2024-09-11 68 浏览
港島人去大西北搵野食處處充滿驚喜😬今次比我搵到哩間高質甜品店💚晚上8點幾門口已經排晒隊 入面坐滿一家大細 十個八個一枱香氣撲鼻可能二人枱快d 等左10分鐘到就有位🙇餐牌上面好多選擇,中式西式或者果汁都有作為Waffle 同Apple crumble控一定要叫齊兩個😬蘋果炒至軟身 加上肉桂粉焗香到爆炸 停唔到口🤤Waffle 雪糕可以自由配搭 我揀咗曲奇💚 Waffle唔係煙韌果種 而係偏向軟熟既質感 加上熱辣辣 好味道🥲份量唔小 加上接近成條香蕉 好抵食👍🏻總結:甜品舖嚟講 佢餐牌上七成都係我鐘意食既野 🤣(Waffle,Apple Crumble,木糠蛋糕,心太軟等等)性價比極高,睇黎唔止滿足我兩個願望🙈我已經睇定下次要食棉花糖製品嘅甜品 🥶 haha推薦!
港島人去大西北搵野食
處處充滿驚喜😬
今次比我搵到哩間高質甜品店💚
晚上8點幾門口已經排晒隊
入面坐滿一家大細 十個八個一枱
香氣撲鼻

可能二人枱快d 等左10分鐘到就有位🙇
餐牌上面好多選擇,中式西式或者果汁都有

蘋果炒至軟身 加上肉桂粉焗

而係偏向軟熟既質感 加上熱辣辣 好味道🥲
份量唔小 加上接近成條香蕉 好抵食👍🏻

總結:
甜品舖嚟講 佢餐牌上七成都係我鐘意食既野 🤣
性價比極高,睇黎唔止滿足我兩個願望🙈
我已經睇定下次要食棉花糖製品嘅甜品 🥶 haha

推薦!

2024-09-07
等候时间
10 分钟 (堂食)
焦糖醬香蕉窩夫配雪糕
  • 蘋果金寶配雲呢拿雪糕
2024-07-21 147 浏览
太和驚喜窩夫🤩嚟到太和,住係太和嘅朋友叫我一定要試吓呢間嘅甜品,話係必試!花生醬煉奶香蕉朱古力窩夫配雪糕$63窩夫賣相好吸引,窩夫蛋香味重,配合花生醬同煉奶,味道一流🤤不過要留意嘅係佢地既窩夫質地唔算係特別香脆,我個人就唔太喜歡太脆口嘅窩夫,所以我好鍾意😍另外佢嘅甜品種類繁多,下次一定要再嚟試唔同種類嘅甜品先得~
太和驚喜窩夫🤩

花生醬煉奶香蕉朱古力窩夫配雪糕$63
窩夫賣相好吸引,窩夫蛋香味重,配合花生醬同煉奶,味道一流🤤

• 花生醬煉奶香蕉朱古力窩夫配雪糕
2024-01-20 529 浏览
今日跟舅父車岀黎大埔🥰原本2個小朋友想去返岀面停車場個間,但冇開門..佢哋就係等位泊車嘅時候搵下附近有咩甜品店,最緊要係佢哋想坐😂食物朱古力窩夫配雪糕啲香蕉🍌熱咗真係幾香🤫😀🥳🥳不過大家都覺得窩夫唔夠上次個間好食,但都係不過不失可能配方要整脆啲?米奇雪糕船雪糕加餅😂2兄弟堅稱食得晒1份😆舅父就話由得佢喇🥸奇趣船弟弟話呢個好似車😂😂芋泥布甸下面有一層沙冰,有芋泥、芋圓、涼粉、豆等…不過不失其他原本唔諗住我都食嘅..不過佢話有最低消費$35/人,咁我都食啦坐得舒服嘅!我哋係第一枱,坐咗1陣,就full場😊

食物

朱古力窩夫配雪糕

啲香蕉🍌熱咗真係幾香🤫😀🥳🥳
不過大家都覺得窩夫唔夠上次個間好食,但都係不過不失
可能配方要整脆啲?

