2016-04-20 164 浏览
有晚朋友入大埔搵我借車用 咁就順便去吹下水傾下陳年舊事 就帶左去大埔中心食糖水 本身諗住食松記不過見好多人就轉地方 聽人講甜椰坊幾好食 咁我地就去試下 去到都要等佐一陣 入到去 我地就點佐 芒果布甸 燕窩甜椰  兩樣都好食 最緊要係唔會太甜 因為之前去親其他甜品舖食親都好甜 好似食糖咁 依間就唔同 甜度適中 份量又岩岩好 價錢又唔貴 又唔太多人 係一個吹水既好地方
2016-03-27
$40 (宵夜)
2016-04-18 191 浏览
次次嚟親甜椰坊都系食同椰子有關嘅甜品,慢慢咁都忽略咗其實佢都係一間普通嘅甜品店,仲有其他甜品食嘅....夜晚行街行到已經過咗飯點啦,肚餓嘅感覺完全無曬,但係又覺得唔可以空腹唔食野,啱好附近有甜椰坊,就嚟食啲甜品補翻數啦!單睇個店面其實唔算好大,環境唔錯。不過menu上邊都幾多野揀嘎,特別我最鐘意嘅芒果系列甜品,班戟同小丸子一定要試!!!凈喺睇圖片就覺得唔錯,而且價錢都唔算太貴。芒果加小丸子嘅搭配,再加埋雪糕同埋少少粟米片,芒果略酸,小丸子本身系無味嘅,不過同埋雪糕、芒果一齊食味道ok~~ 芒果班戟,只能夠講同一般甜品店嘅班戟差唔多。不過班戟入邊嘅芒果都算俾得比較多,仲有就系好多cream!心太软,戒开少少入边啲朱古力酱就会自己流出嚟,食得多都唔会覺得漏...
單睇個店面其實唔算好大,環境唔錯。
2016-03-16
$50.5 (晚餐)
2016-04-16 203 浏览
nee排天氣都唔系好好,潮濕到乜咁,成個人都無咩精神。好想穩D野來開心下。約咗朋友去行街吃飯睇戲shopping。Sat約咗朋友JOE系大埔附近shopping,散散心。然後我話我想食芒果甜品。霖起之前都有來甜椰坊食過,就同F來食了。海底椰甜椰。原個椰子的燉品我自己都係食唔少。燉雞湯,燉排骨,燉奶。普通的椰青我哋都飲得多。呢個海底椰,就系夠滑,味道覺得好清新,不會甜膩。一個人食唔會覺得好大份。鮮奶好滑,椰汁香味都好濃。應該都系新鮮椰汁。芒果涼粉。NEE個我自己點嘅,我覺得味道好好。我比較中意食芒果類甜品。其實都系好清新,涼粉味唔苦,好都地方食涼粉唔知點解我覺得同龜苓膏有點苦味。芒果好新鮮,唔會澀,分量都大。我食完已經覺得超級飽。最後一個同F一齊share嘅,香蕉船。因為我食完涼粉都覺得好飽,呢個我無食好多。JOE話味道中意,距中意香蕉類甜品,朱古力有D點綴,賣相我覺得好靚咯,而且都系有芒果嘅。因為我話中意芒果,我朋友JOE又繼續點呢個,雖然最後都系距食曬多。很不錯嘅,中意椰子類甜品嘅F,都系一個唔錯嘅選擇。
霖起之前都有來甜椰坊食過,就同F來食了。
海底椰甜椰
芒果涼粉
香蕉船
很不錯嘅,中意椰子類甜品嘅F,都系一個唔錯嘅選擇。

