2024-07-27 208 浏览
西營盤甜品店並不多, 兜兜轉轉就來到這間店, 除了天花板掛了一堆紙鶴之外, 沒有什麼特別裝修, 但感覺蠻整潔的 🙂 楊枝金露 $38朋友點了這個甜品, 幾乎九成九他都是吃這款甜品, 放了個大芒果雪糕, 然後有西米粒加芒果粒, 可能我只吃了一口, 吃不到柚子, 沒有柚子的楊枝金露總覺得差了一點 😬 朋友就覺得味道正常但沒有驚喜。椰王西米 $60本身點這個是想知道這個是什麼, 怎料原來只是椰水煲熱後再加入西米 😥 可是這碗普通西米椰水卻要$60, 有搶錢的感覺 🙄 西米量很多, 只是椰水煲熱後的味道, 而且椰水變得有少許漿糊感覺 😮‍💨糖不甩 $34糖不甩上碟時只是微暖, 所以要盡快吃, 否則就會變得過份煙韌。但我最最最不能理解為什麼在花生粒上加入薑汁, 第一花生粘性大大降低, 糯米根本上不了花生粒, 第二口感又會有種漿糊感覺 😵‍💫 何解這般簡單的糖不甩也會煮成這個模樣!對我來說甜品店甚少中伏, 這次可謂萬中無一 🥲 不單純食物一般, 而且價錢絕不便宜!!! 幸好我也少來這邊用饍, 絕不會再來!!

楊枝金露 $38

糖不甩

糖不甩

2024-06-25
2024-09-23 0 浏览
本人覺得佢嘅豆花很出色,豆味香濃而且很滑。芝麻糊嘅稠杰度都適中,而且佢哋嘅甜品嘅甜度都偏低,即係微甜嘅程度,對於注重健康嘅朋友就啱曬。其實我都係同附近嘅街坊傾開計先知道呢間舖係由一家人幾口子自己營運的,街坊話加上西營盤夜晚10點半後除了老麥,附近應該都無其他食肆可以比人坐低堂食傾吓偈,糖水款式其實都好多。有中式西式經典舊派、新派都有,大家如果經開嗰度有機會咪去試吓。不過大家留意佢嘅舖頭好似堂食去到12點之後就只做外賣。
2024-07-19
外卖自取
$40 (宵夜)
2024-04-27 270 浏览
今日甜品食左甜家楊枝甘露 $38芒果全部都好甜 大大粒每一啖都能感受到西米露西柚或者芒果好大碗 不過我旋風吸入好快食晒朋友叫左宇治金時 $45 用左雲呢拿沙冰做底的甜品有綠茶雪糕 小丸子 紅豆同涼粉綠茶味都算濃 小丸子都幾有咬口📍地址: 甜家 (西環)西環德輔道西208號地舖
今日甜品食左甜家

用左雲呢拿沙冰做底的甜品
有綠茶雪糕 小丸子 紅豆同涼粉
綠茶味都算濃
小丸子都幾有咬口

📍地址: 甜家 (西環)
西環德輔道西208號地舖
2024-04-26
$44 (宵夜)
  • 宇治金時
  • 楊枝甘露
2024-04-11 213 浏览
係西營盤食完飯搵間糖水食,搵左呢間係街邊既糖水舖🤩🤩餐廳環境方面都唔錯,都幾多位坐,乾淨企理,想飲水就自己斟。叫完份甜品都等左一陣先上,唔似平時啲甜品舖勁快就上,等你快啲食完就走😂叫左個原味木糠凍餅,偏甜,有兩粒仔士多啤梨🍓去點綴一下(有啲酸)😖北海道3.6牛乳燉奶(熱)食完個木糠凍餅再食個燉奶,唔係好食到個奶味,可能個凍餅太甜😂整體嚟講,價錢同味道成正比,環境都唔錯又唔係勁迫👍🏻
係西營盤食完飯搵間糖水食,搵左呢間係街邊既糖水舖🤩🤩

整體嚟講,價錢同味道成正比,環境都唔錯又唔係勁迫👍🏻

2024-04-05 157 浏览
同朋友港島遊中發現呢間小店,有驚喜👍🏻甜品種類都幾多,揀咗2個嚟試下,分別係芋圓仙草凍同楊枝甘露,2碗糖水都裝得好滿。芋圓仙草凍啲芋圓粒粒都好有咬口好好食,咬真啲仲有啲芋頭粒係入面,紅豆配仙草都好夾,同朋友都好鐘意!另外就係楊枝甘露,芒果都比得不少,每啖都有芒果粒食到,芒果幾甜唔會好酸,配埋啲汁同西米一齊食簡直👍🏻👍🏻👍🏻。食緊途中仲聞到間鋪足滿椰子嘅味道,原來係隔離枱嗌咗啲椰皇類甜品,好香好吸引,朋友都話想下次嚟試埋其他甜品!

