2012-11-16 42 浏览
看過電視的介紹, 也看過網民的食評, 很久以前已經想來一試, 今天雖然已經食得好飽, 但仍然為了朱古力心太軟那個美麗的裝飾「冒(肥)死而來」!!!店內的環境不錯, 座位當然是超級Flexible, 可無限量加位, 又令你不想/能坐太耐的圓木椅... 牆上貼滿了食客給老媽的留言, 我覺得這一幅是畫得最好的...影相時發現Facebook Check-in可減2元的宣傳單張(藍色的), 本想待會兒向老媽打探一下, 豈料... 說時遲, 那時快, 我剛落單, 老媽已著我立即付款!!! 是立即!!! 快得我來不及問是否Facebook Check-in可減2元!!! 單也印了, 我無奈下, 無癮下, 照付款可也!!! 我初時還在想, 老媽是怕我會等得不耐煩, 中途走人不吃了嗎?!! 但我真的想多了, 其實是老媽要去送外賣, 收了我的錢便走了, 留低我與廚房內的1位店員...特濃朱古力心太軟 $42-- Oh No!!! 那片網狀的糖膠裝飾不見了?!! 明明網民數月前拍的照片, 糖膠裝飾還在!!! 那我為何要「冒(肥)死而來」呀?!!再者, 杯的形狀有點怪, 頭好像太窄了吧!!! 換了細一個尺碼
店外環境
發票

特濃朱古力心太軟
特濃朱古力心太軟 $42

再者, 杯的形狀有點怪, 頭好像太窄了吧!!! 換了細一個尺碼的杯來焗嗎?!!
特濃朱古力心太軟
切開一看, 心倒是流的, 但流的很慢, 已開始凝固... 蛋糕朱古力味淡, 太薄身, 太軟淋, 口感不好... 流心朱古力味濃, 但太稠, 吃到一半已完全凝固... 雲呢拿雪糕只是一般貨色, 沒有雲呢拿籽的香味, 而且很多冰, 奶很少, 不幼滑... 倒是墊著雲呢拿雪糕那3片餅乾頗好吃, 鬆脆香口, 是杏仁味吧...

$42, 一點也不便宜, 不注重內涵, 至少也耍點花拳繡腿(糖膠裝飾), 連門面功夫也省了, 我也要省一省我的小錢包了...

2012-11-15
$42 (其他)
店外環境
發票
2012-11-09 16 浏览
今天放假, 同老公到東大街吃齋後, 想到最近常去的甜品店吃甜品, 怎料店主話今天壊了機, 不能做生意了, 轉去我光顧過一次的這間甜品店, 因為上次這間店安排我坐近洗手間位, 無甚好感, 上次吃了芝士蛋糕, 味道OK.今天再和外子去就中伏了, 我點的楊枝金露味道好一般, 芒果粒看似不新鮮, 老公點的刨冰話味道也一般,以後不會再來.又楊枝金露不便宜, 廿八元, 老公的刨加了芒東漿及雪糕, 要四十二, 不抵食.

2012-11-07
2012-09-28 24 浏览
去完石澳, 出番黎筲箕灣, search一search, 就search到呢間甜品舖口碑唔錯. 於是就行左一條大街黎到.一入門口俾塊野撞親, 塊野係用黎'禁'住門口防冷氣走.星期日六點幾無咩人, 坐低就叫左招牌杏汁蛋白. 等既同時就睇下個牆, 好多人留COMMENT, 咩文都有D咁. 等左十分鐘度就來左. 一見到個樣我覺得好奇怪, 因為個面好唔平滑, 原來D蛋白係好散既蛋白, 一條條的.唔, 我覺得整體SO SO.自己雖然鐘意杏汁, 但佢呢個配搭D蛋白算少, 杏汁D味普通, 唔係特別令人印象深刻. 所以我覺得$28呢個價錢唔值.一試無妨, 下次試其他野.

於是就行左一條大街黎到.

一入門口俾塊野撞親, 塊野係用黎'禁'住門口防冷氣走.

唔, 我覺得整體SO SO.

招牌甜品
一條條既蛋白
所以我覺得$28呢個價錢唔值.

一試無妨, 下次試其他野.