2016-04-02
海底椰甜椰
2016-04-13 182 浏览
今晚同朋友係大埔lee邊閑逛,剛好肚仔餓餓地,經過甜椰坊門口見到今晚客人唔算太多,決定入嚟食返餐先。入到嚟坐低打開個餐牌,發覺里面好多甜品嘅價格都好抵食咯,樣樣睇落去都好似好好味咁,一下決定唔到食乜先,好難選擇啊,霖咗一下,最后點咗一個燕窩楊枝甘露,同埋一個巴芙山。楊枝甘露係甜品店嘅特色,我哋每次食甜品都幾乎會點一份,好食又營養,今次再加上有燕窩係入面,肯定更加香滑滋潤喇。而巴芙山就係賣相吸引口感又唔錯嘅甜品,天氣熱果陣食佢就至消暑喇。等咗一陣兩個甜品就上餐了,果然好有效率,燕窩楊枝甘露嘅材料好足啊,真系可以見到晶瑩剔透嘅燕窩係柚子粒下面,份量仲幾多下添,老板真係落重料喔,味道同之前食開嘅楊枝甘露差唔多,勝在羹羹都食到西米同水果,唔會因為價格優惠而偷工減料,lee點要比個大大嘅贊先,巴芙山嘅味道都唔錯,士多啤梨新鮮多汁,泡芙又脆又甜,雪糕也香滑,值得一試啊!
2016-03-18
$47 (其他)
2016-04-10 121 浏览
今天心情差到爆表,決定來個甜品嚟發泄一下負能量,夾硬扯咗佬友仔S出嚟聽我訴咗咁耐苦,係時候請佢食翻個dessert補翻數喇!嚟到甜椰坊,望見個餐牌肥妹我嘅心情已經好咗30%,因為真係好抵食吖,表示我可以點多份落肚了,咔咔!今次豪d請佬友仔S食翻個熱燕窩甜椰嚟潤一下,佢成日話比我魔音催殘咗一個下午,成個人謝曬喔。肥妹自己點咗一個熱海底椰甜椰、蛋白杏仁茶燉鮮奶,點完等食嘅肥妹心情已經好咗50%喇。等咗幾分鐘我嘅甜品就上枱喇,熱熱嘅海底椰甜椰暖心又暖胃,里面好多海底椰,嚼得過癮,椰奶好香滑,食得好滿足吖。蛋白杏仁茶燉鮮奶同佬友仔S一齊share,可以食到好香嘅蛋白鮮奶味,不過整體味道有d淡,可能怕太甜嘅話好容易膩喇。至于朋友嘅熱燕窩甜椰一樣係份量有翻咁上下,佢話燕窩燉得好入味食落有椰奶味,椰奶又吸收曬燕窩嘅精華,真係好好味喔,仲話要將燕窩食得干干凈凈。睇見大家都食得咁開心,心情一下好翻曬,原來食甜品真係可以提升人嘅幸福感咖!

2016-03-16
$71.5 (下午茶)
2016-04-10 161 浏览
今天同兩個佬友SHOPPING行咗幾條街,行到腳仔攰,決定整返個HIGH TEA透透先,之前記得大埔lee附近有間甜椰坊,好掛住佢嘅海底椰,于是拉埋我班佬友行多兩條馬路過去食甜品。可能今天lee個鐘數仲係上班上課時間喇,過到去我哋居然唔使等好耐,真係LUCKY! 我哋一人要咗一份單點,坐低食下傾下閑計就透咗成粒鐘,好在老板心地好,沒趕客喈。先講下朋友嘅香蕉船,賣相好QUTE吸引,$40有交易,價格真係好實惠,材料仲好豐富先,三只口味嘅雪糕球加兩半香蕉造成小船,上面鋪一d小丸子同芒果搭配,水果新鮮,雪糕香滑,好睇又好食。跟住係我中意嘅海底椰甜椰同另一個佬友嘅燕窩甜椰,價格分別係$45同$68,老板用一只椰子來燉椰奶,落足料,海底椰同埋燕窩放得滿滿,仲有放西米增加濃稠感,睇落都已經棒棒噠,羹羹都食到餡啊,食入口更加無得彈,口感甜而不膩,香甜濃滑,營養又滋潤美顏,好多女仔嚟到都中意點lee兩款啰。

2016-03-18
2016-03-30 90 浏览
周末難得悠閒,下午陪家人外出飲茶後,再約好友在家附近吃糖水+吹吹水,而我最愛的糖水店,必選大埔廣場甜椰坊,我每次在大埔完晚飯,都愛來這裡吃糖水。基本上每次來到我都必定會吃甜椰糖水,今次也不例外,我跟好友一人點了一款,我點的是燕窩甜椰(熱),而她則點了蛋仔甜椰(冷)。燕窩甜椰上面放滿燕窩,好滋潤。下面的燉奶椰汁味好香濃,口感細緻幼滑,配合燕窩咬起來帶有膠質的口感,非常美味。朋友的蛋仔甜椰,上面的布甸很滑帶蛋香,但個人認為還是熱的好吃。另外也點了香蕉船跟友人分享,香蕉船由三色雪糕、芒果粒,小丸子、星鑽及朱古力汁組合而成,雖然雪糕是普通貨式,但材枓及味道都很豐富,不錯!
燕窩甜椰上面放滿燕窩,好滋潤。
2016-03-20
  • 燕窩甜椰
男人放假接放工,未到晚餐時間,但又有點點餓,於是上openrice 尋覓一下沿途甜品店。找到位於大埔廣場的甜椰坊,地舖位置方便易找。蛋仔甜椰 HKD42驟眼看,以為是雞蛋布丁加椰王燉奶/蛋白,但原來是雞蛋布丁加椰王凍,再淋上淡奶。椰王凍感覺新鮮,口感有點像大菜糕,味道是非常清甜的椰青味,配上滑滑但味道不大搶的布丁和淡奶,整個甜品變得清新不膩。香蕉海棉窩夫 HKD33窩夫是冬甩形的,得可愛特別,暖暖的口感軟綿,伴上熟度剛好的香蕉和曲奇味雪糕,合格有餘。心太軟 HKD43同樣是跟曲奇味雪糕,如果可以有其他選擇便更好。還好伴著上的芒果新鮮又夠甜,加回分數。心太軟有做到流心,朱古力的味道也算濃,蛋糕的口感普通,整體算合格。個人認為甜椰系列會較出色,加上店內甜品價錢相宜,地點又算方便,也可以一試。