楊枝甘露
芋圓仙草凍
楊枝甘露
芋圓仙草凍
2024-03-21 147 浏览
我们点了红豆椰汁冰和草莓甜心。椰汁冰中规中矩。而草莓甜心里有冰淇淋、冰沙和西米,整体味道和麦当劳的草莓圣代差不多,就是一股草莓酱的味道。更糟心的是,吃了好几口,里面的西米是硬的。一开始想算了,把西米吐出来就好,但到底下越来越多,每一口都是硬的。忍无可忍还是和老板反映下吧,但是店家态度非常强硬,称是因为西米碰到冰会变硬,之前也有客人反馈过。但我们也不是没有吃过类似的甜品,像杨枝甘露,里面也会放冰和西米,但也不会出现西米变硬的情况。退一步说,明知客人已经反馈过这个问题,为什么不把西米换成其他来更好搭配这个甜品呢。所以总体不推荐,也不会再光顾!
我们点了红豆椰汁冰和草莓甜心。
所以总体不推荐,也不会再光顾!
2023-11-19 395 浏览
同女朋友去食飯後甜品 盲中中入左去食諗住求其食下就算 嘩點知勁好食碗芒果西米露啲芒果又大粒又甜女朋友碗芝麻糊仲正問老闆點整佢勁自信咁講話係純手工真係冇得唔信一食即刻知真係大推
同女朋友去食飯後甜品 盲中中入左去
2023-11-19
2023-11-12 251 浏览
離晒大譜,第一次係甜品店食到變質發酸令人做嘔的楊枝甘露!試左一啖,酸到唔正常,很明顯係壞左,果然過左一分鐘,店員走來攞走左碗楊枝甘露,話有問題。太誇張,街坊小店品質一般可以接受,但壞左的食品仲拎出來就完全不能接受!另外一份係腐竹薏米糖水,味道ok,但整晚的心情同胃口已經俾份變質的楊枝甘露破壞晒,仲要擔心會唔會食物中毒。
2023-04-12 869 浏览
#chowweisik甜食完晚飯又好想食少少糖水圓滿下一日嘅旅程偶而已經過呢一間糖水舖見到Menu有新式同傳統糖水選擇就衝著🌰入去試一試一🐾 黃金番薯栗子露|$38基本上好少糖水舖頭,會有栗子露🌰好綿密濃稠嘅栗子蓉配埋黃金番薯嘅薑味好滿足!!如果冬天食嘅時候,應該更加暖心一🐾 紅豆抹茶木糠凍餅 配抹茶雪糕|$36抹茶雪糕大大球!!抹茶忌廉口感軟滑紅豆嘅份量都俾得好慷慨邪惡啊~一偶然入咗呢間舖頭,成功圓滿一日嘅行程✨
#chowweisik甜
食完晚飯又好想食少少糖水
圓滿下一日嘅旅程
偶而已經過呢一間糖水
見到Menu有新式同傳統糖水選擇
就衝著🌰入去試一試

🐾 黃金番薯栗子露|$38
基本上好少糖水舖頭,會有栗子露🌰
好綿密濃稠嘅栗子蓉
配埋黃金番薯嘅薑味
好滿足!!
如果冬天食嘅時候,應該更加暖心

🐾 紅豆抹茶木糠凍餅 配抹茶雪糕|$36
抹茶雪糕大大球!!
抹茶忌廉口感軟滑
紅豆嘅份量都俾得好慷慨
邪惡啊~

偶然入咗呢間舖頭,成功圓滿一日嘅行程✨
2022-11-19 831 浏览
兩個人下午入去食糖水,呢間鋪之前好想試但冇機會,今日終於行過有機會,叫左個芒果燉奶同榴連豆腐花。芒果燉奶吾夠奶味,榴連豆腐花就不過不失。我估佢哋嘅中式糖水應該會好啲。埋單$88,下次試吓其他中式糖水。