2012-09-23
在台灣,一直喜愛吃棉花冰。顧名思義,吃起來像棉花糖一樣,入口即溶,不冰稍涼有微甜,比刨凍好吃千倍。以前在台灣,可說是放學至愛,與朋友各點一客,就可以聊一個下午。一直很懷念那種味道,前陣子終於在旺角的糖百府再嘗這種美食,今日在東大街,眼看門口美麗如彩雪的相片,與同事約定,晚上非吃不可。晚上至店前,他們感到奇怪,為何九分飽還要必吃甜品,我跟他們說,這是美食,你們不吃可先行離開,我可是不吃不行。入店後,正當三位同事與甜品老媽聊得高興之際,我已經選擇所愛,這裡與糖百府不一樣,我的是芒果冰底、朱古力糖醬、加芒果星星椰果。冰底既用上鮮芒果又香又鮮甜婆婆湯圓特色:甜品老媽一直強調,湯圓餡並沒有加豬油,雖不流沙,但更健康。加上有豐富的黑芝麻及花生,估計還有黃糖,十分香口。總括而言,大家算是讚賞之聲不絕,加上店長老媽,不時推薦和閒聊
在台灣,一直喜愛吃棉花冰。顧名思義,吃起來像棉花糖一樣,
入口即溶,不冰稍涼有微甜,比刨凍好吃千倍。

一直很懷念那種味道,前陣子終於在旺角的糖百府再嘗這種美食,

入店後,正當三位同事與甜品老媽聊得高興之際,
我已經選擇所愛,這裡與糖百府不一樣,

我的是芒果冰底、朱古力糖醬、加芒果星星椰果。

冰底既用上鮮芒果又香又鮮甜

2012-08-13
$30 (其他)
2012-08-17 16 浏览
梳乎厘係即點即焗, 所以等了大概 10分鐘左右。等緊既期間, 可以見到o係小小既焗爐裡面焗緊!君度橙酒梳乎厘 ($36):要大匙 spoon 到最底, 連埋上面層蛋白先會有橙味。蛋白夠企身, 夠高度。朱古力梳乎厘 ($36):好濃既朱古力味! 大概 30秒左右之後, 高度就蹋低了。而且, 食既時候, 蛋白開始出水, 變水水地.....我覺得朱古力味雖然都好味, 但搶了蛋白本身的香味。相反, 橙酒梳乎厘比較貼近原味, 但帶點微微既果香, 所以我比較鐘意白色既蛋白。碟上面擺了一粒士多啤梨, 係 frozen strawberry, 所以食落好冰,同熱既soufflé 有強烈既對比。舖頭既牆上面貼滿食客既留言。食完如果想寫返一張先走, 可以問服務員拎紙同顏色筆。
梳乎厘係即點即焗, 所以等了大概 10分鐘左右。
等緊既期間, 可以見到o係小小既焗爐裡面焗緊!

君度橙酒梳乎厘 ($36):
好味
要大匙 spoon 到最底, 連埋上面層蛋白先會有橙味。
蛋白夠企身, 夠高度。

朱古力梳乎厘 ($36):
好濃既朱古力味!
大概 30秒左右之後, 高度就蹋低了。
而且, 食既時候, 蛋白開始出水, 變水水地.....

我覺得朱古力味雖然都好味, 但搶了蛋白本身的香味。

同熱既soufflé 有強烈既對比。

舖頭既牆上面貼滿食客既留言。
食完如果想寫返一張先走, 可以問服務員拎紙同顏色筆。
好味
2012-07-28 11 浏览
單叫一個GREEN TEA梳乎利, 大大個, 好有綠茶味道!! 食飽到東大街食甜品, 一定要去老媽食我最愛既心太軟, 好味道既朱古力流心同雲尼拿雪糕係絕配, 加上一個好有心思既裝飾, 真係好正!今日好多人等位呀..下次要再旱D先...!!
心太軟
GREEN TEA梳乎利

今日好多人等位呀..下次要再旱D先...!!
GREEN TEA梳乎利
心太軟
2012-07-09 21 浏览
男友突然心血來潮,說要去吃甜食。故,他便帶我去了這店吃甜品。我們點了:白之戀人芒果雪糕拉麵我對白之戀人極為失望,因為這完全難以放在口中吃。味道太怪了!唯獨男友所選的芒果雪糕拉麵較為像樣外,其他的,我真的興趣不大。故,你們若不次有機會去這家店鋪吃甜品,請小心中伏
男友突然心血來潮,說要去吃甜食。故,他便帶我去了這店吃甜品