找到位於大埔廣場的甜椰坊,地舖位置方便易找。
蛋仔甜椰 HKD42

香蕉海棉窩夫 HKD33

心太軟 HKD43

• 蛋仔甜椰
話說前排去開大埔shopping ~ 晚飯後見到依間糖水店爆晒人主力「椰子野」就又試下先~佢俾我嘅感覺好許留山但佢係椰子版!我同男朋友就點左佢地嘅三大力推!分別係木瓜燉鮮奶、椰皇奶凍、芒果豆花。我自己本身好木瓜,而且深明木瓜嘅好處,熱食更係對女仔健康好,成隻木瓜上,上面有鮮奶同好似大菜糕碎嘅野~ 甜度同奶味岩岩好~而且木瓜味超出!再試主菜>個椰皇不得了!佢用原汁椰皇水做左啫喱!好好味呀!而個奶凍又出奇夾埋椰皇啫喱好有feel!
2015-12-08
宵夜
  • 心太軟
  • 椰皇奶凍
  • 燉木瓜
2016-03-24 266 浏览
自從朋友搬來大埔, 我們來探望他而進大埔的機會多了。  下車後的第一個動作竟然是去吃上次吃得滋味的椰皇  (✪ω✪)花膠甜椰  (熱)  $68說是熱但實則是暖, 吃一口暖暖的, 又甜又潤;舀下去的第一羮, 原來在花膠碎及椰漿底下是燉鮮奶, 呷一口頓時一陣暖意在縱橫全身, 花膠碎有丁丁的腥味, 質感是既有豬耳軟骨的脆脆, 亦有帶黏糊的膠質狀態。  讓人有暖入心的燉鮮奶, 滑溜程度可叫是吹彈可破, 奶臊香濃, 甜度適宜, 邊吃燉鮮奶邊吃椰皇肉, 更增加了一層潤而不燥的味感。
花膠甜椰  (熱)  $68
题外话/补充资料: 味道 5 環境 3 服務 3 衛生 4 抵食 4
2016-03-23 220 浏览
那天到大埔探一探朋友,順面逛一逛中學時常到的商場,突然發現這間甜品鋪。貪吃的我們便入去光顧。這裡出名燉椰皇,便點了燕窩燉椰皇。*燕窩燉椰皇燕窩數量比預期中多,口感略爽。而椰皇香味撲鼻,口感軟滑,味道微甜,對小妹而言十分足夠,十分適合怕肥的女生。*芒果奶凍周邊的芒果甜度滿意,芒果汁內含有少量果肉。奶凍的好奶味是足夠的,甜亦屬微甜。但略帶軟感,不知是時間的關係還是魚膠下得不足,小妹認為弄硬/挺身一點會較好。
貪吃的我們便入去光顧。
這裡出名燉椰皇,便點了燕窩燉椰皇。
*燕窩燉椰皇
*芒果奶凍
周邊的芒果甜度滿意,芒果汁內含有少量果肉。
奶凍的好奶味是足夠的,甜亦屬微甜。
2016-03-20
$47 (其他)
1K
2016-03-20 117 浏览
食過晚飯後,順便食埋飯後甜品,係大埔的甜品店,我有好多都食過,上網搵到呢間甜椰坊,未食過,甜品賣相吸引左我,便去試下了。裝潢是簡約主義的設計,時間尚早,唔太多人,之後越夜就開始多人了。即睇有咩食,以椰皇作賣點,必試下呀。蛋仔甜椰(凍),$42。賣相十分吸引,用椰皇殼盛載,感覺有誠意,濃郁椰汁香味,雞蛋布甸,口感又滑又彈,味道少甜,底層像是大菜糕,爽口,有清甜的椰香味,幾好味呀。燕窩甜椰(熱),$68。份量十足的燕窩,好豐富,燉奶口感軟滑,味道香甜,好滋潤呀。巴芙山,$43,用一口巴芙砌成一坐山的模樣,賣相有心思,巴芙口感酥脆,加上軟滑的忌廉及芒果粒、士多啤梨、水晶珠配料,幾好味呀。賣相有特色,甜品味道不俗,好滿足的飯後甜品呀。
即睇有咩食,以椰皇作賣點,必試下呀。
蛋仔甜椰(凍),$42。
燕窩甜椰(熱),$68。
份量十足的燕窩,好豐富,燉奶口感軟滑,味道香甜,好滋潤呀。