米奇雪糕船
雪糕加餅😂2兄弟堅稱食得晒1份😆
舅父就話由得佢喇🥸

奇趣船

弟弟話呢個好似車😂😂

芋泥布甸
下面有一層沙冰,有芋泥、芋圓、涼粉、豆等…不過不失

其他

坐得舒服嘅!我哋係第一枱,坐咗1陣,就full場😊

2024-01-20
2023-12-20 374 浏览
自一間有招牌窩夫的甜品店結業後,有一段時間沒在大埔吃窩夫了。從朋友口中得知大埔有間甜品店有窩夫食,而我們是未試過的。這晚在舊墟吃完晚飯,就來了甜滿屋。雖是星期六晚上,但都不用等位,便能入座。窩夫看似有很多選擇,但由於自己討厭吃香蕉的緣故,所以選擇縮減了一半有多,最後選了紅豆綠茶雪糕窩夫。窩夫賣相與以前那家甜品店的擺盤很相似,窩夫富蛋香味,稍嫌口感不夠外脆內軟。紅豆綿密香甜,綠茶雪糕的綠茶味算濃。金寶蘋果配雲呢拿雪糕,熱焫焫的送上,賣相金黃,金寶蘋果的表層焗得好香脆,牛油味重。內餡的蘋果份量充足,但酸甜度稍稍被牛油味所掩蓋,獨自吃一份會有點膩。欣賞之處是兩份甜品都是熱熱奉上,而不會是暖或已放涼地送上,但味道方面尚有改善空間。

紅豆綠茶雪糕窩夫

2023-10-14
呢間小店睇落簡單,但食物實在係驚喜連連!今次食咗款超值豬扒飯,肉質嫩滑肥瘦適中,香煎到啱啱好,啖啖肉咬落去真係juicy到不得了。飯上面撒咗啲脆蔥花,口感同味道層次提升咗唔少。同埋啲青菜?哇,炒得脆翠入味,唔會得個色無個味!佢地啲菜肉同飯嘅比例控制得好好,一路食都唔會覺得膩,口口生津。至於跟餐嘅金黃薯條,外脆內軟,唔會過於油膩,跟啲自家製嘅番茄醬一撈?咪就perfect match啦!手工檸檬茶真係清新提神,飲落去酸甜適中,係呢個夏天裡面嘅一抹清涼。總之如果想覓得一個舒心食堂,呢度絕對值得一試。重點係食物質素同服務態度都正,真係一啲都唔馬虎😊!下次一定要約埋班friend再嚟開開心心食飯🥢🍚🌿。

2023-10-17 316 浏览
食完晚餐見想食埋甜品就一定會諗起呢間以我每次都會order 嘅一定係 Apple crumble而男朋友就一定會order佢最鐘意嘅朱古力心太軟佢地做甜品都做咗好耐ga la不過係近呢幾年黎咗大埔開舖Apple crumble要等大約20分鐘不過呢個係好值得等外脆內軟其實本人唔係肉桂嘅超級fans不過都要order就知佢有幾好食而且好足料仲配有雲呢拿雪糕一凍一熱好好味而朱古力心太軟都可以配雪糕或者奶凍做到洗心效果就唔使講味道都好好食好濃朱古力唔係d假朱古力味
食完晚餐見想食埋甜品就一定會諗起呢間

而朱古力心太軟都可以配雪糕或者奶凍
做到洗心效果就唔使講
味道都好好食好濃朱古力唔係d假朱古力味

2023-09-21 255 浏览
吃完晚餐最好就是吃飯後甜品,這間甜滿屋晚上是很多人排隊等候,但用膳時間沒有限制。紅豆粟子朱古力味窩夫配雪糕,可能因為多人,等甜品出會比較耐,但賣相同味道都不錯,窩夫溫熱,烘到好香脆…栗子蓉味道不錯,搭上配料一同吃會增加不少層次口感,吃完好滿足。種類大多是雪糕甜品,西式種類多,反而中式甜品比較少,需要留意一下。
$100 (宵夜)
2023-07-15 283 浏览
同老公撐完枱腳,梗係去搵甜品食餵飽埋另外一個胃先😂呢間甜品店之前聽朋友介紹過話好好食所以黎試下黎到見到都好多人,所以要係門口等一陣見到好多人叫窩夫,原本諗住同老公share窩夫一齊食,因為岩岩食完飯其實都有啲飽。但見佢原來有每人最低消費$35所以都叫左2個。老公就叫左個花生🥜醬練奶香蕉🍌配朱古力🍫窩夫配雪糕雪糕有4隻口味可以揀:朱古力,雲呢拿,曲奇,香芋。我叫佢揀香芋😂因為我想食🤭我平時最鍾意食芋圓所以當然叫番個芋圓八寶樂園配原味奶凍。2個甜品入面我最鐘意就係佢個窩夫佢真係做到外脆內軟既效果配埋雪糕🍦,一凍一熱好夾芋頭雪糕🍦都好香芋頭味芋圓八寶樂園個款佢入面有西米,紅豆,涼粉,芋圓同芋蓉但我就覺得有啲甜好似浸完糖水再撈番上黎禁雖然配左個淡奶可以中和下但都係甜…反而原味奶凍就好好味😋下次黎可以再試下其他味道既窩夫🤤
同老公撐完枱腳,梗係去搵甜品
餵飽埋另外一個胃先😂
呢間甜品店之前聽朋友介紹過話好好食
所以黎試下
黎到見到都好多人,所以要係門口等一陣
但見佢原來有每人最低消費$35
所以都叫左2個。