我們點了:

白之戀人
白之戀人
芒果雪糕拉麵

故,你們若不次有機會去這家店鋪吃甜品,請小心中伏
2012-07-02
2012-06-27 12 浏览
食完晚飯當然要食返個甜品。黎到見到佢哋出名朱古力心太軟,立刻叫黎試試。朋友叫咗個芒果拿破崙。朱古力心太軟太甜。有少少失望希望好味,但芒果好酸。最後都係失望而回
食完晚飯當然要食返個甜品
朱古力心太軟
朱古力心太軟太甜。有少少失望
芒果拿破崙
希望好味,但芒果好酸。

最後都係失望而回
2012-06-25
(非会员)
2012-06-18 18 浏览
於東大街食飽飯, 預留左個胃食甜品, 即刻入左甜品老媽~~我同老婆都係熟客, 經常係佢地既杏汁蛋白, 不過今次換一換口味, 試下佢地D西式野.本來想食梳乎里, 不過有各男待應介紹我地一個叫朱古力凍熱雙拼既新甜品, 我見個賣相都唔錯, 就同老婆share一個黎食. (因為$60...所以share).....點知一黎到......嘩~! 個樣好得, 超靚 (呢個係我開post既原因). 個朱古力雙拼一邊係燒蕉朱古力撻另一邊係朱古力慕斯, 中間有個雲呢拿雪糕. 先講個撻, 香蕉切片再加糖在上面燒成焦糖, 放在濃朱古力味既撻皮上~~~再講慕斯, 甜左D, 但係用左班尼士餅底都算係有心意~~兩個人份量, $60都唔算貴呀~~下次再試其他新野. 重吸左個印仔~~有野送WRO~~~~~

於東大街食飽飯, 預留左個胃食甜品, 即刻入左甜品老媽~~

新MENU~
).....

朱古力凍熱雙拼

再講慕斯, 甜左D, 但係用左班尼士餅底都算係有心意~~

2012-06-18
朱古力凍熱雙拼
新MENU~
2012-05-11 3 浏览
以下係小弟一年前的經歷,希望仍能登出。甜品老媽除左甜品外,其實做lunch都ok,總有d餐揀得落手,例如台式牛肉麵,土匪雞球飯等;牛肉麵一向係水準之作,湯濃,牛展夠厚夠"淋",幾乎每次去都叫;點知有1次,牛肉麵個湯淡而無味,以為係咁岩失手吧,下次再叫過la;到左"下次",再叫牛肉麵,個湯依然淡而無味......食完比錢,好心同老媽講聲,提提佢改善下,誰知對方竟用以下原因作藉口:1~老媽唔食牛肉,所以無試味 (咁你請d廚師返黎做乜?如果連試都無試過你憑乜賣比客?)2~佢地唔用味精,所以會清淡d (而家唔係清,而係淡而無味...你話唔落味精所以無味,咁即係之前食過幾次濃味ge係落左味精?另外如果唔落味精就淡到咁,咁屋企d住家菜咪全部都無味?簡直嚴重侮辱客人智慧!!)自此,就無再去食野了。其實佢生意咁好,無左我地4,5個客都無問題,但覺得出黎做生意,仲要咁多人食ge鋪頭點解連少少氣度都無?客人善意提醒,唔係為左唔比錢,唔係為左要你換過其他野比我食,但就連唔好意思都無句,只係不斷諗d咁ge藉口去侮辱食客們的智慧......其實講句"唔好意思ar,我會跟進下原因"係咪真係咁難開口?
以下係小弟一年前的經歷,希望仍能登出。

到左"下次",再叫牛肉麵,個湯依然淡而無味......