賣相有特色,甜品味道不俗,好滿足的飯後甜品呀。

2016-03-18 158 浏览
來大埔探朋友,落雨濕濕只好待在商場,行完一輪街,好想吃甜爺爺的東西,無意找到這間甜椰坊,地方都算闊落,簡單乾淨的設計。凍冰冰最適合吃熱騰騰的糖水,看見有整個椰子的甜品,即刻令我心動。我們點了熱花膠甜椰($68)和燕窩甜椰($68),這些養顏滋補的甜點好吸引,光是放著,椰奶味也會隨隨飄逸,奶味濃郁香滑而且還有滑滑的奶凍,配合花膠和燕窩,感覺吃完皮膚也變好,雖然價錢不高,但分量也很足,很超值。兩者大至一樣,其實只是花膠和燕窩之別,個人比較愛燕窩,味道較清淡較為夾。除了美顏的甜椰外,我們也點了法式脆糖蛋($30),賣相和味道屬一般,焦糖脆面略為不夠味,燉蛋也不夠香滑,但朋友不愛重蛋味的甜品,所以她覺得挺不錯。
法式脆糖蛋
法式脆糖蛋
2016-03-17 95 浏览
今日星期六只需要返半日工,就打算放工后去大埔休閑放松下,順便同阿妹去果邊穩食,大埔比較少去,可以講人生路不熟,但吃貨的世界就系去到邊都可以穩到靚嘢食,我地去到都三點幾喇,咁就打算穩個地方解決下午茶再周圍逛,見到甜椰坊裝修都可以就入去穩嘢食喇。芒果乳酪同香蕉船,芒果乳酪放左D脆皮系芒果肉上邊,芒果肉系新鮮果肉,唔系罐頭,好甜,無咩酸味,果肉都算多,雪糕系原味,都幾重奶香味同埋都算滑,同脆皮一齊食,兩種味覺,幾好。香蕉船分量都幾大,一整只香蕉仲有芒果味雪糕球,上面仲鋪左D西米同芒果肉,好新鮮嘅水果,雪糕球芒果味好好食,西米都好Q彈,一個甜品有咁多品種,覺得都幾抵食,一次食咁多嘢。覺得最好食嘅就系呢個燕窩甜椰喇,用原只椰子來燉燕窩,牛奶同燕窩燉得好香,好夠火候,而且好多燕窩,老板好重手,咁舍得放咁多燕窩,完全夠兩個人分嚟食,牛奶同燕窩好香滑,又唔甜,食完覺得成個人都靚曬。
2016-03-12
今日我系非常的開心,畢竟所有的事情都朝著一個很好的態勢發展,出來食下甜品繼續keep住我的好心情先。無論如何都是要食的榴蓮班戟,除咗系因為價錢好抵之外,我地仲覺得味道非常正,榴蓮班戟的大小分量就好適中喇,雖然圖片睇得唔系好清晰,但係榴蓮班戟嘅樣子同顏色其實都系好靚的,不會很甜的味蕾,而且入口的感覺是同一般的班戟相比更加的滑,榴蓮味的班戟是只會加分,味道真係令人冧爆,食完仲想繼續食吖!芒果同榴蓮都系一樣的令我食到如癡如醉的地步,芒果布甸是相比班戟又系完全不一樣嘅甜品,芒果味也是很濃鬱的,很有口感,咬開一啖之後呢,我可以見到很多的果肉,芒果肉真的系好多,好正,好好味,芒果肉很多的分量,使得我地食到好happy,而且芒果布甸表面仲有添加咗啲奶,不會很重味道,發覺芒果同奶其實都出乎意料的夾,環境都好舒適喇,服務又好,正!
2016-03-12