老公就叫左個
花生🥜醬練奶香蕉🍌配朱古力🍫窩夫配雪糕
雪糕有4隻口味可以揀:朱古力,雲呢拿,曲奇,香芋。
我叫佢揀香芋😂因為我想食🤭

我平時最鍾意食芋圓
所以當然叫番個芋圓八寶樂園配原味奶凍。

2個甜品入面我最鐘意就係佢個窩夫
佢真係做到外脆內軟既效果
配埋雪糕🍦,一凍一熱好夾
芋頭雪糕🍦都好香芋頭味

芋圓八寶樂園個款
佢入面有西米,紅豆,涼粉,芋圓同芋蓉
但我就覺得有啲甜
好似浸完糖水再撈番上黎禁
雖然配左個淡奶可以中和下
但都係甜…
反而原味奶凍就好好味😋

下次黎可以再試下其他味道既窩夫🤤
2023-07-12
等候时间
15 分钟 (堂食)
2023-06-06 254 浏览
一黎到就有位仲以為都唔係好多人幫襯,點知等緊野食嘅時候就有一堆人喺出面等位。。。。。。。好彩早丁丁咁多入黎啫😛😗花生醬煉奶香蕉窩夫配香芋雪糕~窩夫味道正常,不過窩夫略嫌過脆,由外而內都係脆。個人偏好外脆內軟,如果烘嘅時間短返少少,做到外脆內軟會更加好紅豆栗子朱古力窩夫配朱古力雪糕~呢個配搭有啲漏明明每樣野分開都好食,但一齊食就有啲漏,尤其係栗子蓉不過同原味窩夫一樣,朱古力窩夫都係太過脆芋圓~正常發揮,都可以一試
好彩早丁丁咁多入黎啫😛😗

紅豆栗子朱古力窩夫配朱古力雪糕~呢個配搭有啲漏
明明每樣野分開都好食,但一齊食就有啲漏,尤其係栗子蓉
不過同原味窩夫一樣,朱古力窩夫都係太過脆

芋圓~
正常發揮,都可以一試

2023-05-08 275 浏览
成人經過都見到好多人排隊,決定走入去試吓😍好有驚喜,叫咗佢嘅窩夫雞蛋布甸,面頭嘅棉花糖就好脆,配埋個布甸啱啱好,唔太甜,口感又正😋跟住叫我喜歡嘅窩夫🧇!佢有勁多隻味揀,一黎到仲係外脆內軟,食落又唔會好heavy 嘅感覺😗佢嘅香蕉超有心機切,加埋少少脆脆,令到成個野更加有口感!最後當然粟食心太軟,係流心架😍冇overcook 仲用dark chocolate 唔會太甜😎最後要讚吓佢唔同口味嘅雪糕,唔會剩係得個甜字,特別係芋頭味🥰三隻入邊最好食🤤
2023-04-22 225 浏览
📌大埔區內人氣窩夫甜品屋呢間位於大埔太和一直喺區內好受歡迎嘅甜品舖~基本上過咗八點就一定要排隊等 好多次我去到都根本排唔到隊 因為實在實在係太多人呀!!!今次八點入席😆唔使排隊就入到去試吓佢哋最出名嘅窩夫🧇我哋叫咗蜂蜜肉桂香蕉窩夫🤍一嚟到就聞到好香玉桂味😙再切個窩夫嘅時候 我同朋友都發現佢超級鬆軟 實實地有窩夫嘅質感得來又fluffy😋唔怪之得佢一直都係區內超級有人氣嘅甜品舖🤩大家可以試吓佢哋嘅朱古力系列窩夫 好似好吸引咁 等我下次都試吓😝💰:蜂蜜肉桂香蕉窩夫 ($54)🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌑🥂 飲品:NA👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌗🌑🌑💯CP值:🌕🌕🌕🌖🌑✅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕Overall: 🌕🌕🌕🌗🌑📍甜滿屋@sweet.home_tp 地址:大埔翠樂街8號富萊花園一期金棠閣地下G06-A2號舖

