2015-05-24 193 浏览
今日同好紙美喺大埔區郊遊完~食過early dinner,諗住再黎一個美味甜品為今日做一個美好的完結,大家喺呢頭都唔係咁熟路,所以問下人邊到有好甜品食,回覆之下知道選擇唔多~最後緣份帶領黎到呢間~可能時間仲早,所以未有好多人~餐廳唔大,感覺上D枱放得几密,可行的路很少...我地三人坐下之後,服務員放下餐牌就走左去~我地自己睇下牆上面D推介品,數量唔多,外觀唔係好吸引,仲好多都已經貼左張''暫時停售''..噢~我地唯有睇下其他選擇,好唔容易先喺餐牌上MARK到D心水~馬尾長長的服務員妹妹幫我地落單,我地點左個綠茶雪山,佢就指住牆上的綠茶紅豆雪山,我地就指住餐牌上的綠茶雪山,佢再一次堅持係咪牆上的綠茶紅豆雪山 >_< 救命...我地就話OKOK... 就"綠茶紅豆雪山''走紅豆...服務員就重覆左三四次咁話: 綠茶紅豆雪山走紅豆'' ,期間又寫下單又拎轉頭望下門口的老闆.好似唔知點落單,最重要係佢個頭係咁拎,佢條馬尾不斷咁撥到我的咀面...>__< 講到呢到真係唔想再同佢有任何溝通.我絕對明白小妹妹可能因初步出社會做事,不免有少少混亂~只係覺得有D基本的待人
今日同好紙美喺大埔區郊遊完~食過early dinner,
我地唯有睇下其他選擇,好唔容易先喺餐牌上MARK到D心水~
我地就話OKOK... 就"綠茶紅豆雪山''走紅豆...
服務員就重覆左三四次咁話: 綠茶紅豆雪山走紅豆'' ,期間又寫下單又拎轉頭望下門口的老闆.好似唔知點落單,最重要係佢個頭係咁拎,佢條馬尾不斷咁撥到我的咀面...>__< 講到呢到真係唔想再同佢有任何溝通.我絕對明白小妹妹可能因初步出社會做事,不免有少少混亂~只係覺得有D基本的待人接物技巧唔可能到呢個年紀都做得咁有問題..之後再加好紙美點的藍梅乳酪,同埋士多啤里咆芙山...

等左陣甜品上枱了~
綠茶紅豆雪山走紅豆 - 綠茶雪山份量意外地少,同張相比真係差左三份一~ OKOK...圖片只供參考係可以理解的~味道方面就好一般,綠茶味唔夠重唔突出,而且走左紅豆之後再冇其他配料補充,就連朱古力漿都少好多~失望..
士多啤里咆芙山 - 7大粒的咆芙,食落質感好淋好厚,一D都唔輕,相信已經雪左好耐,咆芙用勁多CREAM堆起,D CREAM太多而且入口唔凍,口感好膩,仲有砌返埋都唔夠一粒的士多啤里,整個出品唔好話驚喜,就連基本的豐富感覺都冇..失望~
藍梅乳酪 - 已經冇要求的款式,以為可以有少少層次或簡單的擺設.點知上枱簡單得難以置信的出品~ 喺''仕打北''買的仲好過佢~味道都唔可以再有任何要求了~乳酪一般正常, 藍梅味道欠奉...仲有少少脆脆..真係感謝...
原本諗住一邊食一邊再傾下計,未食完客人漫漫多,
因為D枱拍得真係太密,行來行去時有掽撞,感覺好唔舒服..拿拿林食完就走了~
原先諗住有個美好的結尾~最後感覺 VERY NO GOOD~
店舖本身唔覺有洗手間設備~有的話都冇咩信心去打搞了...
總括黎講..相信可見的將來都唔會再見...真心希望佢地他日可以有進步
2015-05-16
$50 (宵夜)
2015-04-05 118 浏览
星期日晚到男友家吃飯,之後我地又黎大埔廣場地舖既甜椰坊吃甜品呢間鋪既甜品份量OK,感覺食材新鮮、足料,所以係我地飯後甜品常光顧店鋪之一什果芒汁小丸子 $35男友點的,望落好豐盛~我試左幾粒好小丸子,有咬口~男友一口氣吃完~海底椰燉鮮奶 $33我點的,心想有潤燥功效,亦當女人補一補~做到椰香、奶滑,甜度剛剛好~椰子、椰果令整體口感豐富~而份量對我來說太多,吃剩1/3要男友完成~