自此,就無再去食野了。

2012-04-17 8 浏览
從未試過,還未行到位,未坐底,已被人問要吃甚麼。雖然我的確在門外看了一陣子。那個原味芝士蛋樣子似乎OK,便點一件吧。碟子寫著3.6牛乳,我不知道是否有關係,但那碟子上莫名的一灘水卻是無法原諒!這是多停胃口,令人懷疑你的衛生程度!也許是雪了已有好一會兒吧,有一絲雪櫃味飄過,也略為硬。不過本身蛋糕算是做得不錯,濃郁結實,但未致膩的程度。甜度也是剛好。$28一件,算是交足貨。
從未試過,還未行到位,未坐底,已被人問要吃甚麼。

雖然我的確在門外看了一陣子。

那個原味芝士蛋樣子似乎OK,便點一件吧。
碟上有水呀…
!這是多停胃口,令人懷疑你的衛生程度!
原味cheese cake

$28一件,算是交足貨。
2012-04-16
2012-04-11 17 浏览
山長水遠由旺角去筲箕灣食糖水,坐低唔夠一分鐘餐牌都未睇完就被人問:「你地叫得未架!」>"<跟住同仔仔影多兩張相就話,唔俾人影相!都唔係影佢d野食,招牌或裝修,淨係影個自己個仔都唔得!把聲又勁惡!食物又一般,唔係特別好食!(叫左西瓜沙冰,同榴蓮忘返)總之感覺差到爆!唔會再去!
2012-04-11
2012-01-23 9 浏览
踏入龍年的第一個食評, 就寫一餐吃湯丸的吧. 下午來到這裡, 不算太多人, 加上環境是簡潔的. 感覺還不俗. 見店方有個十大排行榜, 就跟這個榜來定出以下四款甜品.歌劇院蛋糕 $28: 4分, 這裡不少甜品是即場製作, 但先試的是一早做好的opera, 層次感一般, 朱古力跟咖啡都不太濃烈, 質感也麻麻. 加入了冧酒, 不過效果未算明顯.特選朱古力心太軟 $40: 6分, 流心度一般, 只是小小流的程度, 朱古力一樣的不夠濃烈, 質感就對辦, 幾實淨, 配上雲尼拿雪糕同吃, 還是可以的.招牌杏汁蛋白 $26: 8分, 即叫即煮, 都要等好一陣子先有得食. 叫得招牌, 也果然是幾有水準, 不會太甜, 杏汁香濃, 蛋白幾滑, 是稍嫌部份蛋白是一舊舊, 但怎也是值得一試的招牌甜品.上元丸 + 薑湯 $19: 5分, 當然也要吃吃湯丸, 團一團圓, 不過這裡的湯丸水準一般, 花生不夠香, 皮也不夠煙韌, 還好薑湯是相當薑, 當中暖胃也幾好.杏汁蛋白是水準之作, 不過其他甜品就強差人意. 當然, 能夠一家人一同吃吃湯丸, 也是高興的一餐.
  • 招牌杏汁蛋白
2012-01-14 2 浏览
咖喱豬扒雞蛋飯 - 咖哩汁少辣,椰奶味重,似葡汁多啲。雞蛋肉燥飯 - 以為會好似台式肉燥咁用肉碎,上菜才發現係肉片,味道OK,份量也多,但當然不及肉碎好撈飯。連餐飲及例湯 (西洋菜湯),個湯反而最好味,應該無乜味精。以競爭激烈的東大街來說,食物不算很出眾,間唔中一次還可。
咖喱豬扒雞蛋飯 - 咖哩汁少辣,椰奶味重,似葡汁多啲。
連餐飲及例湯 (西洋菜湯),個湯反而最好味,應該無乜味精。
以競爭激烈的東大街來說,食物不算很出眾,間唔中一次還可。
2011-12-15 19 浏览
在甜品老媽吃下午荼...我點了法式焦糖燉蛋...焦糖完全唔係焦糖..個面根本唔脆個燉蛋根本就係得蛋味..同d所謂既焦糖完全唔夾比$34 一d都唔值得!!!朋友點了炸薯條豬扖炸豬扖d粉好難食..仲有點薯條既茄汁有陣怪味比$25都係一d都唔值得!!!比起上一次食甜品老媽係年幾兩年前..上次食都覺得ok今次食完之後.以後都唔會再食!

甜品老媽吃下午荼...

我點了法式焦糖燉蛋...
焦糖完全唔係焦糖..
個面根本唔脆
個燉蛋根本就係得蛋味..
同d所謂既焦糖完全唔夾
比$34 一d都唔值得!!!

朋友點了炸薯條豬扖
炸豬扖d粉好難食..
仲有點薯條既茄汁有陣怪味
比$25都係一d都唔值得!!!

比起上一次食甜品老媽係年幾兩年前..
上次食都覺得ok
今次食完之後.以後都唔會再食!
2011-12-14