📌大埔區內人氣窩夫甜品

今次八點入席😆唔使排隊就入到去試吓佢哋最出名嘅窩夫🧇

我哋叫咗蜂蜜肉桂香蕉窩夫🤍
一嚟到就聞到好香玉桂味😙

💰:蜂蜜肉桂香蕉窩夫 ($54)

🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌑

地址:大埔翠樂街8號富萊花園一期金棠閣地下G06-A2號舖

蜂蜜肉桂香蕉窩夫
蜂蜜肉桂香蕉窩夫
2023-04-03 217 浏览
大埔甜品舖買少見少,而好食嘅我都數唔出有邊一間。直到早幾日經過太和依間糖水舖,我真係覺得有驚喜,大埔竟然有一間咁出色嘅糖水舖。真心覺得佢哋有誠意,食物擺盤精緻,甜度又恰到好處。佢個雪糕加蘋果金寶,食到粒粒蘋果,好香,焗得好靚👍🏻👍🏻而佢哋嘅芋圓好煙韌 ,係我鍾意食嘅口感我本身真係唔想寫呢一篇食評,因為我嗰日已經要排隊,我唔想個個都推嘅時候,我之後排嘅時間會越嚟越耐不過佢哋真係抵讚,咁照出食評啦

不過佢哋真係抵讚,咁照出食評啦

2023-03-30 148 浏览
蜂蜜肉桂香蕉朱古力味窩夫 配香芋雪糕 蜂蜜味突出 唔似加咗水好稀果種窩夫香脆朱古力味好正 熱辣辣配上雪糕,令味蕾有少少正面衝擊👍🏻鍾意食雪糕嘅人可以叫香蕉船 配上芒果汁,唔會太甜 口感清新焦糖燉蛋幾好味 蛋香味濃郁,而且質感細滑👍🏻

蜂蜜肉桂香蕉朱古力味窩夫 配香芋雪糕
蜂蜜味突出 唔似加咗水好稀果種

鍾意食雪糕嘅人可以叫香蕉船 配上芒果汁,唔會太甜 口感清新

焦糖燉蛋幾好味 蛋香味濃郁,而且質感細滑👍🏻
2023-03-21 135 浏览
蜂蜜肉桂香蕉朱古力味窩夫配雪糕$59雪糕有4款口味4選1:朱古力、雲呢拿、曲奇、香芋59蚊有窩夫有雪糕,呢個份量都唔少,而且香蕉擺盤都幾靚,未食都已經吸引咗視覺先。朱古力窩夫好熱好脆口,帶有淡淡既朱古力味,唔會太甜。
蜂蜜肉桂香蕉朱古力味窩夫配雪糕$59
雪糕有4款口味4選1:朱古力、雲呢拿、曲奇、香芋

2023-03-05 155 浏览
當日踩完單車難得去到大埔就緊係要搵吓附近有咩好嘢食啦,還完單車行過見到有間甜品就決定要補充番糖份先😆😆-紅豆栗子朱古力味窩夫🧇配雪糕窩夫唔少甜品舖都可以食到,不過有栗子🌰味嘅就比較少。作為一個栗子控就緊係唔好放過啦!窩夫烘到好香脆😍加埋朱古力醬,仲有旁邊嘅紅豆🫘栗子蓉,成件事係十分之夾又唔會話好膩😋-Oreo朱古力脆脆木糠成個木糠蛋糕外圍整咗個花花🌸啱哂打卡😝木糠蛋糕嘅忌廉做得好滑好creamy,再配埋不敗嘅Oreo碎同埋朱古力脆脆🤤真係眨吓眼就俾我K.O.哂成個啦🤪🎂🍮🍭🍬🍫🍿🍩🍪🍣🍱🌮🍔🍎Lamlam脷指數🤤: 7.5/10性價比⚖️⚖️⚖️: 8/10

紅豆栗子朱古力味窩夫🧇配雪糕

Oreo朱古力脆脆木糠