什果芒汁小丸子 $35

男友點的,望落好豐盛~
我試左幾粒好小丸子,有咬口~
男友一口氣吃完~
海底椰燉鮮奶 $33

我點的,心想有潤燥功效,亦當女人補一補~
做到椰香、奶滑,甜度剛剛好~
椰子、椰果令整體口感豐富~
而份量對我來說太多,吃剩1/3要男友完成~

$34 (宵夜)
2015-03-25 480 浏览
是日,食完晚飯9點幾,想食番個甜品吹下水。由元朗搵到大埔,由B仔搵到松記,間間都爆曬人之際,見到呢間漆黑中嘅螢火蟲出現左,入面坐位比起其他糖水鋪闊落好多,岩曬俾我地吹下水。叫左個38號甜品,名呢家野我真係記得差,但佢係芒果冰底配4款配料。有my favorite嘅粟米片,加上甜品必備嘅小丸子,配上甜到漏嘅芒果粒,最後放一球雪糕上去。配搭得非常之好,每一樣野分開食就獨當一面,夾埋一齊食又唔錯喎。芒果偏甜,冇咩酸味,同芒果冰底個味差唔多。小丸子都算放得多,同許留山嘅小丸子份量有咁上下。雪糕係曲奇味雪糕,就咁食比較好,同芒果冰唔係咁夾。整體嚟講唔錯,份量好多,少少地當做個晚餐都仲得。下次食再嚟食。
是日,食完晚飯9點幾,想食番個甜品吹下水。
由元朗搵到大埔,由B仔搵到松記,間間都爆曬人之際,
芒果偏甜,冇咩酸味,同芒果冰底個味差唔多。
小丸子都算放得多,同許留山嘅小丸子份量有咁上下。
雪糕係曲奇味雪糕,就咁食比較好,同芒果冰唔係咁夾。
整體嚟講唔錯,份量好多,少少地當做個晚餐都仲得。
下次食再嚟食。
2015-03-13
$35 (宵夜)
2015-03-23 77 浏览
嗰日係元朗食完野,諗住係元朗食埋個A仔甜品先返黎,點知多人到HIHI,唯有打道回府,返大埔搵。返到大埔諗住去BUG仔食,又係勁多人。放棄之際,見到E間,又未試過,即管入去戰一戰。位真係幾多,街出面都有枱。睇一睇個MENU,都幾平WO 衰鬼。佢應該係出名D椰,但係我真係飽,所以叫左個焦糖燉蛋。個焦糖成量適中,唔會太厚太多。個燉蛋軟硬適中,但味略淡。有個朱古力曲奇雪糕,有多幾片芒果,收你30才,都算係咁。食完飽飽就返屋企沖涼訓,好彩真係近,攰都HIHI。哈哈

佢應該係出名D椰,但係我真係飽,所以叫左個焦糖燉蛋。

食完飽飽就返屋企沖涼訓,好彩真係近,攰都HIHI。哈哈
$30 (其他)
2015-03-16 286 浏览
就咁睇落色澤有d暗淡, 芒果既大細岩岩好, 一啖一口, 果肉爽口, 因為易家唔係適時季節所以有d酸。 呢個楊枝甘露都幾足料, 有西米露, 西柚。 食落除左有芒果既酸味, 仲有西柚既苦澀味。
外卖自取
2015-03-06 123 浏览
甜椰坊可算是大埔我最常到的甜品店。(也許其他的每次都是大排長龍,尤其松記,哈哈)它的出品都非常有水準。芝麻糊燉鮮奶,海底椰甜椰,及雪糕小丸子都是我喜歡的,但今次要介紹的是該店的招牌甜品--蛋仔甜椰。先不評論味道,僅是賣相已令人唾涎三分。蛋仔甜椰構思新穎有創意,以原個椰皇剩著清甜椰子水啫喱,上面放著香滑雞蛋布甸,灌入濃香椰奶,再配以椰皇裡薄薄的鮮椰肉,未放進口裡經已大飽眼福。味道方面也很出色。 雞蛋布甸雞味濃郁,而且十分幼滑,入口即溶。 值得一提的是椰子水啫喱,啫喱比較清但充滿椰香,質地爽口,與雞蛋布甸剛巧形成一個對比。椰奶將雞蛋布甸及椰子水啫喱融和,互相輝映,卻沒有蓋過任何一角的味道。鮮椰肉點綴了整個甜品,用鐵匙羹從椰皇上刮一片椰肉配上甜品,既好玩又好吃,與朋友邊聊天邊打發時間一流。鋪面不大仍尚算寬敞,在晚上11時光顧的甜品黃金時間來說輪候時間亦不久。店內光線充足。多為年輕人光顧。這款甜品只售大約四十多元。從下單到食物上枱的時間亦很快。總括來說,此款蛋仔甜椰甜而不膩,色香味俱全,而且價錢合理。食肆環境亦很理想,令人感到舒式。

