 42 浏览
今日我去咗油麻地新開嘅糖水舖,試咗佢哋嘅榴槤丸子燉椰皇同楊枝甘露丸子燉椰皇,真係好有驚喜!首先,榴槤丸子燉椰皇,丸子咬落去軟滑,榴槤味濃郁,仲有一陣淡淡嘅椰香。燉椰皇嘅糖水底清甜,配合榴槤嘅濃郁,兩者相得益彰,令我一口接一口,根本停唔到!然後就係楊枝甘露丸子燉椰皇,呢個味道就更加清新。入面有芒果同西米,口感豐富,搭配椰皇嘅香滑,實在係夏天嘅最佳解暑甜品。芒果味道鮮甜,啖啖都有驚喜,唔會太膩。總體來講,呢兩款甜品都非常值得一試,無論你係榴槤迷定係水果控,都可以喺呢度搵到滿足感。下次再去一定會再點!

2024-10-16 58 浏览
同朋友係油麻地食完飯搵甜品食,搵到呢間甜品店,試咗幾樣好特別嘅甜品,真係食到好滿足!。🥢榴槤丸子燉椰皇$76榴槤蓉勁大舊!丸子好Q彈有口感,食落去有種濃郁嘅甜味。椰皇湯底清甜,配合榴槤,口感好順滑,真係好享受!。🥢芒芒窩夫配雪糕$79呢個窩夫外脆內軟,搭配上香濃嘅雪糕,簡直係完美!芒果醬嘅酸甜味中和咗窩夫嘅甜味,特別適合夏天食,清新又唔膩!。🥢椰汁紫米露湯圓$48椰汁香濃得來帶有一點鹹味,紫米露口感黏糯,湯圓包住嘅餡料又香又滑,真係好懷舊!。總括來講,今晚嘅甜品之旅真係唔錯,無論係榴槤、芒果定紫米,每樣都好有特色,值得一試!下次再嚟試其他甜品!

🥢榴槤丸子燉椰皇$76

🥢芒芒窩夫配雪糕$79

🥢椰汁紫米露湯圓$48

2024-10-12 49 浏览
食完個晚飯就好想食埋個糖水先返屋企,呢間甜公館係港鐵附近,十分方便,選擇多,價錢合理。四個人叫左不同的糖水開心Share.鮮奶桃膠燉椰皇,賣相吸引。有大量平民版燕窩之稱的桃膠,加上用椰皇來燉鮮奶,味道清甜,有養顏美容功效。芒果西米露,西米煮得晶凝通透,粒粒分明,不會一餅餅。芒果清甜開胃,好岩夏天食。芝麻糊拼合桃糊,兩款都是養生糊,口感幼滑味道濃郁,甜度剛好,特別適合乾燥天氣食用。還有一個香蕉焦糖燉蛋,焦糖燉蛋香滑濃厚微甜,加上香蕉舖面再輕烤成焦糖脆面,香味立即增加。

2024-10-11
甜公館油麻地鴉打街雅寶大廈地下3號鋪味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:黑糖麻糬焦糖燉蛋配士多啤梨雪糕  $70,楊枝甘露丸子芋圓 $58黑糖麻糬焦糖燉蛋配士多啤梨雪糕:焦糖燉蛋的口感滑順,香甜的焦糖層與濃郁的蛋香相得益彰。搭配的黑糖麻糬更是增添了口感,黑糖的香甜與麻糬的軟糯完美結合,讓人每一口都充滿驚喜。士多啤梨雪糕為這道甜品帶來了一絲清新的果香,酸甜的味道平衡了整體的甜度,讓人感受到夏日的清爽!😄😄😄楊枝甘露丸子芋圓:芋圓的彈口搭配香滑的楊枝甘露,帶來了獨特的味覺享受。內含的芒果又增添了清新的果香,加上這道甜品賣相華麗,味道也極為出色,值得一試再試!👍👍👍

油麻地鴉打街雅寶大廈地下3號鋪

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

2024-10-08 63 浏览
今日係公司加班後。感覺好大壓力。想食好少少慰藉下公司上的壓力。所以隨街行找一間。可以令我心花怒放的茶餐廳。剛巧經過見到一間好有趣名字的茶餐廳。所以就入左去放鬆心情。**益力多雪花冰**這道甜品以其細膩的雪花冰為基底,搭配益力多的酸甜滋味,讓每一口都充滿了清新的益力多味,冰雪融化在舌尖,帶來的清爽感讓人心情愉悅,仿佛所有的煩惱都隨之消失**榴蓮丸子燉椰皇**榴蓮的濃郁香氣與椰皇的甘甜相互交融,形成了一種獨特的風味。每一口丸子都彈牙十足,內裡的榴蓮餡料如絲般滑順,椰皇的清香更是為這道甜品增添了層次感,**芒芒窩夫配雪糕**則是一道視覺與味覺的雙重享受。金黃的窩夫外脆內軟,搭配香濃的雪糕,讓人每一口都感受到幸福的滋味。新鮮的芒果片點綴其上,為整道甜品增添了清新的果香,讓人忍不住一口接一口。

2024-10-06
2024-10-06 60 浏览
油麻地地鐵站附中C出口附近,開了一間新甜品店,胃食既我當然唔可以錯過。「甜公館」主打一系列的港式甜品:椰皇系列、芋圓系列、窩夫系列等等…款式非常之多!榴槤飄香順滑椰汁西米上加入了一大球濃郁的榴槤蓉,質地香濃幼滑,簡直垂涎三尺。榴槤椰皇凍這款則是在椰汁上加入了椰皇凍,口感滑嫩,形狀可愛,還有榴槤蓉在旁,更是錦上添花,讓人忍不住一口接一口。楊枝甘露燉椰皇又一款經典之作,經典的楊枝甘露升華,加入在椰皇上,令整體口感更加豐富,香甜的芒果和細膩的椰漿交織,搭配滑順的燉品,讓人感受到層次分明,令人回味無窮。Tiramisu配咖啡雪糕香濃的咖啡味與柔滑的奶酪層層相疊,形成了絕妙的口感,而且更可自選一球雪糕,令Tiramisu的味道更冰涼綿密,確有驚喜。

榴槤飄香

榴槤椰皇凍

Tiramisu配咖啡雪糕
2024-09-30 58 浏览
今晚食完飯行經油麻地這間甜品店,見到有我至愛嘅榴槤燉椰皇,梗係要入去食返個,這看看餐牌還有很多特色甜品,好多款都想食😍榴槤丸子燉椰皇$76融合了榴槤的綿密香濃和椰子奶凍的清甜嫩滑,加上煙靭的小丸子,每口都充滿層次感,是絕妙的味覺享受。麻薯焦糖雪糕批$58面頭鋪滿煙靭麻糬,批底係牛油皮,以為食蛋撻,點知內有乾坤,入邊竟然係焦糖味嘅雪糕配搭麻糬一起食,又是一道好味又有趣的甜品👍香蕉焦糖燉蛋$58金黃色脆脆焦糖層,上面加上成熟香甜的香蕉肉,下面是口感綿密有濃厚蛋香的布雷,配搭超好味👍

榴槤丸子燉椰皇$76

麻薯焦糖雪糕批$58