芒果燉奶吾夠奶味,榴連豆腐花就不過不失。

我估佢哋嘅中式糖水應該會好啲。

埋單$88,下次試吓其他中式糖水
2022-11-19
等候时间
1 分钟 (堂食)
西环糖水店不多,这家更是低调,经常路过都看到坐不满。菜单上传统糖水和新式糖水都极为丰富,那款应该是全港唯一栗子露🌰更是看得我直馋·降温夜晚冒着绵绵细雨过来吃糖水,一进门看到成百上千只灵动的千纸鹤几乎串成了门帘,对这家温馨小店一下就萌生了几分好感·是一家人经营的小店,态度很亲切,老板在结账后对我说谢谢,老奶奶给我端上糖水:慢慢吃啊。Sweet Home,真是温柔乡一样的存在·看家糖水栗子露有纯栗子露和加番薯两个版本,一定要点👉『黄金番薯栗子露🌰』,这两个元素堪称秋冬最佳CP不是吗·第一次吃栗子露,幸福到有点眩晕!嘴里像含着一大口融化的、但还微微凝固的栗子泥,甜度温润不齁,质地浓稠绵厚,舀起瞬间能感受到轻微阻力,不知道要经过多长时间的研磨和熬煮,才能达到这样的细腻!·姜汁番薯少了几分糯性,但整体口感也不错,咀嚼时向味蕾中散开姜味的微辛,当质朴的番薯香一头扎进稳重不张扬的栗子香,便有了一股能香透整个阴冷夜晚的余韵·不管那天心情多沮丧或者身体多不舒服,吃到一碗舒心的糖水都能觉得:我好了!
2022-11-01
用餐时段
2022-10-21 553 浏览
西環西營盤一帶最多老字號,相對甜品店也非常多,但這一間家庭式的小店,感覺非常居家,就好似在家裏食甜品一樣。環境簡單,還有少少雜亂感。雖然簡簡單單,但係甜品的選擇仍然非常多。唔係好肚餓,就叫咗一個一定唔會出錯的「宇治金時」外觀普普通通,又綠色有紅色又白色,味道唔錯。抹茶雪糕抹茶味濃郁,小丸子軟糯,紅豆香甜。有個甜品,叫「是但啦」咁就是但叫下佢,原來係曲奇雪糕加益力多冰,仲有一啲芒果味爆珠。味道偏酸。兩個雪糕,買單$80 價錢唔算貴,份量也足夠,全間鋪只有兩個人處理,雖然不坐滿客,但外賣非常多。甜品小店簡簡單單,感覺舒服自然,這是連鎖店給不了的感覺,果然西環食肆多數都是充滿人情味。

環境簡單,還有少少雜亂感。

雖然簡簡單單,但係甜品的選擇仍然非常多。

唔係好肚餓,就叫咗一個一定唔會出錯的「宇治金時」

味道偏酸。

非常多。

1K
今日嚟到西營盤食甜品,見到有好多間都係食護院唔嚟終於搵到一間比較多種類多元化嘅甜品舖!價錢唔貴,份量又足,感覺似家庭式經營幾唔錯!由於唔知食咩好,就叫咗個甜品叫做是但啦,估唔到都幾有驚喜,啱晒選擇困難嘅人😆 🍨宇治金時 $40 (7.5/10)抹茶雪糕,涼粉,小丸子,雲呢拿刨冰,紅豆,份量幾大幾豐富,抹茶雪糕到香濃抹茶味,兩份都夠玩小丸子好煙韌,雲呢拿刨冰都係碎冰口感,比較粗糙,都有雲呢拿嘅香唔會太甜!都幾抵幾好食。🍨是但啦 $40 (7.5/10)曲奇雪糕,爆珠,西米,椰果,涼粉,益力多沙冰,冇諗過是旦可以咁豐富,份量好足!爆珠酸酸地爆開,椰果好爽口,涼粉好淋,益力多沙冰係碎冰質感,比較粗糙,益力多味酸酸地,好開胃!是但都可以咁豐富,好食又有驚喜!推薦指數: 7.5/10嚟到西營盤呢邊嘅話不妨都試吓呢間甜品舖,抵食又好食,都好多選擇!

🍨宇治金時 $40 (7.5/10)

🍨是但啦 $40 (7.5/10)

推薦指數: 7.5/10
2022-06-04 639 浏览
尋晚買左一碗凍紅豆沙蓮子杏仁,居然裡面只有3⃣️粒(吾係完整係半個)蓮子杏仁,吾知道係求其或想快啲收工,之前吾係一次,已經二次只係二次係熱紅豆沙蓮子杏仁,希望佢哋會有改善
2022-06-03
2022-05-23 433 浏览
西環海味舖多之外, 突然發現有間糖水舖, 除咗一般西式及中式糖水甜品之外, 仲有好少見嘅栗子露😻, 因為我哋會到ibis hotel staycation, 亦都知有無敵海景, 所以決定外賣返酒店食, 細細一盒成為30蚊, 外賣盒再加一蚊, 心諗好似貴咗啲喎🤨, 點知一食, 簡直冇得彈🤩, 滿口濃濃的栗子味, 濃而不甜, 清甜幼滑😋, 滑得嚟又有小小栗子嘅質感, 回味無窮, 值得推介👍魚堅總評性價比 5👍(以5👍為滿分)

魚堅總評
性價比 5👍
(以5👍為滿分)
  • 栗子露