蛋仔甜椰
2015-03-02
其他
蛋仔甜椰
2014-11-05 307 浏览
與友人一行8人第一次光顧朋友點了椰子類甜品說是椰子較細,,所以收得較menu上的價便宜上面的一層沒很普通但椰子底部有驚喜!!!說不出那些是什麼,,但配上椰汁~~好味道~~!!我則點了蘆薈西瓜盅~~!!味道不錯!西瓜很甜很多汁!看上去貌似份量不多,,但吃完也很飽!!另朋友點的雪花冰也好大份~!!結果吃不完﹣V﹣
與友人一行8人第一次光顧
朋友點了椰子類甜品
說是椰子較細,,所以收得較menu上的價便宜
上面的一層沒很普通
但椰子底部有驚喜!!!
說不出那些是什麼,,但配上椰汁~~好味道~~!!

我則點了蘆薈西瓜盅~~!!味道不錯!
西瓜很甜很多汁!看上去貌似份量不多,,但吃完也很飽!!
蘆薈西瓜盅
另朋友點的雪花冰也好大份~!!結果吃不完﹣V﹣
2014-08-21
2014-07-22 177 浏览
去到嘅時候空無一人,坐低之後,我嗌咗一個小丸子椰子(凍),發覺裏面係冇果肉,十分奇怪。而且實物同張相完全不符,啲椰汁只係得張相嘅2/3。如果係好味嘅話,比40蚊食一個椰子絕對唔係問題,但呢個椰子實在差到一個點!另外叫左一個雪糕小丸子,$38,第一啖ok,但係啲芒果勁酸,而且個雪糕球硬到可以掟死人!仲有小丸子十分痴牙!以前食水準都冇咁差咖!從價錢到賣相,完全無一可取之處🌚只可以用差字嚟形容!
以前食水準都冇咁差咖!
從價錢到賣相,完全無一可取之處🌚只可以用差字嚟形容!
2014-07-22
2014-06-27 136 浏览
第一次光固,叫左綠茶雪花冰同朱古力心太軟。綠茶雪花冰竟然是略帶苦味,好似落多左綠茶粉咁,並且缺乏甜味。朱古力心太軟偏淡口及比較細份,食過多間也沒有這間那麼細份。總結來說,質素偏差,不會再光顧。
第一次光固,叫左綠茶雪花冰同朱古力心太軟。
朱古力心太軟偏淡口及比較細份,食過多間也沒有這間那麼細份。
總結來說,質素偏差,不會再光顧。
2014-06-27
$45 (宵夜)
2014-03-16 648 浏览
今次是第二次光顧。1. 先講食物:不錯,但過分的甜。2. 環境:店內座位很迫,座位坐的不舒服,但地方算乾淨。3. 服務:有堂食紙要自己填; 再交給店員,店員服務就好一般,收銀的應該是店主吧,她就不用說了;態度差及一點笑容,這還不重要;最重要是給地兩個5毫子都不收;超沒禮貌說⋯我們全不收毫子的😡,心想⋯吓,在香港店舖不收毫子是犯法的。總結:下次不會再光顧了,口味不夾我們,因為超甜了,還是去回老地方:松記同彩虹 適合我們口味。
今次是第二次光顧。
1. 先講食物:不錯,但過分的甜。
2. 環境:店內座位很迫,座位坐的不舒服,但地方算乾淨。
2014-03-15